the_kami 19.08.04, 12:33 ... jestem dziś medialna. Bardzo. Nie, nie rozmawiałam z 'Nocnikiem'. Tak, zacytowali mnie bez mojej zgody. Tak, jestem wkurzona. I nie, nie będę więcej się wypowiadać do gazetki Waszej (niektórych) ulubionej :-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalina1 Re: Jak pewnie wiecie... 19.08.04, 12:36 Nie wiecie ;-) żyjemy w świecie cyferek nie tekstu pisanego dziś ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka To tu 19.08.04, 12:38 Bo Kamisia pewnie myslała, że ją niektórzy podkablowali :-P A my są na to za szlachetni :-P A tu jest źródło, którego Kamisia ZAPOMNIAŁA podać. Pewnie przez roztargnienie: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20040819&id=po31.txt Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: To tu 19.08.04, 12:47 the_dzidka napisała: > Bo Kamisia pewnie myslała, że ją niektórzy podkablowali :-P A my są na to za > szlachetni :-P :-D > A tu jest źródło, którego Kamisia ZAPOMNIAŁA podać. Pewnie przez roztargnienie: Oczyfiście :-D Aha - nie, z Karolem K. z Katowic żadnych pism nie wymieniałam :-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:21 Kami, jak sie czuje gwiazda w klejnocie polskich mediow?:-))) A swoja droga, to nie warto zaczac od sieci telewizji kablowych i spisu abonamentuff? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:23 Ale to jest w sumie. Ponure: czlowiek cos moiw labo pisze, a potem go Klejnot Mediow Polskioch bez pytania cytuje, z podaniem personaliow. Buuu... Odpowiedz Link Zgłoś
konradbryw Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:25 brezly napisał: > A swoja droga, to nie warto zaczac od sieci telewizji kablowych i spisu > abonamentuff? A jakim prawem? Poza tym można mieć kablówkę, ale bez telewizora i radia. Np. dla interneta. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:31 A jak kablowka nie swiadczy uslug internetowych? Jakim prawem? Nie znam sie na tym, ale wg mnie unikanie placania abonamentu jest unikaniem placenia podatku. A tam zdaje sie ustawa o ochronie danych nie calkiem funkcjonue. Szczerze mowiac, kompletnie nie rozumiem tego lamentu o abonament w Polsce. To jest chyba jakies zbiorowe robienie Im na zlosc, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
konradbryw Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:40 brezly napisał: > A jak kablowka nie swiadczy uslug internetowych? A to jeszcze może mają sprawdzać, jakie kto ma usługi? Wolne żarty! > Jakim prawem? Nie znam sie na tym, ale wg mnie unikanie placania abonamentu > jest unikaniem placenia podatku. A to by trzeba było najpierw przestać kłamać, że chodzi o jakiś abonament. I że państwo polskie łamie prawo na ogromną skalę, pobierając podatki na rzecz podmiotów prawa handlowego (TVP SA i PR SA). > Szczerze mowiac, kompletnie nie rozumiem tego lamentu o abonament w Polsce. To > jest chyba jakies zbiorowe robienie Im na zlosc, czy co? Chodzi o to, co napisałem powyżej (nielegalność tej hucpy), o denny poziom TVP (instytucji niewątpliwie mocno dochodowej, która jednak 'misję' zbywa jakimś badziewiem po nocach albo gadającymi głowami, natomiast poza misją nadaje sieczkę, powtórki i reklamy). Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 13:51 Konrad, bardzo podobnie to wyglada w Niemczech i w Danii. W kazdym aspekcie, o ktroym piszesz. Niemniej dalej nie rozumiem ze to akurat budzi taka niechec. Jaka masz relacje pomiedzy odprowadzynymi prez siebie skladkami na NFZ (ktory zdajj sie jest kosntytucyjnie nielegalny) a poziomem uslug medycznych. Podatkami, ktore maja finansowac policje, sady, system drog, szkoly a sposobem dzialania tychze? Co sie wszyscy w Polsce tego abonamentu uczepili? Nic nie rozumiem. Po drugie, jest to chyba najgporsza mozliwa sytuacja. Albo wszycy placa to co obowiazkowe, albo zmieniamy prawo, chrzanimy jakakolwiek telewizje publiczna, sprzedajemy calosc dobytku Murdochowi czy Maxwellowi i mamy spokoj, a Kamisia nie bedzie sie pojawiac w ND. Odpowiedz Link Zgłoś
konradbryw Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 14:06 brezly napisał: > Konrad, bardzo podobnie to wyglada w Niemczech i w Danii. W kazdym aspekcie, o > ktroym piszesz. Nie mój cyrk, nie moje małpy. Mnie w Niemczech ani Danii nikt nic płacić nie każe. /przykłady euro-socu zresztą są dla mnie raczej marnym poparciem dla polo-socu/ > Jaka masz relacje pomiedzy odprowadzynymi prez siebie skladkami na NFZ (ktory > zdajj sie jest kosntytucyjnie nielegalny) a poziomem uslug medycznych. NFZ ma pewne cechy ubezpieczenia. Społecznego. Też jestem mu oczywiście przeciwny z przyczyn zasadniczych. Tylko że jak nie zapłacisz składki, to Cię nie przyjmą np. do szpitala. Stąd płaczesz, a płacisz /bo z prostszymi sprawami nikt normalny, włącznie z najbiedniejszymi do państwowej służby chorób się nie zgłasza, bo szkoda zdrowia, a jeszcze jak przypadkiem pracuje, to nie ma po prostu czasu/. Aha, NFZ nie jest spółka handlową. > Podatkami, ktore maja > finansowac policje, sady, system drog, szkoly a sposobem dzialania tychze? No więc właśnie, różnica między podatkami a 'abonamentem' jest taka, że za podatki wg. prawa nie masz prawa niczego żądać. Zapisano, że danina publiczna i tyle. Więc jak państwo chce sobie reżimową TV urządzać, to niech pobiera podatki i finansuje tę imprezę z budżetu. A nie quasi-abonament wprowadza. > Po drugie, jest to chyba najgporsza mozliwa sytuacja. Albo wszycy placa to co > obowiazkowe, albo zmieniamy prawo, chrzanimy jakakolwiek telewizje publiczna, > sprzedajemy calosc dobytku Murdochowi czy Maxwellowi i mamy spokoj, a Kamisia > nie bedzie sie pojawiac w ND. A ja jestem całym sercem za. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 14:24 konradbryw napisał: > Nie mój cyrk, nie moje małpy. Mnie w Niemczech ani Danii nikt nic płacić nie > każe. > /przykłady euro-socu zresztą są dla mnie raczej marnym poparciem dla polo-socu/ Wdalem sie w dyskusje o placeniu abonamentu ze zwolennikiem JKM (w przyblizeniu). Bylo mnie uprzedzic!:-) (Ten 'eurosoc' mi mysl o JKM nasunal). (...) > > A ja jestem całym sercem za. No to jako milosnik prostego prawa ale egzekwowanego prawa, zgodnie z zasada dura lex sed lex winienes placic dopoki tu nie zapanuje Ameryka z XIX w. A nie bronic jakis lewacko-anarchistycznych akcji nieplacenia :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
konradbryw Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 14:28 brezly napisał: > > /przykłady euro-socu zresztą są dla mnie raczej marnym poparciem dla polo > -socu/ > > Wdalem sie w dyskusje o placeniu abonamentu ze zwolennikiem JKM (w > przyblizeniu). Bylo mnie uprzedzic!:-) (Ten 'eurosoc' mi mysl o JKM nasunal). Tam zaraz JKM. Socjalizm to socjalizm. > No to jako milosnik prostego prawa ale egzekwowanego prawa, zgodnie z zasada > dura lex sed lex winienes placic dopoki tu nie zapanuje Ameryka z XIX w. A nie > bronic jakis lewacko-anarchistycznych akcji nieplacenia :-)) Jak to prawa? Przecież to jest nielegalny podatek? /no i ja nie mam telewizora, więc mam nadzieję, że żaden sk...n nie zapisze, że domniemuje się, że mam/ Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Kami!! Hurra! 19.08.04, 14:39 OK. Nigdy nie przepadalem za socjalizmem i to z wzajemnoscia. Pozdrowki B-Y Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Powiedzmy sobie szczerze 19.08.04, 13:57 Gdyby konsekwencje niepłacenia abonamentu RTV były tak bolesne i tak skutecznie egzekwowane, jak niepłacenie podatku, co miesiąc wszyscy ustawialiby się grzecznie przed okienkiem z książeczką opłat RTV w rączce. Argument często wysuwany przez grzeszników "nie płacę, bo nie podoba mi się poziom TV, nie będę płacić za g***" jest dla mnie zwyczajnie śmieszny, bo nieprawdziwy i obłudny. Nie płacimy, bo do tej pory uchodziło nam to bezkarnie, nikt się nie kwapił ze ściąganiem haraczu, nie było żadnych konsekwencji, a tylko głupi daje, jak nie musi. Teraz ma się to zmienić. I mnie się to wcale nie podoba, bo sama sie w tej bezkarności pławiłam. Ale płacić będę. Nie dlatego, że popieram program TV i radia. Dlatego, że nie zamierzam mieć z tego tytułu kłopotów - nawet niewielkich. Wystarczą mi te, które już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
raduch Re: Powiedzmy sobie szczerze 19.08.04, 16:39 the_dzidka napisała: > Gdyby konsekwencje niepłacenia abonamentu RTV były tak bolesne i tak skutecznie > > egzekwowane, jak niepłacenie podatku, co miesiąc wszyscy ustawialiby się > grzecznie przed okienkiem z książeczką opłat RTV w rączce. O właśnie. Po co ideologie dorabiać? Nie płaciłem przez 10 lat, teraz grozi mi ewentualnie kara za 3 lata wstecz. Przy czym, jak mówią, kontrolerzy najpierw ostrzegają. No to po kie licho mam z własnej nieprzymuszonej woli nagle książeczkę zakładać? Rachunek jest prosty i dla mnie korzystny. :-) R Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: To tu 19.08.04, 13:23 > Aha - nie, z Karolem K. z Katowic żadnych pism nie wymieniałam :-DDDD No bo wiesz, jak to jest. Dla dobra bohaterów nazwiska i inicjał zostały zmienione. ND chroni swoich czytelników i dokopuje tym, co chcą ich zaszkodzić. Z tego też powodu nie zmienił imienia i nazwiska niejakiej Kamili Etc. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś