ruda_strzyga 13.12.06, 07:19 Mniejsze zło zafundowane przez spawacza? Rozliczają Pinocheta, a mordercy i ludobójcy są wśród nas... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szajba_a Re: 13 grudnia 13.12.06, 09:21 z cały szacunkiem dla tego co sie stało 13 grudnia jakos mam juz dośc tematu rozliczania szukania agentów kto kim był kiedyś itp.itd. moze nawet ktos zgłosi projekt o odoszkodowania ..chyba większośc z nas ma tego juz dosyc cały czas patrzymy wstecz i stoimy w miejscu ludzie uciekają z kraju i gówno ich obchodzi kto kiedys był kim jadą za chlebem..żeby mozna było co do gara wrzucić a nie wiecznie tylko rozpamietywac wydawac miliony na jakies procesy itp.. owszem pamięc zostanie i szacunek ale ile można wywlekać i szukać winnych Odpowiedz Link Zgłoś
kawa3603 Re: 13 grudnia 13.12.06, 10:56 Po raz pierwszy, szajbo, muszę się z Tobą zgodzić. Rozliczać można owszem, ale jak już nie będzie niczego innego do roboty. Albo w przerwach, jak już są tacy gorliwcy. Odpowiedz Link Zgłoś
neyck Re: 13 grudnia 13.12.06, 11:50 ruda_strzyga napisała: > Mniejsze zło zafundowane przez spawacza? > Rozliczają Pinocheta, a mordercy i ludobójcy są wśród nas... Nie ma mniejszego zła, zło jest złem. Zabójstow zabójstwem. Churchill jednak powiedział, ze śmierć bohatera jest tragedią a zbombardowanie 10.000 osób jest tylko statystyką. Kogo z młodych obchodzi Pinochet, kilku młodych zapeleńców w Chile, nikt go nigdy nie rozliczał ani nie miał takiego zamiaru. Hiszpański sędzia działa w imię polepszenia stosunków Hiszpanii z niektórymi kołami politycznymi Ameryki Łacińskiej. Tylko tyle. Europa nie rozliczyła Franco, a co dopiero Pinocheta. Stan wojenny. Był napewno złem. Czy można było inaczej, wtedy. Nie wiem. Nie dowiemy się nigdy, tak jak nie poznamy zabójców generała Sikorskiego. Czy Armia czerwona i bratnio-sojusznicze wojska Układu Warszawskiego w maszerowałyby do Polski gdyby nie Jaruzelski i WRON? Mozna tak domniemywać, śą podstawy, Budapeszt, Praska Wiosna. Czy zachód by się ruszył, zbrojnie? To napewno nie. Przypominam sobię komentarze rzadu RFN w stosunku do tamtej sytuacji; pragniemy spokoju w Polsce, nie byłoby dobrze, żeby w państwie polskim powstał chaos, tak aby doszło do nowej pragi i Budapesztu itd. Przypomina mi się kawał; "lądują Amerykanie na spadochronach, naszywki US ARMY, amerykańskie mundury, Polacy krzyczą wybawcy, a Amerykanie odpowiadają, spokojna, spokojna, tolko karnawał". Owszem byłyby protesty, sankcje, nowa tak zwana zimna wojna, ale tylko tyle. Na ilę Rosjanie chcieli wejść, niech przypomną sobie Ci, którzy pamietaja ćwiczenia "Tarcza" i ich taktyczne założenia.Nie sadze, że my, nasze pokolenie jest w stanie rozliczyc chłodnym okiem beznamietnego kalkulatora stan wojenny. Ludzie młodzi, więc nasze dzieci, maja go serdecznie gdzieś, jest on tak samo abstrakycjny jak 17 września 39 roku.Rzeczywiście chcą pracować i godnie zarabiać i miec perspektywę bycia tutaj w kraju, Nie mają jej więc uciekają. Pozostali, garstka, robiąca w Polsce jakąś tam kariere i tak ma wszystko w głębokim poważaniu. Ta biedna większość, która nie wyjechała, nie ma mozliwości wybijania się na piedestał opanowana jest przez marazm. Więc kto chce rozliczenia stanu wojennego, chyba tylko my, to pokolenie, które w pełnej świadomości przezyło tamte dni. Tylko po co, czy żyjemy przeszłością, tak mamy zyć. Zostawmy groby w ciszy. Słów przepraszam od tych, którzy pociagali za spust i tak nie usłyszymy, nie łudźmy się aż tak. Bądźmy raczej dzisiejszymy realistami. Ocene zostawmy historykom, ale tylko tym, którzy będa mieli dostęp do pełnych archiwów. Moze to kiedyś nastąpi, napewno nie za naszego życia. Dzisiaj podano w radiu, że jest duża część respondentów w badaniu opini publicznej uważających, że stan wojenny był potrzebny. Dlaczego? Człowiek zawsze szuka tego mniejszego zła pragnąc spokoju, jesteśmy wygodni. Czy Solidarność by wygrała, gdyby te 10 milinów jej członków działało rzeczywiście tak Ci, którzy ryzykowali wywiezieniem na Ural, więzieniem a w najlepszym wypadku "drobnym wypadkiem"? Dlaczego Hitler doszedł do władzy, dał pracę, dał jakis tam byt. Społeczeństwo niczego nie pragnie innego niż napchanego kałduna i rozrywki. Na szczęście pozostają jednostki, perły w koronie. Tak jak 11 listopada wolność Polsce przywróciło niespełna 100 ludzi. Czy zabory byłyby możliwe bez akceptacji społecznej. Wiem, zarza mi ktoś napiszę o powstaniach. Niezparzeczalny to fakt, tylko w nas tkwi mickiewiczowski romantyzm, z szabelką, na hura. Pozytywizm jest zimnym trupem i nim pozostanie, dlatego, że jest ciężki w realizacji. Osądźmy więc sami siebie a potem bierzmy się za innych. Zło tkwi i w nas, wypleńmy je, choćby po to, żeby wnuki naszych dzieci nie musiały już jedździć na Wyspy za pracą, nikt inny nie zgotował naszym dzieciom tam teraz pracującym tego eldorado tylko my sami, nie Jaruzelski i Breżniew. Tak jak pisałem, to juz historia, jej nie zmienimy. Ja przebaczyłem, tym, którzy wprowadzili Polskę Jaruzelską i sobie też, bo nic nie zrobiłem, może tylko mało, za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: 13 grudnia 13.12.06, 12:28 dzisiejsza ankieta na Onecie: ponad 50% ankietowanych uważa, ze Jaruzelski wprowadzając stan wojenny ustrzegł kraj przed inwazją Rosjan. krótka pamięc? małe mózgi? o co chodzi???? pamietac nalezy i jesli istnieje szansa rozliczenia to rozliczyc, dlaczego nie, w koncu to nasza historia i dobrze by było, zeby nasze dzieci ją znały prawdziwą a nie wygodną przekłamaną. niepokojące jest też to, ze znaczna czesc uczniów nie ma pojecia co wydarzyło 13.12. 25 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: 13 grudnia 13.12.06, 23:44 to jest jedyny tekst jaki mi sie nasuwa po przeczytaniu komentarzy na róznych forach i listach dyskusyjnych dzisiaj: Przemówienie z dnia siódmego roku bieżacego Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież telewizję Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież Interwizję, Eurowizję Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież tyle pieniędzy Wolność. Po co wam wolność? I będziecie ich mieć coraz więcej Maszerujmy ramię w ramię Ku słońcu świata nowego Budujemy nowy most Imienia przewodniczącego Maszerujmy ramię w ramię Ku słońcu świata nowego Zbudujemy nowy most Imienia przewodniczącego Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież do pracy autobusy Wolność. Po co wam wolność? I bezpłatny przydział spirytusu Wolność. Po co wam wolność? Macie komu oddawać cześć Wolność. Po co wam wolność? Dostaliście też Mundial '86 Maszerujmy ramię w ramię Ku słońcu świata nowego Zbudujemy nowy most Imienia przewodniczącego Maszerujmy ramię w ramię Ku słońcu świata nowego Zbudujemy nowy most Imienia przewodniczącego Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież filmy fantastyczne Wolność. Po co wam wolność? Czasem zezwolenie demonstracji ulicznych Wolność. Po co wam wolność? Z każdej wystawy dobrobyt tryska Wolność. Po co wam wolność? Macie przecież chleb i igrzyska Maszerujcie ramię w ramię Ku słońcu świata naszego Wszyscy położycie głowy Za przewodniczącego Czy słyszysz, czy słyszysz Co tu dzieje się od lat Jaki wokól siebie szum wytwarza ten fatalny świat Co za fatalny świat Podzielony granicami Z ludźmi, których kochasz Rozmawiasz tylko listami Czujesz ich jedynie przy pomocy pocztowego kleju Tylko dlatego, że mieszkają w innym kraju Na tym świecie każdy jest zachłanny i pazerny Na tym świecie każdy chce pieniądze i koncerny Kilku frajerów rządzi świata tego polityką Najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką Co za fatalny świat Przemówienia z dnia siódmego Co za okropny świat Roku bieżącego KULT Odpowiedz Link Zgłoś