Dodaj do ulubionych

wiedząc, ze można na Was liczyć

07.04.05, 14:59
zadaje pytanie nieco infantylne, ale bardzo mnie ta kwestia interesuje; czy
ktos wie może ile wzrostu miał Karol Wojtyła?
Obserwuj wątek
    • czesia-z-butiku Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 15:15
      tego nie wiem,ale za to oglądalam reportaż o polskim szewcu, ktory robil
      Papieżowi buty na miarę-rozmiar 44
      • titerlitury Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 15:18
        a zatem wiemy, że miał spora stopę, i że z wszytkich białych sutan
        przygotowanych dla przyszłego papieża w paździrniku 1979 wybrał największą...
        słyszałam tez, ze koledzy z dziecińswta "postawili Go na bramce", bo zakrywała
        połowę swoim ciałem; słyszałam, ze był wyjatkowo silny i sprawny fizycznie, ale
        informacji o wzroście nie udało mi sie znaleźć, może jednak ktos słyszał?
    • agata_christie Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 15:27
      Gdzieś czytałam, że "ponad 180 cm", to też pewnie zależy kiedy, bo dość
      wcześnie zaokrągliły mu się plecy.

A jeśli chodzi o buty to poszło kiedyś (chyba po historii z biodrem) zlecenie
      do producenta Martensów na buty w kolorze białym.

Co chyba nie przebije zamówienia, jakie zaraz na początku pontyfikatu otrzymała
      firma produkująca odzież i sprzęt narciarski, że papieżowi to będzie bardziej
      wypadało jednak jeździć w białym niż w szafirowo-czerwonym skafanderku.
      Mieli oni jescze w pamięci epokę lektykową i lekko ich przytkało.
      • invicta1 Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 15:43
        ogólnie Lolek, jesli mogę tak o Nim powiedzieć, oprócz całej świętości, był
        super extra facet z jajem
    • forumowicz_pospolity Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 15:53
      archidiecezja.lodz.pl/~andrespol/papa7.html
      na tej stronie jest taki oto tekst

Następnie w hołdzie dla swych poprzedników przybiera imię Jan Paweł II i udaje się za odpowiedzialnym za organizację wyborów Cesare Tassim do białego pokoiku, gdzie przebiera się w papieskie szaty (przygotowane w trzech rozmiarach). Wysportowany mierzący blisko 180 cm wzrostu taternik przywdziewa największe. Po powrocie do kaplicy przyjmuje od kardynałów przysięgę wierności. Każdy podchodzi i pada na kolana. Gdy przychodzi kolej na Wyszyńskiego, Papież wstaje, obejmuje i przytula go do siebie. Kardynałowie intonują ?Te Deum laudamus" (?Ciebie Boga wysławiamy")
      • agata_christie Re: wiedząc, ze można na Was liczyć 07.04.05, 16:09
        blisko 180 cm a nie ponad... opierałam się na tym samym tekście, tylko z
        pamięci, sori
    • gocha221 182 cm 07.04.05, 16:24
      informacja z paszportu Papieża.
      • invicta1 Re: 182 cm 07.04.05, 16:27
        w paszporcie jest podany wzrost???
        • taskussani Re: 182 cm 07.04.05, 16:38
          w starym chyba był wzrost, tak jak w starym dowodzie...
          ale skąd gocha zna paszport papieża?
          • lezka_z_posen Re: 182 cm 07.04.05, 16:38
            w starych na 100% był wzrost.
            • lezka_z_posen Re: 182 cm 07.04.05, 16:41
              lezka_z_posen napisała:

> w starych na 100% był wzrost.
              i to nie w zamierzchłej przeszłości,też miałam taki ze wzrostem,a wyrabiałam go
              chyba w 1992 roku:)
          • invicta1 Re: 182 cm 07.04.05, 16:40
            gocha tajemnicza jest to fakt...:)
            • gocha221 Re: 182 cm 07.04.05, 16:59
              ma się te znajomosci:-))
              a poważnie to na TVP1 jest ciekawy dokument o Papiezu, jego pracy,watykanie itd.
              zrobiony byl z okazji 25-lecia pontyfikatu i w tym filmie abp Dziwisz pokazywał
              stary, tymczasowy paszport z jakim kardynała Wojtyłę wypuszczono w 1978 z kraju.
              i tam był wzrost 182 cm, oczy zielone, znaków szczególnych brak.
              • taskussani Re: 182 cm 07.04.05, 17:02
                gocha221 napisała:

> znaków szczególnych brak.

przedziwnie to brzmi w odniesieniu do Jana Pawła II; władza się na Nim nie poznała;)
              • agata_christie Re: 182 cm 07.04.05, 18:19
                Nie przewidzieli panowie na szczęście, czym się skonczy ta wycieczka Wojtyły i
                Wyszyńskiego. Potem sobie pluli w brodę.

A z czasów krakowskich ostatnio wynalazłam historyjkę:
                >...ubecja usiłowała podrzucić jednej z sekretarek sfałszowany przez siebie
                >pamiętnik, który miał skompromitować Karolę Wojtyłę. Operacja nie została
                >zrealizowana. Oficer bezpieczeństwa, który miał to wykonać: podrzucić, a potem
                >odnaleźć i obwieścić, że dochodzi tutaj do obyczajowych różnych rzeczy,
                >nazywał się Piotrowski. To on zabił później księdza Popiełuszkę. Otóż kapitan
                >Piotrowski nie był najsprawniejszym oficerem, ponieważ nim wykonał to zadanie,
                >upił się po prostu i rozbił samochód pod hotelem w Krakowie. Wywołało to
                >dyscyplinarne dochodzenia i całą akcję na szczęście „diabli wzięli”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka