anna.1 18.02.08, 13:19 Ludzie często , stosują haniebne uogólnienia, przekłamania i epitety ,że Kosciol Katolizyzm to ([i]mordercy, manipulanci, złodzieje, instytucja kryminalna.... Tak nie można .Nie robcie tego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.1 Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 13:21 Dzis musze juz isc ale wypowiedzcie sie na spokojnie jak rozumiecie wiare .Jak rozumiecie Katolicyzm Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 13:28 Wiara jest indywidualna sprawa kazdego z nas. Ktos wierzy w Peruna, ktos w Chrystusa, ktos w Budde, a jeszcze ktos w Mamone. Tyle, ze wiare katolicka silnie utorzsamia sie z instytucja Kosciola. Instytucja skompromitowana, niszczaca wszystko co staje na jej drodze. Instytucja zapatrzona jedynie w gromadzenie dobr doczesnych. Instytucja wciskajaca sie w kazdy zakamarek zycia, nawet ludzi niewierzacych. Dlaczego ze swych podatkow mam finansowac ZUS ksiezy, zakonnikow i zakonnic, dlaczego mam finansowac pensje kapelanow np. strazy pozarnej, dlaczego finansowac Fundusz Koscielny, dlaczego lozyc na Swiatynie Opatrznosci? Lozyc z moich podetkow. Podatkow osoby niewierzacej! Tak jak musi byc tolerowana wiara kazdego indywidualnie, tak samo musi byc tolerowana niewiara, lub innowierstwo. Rozdzial kosciola od panstwa jest tedy warunkiem koniecznym! Odpowiedz Link Zgłoś
pytanie-o Teletoobis napisal wszystko chyba w temacie:0 18.02.08, 13:34 moze bym cos jeszcze dodal ale nie mam czasu Pozwole sobie dolaczyć jako sygnaturke ta melodie bo jest najprawdziwsza z prawdziwych:) xigris.wrzuta.pl/audio/6tWygFvB4z/najprawdziwsza_prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:29 dla mnie "katolicyzm" to fundament, historia, tradycja i kultura. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:31 pluskwaparszywka napisał: > dla mnie "katolicyzm" to fundament *** fundament czy fundamentalizm? , historia, *** niejednokrotnie zaklamywana tradycja **** nietolerancji i kultura. *********?????????????????????? > > pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:44 teletoobis napisał: > pluskwaparszywka napisał: > > > dla mnie "katolicyzm" to fundament, > > *** fundament czy fundamentalizm? > a twoja hm "niewiara"? > , historia, > > *** niejednokrotnie zaklamywana hehehe rozumiem, że wyłacznie przez KK? > > tradycja > > **** nietolerancji :D w odróżnieniu od tradycji muzułmańskich, dalekowschodnich, afrykańskich i tradycji rdzennych mieszkańców obu Ameryk. :D > > i kultura. > > *********?????????????????????? ach, przecież, zapomniałam. sztuka skaralna nie istnieje. > > > > pozdr. powinieneś nabrać do tematu trochę dystansu, bo ci blukonekt padnie. > > Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:49 Zapomnialas o wielu rzeczach. Sztuka? niejednokrotnie niszczona na stosach. To samo zreszta dotyczy nauki. Tolerancja? A ktorez to z wyznan ma na swym koncie wiecej duszyczek sponiewieranych niz te "zbawiane" przes Inkwizycje? Historia Kosciola jest zaklamywana przez kosciol. To chyba nie podlega dyskusji? mam dystans. I to wielki. Inaczej juz kroczylbym na Watykan :) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:58 Niejednokrotnie... nie zapominaj, zapominasz, że dwia głowne nurty mysli nowożytnej wyszły akurat z główek ludzi z kościołem związanych. zresztą nie tylko w chrześcijaństwie (potem katolicyzmie) edukacje zapewniało duchowieństwo. ja wiem... może ci, co to rżnęli niewiernych? a może ci, którzy uznali religię za opium dla ludu (zabawne, nie do końca zgodnie z intencja marksa). ja nie mówie o historii kościoła. mówię kościele jako elemencie Historii. nie masz dystansu. poczytaj swoje posty. większość tematów sprowadzasz do podłej natury pedalskiego kleru i totalitaryzmu KK z papieżem jako głównym siepaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 14:04 Wiesz dlaczego Kosciol mial monopol na nauczanie? No bo zlikwidowal osrodki mysli niezaleznej, jak np. Akademie Atenska itp. Dlaczego Kosciol tepil G. Bruno, Kopernika, Galileusza. Dlaczego palil na stosach wszystko, co bylo niezgodne z tym, co wyklulo sie w glowkach panow w sukienkach? Ano dlatego, ze nauki przekazywane przez kosciol mialy na celu jedno- oglupienie wlasnie. Smiem twierdzic, ze gdyby nie zakazy koscielne i tepienie mysli niezalezynch, dzis na wakacje latali bysmy na Alfa Centauri. Kosciol jest rzeczywiscie elementem historii. Niezbyt chlubnym elementem. Nawet w historii najnowszej. A to ze Krk jest instytucja totalitarna, to chyba nie podlega dyskusji? Chyba nie chcesz udowodnic, ze to najczystszej wody demokracja? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 14:34 nie zapominaj, że justynian obecnie jest świetym kościoła prawosławnego :P nie zapominaj: bruno- ksiundz gallileusz- łotarł sie o zakon kopetnik- chyba nie muszę pisać. tak, ich teorie sprzeczne były z myslą kościoła, ale nie zmienia to faktu, że nowe koncepcje zbudować mogli jedynie w oparciu o naukę koscioła. i nie bedzie błednym kołem ponowny zarzut akademii ateńskiej. to był krok cywilizacyjny khm. ogłupienie. ale na szczęście przyszli "Humaniści" i przez modernizm, jego post, doczłapaliśmy sie szczęśliwie do dekonstrukcjonizmu. o wolny wielki umysle człowieczy! proszę cię, to juz sie robi niepoważne :D eeeech, z marzeniami o alfa centaurii troszke sie zagalopowałeś myślę. kościól nie był hamulcem, kościół był motorem. nie, kościół nie jest instytucją totalitarna. sam przecież przedstawiłeś pionierów w łamaniu monopolu. a czy gdzieś zdradziłam zamiar dowodzenia demokratyzmu koscioła? przeciwnie, na szczęście kościół ma szansę od demokracji uciec. czego mu zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 14:58 Kosciol byl motorem???? Boze skad ta teoria? Motorem czego? Oglupiania i wyzysku? Motorem dla Mussoliniego i Hitlera? Poza tym wiesz jak konczyli ci, ktorzy lamali monopol koscielny. Sredniowiecze jasnieje jedynie stosami, na ktorych spalano to co niewygodne. Zycz kosciolowi czego tylko chcesz. Zyczenia sie nie spelniaja. Kosciol upada. W calej Europie, w calym cywilizowanym swiecie. Ostoje ma tylko w takich zasciankach jak Polska. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka a teraz wybacz, 18.02.08, 14:00 jako osoba ochrzczona... nie chcę mieć nastepnej światłej duszyczki na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: a teraz wybacz, 18.02.08, 14:06 nie bedziesz miala. To nie grozi :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: a teraz wybacz, 18.02.08, 14:29 Karakanku. Wiesz dobrze że dyskusja może być tylko jednostronna. Właściwie nawet nie może być dyskusji, ponieważ masz nad Teletubisiem gigantyczną przewagę. Pozdro Karakanku.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka Re: a teraz wybacz, 18.02.08, 14:37 nie sądzę. po prostu irytuje mnie, jak mocno zamknięci są niektórzy w swojej "wolności mysli". zauważ tytuły i treść pierwszych, ja wiem..., 10 postów. nieważne, i tak juz spadam do żłobka. jeszcze muszę "imprezę" przygotować. narka. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: a teraz wybacz, 18.02.08, 14:42 To trzymka Karakanku. Uściskaj Ko.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Grzech, dla Ciebie :) 18.02.08, 15:00 pl.youtube.com/watch?v=v699phBmr_c Odpowiedz Link Zgłoś
alex33_live Re: Grzech, dla Ciebie :) 18.02.08, 15:18 www.wrzuta.pl/audio/jdesOWrOM2/piosenka_o_komarze Odpowiedz Link Zgłoś
pytanie-o Re: Grzech, dla Ciebie :) 18.02.08, 21:50 :):) - xigris.wrzuta.pl/audio/6tWygFvB4z/najprawdziwsza_prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
pytanie-o Re: nie przejmuj się tym :) 18.02.08, 13:45 Tiaaa ,nie przejmuj się bo: "Kościół to jedyna dyktatura, jaka od dwóch tysięcy lat nie została obalona." (Paul Remarque) -- xigris.wrzuta.pl/audio/6tWygFvB4z/najprawdziwsza_prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:09 Warto się tak żołądkować? Odpowiedz Link Zgłoś
leziox Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:10 Nie warto.Dlatego nie uczestnicze w tej zabawie.Z fanatykami trudno rozmawiac,bo oni Boga znaja na codzien i wszystko o nim wiedza,jak to o kolezce. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:20 leziox napisał: > Nie warto.Dlatego nie uczestnicze w tej zabawie.Z fanatykami trudno rozmawiac,b > o > oni Boga znaja na codzien i wszystko o nim wiedza,jak to o kolezce. Tak samo adwersarze. Widzą temat w biało-czarnych barwach .;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex33_live Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:25 menk.a napisała: > > Tak samo adwersarze. Widzą temat w biało-czarnych barwach .;) A ja lubie jak ludzie ktorzy wchodza pod watek pisza na temat,swoje zdanie :) Czasem robie różne takie niepotrzebne rzeczy jak np. oddawanie złej ateistycznej krwi czy coś w tym stylu i ludzie pewnie się dziwią po co to robię skoro po śmierci wg nich i tak pójdę do piekła (buu, ateista, buu ) albo wg mnie: moje ciało obróci się w proch a świadomość tzn. "ja" po prostu zniknie wraz ze śmiercią mózgu Szkoda, że niektórym nie mieści się to do łebka - także i części z was tutaj pewnie też, bo bycie ateistą wcale nie implikuje bycia etycznym - choć w sumie dobrze, tym bardziej ich/was to będzie szokować i może sprawi, że zastanowią/zastanowicie się nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:40 I bardzo dobrze. Ale jak dla mnie czasem niektórym brakuje elementarnego szacunku dla cudzych skrajnie odmiennych poglądów. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:33 Nie warto Menka. Z jednej przyczyny. Jak wykazały wieki i widać to nadal [bez końca] konflikty religijne i narodowościowe są nierozwiązywalne.:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex33_live Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:17 *atolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś więcej* Noooo, jeszcze dogmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
alex33_live Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 15:23 Jeszcze podam definicję dogmatu w Kościele Katolickim [edytuj] Koncepcja ogłoszona i obowiązująca w ramach Kościoła katolickiego uznawana za bezwzględnie prawdziwą a dotycząca wiary lub życia chrześcijańskiego. Dogmaty wiary ogłaszane są przez sobory. Ogłaszana przez papieża rozstrzygająca decyzja w sprawach wiary nazywa się nauczaniem ex cathedra, tzn. ogłoszony koncept nie podlega dyskusji, dlatego że wspierać się ma na autorytecie św. Piotra i poglądzie o nieomylności papieża. Zródło:...pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat%22 Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 15:30 Prawda. Dlatego się wierzy albo nie wierzy. Tu nie ma labolatorium i doświadczeń. Przyjmuje się coś na wiarę albo nie.;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex33_live Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 14:18 Morderców? Chyba się trochę zapędziłaś. Z ciekawości: co palisz, że daje taki odlot?:) Odpowiedz Link Zgłoś
e-takajedna Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 15:45 Ania szkoda czas tracic na tym forum na tych niedowiarkow opoznionych w rozwoju Maj klopoty z wlasna psychika bo BOG ich opuscil Przyklaskuja temu niedowiarkowi toobisowi Przeciez widzisz kto to jest i co soba reprezentuje Umie tylko napisać obelzywe slowa pod adresem Kosciola i Kobiet Tyle potrafi Nic wiecej Pozdrawiam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
leziox Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 18.02.08, 21:31 Za to was wasz Bog nie opuscil.Wasz "Personal Jesus"zawsze czeka na was w szufladzie albo w innych miejscach gdzie jak wiadomo,tylko dla was wystepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dark29 Re: Katolicyzm to nie zasady i nakazy. To coś wię 19.02.08, 13:11 .. On kocha tych 'co wykonują wolę Jego ojca' (Mat 7), a ci co 'słowo boże unieważnili przez tradycję' sa dla niego odrażający. Tyle o katolicyźmie. Odpowiedz Link Zgłoś