nekroskop88 09.07.05, 17:24 Wpisujcie ksiazki, ktore chcielibyscie polecic innym! :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:26 ja polecam książki Brian Lumley "Nekroskop" Stephen King "Lśnienie" Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu", "Saga o Czarnoksiężniku", "Saga o Królestwie Światła" Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:38 Grzeszna miłość-Woolrich Cornell Co gryzie Gilberta Grape'a-Peter Hedges NH Kleinbaum-Stowarzyszenie umarłych poetów Władca much-Wiliam Golding Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:40 Paragraf 22 J. Heller Baltazar i Blimunda Jose Saramago Buszujący w zbożu J.D. Salinger Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:41 jeju ja mam takie braki w literaturze, a nie mam kiedy czytac :( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:42 najważniejsze żeby czytać to co cię interesuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:42 wlasnie zamierzam kupic ksiazke "Białystok lata 20., lata 30." czy jakos tak ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:41 kamilario napisał: > Paragraf 22 J. Heller > Baltazar i Blimunda Jose Saramago > Buszujący w zbożu J.D. Salinger Buszującego ... jeszcze nigdy nie przeczytałam,a ciągle się przymierzam ...;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:46 Ja pożyczyłem "Wposzukiwaniu straconego czasu" ale paradoksalnie nie mam na razie czasu, bo czytam historię dla kandydatów na studia humanistyczne i prawnicze a idzie jak po grudzie:) Ale w te wakacje na pewno przeczytam. A co do buszującego, to książka jest słana bo na to zasłużyła, moim zdaniem jest świetna Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:48 pożyczę dopiero w sierpniu bo w lipcu biblioteka jest zamknięta;( muszę się pocieszyć "Podręcznikiem pierwszej pomocy medycznej",który czytam;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:48 Ksiaznica tez jest zamknieta? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:51 nekroskop88 napisał: > Ksiaznica tez jest zamknieta? > > ja teraz siedzę w Olecku,remontują budynek,w którym mieści sie biblioteka;( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:53 Miałem kolegę z Olecka na roku, ale zdradził sprawę i przeniósł się do Gdańska:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliście 09.07.05, 17:49 Ja po głębszym namyśle nominuję Transatlantyk, na drugim miejscu postawiłbym Szatańskie wersety Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:53 Opoweści o pilocie Pirxie(albo coś podobnego);( tragedia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:54 haha ja nie czytałem ;p oooo a z lektur szkolnych podobała mi sie Antygona i Krol Edyp !!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:55 Mi, co ciekawe podobały się wszystkie lektury klasy czwartej, a najbardziej Inny Świat, Początek, Mała Apokalipsa i wiersze turpistów:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:58 hmmm jeszcze do nich nie dotarłem :))) i jeszcze podobała mi sie lektura "Prawiek i inne czasy" O. Tokarczuk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:59 albo CBaudelaire-Padlina;)świetny wiersz 'Wieża' Gustawa Herlinga Grudzińskiego ****jest godna polecenia,bardzo wzruszający esej,wiele cytatów,które można wykorzystać w różnych sytuacjach,wypowiedziach... Początek-Szczypiorski-także świetna ksiązka o tolerancji i przełąmywaniu stereotypów religijnych,narodowościowych:)***** *oznacza moją skalę 1-6 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 18:00 Lubisz Badaliera, to zobacz tą zwrotkę w moim poście:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:06 kamilario napisał: > Kronika Thietmara uops,nie czytałąm Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:08 I masz szczęście, ja musiałem bo to było źródło do mojej pracy rocznej:( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:10 kamilario napisał: > I masz szczęście, ja musiałem bo to było źródło do mojej pracy rocznej:( buuuuuuuuu,ja za to przeczytałam 5 tomów Anatomii Bochenka;)ale to było fajne;0 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:10 Jak miał na imię wojski z Pana Tadeusza. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:11 kamilario napisał: > Jak miał na imię wojski z Pana Tadeusza. Natenczas? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:13 Dobra odpowiedź, znaczy się czytałaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:15 Widzisz, a ja tylko 13 czytałem:( A co do książek to fajne są Zapiski oficera armii czerwonej Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:17 kamilario napisał: > Widzisz, a ja tylko 13 czytałem:( > A co do książek to fajne są Zapiski oficera armii czerwonej ponoć "Kolumbowie..." jest fajną książką Odpowiedz Link Zgłoś
drylll Re: Kopytkowa biblioteka 11.07.05, 12:27 Lampart -Lampedusy Dzieje -Herodot Mistrz z Petersburga-Coetzee Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit podobała mi się książka 09.07.05, 18:14 Folwark zwierzecy i Rok 1984 Orwella i Zniewolony umysł Cz.Miłosza Przesłąnie pana Cogito-Z.Herberta;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: podobała mi się książka 09.07.05, 18:17 Ksiązki Orwella przyprawiają mnie o frustaracje. Wkurza mnie bierność bohaterów, ich pasywność. Obywatele Arkadii, to książka o literatach w ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: podobała mi się książka 09.07.05, 18:18 kamilario napisał: > Ksiązki Orwella przyprawiają mnie o frustaracje. Wkurza mnie bierność bohaterów > , > ich pasywność. Są jednak ciekawsze niż proza Kafki;( > Obywatele Arkadii, to książka o literatach w ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 18:31 A ja mam takie pytanko,jakie ksiazki o historii Bialegostoku i Podlasia w latach 1945 -1960 ,napisane po 1989 roku,prosze o tytuly i nazwiska pisarzy i czy znajde w ksiegarniach bialostockich(po polsku mam trudnosci z pisaniem ,ale czytam dobrze)Z gory dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 19:52 Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy Białystok, dzieje miasta. Adaś Dobroński Białystok, 80-cio lecie albo w osziemdziesięcioleciu (Necro będzie lepiej wiedział:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 20:54 nekro nie bedzie wiedział, bo nie czytał tych książek :( i sie bede zbierał zeby cos kupic (planuje "Białystok lata 20., lata 30." i "100 lat Bazyliki Mniejszej" czy jakos tak ;))) moze ktos zna ceny? i miejsca gdzie są :) a czy to >Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy dostepne jest w ksiegarni? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:03 nekroskop88 napisał: > nekro nie bedzie wiedział, bo nie czytał tych książek :( i sie bede zbierał > zeby cos kupic (planuje "Białystok lata 20., lata 30." i "100 lat Bazyliki > Mniejszej" czy jakos tak ;))) > > > moze ktos zna ceny? i miejsca gdzie są :) > > > a czy to > >Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy > dostepne jest w ksiegarni? > > hmm,tego to ja nie wiem...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:05 najwazniejsze są chęci :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:05 nekroskop88 napisał: > najwazniejsze są chęci :) > > a jak ich nie ma?albo są gdzieś ukryte? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:06 jak nie ma :) na pewno są, jakbyś wiedziała to byś mi podała odpowiedzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:07 nekroskop88 napisał: > jak nie ma :) na pewno są, jakbyś wiedziała to byś mi podała odpowiedzi, prawda > ? > > chyba tak:)a w bibliotece nie ma takich książek?np. bibl. UwB? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:08 wiec checi są :) po pierwsze nie patrzyłem :P po drugie w Bibliotece Uniwersyteckiej by mi nie wypozyczyli, moglbym co najwyzej skorzystac na miejscu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:11 nekroskop88 napisał: > wiec checi są :) > po pierwsze nie patrzyłem :P > po drugie w Bibliotece Uniwersyteckiej by mi nie wypozyczyli, moglbym co > najwyzej skorzystac na miejscu ;) > to i tak duzo,jak na poczatek:)może sposobem uda Ci sie zdobyc karte,albo masz kogoś znajomego,kto studiuje lub pracuje na uniwerku??? > Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:12 nie, nie mam nikogo znajomego z UwB :( a to po prostu nie sprawiedliwe, UwB moglby tez udostepniac zbiory uczniom :( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:14 Nie mógłbyś skorzystać na miejscu, ponieważ od marca czytelnia z powodu przeprowadzki jest nieczynna, mógłbyś najwyżej skorzystać z czytelni na Skłodowskiej bąź z lektorium na Placu Uniwersyteckim nr 1. P.S. Te książki sa na skorupach dostępne:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:15 tak? myslalem, ze skoro otworzyli nowy gmach to juz czytelnia jest na sklodowskiej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:18 Czytelnia nie jest na Skłodowskiej, czytelni po prostu nie ma. Jeżeli jest Ci niezbędnie potrzebna to bibliotekarka jesli się zlituje to po otrzymaniu dowodu osobistego pod zastaw da ci niektóre ksiązki na dzień do domu. Taka polityka władz uczelni, robimy przeprowadzkę w trakcie sesji, a że studentom ogranicza się w ten sposób dostęp do księgozbioru, ksiażkowego i czasopism (czytelnia czasopism na Skłodowskiej zamknięta od kwietnia), to już studentów problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:12 Niestety nie, jest to stare wydanie, jeszcze z czasów prl Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:15 Ale jest pewien plus tej sytuacji, są dostępne w niektórych biblitekach osiedlowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:19 widzisz! ale chyba nie do wypozyczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:20 Do wypożyczenia, to zależy od odziału. W filii nr 9 mają tom drugi udostępniany do wypożyczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:21 a co to - najcieńszy? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:23 Studia i materiały do dziejów miasta Białegostoku: T. 2 / pod red. Jerzego Antoniewicza i Jerzego Joka ; Białostockie Towarzystwo Naukowe. Białystok : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1970. 465 [2] s. : il. ; 25 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:11 w tym 100 lat Bazyliki to więcej zdjęć niż tekstu, praktycznie same zdjęcia:( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:13 ale ja widzialem przedwczoraj ta ksiazke, przegladalem ja i bylo wiecej tekstu... moze to jakas inna? w tej mojej było pare zdjec w srodku i moze z 5 kartek na koncu... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:19 Widocznie się pomyliłem, widziałem niedawno taką kolorową dużą książkę, albo raczej album poświęcone farze, możliwe, że tytuł mi się pomylił:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:21 W mojej na okładce była fotka fasady fary, więc się pomyliłem. chodzi o inną Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:22 nom, to inna, bo na tej mojej było małe zdjecie fary i czerwona okładka na około ;) i napis białymi literami 100 lat BM Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:35 Kamilario a moze mozesz polecic jakies ksiazki ciekawe o Białymstoku (ale takie zeby w ksiegarniach były, czyli nowsze wydawnictwa...) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:45 Michał Gnatowski Białostockie Zgrupowanie Partyzanckie 1904:( Michał Gnatowski Niepokorna Białostocczyzna. Opór społeczny i polskie podziemie niepodległościowe w regionie białostockim w latach 1939-1941 w radzieckich źródłach 2001:) Mieczysław Wrzosek (red.) Białostockie Teki Historyczne. Tom II 1996:( Dobrńskiego: Białostoccy Żydzi, t. 1-4, Białystok 1993-2002. Miśkiewicza (podobno ekstra facet): W Białymstoku o Gdyni i Wybrzeżu. W Gdyni o Białymstoku. Relacje z lat międzywojennych, "Bibliotekarz Podlaski" 2001, nr 2. Zdarzyło się dnia... : kalendarium wydarzeń polityczno-gospodarczych i kulturalnych w Białymstoku w latach 1919-1939 na podstawie lokalnej prasy / Jolanta Szczygieł-Rogowska rok 2001 Jako ciekawostka:) Očerk Belostoka v istoričeskom, etnografičeskom i bytovom otnošenijach s prilozenijami / sostavil M. G. Milakovskij. 1897 Białystok - kresowe miasto / tekst Wojciech Perepelica ; wstęp Adam Czesław Dobroński. 2002 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:46 wybiore sie do ksiegarni jakiejs i sobie pooglądam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:48 Możesz sprawdzić w księgarence na wydziale hist-soc:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:48 Ale przyznam, że nie czytałem tych pozycji, moje zainteresowania biegną w trochę innym kierunku:( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:49 moje zainteresowania biegna w kierunku historii Białegostoku bez wojen :) pomijam I i II wojne swiatowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 23:06 Mam!!!kupilam w sierpniu 2003 Kresowe Miasto,wydawnictwo Benkowski:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 23:20 A ja szczerze przyznam, że nie znam tej pozycji:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 13.07.05, 09:13 "Biłystok, kresowe miasto" nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 20:05 Białystok w 80-leciu : w rocznicę odzyskania niepodległości 19 II 1919-19 II 1999 / pod red. Cezarego Kukli. Zdarzyło się dnia... : kalendarium wydarzeń polityczno-gospodarczych i kulturalnych w Białymstoku w latach 1919-1939 na podstawie lokalnej prasy / Jolanta Szczygieł-Rogowska, Podlaskie losy. II, [red. merytoryczna Wiesław Choruży i Piotr Liedke ; Justyna Pieczko et al.]. 212.33.72.5/ALEPH/87ES1R64R6DIC8XQ2GLTXXD8H9AT4PY1SF1K4U16MM54BK8529-73187/file/start-0 Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re:do kopytkowych forum......... 14.07.05, 00:01 Trudny wybor ale moze cos z klasyki Biesy Dostojewski Lord Jim Conrad Sto lat samotnosci Marquez polska klasyka Dzienniki Gombrowicz Panny z Wilka Iwaszkiewicza Lem, Przybylski, Brzozowski a z najnowszych czytanych No Logo Naomi Klein trudno wybrac :) Odpowiedz Link Zgłoś