urszulka_ma 30.03.14, 10:43 letni lato zapowiada?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: czas 31.03.14, 01:33 tu na letni przeszlismy w trakcie silnych mrozow. wiec chyba jednak niekoniecznie ? nie lubie zmian czasu a pogody tez tak sobie.albo niech bedzie zawsze zima albo jesien albo lato. n/t wiosny wolaubym sie s z e r z e j nie wypowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas 07.04.14, 15:21 tak, masz rację, gwarancji nie ma chłodny wiatr przegonił letniego skoków dużo, czasami w jednym dniu trafiają się trzy pory roku rano - zima południe - lato wieczór - wiosna z walizeczką należy wędrować i zmieniać w ciągu dnia garderobę a propos walizeczki - ja późnym wieczorem, wczoraj, wróciłam a Halinka, kiedy wraca? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma czas mig 07.04.14, 15:23 patrząc na daty wpisów osiem dni przeleciało migiem Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma przysłowie o czasie opowie? 14.04.14, 17:09 "Na Świętego Justyna siew się w polu zaczyna". Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: przysłowie o czasie opowie? 15.04.14, 09:18 Jak tu wyjść w pole przy takiej pogodzie? Rola zimna,nie wygrzana słońcem. Ziarno,jak i człowiek potrzebuje ciepła:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma czas zaplanowany 15.04.14, 23:53 bywa czasem zwariowany! wszystkie moje dzisiejsze plany legły w gruzach przez grad i deszczowe opady Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: czas zaplanowany 16.04.14, 00:48 najkrotszy wiersz Norwida o czasie i na czasie. tresc wiersza : Czas ,ale nie krakowski (reszta sie nie dochowala) Tytul wiersza : Tragedia zakonnic. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas zaplanowany 18.04.14, 09:06 zdjęcie na wejściu gazety, tej zakonnicy, było okropne zostało zastąpione zdjęciem "harcerza" wydaje się, że ludzie o szczupłych i ostrych rysach wydają się mniej sympatyczni? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma wiosenny czas 05.05.14, 17:40 na leniwe majówkowanie tapczanowe odpoczywanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wiosenny czas 07.05.14, 08:19 Słodka psinka:) Zawsze rano Bartek w drodze do przedszkola wita się z psem sąsiadki. Pewnego ciepłego poranka woła do mnie: "Babcia zobacz,jak Nero wystawił klatę" pokazując na leżącego na plecach w ciepłych promieniach słońca psa:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wiosenny czas 10.05.14, 08:59 tak, jest bardzo wielkim przytulakiem i w krótkim czasie zbobyła sobie wszystkich sympatię nawet jak coś nagrzeszy nie mogę się na nią gniewać:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wiosenny czas 12.05.14, 13:09 Co to za grzeszenie w porównaniu z grzeszkami sąsiada,który jest wielkim "miłośnikiem" kwiatów w ogrodzie i jak nie leży w nich to gania z nimi w pysku:) Trzepaczka często idzie w ruch:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 19.10.14, 13:25 no!...żeby mi to było ostatni raz!:) taki żart Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 20.10.14, 11:07 Odwiedzając mamę w szpitalu rozmawiałam z młodym człowiekiem,któremu narkotyki i alkohol wykończyły serce..Po wstawieniu dwóch nowych zastawek (jedna sztuczna,druga z przeszczepu) w dalszym ciągu ma problemy,ponieważ na jednej z zastawek namnożyły mu się bakterie.Rozmawialiśmy między innymi o zagrożeniu życia. Młody człowiek powiedział tak: "Podczas operacji prawie umarłem ,ale nie wiedziałem o tym.Gdybym umarł ,też nie wiedziałbym.Po prostu zasnę." Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 26.10.14, 13:21 podobnie z naszym gromadzeniem przedmiotów... pamiętam gdy Binu ciągle powtarzał: "nie przestawiaj mi tego, nie ruszaj! zostaw niech leży" nie pozwalał na sprzątanie, w swoim domu/ "magazynie rozmaitości" każda rzecz była tam cenna i bardzo potrzebna ale po jego śmierci niestety wiele z tych przedmiotów musiałam wyrzucić bo stały się nagle niepotrzebne i bezwartościowe Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 08.11.14, 17:52 Na szczęście nie musiałam.Ale też nic nie dostałam. Został mi od mamy u mnie pobytu różaniec z drzewa różanego. Różany zapach. Tylko tyle ,a może aż tyle mi pozostało.:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 10.11.14, 19:13 zbiera się takie pamiątki, gromadzi a później i tak ktoś je wyrzuci... ja w szafie ciągle mam jedną ulubioną spódnice Anny, taką przewiewną, w czerwone kwiaty (mnie nie pasuje, Anna była niższa, ja mam wzrost po Biniu) mam jej pudełko z ulubionymi klipsami i wisiorkami (Anna uwielbiała klipsy) mam jej zeszyt w którym pisała swoje ulubione przepisy kulinarne... (często robię sernik według jej przepisu - dotykam wtedy jej kształtnych liter, miała piękne pismo) mam jej ostatni, pełen miłości list do mnie... (dziwne to wszystko, bo zmarła w sumie nagle, a była taka do tego przygotowana znalazłam list po jej śmierci w pudełku od butów (wiedziała, że tam będę zaglądać, będę szukać jej butów) w liście było dokładnie opisane w co mam ją ubrać na ostatnią drogę... do dziś mam wyrzuty, że nie założyłam jej bluzki, o którą prosiła, kupiłam jej nową, bielutką, tamtą uznałam za zbyt szarą... mam dużo pamiątek po Annie ale 1 listopada, przy tradycyjnym wspominaniu uświadomiłam sobie, że mam z Nią tylko jedną, jedyną fotografię, taką Ona i ja - razem Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 11.11.14, 11:36 Moja mama była mistrzynią robótek ręcznych.Szczególnie "leżały"jej druty. Jak była u mnie zawsze razem oglądałyśmy -po raz któryś-"Brzydulę". W jednym z odcinków Ula miała bluzkę w takim kanarkowym kolorze.Ni to zielony ni to żółty... Mamie ten kolor wpadł w oko i poprosiła mnie o włóczkę w takim kolorze. Po jakimś czasie okazało się,że zrobiła z niej sweter dla mnie chociaż ręce miała już niezbyt sprawne.Wyglądam w nim jak ruchomy odblask ale czuję się tak,jakbym była dzieckiem a mama trzymała mnie w ramionach:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 11.11.14, 12:07 odblaskowa - jesteś bezpieczna:) no i bardzo modny kolor tej jesieni dziwna jest nasza pamięć, zapomina się wiele wydarzeń, sytuacji, spraw a pamięta zapachy, chwile, gesty, słowa... Anny już nie ma 19 lat... a wypominając Ją mam zawsze mokre oczy Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma czas... 17.11.14, 20:44 na wybory?:) odsypiam trochę, obsługa elektroniczna komisji była wczoraj/dziś bardzo wyczerpująca a i tak na informatykach wszystkie psy są powieszone:) sama trochę ich powiesiłam, na ludzi odpowiedzialnych za wybory, którzy dali nam do pracy nowy, strasznie niedopracowany kalkulator. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 22.11.14, 11:27 No tak.Trochę wstyd. Zdarza się ,że gdzieś w świecie są podejrzenia o fałszowanie wyborów co wywołuje odruch niesmaku. Jak Nas dzisiaj widzą za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 26.11.14, 08:58 nie jest fajnie, ale wybory fałszowane nie były, były problemy z obsługą elektroniczną, bo ludzie odpowiedzialni za taką obsługę popełnili błąd a nawet nie ludzie, którzy obsługiwali, tylko ludzie którzy wybrali w wyniku przetargu - taki niedopracowany kalkulator. Ja obsługuję elektronicznie wybory od samego początku, czyli od momentu kiedy pierwszy raz 16 miast zastosowało/ testowało próbnie elektroniczną formę przesyłania danych. Było to już jakieś ponad 10 lat temu i mogę powiedzieć, że nigdy jeszcze takiego bałaganu z narzędziem, jakim jest kalkulator wyborczy nie było. Cała obsługa elektroniczna na poziomie obwodów polega na tym, że komisje liczą głosy, a po ich przeliczeniu przewodniczący komisji podają wyniki operatorom elektronicznym, którzy wprowadzają je do kalkulatora wyborczego i przesyłają dalej. Czyli w sumie liczenie głosów w komisjach i tak odbywa się ręcznie. Tylko wysyłanie policzonych wyników jest elektroniczne. Wersja papierowa również jest kodowana i przekazywana dalej. Obie wersje muszą być identyczne. Nie ma możliwości o jakimś fałszowaniu, jedynie mogą występować błędy spowodowane przez omyłki ludzkie. Obecna sytuacja źle świadczy o przebiegu wysyłania danych a nie o ich fałszowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 02.12.14, 11:54 Wiesz jak to jest.Są tacy,którzy szukają dziury w całym. Zamiast łagodzić konflikty, zaostrzają je. W Rybniku po 16 latach prezydentury Pan Fudali oddał stołek młodszemu koledze i na pewno nie spróbuje mu pomóc:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas... 07.12.14, 18:02 U nas również zmiana, zadziwiająca Była druga tura i ten co w pierwszej turze dużo wygrał w drugiej przegrał... w sumie wydaje mnie się, że dobrym gospodarzem był i pewnym kandydatem a tu pach! nowa osoba, bez zaplecza w radzie miejskiej dużo obietnic, ...pożyjemy zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas... 09.12.14, 19:56 Dokładnie,właśnie tak samo.Zaplecza brak. "Stary" sprawdził się .Odmienił miasto. Jeżeli chodzi o mnie,to jedynie ta woda,najdroższa w Polsce. Pożyjemy,zobaczymy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas 31.12.14, 09:21 Święta, święta i już po... Dzisiaj Stary Rok zda relacje z dokonań. Będzie miał czym się pochwalić?;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas 31.12.14, 17:35 u mnie śmignął migiem, może dlatego, że był bogaty w różne wydarzenia dużo podróży, plenerów i najważniejsze wydarzenie - pojawienie się w moim życiu - małej ale bardzo ważnej istoty:) Moja królewna wczoraj skończyła pół roku, jest śliczna i bardzo, bardzo kochana:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas 03.01.15, 09:47 Nie wątpię:) Dużo zdrówka z okazji półrocznicy dla Królewny:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas 14.01.15, 18:43 dziękujemy, Królewna była ostatnio bardzo kapryśna, zapewne dlatego, że wyszedł w końcu ząb:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas 20.01.15, 16:55 Jak ząbek wypadnie,przychodzi Wróżka Zębuszka ,zabiera spod poduszki wypadnietego a w zamian zostawia rekompensatę.Pieniązki albo....cukierki:))) Nie pamiętam już czy do urośnietego też przychodzi z prezentem:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: czas 13.03.15, 21:28 uważam, że to najgorsze co nam się przytrafiło (znaczy człowiekowi) wychodzą kłopot, zmiana z mlecznych na stałe też sepleniący problem, no i później już ciągły problem:) powinny odrastać jak paznokcie:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: czas 14.03.15, 15:18 Tak,to prawda..Moja mama ,będąc już kobietą w pewnym wieku ,mówiła:"No to mam już spokój.Nie grożą mi już dwa największe bóle-zębów i porodów";) Odpowiedz Link Zgłoś