invicta1 06.04.05, 12:30 moim zdaniem nie, co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lezka_z_posen Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 12:55 bardzo delikatny temat-wg mnie,powinni.Papież mu przebaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
ikkebra Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 12:58 Skoro ON mu przebaczył nie nam już go osądząć :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwona967 Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 13:05 Agca odsiaduje teraz wyrok za zabicie tureckiego policjanta. Raczej go nie puszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
jim01 Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 13:04 Uczucia mam, jak to się mówi, mieszane. Papieżowi to pewnie by nie przeszkadzało, ale całkiem spora część ludzi mogłaby mieć coś przeciw. Pytanie jest intrygujące, ale chyba nierozstrzygalne Odpowiedz Link Zgłoś
soova Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 13:21 a co właściwie się stanie, jeśli Agca na ten pogrzeb przyjdzie? przypuszczam, że jego intencje nie są nieszczere - czy cokolwiek w swojej sytuacji zyska na tym, że ewentualnie będzie na pogrzebie lub że zgłosił chęć uczestnictwa? nie sądzę - z więzienia i tak go już do końca życia nie wypuszczą, a warunki ma tam chyba lepsze niż słoma i drewniana ława do spania a ci, których oburzyłaby jego obecność na pogrzebue, niech sobie przypomną, że przecież i Zbawiciel wisiał na krzyżu wśród dwóch ukrzyżowanych przestępców - czy to w jakikolwiek sposób uwłaczało Jemu czy Jego pamięci? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 13:27 wiecie co, bo dla mnie to jakieś dziwne, ten Agca jest na tych zdjęciach zawsze z takim szyderczym usmiechem... poza tym sam juz ogłaszał, ze jest Chrystusem-to chyba mocno niezrównowazony koleś, zeby czegoś nie wywinął że mu Papież wybaczył, to jego szczęście, ale mordercą jak był tak już zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
romana_polka Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 14:11 no właśnie, invicta, to nie jest człowiek w którego szczerośc intencji można łatwo uwierzyc.jeśli chce sie modlic za papieża może to robic wszędzie, nie musi specjalnie jechac do Rzymu.Poza tym nie wyobrażam sobie jakby to miało wyglądac: Agca siedzi na placu w specjalnie wydzielonej strefie w otoczeniu policjantów?Coś takiego niepotrzebnie odwróciłoby uwagę mediów i wielu ludzi od właściwego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
xemxija Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 14:35 technicznie moze byc to rzeczywiscie skomplikowane, ale mnie jego prosba nie dziwi, przeciez Papiez przebaczyl mu szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 16:59 a ja wczoraj w rozmowie spotkałam się z obawą, że taki pogrzeb, trudny logistycznie do opanowania, może być rajem dla terrorystów-samobójców. myślicie, że w takim dniu mogliby być aż tak nietaktowni, jeśli kiedykolwiek można było mówić w ich przypadku o takcie? wspominam tylko, że włoscy kieszonkowcy zacierają ręce, a kilku może jedzie na występy gościnne. Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 17:11 tak prawdę mówiąc to aż strach pomyśleć co tam się będzie działo. a te podwyżone dwukrotnie ceny na żywność, ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
arn_zen Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 06.04.05, 18:24 Tyle osob wierzacych ma zapewne ochote pojechac na pogrzeb ale ich po prostu nie stac na taka podroz... Taka mozliwoscia obdarowywac Agcę? nie popieram Odpowiedz Link Zgłoś
moniq_c Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 09:08 poza tym po co on tam chce pojechać? żeby dopilnować tego, co kiedyś zaczął i mu się nie udało??? dobrze że go nie puścili, to byłoby mocno nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
xemxija Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 15:52 A ja uwazam, ze byloby bardzo na miejscu. Ja bym raczej nie kwestionowala czystosci intencji Papieza, kiedy mu przebaczyl. Wierze, ze przebaczyl mu z calego serca. To tylko my jestesmy wciaz wsciekli na Agce, ze sie powazyl kiedys na taki czyn. Ale wierze, ze czlowiek jest w stanie wybaczyc swojemu wrogowi czy przesladowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 15:54 my podważaliśmy czystość intencji Agcy a nie Papieża Odpowiedz Link Zgłoś
agata_christie Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 16:05 Nie chodzi o to czy Agca ma "przyjść" na pogrzeb, bo do tego sądzę miałby prawo tak jak każdy, tylko czy go wypuszczą na przepustkę z więzienia. A to już jest co najmniej dyskusyjne i nie wiem, czy z jego strony nie jest beszczelnością takie żądanie. Może to być równie dobrze próba ucieczki, czy w takim tłumie małby mieć jakąś specjalną ochronę, kiedy policjanci są potrzebni jako służby opieki nad tym całym tłumem? Czy też miałby siedzieć w miejscu dla Vipów? Powtarzam, jako wolny człowiek niechby i przychodził. Ale skoro od tamtej pory zaciukał już kolejną ofiarę i siedzi w więzieniu, to niech nie zawraca głowy i słucha sobie relacji przez radio. Jest to trudna logistycznie operacja i bez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 16:20 Właśnie zabierałam się do pisania bardzo podobnej wypowiedzi, ale Agata mnie wyprzedziła, więc się tylko podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_christie Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 16:40 to był rewanż, around_the_sun. pierwsza, pierwsza! Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 17:04 he he he, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
xemxija Re: powinni puscić Agcę na pogrzeb Papieża? 07.04.05, 17:31 Agca chyba nie mial szansy zaciukac kolejnej ofiary po zamachu na Papieza. Z tego co wiem, odsiaduje wyrok za przestepstwo, ktorego sie dopuscil jeszcze przed zamachem na Papieza. Wlasciwie, to wyrazalam swoja opinie tylko, ze rozumiem prosbe Agcy. Chociaz ze wzgledow technicznych w ogole nie wyobrazam sobie, jakby to mialo byc zorganizowane. Chodzilo mi o to, ze najbardziej zainteresowany byl w stanie mu wybaczyc i byc moze nie zdziwilaby Go ta prosba? Agca pewnie wie, ze i tak go nie puszcza. Moze poprosil tylko po to, zeby zyskac jakis rodzaj rozglosu ponownie? (chociaz nie sadze) Po tym wszystkim dobrym, czego doznal od Papieza za uczynione zlo, moze mu sie troche przemeblowalo pod czaszka...mam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 z innej beczki... 07.04.05, 17:50 W kwestii Agcy powiem tylko: zapewne Ojcu Świętemu jego gest - chęć uczestnictwa w Pożegnaniu, byłby bliski sercu (o ile zrozumiałam Jego nauki przez te ostatnie kilka lat...). Natomiast modlitwa dociera zewsząd i jeśli jego pobyt utrudniłby ceremonię, zagrażał czyjemuś zdrowiu i życiu, to nie uważam za niezbędne, by na pogrzebie był - może, tak jak miliony wiernych, żegnać Jana Pawła z oddali. Ja się boję czegoś innego... W jednym miejscu, o jednej porze zbierze się mnóstwo vip'ów, głów państw, tęgich głów polityków, inteligencji, świata nauki, sztuki... Kilka milionów wiernych z całego świata... Czy to nie jest łatwy kąsek dla terrorystów? Mąż mnie uspokaja, że nie odważą się. Ale z kim się będą liczyć? Bardzo mnie to męczy... Tu naprawdę trzeba zaufać Boskiej Opatrzności... pozdrawiam lidka Odpowiedz Link Zgłoś
agata_christie Re: z innej beczki... 07.04.05, 18:00 Nawet nie kracz. Tak jak się spodziewałam i pisałam już w jakimś innym wątku, z przyczyn bezpieczeństwa wierni będą w bezpiecznej odległości nie tylko od katedry ale i placu św. Piotra, na który wpuszczeni będą tylko członkowie delegacji państwowych oraz przedstawiciele wyznań i kościołów. Ponieważ z politycznego punktu widzenia ewentualny zamachowiec samobójca ma raczej wybombić paru cywili a nie pare głów państwowych. Natomiast monitorowanie przestrzeni powietrznej ma się odbywać z pomocą NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 Re: z innej beczki... 07.04.05, 18:06 Nie chcę krakać, ale w tych obawach nie jestem chyba odosobniona. Mam nadzieję, że odpowiednie służby staną na wysokości zadania. A nam pozostanie modlitwa - nie tylko za Ojca Świętego... Odpowiedz Link Zgłoś