kitek1 19.11.02, 07:03 poskladalas sie juz, brzydko mowiac do kupy, to witaj:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: martucha_ Re: puzzelkowa panienko................ IP: *.chello.pl 19.11.02, 07:12 ledwo zdolalam przeczytac tekst, oczy jeszcze zapuchniete mam, lawa dopiero zaczyna w zylach krazyc, dojde do siebie za jakies 5 min :)))) witam wszystkich o poranku, przy sniadaniu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: puzzelkowa panienko................ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 07:53 Hej, kitku! Witaj martucho! No łatwo nie było, niektóre puzzle trzeba było na siłę wpychać. Rozeschnięte jakieś, czy co? Na razie skrzypią okrutnie, ale zaraz autobusowa tłuszcza mi je rozmasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 autobusy zielenia migaja.................. 19.11.02, 08:20 zagladaja do okien tramwaja, ale ta wawawka, ma smieszne piosenki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario2 Re: autobusy zielenia migaja.................. IP: *.sroda-wielkopolska.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 10:41 no szczegolnie o tych najladniejszych warszawiankach, co to sa przyjezdne :o) Odpowiedz Link Zgłoś
men_ Czyzby kituś miał świezy towar na widelcu, 19.11.02, 10:50 ups, na oku, bo troche wypadłem ze świezych ploteczek forumowych, hę ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: Czyzby kituś miał świezy towar na widelcu, IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 18:43 Kituś, jak to kituś, nowych sympatii nie przegapia, ale starym pozostaje subtelnie wierny. Nie to co Ty! :P Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: Kitus... 19.11.02, 18:56 milutki po prostu jak zawsze :)))))))) a swoja droga... jak On ladnie potrafi mowic, prawda? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: Kitus... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 19:00 Prawda! Czasem, jak coś takiego powie, to aż mi....no wiesz :) Gęba sama sie śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: Kitus... 19.11.02, 19:06 ano.. nie kazdy potrafi cos takiego z siebie wykrzesac :)))) ehh... pomarzyc.. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: a panienki, nie maja ciekawszych tematow..... 19.11.02, 19:29 alez Ty jestes Tematem nad Tematy, Kitusiu :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 no to nawijajcie sobie dalej.................. 19.11.02, 19:44 Plotkowanie zapobiega utracie zdolności umysłowych Żywe kontakty towarzyskie, a przede wszystkim rozmowy ze znajomymi i rodziną, spowalniają postępująca z wiekiem utratę zdolności umysłowych, tak dobrze jak rozrywki intelektualne. Zespół z University of Michigan pod kierunkiem psychologa Oscara Yabarry przeprowadził serię badań w grupie 3 tys. 617 dorosłych osób w różnym wieku, od 24 do 96 lat. Badacze zbierali dane na temat częstotliwości z jaką uczestnicy badań prowadzą rozmowy telefoniczne z przyjaciółmi, znajomymi i krewnymi, jak często spotykają się z nimi i z jak wieloma osobami mogą podzielić się najbardziej intymnymi odczuciami i obawami. Wszyscy badani byli też poddawani testom na rozwiązywanie zadań matematycznych oraz testom, które sprawdzały ogólne zdolności intelektualne i pamięć. Przy analizie wyników uwzględniono też stan zdrowia pacjentów, poziom aktywności fizycznej, jak również dane na temat wieku, płci, wykształcenia, zarobków, stanu cywilnego oraz przynależności etnicznej. "We wszystkich grupach wiekowych, które przebadaliśmy, większe zaangażowanie towarzyskie wiązało się z wolniejszym spadkiem zdolności umysłowych i z lepszymi wynikami w testach pamięciowych" - komentuje Ybarra. W kolejnym doświadczeniu psycholog analizował jak kontakty z innymi ludźmi wpływają na zdolności intelektualne (w tym np. pamięć, czy zdolność do podejmowania codziennych decyzji) w grupie 2 tys. starszych mieszkańców krajów Środkowego Wschodu, m.in. Egiptu, Tunezji, Jordanii. Wyniki tych badań potwierdziły, że im bardziej intensywne życie towarzyskie prowadzi dana osoba tym mniejsze jest, związane z wiekiem, osłabienie funkcji umysłowych. "W miarę starzenia się społeczeństw, coraz więcej uwagi poświęca się tematyce zachowania prawidłowej aktywności mózgu i bystrości umysłu. Najczęściej badacze zalecają starszym osobom korzystanie z różnych rozrywek intelektualnych, jak czytanie, rozwiązywanie krzyżówek oraz nauka nowych umiejętności, np. obsługi komputera" - tłumaczy Ybarra. "Jednak moje badania wskazują, że zwykłe spotkania i rozmowy z przyjaciółmi i rodziną mogą dawać równie dobre rezultaty" - podkreśla badacz. Jak podkreśla Ybarra, jego wyniki wskazują, że związek między utrzymywaniem aktywności towarzyskiej i lepszą aktywnością umysłową jest niezależny od kultury, czyli po prostu jest przypisany człowiekowi. "W pewnym sensie, ludzki mózg ewoluował tak by radzić sobie w kontaktach socjalnych z innymi. Nie jest więc niczym zaskakującym, że ćwiczenie tej zdolności jest dla aktywności mózgu bardzo korzystne" - mówi Ybarra. Według psychologa, poprzez zachęcanie dzieci do tworzenia relacji z rówieśnikami, rodzice i nauczyciele mogą pomagać im w rozwoju sprawności intelektualnej. Podobna radę badacz kieruje również do szefów i kierowników, którzy powinni zachęcać swoich pracowników do podejmowania kontaktów towarzyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: no to nawijajcie sobie dalej................. 19.11.02, 19:58 alez Kitku, nie zauwazyles, ze wystraszyles Maryjkem?? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: no to nawijajcie sobie dalej................. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 20:56 Nie wystraszył. Musiałam się chwilowo oddać interesującym obowiązkom domowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: no to nawijajcie sobie dalej................. 19.11.02, 21:17 aha :))) nio to dobrze, ze nam siem zbieglo, bo ja siem nauce oddawalam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: no to nawijajcie sobie dalej................. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 21:21 A co tak pilnie musiałaś przestudiować? Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: no to nawijajcie sobie dalej................. 19.11.02, 21:27 a.. do magisterki czytam... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
men_ Przeciez ja nie znam żadnych starych sympatii, 19.11.02, 19:33 wszystkie, które znam, to młodziutkie są :))) Gość portalu: maryjo2 napisał(a): > Kituś, jak to kituś, nowych sympatii nie przegapia, ale starym pozostaje > subtelnie wierny. > > Nie to co Ty! > :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryjo2 Re: Przeciez ja nie znam żadnych starych sympatii IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 21:03 No tak! Znowu kota ogonem wykręcasz, niewiniątko! Odpowiedz Link Zgłoś
men_ No tak, znowu moja wina .., 19.11.02, 21:21 muszę zwrócic sie po poradę do mario, jak z toba rozmawiać, O !:) Odpowiedz Link Zgłoś
maryjo2 Re: No tak, znowu moja wina .., 19.11.02, 21:24 Ze mną rozmawia się wprost, czyli bezpośrednio, czyli kawa na ławę, bo jak nie, to wiesz.... Zapytaj Mario :P Odpowiedz Link Zgłoś
kitek1 menik, jako wybitny dyplomata................ 19.11.02, 21:29 nie potrafi, tak wprost rozmwawiac, nie zauwazylas:) Odpowiedz Link Zgłoś
maryjo2 Re: menik, jako wybitny dyplomata................ 19.11.02, 21:33 A tam! Potrafi, tylko nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjo2 Re: czegos sie boi................... 19.11.02, 21:38 Czego czy/i kogo- zapomniałeś dodać. Kitku. Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: kawa na lawe........ 19.11.02, 21:40 ....to i moj ulubiony styl rozmowy :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maryjo2 Re: kawa na lawe........ 19.11.02, 21:54 A to sobie style wybierasz :) Najprostsze i najtrudniejsze zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś