kasia-wubasia 09.09.08, 11:46 czy któraś z Was wie ile obecnie wynoszą koszty rejestracji motocykla? Motocykl kupiony jako używany zarejestrowany w Polsce. Będę wdzięczna za pomoc. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arsinoe73 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 11:57 Jak w lutym rejestrowałam Białego Ogiera, to z tego co pamiętam, płaciłam niespełna 200 zł. Opłata za tablicę i dowód rejstracyjny, chyba 175 albo 180 złociszów. Jeżeli masz umowę kupna sprzedaży to najpierw musisz zapłacić haracz w urzędzie skarbowym. I dopiero z tym świstkiem do miejskiego. Przynajmniej tak było jak rejestrowałam Czerwoną Kobyłę:D. Ale sama opłata rejestracyjna to okolice dwóch setek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
yamasz Re: koszty rejestracji 09.09.08, 12:54 Apropos urzedu skarbowego, warto na umowie kupna sprzedaży podac mniejszą kwotę, niż tą, którą zapłacimy sprzedającemu. Zawsze to jest oszczędnosc dla nas, a taki 'myk' jest praktycznie nie do zweryfikowania (jeżeli oczywiście nie kupujesz rocznej R1 za 100zł) :D Przerejestrowanie maszyny już zarejestrowanej w kraju to pikuś który zajmuje niewiele czasu w porównaniu z rejestracją motocykla sprowadzonego z zagranicy... kto przez to przechodził to wie co mam na myśli. :) PZDR Yamasz :::Puści klamę, ruszy i na horyzoncie zniknie::: Odpowiedz Link Zgłoś
yacey Re: koszty rejestracji 09.09.08, 13:37 yamasz napisał: > Apropos urzedu skarbowego, warto na umowie kupna sprzedaży podac > mniejszą kwotę, niż tą, którą zapłacimy sprzedającemu... A moze mimo wszystko warto byc uczciwym??? Odpowiedz Link Zgłoś
yamasz Re: koszty rejestracji 09.09.08, 13:55 Z tą uczciwością bywa różnie. Pisze jak jest, a to czy ktoś oszukuje skarbówkę czy też nie to jest tylko jego własna wola. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotii3 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 15:01 A to nie jest tak, że jak się rejestruje to skarbówa ma swoje taryfikatory? Sprawdzają jaki model, rocznik i szacunkowy koszt tego, czy to dotyczy innego przypadku? Ja rejestrowałam swoje moto rok temu, ale nie pamiętam ile płaciłam w skarbówie... Odpowiedz Link Zgłoś
arsinoe73 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 16:18 dorotii3 napisała: A to nie jest tak, że jak się rejestruje to skarbówa ma swoje taryfikatory? Spr > awdzają jaki model, rocznik i szacunkowy koszt tego, czy to dotyczy innego przy > padku? Z tego co pamiętam i owszem , ma . Tabele jakieś , wyceny wg roczników i modeli. Natomiast bardzo rzadko to sprawdzają i weryfikują, właśnie wtedy, kiedy widzą umowę kupna sprzedaży R1 z 2008 za 100 złotych :D. Poza tym raczej się nie czepiają, bo to wymaga bardzo dużej znajomości tematu, rozległego bardzo i skomplikowanego ,a wiecie jak to jest czasami z wiedzą naszych urzędników państwowych....... Odpowiedz Link Zgłoś
asiek25 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 17:51 > Natomiast bardzo rzadko to sprawdzają i weryfikują, właśnie wtedy, kiedy widzą > umowę kupna sprzedaży R1 z 2008 za 100 złotych :D. Poza tym raczej się nie > czepiają, bo to wymaga bardzo dużej znajomości tematu, rozległego bardzo i > skomplikowanego ,a wiecie jak to jest czasami z wiedzą naszych urzędników > państwowych....... No to albo ja miałam pecha, albo urzędnicy w Szczecinie sa nadzwyczaj skrupulatni :))) W zeszłym roku jak kupowałam GS-a, to na umowe wpisalismy kwotę o 1 tys. zł. niższą. Kupiłam za 7, a wpisane było 6. I zadzwonił pan ze skarbówki zapytać czy moje moto jest uszkodzone. Nie wiedziałam o co chodzi, więc powiedziałam, że nie, ale ma układ napędowy do wymiany, opony do wymiany dlatego cena jest taka. A pan mi na to, że to jest normalne przy eksploatacji i że według taryfikatora powinna zapłacić za ten model i rocznik jakieś 8 koła!!! Tłumaczyłam panu, że taką cenę ustalilismy ze sprzedającym, pan cos nie dawał się przekonać, ale w sumie potem sie nic nie wydarzyło i nikt mnie nie ścigał. Odpowiedz Link Zgłoś
draka00 Re: koszty rejestracji 09.09.08, 18:51 Właśnie dlatego, jeśli już zaniżać cenę, to wpisując "uszkodzony" na umowie kupna sprzedaży. Można podać szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś