chiara76 11.05.04, 09:51 tralala i to nie ja jestem zdającą:) Super, super. A jak tam Wasi znajomi czy rodzinni maturzyści??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leeshy Re: Dziś matury 11.05.04, 10:25 Dzis matury i wszelkie przekaziory o tym trabia i podniecaja sie tematem strasznie, jakby bylo czym ;) A przeciez i tak ponad 90% zdaje ten egzamin i naprawde trzeba sie postarc, zeby go polozyc... Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 tematy 11.05.04, 10:26 Zapodacie tematy z polskiego jak juz podadza w Gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: tematy 11.05.04, 11:27 faktyznie, calkiem zapomnialam, wsrod znajomych nikt nie zdaje a tutaj matur nie ma, tzn. w takim sensie i terminie jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
tsun_am Re: Dziś matury 11.05.04, 11:52 stawiam na tematy unijno-intergracyjne. Unie w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 tematy z Wawy 11.05.04, 15:13 Oto tematy z Warszawy: Województwo mazowieckie: 1. Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że twórców, którzy dają ludziom chwile radości, powinno się cenić wyżej niż tych, którzy każą im płakać? Swój pogląd uzasadnij, odwołując się do wybranych tekstów literackich i dzieł filmowych. 2. "Uciekłszy kiedyś, jeszcze w dzieciństwie, wyemigrowawszy w duchu nad Morze Śródziemne, rychło spostrzegłem, że uciekłem nie od Polski, lecz w głąb Polski". Skomentuj słowa Zygmunta Kubiaka, analizując związki literatury polskiej wybranego okresu z tradycjami kultury śródziemnomorskiej. Odwołaj się do kilku utworów literackich. 3. "Materia i wyobraźnia". Sprawdzian z rozumienia czytanego tekstu i tworzenia własnego. (Abiturient, wybierając ten temat, musi opracować obie jego części.) 4. Dokonaj interpretacji wiersza Haliny Poświatowskiej, odpowiadając na pytanie, czy utwór ten można uznać za refleksję nad sensem twórczości poetyckiej Ja bym byla skazana na pierwszy temat, bo: - na drugi nic bym nie napisala - trzeci z tekstem nigdy mi sie nie podobal - wiersz....lepiej nie mowic "co autor mial na mysli" to nie dla mnie A wy co byscie wybrali? Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: tematy z Wawy 11.05.04, 15:15 Pierwszy alo drugi - bardzo ciekawe i zostawiajace duze pole do popisu. wiersz - to zalezy od wiersza:)) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: tematy z Wawy 11.05.04, 15:23 1 albo 2 , drugi jest super, ale ugh, trzeba by mocno popracować, żeby wyszła ciekawa praca a nie żenada:) A pierwszy, bo pochwala optymizm, o! Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: tematy z Wawy 11.05.04, 15:27 Chiara, przeciez mozna polemizowac! Mozna powiedziec, ze wieksze zaslugi maja wyciskacze lez, bo graja na emocjach itd Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: tematy z Wawy 11.05.04, 15:34 kasienka80 napisała: > Chiara, przeciez mozna polemizowac! Mozna powiedziec, ze wieksze zaslugi maja > wyciskacze lez, bo graja na emocjach itd no tak, nie spojrzałam na to z tej strony. Aczkolwiek ja jestem w takim momencie mojego życia, że chwilowo właśnie owe podnoszące mnie na duchu a nie wyciskające łzy utwory cenię sobie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 moja siostra pisze 11.05.04, 15:15 tzn juz skonczyła, napisała w smsku że nie bardzo jej poszło bo tematy były trudne...hmm ja też się pamiętam załamałam jak zobaczyłam swoje tematy, no ale udało się zdac Wierzę że Ona też zda!!!3malam kciuki cały czass Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: Dziś matury 11.05.04, 18:16 jeeejku, jak sie ciesze, ze to nie ja pisze ;) ale podoba mi sie drugi temat Odpowiedz Link Zgłoś
wakarpl Re: Dziś matury 11.05.04, 18:52 zazwyczaj ludzie sa niezadowoleni po maturze, a potem jest dobrze, ja swoja wspominam fajnie!:) Odpowiedz Link Zgłoś