Dodaj do ulubionych

definicja wieśniary

29.10.06, 19:03
Kto ją poda?
Obserwuj wątek
    • dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 08:11
      niech poda ta, która ten wontek poruszyła
      • vivalabeer Re: definicja wieśniary 30.10.06, 08:59
        A ja się WE wONtkach wypowiadał nie będę. ;)
        • nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:04
          O, pokerek, już się wczoraj o Ciebie martwiliśmy w Lokomotywie :>
          • nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:05
            Aha, wątek, w którym zwróciłam się do Ciebie pokerze, jest czystym
            przypadkiem ;)
            • abnegator Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:15
              Mi to wiesniara kojarzy się z taką kobieciną, której korzenie
              prawdopodobnie tkwią we wsi, a która wykazuje przesadne zainteresowanie
              kulturą-tzn. przesadnie i zbyt często chodzi na wystawy, do teatru, do
              filharmonii, czy nawet do opery. Wiesniara nie robi tego z duchowej potrzeby,
              ale dlatego , że tak wypada i ładnie jest się znajomym pochwalić , że sie
              było np w filharmonii albo w teatrze czy tez na jakims ermitażu. Jak to ładnie
              brzmi. Byłam w filharmonii. Nietrudno zgadnąć skąd u wieśniary bierze się
              takie właśnie przesadne aż zainteresowanie sztuką. Prawdopodobnie wywodzi
              sie kobiecina ze wsi, przyjechała do dużego miasta i tu nagle miała okazje
              zobacteatr i opere.
              • nick_zapasowy Re: definicja wieśniary 30.10.06, 11:49
                Ach, być wieśniarą! I to nawet nie byle jaką, skoro bywa w Ermitażu.
                A przy okazji taka wieśniara może załapać się na wernisaż w Piotrowym Grodzie.
                • alinka64 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 13:40
                  Kurczę, chciałabym być taką wieśniarą...najlepiej z basenem termalnym w
                  ogrodzie ;))
              • alinka64 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 13:38
                Mareczku jak ja lubię Twoje podżeganie ;P
              • czatowykaleka Re: definicja wieśniary 30.10.06, 23:57
                ja mieszkając od urodzenia w wielkim miescie,kilka razy przechodziłem kolo
                muzeŁumów i bibliotek,a takze filharonij,bardzo mnie sie podobały te budynki sa
                bardzo okazałe i maja ładne drzwi duze ,i sa zawsze w nocy ładnie oswietlone,raz
                nawet ogladałem plakat miałem pójśc,ale zgubiłem bilet,do bibliotek nie chodze
                bo nie umim czytac,chociaz jestem z warsiungi.
          • pajacyk_kultury Re: definicja wieśniary 30.10.06, 11:45
            Wieśniara zawsze pisze nie na temat.
            • miia1 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 14:10
              Pajacyku. Nie na temat, ale za to z bykami ;)
        • dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:12
          oczywiście, że wĄtek ;)przepraszam :))))
          • justysbytomianka Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:14
            dzina :) Kazia SZ. napisała pożądek;) wielcy się mylą a co my szaraczki ;)
          • vivalabeer Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:15
            Ależ nic nie szkodzi, Dzino :D. Ja przeczytam wszystko ;)
            Nadi, a który to wątek, gdzie się do mnie zwróciłaś przypadkowo, bo dopiero
            wlazłem tutaj?
            • nadziejkaa Re: definicja wieśniary 30.10.06, 09:16
              vivalabeer napisał:

> Nadi, a który to wątek, gdzie się do mnie zwróciłaś przypadkowo, bo dopiero
              > wlazłem tutaj?

Pokerku, no tutaj, w tym wątku. O tym, że wczoraj martwiliśmy się co z Tobą, że
              nie ma Cię w Lokomotywie.
              • dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 10:01
                Abnegator, mam propozycje!
                Stań przed lustrem, przyjrzyj się swemu obliczu i zadaj sobie pytanie:
                - jak na mnie patrzą inni?
                - czy w ich oczach jestem piękny, mądry i inteligentny?
                - czy widzą mnie tylko w samych superlatywach?
                - i wreszcie, czy nie widzą we mnie wieśniaka?
                Zapewniam Cię, że zdania będą podzielone.
                Dla jednych możesz być postacią barwną, pełną charyzmy, a dla innych - istotą
                mierna o usposobieniu wieśniaka.
                Takiej oceny może spodziewać się każdy z nas.
                • abnegator Re: definicja wieśniary 30.10.06, 16:11
                  ty masz dżina chyba tak samo małomiasteczkową mentalność jak niektóre
                  melomanki sztuki plastycznej-wiejskie nauczycielki plastyki i dozorczynie
                  muzeów .
                  • dzina11 Re: definicja wieśniary 30.10.06, 20:09

Szukałam w kilu miejscach definicji „ wieśniara ” i szczerze mówiąc takowej nie
                    znalazłam.
                    Ale zmieniając w wyszukiwarce zapytanie z rodzaju żeńskiego na męski
                    (wieśniara -> wieśniak) i o dziwo (właściwie nie wiem, dlaczego się dziwię;))
                    uzyskałam wyjaśnienie, które każdemu z nas nie jest obce.
                    Miedzy innymi „wieśniak” to chłop zamieszkujący terytorium wiejskie, to "ktoś”,
                    o kim inni wyrażają się w sposób pogardliwy, kto nie zachowuje się zgodnie ze
                    zwyczajami grupy (otoczenia).
                    Inne wyjaśnienie znalazłam w senniku gdzie czytamy, że jest to pewien stan
                    nieświadomość (z tym stanem w pełni się zgadzam). ;)

P.S. abnegatom napisał
                    „ty masz dżina chyba tak samo małomiasteczkową mentalność jak niektóre
                    melomanki sztuki plastycznej-wiejskie nauczycielki plastyki i dozorczynie
                    muzeów „
                    …… jesteś w błędzie, jestem na etacie konserwatora powierzchni płaskich :))
    • proces7 Re: definicja wieśniary 31.10.06, 03:51
      Wieśniara, a ściślej lampucera to kojarzy mi się z taką bufetową w przepoconym
      fartuszku WARS-u. Kawa w szklance i "lipstick on the glass". Słowo "wieśniara"
      pewnie gdzieś oscyluje wokół pojęcia "lampucery". Wieśniary noszą kolczyki w
      pępkach i pipkach, wystają im "oponki" spod bluzeczek, mają tatuaże i często
      noszą na ramieniu plastry antykoncepcyjne. Mógłbym sporo pisać o wieśniarach,
      lampucerach i innego typu betoniarach, bowiem należę do wybitnych znawców tematu.
      Wieśniarę łatwo rozpoznać na wczasach na południu Europy, albo w Północnej
      Afryce i gdy bierzemy hotel w wersji all included. Wieśniary są zawsze na czas,
      jak człowiek spóźni się kwadrans, to potrafią wypić całą kawę i wpierdolić
      wszystkie lody i ciasteczka, choć pindy się wszystkie odchudzają, ale to
      przeciez opłacone, więc trzeba skorzystać na maksa. Polki są wybitnymi
      wieśniarami w tej kategorii, choć nie ustępują Niemkom (najgroźniejsze są te z
      wschodnich landów).
      W takiej wersji wczasów wieśniary też zamawiają gówniane drinki, bo są opłacone,
      po których na pewno mają biegunkę. Wieśniara też będzie na człowieka patrzeć jak
      na idiotę, gdy rano pije piwo a nocą espresso przy barze. W percepcji wieśniary
      taki rytm napojów jest niedopuszczalny. Wieśniara chętnie się fotografuje na tle
      piramid, na kupie kamieni, zwanej Akropolem. Te foty są jakby wpisane w jej
      obowiązek. Ona by nie przeżyła, gdyby będąc w Paryżu nie zrobiła fotki na tle
      Eiffla.
      Wieśniary są idealnym materiałem do wypuszczania, uwielbiam przy takich w
      samolocie opowiadac o katastrofach lotniczych i udawać że gadam przez komórkę.
      Wieśniary wpadają wtedy w panikę, która charakteryzuje się wypiekami na szyi.
      Wieśniary mają brzydkie stopy i nadwagę.
      Mógłbym napisać książkę o róznych "wieśniaropodobnych".
      Otworzę nowy wątek ze spisem czatowych lampucer.
    • kawa3603 Re: definicja wieśniary 01.11.06, 15:03
      Wieśniara to typ kobiecej osobowości robiącej wszystko na pokaz. Natomiast
      wybitną wieśniarą nazwałabym tą samą osobowość, określającą inną kobietę
      właśnie tym mianem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka