Dodaj do ulubionych

jadłospis dla dwulatka

07.09.05, 15:24
Witajcie Kochane e-Mamy,

trochę mi wstyd pisac tego posta, ale co tam, raz kozie śmierć.
Otóż mam problem z ułożeniem jadłospisu dla Jaśka. To moje pierwsze dziecko i
naprawdę nie potrafię ułożyć takiego mądrego, zbilansowanego spisu. Takiego,
w którym byłoby wszystko to, co jest Lewkowi niezbędne do prawidłowego
rozwoju, a zarazem, żeby nie było monotonne. Podobno każda mama powinna
doskonale wiedziec co dać dziecku do jedzenia, ale ja wolałabym jakąś
racjonalną podpowiedź.
Czy któraś z Was wie gdzie można znaleźć takie gotowe jadłospisy w podziale
na poszczególne posiłki. Będę wdzięczna za wszelkie info np. linki lub tytuły
książek a także jak wasze, jak zawsze cenne, porady :))

pozdrawiam
Mama Jasia
Obserwuj wątek
    • sylwia_alek Re: jadłospis dla dwulatka 07.09.05, 15:30
      No cóż, nie mogę Ci nic doradzić, ponieważ Alek jest jak odkurzacz.
      Je wszystko, wszędzie i o każdej porze :))) Więc chyba niczego mu nie brakuje.

---Pozdrawiam - Sylwia, mama Alusia (22-08-2003r).

A to mój Aleksander
      • yvi1 Re: jadłospis dla dwulatka 08.09.05, 09:47
        Ja niestety do idealnych nie naleze.Staram sie,zeby raz w tygodniu mial rybe,2
        razy mieso,2 razy zupe jarzynowa.Codziennie dostaje owoce i soki.I przyznaje
        sie,ze dostaje niezdrowe rzeczy.Ale rosnie,ma duzo ruchu,wiec przestalam sobie
        tym zaprzatac glowe.
        We wszystkich dzieciecych gazetach sa przepisy na zdrowe i zbilansowane
        jedzonka.
        Pozdrawiam.
        • jasma76 Re: jadłospis dla dwulatka 10.09.05, 15:55
          Hmmm mój Jas je dokładnie to co my, staram się gotowac w miarę zdrowo, ale
          schabowego też wsunie od czasu do czasu, uwielbia owoce, słodyczy raczej nie
          dajemy, chyba, że są gdzies w gościach...ciągle chce jajka to je.
          w "Dziecku" od kilku mies są fajne jadłospisy na cały tydzień.polecam
          • mama007 a moje ma zbilansowane w żłobku :) 10.09.05, 22:27
            wychodzę z założenia, że ktoś im tam ten jadłospis ukłąda w miarę logicznie. czytałam, na pewno lepszy i mniej monotonny niż moja kuchnia, zwłaszcza jak się przenosi egzaminy na wrzesień i nie ma się czasu gotować :D
            a w domu je to co ja. ostatnio najczęściej kupne pierogi, naleśniki, gołąbki... hmm, ale jakie dobre :) domowe, sama bym lepszych nie zrobiła :)
            a jak zdam zaległe egzaminy to znów zacznę gotować :)
            pozdrawiam
            Aga
    • mamaszyma Re: jadłospis dla dwulatka 12.09.05, 19:03
      Ja staram sie odżywiac Szymka w miare zdrowo, pisze w miare, bo zdaża mu sie
      jeść frytki, chipsy pic napój Shrek o smaku żelki (uwilbia go, niestety) ale
      oczywiście z umiarem. Codziennie ma zupe, czasem na mięsie a czasem na kostce.
      Zupę gotuje mu na dwa dni i sa to w zasadzie wsyztkie zupy jakie istnieja, z
      wyjatkiem flaków, kapuśniaku i fasolówki, bo ja takich nie jadam, więc ich nie
      gotuje. Z owocami róznie, chociaz wiem, że powinien ale nadrabia sokami. Do
      drugiego dania niestety żadna surówka, bo szymek nie zje, najchetniej jadłby
      same ziemniaki. Mieśo i ryby duszone. Na śniadanie byłkka z nutella niezmiennie
      od dwóch miesięcy i nic na to nie poradzę a na kolację parowki morlinki, bułkka
      z pasztetem albo kilka plasterków szynki do ręki, albo nic, bo jesli nie ma
      ochoty to nie je... A te przepisy z dziecięcych gazet... to musiałabym spędzać
      pól dnia w kuchni a i tak wiekszośc lądowalanby w koszu, bo Szymek woli
      tradycyjnie.
      Myslę, że spokojnie mozesz podawać Jaśkowi to co sama jesz, dawać tylko więcej
      owoców. To juz przecież duży chłopak!
    • sledziowa Re: jadłospis dla dwulatka 15.09.05, 22:43
      Właśnie znalazłam stronę która powinna Cię zainteresować - www.dziecko.nestle.pl
      Pozdrawiam i życzę owocnej lektury
      Karolina&Liwia
    • mama_jasia2003 Re: jadłospis dla dwulatka 16.09.05, 00:04
      Dzięki Kochane,

jak zawsze niezawodne. Zazdroszczę tym z Was, których maluszki chętnie jedzą
      wszystko. Ja nie mam tyle szczęścia. Cóź będę próbować, może w końcu się uda.
      Karolino - dzięki za adres - fajna stronka :))

pozdrawiam
      Monika
      • gonianna Re: jadłospis dla dwulatka 17.10.05, 11:06
        A my ostatnio wróciliśmy do kaszek:-) Teraz dostaje smakowe HIPPa (jak był mały
        to dostawał tylko czyste ryżowe i kukurydziane). Baaaaardzo mu smakują, ale
        staram się, żeby nie były częściej niż raz na dwa dni, bo mu się znudzą.
        Dostaje je na kolację, albo na śniadanie.
        Na śniadanie co drugi dzień MUSI być gotowane jajko (obowiązkowo dwa), a raz w
        tygodniu jajecznica.
        Ostatnio na kolację dostał podgrzany na masełku makaron, do którego wrzuciłam
        plasterek sera topionego i podałam mu z keczupem (bardzo ważny w jadłospisie
        Krzysia!, kupuję te bez konserwantów). Zmiótł wszystko z talerza.
        A na obiad ostatnio najchętniej zjada zupy - najlepiej rosół, albo krupnik. Ale
        bardzo lubi również klopsy, woli smażone niestety. Do tego kus-kus, albo ryż,
        czy kasza. Od niedawna uwielbia pyzy i kopytka. Do obiadu staram się zawsze dać
        warzywa na parze (z mrożonek, bo łatwiej i chyba zdrowiej (?) ).
        Kolacje i śniadania to czasem też chleb lub bułka, wędlina, ser żółty, topiony -
        czasem kanapki, a czasem osobno. Do tego pomidor, albo zielony ogórek. Lubi
        też serki homogenizowane.
        Jak jest "międzyczas", to dostaje owoce. Pije soki owocowe (BoboVita, Gerber) i
        słabą herbatę.

Tak patrzę, co napisałam i myślę, że nawet nieźle wcina ten mój Krzyś;-) A taki
        jest szczuplutki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka