Dodaj do ulubionych

qrva mać znowu mam doła

23.01.07, 12:32
dowiedziałam się wczoraj, że sie nie kwalifikuję pod leczenie mimo ewidentnie
stwierdzonej choroby, bo:
a) jestem za stara
b) za długo choruję
c) nie dość intensywnie choruję
a spełnianie tych przesłanek łącznie nie kwalifikuje do leczenia wedle nowych
standardów NFZ

W związku z powyższym postanowiłam sobie pojechać na tydzień na urlop. Nie
ważne, że sama, bo Mój nie może wziąć urlopu, a ja w innym terminie nie
bardzo mogę wyjechać. A teraz moja qmpela z pokoju, która by mnie
zastępowała, zaczyna czuć sie przeziębiona i jak pójdzie na L$ to nici z
mojego wyjazdu. Chyba powoli zaczynam wariować
Obserwuj wątek
    • zlota-puma Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 12:46
      Jak dawno Cię nie było !
      Karmilla, pojedziesz ciut później, a póki co postaraj sie o jakieś drobne
      przyjemności dla siebie :)

"Nie dość intensywnie choruję"... No nie skomentuję tego, bo nie będę się
      wyrażać...
    • almondgirl Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 12:49
      pieprzony NFZ... na nich to już mi się nawet narzekać nie chce. Bierz szybko
      ten urlop, albo L4 sobie załatw, a koleżance poradź, żeby zażyła aspirynę. Jak
      dobra koleżanka, to iech Ci da ukoić na urlopie skołatane przez NFZ nerwy, a
      jak zła, to niech se z tym przeziębieniem chodzi do pracy
    • wredna_zmija Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 13:04
      Jak to za stara na leczenie????
      • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 13:22
        a tak to, że jednym z kryteriów zakwalifikowania do leczenia jest wiek. Im
        więcej lat (ale koniecznie powyżej 18) tym mniejsze szanse. A w powiązaniu z
        niespełnieniem lub raczej niedostatecznym spełnieniem innych warunków sprawia,
        ze praestaję sie kwalifikować.
        A wzięcie urlopu to też jest uzależnione od kierowniczki, bo to w końcu ona
        może mnie cofnąć z urlopu. A później to będę a i oweszem mogła, a nawet musiała
        wziąć urlop ale nie będę mogła wyjechać, bo mnie różne sprawy u mnie trzymają.
        A pójscie na urlop i siedzenie w domu to juz w ogóle tragedia - chyba wolę
        pracować
        • yvona73pol Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 13:31
          zmijko, kryterium "za stara" mnie wcale nie dziwi, po tym jak dowiedzialam sie,
          ze stwardnienie rozsiane nie jest choroba przewlekla, wedlug NFZ polskiego....
          to ciekawe jaka maja definicje przewleklosci (brutalna prawda jest taka, ze nie
          maja kasy/ochoty na refundacje dosc drogich lekow, stad klasyfikacja)
          • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 13:53
            o, to jaka jest chorobą, jeśli nie przewlekłą? przecież nie zabija, więc na
            pewno nie śmiertelną i nie da sie z tego wyleczyć, więc na pewno nie uleczelną.
            A keidy tak twierdzili? bo chyba ostatnio zmienili zdanie (z akcentem na chyba)
            • yvona73pol Re: qrva mać znowu mam doła 23.01.07, 22:45
              moje dane sa nieco przestarzale ;)))) zakladalam ze taki dinozaur jak NFZ sie
              rzadko rusza z fundamentow ;))) jesli jest inaczej i cos sie ruszylo - chwala
              im za to :))))
              • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 08:57
                nie im, tylko komisji UE. Tak przynajmniej czytałam w grudniu w Polityce - że
                jak do początku tego roku czegoś nie zrobią to komisja nałoży jakieś sankcje
                • margushia Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 09:21
                  ale skoro jest to choroba przewlekla i nieuleczalna, to jak mozna byc "za
                  starym" i niedostatecznie chorym?! Przeciez chyba o to chodzi, zeby nie
                  doprowadzic do gorszego stanu.. NFZ tez by to na dobre wyszlo, ale chyba woli w
                  ostatniej fazie placic za najdrozsze leki, niz we wstepnej za tansze i
                  doprowadzic pozniej do tych drogich.. Paranoja jakas! Wspolczuje Karmillo! NA
                  urlop koniecznie!!! Kolezance daj aspiryne, herbatke z cytryna i miodem i jej
                  przejdzie..
                • wredna_zmija Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 09:39
                  Oby nie takie same sankcje ja za umowy z dzialalnością gospodarczą ("przyjmiemy
                  Panią/ Pana ale musi mieć Pan włąsną działalność..") bo to pic na wodę, nietttetyy
          • wredna_zmija Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 09:36
            Ivon, a mnie dziwi - kurde dziwi wiele rzeczy. Począwszy od tego, że aby dostać
            się do jakiegokolwiek specjalisty, trzeba odczekać aż decyzja nabiarze mocy
            urzedowej (kilka tygodni nawet) a później jeszcze swoje odstać w kolejce. A
            jeśli nie to do priva - heh, za słoną kasę! i do się nazywa sprawiedliwość.
            Strasznie mnie to wkurza. Apropos stwardnienia - znajomej mego kolegi też
            niedawno powiedzieli, że jest za stara na leczenie. Dajcie mi Use i Bazukę
            rozpierdolę ten cyrk!!!!!

yvona73pol napisała:

> zmijko, kryterium "za stara" mnie wcale nie dziwi, po tym jak dowiedzialam sie,
            >
            > ze stwardnienie rozsiane nie jest choroba przewlekla, wedlug NFZ polskiego....
            > to ciekawe jaka maja definicje przewleklosci (brutalna prawda jest taka, ze nie
            >
            > maja kasy/ochoty na refundacje dosc drogich lekow, stad klasyfikacja)
            • yvona73pol Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 10:19
              no wiesz, zmija, mnie nie dziwi w sensie mozna sie tego spodziewac, po ujrzeniu
              wielu ekscesow lokalnych ;)
              z drugiej strony zawsze bede zdziwiona roznymi rzeczami, choc pomalu mi troche
              sil brak, tak sie dziwie i dziwie nieustannie.... ;))) powodow do zdziwienia
              nie brakuje, rowniez na tej poludniowej hemisferze.....
              • wredna_zmija Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 10:24
                powiem krótko i na temat: DUPA!
                • margushia Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 10:46
                  Czy mówiąc "za stara", mają na myśli: :nie wyleczymy Pani, więc lepiej wydać
                  pieniadze na kogoś innego niż na Pania"?! nie ma to jak czlowiekowi nadzieje
                  odbierac.. Moj kolega lezy teraz w szpitalu po udarze i ciagle mu nadzieje
                  odbieraja! Normalnie rozstrzelac!!
                  • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 11:08
                    no, to trochę inaczej wygląda, żeby się kwalifikować muszę uzyskać co najmniej
                    21 punktów i wiek: w jednym przypadku to 20-40 (to tu sę jeszcze łapię) lat a w
                    drugim 20-30 są najwyżej punktowane. A potem są jeszcze inne kryteria, w
                    których się nie do końca mieszczę. Jakby to
                    • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 11:23
                      i do tego jeszcze komp mi oszalał i 2x wysłał wiadomość znim skończyłam pisać :/
                      a dalej miało iść tak: jakby to qrwa była moja win, że się parę miesięcy temu
                      dowiedziałam, że od 10 lat choruję (a powinnam krócej) i że żaden wcześniejszy
                      objaw choroby nie był w związku z tym kwalifikowany jako objaw. A tu się liczy
                      dokumentacja medyczna.
                      No i nikt mi nie powiedział wprost, że jestem za stara, bo zapytanie wysyłałam
                      ogólnie: jak wyglądają warunki refundowania terapii i po prawie 2 mies.
                      oczekiwania dostałam bardzo szczegółową odpowiedź: wysłano mi mianowicie
                      procedury na 2007 r. O detalach to se jeszcze z lekarzem prowadzącym pogadam,
                      ale kryteria sa zbyt jasne, żeby sie je dało nagiąć.
                      a co do tego co im sie bardziej opłaca - jak mam 20 lat to dłuzej będę pracować
                      a co za tym idzie płacić podatki. Im bliżej mi do wieku emerytalnego tym mniej
                      im się opłaca leczyć za państwowe, bo ja tego potem nie odrobię ;/
                      • margushia Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 12:22
                        To strasznie przykre! Ty mloda jeszcze jestes! Czy to znaczy, że Twoja jedyna
                        nadzieja to leczenie prywatne? Kurcze, a nie da sie czegos zrobic? Skoro
                        chorujesz tyle lat, nawet jesli nie wykryto u Ciebie wcześniej tej choroby, ale
                        cały czas robiłas jakies badania i masz to w historii, to nie da sie tego jakoś
                        połączyć?! Sorry, za moja ignorancje, nie znam za dobrze realiów (tylko troche)
                        jesli chodzi o kwalifikacje na to jakie warunki trzeba spelniac, zeby byc
                        chorym.. (kurde, brzmi to okropnie)..absurd.. sorki, ale wkurzaja mnie takie
                        sytuacje, ze odmawia sie komus leczenia, bo trzeba wymyslec jakies powody, ktore
                        nie istnieja..
                        • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 12:41
                          Otóż prywatnie totokosztuje 5 tys/mies. więc o pare tys. więcej niż ja
                          zarabiam. A to, co mi diagnizowali to byli lekarze rozproszeni po różnych
                          przychodniach i cośtam diagnozowali, więc moga sie uprzeć, że diagnozowali
                          prawidłowo i spróbuj im udowodnić, że nie. Że nie wspomne o tym, że to jest u
                          nich na kartotekach a nie u mnie.
                          • margushia Re: qrva mać znowu mam doła 24.01.07, 12:53
                            Sttrasznie mi przykro! Ale spoko, bedziemy myślec! Jakies rozwiazanie dla Ciebie
                            tez znajdziemy :))
    • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 25.01.07, 17:37
      no i chyba pójdę na ten urlop, o ile mnie z niego nie odwołają. Tylko najpierw
      nie wiem, do której dziś będę siedzieć. Z samego rana spadł na mnie nawał
      roboty i jeszcze trzeba to wszystko przygotować do przekazania.
      I przez to do fryzjera nie poszłam a się umówiłam i teraz mi goopio. Ale nie
      szło odwołać telefonicznie, bo oni telefonu nie mają, przynajmniej w necie był
      tylko adres. Więc wyśpie sie chyba w pociągu i tylko nie wiem jak przez sen
      będę pilnować, żeby mnie nie okradli.
      I jak znam życie pół urlopu mi upłynie na wkurzaniu się telefonami z pracy.
      Więc póki co, to jeszcze nie wiem, czy się cieszę
      • rzaba10 Re: qrva mać znowu mam doła 25.01.07, 22:09
        Pewnie o tym slyszalas,ale moja ciocia choruje na SM od lat,jej corka,moja
        kuzynka znalazla lek przepisywany przez lekarzy na oddzialach
        odwykowych.Podobno na Wegrzech i Czechach tak kuracja jest w fazie testow.
        Na odwyku podaje sie konska dawke,na SM jakies sladowe ilosci,ktore musi
        przygotowac farmaceuta.
        Z tego co wiem,ktos juz dostarczyl im to lekarstwo i ciotka wlasnie zaczela.
        teraz tylko czekac..
        • karmilla Re: qrva mać znowu mam doła 26.01.07, 18:06
          To ja poproszę o rlację, jak toto działa na ciocię. Ja póko co będę żreć padmę,
          ale nie wiem czy to coś da. Na rzie i tak (odpukać i splunąć 3 razy przzez lewe
          ramię} nie jest źle.
          • rzaba10 Re: qrva mać znowu mam doła 26.01.07, 23:37
            wpisz w googlu:ldn i pierwszy wyswietlony temat to informacja na temat
            stosowania tego leku.Jest tam forum i czat i duzo ludzi,ktorzy moga pomoc.
            Padma?kurde cos mi to mowi!! Smak ma chyba nieziemski?!
            trzymaj sie cieplo i pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka