Dodaj do ulubionych

czynność znienawidzona

10.09.06, 15:06
czyli prasowanie
wczoraj sie weselilem u zaprzyjaznionej mlodej pary i w przerwie miedzy
ekscesami a la Taniec z gwiazdami patrzylem na cudze mankiety i tak sie
zastanawialem, czy przy prasowaniu koszuli powinno sie robic sie kancik na
rekawie i mankiecie, czy wlasnie istnienie owego kancika jest oznaka zle
uprasowanej koszuli?
czy na sali jest ekspert? :)
Obserwuj wątek
    • mamarcela Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 16:02
      moja teoretyczna wiedza wyniesiona od niani Niemki mówi: nie powinno go być.
      Ale ponieważ nie jest to moja ulubiona czynność więc jej nie wykonuję i może
      nie zauważyłam, że się zmieniły tryndy i teraz kancik jest kul :)
    • braineater Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 16:19
      Teść mój, osobnik garniturowy, jak podejrzewam od niemowlęctwa, gdy to mu
      mankieciki na śpioszkach zaprasowywano, twierdzi, że kancik na rękawie, to znak
      raczej wioskowego noveau riche i takoż ubogo wyposażonej prasowalni, na której
      stanie obowiązkowo powinna znajdować się specjalna deska służąca prasowaniu li
      jedynie rekawów w sposób nie pozostawiający żadnego miejsca na zbędne fanaberie
      typu kancik. Deska, oczywiście stoi w prasowalni i wygląda jak walec z płaskim
      bokiem górnym, na który to walec nacięga się rękaw i wtedy prasuje, okręcając w
      trakcie wygładzania powierzchni. Wydłuża to prasowanie o dobre 20 minut, więc
      teść pozostaje jedyną osobą używająca tego w sumie kretyńskiego artefaktu.

P:)
    • illiterate Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 16:39
      Jesli prasuje sie 20-pare koszul na tydzien, mozna dojsc do wprawy, ktora
      umozliwia wyprasowanie koszuli w 2-3 minuty bez kancika. Kwestia wyrobienia
      sobie malo skomplikowanej rutyny i znajomosci paru trickow. Czynnosc jest
      znosniejsza, jesli np glosno sie przy niej spiewa. Mi to, podczas pracy jako
      pokojowka, pomagalo bardzo (i tylko raz ktos mnie slyszal, dzieki bogu).

Kancik jest kul wsrod mlodych wilkow biznesu. Dumne prezentowanie kanciku na
      mankiecie i rekawie oznacza: 'nie piore i nie prasuje sam swoich koszul, oddaje
      je do pralni'.
    • formaprzetrwalnikowa Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 18:34
      witaj w klubie.
      zgadzam sie przedmówcami, ze kancika być nie powinno.
      u mnie też kancików nie ma. albowiem:
      najprostszym sposobem na brak kancika na mankiecie koszuli jest
      <tadam!>
      NIEPRASOWANIE!
      Które od dawna uskuteczniam.

;)

;)
    • 3promile Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 21:55
      Jajakobyły handlowiec z kilkunastoletnim stażem przez te niechlubne kilkanaście
      lat wiążąc sobie krawat co rano i koszule zakładając przez sen nieomal
      stwierdzam autorytatywnie - kancik, majdir, to na spodniach, i na niczym więcej!
      PS. Brajnu, łotrze! Da się uprasować koszulę bez kantów nie korzystając z
      opisanego przez ciebie "walca, co nie jest walcem"
      • eeela Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 22:05
        Potwierdzam. Mam kilkuletni staz w prasowaniu koszul - da sie wyprasowac bez
        walca, nie robiac przy tym kancikow.
        Gorzej z haftowanymi chusteczkami - musi to w kwadraciku byc, a kancikow
        teoretycznie tez nie powinno miec. I wymysl tu cos, czlowieku!
        :-)
    • agni_me Re: czynność znienawidzona 10.09.06, 22:04
      Jest. Znaczy nie_kącik i nie kancik. Wszystkie normalne ludzie robią to "na
      okrągło". Moja niania ojca koszule na zwykłym stole tak prasowała, moja
      ukochana Luda robiła koszulom dobrze na zwykłej desce do prasowania. Podać
      kolejność kiedy rękawy a kiedy karczek? ;)
      • sutekh1 Re: czynność znienawidzona 12.09.06, 15:17
        ssanie rogala, czyli to, co nic nie daje ale wydaje się , ze coś da - jak
        naprawianie nieustannie psującego się sprzętu domowego, zwanego meblami a w
        szczególności drzwiczkami szafek psującymi się od domowych ćwiczeń kung-fu.
        poza tym robienie sobie czegoś do papu. straszne, zabiera mi za dużo rzeczy a
        nie są to skomplikowane potrawy. są to potrawy codzienne.
        to są rzeczy które czynnościami się zwiąc nie są mi przyjemne ale nudno-
        denerwujące.
      • kubissimo Re: czynność znienawidzona 13.09.06, 17:33
        podaj kolejnosc
        chociaz i tak nie zapamietam. a nawet jak zapamietam, to mi nie wyjdzie ;)
        • jottka weź 14.09.06, 15:25
          sobie kota:) kot rozwiązuje większość problemów z odzieżą, w tym z prasowaniem,
          bo w jego pojęciu deska służy do a/ drzemki tamże, b/ ostrzenia na niej pazurów,
          dzięki czemu w krótkim czasie jest ona nie do użycia. i nie to, że podarta, ale
          futra na niej tyle, że zanim choć trochę wyskubiesz, to ci sie prasowania
          odechce i nabierzesz filozoficznego spojrzenia na sens istnienia:)

a nawet jeśli desperacko uda ci sie coś uprasować, to i tak twój mały przyjaciel
          dojdzie do wniosku, że musi sie do ciebie przytulić przed wyjściem i powbijać
          namiętnie pazurki w ramię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka