Dodaj do ulubionych

Problem z Internetem (Orange Free)

05.02.11, 07:27
Witam! Mieszkam w Markach od 4 miesięcy. Od jakiegoś czasu mam problem z Internetem Orange Free. Co chwilę zrywa połączenie. Jeszcze do niedawna śmigał całkiem dobrze. Nie wiem czy to problem z kompem, czy Orange nawala, czy modem. Może ktoś z Was jeszcze korzysta z takiego połączenia z siecią? Jestem ciekaw jak to chodzi u innych w Markach. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jestemzmarek Re: Problem z Internetem (Orange Free) 05.02.11, 08:55
      są dni kiedy rzeczywiście interbet w wersji Orange przerywa. Na szczęście więcej jest tych, kiedy działa poprawnie.
      • zamieszkanka Re: Problem z Internetem (Orange Free) 05.02.11, 09:27
        Ja miałam Orange Business Everywhere - szybko z niego zrezygnowałam.
        Dzialał fatalnie, i tak jak napisałeś, ciągle się zrywał.
        Wokół naszego domu sa wysokie drzewa, które skutecznie ograniczały zasięg.

Postanowiłam zmienić "firmę" i wykupiłam dużo tańszy internet w Play On Line.
        W Orange 120 zł ... w Play 45 zł ... za to samo :D)

Działa bez zarzutu. O wiele lepiej niz Orange ... choć nadal wśród tych samych drzew ;)
        • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 05.02.11, 12:11
          Parę dni temu zgłosiłem problem do Orange. Po kilku godzinach dostałem odpowiedź, że zresetowali przekaźnik, czy coś takiego. A następnie dostałem informację sms-em, że moje zgłoszenie wymaga dodatkowej analizy i niezwłocznie poinformują o jej zakończeniu :/
          Problem w tym, że umowę mam jeszcze przez rok i jest tani abonament (40 zł), więc na razie nie chcę rezygnować. Do końca zeszłego roku śmigał bez zarzutu. Najwyżej zabiorę laptopa do Warszawy i sprawdzę, jak tam chodzi.
          • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 05.02.11, 12:15
            ... i drzewa mi nic nie zasłaniają, mieszkam na 4. piętrze.
    • efka1983 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 06.02.11, 06:46
      Nabyliśmy ten internet niedawno. Dzialał nieżle, ale od 2 tygodni prawie wcale nie otwiera stron i ma slaby zasięg. Ciekawostką jest to, że mieliśmy już internet w playu , a teraz w orange, a mieszkamy na końcu Marek (graniczna) i modem musimy wystawiać na taras, żeby mieć zasięg.
      Dlatego go mamy bo dużo jeżdzimy, ale że w Markach taki słaby zasięg tego się nie spodziewalam.
      • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 06.02.11, 08:47
        Czyli chyba to samo. Mam Orange Free od roku. Trochę się obawiałem, kiedy sprowadzałem się do Marek na jesieni, że będzie źle chodził albo wcale, no i będę musiał płacić abonament za nic, bo umowa na 24 miesiące. Byłem mile zaskoczony, bo ładnie wszystko działało, czasem lepiej niż w Warszawie. A teraz masakra. Czyszczę kompa, zmieniam przeglądarki... i nic. Wczoraj znowu do nich dzwoniłem. Rozpatrują problem nadal.
        • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 06.02.11, 10:29
          dziwię się że w ogóle internet z orange Ci działał... W Markach mają naprawdę słabą ( i przeciążoną) infrastrukturę, co bardzo dobrze widać na załączonej mapce stacji bazowych

mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.334230319346034,21.12619400024414/z/13
          (odznacz gsm w menu po lewej, wtedy zobaczysz te stacje które obsługują internet)

ja na Twoim miejscu zmienił bym operatora. Na jakiego najlepiej... ja mam internet mobilny w Plusie i nie narzekam, ale to też kwestia odległości od stacji bazowej. Wybierz takiego który ma niedaleko bazę obsługującą UMTS.
          • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 06.02.11, 19:37
            Chodził w 3G. Wskaźnik siły sygnału na 3-4 kreski z pięciu najczęściej. Nie było problemu, chociaż to najtańszy abonament do 7mb/s. Patrzę na tę mapę i widzę, że przekaźnik mają niedaleko mnie, przy Słonecznej, a ja mieszkam róg Piłsudskiego i Małachowskiego. Jak już wspomniałem, jeszcze rok mam umowę z nimi. Może później po prostu wykupię Internet na kablu z Aster.
            • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 06.02.11, 22:55
              Jak masz możliwość po kablu, to ja bym się nie zastanawiał :) To znacznie stabilniejszy sposób podłączenia.

A co do orange, to możesz spróbować rozwiązać umowę ze względu na warunki tech.( bez kary umownej)
              Zgłoś kilka ( im więcej tym lepiej) reklamacji, a potem poproś o rozwiązanie umowy, gdyż nie są w stanie świadczyć usługi o odpowiednich parametrach. Jak by się stawiali możesz postraszyć UOKIKiem :P
              • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 07.02.11, 05:33
                Ooo, to dobre! Nie wpadłem na to! W sumie już 3 reklamacje składałem w ciągu tygodnia. Popracuję nad tym jeszcze ;) Dzięki za radę. Muszę jeszcze tylko wyeliminować kwestię modemu. Czy aby nie on nawala. Pozdrawiam.
                • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 07.02.11, 12:24
                  Siedzę teraz w centrum Warszawy. Jest słaby zasięg, bo piwnica i grube mury. 3G na jednej kresce. Śmiga jak szalony w porównaniu z tym, co w Markach. Znaczy komp dobry, modem dobry, przekaźnik w Markach zwichrowany.
                  • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 07.02.11, 15:16
                    To było do przewidzenia... orange ma naprawdę kiepski, notorycznie przeciążony sprzęt przynajmniej w tej okolicy, nic nie inwestują...
                    Jeszcze taka ciekawostka: priorytet obsługi mają najpierw rozmowy głosowe/video, potem sms a transmisja danych jest na szarym końcu...

Powodzenia z tymi reklamacjami :)
                    • and.nad Re: Problem z Internetem (Orange Free) 08.02.11, 15:04
                      Mieszkam w okolicach ul. Kurpińskiego i też korzystam z Orange Free.
                      Najlepszym określeniem na działanie internetu jest: "niestabilny".
                      Są dni i momenty kiedy śmigam z prędkością 3Mb/s, ale jeszcze częsciej czołgam się z prędkością 20kb/s lub wręcz stoję i licznik pokazuje "0".
                      • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 10.02.11, 19:31
                        and.nad napisał:

> Mieszkam w okolicach ul. Kurpińskiego i też korzystam z Orange Free.
                        > Najlepszym określeniem na działanie internetu jest: "niestabilny".
                        > Są dni i momenty kiedy śmigam z prędkością 3Mb/s, ale jeszcze częsciej czołgam
                        > się z prędkością 20kb/s lub wręcz stoję i licznik pokazuje "0".

wygląda na to że nadajnik jest okresowo przeciążony i "obcina" internet by ratować połączenia głosowe...

niestety ale to się raczej nie zmieni w najbliższym czasie (potrzebne duże inwestycje by to ucywilizować)
                        Pozostaje Ci wypróbować innych operatorów ( najlepiej, jeśli masz taką możliwość, to po kablu)

ew. jesli musi być mobilny to proponuje Plusa (masz niedaleko nadajniki UMTS, na Chopina i na Moniuszki)
                        • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 13.02.11, 07:47
                          Dziękuję za sugestie. Tymczasem wysyłam reklamacje do Orange. Drugi raz przysłali mi info, że problem jest rozpatrywany. Trochę jeszcze ich pomęczę.
            • lakers2 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 18.02.11, 01:58
              Witaj
              Piszesz że mieszkasz róg Piłsudskiego/Małachowskiego . Z tego co wiem firma JMDI "odpaliła" swoje usługi w blokach Piłsudskiego 115C i 115D . Z Asterem daj spokój .

pzdr
              lakers2
    • rode_1 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 13.02.11, 16:24
      Ja nie polecam Plusa!!! U mnie Orange w ogóle jest tragedia (także telefony - mieszkam od 6 lat nic się nie zmienia) Mieszkam na Rydza śmigłego 400 m od Pisłudskiego. W Play byłem 200m poza zasięgiem z mapki i chodziło jako tako, ale nie wziąłem na stałe obawiając się problemów z reklamacjami na jakość. Wziąłem z iPlusa i żałuję, bo stacjonarnie zachowuje mi się TRAGICZNIE jestem niedaleko 2 TBSów, mam antenę panelową YAGI zysk 13dib (ale w domu bo taką mi doradzono, że gdy się jest blisko nadajników to powinno być lepiej i latam z nią szukając lepszych miejsc) a mam abonament ściąganie 6 czy 7 Mbit/s i jestem w zasięgu tych prędkości, a narzędzie na twojeip.wp.pl/ pokazuje prędkości 130-220 najczęściej; czasem ok. 350KiB/s i sporadycznie ok. 450, a jedyny raz to chyba 900 Tak samo pokazywało ok. 100 do 240, gdy jeździłem samochodem po równoległych ulicach. Podobnie jak w domu chodziło mi Play na modemie nawet z Nokii E-52
      • pablo120375 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 15.02.11, 09:35
        witam

ja polecam internet od firmy JJS jjs.pl/

pozdrawiam
        pablo
        • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 15.02.11, 12:07
          Wcale nie wygląda to na kryptoreklamę.... zupełnie nie :P

a jeśli już wspomniałeś nieszczęsna firmę JJS to ja powiem tylko ze działa gorzej niż orange...

polecam lekturę

forum.gazeta.pl/forum/w,97,102656930,102676768,Re_JJS_dostawca_internetu_same_problemy_.html
          • pablo120375 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 17.02.11, 23:08
            witam

korzystasz z JJS czy się sugerujesz tekstami zdesperowanych osób ?
            ja korzystam zarazem z JJS i służbowo z Orange i niesyty internet z sieci komórkowych nie nadaje się do ścigania dużej ilości danych i grania po sieci.
            niestety ogólnie w markach ciężko o dobry internet.
            niech ci będzie i jeszcze raz zareklamuje polecam internet z JJS warto skorzystać jeśli jest w zasięgu.

• markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 18.02.11, 16:12
              Korzystałem --> zrezygnowałem.

Jeśli ping ( pl.wikipedia.org/wiki/Ping ) wygląda jak krajobraz powojennej Polski, a operator próbuje mi wmówić (!) ze wszystko jest ok... to chyba NIE jest to normalne.

Oczywiście były takie dni kiedy net działał, ale jeśli zaczął padać deszcz lub śnieg to nie było mowy o internecie...

Jeżeli zadowalają Cię ciągłe awarie, parametry zmieniające się z minuty na minute, mikro-przerwy które rozłączają Skype i VoIP to rzeczywiście polecam JJS.

Ja wymagam od internetu przede wszystkim niezawodności ! JJS nie był w stanie tego zapewnić.

• pablo120375 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 18.02.11, 21:18
                witam
                dobrze ci idzie bajko pisarstwo.
                korzystam i to bardzo intensywnie z internetu i pisanie bajek o mikro przerwach rozbawiłeś mnie. powadzenia z internetem bez mikro przerw

• markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 18.02.11, 23:29
                  sądząc po " bojowym" nastawieniu wobec krytyki JJS i ciągłym reklamowaniem ich usług w Twoich postach wnioskuję że jesteś ich pracownikiem albo kimś z rodziny pracownika...

ja tylko pisze jak było. zrezygnowałem z ich usług bo nie dało się na tym utrzymać stabilnie połączenia VoIP ( ze względów służbowych potrzebuje co najmniej 2 oddzielne linie, działające BEZ PRZERWY // praca zdalna/)

Jeśli jesteś ich pracownikiem to powinieneś się znać trochę na sieciach... przypomnę Ci że usługi czasu rzeczywistego ( np. VoIP) potrzebują dobrych i stabilnych(!) parametrów łącza.

Pomijając fakt częstych awarii to same parametry łącza były " niezadowalające"

Problemem nie była przepustowość, lecz opóźnienia w przesyłaniu pakietów, a największym zmienność opóźnień... czyli ciągle i duże zmiany tego parametru.

Jeśli wykorzystujesz net tylko do stron, pobierania plików itp. i nie przeszkadzają Ci częste przerwy to ok.
                  Ja potrzebuje łącza na którym mogę polegać; na którym da się postawić aktualnie 3 linie VoIP+ VPN do sieci w pracy.
                  • pablo120375 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 20.02.11, 00:55
                    widzę ze trochę Googl-a poczytałeś aby być wiarygodnym ale ciężko mi sobie obrazić stabilne 3 VoIP-y plus VPN-a korzystając z internetu z sieci plus.
                    porostu żadna z sieci komórkowych tego nie udźwignie na dzień dzisiejszy.
                    dodam ze nie jestem związany w żaden sposób z JJS-em poza tym ze jestem bardzo zadowolonym ich klientem, każdy możne mieć odmienne zdanie ale powinny być podparte jakimś dowodami a nie tylko odczuciami że coś jest nie tak.
                    • markowianin234 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 20.02.11, 02:31
                      Z Plusa mam tylko mobilny net do lapka, na co dzień korzystam z usług innego operatora (po kablu)

co do VoIP po komórkowym to zgadzam się ze to nie jest najlepszy pomysł, lecz są takie miejsca ( w Wawie) gdzie dało się pogadać ( jakość nie była najlepsza, ale nie zrywało połączenia, oczywiście tylko 1 linia). Tak więc nie może to być system produkcyjny, lecz tylko jako wyjście awaryjne w podbramkowych sytuacjach.

Wiem coś o tym, bo uczestniczę w projekcie wdrażania VoIP dla numerów wewnętrznych w firmie gdzie pracuję. A projekt niemały, obejmuje prawie 2000 numerów.

P.S. - Może Twoja wiedza bierze się z google'a, u mnie to lata nauki a potem lata pracy w branży...
                      • yoss72 Re: Problem z Internetem (Orange Free) 31.03.11, 11:37
                        Od kilku dni Internet z Orange się odetkał. Działa prawie bez przerywania. Nie wiem na jak długo, ale nareszcie straciłem ochotę na rzucanie laptopem o ścianę :) Wykonałem jeszcze kilka telefonów w celu reklamacji i wysłałem jednego maila. Nie sądzę, żeby to akurat odniosło skutek, ale daje się całkiem przyzwoicie korzystać z sieci :)
                        • and.nad Re: Problem z Internetem (Orange Free) 31.03.11, 12:08
                          Też to zauważyłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka