kabe.abe 2012 + 1 = szczęśliwej trzynastki życzę ! 06.01.13, 15:47 Życzę wszystkim szczęśliwej tej trzynastki, a naszą Szczęśliwątrzynastkę proszę o patronat :) Niech te trzynastki przyniosą nam szczęście w tym roku ! Przepraszam, że Was ostatnio zaniedbuję i przepraszam także, że nie obiecuję poprawy :) To stan na dziś, ale jak to mawia nasz Parmesan, a przed nim niejaki Heraklit : panta rhei, więc wszystko może ulec zmianie i z pewnością to się stanie. Czy na lepsze? Mam nadzieję . Szczególnie na łatwiejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 2012 + 1 = szczęśliwej trzynastki życzę ! 08.01.13, 00:19 kabe.abe napisała: > Życzę wszystkim szczęśliwej tej trzynastki, a naszą Szczęśliwątrzynastkę proszę > o patronat :) > Niech te trzynastki przyniosą nam szczęście w tym roku ! > Podpisuję się pod tymi życzeniami. Co prawda "13" nie jest dla mnie szczęśliwą liczbą (nasza Trzynastka jest wyjątkiem), ale wierzę w to, że ten rok będzie dla nas pomyślny. Z rozpoczęciem Nowego Roku coś u nas cicho się zrobiło. Mam nadzieję, że to przejściowe. Ze swojej strony obiecuję większą aktywność dopiero po 1.III. Nie mniej jednak do końca tego miesiąca nie raz zawitam. Spokojnej nocy Kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 2012 + 1 = szczęśliwej trzynastki życzę ! 09.01.13, 21:28 kabe.abe napisała: > Życzę wszystkim szczęśliwej tej trzynastki, a naszą Szczęśliwątrzynastkę proszę > o patronat :) > Niech te trzynastki przyniosą nam szczęście w tym roku ! Patronat przyjmuje i mam nadzieje, ze dla nas wszystkich ta 13-tka bedzie szczesliwa, czego wam z calego serca zycze :) Spokojnej nocy kochani Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Mandyyyyyyyyyy! 09.01.13, 21:41 Przepraszam, ze sie tak po nocy wydzieram, ale musze podziekowac Mandy za niespodzianke, ktora wczoraj do nas dotarla- Poczta Polska sie tym razem nie popisala, oj nie... Niespodzianka bardzo mnie ucieszyla, bardzo Ci za nia dziekuje. Brakuje mi naszych spacerow, od dawna mam smaka na goraca czekolade serwowana w Rynku, no i NALESNIKI. Jak tylko bede mogla pojawie sie we W. i juz ciesze sie na nasze spotkanie. A teraz jeszcze raz dobrych snow wam zycze, niezakloconych przez zadne krzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Mandyyyyyyyyyy! 11.01.13, 00:37 Naleśniki - mniam! Mnie też się marzą! Co prawda dzisiaj miałam na obiad, ale takie zwyczajne z serem, a te wrocławskie..... ależ się rozmarzyłam. Może uda mi się być tam niedługo? Być może trafi mi się darmowy transport, a z noclegiem - co tam w najgorszym razie na dworcu ;-) W tym roku mam bogate plany podróżnicze - Kraków, Wrocław, a może nawet do Kolonii transport byłby (koleżanka służbowo tak sobie podróżuje i może czasem uda mi się załapać), Irlandia może, jeśli jakiś tani lot się trafi (ale to już inna bajka), może jakieś interesujące plany urlopowe uda się zrealizować wreszcie? Na razie brutalna rzeczywistość - przygotowanie do remontu mieszkania , nieremontowanego 30 lat, a ile rupieci się przez życie gromadzi - kilkanaście worków rupieci poszło do śmietnika, 6 worków porządnych ciuchów przywiozłam do domu, piorę i poszukam dla nich nowych właścicieli (może macie pomysł gdzie takowych szukać) bo wyrzucić szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Mandyyyyyyyyyy! 11.01.13, 00:51 Trzynastko cieszę się, że niespodzianka przypadła do gustu. Druga porcja będzie na zajączka :) Zaskoczona jestem, że tak bardzo długo do Ciebie wędrowała. Żałuję, że nie wysłałam priorytetem. Dorciu ale masz świetne plany wyjazdowe. Życzę Tobie by się je udało w całości zrealizować. Co do rzeczy , których chcesz się pozbyć to skontaktuj się z Ośrodkiem Pomocy Społecznej. Ja dwa worki oddałam do miejscowego MOPS-u. Oczywiście wyprane, wyprasowane i niezniszczone. Byli bardzo wdzięczni. Powiedzieli że przyjmują wszystko (książki, meble itp.) nawet oferują transport. Może w Waszym dzielnicowym Ośrodku jest podobnie? Dzisiaj trochę późno weszłam tutaj bo oglądałam film "Motyl i skafander". Popłakałam się i odechciało mi się spać. Chyba jeszcze trochę posiedzę. Wam życzę spokojnej nocy. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Pocztowe niespodzianki 13.01.13, 21:12 mandy4 napisała: > Zaskoczona jestem, że tak bardzo długo do Ciebie wędrowała. > Żałuję, że nie wysłałam priorytetem. Mandy, ten priorytet to zmylka, tylko podwyzszona oplata, a przesylka idzie tyle samo co zwykla, juz sie przekonalam. Ty wyslalas polecony i tak dlugo szlo (moze dlatego, ze nie podalas kraju i krazylo to troche po Polsce zanim pchneli ja dalej). Wczoraj doszla do nas kartka od Maligie, dziekujemy bardzo, wyslana 17 grudnia! Dlugo szukali adresu, (jacys malo domyslni ci nasi pocztowcy) Dorotko, fajnie byloby znow sie zobaczyc, pojsc na nalesniki i nie tylko (ciekawe czy w Kolonii maja tak dobra nalesnikarnie z Crêpes) Jak skoncze rehabilitacje wybiore sie do Wrocka, moze tez uda Ci sie skok i do Kolonii :) co do rzeczy, o ktorych pisalas, zajrzyj tez na www.gratyzchaty.pl dobrego wieczoru wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Pocztowe niespodzianki 13.01.13, 23:33 Trzynastko, a ode mnie kartka doszła ? Wysyłałam do Was listem zwykłym 14 grudnia. Skok do Kolonii moglibyśmy zrobić wszyscy na okrągłe urodziny Parmezana w tym roku :) Wystarczyłoby odpowiednio wcześniej wykupić jakieś tanie bilety, nawet lotnicze, bez noclegu, bo kto by spał jak jest tyyyle do pogadania i zwiedzania... i szybki powrót do domu . :) Ale mam pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Pocztowe niespodzianki 16.01.13, 21:48 kabe.abe napisała: > Trzynastko, a ode mnie kartka doszła ? > Wysyłałam do Was listem zwykłym 14 grudnia Kabe, Twoja kartka doszla jako pierwsza, dziekujemy :) A nasze kartki dotarly? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka a na dobranoc 16.01.13, 21:53 nietypowe wykonanie, mi bardzo sie podobalo www.youtube.com/embed/XAXAs03xsI8?rel=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Pozdrowienia 16.01.13, 23:46 A ja dzisiaj przynoszę Wam pozdrowienia od Kasi - Ginger, pamiętacie? Spotkałyśmy się w sklepie, najdziwniejsze jest to, że spotykamy się tak rzadko, a mieszkamy naprawdę blisko siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Pocztowe niespodzianki 16.01.13, 23:41 kabe.abe napisała: > Skok do Kolonii moglibyśmy zrobić wszyscy na okrągłe urodziny Parmezana w tym roku :) > Wystarczyłoby odpowiednio wcześniej wykupić jakieś tanie bilety, nawet lotnicze > , bez noclegu, bo kto by spał jak jest tyyyle do pogadania i zwiedzania... i szybki powrót do domu . > :) > Ale mam pomysły... Pomysł super, szkoda tylko, że Parmesan ma urodziny w grudniu, pogoda niekoniecznie może być sprzyjająca zwiedzaniu, a droga daleka, bez noclegu raczej trudno, a wszystko razem to już obawiam się dałoby spore koszty! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 "Oddam, przyjmę" 13.01.13, 18:42 forum.gazeta.pl/forum/f,42644,Oddam_przyjme_reaktywacja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe rzeczy do oddania 13.01.13, 23:44 dorota-zam napisała: > Na razie brutalna rzeczywistość - przygotowanie do remontu mieszkania , nieremo > ntowanego 30 lat, a ile rupieci się przez życie gromadzi - kilkanaście worków r > upieci poszło do śmietnika, 6 worków porządnych ciuchów przywiozłam do domu, pi > orę i poszukam dla nich nowych właścicieli (może macie pomysł gdzie takowych sz > ukać) bo wyrzucić szkoda! Dorota, ja w podobnej sytuacji oddawałam wszystko do DPS. Zawieźliśmy im kilka samochodów tego dobra. Bardzo się cieszyli, wzięli wszystko: naczynia, szkło, pościel, ubrania, nawet jakieś nici, muliny, włóczki - bo im się przydać miało na zajęcia terapeutyczne... To smutne: całe życie gromadzimy jakieś przedmioty, a po śmierci rodzina ma problem, bo nie wszystko przecież jest pamiątką po zmarłym. Może gdybyśmy dziś mieli inną strukturę rodziny, mieszkali w domach wielopokoleniowych, to nie potrzeba byłoby pozbywać się tylu rzeczy, które dla kogoś był ważne potrzebne, a dla nas już nie... Inaczej by to wszystko wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wypad do Colonia 16.01.13, 19:44 dajcie znać wcześniej ile osób będzie by móc zdążyć zarezerowawać miejsca w jednym z exluzywnych Hoteli Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wypad do Colonia 17.01.13, 00:15 parmesan napisał: > dajcie znać wcześniej ile osób będzie by móc zdążyć zarezerowawać miejsca w jednym z exluzywnych Hoteli Hmmm, nie wiem czy macie tam jakiś wystarczająco ekskluzywne dla taaakich gości ;-) ? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wypad do Colonia 17.01.13, 14:06 dorota-zam napisała: > Hmmm, nie wiem czy macie tam jakiś wystarczająco ekskluzywne dla taaakich gości > ;-) ? jakie tylko zechcesz Dorotko :) Mozliwosci sa spore. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wypad do Colonia 19.01.13, 18:07 :-) No nie wiem,obawiam się, że wystarczająco ekskluzywnych, czyli przyjaznych dla naszych kieszeni, to u was brak! Myślę, że pozostaniemy jednak przy Wrocku, bliżej i taniej! Mam nadzieję, że do lata już będziesz w pełni sił i spotkamy się przy naleśnikach, połazimy razem, jak kiedyś, chciałabym tylko aby udało się zebrać większe grono, no i żeby Parmesan też mógł nam towarzyszyć! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Wypad do Colonia 22.01.13, 10:18 dorota-zam napisała: > :-) > No nie wiem,obawiam się, że wystarczająco ekskluzywnych, czyli przyjaznych dla > naszych kieszeni, to u was brak! Myślę, że pozostaniemy jednak przy Wrocku, bli > żej i taniej! Zgadzam się z Dorotką. Colonia a wraz z tym i euro nie na naszą kieszeń niestety. Szkoda. Ale Wrocław jak najbardziej. Byłam tam teraz przez parę dni. Zimą równie piękny. Krasnoludków jak grzybów po deszczu. Już w prasie nawet ten wysyp krytykują. Wydaje mi się, że słusznie. Co za dużo to niezdrowo :) Jutro ponownie jadę do Wrocławia. Tym razem zobaczyć jakie moje latorośle są zdolne :) Występy z okazji Dnia Babci i Dziadka. Z przyjemnością się wybieram. A jak wrócę to czeka mnie pakowanie, przekazanie kluczy i wyjazd do Neptunowa. Mój @ w tej sprawie pozostał bez odzewu. Mam rozumieć, że Wam nie pasuje? Miłego dnia wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Dzień Babci i Dziadka 22.01.13, 10:32 Dzień Babci i Dziadka wczoraj i dzisiaj. Mało Babć, mało Dziadków na tym forum. Nie mniej jednak : WSZYSTKIEGO DOBREGO I DUŻO ZDROWIA. Ostatnio często cytowany wierszyk zamieszczam: Nowoczesna babcia Nie założy kapcia Woli getry od spódnicy Gdy zje ciastko zaraz ćwiczy. Zamiast kremu z czekoladą Jabłka i sałatę zjada. Kiedy proszę przebrać lalę Babcia mówi po serialu. Zamiast robótki na drucie Woli gumy „Orbit” żucie. Nie jest cały. Na szczęście dla swoich wnuków taka nie jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Dzień Babci i Dziadka 22.01.13, 10:41 Dla Babci i Dziadka na dzisiejszy wieczór :) www.youtube.com/watch?v=Mlm0-ENnUT0 Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Buśtfo 22.01.13, 16:13 Dziewczyny w związku z wyjazdem do Neptunowa postanowiłam zrobić się na Buśtfo. Byłam dzisiaj u fryzjera. Ścięłam włosy na krótko (jak na mnie oczywiście). Dziewczyna niesamowicie zdolna . I na dodatek niesamowicie tania (30 zł). Jeszce nigdy tak zadowolona od fryzjera nie wychodziłam :) Zauważyłyście jaki długii dzień się zrobił? Jeszcze jest jasno. Bardzo się z tego cieszę. Przynajmniej w Neptunowie po zabiegach będę miała więcej czasu na kijki. W ramach robienia się na Buśtfo trochę przy okazji tam schudnę. Oj, przytyło mi się tej zimy, przytyło aż strach :( Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 link 22.01.13, 16:27 Trzynastko zapomniałam Tobie podziękować za podanie linku. Bardzo dziękuję. Będzie mi bardzo potrzebny. 100-krotnie dziękuję. Wieczorem napiszę do Ciebie @. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Buśtfo 22.01.13, 18:41 mandy4 napisała: > Dziewczyny w związku z wyjazdem do Neptunowa postanowiłam zrobić się na Buśtfo. > Byłam dzisiaj u fryzjera. Ścięłam włosy na krótko (jak na mnie oczywiście). > Dziewczyna niesamowicie zdolna . I na dodatek niesamowicie tania (30 zł). > Jeszce nigdy tak zadowolona od fryzjera nie wychodziłam :) Dokumentację fotograficzną prosimy! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Buśtfo 29.01.13, 00:48 Widzialam! prawdziwe bostwo z naszej Mandy! Bardzo mi sie podoba Twoja nowa fryzurka. Na powodzenie plci przeciwnej w Neptunowie nie bedziesz na pewno narzekac, a moze i przyjdzie Ci sie opedzac od nadmiaru chetnych :) A tak na powaznie, to zycze Ci milego pobytu i kuruj sie nam kochana Mandy. Szkoda, ze to tak daleko, ja chetnie poNeptunowalabym z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Buśtfo 29.01.13, 14:53 Trzynastko dziękuję. Ale mnie rozbawiłaś. Powodzenie wśród "jurnych" staruszków jakoś mnie nie bawi. Mam już jednego takiego "staruszka" tu na miejscu, który w zupełności mi wystarczy. Mam nadzieję, że tego określenia nie przeczyta. Pod tym względem jest trochę przewrażliwiony jak każdy m. po 60-tce :) Niemal jestem już spakowana. Zostały tylko drobiazgi do zapakowania. Dzisiaj poszłam pożegnać się ze swoją działeczką. Wyobraźcie sobie, że słyszałam klucz dzikich gęsi. Czyżby wiosna nadchodziła ? Przecież jeszcze cały luty przed nami. A w lutym różnie bywa. "Czasem się luty zlituje, że człek niby wiosnę czuje. Ale czasem się tak zżyma, że człek prawie nie wytrzyma." Jeżeli przed wyjazdem się do Was nie odezwę, to napiszę z Neptunowa. Miłego popołudnia Kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka czyzby to juz wiosna? 29.01.13, 18:12 Kilka dni temu byl mroz, a dzis +12 stupni bylo, ptaszki spiewaly, na krzaczkach niesmialo pojawiaja sie paczki, zeby nie deszcz, byloby cudnie. Wolalabym zeby pozostala pogoda przy pierwszej wersji przyslowia, ktore przypomniala Mandy :) Zanim przyszly mrozy, widzialam spore paczki na krzaku pigwowca, nie popatrzylam dzis, czy ten mroz im nie zaszkodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: czyzby to juz wiosna? 30.01.13, 17:06 U mnie też dzisiaj było + 12 stopni. Śniegu ani śladu. Nie lubię takiego raptownego ocieplenia. Z miasta wróciłam jak dętka bez powietrza. Ledwo doszłam do domu. Na dodatek studzienki przy chodnikach chyba pozatykane. Przy krawężnikach jeziora. Przejść na drugą stronę ulicy nie można. Szybko jadące samochody tworzą fontanny i trzeba bardzo uważać, by się blisko nich nie znaleźć. Wole jednak mrozy. Samopoczucie lepsze i buty suche :) Obawiam się, że w Neptunowie jest podobnie. Z utęsknieniem będę czekała tam na powrót zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: czyzby to juz wiosna? 30.01.13, 19:36 mandy4 napisała: > Z utęsknieniem będę czekała tam na powrót zimy. No co Ty, Mandy, dosyc tej zimy juz :) U nas bylo +13, patrzylam na pigwowca, troche zbrazowialy te paczki, ale jest duzo nowych, niektore juz czerwienieja. Najgorsze, ze znow zapowiadaja spadki temperatury do 1 stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: czyzby to juz wiosna? 30.01.13, 23:11 Trzynastko, chyba w ubiegłym roku już pisałyśmy o tym i ja obstaję, że ten krzew to raczej nie pigwowiec, bo na niego jest za wcześnie, nawet w Waszej strefie wegetacyjnej. Moim zdaniem to wawrzynek wilczełyko może być lub jakiś oczar, w czerwonym kolorze. Czy ma później czerwone jagody? Jeśli tak, to jest wawrzynek. Co do zimy, to czasem lubię, ale nieprzesadnie. Z pewnością nie lubię wszelkich anomalii, zwłaszcza pogodowych. :) Mandy, sprawuj się dobrze i niech Neptun będzie dla Ciebie łaskawy. No i pogadaj z nim :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: czyzby to juz wiosna? 31.01.13, 00:48 Kabe, to ma nie jagody, ale owoce pigwy. Z zeszlego roku pozostalo na krzakach troche zbrazowialych, wyschnietych "jabluszek" Krzewy sa niskie i rozlozyste. Kwitnie na czerwono. wg mnie to pigwowiec japonski U nas wiosna przychodzi wczesnie :) oczar tez mamy- sprawdze czy nie zamierza juz kwitnac. Co do wawrzynka- to nie jestem pewna, czy to ten krzew, czy jednak kwitnaca zima kalina (kwiatki sa podobne) a kwitnie to u nas juz od grudnia. nie pamietam dokladnie, czy ma czerwone jagody ale cos mi sie wydaje ze chyba tak. Tez nie przepadam za anomaliami pogody. Wszystko wypuszcza w pospiechu paczki, Oby zapowiadane zimno nie popsulo wszystkiego . Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: czyzby to juz wiosna? 31.01.13, 00:55 i jeszcze wiosenna ciekawostka z kraju wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/galeria/375486,10,zima-w-polsce-snieg-mroz-i-kwitnaca-kalina-galeria-zdjec-galeria-zdjec.html czyli nie tylko u nas zwiastuny wiosny sa tak wczesnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: czyzby to juz wiosna? 31.01.13, 18:09 Niedawno przeszla u nas pierwsza (wiosenna- mam badzieje) burza z gradobiciem i silnym wiatrem. To chyba oznaka nadchodzacej wiosny? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: czyzby to juz wiosna? 31.01.13, 20:57 Pąki na bzach są już spore... wiosna? Czy ja wiem? A taka fajna była zima, piękny śnieg, lekki mrozek, mnie tam się podobało! Znacznie bardziej niż ta chlapa za oknem, deszcz, deszcz, deszcz a ja tam wolę śnieg! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: czyzby to juz wiosna? 01.02.13, 22:25 tez deszczu nie lubie, a tu chlapie i chlapie... Na magnolii mnostwo pakow dobrej nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Swieto Mandy 02.02.13, 00:36 Dzis nasza Mandy ma swoje podwojne swieto.. Wszystkiego Najlepszego Kochana! Niech sie spelnia wszystkie Twoje marzenia. www.youtube.com/watch?v=wFh-rX_Sfhs Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Swieto Mandy 02.02.13, 17:13 Mandy, Słoneczko Nasze Kochane! :*:*:*:*:*:*:* Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Swięto Mandy 02.02.13, 20:04 Mandy, ja też pamiętam o Twoich Świętach osobistych i życzenia forumowe piszę. Ponieważ nie ma Cię teraz w domu, nie wysłałam tego, co miałam wysłać, aby koperta nie zalegała zbyt długo w skrzynce pocztowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Swięto Mandy 02.02.13, 22:01 Ja też rzecz jasna pamiętam! Przede wszystkim dużo zdrówka kochana i wszystkiego co najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Swieto Mandy 02.02.13, 22:10 Rozmawiałam z Mandy; Nie ma (przynajmniej na razie) internetu; może uda jej się znaleźć jakąś kafejkę internetową... Gdyby miała laptopa sprawa byłaby prosta bo w sanatorium jest internet. Prosiła, żeby przekazać wszystkim uściski, buziaczki i podziękowania za życzenia. Podróż miała bardzo dobrą, tylko 6 godzin, żadnych opóźnień... Kołobrzeg jest piękny, nawet w lutym. Zrobiła już sporo kilometrów spacerem. Mieszka w dwuosobowym pokoju, współtowarzyszka jest bardzo sympatyczna. Informacja dla Kabe: Ta plaża, która była przez (chyba) 2 lata zamknięta, teraz jest przepięknie "zrobiona". Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Swieto Mandy 05.02.13, 10:56 Kawiarenkę znalazłam, nawet blisko mego zakwaterowania, więc od czasu do czasu zajrzę do Was by Was pozdrowić. Niniejszym to czynię. Bardzo serdecznie wszystkich razem i każdego z osobna. Z Neptunem juz poszeptałam i przekazałam pozdrowienia od tych, którzy mnie o to prosili. Byłoby super, gdyby nie godziny posiłków. Sniadanie o 7.15, obiad 12,15 i kolacja 17.15. Musze sie całkowicie przestawić. Przy moim dotychczasowym trybie życie wstawanie o 6.30 do makabra. Mam bardzo dużo zabiegów, a właściwie "atrakcji", bo tak na karcie zbaiegowej są one określane :) W sumie 96 i zaczynają się zaraz po śniadaniu. Ostatni mam o 13.30, tak więc mam jeszcze sporo czasu na spacery nim zapadnie zmrok. Przed południem mam również 1,5 godziny tylko dla siebie. Dużo osób zaczęło po pierwszych zabiegach chorować. Nawet moja współspaczka. Ja się jeszcze trzymam i proszę los by mnie jakiś wirus nie chwycił. A to w naszym SU nie trudno, gdyż na korytarzach są straszne przeciągi. Dzisiaj mamy dopiero wieczorek zapoznawczy. Nie bardzo mi sie chce iść., bo tancerka ze mnie kiepska. Ale mam nadzieję, że będzie wesoło, gdyż kobietki z ktorymi idę takie są - roześmiane od ucha do ucha. W Neptunowie zimy ani śladu, raczej wiosne już czuć. W parku krokusy wychodzą, dzień coraz dłuższy, tylko słońca brak. Po raz pierwszy dzisiaj nieśmiało wygląda spoza chmur. Kończę bo o 11, 30 czeka mnie gimnastyka. Ściskam Was serdecznie. Odezwę się w czwartek. Milego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Swieto Mandy 05.02.13, 10:58 Zapomniałam podziekować za życzenia. Bardzo dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Swieto Mandy 05.02.13, 19:59 Ciesze sie Mandy, ze wszystko jakos ulozylo sie. Najwazniejsze, zebys dobrze sie tam czula, a skoro kobitki sa rozesmiane, to i Ty posmiejesz sie razem z nimi, a wiadomo- smiech to zdrowie, wiec smiej sie jak najwiecej, bo z usmiechem Ci do twarzy :) No i kuruj sie na tych atrakcjach :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Weiberfastnacht 08.02.13, 14:53 Cicho tu i pusto, a karnawal sie juz konczy. Wczoraj z okazji tlustoczwartkowej nikt nie zajrzal. Nikt nie chce sie pochwalic ile paczkow zjadl? :) My zjedlismy po jednym i na dzis nam tez zostalo. Wybieralam sie upiec paczki serowe, ale jakos nie moge sie zmoblizowac. Wczorajszy dzien byl tutaj mocno zabawowy, Karnawal pelna geba - tzw. noc kobiet zamiast tlustego czwartku, w poniedzialek huczne zakonczenie karnawalu. Wczesnie w tym roku i swieta tez wczesniej sa. Milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Weiberfastnacht 09.02.13, 21:01 Trzynastko, ja się nie przyznam ile w sumie zjadłam pączków:) W każdym razie stwierdzam, że na co dzień w "mojej" cukierni można kupić lepsze pączki, niż te, które sprzedawane były w czwartek. Karnawał się kończy, ale dziś jest "sylwester" chińskiego nowego roku i ktoś z moich znajomych pojechał w tamte rejony, aby powitać ich Nowy Rok :) Podobno ma być dobry ! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Weiberfastnacht i tlusty czwartek 09.02.13, 22:36 Kabe, w tlusty czwartek paczki sa zawsze gorszej jakosci, bo pieka na ilosc, nie na jakosc. Tutejsze tez nie sa rewelacyjne nawet na codzien, daleko im do polskich. Mam nadzieje, ze chinski Nowy Rok bedzie szczesliwy nie tylko dla chinczykow. Nie wiem czemu, ale cos mnie w tamte strony ciagnie, kto wie, moze kiedys uda mi sie tam pojechac, niekoniecznie w "ichni" Nowy Rok, ale fajnie by bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Rok Węża :) 09.02.13, 23:53 Trzynastko, zawsze możemy sobie zrobić przywitanie chińskiego Nowego Roku u siebie, ile to roboty. Oczywiście to nie będzie to samo, jakbyśmy pojechali tam, ale zawsze coś:) W Warszawie są takie imprezy, bo mieszka tu wielu obywateli stamtąd. Więc na początek: www.youtube.com/watch?v=BnJhOUyR204 A tu coś poważniejszego: www.youtube.com/watch?v=zvv3hk7fi8w Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Rok Węża :) 11.02.13, 14:16 kabe.abe napisała: > Trzynastko, zawsze możemy sobie zrobić przywitanie chińskiego Nowego Roku u si > ebie, ile to roboty. Oczywiście to nie będzie to samo, jakbyśmy pojechali tam, > ale zawsze coś:) A bardzo chetnie Kabe :) W tym roku juz nie zdazymy, ale moze w przyszlym? Mysle, ze byloby ciekawie i przy okazji spotkalibysmy sie :) Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wypad do Colonia 22.01.13, 18:39 mandy4 napisała: > A jak wrócę to czeka mnie pakowanie, przekazanie kluczy i wyjazd do Neptunowa. > Mój @ w tej sprawie pozostał bez odzewu. Mam rozumieć, że Wam nie pasuje? Mandy, trochę wcześnie, jeszcze zima w końcu, lepiej byłoby w cieplejszej porze roku się spotkać, Sopot był idealny terminowo! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: rzeczy do oddania 16.01.13, 23:34 Dzięki za rady, ja zdecydowanie chcę te rzeczy oddać do jakiegoś MOPS-u czy czegoś takiego, dla naprawdę potrzebujących, a nie sępów żerujących na ludzkim nieszczęściu. Na razie piorę, prasuję, piorę, prasuję.......... końca nie widać! Odpowiedz Link Zgłoś
mulat71 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 11.02.13, 16:39 Tu naprawdę wieje nudą chyba że ja jeszcze coś zle szukam Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe w trosce o ... 14.02.13, 09:12 Piękna muzyka, pamiętacie ich ? www.youtube.com/watch?v=bXrkGX-5PA4&hl=pl&gl=PL Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: w trosce o ... 14.02.13, 22:00 Pamietam, bardzo lubilam ten Team. Szkoda, ze ich juz nie ma. Piekne utwory grali. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe e-serce Wam posyłam 14.02.13, 09:28 E-serce Wam przesyłam w dniu dzisiejszym :) Kartki , o których śpiewa kabaret chyba się u nas nie przyjęły, zresztą o kartkach najwięcej wie nasza Dorocia. Całe to świętowanie też raczej małe ma zainteresowanie, przynajmniej w moich kręgach :) www.youtube.com/watch?v=p8OprrRNttY Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: e-serce Wam posyłam 14.02.13, 23:12 Dziekuje :) OT.TO tez lubie. Rzeczywiscie, taka forma kartek jest dosc malo popularna. Ale moze sie jeszcze rozpowszechni. A swieto walentynkowe obchodzi sie u nas od niedawna, dlatego ma nieco male zainteresowanie w naszych kregach wiekowych. Ale mimo to jest to mile swieto:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Bombowe Walentynki 14.02.13, 23:21 Dzisiejszy dzien byl nieco stresowy. Przez kilka godzin bylismy jakby w domowym areszcie. Po ulicy chodzila tylko Policja i Straz Miejska. W okolicy znalezli bombe z ostatniej wojny. Czesc ludzi sie ewakuowala, reszta siedziala jak reksy w domach, Niektorym nawet do domu nie pozwolili dojsc, musieli czekac az rozbroja ta bombke :) Na dodatek wieczorem rozpadal sie snieg i znow jest bialo. Mam nadzieje, ze wasze Walentynki nie byly az tak bombowe jak u nas :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka A na dobranoc 14.02.13, 23:29 www.youtube.com/watch?v=-ECMY1nIjRs Spijcie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe dziś na dobranoc 15.02.13, 21:32 Dziś na dobranoc TO zostawiam: www.youtube.com/watch?v=e9RS4biqyAc P.S. Parmesan, pytanie o hobby nic nie zmieni, tylko pogarsza wygląd 'drzewka' :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: dziś na dobranoc 18.02.13, 21:38 A ja w zamian cos innego wrzucam www.youtube.com/watch?v=baUbsxorJEQ Mialas racje Kabe, Chyba za nudno bylo.... A nam nudno tu nie jest, mimo, ze czasem cisza jak makiem zasial :) Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe ...bo dobrze jest czasem razem pomilczeć 18.02.13, 23:49 Trzynastko, ... bo dobrze jest czasem razem pomilczeć. My ( starzy forumowicze) to wiemy, jesteśmy już jak stare dobrze małżeństwo :) Czasem lepiej pomilczeć, niż wypowiedzieć jedno słowo za dużo. Tak właśnie zrobiłam tydzień temu, zresztą nie tylko ja i w związku z tym na jutrzejszy wieczór zostałam zaproszona na rozmowę :)))) Nie wiem czy chce mi się do tego tematu wracać, bo jest błahy, płytki, a sytuacja była zawiniona przez nieumiejętność kontaktowania się osób trzecich. Ja co najwyżej mogę się czuć pokrzywdzoną, ale naprawdę nie mam ochoty już o tym gadać i wracać do tego, męczą mnie takie metody. www.youtube.com/watch?v=mlYw4FWY5G4&feature=player_detailpage d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Milczenie 19.02.13, 22:29 ...jak to było? Mowa jest złotem, a milczenie? Srebrem Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Milczenie 20.02.13, 00:50 Dokladnie odwrotnie :) Milczenie jest zlotem a mowa srebrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Milczenie 20.02.13, 21:49 Ale nie milczmy za dlugo, czasami tez trzeba porozmawiac dla odmiany. Ciekawe, co u Mandy, jak sie miewa po sanatoryjnych "atrakcjach" A co u Was? z atrakcjami lub bez? :) Przedwczoraj byl piekny sloneczny dzien, wczoraj padalo, a dzis jest zimno dla odmiany. A juz myslalam, ze wiosna idzie, sa juz przebisniegi i krokusy wychylily swoje glowki. Na dobranoc wiosenna piosenke wam zostawiam www.youtube.com/watch?v=HR9DsvqwibY Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Milczenie 20.02.13, 22:34 Trzynastko, "atrakcji' u mnie moc, nie mogę narzekać. Chętnie kilka odstąpię, jeśli ktoś reflektuje :) Mandy w sanatorium jest do końca miesiąca, w sumie 4 tygodnie. Tydzień temu, jak się kontaktowałyśmy, była przeziębiona, miała już dość pobytu i chciała do domu :) U nas też zimno, nieprzyjemnie, słońca nie widziałam kilka tygodni chyba. Nawet jeśli było, to nie zauważyłam... Nie widziałam też jeszcze żadnej oznaki wiosny. O, przepraszam, hiacynty zagościły w moim domu i ładnie kwitną. Oby do wiosny ! d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Milczenie 22.02.13, 14:21 Kochani pozostał już tylko jeden tydzień mego pobytu tutaj. Wreszcie słońce, no i dzień znacznie dłuższy. Po zaliczeniu "atrakcji" całymi godzinami spaceruję brzegiem morza. Dzisiaj idę ponownie poszeptać z Neptunem. Tym razem z mola chcę wrzucić Jemu po 1 grosiku za każdego z nas i poprosić o audiencję tego lata :) Z 1-groszówkami w Neptunowie krucho, ale towarzystwo ze stolika pomogło mi je uzbierać. Zdrowie jako takie. Nadal trochę kaszlę, ale lekarka twierdzi, że jestem zdrowa. Pozdrawiam Was serdecznie i uściski przesyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Ale wpadka!! 22.02.13, 18:20 Kochani, 6 lutego Dorotka miala imieniny, a my wszyscy zapomnielismy! jakos rzadko sie zaglada do naszej tabelki, troche nas sie wykruszylo, wiec tym bardziej powinnismy pamietac Strasznie nam wstyd Dorotko Przyjmij od nas spoznione, ale jak najszczersze zyczenia. Niech Ci sie szczesci we wszystkim. Wiem, ze teraz przezywasz smutne chwile, ale kiedy przyjdzie czas, odzyjesz i usmiech znow zagosci na Twojej twarzy. 100 Lat! Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Ale wpadka!! 22.02.13, 21:30 Wpadka NIEWYOBRAŻALNA ! Mnie też jest bardzo wstyd. Nie mam w zasadzie NIC na swoje usprawiedliwienie, chociaż... ostatnie tygodnie miałam naprawdę bardzo trudne... A teraz nawet na posypanie głowy popiołem już za późno :) Dorocia, musimy Ci to jakoś wynagrodzić, bo przecież wiesz, że Cię kochamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Ale wpadka!! 23.02.13, 19:25 Hmmmm, no nie powiem, przykro mi było..... Ale ja Was też kocham, więc wybaczę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Ale wpadka!! 26.02.13, 16:01 Dorciu ale mi wstyd. Liczę na wybaczenie. A w przyszłości się poprawię Obiecuję. Teraz zapomniałam z powodu zaliczania moich 96 "atrakcji". Pozostało już mi ich tylko 7. Uffffff. Baw się dobrze w Irlandii i nie myśl tam o remoncie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 jestem zła 27.02.13, 15:44 Dzisiaj przez nieuwagę skasowałam wszystkie zdjęcie zrobione w Neptunowie. Nie wiem czy mi się je uda odzyskać. Pan w zakładzie fotograficznym powiedział, że można ale to będzie "trochę" kosztować. W związku z tym, że m-czny pobyt tutaj trochę nadszrpnął mój budżet, zrezygnowałam. Pójdę z kartą z aparatu do fotografa u siebie. Trzymajcie kciuki by się udało. Karty nie formatowałam, po skasowaniu zdjęć zaraz wyjęłam ją z aparatu i kupiłam drugą, na której dzisiaj trochę zdjęć zrobiłam. Czy ktoś z Was się zna na tym? Odzyskam swoje piękne fotki? Jutro ostatni dzień atrakcji i turnus mija. Aż kusi, by dopisać: a ja niczyja :) Ale co pospacerowałam brzegiem morza to moje. Codziennie z kijkami minimum 10 km. Nie liczę km bez kijków. Najważniejsze i z czego się bardzo cieszę to: schudłam. Uściski Wam przesyłam. Odezwę się po powrocie domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: jestem zła 27.02.13, 22:25 Mandy, ja bym raczej odpuściła sobie fotografa, a poszukała wyspecjalizowanej firmy informatycznej, która zajmuje się odzyskiwaniem danych. Jeśli takiej firmy nie ma u Ciebie, to może Wrocław? Oczywiście to kosztuje i musisz rozważyć, czy te zdjęcia warte są każdej ceny :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: jestem zła 07.03.13, 16:55 Hurra. Zdjęcia odzyskałam. Wszystkie. Dzisiaj odebrałam od fotografa płytę z nimi. Wbrew przepowiedniom fotografa z Neptunowa wcale tak dużo nie zapłaciłam, bo tylko 25 zł. Mam wrażenie, że w Nieptunowie wszyscy starają się jak najwięcej kasy wyciągnąć od turystów. Zresztą nie tylko na tym przykładzie. No cóż, przecież z turystów większość Neptunowian "żyje". Jutro jadę do moich krasnali. Ponad m-c ich nie widziałam i bardzo się za nimi stęskniłam. Odezwę się w poniedziałek. Do tego czasu nie dajcie się zimie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: jestem zła 27.02.13, 22:45 Może jedź z przystankiem w Warszawie, mój młody może spróbować je odzyskać, chociaż nie zawsze się to udaje! Jeśli nie, to szukaj chyba raczej informatyka niż fotografa, może znasz kogoś kto się na tym zna? Bo inaczej, to faktycznie może to trochę kosztować. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Wiosna 02.03.13, 10:15 Chyba już nam nastała, od wczoraj świeci słoneczko i chociaż upalnie nie jest i w drewniaczki nie da się wskoczyć, to na sercu jakoś lżej się robi i żyć się chce! Lada chwila ruszę rowerkiem, tylko muszę kogoś dopaść żeby mi go napompował i świat stanie przede mną otworem! A póki co ruszam walczyć z moim nieszczęsnym remontem, dzisiaj będę się uczyła kłaść panele! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Milczenie 22.02.13, 18:25 Mandy, fajnie, ze poszeptujesz z Neptunem, moze wyjednasz dla wszystkich audiencje w tym roku. Trzymam kciuki, zeby sie udalo. Czas szybko leci, tydzien to malo, ale jeszcze pare razy bedziesz mogla brzegiem morza pospacerowac i powdychac ten specyficzny zapach morskiej bryzy. Zdrowiej i wypoczywaj. sciskamy Cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Milczenie 23.02.13, 19:30 Oj pojechałabym sobie nad morze, nie powiem, chociaż w sumie, to już za parę dni... lecę do Irlandii, nad morze właśnie! Czyli jeden z moich podróżnych tegorocznych planów udało mi się zrealizować! Szkoda, że tylko na 3 dni, ale i tak się cieszę! Odpocznę sobie trochę od tego nieszczęsnego remontu, którego końca nie widać, robota idzie jak po grudzie, mam już tego wszystkiego serdecznie dosyć! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Milczenie 24.02.13, 17:18 Ja tez pojechalabym.... Ale kto wie, moze sie w tym roku uda. Na razie baw sie dobrze Dorotko w tej Irlandii, a moze pod koniec wakacji i Ty znajdziesz troche czasu na wypad do polskiego Neptunowa. fajnie bloby sie spotkac wlasnie tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Srebro i Złoto 21.02.13, 00:42 No....to będziemy napewno bogaci. Jeśli nie monetarnie to w doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: dziś na dobranoc 19.02.13, 22:21 Kabe, jak zwykle, trafiła w 10. Coś na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe 1 % 02.03.13, 22:58 Kochani, sytuacja jest taka, że nie wypada teraz nie przekazać komuś potrzebującemu 1% podatku, więc jeśli jeszcze się nie rozliczyliście z fiskusem, to proszę Was o przekazanie 1 % na leczenie tej małej dziewczynki. Bardzo smutna historia... dzieciom.pl/podopieczni/19678 Prośba oczywiście dotyczy mieszkających w Polsce :) Dziewczynka bardzo uzdolniona plastycznie, ale od jakiegoś czasu bardzo chora... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe wiosna 02.03.13, 23:09 Wiosnę meteorologiczną już rzeczywiście mamy, ale nie przesadzajmy. To dość zdradliwa pogoda, Dorota nie rozbieraj się za bardzo :) Mnie najbardziej cieszy 'wiosenne poruszenie' i świergot ptaków. Wczoraj obudził mnie śpiew dzwońca. Wróble zaglądają na mój balkon, tulipany wychodzą z ziemi, oregano dobrze przezimowało w donicy na balkonie, szczypiorek też już się zieleni, ale zima chyba jeszcze nas postraszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: wiosna 03.03.13, 18:57 Witam już z domowych pieleszy. Wróciłam z Neptunowa chora. Siedzę więc w domu i obserwuję nadchodzącą wiosnę przez okno :( Wiosennym dniami jednak zbyt długo się nie nacieszymy, bo zima może ponownie wrócić. No cóż, w marcu jak w garncu: pogoda.wp.pl/kat,1034985,title,Okropne-wiesci-zima-szykuje-kontratak,wid,15380516,wiadomosc.html Dorciu, dziękuję za propozycję dot. przystanku w W-wie. Dodzwoniłam się do fotografa, który mnie pocieszył, że zdjęcia odzyska. Dobrze, że karty w aparacie nie sformatowałam i nie robiłam na niej potem innych zdjęć. Jestem umówiona na wtorek rano. Liczę, że się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
a.lizon Re: 1 % 04.03.13, 22:39 Łapcie: <a href="program-pity.org/pit-37-program.html">Program PIT 37</a>, do rozliczenia PIT Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: 1 % 04.03.13, 23:51 Dzięki wielkie, ale! Gdy wstawiasz link postaw po linku jeden wolny znak, (spacje) inaczej nie można odczytać i otworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 1 % 07.03.13, 17:00 Tak dużo jest teraz potrzebujących, że naprawdę człowiek jest w rozterce na co lub na kogo przekazać ten 1 % podatku. Serce boli. Gdyby tam można było co najmniej przekazać 4 x po 1 %. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 1 % 07.03.13, 17:02 Zamiast"tam" miałoby być "tak". Pospieszyłam sie i kliknęłam przed sprawdzeniem. Miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan 8 08.03.13, 17:17 Wszystkim Ewom, znanym i nieznanym, składam serdeczne życzenia pomyślności z okazji Dnia Kobiet @---'----,----- Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 8 08.03.13, 19:17 (to zdjecie "zwalilam" z facebooka) :) Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich Pań ! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka wiosennie 08.03.13, 20:58 Porobilam dzis kilka zdjec. Sa juz pojedyncze kwiatki forsycji, stokrotki, pigwowiec odbil po ataku zimy (jutro zrobie fotki) nie wiem, jakie to drzewo, ale kwitnie zawsze bardzo wczesnie (ale pozniej od oczaru) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Wróciłam! 10.03.13, 19:22 Zmęczona, niewyspana (no bo przecież szkoda czasu na spanie!), ale Irlandią zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Interesujące? 10.03.13, 19:25 Znalezione na blogu ( moja-ameryka.blogspot.com/ ): "Przesylam tlumaczenie wywiadu z niejakim Dr Paula Ubiratan ze szpitala w brazylijskim Porto Alegreon, ktorego udzielil on lokalnej TV. Wywiad ten, podobno, od wielu miesiecy jest rozsylany, powielany, komentowany i chwalony przez miliony mieszkancow Ameryki Lacinskiej. Interesujace, warte przemyslenia..." - Doktorze, cwiczenia aerobowe przedluzaja zycie, prawda? - Ludzkie serce jest tak zaprogramowane, aby uderzac okreslana ilosc razy. Nie marnujmy wiec tych uderzen na cwiczenia. Wszystko sie przeciez zuzywa. Twierdzenie, ze spory to zdrowie jest tak samo trafne,jak sugestia, ze szybka jazda samochodem przedluzy jego sprawnosc. Chcesz dluzej zyc? Zrob sobie sjeste! - A co z miesem? Rzeczywiscie dla zdrowia nalezy jesc jak najwiecej owocow i warzyw? - Zastanowmy sie nad logistyka pokarmu. Co je krowa? Trawe i kukurydze, prawda? To przeciez rosliny. Zjedzenie befsztyka jest wiec niczym innym, jak bardzo efektywnym wprowadzeniem warzyw do naszego organizmu. A ze nasze trawienie wspomaga jedzenie produktow zbozowych, od czasu do czasu warto tez posilic sie drobiem. -A czy nalezy ograniczyc spozycie alkoholu? - W zadnym wypadku! Wina robi sie przeciez z owocow. Z kolei brandy czy koniak to przedystylowane wino, co oznacza nic wiecej jak to, ze z wyjsciowych owocow zabiera sie wiecej wody, aby czlowiek mogl jeszcze lepiej wykorzystywac. To po prostu skondensowane owoce. Z kolei piwo to produkt zbozowy. Trzeba je pic! -A jakie korzysci plyna z regularnych cwiczen fizycznych? - Tak jak juz mowilem, nie marnujmy serca. Nie nalezy naprawiac czegos co nie jest zepsute. Skoro dobrze sie czujesz, to po co komplikowac sobie zycie? 15 min sexu dziennie jest wiecej niz wystarczajace do utrzymania formy. - A co ze smazeniem? Ostatnio mowi sie duzo o jego szkodliwosci? - Nie, jesli uzywamy oleju roslinnego. Produkty pochodzenia roslinnego sa podstawa zdrowego zywienia. - No, ale cwiczenia pogamaja na pewno w odchudzaniu? - Z tym tez trzeba uwazac, bowiem intensywnie ruszane miesnie maja przeciez tendencje do wzrostu. Zobaczmy takie wieloryby: zywia sie planktonem, pija tylko wode, caly czas sie ruszaja i jakie sa grube! Poza tym pamietajmy: zajac caly czas biega, skacze i zyje maksymalnie 15 lat. Z kolei zolw nie skacze, nie biega, porusza sie powolutku, nic nie robi i zyje nawet do 450 lat. Gdyby duzo chodzenia bylo zdrowe, to listonosze zyliby wiecznie ! - A co z czekolada? - Toz to kolejna roslina! Kakao jest wspanialym pokarmem powodujacym uczucie szczesliwosci. Jedzmy go jak najwiecej! I pamietajmy: Zycie nie pownno byc podroza do grobu w ktakcie ktorej tracimy czas na to, aby dotrzec do niej calo i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym cialem. Znacznie lepeij poruszac sie po tej drodze z piwem i chipsami w reku, z duza iloscia seksu i nad grob dotrzec wycienczonym i zuzytym, ale z okrzykiem: Bylo warto! Coz to byla za wspaniala podroz!" I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Interesujące? 11.03.13, 01:30 cos w tym jest :) Trzeba korzystac z zycia w pelni, jak tylko sie da :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Interesujące? 16.03.13, 23:03 no i jak widze, korzystacie z zycia pelna para, pewnie dlatego nikt nie ma czasu tu zjrzec :) a to i dobrze, trzeba cos czasem zrobic cos dla siebie dzis na dobranoc to: www.youtube.com/watch?v=KztQx3i--oM milej niedzieli wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Interesujące? 18.03.13, 09:51 Trzynastko kochana, jak tu korzystać z życia skoro wiosny jak nie ma tak nie ma. W depresję już wpadłam z tego powodu. Tęskno mi na działkę, tęskno mi na łono natury. Tęskno mi za ciepełkiem choć zimę lubię. Ale ona tak się rozpanoszyła, że mam jej już dość. Przez to jej panowanie nic mi się nie chce. Nawet klikać. Na dodatek od powrotu z Neptunowa dojść do siebie nie mogę. Tak długo mnie choróbsko trzymało. Nawet swoich krasnali nie dałam rady odwiedzić. Tak mnie rozłożyło, że skończyło się na braniu antybiotyków. Dochodzę powoli do siebie, ale kiepsko mi to idzie. A tu święta się zbliżają. Przydałoby się mieszkanie wysprzątać. Tylko skąd tu energię czerpać skoro zima za oknem. No ale dosyć już narzekania. Muszę się dzisiaj jakoś zmobilizować. Może porządek z przydasiami zrobię. Tylko, że z tym to będzie trudno, bo Trójka taką piosenkę dzisiaj nadała: www.youtube.com/watch?v=bqCljOK6tl0 I jak tu np. taki młynek wyrzucić? :) I ta sama piosenka w wykonaniu rodziny Peszków: www.youtube.com/watch?v=RofX87g3Ngg Miłego dnia Wam wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Interesujące? 18.03.13, 09:55 Dorciu już kiedyś się z tym tekstem spotkałam i bardzo mi się spodobał. Bo mam już dość tych wszystkich ostrzeżeń typu tego nie jeść, tego nie pić itp. Człowiek ma tylko jedno życie i wiadomo, że trzeba o nie dbać, ale przez przesady. A te wszystkie ostrzeżenia, nakazy i zakazy radość życia odbierają gdy się je poważnie weźmie do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Zycie jest piękne 18.03.13, 10:00 Zapomniałam Trzynastce podziękować. Dzięki kochana. Nucę ją sobie :) Może łatwiej przejdę ten trudny dla mnie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Zycie jest piękne 18.03.13, 23:58 No pewnie czasami jest! Ale jak remont się wlecze jak ślimak, zima nie chce sobie iść za morze i finansowy dołek do kompletu, to jakieś mało piękne się robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zycie jest piękne 19.03.13, 23:54 Wiem, wiem, zimowa pora nie nastraja pozytywnie. U nas tez marcowo-garncowa pogoda, brak slonca, to i nienaladowane sa nasze baterie do konca, ale wystarczy troche promykow, zeby sie czlowiek choc troche usmiechnal. Bo zycie mimo wszystko jest piekne :) Te wszystkie nasze problemy sa po to, zeby sie nam nie nudzilo :) Jakby wciaz bylo pieknie, to z czasem nie byloby ciekawie... A wiosna i tak juz blizej niz dalej. Dorotko, z remontem sie w koncu jakos uporacie, powoli, bo powoli, ale idzie do przodu, az bedzie final (oby jak najszybciej). Mandy, jak Ci idzie porzadkowanie przydasiowe? Oj trudno cos wyrzucic... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 wreszcie wiosna 20.03.13, 12:24 co prawda na razie astronomiczna :) Ale dobra i taka. Jest wreszcie nadziej na tę prawdziwą. wyborcza.pl/1,75400,13595129,Wiosna_nadchodzi__Zima_sie_konczy__przynajmniej_teoretycznie__ Miłego dnia. Aby dzień był miły dedykuję Wam piosenkę: www.youtube.com/watch?v=q80BAs4QjQQ Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zycie jest piękne 20.03.13, 12:28 szczesliwatrzynastka napisała: > Mandy, jak Ci idzie porzadkowanie przydasiowe? > Oj trudno cos wyrzucic... :) Młynka nie wyrzuciłam :) Odkurzyłam go, wyczyściłam i postawiłam na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Lulandia 22.03.13, 23:34 Dorota wróciła z Irlandii, a ja jeżdżę do Lulandii :) Teraz z konieczności moje klimaty to : www.youtube.com/watch?v=gdBS9XTKVi0&feature=fvwp&NR=1 Wybaczcie więc moją dość długą absencję. Dorota Twój blog tez ostatnio rzadziej odwiedzam, ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najgorsze, że nie mam mniej czasu na czytanie i hobby, ale czego się nie robi dla MMŻ... Na dobranoc zostawiam piosenkę też w tym klimacie: www.youtube.com/watch?v=Feke0A4BTL8&NR=1&feature=endscreen d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Irlandia, Lulandia itp. 24.03.13, 21:03 Wlasnie chcialam wolac o dokumentacje fotograficzna z Dorotkowej wycieczki, ale zachecona przez Kabe, zajrzalam do bloga Dorotki. i poogladalam juz sobie te ladne widoczki :) Do Lulandii tez zajrzalam :) -ot, potega internetu, mozna "byc" wszedzie, choc nie osobiscie, ale zawsze... :) milego wieczorka i jako ciekawostka: w Polsce dalej zima, a w Tokio zakwitly juz wisnie :) chcialam wrzucic obrazek, ale sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Irlandia, Lulandia itp. 24.03.13, 21:05 teraz nawet w link sie nie da kliknac, wiec jeszcze raz: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,13614273.html?i=5 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Piękną zimę mamy tej wiosny! 25.03.13, 02:57 A na święta to chyba choinkę trzeba kupić? No bo skoro śnieg to chyba nie Wielkanoc będzie? Ja wczoraj nawet kaptur i rękawiczki wdziałam, a przez całą zimę to najwyżej 3 razy! Lubię zimę, ale może już wystarczy? Słoneczka i krokusów mi się chce, najlepiej w Chochołowskiej! Dopiero dzisiaj wysłałam kartki, mam nadzieję, że zdążą. Ale na Pocztę Polską to się obraziłam - nie dość, że znaczki podrożały strasznie (no zwykłe, krajowe to tylko 5 gr, ale już priorytet czy zagraniczne - masakra) to jeszcze nie ma świątecznych znaczków, tylko zwykłe takie A, B - ohyda , takich paskud to już dawno nie widziałam! Moja dusza cierpi, bo świąteczna kartka MUSI być ze świątecznym znaczkiem, co oni sobie myślą? Kilka znaczków miałam zeszłorocznych, ale reszta..... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Piękną zimę mamy tej wiosny! 26.03.13, 20:23 Choinka tez moze byc, tylko zamiast bombek trzeba by powiesic jakies wielkanocne ozdobki i czemu nie? Tutaj wiele ludzi nie bawi sie w rozbieranie bozonarodzeniowych stroikow (choinki musza, bo sie sypia po kilku dniach) W wielu mieszkaniach o kazdej porze roku mozna zobaczyc lampki choinkowe na zielonym, wiekszym kwiatku np. albo w oknie i oni to sobie wlaczaja, kiedy chca, nawet w srodku lata, wiec wszystko wypada, co sie komu podoba :) Co do zimnicy, to masz Dorotko racje, u nas co prawda bez sniegu ale nawet przy temperaturach dodatnich, z wiatrem z polnocy robi sie lodowate zimno. Bez cieplych rekawic i czapek (kapturkow) trudno wytrzymac. Kilka razy przymierzalam sie juz do prania najcieplejszej kurtki ale na mysleniu sie konczylo, bo szybko znow sie zimno robilo. Krokusy u nas juz przekwitaja, sa zonkile, wylaza tulipany, forsycja kwitnie slabo, ale krzewy sa zolte, robi sie coraz zieleniej i co z tego, jak tak zimno? Kartka od Dorotki doszla dzis do nas. To chyba byl jakis superexpres! Bardzo dziekujemy, jak zawsze sliczna z dodatkami do powieszenia :) Z naszymi male opoznienia produkcyjne byly, ale sa juz w drodze. (ale mi epistoła wyszła :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Lulandia 25.03.13, 02:59 kabe.abe napisała: > Dorota wróciła z Irlandii, a ja jeżdżę do Lulandii :) Kabe, na cały etat? Ojej, dobrze, że u mnie się nic nie kroi! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe imieniny Maligie 27.03.13, 14:01 Wprawdzie Maligie jest bardzo zajęta rodzinnie i nie tylko, i nie wchodzi do nas ostatnio, ale pamiętamy o Jej imieninach ! Maligie, życzę, aby wszystkie zmartwienia jak najszybciej opuściły Waszą rodzinę, oby zdrowie wreszcie powróciło do normy, choć u starszych osób ten proces jest wolniejszy, ale niech Mu się polepszy, abyś miała więcej czasu dla siebie i dla nas przy okazji :) No i radości Ci życzę, spełnienia marzeń, też zdrowia, szczęścia. Wszystkiego naj, naj... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: imieniny Maligie 27.03.13, 17:22 Ja też najlepsze życzenia składam, zdrówka dla Ciebie i rodzinki, no i jakiejś wygranej w totka, żebyś na finansową prostą wyszła! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: imieniny Maligie 28.03.13, 23:35 i od nas przyjmij najlepsze zyczenia Maligie, zdziebko spoznione, ale jak zawsze szczere. Spelnienia marzen, szczescia i zdrowia ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe idą święta ? 27.03.13, 14:14 Jakoś nie czuję, że święta tuż tuż. Pogoda zupełnie niekompatybilna i może dlatego tak jest. Może dlatego, że w tym roku wcześniej są święta i pogoda nie nadąża, bo to jeszcze marzec jest ! Dorocie dziękuję za piękną kartkę i wkładkę :) Śliczności ! Kiedy Ty masz czas na robienie takich cudeniek? Ja ostatnio zupełnie nie mam na takie rzeczy czasu, żyję w ciągłym niedoczasie i na wdechu. Gdy już mam czas, to będąc na 'ostatnich nogach' na nic nie mam chęci... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: idą święta ? 27.03.13, 14:16 A 'swoje', a ściślej - kupione kartki do Was wysłałam. Upchnęłam je w skrzynce, która już była baardzo załadowana. Obok była druga skrzynka, ale do niej przywiązany był duży pies wilczur i bałam się do niej podejść, aby wrzucić :) Też jestem zawiedziona, że w tym roku nie ma świątecznych znaczków, ale może poczcie już nie starczyło pieniędzy? Przecież z pewnością wydali ich dużo na nowe logo, bardzo nietrafione zresztą, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: idą święta ? 27.03.13, 17:20 Kabe, ja też nie mam czasu, a na zrobienie kartek niestety potrzeba go sporo, ale w końcu święta tylko 2 razy w roku są..... Zawsze myślę, że tym razem to już dużo, dużo wcześniej je zrobię, a wychodzi jak wychodzi - biegiem i na ostatnią chwilę, ale ja to lubię robić i już! Gdybym miała trochę więcej przestrzeni życiowej i mogła mieć przydasie nie poupychane w kartonach, tylko normalnie na półkach byłoby inaczej, ale cóż, tak jest i inaczej już zapewne nie będzie. A świąteczne znaczki - boję się, że to już koniec, będą te koszmarki kraciaste i tyle, brrrrr. Chyba filateliści już wyginęli, więc poczta uznała, że szkoda pieniędzy na inwestycje w nowe znaczki. Dla mnie to mogliby co roku te same drukować, byleby tylko świąteczne były! Ja swoje kartki wrzucałam w niedzielę na Świętokrzyskiej, bo myślę, że stamtąd mają szansę szybciej dotrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka wesołych świąt 29.03.13, 10:29 Wesołych świąt życzę wszystkim forumkom i forumkowiczom. Ciepła mimo zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Białe święta. 29.03.13, 17:32 Pamiętacie, jak marzyły się nam białe święta? Mnie się marzyły, tyle, że w grudniu, no ale chciałeś to masz, lekkie 3 miesięczne opóźnienie nastąpiło i drobny szczegół, że nie te święta, ale są białe! Marzenia się spełniają, czyż nie? Wesołych świąt życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Białe święta. 29.03.13, 23:08 Rzeczywiście, w tym roku chłodniej na Wielkanoc niż w ostatnie Boże Narodzenie. I śniegu chyba wówczas nie było? Ludzie zamiast bałwanków, lepią śniegowe jaja i malują jak pisanki. Podoba mi się ta nowa tradycja ! Dziś doszły kartki od Maligie oraz Szczęśliwetrzynastki & Parmesana. Dziękuję. Radosnych Świąt wszystkim życzę i udanych spotkań przy świątecznym stole. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Białe święta. 01.04.13, 17:37 No to mamy zimę na całego! Mieliśmy dziś jechać do Torunia, ale wystraszyły nas warunki drogowe i zostaliśmy w domu, więc ja kultywuję dzień lenia, leżę sobie na kanapie, trochę uporządkowałam swoje robótkowe gazetki, a teraz włączyłam komputer i snuję się po necie, może posta na blog napiszę, może poczytam, może.... Dawno nie miałam takiego dnia, nigdzie nie pędzę, nic nie muszę! A jakbyście chcieli zobaczyć naszą wielkanocną zimę, to wrzuciłam wczoraj kilka fotek na bloga! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe nie tylko białe święta. 01.04.13, 21:56 Nie tylko mamy białe wielkanocne święta, ale też dziś lany poniedziałek, prima aprilis i ... imieniny Flo ! Flo, tak rzadko do nas zaglądasz i nie wiem, czy to przeczytasz, ale mimo to składam Ci najlepsze życzenia : spełnienia marzeń, fajnych podróży z cyklu dookoła świata, dużo radości i miłości. Dorota, my też zmieniliśmy plany świąteczne :) Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na osiedlu taka ciiisza, ludzie nie spacerują, samochody pod głęboką pierzynką śnieżną, gałęzie drzew iglastych uginają się pod ciężarem śnieżnych czap. Ptaków nie słychać i nie widać, tylko gdzieniegdzie ktoś z konieczności przemknie z psem i szybko zmierza do domu... Też zrobiłam zdjęcia i choć ładnie to wygląda, to z atmosferą wielkanocną nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: nie tylko białe święta. 01.04.13, 22:48 kabe.abe napisała: > Nie tylko mamy białe wielkanocne święta, > ale też dziś lany poniedziałek, prima aprilis > i ... > imieniny Flo ! > Flo, tak rzadko do nas zaglądasz i nie wiem, czy to przeczytasz, > ale mimo to składam Ci najlepsze życzenia : > spełnienia marzeń, fajnych podróży z cyklu dookoła świata, > dużo radości i miłości. No właśnie, ja też właśnie tu przyszłam, aby złożyć życzenia Flo, bo wcześniej się zagapiłam. A więc Flo kochana, 100 lat zdrowia, szczęścia, spełnienia nawet tych najtrudniejszych do spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze Ci życzę! > Dorota, my też zmieniliśmy plany świąteczne :) > Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na osiedlu taka ciiisza, ludzie nie spacerują > , samochody pod głęboką pierzynką śnieżną, gałęzie drzew iglastych uginają się > pod ciężarem śnieżnych czap. Ptaków nie słychać i nie widać, tylko gdzieniegdzie ktoś z konieczności przemknie z psem i szybko zmierza do domu... U mnie drzewa też się uginają pod czapami śniegu, ale ludzie się pojawiali, trochę spacerowali, dzieciaki lepiły bałwany, może nie jakieś tłumy, ale pusto też nie było. Ptaszki przylatują na balkon, ale cieniutko u mnie, jeszcze orzeszki dla sikorek są, ale słonecznik się już skończył, a na bazarku ostatnio nie było, więc dzwońce są biedne! > Też zrobiłam zdjęcia i choć ładnie to wygląda, > to z atmosferą wielkanocną nie ma nic wspólnego. Ja rano na spacer z psem zabrałam aparat, ale już tak ładnie ja wczoraj wieczorem nie było, bo część puchowych czap już z drzew pospadała! Ale faktycznie atmosfery wielkanocnej zupełnie nie czuję, takiej Wielkanocy to chyba jeszcze nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: nie tylko białe święta. 01.04.13, 23:33 Wszystkim sie myla te swieta z bozonarodzeniowymi z powodu sniegowej zimnej pogody. Ale u nas dzis bylo slonecznie i wiosennie, na trawie juz zolca sie mlecze i od razu jest weselej. 100 lat Flo!! imieniny w Prima Aprilis sa podwojnie wesole :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: nie tylko białe święta. 03.04.13, 16:34 Iw, przyślij te mlecze. Choć na zdjęciu, proszę. Potrzebny promyk nadziei:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: nie tylko białe święta. 03.04.13, 21:16 florentynka napisała: > Iw, przyślij te mlecze. Choć na zdjęciu, proszę. > Potrzebny promyk nadziei:) nie ma sprawy Flo, jutro pstrykne i podesle :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka wiosenne widoki 04.04.13, 21:59 Zrobilam zdjecia, wrzucilam na fejsa, a po drodze do mleczy spotkalam... fiolki. Kwiatki na drzewie owocowym wyszly troche za ciemno, nad obrobka musze popracowac, bo w 8 jest troche inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wiosna......panie sierżancie 04.04.13, 22:18 Potwierdzam: pierwsze, jeszcze nieśmiałe fiołki już się pokazują miejscami. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Wiosna......panie sierżancie 08.04.13, 19:45 Od ostatniego wpisu upłynęło kilka dni, a w tym ciągu wiele się zmieniło. (pogodowo) Jest już zdecydowanie ciepej, ok. 12-do 16°C to i fiołki są już śmielsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wiosna......panie sierżancie 11.04.13, 10:19 U nas wreszcie też śnieg topnieje, przebiśniegi się pojawiają... W weekend byłam w Toruniu i tam już prawie nie było śniegu, w przeciwieństwie do tych pokładów u nas, w niedzielę wracaliśmy przez działkę, a tam... ani przebiśniegów, ani kawałka zielonego, tylko gruba warstwa białego, dobrze, że miałam przy sobie botki, bo w półbutach nie było szans, nawet dojechać pod bramę nie mogliśmy, trzeba było widzieć biednego jamnika jak się zapadał po pachy, a mokra jaka była, w drodze powrotnej właziła mi pod kurtkę, aby się ogrzać! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka oj......wiosna, wreszcie 13.04.13, 21:20 No, pieknie i cieplo sie robi na swiecie, fiolki jak fiolki ale przy takiej pogodzie jutro, gora pojutrze zakwitnie juz magnolia (paczki juz rozowieja), ktora zawsze cieszy moje oczy. Wczoraj stanelam jak wryta na widok wielkich pakow rozowego kasztana, teraz to wszystko na gwaltu rety bedzie kwitlo Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: oj......wiosna, wreszcie 13.04.13, 23:29 Piękne jest to, że przyroda potrafi, mimo niesprzyjającej pogody, nadrobić stracony czas. Oj, gdybym ja tak mogła, Byłabym najszczęśliwszym człowiekiem na świecie. Niestety. Przez spóźnialską wiosnę straciłam miesiąc. A nigdy nie sądziłam, że jestem meteopatką. Ale wreszcie jest tak jak lubię. Wróciłam i serdecznie Was pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Jedna jaskólka nie czyni ... ? 14.04.13, 12:23 Mandy, ptaki też nadrabiają, niektóre chyba przyspieszają :) Dziś oczom nie wierzyłam. Rano zobaczyłam fruwającą jaskółkę ! Aż podeszłam bliżej do okna, by się upewnić. Nie chciało mi się wierzyć, bo zwykle przylatywały w ok. połowy maja. Tak, tak, to była oknówka. Zaglądała też do gniazdka na oknie sąsiadów. To chyba jakiś zwiadowca :) Wśród ptaków ruch wielki. Co chwilę można spotkać jakiegoś z wiązką materiału potrzebnego do budowy gniazdka. Bardzo lubię ten czas i nie chciałabym, aby NAGLE zrobiło się upalnie, jak w lipcu. Zawsze wolę umiar. Deszcz mógłby jednak solidnie popadać przez jeden dzień, by zmyć ten pozimowy brud i sól oraz piasek z chodników, bo mieszanina kurzu i drobinek soli unosząca się w powietrzu jest wręcz zabójcza, nie tylko dla mnie. Co mają powiedzieć alergicy i malutkie dzieci? Miłego dnia wszystkim życzę, a dla Mandy to: www.youtube.com/watch?v=kFMakx9V094 Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Jedna jaskólka nie czyni ... ? 14.04.13, 12:29 Ach, zapomniałam napisać, że wczoraj w parku widziałam fruwające motyle cytrynki, a więc jednak wiosna ? Oby jakaś normalna... Kwitnących jeszcze niezbyt dużo, nie tyle co w krainie 13&P... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Jedna jaskólka nie czyni ... ? 14.04.13, 15:21 U nas ptaszki swiergola wesolo, W powietrzu czuc wiosne, Kwitnace drzewa owocowe i krzewy to mily widok po dlugiej zimie. Z niecierpliwoscia wyczekuje kwiatow magnolii. Co do "osobnikow latajacych", to wpadlo nam wczoraj cos glosno brzeczacego przez otwarte okno. Nie zdazylam sprawdzic, bo trzeba bylo wychodzic na spacer :) Moze w miedzyczasie odlecialo... Kupilam nasiona roslinki zjadajacej owady latajace, ale cos dlugo wschodza. Milej niedzieli wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Nareszcie! 16.04.13, 18:32 Rower + drewniaczki, to jest to na co czekałam i wreszcie jeeeeeest! Dzisiaj pogoda prawdziwie letnia, biegałam oczywiście w krótkich rękawkach i było mi tak dobrze! Mam nadzieję, że na majówkę będzie ciepło, chciałabym pojechać na działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Nareszcie! 16.04.13, 23:36 Na pewno Dorotko, w maju bedzie juz cieplo. Wazne, ze drewniaczkowo- rowerkowy sezon sie zaczal. Letnie "trepki"- tak nazywam nowoczesne gloogi lekkie jak wiatr, pierwszy raz zalozylam juz 8 marca, potem niestety trzeba bylo znow zmienic je na botki zimowe. Ale to juz za nami - nie pomylilam sie: wczoraj rozkwitla magnolia. a kasztany pedza na wyscigi z innymi, codzien jest zieleniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Nareszcie! 17.04.13, 19:30 Oj u nas też wszystko się spieszy, już pojawiają się listeczki i wychodzi coraz więcej wiosennych kwiatuszków. A ja oprócz roweru i drewniaczków mam też trzeci wiosenny akcent - małosolniaczki, mniam! Teraz to już pełnia szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Nareszcie! 17.04.13, 20:19 oj mniam, mniam... tez lubie malosolne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 13 :) 19.04.13, 12:31 Trzynastko, choć dzisiaj nie jest trzynastego a piątek życzę Tobie wszystkiego dobrego i wszelkiej pomyślności. Ściskam cieplutko a wieczorem wypiję lampkę wina za Twoje zdrowie. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: 13 :) 19.04.13, 18:39 Trzynastko, ja tez pamiętam, że dziś Twoje święto :) Wszystkiego dobrego ! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 13 :) 19.04.13, 20:35 Bardzo wam dziekuje dziewczynki za pamiec i zyczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: 13 :) 19.04.13, 21:35 100 lat zdrówka kochana! Samych szczęśliwych chwil, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Nareszcie! 19.04.13, 12:39 Uwielbiam małosolne ale nie ze szklarniowych ogórków, tylko z własnej działeczki. A na takie to muszę jeszcze trochę poczekać. Całymi dniami teraz przebywam na działce. Ciężko tam pracuję. Wracam wieczorem tak zmęczona, że nawet nie chce się zajrzeć do internetu. Zaglądam tu jedynie rano przed wyjściem z domu. Jeszcze 2 - 3 dni i nadrobię wszystkie zaległości związane z takim dużym opóźnieniem nastania wiosny. O ile obecna porę roku można nazwać wiosną. Wczoraj u mnie w cieniu było 26 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe ogórki małosolne 19.04.13, 18:45 Podobnie jak Mandy, jestem zwolenniczką ogórków małosolnych, ale tych bliżej lata lub wręcz latem. Teraz chyba w nich za dużo innych soli jest, jak to we wszystkich nowalijkach o tej porze roku, a w tym szczególnie, bo wiosna spóźniona, więc i uprawy w szklarniach bardziej wspomagane są. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka przeczytałam 03.04.13, 16:25 Wprawdzie z opóźnieniem, ale przeczytałam i bardzo dziękuję za życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Imieniny Parmesana ! 23.04.13, 13:16 Dziś są imieniny Parmesana, naszego 'Ojca Założyciela' . Sądziłam, że będzie tłok, kolejka składających życzenia, a tymczasem jestem pierwsza :) Tak więc Drogi Jubilacie: życzę Ci zdrówka, kuferka pieniędzy wygranych z Waszego totka lub znaczącej podwyżki/premii... No i oczywiście spełnienia marzeń, radości na co dzień i dobrych ludzi wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Imieniny Parmesana ! 23.04.13, 23:36 Jeszcze zdążyłam. Wszystkiego dobrego Drogi Solenizancie. Wszelkiej pomyślności Tobie życzę, a przede wszystkim zdrowia i szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Imieniny Parmesana ! 24.04.13, 01:35 Pamiętałam, jako, że własnego na stanie posiadam, ale jakoś nie miałam czasu kompa włączyć, dopiero po nocy wpadłam aby 100 lat zdrowia i szczęścia życzyć, no i pracy która przynosi przyjemność i duuużą finansową satysfakcję! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Imieniny Parmesana ! 25.04.13, 17:19 Dziękuję! KaBe, Mandy,Dorotka! Dziękuję!! Bardzo miło a i łezka wzruszenia błysnęła w płomieniu świec. Asti i życzenia 13 ukoronowały wzniosłą chwilę! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Majówka 29.04.13, 00:31 No i starym zwyczajem na majówkę pogoda się popsuła, przekleństwo jakieś czy co? Wybierałam się na działkę, ale nie przy 10 stopniach i deszczu! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Majówka 29.04.13, 01:01 Dorota, a my się nawet nie wybieraliśmy, bo Fiszor wylał :) Jeszcze tydzień temu przeczytałam na jakimś forum : "... Wieś odcięta przez Bug i Fiszor, mieszkańcy pływają na pontonach. Nie tylko gospodarstwa są zalane, ponad 600 działek jest pod wodą..." A dziś droga nadal nieprzejezdna w jednym miejscu, więc nie wiemy nawet jakie są straty. Woda z pewnością jest jeszcze w piwnicy, a przy tej aurze (deszcz i niska temperatura) to strach się bać co tam się zastanie ! Ja zawsze powtarzam, że działka to więcej problemów niż korzyści... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Majówka 29.04.13, 12:04 Sama radość. U mnie woda w piwnicy oczywiście już jest, w piątek było niewiele, ale teraz jak popadało, to aż myśleć się nie chce! Dobrze, że chociaż nie ma co wylać i dojazd jest! My to najwyżej na swoje działki nie pojedziemy, ale współczuję tym, co powyjeżdżali, płacą ciężką kasę i skorzystają jak pies w studni! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodziny Elissy 29.04.13, 23:49 Mało brakowało, a przegapilibyśmy! Późno wróciłam do domu, z netem mam problemy (nie wiem co się dzieje, wciąż mi pada, dobrze, że awaryjnie mam Aero) Elissko kochana, życzę Ci przede wszystkim zdrówka - dla Ciebie i Twoich bliskich, no i żeby wszystko wreszcie na prostą wyszło i żebyś częściej do nas zaglądała! Mocno ściskam! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Urodziny Elissy 02.05.13, 20:19 A mysmy przegapili.... Sorry Elissko, pamietalam, ale dzien wczesniej... Mimo wszystko, spoznione, ale naprawde szczere zyczenia. Zdrowia, szczescia i radosci, Kufereczka pieniedzy, zeby starczylo na spelnienie wszystkich marzen I troche na zapas :) i wszystkiego, wszystkiego najlepszego. Niech Ci sie szczesci we wszystkim. No i przylaczam sie do zyczen Dorotki, zebys czesciej do nas zagladala :) 100 lat kochana! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Urodziny Elissy 02.05.13, 23:00 Dziękuję serdecznie! Uściski i buziaczki! :*:*:* Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Wiosna 09.05.13, 20:39 Wreszcie wczoraj troche popadalo. Deszcz byl potrzebny, bo bylo strasznie sucho. Maj i czas matur, a jak matury, to i kasztany. Od kilku dni kwitna u nas. Te czerwone kwitly zawsze wczesniej, teraz kwitna wszystkie na raz. Pogoda dzis dopisala, dzien wolny od pracy, wybralismy sie na male grillowanie nad jeziorem, przy okazji z przyjemnoscia polazilam sobie po lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Wiosna 10.05.13, 08:33 U nas też ładna wiosna w tym roku. Nawet się nie spodziewałam, że po długiej zimie tak szybko nadrobi zaległości. Kasztany zdążyły zakwitnąć na matury! W tym roku u nas jest jakiś szalony wysyp mleczy/mniszka na trawnikach. W ogóle wszystko kwitnie na raz i może dlatego po raz pierwszy w życiu kicham od jakiegoś czas. Może jakieś uczulenie na pyłki mnie dopadło :) Trzynastko, a z jakiej to okazji mieliście dzień wolny od pracy? Czyżby z okazji Dnia Wyzwolenia (9.05) ? U nas chyba nawet nikt o tym nie mówił w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Wiosna 10.05.13, 10:48 Wiosna trochę spóźniona w tym roku. Co prawda było już nawet 18-20°C ale bardzo krótko, po 2-3 dniach mieliśmy 2 cm śniegu i mrozik. A teraz wiosna nadrabia straty i stara się dogonić czas. Wszystko co może kwitnie na potęgę, magnolie, tulipany, bzy, kasztany prawie w jednym czasie, bo dzielą je odstępy jednodniowe prawie. A 9.05 odchodzony jest dzień Ojca. Tzn, wszyscy którzy się uważają za ojców, są lub też będą, wraz z latoroślami lub bez na swój sposób świętują. Na łonie natury udzielają się kulturalnie, sportowo lub też w inny sposób urozmaicają sobie dzień. W ten lub inny sposób podnoszą wskaźnik budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Majówka 30.04.13, 00:58 Doro, tu u nas też jest chłodno jak na początek maja, ale mamy sucho od wielu, wielu dni (13 podpowiada że był przelotny deszczyk). Czeremcha pachnie, bez zakwiecił a i kasztany lada, lada dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan A teraz coś ku pokrzepienu dusz... 30.04.13, 23:47 A youtu.be/wNBc8xIht-U Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Dziś już 2 maj, czwartek. 02.05.13, 11:06 Długa ta majówka była. Wszyscy tacy zmęczeni i nie wyspani? .--. .- .-. Odpowiedz Link Zgłoś
bipi1970 Re: Majówka 22.05.13, 18:12 jeśli chodzi o majówkę najchętniej spędzam jaw Spa jeśli jest pogoda wykorzystuję ją w terenie a jeśli nie zawsze można zostać na basenie, w saunie wypić kawkę i posiedzieć z dobra książką. Byle nie gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
alka-79 Re: Majówka 24.05.13, 09:52 Które zabiegi w SPA wybierasz? :) też wolę SPA :) ale w tamtym roku byłam z rodzinką na wakacjach w Dosłońcu (hotel spa w ok. racławic), i oni mieli super pomysł. Organizowali piknik na łącę, gdzie można było wybrać sobie koszyk z jedzeniem :) z mężem wybraliśmy koszyk francuski :) było winko, serek pleśniowy, bagietka, same "francuskie " przysmaki , hehehe można było się poczuć jak na łące w Prowansji :D Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Waga problemów... 11.05.13, 11:49 Podobno waga problemów rośnie wraz z wagą ciała :) W moim przypadku problemem jest odległość... W awaryjnych sytuacjach jest to czynnik bardzo źle wpływający na normalne relacje międzyludzkie. Tak mam w tej chwili. Głównie odległość zdecydowała, że sytuacja dziś jest napięta, a tak miło zapowiadała mi się sobota. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Waga problemów... 11.05.13, 12:02 Najgorzej to mieć 'wszystkowiedzące' dzieci, nieliczące się ze zdaniem rodziców, niesłuchające dobrych rad, nieuczące się na własnych błędach i niekorzystające z doświadczeń innych, ale z przerośniętym ego i dużymi aspiracjami... Dla poprawienia sobie humoru taką piosenkę znalazłam: www.youtube.com/watch?v=czIN45rltME Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Małe tęskonoty 12.05.13, 22:17 Szantów c.d. Bardzo przydałby mi się jakiś rejs, to może moje ciśnienie wróciłoby do normy, bo na razie to RR 160/53. Chyba do lekarza powinnam pójść? Tak, tak, ale nie wiem czy się dostanę jutro do LKP, a jeśli pani doktor będzie łaskawa i wypisze mi skierowanie do kardiologa, to może za 6-8 miesięcy się doczekam ? A Szczecin piękny, piękniejszy jak przed -dziestoma laty... www.youtube.com/watch?v=i4KYo-FoM-I&feature=player_detailpage d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Małe tęskonoty 15.05.13, 23:54 Kabe, z tym cisnieniem uwazaj. Koniecznie idz do lekarza. Chore to wszystko, ze trzeba tyle czekac w kolejce do specjalisty. NFZ pewnie uwaza, ze wszyscy sa jasnowidzami i w pore przewidza swoje choroby i odpowiednio wczesniej sie zarejestruja, ale zeby 8 miesiecy... to juz lekka przesada. Chorych przybywa - lekarzy ubywa, ale kasy chorych maja to w glebokim powazaniu :) hmmmm....... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Waga problemów... 13.05.13, 00:58 Kabe, tak to z dziećmi już jest, wiedzą lepiej i już! Ale czy i my tak nie miewałyśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Pomajówka 13.05.13, 01:03 Jak to jest - jak mnie nie ma, to od razu tu się dzieje.... Ponieważ weekend majowy - ten dłuuugi był totalnie nieudany, to teraz nadrabiałam działkowo już od czwartku i nawet trochę udało mi się zrobić, także pstryknąć nieco fotek nowych mieszkańców moich działkowych budek. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Pomajówka 15.05.13, 23:40 Ten czas tak szybko pedzi, ze czasem trudno za nim nadazyc. ...no i mamy juz polowe maja, tylko pogoda calkiem jak nie majowa. Wreszcie popadalo, ale sie i ochlodzilo. Zimna ta wiosna latos... Na dodatek ciezkie dni byly, bo nasz piesio sie zakochal :) To byl horror, ale co zrobic, natura ma swoje prawa :) Na szczescie juz wrocilo wszystko do prawie normy. Kabe, tak to juz jest z dziecmi wszystkowiedzacymi, ale coz... mlodosc.... Pamietam, jak to calkiem niedawno slyszalam slowa: "za moich czasow..." a i tak robilismy swoje :) teraz mlodzi robia po swojemu. Trzeba to chyba zaakceptowac, zeby sie nie dac zwariowac. Za jakis czas i tak przyznaja Ci, ze mialas racje :) Ide na blog Dorotki, poogladac nowe fotki spiewnych mieszkancow. dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Pomajówka 18.05.13, 09:34 Trzynastko, tu nie chodzi o "za moich czasów" , ponieważ czasy tak diametralnie się zmieniły, że nierozsądnie byłoby wymagać, aby młodzi żyli tak jak my, gdy byliśmy młodzi. Doskwierają mi natomiast konsekwencje nieprzemyślanych decyzji Młodych, ponieważ bardzo źle wpływają na logistykę w rodzinie, a właściwie w trzech rodzinach. Chwilami ma to wpływ na atmosferę, a jak do tego dochodzi brak umiejętności panowania nad emocjami, nieumiejętność przyznania się do błędu i wyciągnięcie wniosków, nieliczenie się z potrzebami innych, to wiesz jak to wygląda. No, ale cóż, "syndrom jedynaka" , a jak się zejdzie dwoje jedynaków, to rodzice mają ciężkie życie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Pomajówka 18.05.13, 09:39 A maj u nas taki piękny... Dziś jak zwykle obudził mnie ptak śpiewający za oknem. Dwa prania już się suszą, kwiaty podlane. Teraz wróbel krzyczy na mojego kota wylegującego się na balkonie, a kot ze stoickim spokojem tego słucha. Powinnam pojeździć po sklepach i kupić sobie jakieś letnie buty. Może też warto byłoby pojechać na Targi Książki ? Udanego weekendu Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Pomajówka 18.05.13, 21:32 kabe.abe napisała: > > A maj u nas taki piękny... U nas nie taki piekny, dopiero po poludniu wyjrzalo slonce. Dzis Noc Muzeow w calej Polsce, pamietacie to sprzed 6 lat we W.? Fajnie byloby to kiedys powtorzyc. Dzis Parmesan przyniosl ze sklepu moje ulubione Michalki. Dawno ich nie jadlam, tym przyjemniejsza uczta dla podniebienia :) Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Pomajówka 19.05.13, 00:11 Kabe i co wybrałaś się na Targi? Ja niedawno wróciłam ze spotkania blogerów i autorów, które odbyło się po Targach, zmęczona jestem strasznie, bo calutki dzień biegałam z walizą książek zbierając autografy - w tym roku z walizką na kółkach, bo w zeszłym roku dźwigałam książki w plecaku, ale w tym roku taka mnogość autorów była, że nie dałabym rady z plecakiem, a ponieważ coraz więcej książek mam w postaci elektronicznej, to założyłam sobie notesik na autografy i przez te 2 dni zdobyłam ..... 48 autografów! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe targi książki 19.05.13, 20:02 Dorocia, wybrałam się, ale nie szalałam z zakupami jak Ty, i autografów nie zbierałam :) Ogólnie jestem pod wrażeniem, ponieważ nareszcie były przyzwoite warunki, zarówno dla wystawców, jak i nas, odwiedzających. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: targi książki 20.05.13, 20:51 No wiem, że dotarłaś, w końcu Cię wypatrzyłam! A ja z zakupami wcale nie szalałam, kupiłam tylko 4 książki, no i wymieniłam 5 na wymiance LC. Z autografami, owszem, szalałam! No i e-booków się nachapałam - Mag dawał 3 darmowe, a Publio dawało kod na darmowy e-book za oddaną papierową książkę, oddałam 10, więc dzisiaj zrobiłam zakupy o wartości 300 zł za 0 zł i to mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: targi książki, u nas były Festyny książek 21.05.13, 14:25 O, widzę, że ktoś tu robi za mola książkowego? Co czytujesz? W jakich rodzajach literackich lubujesz się? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: targi książki, u nas były Festyny książek 21.05.13, 23:26 Hłe, hłe, czyżby nie było widać, że ja blog książkowy mam? No dobra, może nie całkiem, wolę czytać niż pisać. A czytuję głównie literaturę tzw kobiecą, kocham polskie autorki! Czytuję też kryminały, sensację czasem nawet fantasy się mi zdarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Mole 22.05.13, 01:03 Ja czytuję powieści historyczne. A najlepiej o podłużu medycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Mole... książkowe ? 22.05.13, 23:00 Parmesan, czyli takie w stylu "Zazdrość i medycyna " lub "Znachor" :) czy bardziej z historii medycyny? Niedawno pozbyłam się ciekawej książki "Pamiętniki chirurgów" . Mogłam Ci ją wysłać. A na marginesie: wolisz czytać polskie książki, czy tamtejsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Mole... książkowe ? 23.05.13, 17:35 Hey KaBe! Ten typ literatury to raczej nie leży w mym kręgu zainteresowań. Jeśli już to początki medycyny. Wieki średnie i wcześniej. Kiedy medyk był rzemielśnikiem swego zawodu. Czytnik do e-książek to świetna rzecz. Mój czytnik (Tolino) waży 190g a na chwilę obecną zawiera on 250 książek a na karcie pamięci dalsze 355 pozycji. Spora biblioteczka. A teoretycznie mogę umieść na nim ok. 2500 tytułów. Sporo. Jedno załadowanie energii (akumulatorek) wystarcza na ok. 2 miesiące. Pomyśl wkładam ten czytnik do kieszeni i idę sobie, (Praca, spacer, lekarz) i wszędzie gdzie jestem a czas pozwala, jednym ruchem ręki mam całą biblitekę w ręku i mogę czytać. Kiedy chcę i jak chcę. Pozytywna strona nie do zaprzeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Mole... książkowe ? 23.05.13, 21:55 Parmesan, super masz ten czytnik, ja mam tylko tablet, który ma nieco słabą baterię, więc często muszę go ładować, ale książek mieści sporo, ja mam też dużo e-booków, czasami sobie myślę, że jakbym nawet już nic więcej nie kupiła, to i tak lekturę mam na lata! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Imieniny 23.05.13, 21:57 Dzisiaj imieniny Elissy, wszystkiego najlepszego kochana! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Imieniny 25.05.13, 23:32 Elisso również Tobie życzę wszystkiego najlepszego i dużo dobrego w życiu osobistym. Trochę się spóźniłam z życzeniami. Przepraszam. Ponad m-c nie miałam dostępu do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Imieniny 06.06.13, 22:46 mandy4 napisała: > Elisso również Tobie życzę wszystkiego najlepszego > i dużo dobrego w życiu osobistym. > Dzięki serdeczne Kochana Mandy :* Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Imieniny 06.06.13, 22:44 dorota-zam napisała: > Dzisiaj imieniny Elissy, wszystkiego najlepszego kochana! > Dziękuję serdecznie Kochana Dorotko :* (moja Mama ostatnio bardzo źle się czuje; nawet nie miałam okazji odczuć, że to moje imieniny) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: targi książki 22.05.13, 23:21 dorota-zam napisała: > No wiem, że dotarłaś, w końcu Cię wypatrzyłam! A ja z zakupami wcale nie szalał > am, kupiłam tylko 4 książki, no i wymieniłam 5 na wymiance LC. Z autografami, o > wszem, szalałam! No i e-booków się nachapałam - Mag dawał 3 darmowe, a Publio d > awało kod na darmowy e-book za oddaną papierową książkę, oddałam 10, więc dzisi > aj zrobiłam zakupy o wartości 300 zł za 0 zł i to mi się podoba! Ja jeszcze nie mogę się przekonać do e-book-ów, wolę te papierowe, a Ty jesteś urodzona do robienia interesów, bo ja mniej kupiłam, więcej wydałam, a z darmowych rzeczy załapałam się na ołówek na stoisku Wydawnictwa Akademii Marynarki Wojennej :)) Ołówek nie tylko cudny, ale i dobry, a ja przecież ołówkowa jestem. Na dobranoc : "szanto-czardasz": www.youtube.com/watch?v=B_SgDV97Wo4 miłych snów Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: targi książki 23.05.13, 21:52 Kabe, ja też wolę papierowe, ale miejsca już brakuje, więc trochę muszę zwolnić, a e-booki mają tę dobrą stronę, że miejsca nie zajmują, na wyjazd są idealne, bo zamiast walizki książek zabieram jeden czytnik i mogę czytać, czytać, czytać... a co do interesów, to jestem strasznym książkoholikiem, nie mogę się oprzeć i kupuję książki, a ostatnio kupiłam zachwalaną przez Ciebie "Oliwkową farmę" - 5 tomów za ....... 20 zł! Niestety bez 1, muszę na niego zapolować! A na Targach miałam masę frajdy z kontaktów z pisarkami, które są naprawdę super! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Pomajówka 26.05.13, 09:23 Nie chcę takiego maja. Lubię zimno, ale o innej porze roku. Śpię w zimowej piżamie, którą ponownie wyciągnęłam z komody i w grubych skarpetkach. Pranie w mieszkaniu 3-ci dzień schnie a nim wyschnie to chyba skiśnie i znów będę musiała prać. Oj przydałby mi się balkon. Na nim chociaż wiatr by wysuszył i nie zmokłoby bo w moim rejonie od dłuższego czasu susza. Przestaję już narzekać. Dzisiaj Dzień Matki i powinnam być pogodna, Słonecznego dnia Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Pomajówka 28.05.13, 02:39 www.youtube.com/watch?v=rn9M_q5StWM Dobrej nocy kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Pomajówka 29.05.13, 14:02 Ja też spałam jeszcze wczoraj w zimowej piżamie :) A i balkon przy takiej pogodzie na niewiele sie przydaje, wywiewa wszystko, łącznie z praniem Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Maj dobiega ku końcowi, więc coś na pożegnanie.... 30.05.13, 00:08 youtu.be/YmOrSlt4Ijk Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Piękne lato..... 04.06.13, 13:43 ...mamy latoś. Woda w basenie pod oknami pluszcze. Kożuch zimowy wędruje w najbliższym czasie do szafy, mam nadzieję, że ostatecznie? Wody z godziny na godzinę przybywa, (od wczoraj ponad metr) na chwilę obecną mamy 7,60 m. Do naszej piaskownicy jest jeszcze daleko. Tu, gdzie ta woda jest, zwykle o tej porze można już było się plażować i nogi moczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Piękne lato.....ciąg dalszy 04.06.13, 13:50 plus.google.com/photos/109313593488545611320/albums/5529391158716750689/5885592667790482514?banner=pwa&authkey=CInsutiWqeXoqwE&pid=5885592667790482514&oid=109313593488545611320 po drugiej stronie rzeki zwykle bywa tam raj wędkarzy i wodniaków, wszelkiej maści tudzież piekne miejsca do gryllowania. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Piękne lato.....ciąg dalszy 04.06.13, 13:57 po drugiej stronie rzeki zwykle bywa tam raj wędkarzy i wodniaków, wszelkiej maści tudzież piekne miejsca do grillowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Piękne lato.....ciąg dalszy 08.06.13, 01:10 U nas już drugi dzień nie padało, cud prawdziwy! Co prawda powodziowo nie ma tragedii, ale tyle czasu nie było dnia bez deszczu, już naprawdę serdecznie miałam tego dosyć. Gdzie się podziała 13? Mam nadzieję, że wszystko jest OK? Wysłałam do niej pilnego maila i odpowiedzi brak, już zaczęłam się martwić! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Piękne lato.....ciąg dalszy 09.06.13, 16:43 dorota-zam napisała: > Gdzie się podziała 13? Mam nadzieję, że wszystko jest OK? Wysłałam do niej piln > ego maila i odpowiedzi brak, już zaczęłam się martwić! Jestem jestem, Dorotko, troche klapnieta po kilkudniowych upalach :) Odpowiedz masz juz na poczcie :) U nas fala deszczowo powodziowa zamienila sie w fale upalow, niby nie afrykanskich, ale bylo jakos strasznie parno. Dzis juz troche chlodniej, ok 20 stopni. Zakwitl wreszcie jasmin. Woda w rzece powoli opada, u nas nie bylo jeszcze najgorzej 7,65 Metra ale na Dunaju woda doszla miejscami nawet do 13 metrow- okropne to lato! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Piękne lato, mokre lato w tym roku 09.06.13, 20:30 Dorotko, KaBe. Widzieliśmy na YT zdjęcia podtopionego, waszego miasta. No comment. Brak komentarza, to też komentarz. A jak na waszych osiedlach? Też podtopienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Piękne lato, mokre lato w tym roku 10.06.13, 02:56 Parmesan, na moim osiedlu spoko. Mamy nowo położoną rurę kolektora o średnicy ponad 2m , więc szybko woda spływa do oczyszczalni. Zresztą ostatnio często jeździł specjalistyczny samochód, czyścił studzienki, zbierał piach przy krawężnikach,. Oczywiście w zagłębieniach stoi woda, jak to po deszczu, zwłaszcza, że już nie wsiąka tak szybko, bo ziemia jest bardzo nasiąknięta. Obok nowego mostu pewnie jak zwykle jest kałuża gigant, ale to jakiś nierozwiązany problem od lat, mają to naprawiać. A teraz słyszę, że znów pada i grzmi ! No i chłodniej się zrobiło, bo przez ostatnie dni było bardzo duszno, parno, powietrze wręcz parzyło i czuć było przez skórę, że coś się święci :) Spokojnego snu Wam życzę ! Ja też się zaraz kładę, proszę mnie rano nie budzić :) d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Piękne lato, mokre lato w tym roku 11.06.13, 01:10 U mnie na osiedlu też wszystko w porządku, chociaż ten zatopiony kawałek trasy zupełnie niedaleko był. Ja akurat byłam na działce, więc te przeżycia mnie ominęły, tylko telefonicznie wieści mąż mi przekazywał, byłam zszokowana, bo na działce co chwilę przechodziły burze, ale oberwania chmury nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Trzynastego..... 13.06.13, 09:09 Dziś mamy, więc 13 naszej kochanej najlepsze życzenia składamy... 100lat zdrowia i szczęścia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Sezon 13.06.13, 09:15 na szparagi się kończy :-(((, szkoda, że trwa tak krótko, ale starałam się go maksymalnie wykorzystać! Sezon na na truskawki się zaczyna, też jest niestety krótki, zbyt krótki, ale też staram się go wykorzystywać jak najlepiej, a ostatnio zostałam zaskoczona cenami - truskawki tańsze niż ziemniaki, za 1 kg truskawek zapłaciłam 3 zł, a 1 kg ziemniaków (młodych) kosztował od 4 zł do 6 (w każdym razie za tyle je widziałam), a podobno jesteśmy ziemniaczaną potęgą! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Sezon 14.06.13, 23:50 U nas krajowe, czyli tutejsze kosztuja ok 3€ kg W sumie juz od dawna objadamy sie truskawkami, wczesniej byly tansze, bo marokanskie. Co roku mamy taka budke sezonowa z owocami tutejszo-krajowymi, jak to mowimy, "od chlopa", przez jakies 1,5-2 miesiace. ale w tym roku wyjatkowo wczesnie ja postawili. Teraz troche i u chlopa potanialo bo wiecej slonca i cieplej, ale i tak kupujemy w Lidlu, bo taniej. nie pomaga "przekupywanie" naszego czworonoga smakolykami :) Co do cen szparagow, to nie jestem zorientowana, raczej rzadko goszcza w naszej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Sezon 15.06.13, 17:04 Od kilku dni na moim bazarku truskawki po 3,00 - 3,50 zł / kg, więc korzystam z pełni sezonu na nie, ponieważ przetworzone to już nie to samo. Ale może jakąś marmoladę usmażę? Pomyślę o tym jutro. Szparagów u nas mało i nawet nie wiem dokładnie ile kosztują, bo nie przepadam za nimi, chyba po 7 zł zł pęczek. Natomiast, UWAGA, UWAGA: Dorota, u nas pokazały się KURKI !. TAK, najprawdziwsze kurki, po 15 zł/ kg. Nie kupiłam w czwartek, bo byłam sama w domu i nie miałam dla kogo ich przyrządzić, ale w przyszłym tygodniu, jak ta pani się pojawi, to kupię. Dobrego weekendu wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Sezon 16.06.13, 01:25 Ja szparagi uwielbiam, więc opycham się ile wlezie, kupuję zazwyczaj w Makro, w cenie zabawnej, bo 1/2 kg pęczek kosztował ok 3,50, a kilogramowy pojemnik był w tej samej cenie! Teraz już podrożały, w piątek kupowałam pęczek za 4 zł, większe pojemniki skończyły się już niestety. Aha, ja kupuję tylko białe szparagi, za zielonymi nie przepadam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Kiedyś.... 16.06.13, 23:58 16 czerwca składaliśmy życzenia imieninowe A_sce i Alsmie... teraz.... Alsma dawno już do nas nie zaglądała, A_ska - sami wiecie.... A ja wczoraj zawędrowałam na nk, oglądałam najnowsze zdjęcia na profilu KTCT i wiecie co? Tak mi się jakoś przykro zrobiło... No cóż, tak widać musiało być! Ale boli.... Ale i tak wszystkim Alinom w dniu ich święta najlepsze życzenia składam! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Kiedyś.... 18.06.13, 00:23 Do Alsmy wyslalam zyczenia @, bo nie wiem czy tu zaglada. A_ska nie odpisuje na zadne zyczenia, wiec przestalam wysylac. Zdjecia, o ktorych piszesz, Dorotko, widzialam, ...bez komentarza... A ze boli, to prawda... zawsze przykro jest nie tym co powinno... Spijcie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Upały doskwierają, my? 18.06.13, 23:39 Dla od mniany posłuchajmy klasyka youtu.be/KK23BhEQVyU Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Upały doskwierają, my? 20.06.13, 01:43 Oj gorąco! Dobrze, że chociaż czasem udaje się załapać na autobus z klimą i wtedy jest raj, aż wysiadać się nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Upały doskwierają, oj tak ! 21.06.13, 01:46 Dorota, klima nie do końca się sprawdza, ponieważ pasażerowie otwierają okna. Ostatnio często pokonywałam dalekie odległości w mieście i przećwiczyłam to na własnej skórze. Dobrze, że weekend już. Nie wiem jak będzie wyglądał mój tegoroczny urlop, ponieważ gdy chcę coś zamówić lub nawet zapytać, to napotykam na taką odpowiedzi: "Brak dostępności w obiekcie" . Natomiast gdy już coś ciekawego znajdę, to z powrotem gorzej (XXI wiek, miejscowość nadmorska, prawie uzdrowisko, wrzesień) "W podanym okresie z tej stacji/przystanku nie odjeżdżają żadne z wybranych środków komunikacji." ( do wyboru mam PKS, pociąg i BUS :) Wychodzi na to, że jakoś dojadę do celu, ale z urlopu będzie mnie musiał M. przywieźć :) Chyba się za późno za to wzięłam, ale czy ja ostatnio mogę cokolwiek zaplanować ? Trzynastko, podobno u Was chłodniej, więc prześlijcie nam troszkę tego, a my Wam ciepełka możemy zapakować. d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Autobus z klimatyzacją 21.06.13, 02:10 Niestety, KaBe ma rację. Może nawet najnowocześniejszy środek komunikacji być, z najlepszą nawet obsługą ale gdy trepy z niej korzystają to na tyle się zda co umarłemu kadzidło. Klimatyzacja ma sens gdy czas negatywnych wpływów zewnętrznych jest minimalnie krótka. A otwarte okna i co chwilę otwierane drzwi autobusu ma się tak do klimatyzacji jak kulka śniegu na rozgrzanej płycie pieca. Do dziś wieczora było tak jak w południowej Europie, wieczorem burza przywróciła te warunki klimatyczne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Autobus z klimatyzacją 27.06.13, 01:04 No faktycznie, z pasażerami różnie bywa, ale ogólnie nie jest tragicznie, a zawszeć łatwiej wytrzymać. Dzisiaj szczęśliwie na dworze panował miły chłodek, więc i bez klimy podróżowało się nieźle, mam nadzieję, że chociaż kilka dni bez upału będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam 13, Mandy 27.06.13, 01:06 wysłałam do Was @ (Mandy - na gazetową) więc wpadnijcie na pocztę! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 13, Mandy 27.06.13, 16:31 Dorotko, na @ bylam, odpisalam :) Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 13, Mandy 29.06.13, 09:01 Witajcie kochani. Dawno mnie tu nie było. Wszystko przez moje rozjazdy i kupno laptopa, którego nie potrafiłam skonfigurować. Już jestem na miejscu a laptopa przygotowały dzieci. Wczoraj wróciłam z kilkudniowego pobytu w Neptunowie. Niestety miałam pecha, bo trafiłam na zmianę pogody. Przez dwa dni lało jak z cebra. Na plaży nikogo. Tylko ja z koleżanką zrobiłyśmy sobie kilkukilometrowy spacer brzegiem morza. Mimo płaszczy przeciwdeszczowych przemokłyśmy, ale było warto. Stopy wymasowane, płuca dotlenione i z Neptunem poszeptałyśmy. Wróciłam do domu jak nowo narodzona. Marzą mi się takie spacery brzegiem morza z Wami. Może zorganizujemy jakieś spotkanie? Dorciu @ przeczytałam. Postaram się, ale na dzień dzisiejszy nie potrafię jeszcze potwierdzić na 100 %. Jak będę coś wiedzieć napisze @. Życzę wszystkim miłego weekendu. Ja wyruszam na działkę zobaczyć swoje roślinki. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wieczór 02.07.13, 00:53 Wybraliśmy się wieczorem na krótki spacer po Parku, a tu niespodzianka. Cały wysyp świetlików, alejki mimo braku latarń by dość jasno oświetlone. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wieczór 07.07.13, 22:32 no tak, my tu o robaczkach swietojanskich, a tymczasem wszystkich gdzies wymiotlo :) Upaly daja sie we znaki wszystkim, ale wieczory na szczescie sa troche chlodniejsze, tak, ze da sie jakos zyc :) dobrej nocy wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wieczór 07.07.13, 23:12 Oj faktycznie, pustawo! Ja 3 dni byłam na działce, tam da się żyć, bo w Wawie ciężko! Bez wiatraka nie dałoby się wytrzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Upał 09.07.13, 19:26 Dobrze, ze masz swoja dzialeczke Dorotko, zawsze troche chlodniej wsrod zieleni. A i do lasu mozesz wyskoczyc. Na lonie natury nie odczuwa sie tak upalu jak w miescie, gdzie wszystko jest rozgrzane i dodatkowo oddaje cieplo, a do auta wsiada sie jak do rozgrzanego piekarnika. Mandy tez pewnie tam ucieka przed skwarem. My chlodzimy sie wentylatorem - Klima to to nie jest, ale zawsze cos. Ale i tak nic nie chce sie robic :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Upał 14.07.13, 23:32 Szczęśliwie upał na trochę odpuścił, więc daje się żyć, ale ja w domu też w te gorące dni bez wentylatora nie mogę żyć, zwłaszcza, że mój pokój wielkości dziupli! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Upał 17.07.13, 17:29 U nas upal i susza, parno i duszno, odczuwalne temperatury sa wyzsze o 5-6 stopni niz rzeczywiste. Wentylator tez chodzi i chlodzi :) Tylko pan piesek nie lubi jak burczy i wieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Wro 21.07.13, 14:26 Mam nadzieje ze Dorotce udalo sie spotkac z Mandy i spedzily milo czas wsrod krasnali. Bardzo zaluje, ze nie moglam byc z wami. 1 sierpnia wyjezdzam na 3 tygodnie. Wszystko mi sie poprzesuwalo, ale moze w 2 polowie wrzesnia uda mi sie przyjechac. Upal, ponad 30° C, odczuwalna jeszcze wieksza. Jutro ma byc 33°C, troche za duzo jak dla mnie, choc spotkalam osobe, ktora tak lubi cieplo, ze nawet 50° jej nie przeszkadza :) Milej niedzieli wam zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Wro 21.07.13, 14:41 Mam informacje z pierwszej ręki:)))), że niestety Mandy nie mogła do nas dołączyć:( Dla mnie było super, chociaż upalnie, wspomnień całe mnóstwo, może jakiś albumik uda się Dorocie sklecić:) Witajcie, po dłuuugiej nieobecności. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wro 21.07.13, 17:16 Bardzo żałuję, że Mandy i 13 nie mogły być z nami, ale jak widzicie tak zupełnie samotna nie byłam, więc było super. Kilka krasnoludków zostało pogłaskanych, naleśniki w wiadomym miejscu zaliczone, szkoda tylko, że tak trudno zorganizować spotkanie w większym gronie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodziny Kabe 21.07.13, 17:20 Dzisiaj nasze Kabe obchodzi urodziny, życzę jej dużo, dużo, dużo zdrówka, szczęścia, pociechy z malucha no i jeszcze trochę czasu na własne przyjemności! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wro 21.07.13, 20:45 Szkoda, ze bylyscie tylko we dwie, ale najwazniejsze, ze spotkanie bylo mile. Miejmy nadzieje, ze spotkanie w wiekszym gronie uda sie jednak zorganizowac. Nalesniki dobre byly? :) Czekamy na jakies fotki :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wro 21.07.13, 20:48 No i ciesze sie, ze Maligie do nas wrocila :) Witaj po dlugiej nieobecnosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wro 22.07.13, 02:11 Naleśniki rzecz jasna były pyszne, a fotki (bezosobowe) już są na blogu! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wro 23.07.13, 00:40 Zajrzalam na Twoj blog Dorotko i znajomy ogrod zobaczylam :) A zdjecia jakies z Wro beda? Ciesze sie, ze nalesniki smakowaly, mam nadzieje, ze i ja wybiore sie na degustacje - na slodko oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wro 23.07.13, 02:47 Przyznam się bez bicia, że jedyne zdjęcie jakie we Wro zrobiłam, to maligie nad naleśnikiem, jakoś nie miałam nastroju do robienia zdjęć, zwłaszcza, że byłam mocno zestresowana, bo cały dzień nie miałam sieci w swoim telefonie, a więc i kontaktu ze światem, martwiłam się, że zepsuł się mi telefon, a dopiero wieczorem, kiedy weszłam do sklepu T-mobile okazało się, że coś tam przeprogramowywali i stąd problemy! Wrrrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Kabe 24.07.13, 21:55 Nasza Kabe dzis znowu swietuje :) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Ci zyczymy, zdrowia, szczescia i radosci, niech wszystko zawsze sie dobrze uklada, no i spelnienia marzen :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kabe 25.07.13, 00:14 Ja też pamiętałam, ale niestety dopiero wpadłam do domu, więc Ci trochę spóźnione, ale najszczersze życzenia wszystkiego najlepszego kochana składam! Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Kabe 27.07.13, 12:42 Barrrdzo spóźnione ale szczere życzenia dla Kabe. Też dopiero co wróciłam z kolejnych wojaży. Teraz już jestem:))) Dorotea:)) Możesz wysłać Trzynastce moje zdjęcia, ale na bloga nie wrzucaj:) Pozdrawiam wszystkich chłodno, bo dalej temperatury nas dopiekają:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Upał 28.07.13, 22:50 mnie zabija, weekend spędziłam na działce, w towarzystwie 15 kg wiśni i 9 kg czarnych porzeczek, czyli baaardzo pracowicie, ale tam jednak jest zdecydowanie łatwiej wytrzymać takie temperatury. Szkoda tylko, że nie miałam czasu posiedzieć sobie w ogródku, poczytać, tylko calutki czas zasuwałam jak mały samochodzik. No ale jeszcze tylko tydzień i jadę nad morze! Już nie mogę się doczekać! Maligie, oczywiście, że na bloga zdjęć osobistych nie wrzucam, lecę na pocztę wysłać do 13! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wro 24.07.13, 21:57 dorota-zam napisała: > Przyznam się bez bicia, że jedyne zdjęcie jakie we Wro zrobiłam, to maligie nad > naleśnikiem No to chociaz Maligie z nalesnikiem pokaz :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka 100 lat dla Kabe 21.07.13, 17:24 Dzis swietuje nasza Kabe, Przyjmij od nas najserdeczniejsze zyczenia wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: 13, Mandy 14.07.13, 23:34 A ja już na wylocie, jutro wyruszam, więc nadzieję na to, że się spotkamy już straciłam! Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 13, Mandy 15.07.13, 23:40 Dorciu jutro zadzwonię do Ciebie. Myślę o spotkaniu z Tobą. Marzy mi się również spotkanie jak za dawnych czasów w większym gronie. Kto się pisze? Proszę o propozycje terminu i miejsca. Mogę się tym zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 13, Mandy 17.07.13, 17:22 Jaka szkoda, ze nie moge do was dolaczyc. Decyzja o sanatoruim juz przyznana, wiec nie moge sie nigdzie ruszac. Nie sadzilam, ze to sanatorium popsuje mi cale wakacje :( ale i tak przyjade, nie wiem, kiedy, ale bede w tym roku, musze. Wiec sie pisze na jakies spotkanko. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Trzynastego..... 14.06.13, 23:34 Dziekuje Dorotko, zawsze o mnie pamietasz. Jestes kochana :) Odpowiedz Link Zgłoś
3adar Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 26.06.13, 15:57 Witam. Ja znalazłem www.zakochasz.pl Chyba nowy. Jest darmowy nie ma chorych limitów wysyłanych wiadomości oraz napadających reklam które trzeba gonić aby wyłączyć. Śmiało mogę go polecić. Pozdrawiam wszystkich randkowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Jeszcze żyję :) 30.07.13, 09:58 Kochani, bardzo Wam dziękuję za pamięć i życzenia okazjonalne. W tym roku było dość smutno mi w te 'święta', ale najgorsze minęło. Poza tym nie mogłam się tu odezwać, ponieważ nie miałam dostępu do komputera, a na służbowy laptop M. mam zakaz wchodzenia na 'towarzyskie' :) Dorocia, już Cię znalazłam i jest OK :) Dobrze, że dziś chłodniej, bo wczoraj na moim termometrze w słońcu było 51 stopni, a w tym samym czasie na drugim, w cieniu, 40 stopni. Dojrzeliśmy do tego, by założyć w domu klimatyzację. Na razie nie mogę wyjechać z miasta na dłużej, więc postaram się tu zaglądać, choć nie za bardzo mogę długo przebywać w pozycji, która jest potrzebna do pisania na komputerze :) Trzymajcie się jakoś w te upały. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Jeszcze żyję :) 31.07.13, 20:30 To dobrze, kochana, bo już się martwiłam. Szkoda, że to chłodniej trwało ta krótko, bo remont, a konkretnie skrobanie ścian, przy takich temperaturach to jakiś koszmar jest! Straszą że będzie jeszcze gorzej, no ale w przyszłym tygodniu będę już nad morzem, to jakoś przeżyję! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Jeszcze żyję :) 01.08.13, 14:55 Witam juz sanatoryjnie. Mam tu internet, ale jest bardzo slaby sygnal, Za takie pieniadze powinien byc szybszy. Mobilny internet tez slabo chodzi, szkoda. Jak na razie rozlokowalam sie troche, Moze pozniej pojde zobaczyc, co jest dalej. Pierwsze wrazenie niezle. Juz jestem po badaniu lek. Lekarz przychodzi do pacjenta, a nie odwrotnie I nnie kaze na siebie zbyt dlugo czekac (10 min. od mojego wejscia do pokoju!) To mi sie podoba, o nic nie musze sie martwic, Lekarz pyta jakie sie chce zabiegi i sie dostosowuje. Na stolowce jest samoobsluga ,ale jak ktos nie da rady, to pomagaja zaniesc do stolika kazdy bierze, na co ma ochote :) Tak, ze ogolnie jest dobrze. Pogoda tez dopisuje, w pokoju dosyc chlodno, Slonce jest pewnie rano. Buziaki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Jeszcze żyję :) 03.08.13, 09:52 Upaly doskwieraja chyba wszystkim. Tu wczoraj bylo 36 stopni Ale na szcescie troche w nocy popadalo i pogrzmialo i dzis jest troche chlodniej, wreszcie troche wytchnienia :) Soboty i niedziele mam wolne, duzo wiec czasu na relaks I odpoczynek. Milego weekendu wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Jeszcze żyję :) 03.08.13, 22:09 U nas było kilka dni nieco chłodniejszych, ale niestety bez deszczu, wszędzie istna pustynia, grzybów nie ma :((( a teraz znów upał wrócił, dobrze, że chociaż klima w samochodzie jest, więc podróżować się daje. Ja jestem właśnie w Toruniu - mój internet jakoś tu złapał, ciekawe jak będzie nad morzem, jeśli się nie będę odzywała, to znaczy, że tam gdzie jestem zasięgu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Jeszcze żyję :) 04.08.13, 11:01 Moj internet jest wiecej jak beznadziejny. Slimacza predkosc rzedu 1-5Mbit/s. Godzine stracilam zanim otworzylam zalacznik w PDF. Jak wlaczylam bluetooh to przynajmniej nie zrywa polaczenia. Niestety mobilny internet nie jest lepszy w tym lesnym zakatku. Pozostaja mi wiec spacerki lesnymi ostepami i wylegiwanie sie. Od jutra znow zabiegi. Dorotce zycze milego wypoczynku w Neptunowie i milej niedzieli wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Upał mocno przetrzebił Forum 06.08.13, 11:03 Forumowa Lista Obecności lśni nieobecnością. Jedynie 13 usiłuje zaisnieć. Ale przy braku frekfencji ..... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Upał mocno przetrzebił Forum 06.08.13, 16:13 Coż, pore urlopowa mamy, Dorotka nad morzem, Kabe nie moze, Elissa i Maligie, a wy gdzie urlopujecie? Tylko Mandy nam gdzies zginela. Pogoda dopisuje, wiec trzeba korzystac. U mnie zaczelo padac, wiec ze spacerkow nici. Moze jakas kawa... ktos sie pisze? :) A potem poczytam troche, do kolacji jeszcze troche czasu. Milego popoludnia wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Upał mocno przetrzebił Forum 06.08.13, 23:27 Trzynastko, o tej porze nie napiję się z Tobą kawy, zresztą niczego się nie napiję. Może skuszę się jeszcze na jakiś sorbet? A co, lubię ! Dziś upał tak mi się dał we znaki, że aż się boję tych dwu następnych dni, bo ma być gorzej. W tym roku wyjątkowo słońce źle na mnie działa, o temperaturze nie wspominając. No właśnie, gdzie jest Mandy ? Pozdrawiam, wpadnę za kilka dni... Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Upał mocno przetrzebił Forum 10.08.13, 11:02 Zgłaszam obecność i od razu usprawiedliwienie:))) Dopiero w czwartek pożegnałam ostatnich gości. Wczoraj doprowadzałam dom do porządku, a dzisiaj leje od rana więc jest czas na neta:) Pozdrawiam wszystkich wypoczywających i leczących się:) Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Upał mocno przetrzebił Forum 11.08.13, 12:45 Pogoda się poprawiła, słoneczko znowu świeci i jak dla mnie, jest ok:) Lubię słońce i ciepełko, nawet takie tropikalne. Deszcze podlały ogród, dzisiaj niedziela, więc mam trochę laby:) Jutro od nowa zaprawy i ogródek, bo chwasty rosną gdzie chcą i jak chcą:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Upał mocno przetrzebił Forum 11.08.13, 15:07 Witaj Maligie, Dobrze, ze wpadlas pomoc dyzurowac. Znow mam problemy z internetem. Tym razem wieksze niz w zeszlym tygodniu. Tylko mobilny mi zostal, wiec rzadziej bede zagladac. Slonce swieci, ale nie jest za cieplo. Wczoraj mialam fajny dzien. Odwiedziny i wycieczka do miasteczka polozonego jakies 20 km stad. Bylo duzo chodzenia, ale widoki piekne :) Milego niedzielnego popoludnia wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Upał mocno przetrzebił Forum 11.08.13, 15:21 Jakoś, ale z wielkim trudem, przeżyłyśmy (szczególnie moja Mama, ale i ja ledwie zipałam) te upały. Do tego od początku czerwca walczę w urzędach zbierając idiotyczne zaświadczenia, zaświadczenia od zaświadczeń; składając oświadczenia, choć wszystko to kompletowałam nieco ponad rok temu. Ale teraz od 1. lipca kosztem starych i biednych postanowiono łatać dziurę budżetową. A ponieważ to nowa ustawa, wcześniej nabyte prawa nie liczą się i weryfikację trzeba zaczynać od nowa. Ile kosztuje zweryfikowanie wszystkich jednocześnie i wobec tego jaka to będzie oszczędność to już zapewne pozostanie tajemnicą. Nikogo nie obchodzi,że wiele starszych osób od 1.lipca znalazło się w tragicznej sytuacji finansowej, tak jak np moja Mama ze swoją emeryturą w wysokości 659,13. Przy czym jej leki kosztują ok 400.-/mies a pieluchy ponad 200.- Ale stertach formularzy (ile drzew musi za to oddać życie!) nie ma miejsca na wpisanie takich rzeczy, również stopnia niepełnosprawności. Ich obchodzi tylko czy przekroczona jest granica ubóstwa tzn 620.-/osobę A już to, że są tacy, którym bardzo daleko do tej granicy... To nieistotne. Ponieważ trwa weryfikacja i nie wiadomo jak długo to potrwa nie wypłacono nam w lipcu świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości 520.-, również od 1. lipca nie jestem ubezpieczona w NFZ a z racji starania się o świadczenie pielęgnacyjne (ponieważ od dwóch lat opiekuję się Mamą, niepełnosprawną w stopniu bardzo ciężkim; jestem dyspozycyjna przez 24 godziny na dobę; świątek - piątek) nie wolno mi zarejestrować się w urzędzie pracy. Bardzo kiepsko się czułam (gwałtowny skok ciśnienia do 195/115), ale bałam się wezwać pogotowie bo z pewnością zabraliby mnie na SOR, ale potem szpital wystawił by rachunek. itd itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Upał mocno przetrzebił Forum 11.08.13, 15:24 Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie! Moc buziaków i uścisków. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Dyżur 13.08.13, 08:03 Witaj Elisso, jak bardzo się cieszę, że wpadłaś do nas. To straszne co się dzieje w naszym państwie! Mam nadzieję, że dasz sobie radę z tym wszystkim, będę trzymać kciuki i myśleć o Tobie:) Ściskam Cię mocno i serdecznie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Dyżur 13.08.13, 08:06 Trzynastko, ja mam lepszy dostęp do neta, ale w tygodniu gorzej u mnie z czasem, bo ogród czeka:) Wczoraj tak sobie dałam do wiwatu, że miałam problem z zaśnięciem. Wszystkie mięśnie mnie bolały, najbardziej te z tyłu, hi, hi. Dawno nie pracowałam zgięta w pół przez pięć godzin. Za to dzisiaj mogę popatrzeć na efekty:) I mówię sobie: do roboty:))) Pozdrawiam i lecę do ogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Dyżur 13.08.13, 21:29 Przez 4 dni nie mialam internetu wcale. Dziwne to, bo wlan chodzil, ale nie moglam Sie zalogowac w tutejszej sieci. Nawet informatyk nie mogl sobie z tym poradzic i nie wiedzial, co z tym fantem zrobic. Nawet zmiana hasla nie pomogla. Zameldowali mnie na nowo i dalej nic. Dopiero dzis po poludniu odzyskalam dostep do netu. Elisso, bardzo mi przykro z powodu waszych problemow. Nie bardzo rozumiem, czemu nie jestes ubezpieczona w NFZ. Musi byc jakies wyjscie, zebys nie musiala tyle czekac. Zglos problem do kierownika,( czy jak sie tam nazywa) NFZ. Z drugiej strony opieka spoleczna ma tez jakichs kierownikow Nad urzednikami. Sprobuj, moze ich interwencja przyspieszy zalatwienie sprawy Twojem Mamy i Twojej jednoczesnie. Pozdrawiam was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Dyżur 13.08.13, 21:32 Maligie, wiem, ze w ogrodzie jest duzo pracy. W jednym koncu skonczysz i trzeba zaczynac od nowa, ale w wolnej od chwastow chwili wpadaj jesli bedziesz mogla. Czy ktos wie, co dzieje sie z Mandy? Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Dyżur 13.08.13, 21:36 Dzisiaj dostałam kartkę od Doroty. Odpoczywa bez dostępu do neta. Wypełniam dane jej przyrzeczenie i dyżuruję. Trzynastko, wpadam, jak widzisz, a ogród to moja pasja:) Nie przeszkadza mi ciągła praca w nim. Jedyne co mi psuje przyjemność to dziwny brak siły:)))) Starzeję się, czy co?! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Dyżur 13.08.13, 22:52 Wróciłam! Nad morzem było nieźle, upały nie występowały, raczej padało niż przypiekało, więc nie narzekam. Teraz 2 dni odsapki i w piątek ruszamy do Żywca. Nad morzem internetu nie udało mi się złapać, może dlatego, ze ta moja miejscowość zagubiona w lesie (nawet z dodzwonieniem się do mnie były duże problemy), trudno było, ale jakoś dałam radę. W Żywcu nie powinno być problemu, bo mają Wi-Fi, więc na pewno uda mi się zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Dyżur 14.08.13, 22:32 Całe szczęście, że już jesteś:))) Teraz będę miała pewną towarzyszkę na dyżurach. Mogłabyś mi przesłać swoje zdjęcia mnie na maila? Chodzi o to z W. Szkoda, że byłaś tak krótko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Świątecznie... 15.08.13, 10:54 ... odpoczywam od prac w ogrodzie. Trochę ręce i plecy odpoczną:) Za to mogę pochodzić po ogrodzie i popatrzeć na efekty. Zbieram się do zrobienia galerii ogrodowej. Wtedy zaproszę Was na wirtualny spacer:) Pozdrawiam i pytam: Mandy, gdzie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Świątecznie... 16.08.13, 01:08 U mnie raczej dziś było pracowicie - ogarnianie chałupki, prasowanie, pakowanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Świątecznie... 18.08.13, 10:25 Dobrze, ze jestescie, bo u mnie z netem bywa roznie. W piatek i sobote swiecilo slonko, Wiec troche sie przypieklam. Dzis wieje, jak to w gorach i to dosyc mocno. Ale lubie ten szum drzew. Mam nadzieje, ze nie bedzie padalo, bo moze znow uda Sie jakas wycieczke zrobic :) Milej niedzieli wam zycze Juz niedlugo wracam w domowe pielesze, A potem do kraju na troche. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Świątecznie... 18.08.13, 11:40 W Żywcu słonko przypieka, leniuchujemy na całego, siedzimy pod jabłonką, jemy i pijemy dobre rzeczy.... dzisiaj czeka nas mała przejażdżka w góry, w środę może do Cieszyna... Dobrze nic nie musieć! Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Świąteczny dyżur:) 18.08.13, 14:26 Dzisiaj znowu przypieka jak latem:)) Mnie to pasuje, chociaż opalać się raczej nie lubię. Ja wiem, lato jeszcze trwa, ale to raczej schyłek, bo dwie trzecie za nami. Lubię to późne lato, niby gorąco, ale tak nie do końca upalnie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Lato się skończylo? 20.08.13, 23:26 Dzisiaj od rana pada i nie zanosi się na powrót słońca, w każdym razie w tym kawałku świata w którym przebywam, dobrze, że w czwartek wracam do Warszawy, bo tam pogoda nieco lepsza, a szkoda, bo marzą mi się grzyby, a na pustyni nie rosną.... Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Lato, lato i po lecie... 21.08.13, 15:03 ..słońce jeszcze grzeje, choć nie tak jak tydzień temu....ale jest ciepło, a to jest najważniejsze. youtu.be/Z8pz9bQhrNM Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Lato, lato i po lecie... 21.08.13, 15:07 ..na pożegnanie lata .... youtu.be/YCrWgkNRilE Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Lato, lato i po lecie... 21.08.13, 21:20 Parmesanie, jeszcze nie! Nie chcę jeszcze żegnać lata. Dzisiaj pogoda była dobra do pracy w ogrodzie. Przycinałam krzewy iglaste, bo tak się rozrosły, że wypychały siatkę ogrodzeniową. Trochę tego wywiozłam, tak ze cztery pełne taczki:))) Moje cyprysiki dawno osiągnęły rozmiary dopuszczalne, więc teraz co roku cięcie:) Za to moje rączki są trochę pokłute. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Lato, lato i po lecie... 23.08.13, 23:16 A u mnie miało być urlop, urlop i po urlopie, ale niespodziewanie wyskoczył mi jeszcze jeden wyjazd, więc mam jeszcze 2 tygodnie wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Jeszcze nie koniec ... 27.08.13, 01:27 Parmesan, dzięki za ładne piosenki, ale jeszcze nie żegnamy się z latem, jeszcze prawie miesiąc. Ja mam zamiar jeszcze skorzystać z uroków lata właśnie, bo dotychczas nie mogłam... Trzynastko, z początku myślałam, że gościsz w którymś z naszych górskich kurortów:) Elisso, bardzo Ci współczuję. W takich momentach obywatel, nawet ten postronny, traci zaufanie do swojego państwa, bo nie wie co go może spotkać... Dorota, a gdzie tym razem Cię poniosło ? Maligie, w przyszłym roku może zrobimy zjazd w Twoim ogrodzie? Pod warunkiem, że Mandy się znajdzie. Jakieś syreny na osiedlu mnie obudziły, nie wiem czy karetki, czy straż, czy jakieś inne, i spać nie mogę. Ostatnio śpię dobrze, ale dziś jakoś wyjątkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan A nam jest szkoda lata.... 27.08.13, 14:56 ..KaBe, na kalendarzowym lecie nie zawsze można polegać, jest zmienne i kapryśne. My korzystamy z tego co w danym momencie jest. Raz ciepło, a raz mokro jak po deszczu bywa. Ale ważne że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Jeszcze nie koniec ... 29.08.13, 21:57 Tu gdzie teraz jestem temperatura oscyluje w okolicy +30 i dobrze, że nie więcej! Póki co urlop mam mocno męczący, ale od soboty pełen luz - basenik albo morze, leżaczek - żyć nie umierać! A gdzie jestem? Na południowym końcu Europy (chyba bliżej mam do Afryki niż do domu!) czyli pozdrawiam Was z Kalabrii! Dzisiaj udało mi się wreszcie dopaść internet, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu też będę miała możliwość tu zajrzeć! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Jeszcze nie koniec ... 31.08.13, 13:42 Super, Dorotko, Twoj tegoroczny urlop sie przedluzyl i takie egzotyczne miejsca zwiedzasz. Liczymy na piekne fotki, tym razem nie ma zmiluj sie, bo bedzie przechlapane :) My tez wybieramy sie w podroz. Na wschod, do kraju Parmesan niestety na bardzo krotko, ja zostane troche dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Jeszcze nie koniec ... 01.09.13, 10:00 Mam ostatnie chwile swobody za sobą:( Teraz jeszcze praca dojdzie, więc w ogrodzie mniej czasu spędzam. Zresztą teraz tej pracy jest mnie. Przede mną zbiory i zabezpieczanie roslin, a wrzosy pokazują szybką zimę, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie A ja ... 01.09.13, 10:03 .. zazdroszczę Ci, Dorotea:) a jednocześnie cieszę się, że jesteś jeszcze na wakacjach. Używaj ciepła i słońca, bo u nas coraz zimniej:( Kabe, to trzeba przemyśleć i zaplanować. Ja zaczynam już od teraz:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: A ja ... dalej dyżuruję bo 02.09.13, 18:45 ... Dorota podróżuje po Europie południowej:)))) Właśnie dostałam kartkę od niej wysłaną 28 sierpnia. Dzisiaj 2 września, więc wynik niezły:) Zimno i ponuro za oknem, jakby nagle skończyło się lato:( Pozdrawiam wszystkich cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: A ja ... dalej dyżuruję bo 02.09.13, 23:55 We Włoszech słońce, ale na tym końcu gdzie jestem niekoniecznie, wczoraj po południu było deszczowo i burzowo, dzisiaj do południa też padało, potem wyszło słońce i pod wieczór znowu się zachmurzyło, ale temperatura rzecz jasna nie spada poniżej 20 stopni, a że nie ma upału i słońce nie przypieka to ja akurat to sobie chwalę! Morze ciepłe, więc wykąpać się można, jedzenie..... ech z 10 kg na plusie chyba przywiozę na sobie, bo wszystko pyszne i taaaaakie ilości! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Kto by uwieżył, w weekend ma być powrót lata....? 03.09.13, 01:02 ?...zapowiada sie nawet 30 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kto by uwieżył, w weekend ma być powrót lata. 03.09.13, 22:01 Miło by było,bo wracam w sobotę wieczorem i wolałabym nie przeżyć szoku termicznego! Zresztą wrzesień powinien być jeszcze ciepły, w końcu mamy jeszcze lato! Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: A ja ... dalej dyżuruję bo 11.09.13, 00:01 Kto by uwierzył, że w Kalabrii w sierpniu będzie 20, a nie 40 st? To chyba na specjalne życzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: A ja ... dalej dyżuruję bo 11.09.13, 02:16 Flo - bywało więcej niż 20, termometru pod ręką nie miałam, ale sporo padało, często w nocy i jakoś udało mi się przeżyć, chociaż generalnie zajmowałam się głownie szukaniem cienia! Stanowczo najlepiej było w wodzie, ciepłej, ale nie gorącej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: A ja ... dalej dyżuruję bo 17.09.13, 03:17 Oj coś tu u nas pusto, niektórzy w ciepłych krajach, 13 pewnie przybyła na ojczyzny łono, tylko Mandy brak, ktoś coś wie? Może 13 ma z nią jakiś kontakt? Ja w zeszłym tygodniu próbowałam wybrać się na grzyby na działkę, ale trafiłam akurat najgorszy dzień, bo calutki dzień lało, grzybów nie za wiele, zmokłam jak pies, może w tym tygodniu uda się wyskoczyć gdzieś dalej, gdzie będą grzyby! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Podróże i powroty 19.09.13, 13:24 Dorota, wróciłam :) Mam nadzieję, że kartki do Was dotarły ? Mandy też już jest u siebie, przed chwilą dzwoniłam. Niedługo spotka się z Trzynastką, która jest w Polsce. A ja wspominam: www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1125&bih=596&q=riva+del+garda&oq=riva&gs_l=img.1.1.0l10.3437.7839.0.9694.4.4.0.0.0.0.109.356.3j1.4.0....0...1ac.1.26.img..0.4.354.Vba-3os7AaQ#hl=pl&q=riva+del+garda&tbm=isch Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Podróże i powroty 20.09.13, 01:00 Kabe, pięknie! A tu zimno, ciężko było wracać? Kartka dotarła wczoraj, dzięki! Ja do wczoraj biegałam jeszcze w letniej spódniczce, ale dzisiaj jak zobaczyłam tylko 10 stopni na termometrze to się poddałam i wskoczyłam w spodnie i kurtkę II stopnia - u mnie występują kurtki w IV stopniach - wiatróweczka, kurteczka cienka na polarku, przejściówka ocieplana i w końcu kurtka zimowa. Ale końca się nie poddałam - drewniaczki na nogach są! Do czego to podobne, żeby we wrześniu było tak zimno, u mnie grzeją już kaloryfery! Ja się tak nie bawię, ja chcę na grzyby!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Podróże i powroty 20.09.13, 11:41 Wróciłam na forumowe łono stęskniona za Wami okrutnie. Przepraszam za tak długą nieobecność. Obiecuję poprawę. Lato (szalone w tym roku dla mnie) się skończyło i wreszcie mam więcej czasu na internet i inne przyjemności. Kabe dzięki za kartkę i podany link. Z przyjemnością obejrzałam zamieszczone tam zdjęcia. W przyszłym tygodniu będę we W. Z "13" skontaktuję się telefonicznie i ustalę termin naszego spotkania. Dorciu dobrze, że chociaż w mieszkaniu masz ciepło. U mnie nie tylko za oknem zimno. Wyruszam więc na działkę. Tam będąc w ruchu się rozgrzeję. Życzę miłego popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Podróże i powroty 20.09.13, 13:33 Kabe, dzięki za kartkę. Zazdroszczę dziewczynom tych podróży na południe:)) Ja kocham ciepełko, ale teraz jestem uziemiona w domowym ciepełku przez "wredne choróbsko". Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie pogoda za oknem - ogródkowa. A ja nie mogę wystawiać się na przeciągi.(: Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Kabe:) 20.09.13, 13:35 Masz rację, że tam by mi się spodobało. Zwłaszcza, że rower to mój ulubiony sposób spędzania wolnego czasu obok ogrodu. Teraz jest trochę mniej pracy w nim, ale zawsze coś sobie znjduję. Przychodzi przecież pora zbiorów:))) W tym roku obrodziła mi ....... marchew i dynia:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Kartka 21.09.13, 16:29 KaBe, widokówka od ciebie dotarła. Jezioro Garda jest bardzo znane tutaj, od lat już, zanim nie odkryli Majorki, było Gardesee. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Podróże i powroty 21.09.13, 20:24 Mandy, własnogębnie wypróbowałem wspólnie z 13 naleśniki. Potwierdzam: PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Podróże i powroty 22.09.13, 16:48 Jak widzę i czytam naleśnikarnia, w której ostatnio byłam z Dorotą, ma więcej wielbicieli:))) Dobrze by była spotkać się tam w większej grupie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elroy55 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 13.09.13, 23:02 Moi drodzy, życie przed trzydziestką jest zdecydowanie bardziej spoko. Przeczytajcie sobie to: depresiatko.blogspot.com/2013/06/magister-dziennikarstwa-miaem-te.html Autor nie skończył 30 lat, a wymiata jak mędrzec na niebieskich pastylkach... www.facebook.com/pages/Blog-Depresi%C4%85tka/536484859741804 Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka krasnoludkowo 23.09.13, 18:36 Jacyś chętni na spotkanie z krasnoludkami? Byle nie w ten weekend. Ale w każdy następny bardzo chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: krasnoludkowo i nalesniki 24.09.13, 11:19 Jaaaaaaaa! To kiedy robimy powszechny spis krasnali? No i kto chetny jeszcze? Maligie, ta francuska nalesnikarnie odkrylismy Pare lat temui chetnie tam wracamy, bo te nalesniki snia sie nam po nocach :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: krasnoludkowo i nalesniki 24.09.13, 19:26 Trzynastko robimy. Na razie we dwie, a jeżeli na przyszły weekend ktoś deklaruje swój przyjazd to i ja się pojawię. Kto chętny? Po przyjeździe do Krasnoludkowa zadzwonię do Ciebie. Ustalimy telefonicznie dzień i godzinę naszego spotkania Teraz trudno mi określić, gdyż muszę to uzgodnić z dziećmi. Ale już liczę godziny. Naleśnikarnia oczywiście będzie po drodze, Obowiązkowo. Na dobranoc piosenka z okresu naszej młodości: www.youtube.com/watch?v=60U48G782rw Prawda, że piękna? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 i jeszcze jedna: 24.09.13, 19:31 www.youtube.com/watch?v=ZOJlAcPbmCM Tak mnie jakoś dzisiaj naszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: krasnoludkowo i nalesniki 24.09.13, 19:41 Ja w ten weekend najbliższy nie mogę. Ale w dwa następne jestem do dyspozycji. Bardzo chętnie się z Wami spotkam. Trzynastko, Mandy, wolicie 5-6.10 czy 12-13.10? Kabe? Dorota? Maligie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: krasnoludkowo i nalesniki 25.09.13, 23:19 Ja chętnie bym się wybrała, chociaż już w tym roku wizytowałam tamte okolice, ale niestety te weekendy u mnie pod znakiem gości, więc nie mam szans :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: krasnoludkowo i nalesniki 26.09.13, 13:46 Jaka szkoda Dorotko, liczyłam na Ciebie :( Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Krasnoludki i naleśniki 29.09.13, 22:00 Słuchy do mnie dotarły że termin 12/13.10 jest preferowany. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Krasnoludki i naleśniki 30.09.13, 19:03 Ten termin jak najbardziej odpowiedni. Parmesanie liczymy, że do nas dołączysz. Byłoby nas już czworo. Kto by był jeszcze chętny? W programie nie tylko nocne Polaków rozmowy, ale również spacer po przepięknym W. połączony z liczeniem krasnoludków oraz wizyta w naleśnikarni. Proszę o @. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Krasnoludki i naleśniki 30.09.13, 20:12 Bardzo się cieszę, że się z wami spotkam. Będę miała szansę poznać imć pana Parmesana. Suuuupeeer!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Krasnoludki i naleśniki 05.10.13, 22:20 Flo, wysłałam do Ciebie @ z linkami. Zapowiada się piękna pogoda. Szkoda tylko, że poza naszą 4-ką nie ma więcej chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Krasnoludki i naleśniki 09.10.13, 09:32 Hip hip hura!!! Wszystko mam. Bilety w kieszeni na busa są, nocleg zarezerwowany jest. Jest cudnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Hipp, hipp, hurra!!! 09.10.13, 16:16 Flo, czy już wiesz o której godzinie będziesz w Wr? Napisz tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Hipp, hipp, hurra!!! 09.10.13, 19:46 Jutro zadzwonię do Trzynastki. Ja i Flo przyjeżdżamy do Wr. mniej więcej w tym samym czasie. Szkoda, że nikt więcej się nie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Hipp, hipp, hurra!!! 10.10.13, 00:06 Ale Wam zazdroszczę! Jak widać mnie nie było pisane, jak ja byłam, to Was nie było, a teraz.... buuuu! Moi goście wyjeżdżają dopiero w niedzielę, więc zero szans! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Hipp, hipp, hurra!!! 10.10.13, 08:48 Dorciu dla Ciebie jesteśmy gotowe zostać do poniedziałku :) <"//======\\----- Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Hipp, hipp, hurra!!! 10.10.13, 20:21 mandy4 napisała: > Dorciu dla Ciebie jesteśmy gotowe zostać do poniedziałku :) Dzięki kochana, ale w poniedziałek muszę wracać do roboty, bo już 2 tygodnie straciłam :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Hipp, hipp, hurra!!! 11.10.13, 11:50 To rzeczywiście szkoda nie powetowana. Ale będą jeszcze inne okoliczności pozwalajające na spotkanie: Odpowiedz Link Zgłoś
maligie Re: Hipp, hipp, hurra!!! 11.10.13, 14:16 Ja,jeszcze ja, tylko bez noclegu. Lecę pisać @ do Mandy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Hipp, hipp, hurra!!! 11.10.13, 18:18 Maligie bardzo się cieszę i dziękuję za telefon. Sprawiłaś mi nim dużą radość. Aż robota na działce mi lepiej szła. Będzie więc nas piątka. Parmesan będzie otoczony z 4 stron dziewczętami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Hipp, hipp, hurra!!! 16.10.13, 01:55 Mandy i Flo, Dziekujemy, ze bylyscie z nami. To byl naprawde wspanialy weekend, a ta duza dawka smiechu i humoru Pozostawi nas w dobrym nastroju na dluzej. Bylo cudownie!! Bosko :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Hipp, hipp, hurra!!! 16.10.13, 13:10 Ja również bardzo dziękuję. Aż żal było wracać w domowe pielesze. Bardzo Was mi teraz brakuje oraz tej radości jaka nam towarzyszyła. Brakuje też Wrocławia w październikowej szacie. To były dwa wspaniałe dni spędzone w Waszym towarzystwie. 100-krotne dzięki i pozdrowienia oraz uściski przesyłam. <"//======\\----- Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re...... 23.10.13, 22:13 ..Mandy, Flo.! Przesyłka już w drodze. Myślę że spodoba się?! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka zdjecia 24.10.13, 20:06 Mandy, nie moge znalezc fotek od Ciebie, na ktora poczte poszly? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: zdjecia 25.10.13, 10:12 Poszły 14-tego na skrzynkę gmail. Dzisiaj wysłałam ponownie na Twój drugi adres. I do Parmesana na gazetę. Wieczorem sprawdzę czy załączyłam wszystkie na których jesteście. Ja teraz całymi dniami na działce. Wykorzystuję pogodę by działkę przygotować do zimy. Październik cudny. Miłego dnia wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: zdjecia 26.10.13, 22:44 Przed chwilą wysłałam po raz enty. Tym razem podzieliłam na 4 części. Chyba doszły bo nie dostałam żadnego komunikatu o niemożliwości ich dostarczenia. Jestem ciekawa czy dotarły do Flo. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: zdjecia 28.10.13, 01:46 Mandy, te podzielone maile dotarly, dzieki serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Re...... 25.10.13, 10:14 Jesteś kochany. Dziękuję. Wszystkie doszły. Nawet kilkakrotnie. Jest co oglądać. A jakie fotogeniczne na nich jesteśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Re...... 25.10.13, 10:20 Parmesan moje zdjęcia wysłane dzisiaj do Ciebie i "13" wróciły z komunikatem: Dostarczenie Twojej wiadomosci okazalo sie niewykonalne, nasz serwer pocztowy nie bedzie staral sie wyslac jej ponownie. Dokladna przyczyna niedoreczenia listu znajduje sie ponizej. === To już nie wiem na jakie adresy mam wysłać :( Spróbuję ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Mimoto 25.10.13, 19:22 Mandy, email z gazety b. rzadko jest otwierany, lepiej jest z tym emailem z którego otrzymałaś zdjęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 26.09.13, 14:06 www.gala.pl/wywiady-i-sylwetki/hanna-bakula-gdzie-ci-mezczyzni-12163 hanna-bakula.bloog.pl/id,338329397,title,Wnuczkozonka-czyli-jak-utrzymac-laske,index.html?smoybbtticaid=611605 już dawno się tak nie uśmiałam Pozdrawiam Wszystkich Bardzo Cieplutko! :* Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 03.10.13, 11:34 Kochani, mam wielką prośbę. Podpiszcie się pod naszą petycją do Trybunału Konstytucyjnego o przyspieszenie rozpatrzenia wniosku K27/13- wniosku Rzecznika Praw Obywatelskich o zbadanie zgodności art.11 ust.1 i 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw z zasadą zaufania do państwa i prawa, oraz zasadą ochrony praw nabytych wynikających z art.2 Konstytucji RP. podpisz.to/petycja/wykluczeni-opiekunowie-osob-doroslych-niepelnosprawnych,5 Zajmie to chwilkę a swoje dane można ukryć. Tylko jedna osoba, która wyśle ją do TK, będzie je widziała. A to Danusia, której naprawdę można zaufać. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 03.10.13, 20:42 I jeszcze jedna sprawa: 8. października organizujemy protest (to już drugi; pozwolenie już mamy) Spotykamy się na Dworcu Centralnym od godz.9.00 do godz.10.20 w hali głównej przed Rossmanem. Następnie udajemy się pod Kancelarię Premiera,Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej i pod Sejm. www.facebook.com/WODON Jeśli znacie w swoim otoczeniu opiekunów niepełnosprawnych dorosłych to, proszę, poinformujcie ich o tym. Zainteresowanie nami to nasza szansa. Już 3 miesiące (a niektórzy nawet dłużej) jesteśmy bez środków do życia i ubezpieczenia zdrowotnego. W wyniku naszej aktywności rząd zapowiada zmiany, ale dopiero po 1. stycznia. A my teraz, każdego dnia walczymy o przetrwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kuso50 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 24.10.13, 11:50 Jaki temat pogaduszek smutne czy wesołe, szczere czy kłamliwe .realne czy fantastyczne. "Dziwny jest ten świat" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 My walczymy o przeżycie! 25.10.13, 12:32 www.facebook.com/WODON Od 1. lipca bez ubezpieczenia zdrowotnego bez środków do życia! A nie odstąpimy przecież od łóżek naszych najbliższych: matek, ojców (czasem obojga), współmałżonków. Nie oddamy ich do umieralni (nie do zwykłych domów starców a z uwagi na ciężką niepełnosprawność, niemożność samodzielnego egzystowania, do zakładów opiekuńczo leczniczych) gdzie zresztą brakuje miejsc a okres oczekiwania na przyjęcie pacjenta jest bardzo długi. Nasi podopieczni uczciwie pracowali przez całe życie (lub do momentu choroby czy wypadku), płacili składki Zus, płacili podatki (i nadal je płacą ze swoich skromnych emeryturek). Chroni ich Konstytucja, ale rząd tego nie respektuje, bezdusznie spychając i ich i nas, ich opiekunów (którzy wyręczają państwo w kosztownej opiece nad tak ciężko niepełnosprawnymi, pobyt takiego pacjenta w ZOLu kosztuje miesięcznie od 3000.- do 6000.-), do roli wykluczonych, wegetujących poniżej granicy ubóstwa. W sercu Europy, w kraju od lat należącym do UE dzieją się takie rzeczy. Ponad 140 000 opiekunów + co najmniej drugie tyle ich podopiecznych = ponad 180 000 ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: My walczymy o przeżycie! 25.10.13, 12:34 oczywiście: Ponad 140 000 opiekunów + co najmniej drugie tyle ich podopiecznych = ponad 280 000 ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: My walczymy o przeżycie! 26.10.13, 20:14 Elissko, trzymamy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: My walczymy o przeżycie! 26.10.13, 22:45 Elisso bardzo współczuję. Mam nadzieję, że po tylu monitach i artykułach sprawa zostanie załatwiona po Waszej myśli. Tez trzymam kciuki. Pozdrawiam Ciebie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: My walczymy o przeżycie! 29.10.13, 21:44 Dziękuję serdecznie, moje Kochane. :* Ale nie wygląda to dobrze. Po proteście 8.X. w Warszawie nie zdobyli się nawet na to, żeby dać ludziom (a chodzi tylko o część opiekunów) ubezpieczenie zdrowotne, które ich kosztuje 46.-/mies Nie dotrzymali danych obietnic i arogancko oświadczają, że nie zamierzają ich spełnić. Robią wszystko, żeby jeszcze przez pierwszy kwartał 2014 (a nawet pierwsze półrocze) nie dać świadczeń. Kompletne bezprawie i nadużywanie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Nie ma Nas ? 17.11.13, 06:57 Nie ma nas ? Oj, do tego i ja się przyczyniam. A taka piękna jesień jest, nawet dziś... Trochę poezji dla Was: www.youtube.com/watch?v=jwnf0G-9xfQ Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Nie ma Nas ? 19.11.13, 01:47 No właśnie, jakoś pusto się zrobiło..... Piękna jesień? Brrrr, szaro, ponuro, dzień krótki, ja tam akurat nic pięknego nie widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Nie ma Nas ? 19.11.13, 18:50 dorota-zam napisała: > Piękna jesień? Brrrr, szaro, ponuro, dzień krótki, ja tam akurat nic pięknego nie widzę! Dorota, ależ piękna ! W tym roku wyjątkowo, bo jeszcze nie trzeba się zbyt grubo ubierać, temperatura w sam raz, deszczu też. A że dni krótsze ? No cóż, czy kiedyś jesienią były długie dni ? Każda pora roku ma swój urok, długie jesienne wieczory też. Gdy opadły liście - więcej widać ! A bezlistne drzewa : jakie cudne mają kształty ! Dla mnie to są cuda przyrody... Dziś było tak piękne światło w dzień, że można było robić fantastyczne zdjęcia. Żałuję, że nie zabrałam aparatu. Zresztą w dni zamglone też warto robić zdjęcia. Pozdrawiam, z nadzieją na piękną długą jesień :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Jak ten czas szybko znika, bezpowrotnie. 20.11.13, 19:03 Dopiero byliśmy we Wr. na naleśnikach a tu już połowa listopada minęła. Mandy, próbowałaś te zdjęcia wrocławskie szybko oglądać? Tworzą niezapomniane efekty! Można do tego użyć G+. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Nie ma Nas ? 21.11.13, 01:05 Kabe, ja zdecydowanie wolę jesień kolorową, słoneczną, no i nie cierpię wiatru, bo nie lubię zamykać okna, a przy wietrze tak mi gwiżdże przeciąg, że żyć się nie daje. Ostatnie dwa dni były OK, ale straszą, że zima już blisko, a w tym roku jakoś wyjątkowo marznę i aż się boję jak ją przeżyję. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Ciągi i przeciągi. 22.11.13, 12:40 Doro, zajęcie dla ślubnego. Pozatykać dzióry i szczeliny w oknach i drzwiach. Będzie cieplej! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Ciągi i przeciągi. 24.11.13, 13:03 Parmesan, ja nie chcę cieplej mieć, w moim pokoju kaloryfer wyłączony i zawsze otwarte okno, optymalna dla mnie temperatura to 15-16 stopni (w nocy wystarczy 11 plus ciepłe przykrycie), jak jest więcej to źle! A przeciąg jest między moim uchylonym oknem a WC - wentylacją i jak jest wiatr to strasznie gwiżdże, a ja okna nie zamknę bo się uduszę! Nie zasnę przy zamkniętym oknie, no chyba, że jest -20, to wtedy przymykam, ale rzadko zamykam na klamkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Ciągi i przeciągi. 24.11.13, 23:55 Ja tam lubie ciepelko :) Okna dawno pozamykane, tylko sie otwiera do wietrzenia, ale na noc zakrecamy kaloryfery, zeby sie lepiej spalo. Kabe ma racje- z jesienia nie jest zle. nie trzeba sie grubo ubierac, jest sucho, a na drzewach jeszcze troche lisci, choc pod nogami coraz wiecej :) co do przeciagow- jak byl silny huragan, to wylo okropnie ( u nas okna sa na przestrzal), o otwarciu obu na raz nie bylo mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Ciągi i przeciągi. 01.12.13, 01:42 A mnie dopadło paskudne choróbsko, co u mnie nader rzadko się zdarza. Ale choruję już drugi tydzień i to z własnej winy - w zeszły weekend czułam się kiepsko, poleżałam, ale w poniedziałek uznałam, że jest już OK i wyszłam z domu (a zimno było), cały dzień biegałam, bo milion spraw miałam do załatwienia, we wtorek jeszcze (chociaż kiepsko się czułam) pojechałam po zakupy na rowerze, no i ledwo się do domu doczołgałam, od środy głównie leżę i szczekam lepiej niż Kreska i aż się boję co będzie dalej, w poniedziałek już spróbuję trochę wyjść z domu, ale boję się, że organy w oskrzelach nieprędko przestaną mi grać! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Ciągi i przeciągi. 01.12.13, 19:16 Dorciu zdrowiej. Coś mi się wydaje, ze z tej samej ulepione. Mimo, ze jesień dość łagodna też szczekam jak Twoja Kreska. Najgorsze, że głównie nad ranem a blok z płyty i bardzo akustyczny. Zastanawiam się jak sąsiedzi z taką sąsiadką mogą wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Ciągi i przeciągi. 01.12.13, 19:21 Miało być " z tej samej gliny jesteśmy ulepione". Wina laptopa. Jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłam i czasami jak nadgarstkiem dotknę niże klawiatury to niektóre wyrazy są w innym miejscu a nie w tekście :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Ciągi i przeciągi. 07.12.13, 01:45 mandy4 napisała: > Dorciu zdrowiej. Coś mi się wydaje, ze z tej samej ulepione. > Mimo, ze jesień dość łagodna też szczekam jak Twoja Kreska. > Najgorsze, że głównie nad ranem a blok z płyty i bardzo akustyczny. > Zastanawiam się jak sąsiedzi z taką sąsiadką mogą wytrzymać. Próbuję, chociaż nie idzie mi najlepiej! Ja na szczęście w nocy nie kaszlę, najgorzej jest rano, ale pamiętam, że kiedyś też tak miałam, że nad ranem budziły mnie ataki kaszlu. Jak przeczytałam to co napisałaś, to przypomniało mi się, jak razem w Sopocie wdychałyśmy sobie te paskudztwa na oskrzela, jak jeździłyśmy razem rowerach.... ech piękne czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Wykluczeni Opiekunowie 30.11.13, 00:40 www.youtube.com/watch?v=RMMZsW88UyE&feature=youtu.be Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Wykluczeni Opiekunowie 01.12.13, 01:31 Elissko, tak mi przykro! Życzę Ci, aby wreszcie problemy udało się przezwyciężyć a Twoje życie zmieniło się na lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodziny Parmesana! 01.12.13, 01:35 Dzisiaj 1 grudnia, czyli nasz drogi forumowy kolega obchodzi swoje urodziny. Z tej okazji dużo zdrowia i samych szczęśliwych dni Ci życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Urodziny Parmesana! 01.12.13, 16:13 Z całego serca Ci życzę! Zdrówka!Pomyślności! Spełnienia Marzeń! :* Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Urodziny Parmesana! 01.12.13, 19:10 I ja, mimo, że niezbyt często tu bywam, do życzeń się dołączam. Wszystkiego dobrego nasz Rodzynku Tobie życzę. Przede wszystkim zdrowia, miłości i szczęścia. Oby się Tobie wiodło jak najlepiej iiiiiiiiiiiiii byś częściej bywał z "13" we W. :) Elissko - liczę na to że jednak " ci niektórzy" pójdą po rozum do głowy i Twoja i innych sytuacja się poprawi. Wszystkich pozdrawiam bardzo serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Urodziny Parmesana! 01.12.13, 23:30 Parmesan, ja też składam Ci najserdeczniejsze życzenia: spełnienia marzeń, dużo radości na co dzień i zdrowia, bo to najważniejsze. Spojrzałam do naszego wykazu i widzę, że masz "okrągłe" urodziny ! Wychodzi na to, że trzeba będzie zmienić tytuł naszego wątku, ale to potrwa, bo jeśli piszemy w takim tempie, to nieprędko ten skończymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Urodziny Parmesana ! 01.12.13, 23:34 Piosenka dla Szanownego Jubilata: www.youtube.com/watch?v=rSktfVJc_IM . Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Od Parmesana ! 04.12.13, 13:13 Moi drodzy, moi mili Forumowicze! dziękuję Wam serdecznie! Za pamięć. Za życzenia. Za miłe słowa. Za wszystko. Myślę, że tym razem spotkamy się w większym gronie. Przy ognisku i smażonych kiełbaskach? No ewentualnie mogą być też francuskie naleśniki! Nie licznie przybyli spominają te mile te dni we Wr. Odpowiedz Link Zgłoś
infoman2 Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 05.12.13, 11:45 Cześć dziewczyny, przeczytałam ostatnio świetny artykuł na temat fryzur. Bardzo mi pomógł odnaleźć samą siebie i swój własny styl kurierpolski24.pl/artykuly/grudzien/porady-mistrza-jaka-dlugosc-wlosow-jest-dla-mnie-odpowiednia Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Elisso, wygraliście !!! 05.12.13, 14:27 Elisso, wygraliście ! Może nasze mentalne wsparcie też pomogło ? :) A ja dziś mam bardzo trudny dzień. I wcale pogoda nie jest temu winna, tylko ludzie :( Ot, zbieg RÓŻNYCH niepomyślnych zdarzeń i okoliczności. Niektóre błahe, ale jedno mogło się skończyć dla mnie źle... Dobrze, że moje zapomniane radyjko gra jakąś optymistyczną piosenkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Hey, hop, hop. Jest tam ktoś? 06.12.13, 16:29 Czy Xavier tak wam dokuczył, że niema nikogo? Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Xavier 06.12.13, 16:34 Tu, u nas wiało trochę, ale przeważnie wieczorem i w nocy. Więc i szkody były minimalne. A jak było w innych stronach, to można w relacjach TV zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Xavier 07.12.13, 01:40 Tego co się u nas działo, raczej nie nazwałabym "prószeniem śnieżku", nawałnica taka była, że nic nie było widać, wieje jakby głowy chciało nam pourywać, na drogach ślizgawka, Warszawa sparaliżowana, a wczoraj w nocy prócz wichury była normalna burza, z piorunami i błyskawicami, żebym na własne oczy nie widziała to bym chyba nie uwierzyła! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Nie, nie wygraliśmy :( 07.12.13, 15:57 Chyba, że tylko satysfakcję, że TK przyznał, że bardzo nas skrzywdzono. Ale tylko tym żyć się nie da. Już następnego dnia, w Sejmie, rząd wyraźnie powiedział, że wyrok przyjmuje z pokorą, ale (pomimo werdyktu TK, że mają bez zbędnej zwłoki naprawić krzywdy) pieniędzy (i z nim związanego ubezpieczenia zdrowotnego) to my tak szybko nie zobaczymy. Od pół roku jesteśmy bez środków do życia, bez ubezpieczenia... Nie ma tygodnia by nie wykruszyło się (umierają) kilku podopiecznych nie doczekawszy sprawiedliwości, ostatnie miesiące życia upłynęły im w wielkim niedostatku i poczuciu krzywdy. Ludzie, którzy przez całe życie uczciwie pracowali, odbudowywali Polskę po wojnie, mieli swój wkład w odzyskanie niepodległości w 1989, ludzie którzy płacili ZUS i podatki ... kontakt24.tvn24.pl/artykul,czy-w-polsce-obowiazuje-konstytucja,2194106.html Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Nie, nie wygraliśmy :( 13.12.13, 00:44 Elisso, rok się niebawem kończy, więc w nowym budżecie na pewno znajdą się dla Was pieniądze i to z odsetkami ! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Urodziny Doroty ! 13.12.13, 00:47 Dziś są urodziny Doroty, więc wszystkiego najlepszego: zdrówka, spełnienia marzeń, woreczek stóweczek, oby starczyło na fajne wakacje i dokończenie remontu :) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Urodziny Doroty ! 13.12.13, 14:07 Kochana Dorotko :* Zdrówka i Spełnienia Marzeń! z całego serca Ci życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Urodziny Doroty ! 13.12.13, 21:14 I my 100 lat spiewamy naszej Solenizantce. Wszystkiego najlepszego Dorotko, zdrowia, szczescia i spelnienia marzen. i jeszcze wora pieniedzy, zeby starczylo na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Urodziny Doroty ! 14.12.13, 23:36 Kochani, wielkie dzięki za życzenia, a przede wszystkim za pamięć! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan A Flo?! 17.12.13, 16:21 Flo, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin. Pomyślności i radości. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: A Flo?! 17.12.13, 22:14 Flo, ja też składam najserdeczniejsze życzenia z okazji urodzin: zdrowia i spełnienia marzeń, radości małych i dużych, ciekawych podróży dalekich i bliskich... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: A Flo?! 17.12.13, 23:02 Ja też wpadam rzutem na taśmę, aby życzyć Flo 100 zdrowych i szczęśliwych lat i wielu jeszcze miejsc do odkrycia! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Nie, nie wygraliśmy :( 13.12.13, 14:27 kabe.abe napisała: > Elisso, rok się niebawem kończy, więc w nowym budżecie na pewno znajdą się dla > Was pieniądze i to z odsetkami ! > Nie, w budżecie na 2014 nie ma to to pieniędzy. Nie uwzględniono w nim nawet wystarczającej kwoty by na bieżąco wypłacać świadczenia wszystkim, których prawa uznał TK. Będziemy musieli dochodzić swoich praw sądownie (i usiłować uzyskać ewentualne zwolnienie z kosztów postępowania). Będzie to trwało "wieki". Nie wszyscy będą mieli na to siły i możliwości. I o to zapewne chodzi. Wielu już odpada i będzie odpadać z tej gry. (W internecie jest lista (oczywiście niepełna) tych, którzy nie doczekali; również opiekunowie) Od pół roku jesteśmy bez środków do życia, bez ubezpieczenia; ponad 44 000 + ich podopieczni usiłuje przeżyć z dochodami poniżej absolutnej granicy ubóstwa tj mniej niż 450.-/os. W lecie było jeszcze jakoś łatwiej; teraz do głodu doszedł jeszcze chłód... Wczoraj w tv można było zobaczyć radosną świąteczną atmosferę w Sejmie. Tak, oni już sobie żyją świętami. Ponad 300 000 rodzin nie ma szans by choćby w minimalnym stopniu odczuć świąteczny nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Nie, nie wygraliśmy :( 17.12.13, 22:24 elissa2 napisała: > Nie, w budżecie na 2014 nie ma to pieniędzy. Nie uwzględniono w nim nawet wystarczającej kwoty by na bieżąco wypłacać świadczenia wszystkim, których prawa uznał TK. ----- To wprost nie do wiary ! Ja już nie ogarniam tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Idą święta 17.12.13, 22:28 Idą święta. W tym roku trochę się ich boję z powodu jednej bardzo toksycznej osoby. Dziękuję za kartki z życzeniami od Szczęśliwejtrzynastki & Parmesana, Doroty i Maligie. Dorocia, gwiazdka oczywiście zawiśnie na choince :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Idą święta 17.12.13, 23:05 Ja też dziękuję za kartki od Kabe, Maligie i 13&Parmesana. W tym roku produkcja gwiazdkowa dopiero się rozkręca, wciąż znajduję nowe coraz to piękniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Idą święta 20.12.13, 14:59 Dni takie krotkie, ze brakuje czasu, by wpasc do was I podziekowac za kartki od Dorotki i Kabe. Dziekujemy Dorotkowa gwiazdka tez zawisnie na choince. Mamy juz pare ozdobek choinkowych Twojej roboty :) Pogoda iscie maloswiateczna, slonko swieci i jest w okolicach 10 stopni na plusie. Magnolia ma duze paczki. To by dopiero byla atrakcja Jakby na Boze Narodzenie zakwitla magnolia. A swoja droga ciekawa jestem, czy w takim razie nie kwitnie juz oczar. Trzeba by to sprawdzic. Elisso, mam nadzieje, ze mimo wszystko w koncu wygracie. Trzymam mocno kciuki! Milego dnia wam zycze A sama ewakuuje sie w strone garów :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Wigilia 24.12.13, 16:12 Zdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będą one okazją do zadumy, ale i radości z rodzinnego spotkania. Niech przyniosą wytchnienie od codziennych zmagań i trosk. Oby magia Bożego Narodzenia przetrwała w nas jak najdłużej! Magicznych Świąt Bożego Narodzenia Kochani! www.youtube.com/watch?v=uRzhd3eUyO8 Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wigilia 25.12.13, 00:47 Wigilia zjedzona, pasterka zaliczona. Teraz zaczynają się święta! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Wigilia 25.12.13, 01:31 Zdrowych i pogodnych Świąt Kochani. Wypoczywajcie i cieszcie się każdą minutą tych 2 świątecznych dni, które są przed nami. Wszystkiego dobrego. Dziękuję bardzo za kartki i życzenia. Przepraszam, że moje do Was dotrą chyba dopiero po świętach. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienia. Przy okazji pozdrawiam z wiosennego Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
alek-sa00 Re: Wigilia 25.12.13, 22:31 wszystkiego najlepszego !!! Rodzina Serenado przygotowuje się do Świąt "pierwszej gwiazdki szybciej niż zwykle" Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wigilia minęła i pierwszy dzień świąt 26.12.13, 14:55 youtu.be/mz3siu7gjxE Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan ...święta, czas wspomnień z minionych dni i lat 26.12.13, 16:01 youtu.be/2JAQPZfycgk Odpowiedz Link Zgłoś
elamela_el Re: ...święta, czas wspomnień z minionych dni i l 26.12.13, 18:26 A ja chcę tak :) www.youtube.com/watch?v=w_DKWlrA24k i życzę wszystkim takiej lekkości i chęci do przekroczenia samego siebie. Jakkolwiek to odczytacie :) powodzenia sobie i Wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Święta, święta i po świętach 29.12.13, 01:38 już na szczęście! Teraz tylko przetrwać sylwestra i można będzie wreszcie wrócić do szarej rzeczywistości! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Święta, święta i po świętach 29.12.13, 22:48 Święta w gronie rodziny uwielbiam, ale nie lubię końca roku. Z przerażeniem patrzę na kalendarz jak te lata mijają. Dopiero co witałam pełna nadziei rok 2000 a tu już nadchodzi 2014. Co on przyniesie? Nie wiem dlaczego ale od rana snuje się za mną ta piosenka: www.youtube.com/watch?v=HYgLNpC4BJI Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Święta i po świętach, a koniec roku tuz.. 31.12.13, 20:59 i z okazji Nowego Roku, który wkrótce się zacznie, życzymy wam wszystkim dużo zdrowia, szczęścia, radości, oby nadchodzący Rok był lepszy od mijającego pod każdym względem. i częstszych forumowych spotkań, w większym gronie oczywiście. Do Siego Roku kochani !!! * Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Do Siego Roku ! 31.12.13, 22:30 Parmesan, dziękuję i odwzajemniam życzenia. Ja w tym roku nietypowo witam Nowy Rok, to znaczy w nietypowym towarzystwie. Małego obudził huk petard i nie chce zasnąć. Boi się. W ubiegłym roku nie kojarzył co się dzieje, zresztą był w innym miejscu, gdzie nie było tak hucznie. Teraz mówi: "Pan bum-bum, Ali boi"... Nie wiem jak zniesie północ, bo wówczas będzie naprawdę głośno. W każdym razie proszę wypić toast za Nowy Rok także w moim imieniu :) Do siego roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Do Siego Roku ! 01.01.14, 00:41 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Wam życzę. Podobnie jak Kabe ten rok przywitałam również nietypowo, bo w towarzystwie psiny moich dzieci, które wyjechały przywitać Nowy Rok w gronie znajomych. Nie macie pojęcia jak mi jej żal. Wcisnęła się w najdalszy, najciemniejszy i najciaśniejszy kąt mego mieszkania i cała się trzęsie ze strachu. Moja obecność i brzmienie muzyki z radia nie na wiele się zdaje. Biedne te zwierzęta w sylwestrową noc. Od północy minęło już ponad pół godziny a kanonada petard w ogóle nie ustaje :( Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Do Siego Roku ! 01.01.14, 17:32 Ja też szczęśliwego i zdrowego 2014 wszystkim życzę! No i oczywiście wielu spotkań w forumowym, jak największym gronie! My mieliśmy sylwestra spędzać w Żywcu, ale mój mąż się przeziębił, więc siedzieliśmy w domu. Moja psica też nie lubi wystrzałów, ale niestety reaguje na nie szczekaniem, więc cały wczorajszy dzień, większą część nocy i niestety dzisiaj też towarzyszy nam huk petard plus szczekanie, zwariować można! Ileż można strzelać? Z czego się cieszyć? Wrrrrrrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Do Siego Roku ! 01.01.14, 23:31 Nasz czterolapek jakos wzglednie zniosl wczorajszy wieczor. KIedy zaczelo sie glosne strzelanie przeniosl sie do lazienki i tam w wanience do prania przeczekal cala strzelanine :) Oczywiscie tlumaczylam, ze to nic takiego itp... A kanonada trwala dosyc dlugo. Pozno w nocy jakis idiota znow zaczal strzelac, ale jak powiedzialam, ze wszystko w porzadku, to nie zwracal juz uwagi. W tym roku w Paryzu zabroniono strzelania i jakos sie wszyscy przeslizneli w Nowy Rok, nie mozna by tak i u nas? troche pieniedzy by zostalo w kieszeniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Do Siego Roku ! 01.01.14, 23:39 13 forumuje, a ja zapoznaje się z zawartością YouTube, z czym się z wami dzielę.. youtu.be/xqq1_TV0UwM Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Życzenia 03.01.14, 13:19 Bardzo jestem zapóźniona. Wesołych świąt już Wam życzyć nie będę. Mam tylko nadzieję, że i bez moich życzeń były wesołe :) Noworocznie życzę wszystkim, żeby ten rok był dużo lepszy od poprzedniego. Czego i sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Życzenia 03.01.14, 19:04 Flo dziękuję. Lepiej późno niż wcale. Koperta z życzeniami do Ciebie leży u mnie na stole. Nie wysłałam jej bo ostatnio jak się spotkałyśmy wspominałaś, że zamieniłaś mieszkanie i nie byłam pewna Twojego adresu. Czy nadal mieszkasz na ul.L...? Dzwoniłam to Ciebie po zaklejeniu koperty ale bez skutku. Jeżeli podasz mi na @ swój aktualny adres to wyślę :) Kochani zróbmy jakieś spotkanie, bo ocipieję przez to siedzenie w domu. Działka to nie wszystko. Tęsknię za Wami. Dzisiaj z działki wróciłam zła na ptaki. Kocham je, ale po tym co mi zrobiły .... szkoda słów. Większą cześć tulipanów i żonkili mi wydziobały. Naliczyłam 46 zniszczonych cebulek :( Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Życzenia 03.01.14, 21:47 Flo - dzięki! Mandy - miałaś być po nowym roku w okolicy i ja czekam na Twój telefon, że jesteś i spotykamy się jutro! Ja się cieszę, że już po świętach, co prawda po niedzieli trzeba będzie wrócić do rzeczywistości, czyli prac remontowych, ale wolę to niż święta i jedzenie, jedzenie, jedzenie.... Jestem załamana, bo wciąż nie mogę wynająć mieszkania, super punkt, cena wcale nie wygórowana i nic, z torbami niedługo pójdę! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Życzenia 05.01.14, 01:39 Dziekujemy Flo za zyczenia i Mandy za kartke swiateczna, wczoraj doszla. Ten czas tak pedzi, juz mamy 5 dni Nowego Roku? Przeciez wczoraj byl Sylwester :) Dorotko, sytuacja z mieszkaniami jest troche ciezka, Czas niedobry, studenci juz dawno sobie cos powynajmowali a zwykli ludzie pewnie pieniedzy nie maja, mimo ceny niewygorowanej. Trzymam kciuki, zeby sie szybko ktos uczciwy znalazl. dalas ogloszenie do autogieldy? Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Życzenia 05.01.14, 13:58 Mieszkanie rzeczywiście zmieniłam i nie mieszkam już na L. Wyślę Ci na @ mój nowy adres. Spotkanie bardzo chętnie. Powiedz tylko, kiedy będziesz w Wawie:) Dorotka też chętna, jak widziałam. Jeszcze raz ściskam wszystkich noworocznie i nie tylko. I do zobaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 07.01.14, 14:03 Jedna zasadnicza - prawdziwą musiałam rozebrać wczoraj. Sztuczną rozbierałabym pospiesznie w Wielką Sobotę :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 07.01.14, 15:18 No tak, a jakbys dawala jej pic, to jeszcze by moze postala :) Slyszalam gdzies, ze choinka potrafi wypic 0,75 litra na tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 07.01.14, 18:36 To jakaś choinka-abstynentka :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 08.01.14, 02:15 A moja jeszcze stoi i ma igły! Kupiłam w tym roku jodłę kaukaską, bo co z tego, że świerk pięknie pachnie, skoro ledwo do Trzech Króli dociąga, a u mnie i woda niewiele pomaga, bo biedula przy kaloryferze stoi. Dla mnie tylko prawdziwa choinka musi być i co roku jest wojna, bo mąż w każdym sklepie usiłuje mnie namówić na kupno sztucznej, na co niezmiennie słyszy "po moim trupie" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 08.01.14, 21:52 florentynka napisała: > To jakaś choinka-abstynentka :) No i w sumie dobrze, bo mozna przy takiej zaoszczeszdzic na wodzie ognistej :) ..ale wody to moglas jej dac do popicia :) no, chyba, ze jak u Dorotki stala przy kaloryferze, wtedy ni ma rady :) U nas ubrane galazki w wazonie z kranówą maja sie jak na razie dobrze w zeszlym roku tez byly bardzo dlugo,( pozniej juz bez przybrania), bo szkoda bylo wyrzucic :) (w sumie wyrzucilam je krotko przed Toba, Flo) Tutaj jest zwyczaj wyrzucania choinek przez okno, wprost na ulice, co juz sie zaczelo. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 10.01.14, 12:57 A czy trzeba uważać, czy nikt akurat pod oknem nie przechodzi, czy niekoniecznie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 11.01.14, 19:53 W sumie jak szybko wyrzuci, to nawet nie wiadomo, z ktorego okna wylecialo :) ale ja bym tam uwazala, bo mozna komus na glowe wyrzucic sypiace sie drzewko. albo na pzejezdzajace Auto, po co zaczynac rok od klopotow... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 12.01.14, 23:21 He, he to u Was teraz niebezpiecznie pod oknami przechodzić! Ale lepiej chyba przez okno taką sypiącą się choinkę wyrzucić, niż zasypać całe schody. Moja jeszcze zipie, mam nadzieję, że przeżyje jeszcze chociaż tydzień, bo likwidacja choinki to i likwidacja światełek które mam nie tylko na choince ale i na balkonie i nad oknem w kuchni i swoim pokoju, kocham kolorowe światełka! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Różnice między choinką sztuczną a prawdziwą 13.01.14, 00:08 Jakos w tym roku na ulicy nie leza. Moze dlatego, ze sniegu nie ma? Ale niektore choinki sa pieeeekne i nawet tak bardzo sie nie sypia, ze komus nie zal takiego cuda wyrzucac. Dorotko, swiatelka na balkonie i w kuchni mozesz sobie jeszcze zostawic. U nas, w niektorych mieszkaniach caly rok sa np. na kwiatku duzym i swieci sie nawet w lecie, jak sie komus podoba. A jak kochasz kolorowe swiatelka, to i pewnie takie "orkiestrowe swiatlko do nieba" tez? ja uielbiam fajerwerki. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Zima. Zima? 15.01.14, 18:24 I pomyśleć że w ubiegłym roku o tej porze mieliśmy dobre 1/2m śniegu na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zima. Zima? 19.01.14, 16:22 wiosna, wiosna. Cebulki tulipanów zgodnie z radą Parmesana przykryłam gałązkami świerku. Ale wszystkie puszczają już listeczki i obawiam się, że gałęzi świerkowych tyle nie znajdę by je przykryć całkowicie przed skrzydlatymi szkodnikami. Wczoraj u nas grzało jak wiosną, Nawet trochę posiedziałam na działce wygrzewając się z działkowym kotem w promieniach słońca. Niedługo jednak bo doszłam do wniosku, że ruch po tym świątecznym lenistwie i "obżarstwie" lepiej mi zrobi. W jednym z miejskich parków ze środków UE ustawiono 11 przyrządów do ćwiczeń, więc z działki poszłam tam by spalić trochę kalorii. Na przyrządach pełno dzieci, ale jakoś udało mi się załapać i ćwiczyłam razem z nimi. Szkoda, że takiego parku fitnes nie ma na moim osiedlu. Dobrze by było gdyby na każdym osiedlu był taki plac. Może kiedyś się doczekamy. Przyjemnego popołudnia i wieczoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 plik tekstowy 20.01.14, 16:30 Kochani czy ktoś z Was wie jak założyć plik tekstowy? Mam Windows 8 i nie mogę sobie z tym poradzić. Próbowałam na wszystkie sposoby i nijak nie mogę dojść. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 kłódki 20.01.14, 16:46 Pamiętacie z październikowego spaceru po moście Tumskim kłódki tam wiszące? Były ich tam ogromne ilości. Dzisiaj przeczytałam, że zostały zdjęte. www.wroclaw.pl/zdjeli-klodki-z-mostu-tumskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: kłódki 20.01.14, 16:54 otoforum.gazeta.pl/zdjecie/3581667,2,1,IMG-0269.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: kłódki 20.01.14, 16:57 Źle skopiowałam, więc podaję jeszcze raz: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3581667,2,2,IMG-0269.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: kłódki 20.01.14, 17:06 Te ze zdjęcia nadal wiszą. Odcięto tylko te wiszące nad balustradą i ryglach mostu. Ciekawa jestem ile ważą te co pozostały :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: kłódki 20.01.14, 23:18 wiem, czytalam, "troche" obciazaly most. Pomysl bardzo fajny i szybko sie przyjal. Swoja droga powinni wymyslic lzejsze klodki, typowo "mostowe" :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: kłódki 21.01.14, 10:59 Zgadzam się z Trzynastką. Zwyczaj fajny, a atrakcyjne, lekkie kłódki dla zakochanych na pewno by się przyjęły. Niezły pomysł na biznes :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: plik tekstowy 20.01.14, 23:15 Mandy, o jaki plik tekstowy Ci chodzi? Tez mam Win 8 moze wspolnie uda sie nam go stworzyc. Tylko powiedz, gdzie chcesz go stworzyc, czy zapisac Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: plik tekstowy 21.01.14, 01:12 Trzynastko rano napiszę do Ciebie @. Chodzi mi o edytor tekstowy bym mogła coś komuś przepisać. Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: plik tekstowy 21.01.14, 10:21 Mandy, spróbuj doinstalować Pakiet Office. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: plik tekstowy 21.01.14, 18:29 Jesli nie masz Office, to mozesz sprobowac zainstalowac One Note ze Store ( nie wiem, jak po polsku to sie nazywa), chodzi mi o APPs w Win 8. Jest za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: plik tekstowy 21.01.14, 18:38 Albo uzyj Googli. Wchodzisz na "Dysk" w swoim koncie Google, klikasz "Utworz"- pojawi Ci sie wybor Klikasz "Dokument" i juz mozesz pisac :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: plik tekstowy 21.01.14, 23:41 "13" i Kabe bardzo dziękuję. Jesteście kochane. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: plik tekstowy 22.01.14, 13:19 Otworzyłam jednak w googlach. Było łatwiej. Już wczoraj trochę w nim pisałam. Za chwilę tam wejdę. Jestem ciekawa, że mi napisany tekst nie zniknął. Nie mogłam znaleźć opcji "zapisz". Przypuszczam, że tekst zapisuje się automatycznie. U nas wreszcie prawdziwa zima. Minusowa temperatura, troszkę śniegu i bardzo ślisko. Nie wychodzę dzisiaj z domu, bo w takich warunkach mam tendencje do przewracania się :) Miłego dnia wszystkim. Szczególnie tym, którzy są już babciami i dziadkami. Wszak to nasze święto :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka no i jest zima... 26.01.14, 19:59 ...w koncu sie jej doczekaliscie. U nas 7 stopni na plusie i pada deszcz. Nawet pies nie ma ochoty na spacer w taki dzien Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: no i jest zima... 28.01.14, 17:36 co to, zasypalo wszystkich? az tyle sniegu napadalo? a to ci dopiero... no dobra, lopata w ruch, kto pierwszy do odkopania? :) ale sama wszystkich odkopac nie dam rady, moze mi ktos pomoze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: no i jest zima... 28.01.14, 23:51 Zasypać nie zasypało, tylko wszyscy zamarzli i teraz muszą siedzieć przy kaloryferze aby odtajać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: no i jest zima... 29.01.14, 14:14 Dorota-zam napisała: > Zasypać nie zasypało, tylko wszyscy zamarzli i teraz muszą siedzieć przy kaloryferze aby odtajać ;-) Dziś to nawet zasypało ! Łopaty i różnej maści mechaniczny sprzęt odśnieżający poszedł w ruch. Dorocia, Twój blogasek tez biedaczek zamarzł i wcale mu się nie dziwię, bo rzeczywiście mróz się nadal panoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: no i jest zima... 29.01.14, 17:15 Fajnie, ze jestescie. Dobrze, ze w kaloryferach macie cieplo, to szybciej odtajecie ;) ale i u nas sie ochlodzilo. Rano byl szron na trawie i bardzo zimny wiatr. Pierwszy raz tej zimy siegnelam po czapke :) ale przebisniegi juz sa. Dzis bylam na zwiadach. Oczar juz kwitnie. Razem z kwitnaca pachnaca kalina tworza ladny widoczek Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: no i jest zima... 30.01.14, 19:26 Nawet we W., gdzie zawsze jest znacznie cieplej niż w innych rejonach kraju, zima na całego. Krasnoludki miały śniegowe czapeczki :) Dzisiejszy wieczór spędzam już w domowych pieleszach. Miła niespodzianka mnie spotkała po powrocie - w skrzynce na listy. Kabe, bardzo dziękuję. Kartka cudna, życzenia piękne i kalendarzyk super. Trzynastko, zazdroszczę Tobie tej namiastki wiosny. Ja się jej już doczekać nie mogę. Tegoroczna zima mi się wyjątkowo dłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
biznesgold84 Re: no i jest zima... 31.01.14, 13:52 Jestem szczęśliwy że urodziłem się tutaj gdzie zimą jest mróz a latem gorąco, bezpiecznie - nie straszą mnie wulkany ziejące trującymi gazami, tsunami mnie nie dosięgnie, tornado nie zniszczy mi domu, powodzi się nie obawiam. Są tacy których jednak zalewa ale podejrzewam że to masochiści budujący na terenach zalewowych. Chętnie pogadałbym z jakimś niepoprawnym optymistą, który umie zarażać innych swoim szczęściem. Znachor 56 Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka 100 lat spiewamy! 02.02.14, 23:54 Naszej Mandy z podwojnej okazji. Kochana, wszystkiego najlepszego, zdrowka szczescia i radosci kazdego dnia, spelnienia marzen i kufereczek stoweczek, jeden albo dwa :) No i badz zawsze usmiechnieta i zyczliwa jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: 100 lat spiewamy! 03.02.14, 10:32 Ale się zgrałyście! Rzutem na taśmę złożyłyście życzenia, ja też oczywiście pamiętałam i życzenia złożyłam, ale i tu do Waszych dołączam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Antyreklama sieci komórkowej! 03.02.14, 10:42 Od kilkunastu lat jestem w sieci Era (dawniej, teraz Tmobile) i chyba mi się przelało, oszukują na każdym kroku, wciąż włączają mi jakieś usługi, płatne oczywiście, może i zawiadamiają, ale tak sprytnie, że czytam początek wiadomości - oferują coś tam, czym nie jestem zainteresowana, więc nie wchodzę w wiadomość, a tymczasem okazuje się, że aby mi tej usługi NIE włączali muszę wysłać jakiś kod, skoro go nie wysyłam, to włączają i wciąż okradają mnie z pieniędzy, to są już w sumie spore kwoty i mam dosyć! Jeszcze dzisiaj straciłam możliwość dzwonienia, bo nie mam ani grosza na koncie, a doładować nie mogę - na stronie wyskakuje mi błąd 404, po prostu trafia mnie szlag!!! Polecacie jakąś sieć? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Antyreklama sieci komórkowej! 03.02.14, 20:20 Dorciu ja mam abonament w Plusie i jestem bardzo zadowolona. Do najbliższych, którzy mają telefony w tej samej sieci mam rozmowy darmowe i to do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Antyreklama sieci komórkowej! 05.02.14, 02:20 ja tez mam Plusa, na karte. Maja tam kilka opcji taryf, na pewno wybierzesz sobie cos z tego. I co najwazniejsze, nie trzeba nic potwierdzac, jesli nie zamawiasz uslugi. W przypadku przeniesienia numeru tez sa jakies rabaty. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Antyreklama sieci komórkowej! 08.02.14, 01:51 Dzięki, z Plusem dotychczas nie miałam do czynienia i nie mam złych doświadczeń, mój mąż miał wiele lat abonament w Plusie, ale w końcu zmienił sieć na taką, która dała lepszą ofertę. Nie rozumiem zupełnie tej polityki - najlepsza oferta jest dla nowego klienta, "stary" klient jest jak stare kapcie - nie potrzebny. Smutne to, bo ja uważam, że powinni cenić tych wiernych, którzy trwają od lat, nowy przyjdzie i pójdzie, ale cóż, wychodzi na to, że coraz mniej ten świat rozumiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Idzie wiosna 11.02.14, 21:30 Wiosna się zbliża. Wczorajszy dzień spędziłam na działce. Malowałam drzewka. W trakcie mojej czynności nad moją głową przeleciały dwa klucze dzikich radośnie gęgając. Dzisiaj w internecie przeczytałam, że przyleciały bociany: pogoda.wp.pl/gid,16397830,kat,355,title,Bociany-przylecialy-To-juz-wiosna-Najnowsze-prognozy,galeria.html Cieszę się. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka 14.02 14.02.14, 10:21 Kochani, dzis Walentynki. Pieknego dnia wam zycze. Wesolego swietowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: 14.02 16.02.14, 21:24 Dzięki 13! Znowu cisza zapadła, ja jestem usprawiedliwiona, bo miałam gości :-) U nas wiosna w pełni, tylko patrzeć jak zaczną wychodzić krokusy i inne kwiatki, żeby tylko zima nie wróciła znowu, tak jak w zeszłym roku i nie zepsuła nam Wielkanocy! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka wiosna, wiosna 17.02.14, 17:26 u nas juz sa i przebisniegi i krokusy kwitnie forsycja, tylko patrzec kwiatow magnolii, ale najciekawsze to byly roze kwitnace zima :) Cieplo sie zrobilo a ptaszki wesolo swiergola. Lagodna ta zima byla latos :) Mam nadzieje, ze juz nie wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: wiosna, wiosna 20.02.14, 10:24 Oj, ale wam zazdroszczę! U nas wiosna jeszcze nie dotarła, nic nie kwitnie, ale może zima już nie wróci. Dzisiaj co prawda pochmurno, ale na razie nie pada, jest ciepło, więc zupełnie dobrze to rokuje, może zima o nas zapomni? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: wiosna, wiosna 20.02.14, 19:46 A u nas dzis mzawka caly dzien. Nie zacheca to do wychodzenia z domu. Ale jest cieplo, tej zimy mozna bylo zaoszczedzic na ogrzewaniu. Juz niedlugo przyjdzie nam przejsc na czas letni, nie lubie tego, bo znow godzine krotsza bedzie noc. Trzymam kciuki, zeby wiosna juz u was zawitala :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: wiosna, wiosna 22.02.14, 01:23 Wczoraj na Mokotowie wypatrzyłam w ogródkach przebiśniegi i co nieco wychodzących z ziemi innych roślinek i bazie, a dzisiaj i u siebie upolowałam przebiśniegi, nie rozkwitnięte jeszcze, ale są! Czyli można uznać, że i u nas już wiosennie, na forsycje pewnie jeszcze trochę poczekamy, ale nadzieja jest. U nas dziś było trochę słoneczka, ciepło, więc wreszcie mogłam wyciągnąć rower, czułam się, jakby mi skrzydła u ramion wyrosły! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: wiosna, wiosna 22.02.14, 14:35 A u nas sa juz i forsycje, fiolki i kwitna pierwsze drzewka owocowe. Zdjecie baziom robilam chyba w zeszlym tygodniu. Rano padalo, ale teraz sie wypogodzilo i swieci slonko. Czyli wiosna prawdziwa. Fajnie Dorotko, ze moglas poszalec na rowerku. Jeszcze troche i wyciagniesz ulubione drewniaczki :) Ja cala zime przechodzilam w polbutach, albo adidasach. Kozakow nawet nie wyciagalam. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Kalendarzowa już tuż, tuż... 23.02.14, 15:17 ...bo astronomiczna chyba wcale nie odchodziła....[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kalendarzowa już tuż, tuż... 24.02.14, 00:27 Jakie cudne krokusiki, jeszcze trochę i u nas tak będzie. Ach ciągnie mnie na działkę, chociaż tam pewnie jeszcze nic się nie dzieje, ale może w w sobotę uda się wyskoczyć i sprawdzić co tam słychać! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kalendarzowa już tuż, tuż... 24.02.14, 10:05 Dorotko w moim rejonie ruch na działce się już zaczął. Słońce nie tylko świeci ale i bardzo grzeje. Zielsku śpieszno ku niemu i wychodzi z ziemi na potęgę. Moja haczka już poszła w ruch. Po tygodniowym pobycie we W. ruch mi się przyda. Dzisiaj ponownie się wybieram. We W. też już wiosennie. Na trawnikach pojawiły się krokusy. Nie miałam tam zbyt dużo czasu na spacery, ale zauważyłam, że krasnoludki przejmują na całego ludzkie zachowania. Pieniądze wypłacają w bankomatach a nawet kupują upominki. Nie spotkałam tylko krasnala z laptopem. Być może, że jest już i taki :) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3600433,2,1,IMG-0036.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3600434,2,2,IMG-0033.html Napojami wyskokowymi też nie gardzą :) fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3600435,2,1,IMG-0032.html Miłego dnia. Wyruszam już na łono natury. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: wiosna, wiosna 24.02.14, 00:25 Ech, fajnie macie, pewnie u Was to już bym śmigała w drewniaczkach.... U nas trochę mrozu było, więc kozaczki trochę się przewietrzyły, ale ja też większość zimy w półbutach biegałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: 100 lat spiewamy! 03.02.14, 20:18 Kochane bardzo Wam dziękuję za życzenia i pamięć :) Imieniny obchodzi się radośnie, gorzej z urodzinami. Gdy sobie uświadomię ile już mam wiosen na karku to uśmiech mi z twarzy znika :) Że też mam obie uroczystości w jednym dniu :( Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima. Zima? 20.01.14, 23:21 U nas tez bardziej wiosna niz zima. Ale w niektorych regionach Polski zima prawdziwa. Przedwczoraj bylo slicznie i ptaszki spiewaly. W niektorych ogrodach kwitnace roze i nagietki. Na NK wrzucilam kilka takich niezimowych fotek Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Ptaszyska i ptasiunie 08.01.14, 01:46 Mandy, pomaga gdy położysz kilka gałęzi tam gdzie są te cebulki posadzone. Mogą być gałązie świerka np. Odpowiedz Link Zgłoś
twojkarol Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 16.01.14, 08:35 Spełnij swoje najskrytsze fantazje i pragnienia... Nie krępuj się.... Dyskretnie i niepowtarzalnie... wejdź na stronę.. --> www.escortman.biz Zadzwoń... Całuje...Karol Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: życie zaczyna się po pięćdziesiątce 16.01.14, 16:05 Czy mam powiedzieć, gdzie Karol mnie może pocałować, czy nie muszę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Dzięki, Mandy 21.01.14, 10:57 Za oknem zima, biało, a ja wyjmuję ze skrzynki piękną kartkę świąteczną z życzeniami. Dziękuję, Mandy, wzruszyłaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Imieniny i urodziny Mandy ! 02.02.14, 23:52 Dziś są imieniny i urodziny Mandy. Sto lat ! Żyj długo, kolorowo i szczęśliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe studniówki 03.02.14, 00:00 Czas studniówek w tym sezonie chyba minął. Któregoś dnia wspominałam swoją. Pamiętacie Wasze ? Były inne niż te współczesne... www.youtube.com/watch?v=-7grSyXPldY :) Odpowiedz Link Zgłoś