dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 08:11 niech poda ta, która ten wontek poruszyła Odpowiedz Link Zgłoś
vivalabeer Re: definicja wieśniary 30.10.06, 08:59 A ja się WE wONtkach wypowiadał nie będę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:04 O, pokerek, już się wczoraj o Ciebie martwiliśmy w Lokomotywie :> Odpowiedz Link Zgłoś
nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:05 Aha, wątek, w którym zwróciłam się do Ciebie pokerze, jest czystym przypadkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abnegator Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:15 Mi to wiesniara kojarzy się z taką kobieciną, której korzenie prawdopodobnie tkwią we wsi, a która wykazuje przesadne zainteresowanie kulturą-tzn. przesadnie i zbyt często chodzi na wystawy, do teatru, do filharmonii, czy nawet do opery. Wiesniara nie robi tego z duchowej potrzeby, ale dlatego , że tak wypada i ładnie jest się znajomym pochwalić , że sie było np w filharmonii albo w teatrze czy tez na jakims ermitażu. Jak to ładnie brzmi. Byłam w filharmonii. Nietrudno zgadnąć skąd u wieśniary bierze się takie właśnie przesadne aż zainteresowanie sztuką. Prawdopodobnie wywodzi sie kobiecina ze wsi, przyjechała do dużego miasta i tu nagle miała okazje zobacteatr i opere. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_zapasowy Re: definicja wieśniary 30.10.06, 11:49 Ach, być wieśniarą! I to nawet nie byle jaką, skoro bywa w Ermitażu. A przy okazji taka wieśniara może załapać się na wernisaż w Piotrowym Grodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 13:40 Kurczę, chciałabym być taką wieśniarą...najlepiej z basenem termalnym w ogrodzie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 13:38 Mareczku jak ja lubię Twoje podżeganie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: definicja wieśniary 30.10.06, 23:57 ja mieszkając od urodzenia w wielkim miescie,kilka razy przechodziłem kolo muzeŁumów i bibliotek,a takze filharonij,bardzo mnie sie podobały te budynki sa bardzo okazałe i maja ładne drzwi duze ,i sa zawsze w nocy ładnie oswietlone,raz nawet ogladałem plakat miałem pójśc,ale zgubiłem bilet,do bibliotek nie chodze bo nie umim czytac,chociaz jestem z warsiungi. Odpowiedz Link Zgłoś
pajacyk_kultury Re: definicja wieśniary 30.10.06, 11:45 Wieśniara zawsze pisze nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 14:10 Pajacyku. Nie na temat, ale za to z bykami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:12 oczywiście, że wĄtek ;)przepraszam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:14 dzina :) Kazia SZ. napisała pożądek;) wielcy się mylą a co my szaraczki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vivalabeer Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:15 Ależ nic nie szkodzi, Dzino :D. Ja przeczytam wszystko ;) Nadi, a który to wątek, gdzie się do mnie zwróciłaś przypadkowo, bo dopiero wlazłem tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:16 vivalabeer napisał: > Nadi, a który to wątek, gdzie się do mnie zwróciłaś przypadkowo, bo dopiero > wlazłem tutaj? Pokerku, no tutaj, w tym wątku. O tym, że wczoraj martwiliśmy się co z Tobą, że nie ma Cię w Lokomotywie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 10:01 Abnegator, mam propozycje! Stań przed lustrem, przyjrzyj się swemu obliczu i zadaj sobie pytanie: - jak na mnie patrzą inni? - czy w ich oczach jestem piękny, mądry i inteligentny? - czy widzą mnie tylko w samych superlatywach? - i wreszcie, czy nie widzą we mnie wieśniaka? Zapewniam Cię, że zdania będą podzielone. Dla jednych możesz być postacią barwną, pełną charyzmy, a dla innych - istotą mierna o usposobieniu wieśniaka. Takiej oceny może spodziewać się każdy z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
abnegator Re: definicja wieśniary 30.10.06, 16:11 ty masz dżina chyba tak samo małomiasteczkową mentalność jak niektóre melomanki sztuki plastycznej-wiejskie nauczycielki plastyki i dozorczynie muzeów . Odpowiedz Link Zgłoś
dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 20:09 Szukałam w kilu miejscach definicji „ wieśniara ” i szczerze mówiąc takowej nie znalazłam. Ale zmieniając w wyszukiwarce zapytanie z rodzaju żeńskiego na męski (wieśniara -> wieśniak) i o dziwo (właściwie nie wiem, dlaczego się dziwię;)) uzyskałam wyjaśnienie, które każdemu z nas nie jest obce. Miedzy innymi „wieśniak” to chłop zamieszkujący terytorium wiejskie, to "ktoś”, o kim inni wyrażają się w sposób pogardliwy, kto nie zachowuje się zgodnie ze zwyczajami grupy (otoczenia). Inne wyjaśnienie znalazłam w senniku gdzie czytamy, że jest to pewien stan nieświadomość (z tym stanem w pełni się zgadzam). ;) P.S. abnegatom napisał „ty masz dżina chyba tak samo małomiasteczkową mentalność jak niektóre melomanki sztuki plastycznej-wiejskie nauczycielki plastyki i dozorczynie muzeów „ …… jesteś w błędzie, jestem na etacie konserwatora powierzchni płaskich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
proces7 Re: definicja wieśniary 31.10.06, 03:51 Wieśniara, a ściślej lampucera to kojarzy mi się z taką bufetową w przepoconym fartuszku WARS-u. Kawa w szklance i "lipstick on the glass". Słowo "wieśniara" pewnie gdzieś oscyluje wokół pojęcia "lampucery". Wieśniary noszą kolczyki w pępkach i pipkach, wystają im "oponki" spod bluzeczek, mają tatuaże i często noszą na ramieniu plastry antykoncepcyjne. Mógłbym sporo pisać o wieśniarach, lampucerach i innego typu betoniarach, bowiem należę do wybitnych znawców tematu. Wieśniarę łatwo rozpoznać na wczasach na południu Europy, albo w Północnej Afryce i gdy bierzemy hotel w wersji all included. Wieśniary są zawsze na czas, jak człowiek spóźni się kwadrans, to potrafią wypić całą kawę i wpierdolić wszystkie lody i ciasteczka, choć pindy się wszystkie odchudzają, ale to przeciez opłacone, więc trzeba skorzystać na maksa. Polki są wybitnymi wieśniarami w tej kategorii, choć nie ustępują Niemkom (najgroźniejsze są te z wschodnich landów). W takiej wersji wczasów wieśniary też zamawiają gówniane drinki, bo są opłacone, po których na pewno mają biegunkę. Wieśniara też będzie na człowieka patrzeć jak na idiotę, gdy rano pije piwo a nocą espresso przy barze. W percepcji wieśniary taki rytm napojów jest niedopuszczalny. Wieśniara chętnie się fotografuje na tle piramid, na kupie kamieni, zwanej Akropolem. Te foty są jakby wpisane w jej obowiązek. Ona by nie przeżyła, gdyby będąc w Paryżu nie zrobiła fotki na tle Eiffla. Wieśniary są idealnym materiałem do wypuszczania, uwielbiam przy takich w samolocie opowiadac o katastrofach lotniczych i udawać że gadam przez komórkę. Wieśniary wpadają wtedy w panikę, która charakteryzuje się wypiekami na szyi. Wieśniary mają brzydkie stopy i nadwagę. Mógłbym napisać książkę o róznych "wieśniaropodobnych". Otworzę nowy wątek ze spisem czatowych lampucer. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa3603 Re: definicja wieśniary 01.11.06, 15:03 Wieśniara to typ kobiecej osobowości robiącej wszystko na pokaz. Natomiast wybitną wieśniarą nazwałabym tą samą osobowość, określającą inną kobietę właśnie tym mianem. Odpowiedz Link Zgłoś