Dodaj do ulubionych

koszty rejestracji

09.09.08, 11:46
czy któraś z Was wie ile obecnie wynoszą koszty rejestracji motocykla?
Motocykl kupiony jako używany zarejestrowany w Polsce. Będę wdzięczna za pomoc.

Kasia
Obserwuj wątek
    • arsinoe73 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 11:57
      Jak w lutym rejestrowałam Białego Ogiera, to z tego co pamiętam, płaciłam niespełna 200 zł. Opłata za tablicę i dowód rejstracyjny, chyba 175 albo 180 złociszów. Jeżeli masz umowę kupna sprzedaży to najpierw musisz zapłacić haracz w urzędzie skarbowym. I dopiero z tym świstkiem do miejskiego. Przynajmniej tak było jak rejestrowałam Czerwoną Kobyłę:D. Ale sama opłata rejestracyjna to okolice dwóch setek.
      :)
      • yamasz Re: koszty rejestracji 09.09.08, 12:54
        Apropos urzedu skarbowego, warto na umowie kupna sprzedaży podac
        mniejszą kwotę, niż tą, którą zapłacimy sprzedającemu. Zawsze to
        jest oszczędnosc dla nas, a taki 'myk' jest praktycznie nie do
        zweryfikowania (jeżeli oczywiście nie kupujesz rocznej R1 za
        100zł) :D
        Przerejestrowanie maszyny już zarejestrowanej w kraju to pikuś który
        zajmuje niewiele czasu w porównaniu z rejestracją motocykla
        sprowadzonego z zagranicy... kto przez to przechodził to wie co mam
        na myśli. :)
        PZDR Yamasz
        :::Puści klamę, ruszy i na horyzoncie zniknie:::
        • yacey Re: koszty rejestracji 09.09.08, 13:37
          yamasz napisał:
          > Apropos urzedu skarbowego, warto na umowie kupna sprzedaży podac
          > mniejszą kwotę, niż tą, którą zapłacimy sprzedającemu...

A moze mimo wszystko warto byc uczciwym???
          • yamasz Re: koszty rejestracji 09.09.08, 13:55
            Z tą uczciwością bywa różnie. Pisze jak jest, a to czy ktoś oszukuje
            skarbówkę czy też nie to jest tylko jego własna wola.
            • dorotii3 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 15:01
              A to nie jest tak, że jak się rejestruje to skarbówa ma swoje taryfikatory? Sprawdzają jaki model, rocznik i szacunkowy koszt tego, czy to dotyczy innego przypadku?
              Ja rejestrowałam swoje moto rok temu, ale nie pamiętam ile płaciłam w skarbówie...
              • arsinoe73 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 16:18
                dorotii3 napisała:

A to nie jest tak, że jak się rejestruje to skarbówa ma swoje taryfikatory? Spr
                > awdzają jaki model, rocznik i szacunkowy koszt tego, czy to dotyczy innego przy
                > padku?

Z tego co pamiętam i owszem , ma . Tabele jakieś , wyceny wg roczników i modeli.
                Natomiast bardzo rzadko to sprawdzają i weryfikują, właśnie wtedy, kiedy widzą
                umowę kupna sprzedaży R1 z 2008 za 100 złotych :D. Poza tym raczej się nie
                czepiają, bo to wymaga bardzo dużej znajomości tematu, rozległego bardzo i
                skomplikowanego ,a wiecie jak to jest czasami z wiedzą naszych urzędników
                państwowych.......
                • asiek25 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 17:51
                  > Natomiast bardzo rzadko to sprawdzają i weryfikują, właśnie wtedy,
                  kiedy widzą
                  > umowę kupna sprzedaży R1 z 2008 za 100 złotych :D. Poza tym raczej
                  się nie
                  > czepiają, bo to wymaga bardzo dużej znajomości tematu, rozległego
                  bardzo i
                  > skomplikowanego ,a wiecie jak to jest czasami z wiedzą naszych
                  urzędników
                  > państwowych.......

No to albo ja miałam pecha, albo urzędnicy w Szczecinie sa
                  nadzwyczaj skrupulatni :)))
                  W zeszłym roku jak kupowałam GS-a, to na umowe wpisalismy kwotę o 1
                  tys. zł. niższą. Kupiłam za 7, a wpisane było 6. I zadzwonił pan ze
                  skarbówki zapytać czy moje moto jest uszkodzone. Nie wiedziałam o co
                  chodzi, więc powiedziałam, że nie, ale ma układ napędowy do wymiany,
                  opony do wymiany dlatego cena jest taka. A pan mi na to, że to jest
                  normalne przy eksploatacji i że według taryfikatora powinna zapłacić
                  za ten model i rocznik jakieś 8 koła!!! Tłumaczyłam panu, że taką
                  cenę ustalilismy ze sprzedającym, pan cos nie dawał się przekonać,
                  ale w sumie potem sie nic nie wydarzyło i nikt mnie nie ścigał.
                  • draka00 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 18:51
                    Właśnie dlatego, jeśli już zaniżać cenę, to wpisując "uszkodzony" na
                    umowie kupna sprzedaży. Można podać szczegóły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka