Dodaj do ulubionych

MARKI w pierwszej strefie

13.06.11, 00:09
Marki to ponad 25-tysięczne dynamicznie rozwijające się miasto, położone 10 km od centrum Warszawy. Miejscowość znajduje się w najbliższej strefie oddziaływania społeczno-gospodarczego stolicy, a cel podróży mieszkańców dojeżdżających codziennie do szkoły, pracy czy lekarza znajduje się w pierwszej strefie biletowej komunikacji miejskiej.

W ostatnim czasie władze Warszawy uchwaliły podwyżkę biletów komunikacji miejskiej, która spowoduje dramatyczne zwiększenie wydatków przeciętnej rodziny na transport publiczny. Podwyżka dotyczy zarówno biletów jednorazowych jak i długookresowych. Wzrost cen spowoduje także zwiększenie ruchu pojazdów indywidualnych, potęgując i tak już niezwykle uciążliwe korki.

Nadszedł zatem najwyższy czas na wprowadzenie Marek do miejskiej strefy biletowej. Nie pozwólmy, aby traktowano nas jak pasażerów drugiej kategorii. Dlatego apelujemy o wprowadzenie na całym obszarze miasta Marki pierwszej strefy biletowej komunikacji miejskiej.

Chcemy przypomnieć, że obecnie koszt jednorazowego biletu w obrębie Ząbek czy Warszawy wynosi 2,80 zł. Markowianie za jednorazowy przejazd zmuszeni są płacić 4,20 zł a już wkrótce 5,60 zł. Te ceny miałyby obowiązywać do końca 2012 roku. Później i tak czekają nas kolejne podwyżki. Pierwsza z początkiem 2013 roku, a kolejna - rok później. Cena biletów będzie rosnąć odpowiednio do 7 zł i 7,80 zł za przejazd.

Poprzyj akcję społeczną włączenia miasta Marki do pierwszej strefy biletowej komunikacji miejskiej! Zapraszamy na stronę
strefamarki.weebly.com/
Obserwuj wątek
    • syn_ksiedza Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 00:43
      > Nadszedł zatem najwyższy czas na wprowadzenie Marek do miejskiej strefy biletow
      > ej.

temat częstych dyskusji, ale mało prawdopodobne jest, aby plan taki wszedł w życie. Marki i tak wydają kilka mln zł rocznie na komunikację ZTM, a wprowadzenie 1. strefy dodatkowo by tylko koszty te podwyższyło. szczególnie teraz - w czasie realizacji projektu rozbudowy sieci kanalizacyjnej i wynikającego z niej `zaciskania pasa` przy innych inwestycjach - takie rozwiązanie jest mało prawdopodobne.

> W ostatnim czasie władze Warszawy uchwaliły podwyżkę biletów komunikacji miejsk
      > iej, która spowoduje dramatyczne zwiększenie wydatków przeciętnej rodziny na tr
      > ansport publiczny.

teoretycznie.
      w rzeczywistości - jak to życie często pokazuje - zwiększenie cen może paradoksalnie w sposób negatywny odbić się na wpływach finansowych do kasy komunikacji miejskiej.
      no chyba, że owa spółka dość poważnie zainwestuje w panów `goryli`, bo przecie bez ich towarzystwa kanarzątka się na terenie Marek nie poruszają :)

• aniabi Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 07:02
        Mieszkam w Markach od 10 lat.
        2.05.2011 r. doczekałam się upragnionej wody miejskiej. Pewnie kolejne 10 lat będę czekać na kanalizację. Wszyscy o niej tak dużo mówią a mojej ulicy nie ma w planach aby ją skanalizować :P Radni obiecywali pomoc w "wyrównaniu drogi". Na obietnicach się skończyło. Pan Burmistrz ma krótkowzroczność i dlatego dla niego Marki kończą sie na Granicznej!!!!!!To może żeby było sprawiedliwie to strefa 1 dla wszystkich!!!!!!!!!!! Jestem ZA!!!!!!
        • syn_ksiedza Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 09:19
          aniabi napisała:

>Pewnie kolejne 10 lat b
          > ędę czekać na kanalizację. Wszyscy o niej tak dużo mówią a mojej ulicy nie ma w
          > planach aby ją skanalizować :P (...) To może żeby było sprawiedliwie (...)

cóż, sprawiedliwość - szczególnie w rozumowaniu naszej wspaniałej władzy samorządowej - jest kwestią dyskusyjną. a może to po prostu władza ma licencję na `ustalanie` sprawiedliwości? oczywiście w oparciu o własną tegoż pojęcia interpretację. bo jak zatem wyjaśnić fakt, że swego czasu (ok. 4-5 lat temu) podatki od WSZYSTKICH nieruchomości z roku na rok wzrosły o ponad 100%, bo [i tutaj argument Urzędu] "budujem kanalizacyję i poczeba piniendzy", skoro owa kanalizacyja będzie dostępna tylko dla NIEKTÓRYCH posesji?
          oczywiście można się zasłaniać suchymi pretekstami w stylu: "bo stawka podatkowa musi być jednakowa dla wszystkich, a kanalizacja już nie, bo obowiązuje jakiś tam współczynnik zagęszczenia ludności czy inne ch...u-muju", ale w odniesieniu do głównego argumentu "za", sprawa wydaje się być dosyć kontrowersyjna.
        • hrabia-dooku Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 11:06
          Sprawiedliwie to jest właśnie teraz. Dlaczego ja miałbym ze swoich podatków dopłacać do pierwszej strefy, aby osoby, które jeżdżą autobusami miały dwa razy taniej, skoro ja sam korzystam z autobusu raz do roku? Wolę, żeby te pieniądze wydano na coś, z czego skorzystają wszyscy: i ci zmotoryzowani i ci korzystający z autobusów.
          • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 12:18
            hrabia-dooku napisał:

> Dlaczego ja miałbym ze swoich podatków dop
            > łacać do pierwszej strefy, aby osoby, które jeżdżą autobusami miały dwa razy ta
            > niej, skoro ja sam korzystam z autobusu raz do roku?

To pytanie można odwrócić:
            Dlaczego osoby nie mające samochodów mają składać się na budowę i utrzymanie lokalnych dróg, skoro wiadomo że nigdy żaden autobus nimi nie pojedzie? Po co mają fundować tym zmotoryzowanym drogi lokalne?
            • orynski Re: MARKI w pierwszej strefie 16.06.11, 13:00
              z tego co kojarzę jako zmotoryzowany płacę różne akcyzy w paliwie, więc mogę twierdzić że raczej nikt mi nie finansuje.
              co więcej najpierw pobierzę się akcyzy, aby móc budować drogi, a potem wprowdzi się opłaty za nie.
              albo jak się wybuduje te drogi to część z nich wyłączy się z ruchu by mogła nimi jeżdzić tylko komunikacja miejska.

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
      • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 12:16
        syn_ksiedza napisał:

> no chyba, że owa spółka dość poważnie zainwestuje w panów `goryli`, bo przecie
        > bez ich towarzystwa kanarzątka się na terenie Marek nie poruszają :)

Jak czytam takie bajki, to mi się czasami śmieć chce. Jest to chyba klasyka gatunku... czy się zapytać mieszkańców Marek, Ząbek, Legionowa, Piastowa, a nawet samej Warszawy etc. zawsze znajdzie się grupa takich która stwierdzi "A u nas to kanarów nie ma, bo się boją tu jeździć". Tak samo jest z pociągami do Tłuszcza. Mityczne jeżdżenie bez biletów bo tam podobno nie ma kontroli, bo konrtolerzy z Kolei Mazowieckich boją się tam zaglądać. A praktycznie jak wpada grupa kanarów to na cały skład znajduje po kilka osób bez biletu.
        I tak na koniec: kanarów ostatnio najczęściej można spotkać w Markach na odcinku Szkolna - Duża, często pomiędzy Grodziskiem a Szkolną (linia 732), a rano lubią trzepać autobusy jadące do Marek z Warszawy, bo zawsze jest sporo osób które liczą że akurat ich nie będzie, bo przecież do Warszawy jeździ tylko ludzi i jak już to tam najpierw będą kontrole.
        Często zapuszczają się dalej w Marki, ale wtedy już odstawiają przy okazji Nadmę (linia 740) i Radzymin. Bo jakoś mieszkańcy Radzymina i Nadmy lubią nader często zapominać o skanowaniu biletu. Liczą, że jeździ tam mało autobusów, to i kanarów nie będzie.
        I dla jasności - jeżdżą sami bez ochrony.
        • syn_ksiedza Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 12:55
          nomad997 napisał:

> Tak samo jest z pociągami do
          > Tłuszcza. Mityczne jeżdżenie bez biletów bo tam podobno nie ma kontroli, bo kon
          > rtolerzy z Kolei Mazowieckich boją się tam zaglądać. A praktycznie jak wpada gr
          > upa kanarów to na cały skład znajduje po kilka osób bez biletu.

nie wiem skąd pochodzą te niby `mity`, bo swego czasu dane mi było dosyć często korzystać z usług KM na trasie W-wa Wileńska - Wołomin i wiem, że tam kontrole odbywają się stosunkowo często. jeszcze 2 lata temu w kierunku Wołomina kontrolowany był niemal każdy odjeżdżający pociąg (za to w przeciwną stronę prawie żaden). obecnie jest ich mniej, ale też są. ale teraz meritum sprawy - jazda bez biletu kończyła się w wypadku kontroli krótką pogawędką z kanarem, w najgorszym razie wysiadką z pociągu.

> I tak na koniec: kanarów ostatnio najczęściej można spotkać w Markach na odcink
          > u Szkolna - Duża

racja, o ile w ogóle można ich spotkać. a najczęściej jest to odcinek Fabryczna - Rejtana w stronę Radzymina oraz Wspólna - Rejtana w stronę Wa-wy. czyli taki, aby z ewentualnie złapaną osobą wysiąść tuż przy komisariacie policji (co w połączeniu z faktem, iż miejsce owe jest w zasięgu kamery sprawia, że jest to dla nich najbezpieczniejszy punkt w całych Markach).

> I dla jasności - jeżdżą sami bez ochrony.

bynajmniej nie zamierzam twierdzić, że mój przypadek jest odzwierciedleniem ogółu czy wyznacznikiem jakichkolwiek aksjomatów, ale w ostatnich - dajmy na to -trzech latach NIGDY nie spotkałem się (czy to z autopsji, czy to ze słyszenia) z przypadkiem, aby na terenie Marek owa podrzędna grupa zawodowa w czasie wykonywania swoich obowiązków służbowych nie była ubezpieczana przez ochronę (czyli przez goryli razem z nimi wchodzących do autobusu, bądź też jadącymi za autobusem w samochodzie).
    • alex-en Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 11:22
      Czy nie byłoby jeszcze lepiej włączyć do tej akcji drugi punkt: " Metro do Marek " !
      Mielibyśmy od razu kompleksowe załatwienie sprawy taniej komunikacji do Warszawy !

Od pierwszego zdania akcji czuć początek kampanii wyborczej populistycznej partii.
      A.
      • futrzasty9 Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 12:46
        Cos jest na rzeczy. Mister Sasin ma zbierac podpisy na bazarze w Markach
        • zenhorst_major Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 20:18
          futrzasty9 napisał:

> Cos jest na rzeczy. Mister Sasin ma zbierac podpisy na bazarze w Markach

No może, tym bardziej że minister Sasin jest z Ząbek gdzie obowiązuje pirerwsza strefa komunikacji ...
          • markowianin234 Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 22:20
            sam jeżdżę autobusami prawie codziennie, ale nie uważam żeby 1 strefa była najlepszym rozwiązaniem. Chyba jesteśmy zbyt biednym miastem by stać nas było na taka rozrzutność.
            Ja widzę wiele potrzebniejszych i pilniejszych spraw. W komunikacji bardziej niż 2ga strefa denerwuje brak bus-pasa i wieczne korki przez Marki...

a co do populizmu... może lepiej obiecać wszystkim zasiłki i zmniejszenie podatków ? ;) podobne obietnice kiedyś zrobiły ministra z pewnego rolnika (fu..k)
          • hrabia-dooku Re: MARKI w pierwszej strefie 13.06.11, 23:00
            No to faktycznie coś jest na rzeczy, skoro minister Sasin, wieloletni znawca mareckich problemów, zawsze służący dobrą radą dla markowian, ma w tym uczestniczyć to faktycznie jest to kiełbasa wyborcza. A jeszcze jak mieszka w Ząbkach, które dokładają do pierwszej strefy biletowej zapewne kilka milionów rocznie to już w ogóle zaszczyt, że na naszym bazarze pojawi się taka zacna osoba. Rozumiem, że pan minister ma ju gotowy plan cięć w miejskich inwestycjach i powie nam gdzie chciałby uciąć wydatki, aby uzbierać na pierwszą strefę. Na pewno zna doskonale sytuację mareckich szkół i może tam zaproponuje cięcia, przecież nasze szkoły są rodem z XXI wieku, podobnie jak przedszkola, gdzie nie dostaje się prawie połowa chętnych, drogi, boiska - przecież niektórzy radni mówią, że tyle już ich u nas jest, że nie ma sensu budować kolejnych, nie wspomnę nawet o placach zabaw.
            Gdzieś wyczytałem, że na komunikację wydaje się w Markach coś około 2 mln złotych rocznie. Przy pierwszej strefie ta kwota wzrośnie do 4 mln, bo chyba taki jest schemat. To gdzie ucinamy? A może podniesiemy podatki i będzie wilk syty i owca cała?
            Boże, chroń nas przed taką hipokryzją i przed osobami, którym marzą się ciepłe posadki na Wiejskiej kosztem naszego miasta. Pan Sasin niech lepiej skupi się na Wołominie owianym mgłą. Tu jest kilka linków dla osób, które chcą się przekonać jak Wołomin wyszedł na doradzaniu przez pana ministra.
            Twierdza Wołomin: schronienie dla elity warszawskiego PiS
            Ciepłe posady pisowskich orłów w mieście pod Warszawą
            Wołomin we Mgle
            • szary.szary Na dzień dobry 14.06.11, 11:12
              W trakcie dzisiejszego dwugodzinnego dyżuru na bazarku, 231 mieszkańców poparło akcję społeczną włączenia miasta Marki do pierwszej strefy biletowej komunikacji miejskiej i podpisało petycję. Serdecznie wszystkim dziękujemy. Kolejne spotkanie w tym samym miejscu już w najbliższy piątek. Jeszcze dzisiaj relacja na stronie
              www.strefamarki.weebly.com fotorelacja z akcji.
              • zombi191 Re: Na dzień dobry 16.06.11, 20:52
                szary.szary a może Piotr Matusiak czy ten dyżur na bazarku to w ramach wykonywania swoich obowiązków jako pracownika samorządowego a może było to służbowe oddelegowanie przez burmistrza. Jednak stanowisko Naczelnika Wydziału ds. przygotowania i wdrażania programów unijnych oraz promocji miasta się przydaje.

• budaruska Re: MARKI w pierwszej strefie 20.06.11, 22:03
              Panie P...wski widzę, że przytacza pan materiał z zaprzyjaźnionej i lojalnej PO gazety prowadzonej przez trockistę Michnika (tego który wertował archiwa UB będąc ministrem u tego od grubej kreski -Mazowieckiego) w której oprócz pogody i to nie zawsze, niema ani słowa prawdy.
              Wracając jednak do tematu, pan jako radny i uczeń pani Pitery od afery dorszowej za 5,5zł powinien mi wyjaśnić jak to się stało, że pan Donald zaoszczędził 20mld zł poprzez wycofanie inwestycji drogowych w 50% , a później okazało się że nigdzie tych pieniędzy nie ma.
              Tzw. oszczędności szefa pańskiej partii doprowadziły do tego,że nasze miasto Marki nie doczeka się obwodnicy do 2020r.
              Proszę mi zatem powiedzieć jak ma funkcjonować to miasto przez te lata przy takim natężeniu ruchy. Za dwa lata nie będzie można przejechać przez Marki.
              Dlatego uważam że komunikacja miejska pozwoli na rozładowanie korków.
              Pan idąc w ślady swojego szefa który tylko gra w piłkę chce nam w Markach tylko boiska budować, kiedy połowa mieszkańców nie ma za co i po czym jeździć.
        • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 14.06.11, 12:19
          Pomijając już oczywiste zabarwienie polityczne tej akcji... gdyby Marki znalazły dodatkowe 2 mln. rocznie na sfinansowanie tego przedsięwzięcia, to przy 4 milionowych budżecie na komunikację moglibyśmy serdecznie podziękować ZTM zarówno za jego pierwszą jak i drugą strefę, a w miejsce linii 718/738 i 805 ogłosić przetarg na przewoźnika, i uruchomić darmobusa który by jeździł na identycznej trasie mając taką samą jak nie większą liczę kursów.
          Akcja więc jest bez sensu, bo tak naprawdę sprowadza się do napychania kasy ZTM, gdzie i tak zawsze będziemy wobec nich tylko petentami i możemy tylko grzecznie prosić. A oni mają nas nawet dzisiaj w... tam gdzie słońce nie dochodzi ;-)

Ps. Skoro już jesteśmy przy ZTM. Nasz Burmistrz często podkreśla jakie to ma dobre układy z ZTM, i jak mu się dobrze i owocnie współpracuje.
          Nie wiem więc czy wiecie, że nasza linia 718 i częściowo 738 to praktycznie ostatnie linie w całej sieci ZTM gdzie poza godzinami szczytu w dni powszednie można spotkać zdezelowane Ikarusy. Takich linii została garstka. Smaczku sprawie dodaje, że ZTM w międzyszczycie trzyma kilkadziesiąt nowoczesnych pojazdów aby je tylko wysłać w szczycie na 2-3 kursy realizowane oczywiście na liniach miejskich.
          Napisałem na ten temat do ZTM i mi odpasali abym się nie spodziewał szybkiego skierowania nowoczesnego taboru w większej ilości na nasze linie. Tu macie przykład jak nas (mieszkańców Marek) traktuje ZTM. To co w Warszawie i na większości linii podmiejskich jest standardem u nas jeszcze przez wiele lat będzie w sferze marzeń.
          • 1majkel1 Re: MARKI w pierwszej strefie 14.06.11, 16:30
            i dlatego najlepiej byłoby przyłączyć Marki do Warszawy.

Byłaby 1-sza strefa i więcej autobusów, taxi za mniej niż 80 PLN, kanalizacja..

• misfortune Re: MARKI w pierwszej strefie 14.06.11, 20:58
              muszę przyznać ,że czytając niektóre wasze wypowiedzi mało z fotela nie spadłam. doprawdy to aż dziwne jakie macie poczucie humoru. szara rzeczywistość jest taka drodzy Państwo ,że jak coś chcecie to musicie do tego dopłacić o czym mądrzy ludzie którzy także wypowiadają się na tym forum wiedzą i dają wam to delikatnie do zrozumienia. kosztem jakiej inwestycji mają być spełnione wasze widzimisie? ponadto żeby zostać przyłączonym do Warszawy trzeba spełniać jakieś wymogi... a na pewno część Marek między Pustelnikiem a Strugą ich nie spełnia. zamiast bawić się w pisanie bzdurnych petycji naciśnijcie raczej na kwestie takie jak oświetlenie na ulicach, asfalt i kanalizacje.
              Pozdrawiam
              • szybki89 Re: MARKI w pierwszej strefie 15.06.11, 08:33
                Na początku podkreślę, że bardzo chciałbym, żeby pierwsza strefa w Markach była. Uwzględniając przyszłe podwyżki, bilety będą dla mnie sporym obciążeniem.

Mimo to muszę "pochwalić się" własnym doświadczeniem. Kilka lat temu przy okazji "Dnia Sąsiada" zebraliśmy około 600 podpisów w sprawie przedłużenia linii 732 do pętli w Strudze.

Co ciekawe idea spotkała się z dużym entuzjazmem od mniej więcej ulicy Jutrzenki~Rydza Śmigłego w stronę Strugi i nieukrywaną niechęcią w drugą stronę. Powody są oczywiste i zrozumiałe, sytuacja podkreśla jedynie to że to co jest sprawiedliwe i pożądane dla jednych może być szkodliwe dla drugich. Taki wątek przez wpisy też się przewinął.

Wracając do petycji - musieliśmy "podkulić ogon" w starciu z ekonomią. Koszty były ogromne jak na warunki naszego miasta, a z punktu widzenia Marek i tak ważniejszym było przedłużenie linii w drugą stroną, do stacji metra (w między czasie zmieniła się strategia ZTM-u i z "doktrynalnych" powodów jest to teraz nie możliwe).

Tutaj ekonomia też wchodzi w grę. Kilka lat temu pisałem, że I strefa jest bardzo potrzebna, ale już wtedy wiązało się to z dużymi kosztami. Rachunek jest prosty - trzeba podwoić obecne dofinansowanie. Teraz w Marakach mamy 5 autobusów, niecały rok temu mieliśmy do czynienia z podwyżką cen za wozokilometr, o której wielu okołowarszawskich burmistrzów, mówiło jako o "szantażu przedwyborczym". Obecnie, jak ktoś słusznie ocenił koszt I strefy to dodatkowe 2 mln zł rocznie.

To czysty biznes - i nie mają do tego nic dobre relacje burmistrza z ZTM-em, płacimy-jeździmy. I pytanie o zasadność wprowadzenia I strefy też powinno być biznesowe - czy Markom, jako miastu i jako mieszkańcom opłaci się to finansowo. Z tym, że już nie ja to będę liczył.

Jeszcze raz o samej akcji - zdążyłem już gdzieś w "mareckim internecie" przeczytać, że to "nieuczciwe" hasło bo organizator mówi tylko o plusach, a nie wspomina o kosztach. Widziałem już dużo bardziej naiwne i nieuczciwe hasła wygłaszane w naszym mieście.
                • szybki89 Re: MARKI w pierwszej strefie 15.06.11, 08:34
                  Zapomniałem dodać, a chciałbym uniknąć nieporozumień -

"Pozdrawiam
                  Mikołaj"
                • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 15.06.11, 12:17
                  szybki89 napisał:

> To czysty biznes - i nie mają do tego nic dobre relacje burmistrza z ZTM-em, pł
                  > acimy-jeździmy.

Nigdy nie napisałem że jest inaczej. Problem tylko w tym, że nasz Burmistrz od lat powtarza, że nie warto za bardzo wojować z ZTM bo zniszczy się te nasze mityczne super układy (o których sam często mówi). Pora przestać wmawiać tę nieprawdę, bo ZTM już wielokrotnie pokazał gdzie ma Marki.
                  Stosując młodzieżowy slang napiszę tak:
                  Gdyby Burmistrz miał jaja, to by pojechał do ZTM i powiedział jasno - Płacimy Wam za każdy przejechany kilometr tyle samo co każda inna gmina, a Wy nas jawnie dyskryminujecie. Na praktycznie wszystkich liniach podmiejskich (o miejskich nawet nie wspominam, bo to oczywiste) w dni powszednie poza godzinami szczytu można spotkać wyłącznie tabor nowoczesny, niskopodłogowy, a u nas od lat upychacie zdezelowane Ikarusy których nie macie już gdzie wysłać, a które są jeszcze w ruchu. Chcemy być traktowani tak samo jak inni, bo nie jesteśmy gorsi. Najpierw zacznijmy od tego, aby wyegzekwować dla nas równe prawa, bo pewne rzeczy nam się zwyczajnie należą. I tyle.
                  I tu nie ma kwestii pieniędzy. Chodzi o elementarną uczciwość i godne traktowanie mieszkańców Marek przez ZTM. Bo póki co, to z zapowiedzi ZTM wynika, że planują oni wycofać Ikarusy z ruchu jeszcze na początku przyszłego roku, a garstka ma pozostać na wiele następnych lat i chyba domyślasz się gdzie one w planach ZTM będą jeździć.

• student_uw_s W Ząbkach potrafią... 15.06.11, 12:35
                    Budżet Miasta Ząbki 2010:

LOKALNY TRANSPORT ZBIOROWY

Planowane środki w § 4300 przeznaczone na realizację zadań związanych z zapewnieniem wykonania usług
                    gminnego transportu zbiorowego zostały wykorzystane w 92,95 % na kwotę 2.686.369,82 zł. kładają się na nie wydatki realizowane zgodnie z porozumieniami:

–zawartym w dniu 26 marca 2004 r. z Miastem Stołecznym Warszawa w zakresie linii: 145, 190, 199, 718, 805, N61, N62;

–zawartym w dniu 14 czerwca 2007 r. z Miastem Stołecznym Warszawa na usługi związane z
                    wprowadzeniem wspólnego biletu aglomeracyjnego ZTM – KM,

a także środki na funkcjonowanie linii autobusowej X oraz utrzymanie infrastruktury przystankowej.
                    W ramach wydatków na funkcjonowanie lokalnego transportu zbiorowego poniesiono również wydatek na zakupy inwestycyjne w kwocie 64.196,40 zł

Budżet Miasta Ząbki 2011:

Dział 600 TRANSPORT I ŁĄCZNOŚĆ
                    Rozdział 60004
                    LOKALNY TRANSPORT ZBIOROWY

Planowana kwota 3 964 568 zł na zakup usług pozostałych gwarantuje kontynuację linii autobusowych[b] w celu zabezpieczenia potrzeb mieszkańców.

PS Radni PO w W-wie podnoszą ceny biletów, a radni PO w Markach są przeciw mareckiej I strefie bo koliduje im to z budową sauny w wodotryskiem przy nowym gimnazjum. A w Ząbkach ...
                    • a.werelich Re: W Ząbkach potrafią... 15.06.11, 14:17
                      Witam serdecznie, proszę mi pokazać, w którym punkcie jestem przeciwko pierwszej strefie?
                      Cytuję swój wpis na blogu:
                      "Podsumowując – nie jestem przeciwnikiem pierwszej strefy w Markach. Wymagam jedynie podania drogi finansowania przez organizatorów tego przedsięwzięcia. Mieszkańcy Marek, którzy składają swoje podpisy pod petycją nie mają bladego pojęcia, że wiąże to za sobą potężne koszta. Tak naprawdę każdy mieszkaniec zapłaci za to ze swoich podatków."

Proszę zapoznać się jescze ile linii autobusowych mamy w Marakch, a ile w Ząbkach. Proszę porównać częstotliwość kursowania autobusów i na końcu proszę porównać budżety obu tych miast. Pan mówi, że Ząbki dają na pierwszą strefę blisko 4 mln zł. Marki na ten cel potrzebowały by ok. 6 mln zł - jest różnica? To 8% całego budżetu miasta! Nie sposób coś zabrać z innych celów, ważne jest pokazać źródło finansowania a tego nie uczyniono.

Pozdrawiam

• budaruska Re: W Ząbkach potrafią... 20.06.11, 22:20
                        Podaję panu źródło finansowania
                        - należy ograniczyć koszt utrzymania biurokracji ratusza ok. 14mln rocznie ( 9mln ratusz + poboczne 5mln)
                        Pan jako radny może przecież to zrealizować?
                    • papi.mk Re: W Ząbkach potrafią... 15.06.11, 14:49
                      A w Ząbkach, Szanowny Panie, pierwsza strefa biletowa kosztuje rocznie niecałe 2 mln złotych - dane z Urzędu Miasta Ząbki. Od przedstawionej kwoty należy odjąć wydatki na linię X oraz darmobus. Ponadto budżet Ząbek jest większy niż Marek. W Markach pierwsza strefa wyniesie niecałe 6 mln złotych rocznie - dane z Urzędu Miasta Marki.
                      Przypomnę, że basen w Ząbkach właśnie się buduje. Zapewne bez saun z wodotryskiem, bo coś takiego nie istnieje. Dodatkowo w ostatnich latach wyremontowane zostały niemal wszystkie publiczne szkoły, wybudowano najnowocześniejsze przedszkole na Mazowszu, kilka orlików i innych boisk ze sztuczną nawierzchnią, obecnie buduje m.in. trybunę na stadionie Dolcanu.
                      Jeśli nadgonimy cywilizacyjne opóźnienie z jakim mamy do czynienia w Markach podejmiemy działania zmierzające wprowadzenie Marek do pierwszej strefy. Jednak obecnie pierwsza strefa pochłaniałaby 8% całego budżetu miasta. Gdyby wszystkie inwestycje jakie chcemy zrealizować rozpoczęto 15 lat temu nie byłoby obecnie problemu.
                      Ponadto za 6 mln złotych można zorganizować komunikację zbiorową w Markach, która połączy różne części miasta z aleją Piłsudskiego, a następnie uruchomić linie autobusowe łączące Marki z centrum, a nie tylko z Dworcem Wschodnim lub Żeraniem.
                      Brak tu jest jakiejkolwiek logiki.
                      Pozdrawiam,
                      Paweł Pniewski
                      • szymon_2011 Re: W Ząbkach potrafią... 16.06.11, 10:27
                        witam serdecznie. Otóż jak obliczyłem taniej i szybciej do Warszawki dojechać jednośladem, konkretnie skuterem, paliwo na taki kurs kosztuje mniej niż bilet jednorazowy no i z parkowaniem nie ma problemu. Nawołuje wszystkich posiadaczy jednośladów aby w sezonie korzystać z wygody i dojeżdżać do szkoły/pracy właśnie jednośladem, w ten sposób oszczędzimy sobie korków, płacenia za parkowanie (chorych pieniędzy) i ile satysfakcji z jazdy.

pozdrawiam WSZYSTKICH zrzeszonych i nie :)
                        • orynski Re: W Ząbkach potrafią... 16.06.11, 12:57
                          jak będzie więcej jednośladów to i o nich "władza" pomyśli. póki jest ich niewiele to ich za bardzo nikt nie nęka. chociaż już zaczęła myśleć i jakiś czas temu wprowadzono przeglądy tech. co dwa lata. oczywiście w trosce o nas i innych.

ale prawdą jest że skuter się sprawdza - przejazd szybki, koszt akceptowalny.
                          gdyby tylko nie to że klimat nas nie rozpieszcza.

• tomason121 Re: W Ząbkach potrafią... 18.06.11, 00:01
                      Szanowny Panie,
                      Pana stanowisko na temat nowych mareckich radnych jest błędne.
                      To dzięki pracy i wytrwałości w dążeniu do celu obecni radni, w przeciwieństwie do radnych wcześniejszych kadencji,przedkładają kluczowe inwestycje nad stagnację.
                      Dają oni nowe spojrzenie na stare problemy.
                      1 strefa dla Marek tak... ale wtedy gdy zrealizowane zostaną najważniejsze inwestycje, które powinny być zrobione już za poprzednich kadencji.
                      Propagowanie 1 strefy w Markach w chwili obecnej, to jakby gwarantowanie wygrania 3 w totolotka przy konieczności skreślenia 7 zakładów po 3 zł.
                      A przecież można inaczej.
                      Nie róbmy z Marek tylko sypialni Warszawy.
                      Marki potrzebują inwestycji. Inwestycji, które mogą być finansowane zarówno z pieniędzy gminnych, jak i unijnych (czyli kosztują gminę, a tym samym jej mieszkańców mniej niż finansowanie linii autobusowych), a korzyści wynikające z wdrożenia tychże inwestycji są zdecydowanie większe dla mieszkańców Marek.
                      I tak:
                      - Państwowe przedszkole mogłoby zmniejszyć lukę z jaką mamy do czynienia obecnie (obniżyłoby znacznie budżety wielu rodzin)
                      - Planowane gimnazjum spowodowałoby, że młodzież nie musiałaby dojeżdżać do Warszawy lecz kontynuowałaby naukę w miejscu zamieszkania (tu znów widoczne obniżenie kosztów dla wielu rodzin)
                      - Boiska i place zabaw są długo wyczekiwanymi przez mieszkańców Marek miejscami aktywnego spędzania wolnego czasu .. i tu też jest możliwość dofinansowania unijnego.
                      Należy wykorzystać w jak największym stopniu inwestycje, których powstanie współfinansowane jest przez Unię z różnych programów. I tu duże pole do popisu dla mareckiego wydziału ds. przygotowania i wdrażania programów unijnych oraz promocji miasta, który zbyt mało efektywnie działa.
                      Pozostaje jeszcze kwestia dróg gminnych, oświetlenia.
                      Społeczeństwo Marek musi wiedzieć , że wspomniane inwestycje byłyby zahamowane poprzez wprowadzenie 1 strefy.
                      Czy naprawdę tego chcemy dla Marek?
                    • nomad997 Bez przesady! 26.06.11, 14:54
                      Z tymi Ząbkami to już tak nie przesadzajmy. Mają pierwszą strefę od dawna (teraz by jej nie dostali tak za friko), ale:
                      Jedyna linia mająca sensowną ilość kursów to 145 - jedzie przez Ząbki tranzytem, z dala od większości tamtejszych osiedli. Kto ma blisko to korzysta, a kto ma daleko to jest ona mu obojętna.
                      Mają linię 199... kurs w porywach co 30 minut. Ale lepsze to niż nic. Dopłacają do prywatnej linii X - kurs średnio co 30 minut, w ciągu dnia nawet co godzinę. Trzeba kupić sobie oddzielny bilet, i co ciekawe w samych Ząbkach jej trasa pokrywa się w 90% ze 199 i lubią jeździć razem żeby było weselej.
                      I oczywiście nie można zapomnieć o pociągach - w szczycie średnio co 15 minut (dla porównania linie 718, 738 i 805 na wspólnym odcinku dają okresowo kurs co 4 minuty), poza szczytem co 30 minut, a w dni wolne i w godzinach wczesno-porannych, późnowieczornych i w dni wolne jeszcze rzadziej. Problem tylko polega na tym, że w Ząbkach już się do tych pociągów zwyczajnie nie mieszczą.
                      Dalej chcecie mieć taką komunikację jak w Ząbkach?
                    • nunez_3 Re: W Ząbkach potrafią... 15.02.12, 10:14
                      Podwyzki lawinowe finansowania wspólnego biletu KM-ZTM zmuszaja władze Ząbek do przejscia do 2 strefy (KM), co jest o wiele tańsze.
                      Zanim zmienicie strefe, policzcie ile was to będzie kosztowało - o ile drożej...
    • szary.szary Re: MARKI w pierwszej strefie 17.06.11, 08:11
      W piątek (17 czerwca) zbieramy podpisy na bazarku, przy ul. Paderewskiego w Markach.

W sobotę (18 czerwca) podpisy będziemy zbierać na bazarku w Pustelniku przy ul. Jutrzenki.

serdecznie zapraszamy
      Więcej:
      strefamarki.weebly.com/
      • aabb11 Re: MARKI w pierwszej strefie 17.06.11, 09:05
        Widzę, że niektórym z was żal d...pe ściska że ktoś chce działać i coś zmienić dla naszego dobra. Popieram akcje w 100%. Pozdrawiam tych co pomyśleli o mieszkańcach Marek.
        Grzegorz G.
    • nicola30 Re: MARKI w pierwszej strefie 17.06.11, 17:15
      W nowym cenniku nie mogę doszukać się biletu na jedną linię, wycofali??? Pewnie ci ludzie, którzy dojeżdżają jednym autobusem przesiądą się do samochodów. Było 70 zł a teraz na wszystkie linie 156zł?
      Ps. Inicjatywę jak najbardziej popieram, nie dość że mamy korki giganty, to jeszcze tyle płacimy za bilety.
      • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 09:55
        nicola30 napisała:

> W nowym cenniku nie mogę doszukać się biletu na jedną linię, wycofali???

Wycofali, bo ten rodzaj biletu coraz bardziej traci sens. Jeszcze kilka lat temu gdy w Warszawie było pełno linii kursujących w porywach co 15 w szczycie, ale za to zwiedzających połowę Warszawy i jadących po półtorej godziny od pętli do pętli takie bilety miały sens.
        Teraz komunikację opiera się na kolei, metrze i tramwajach, to autobusy mają tylko dowozić to tzw. "szyny". Teraz nie liczy się liczba przesiadek, a szybkość jazdy.
        I wraz z likwidacją takich tasiemcowym linii które jeździły zewsząd wszędzie, gdzie nikt nie potrafił nad nimi zaoponować, bo na jednym pół kursie autobus potrafił złapać kilkadziesiąt minut opóźnienia te bilety stały się zbędne. Bo co komu po bilecie na linię, która ma kilka przystanków, i tylko dowozi do transportu szynowego.
        • nicola30 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 14:31
          > > W nowym cenniku nie mogę doszukać się biletu na jedną linię, wycofali???
          >
          > Wycofali, bo ten rodzaj biletu coraz bardziej traci sens.

Dla mnie i dla wielu ludzi miał sens. Ja dojeżdżam do pracy na Pradze, sporo osób pracuje w ZPT na Targówku, teraz za bilet przyjdzie nam zapłacić ponad 2 razy tyle.
          • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 19:29
            W swoim poprzednim poście pisałem ogólnie o nowym trendzie kształtowania układu komunikacyjnego w Warszawie.
            Jeżeli chodzi o linie 718, 738 i 805 to bilet na jedną linie nawet tym co pracują na Pradze czy Targówku też coraz mniej by się przydawał. A dlaczego? Tuż na przełomie lipca i sierpnia zamkną Dw. Wileński, "nasze" linie pojadą na pl. Bankowy, aby zaraz po zakończeniu budowy metra kończyć trasę na Dw. Wileńskim gdzie powstanie pętla autobusowa. Każdy kto jeździł dalej Targową w kierunku Wschodniego już z biletem na jedną linie by nie pojechał.
            A na przyszłość, czym budowa metra będzie się przesuwała w kierunku Targówka i Bródna, tym linie 718/738/805 będą kończyły trasę coraz dalej od Centrum. I kto wie... może za 5-6 lat będziemy mówili o bezpośrednim dojeździe z Marek na Dw. Wileńskiego w kategoriach historycznej ciekawostki.
    • a.werelich Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 13:17
      Ciekaw jestem sytuacji, w której petycja wpłynie do UM i trafi do RM. Myślę, że do tego czasu pomysłodawcy akcji będą mieć gotową ścieżkę finansowania swojego pomysłu? Pomysłu, który nie jest niczym nowym. Miasto robiło już przymiarki do wprowadzenia pierwszej strefa, ale koszty przerosły możliwości Miasta. Żeby chcieć trzeba móc. Nikt o zdrowych zmysłach nie przeznaczy 8% budżetu Marek na pierwszą strefę. Na obecną chwilę miasto ma dużo większe problemy do rozwiązania. Przypomnę również pomysłodawcom, że my jak za coś się bierzemy (gimnazjum, orlik, streetball, termomodernizacja, fabryka itp.) mamy przygotowane drogi finansowania. Nie rzucamy haseł bez pokrycia. Ja osobiście odbieram to za czystą akcję pod jesienne wybory w wykonaniu Pana Sasina. Myślę, że pomysłodawcy sami wiedzą, że ten pomysł nie ma szans na wprowadzenie, ale robią szum medialny dla dobra kampanii.
      • daborsecurity Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 21:20
        Nic dotać nic ująć. Sama prawda.
        • daborsecurity Re: MARKI w pierwszej strefie 18.06.11, 21:21
          dodać - oczywiście.
          • mikka13 Re: MARKI w pierwszej strefie 19.06.11, 14:05
            Super że w tych czasach ktoś pomyślał o Nas wszystkich. Popieram i życzę wytrwałości.
            • tomason121 Re: MARKI w pierwszej strefie 20.06.11, 15:25
              Niektórzy naprawdę myślą o Wszystkich i zastanawiaja się realnie nad wydatkami.
              Propagowanie samych pomysłów bez pokrycia daje jedynie złudne oczekiwania wprowadzonym w błąd i jest działaniem czysto politycznym...
              • aabb11 Re: MARKI w pierwszej strefie 20.06.11, 16:13
                Czyli co, najlepiej nic nie robić tylko jęczeć i narzekać.
                Bo każda inicjatywa to działanie czysto polityczne.

• tomason121 Re: MARKI w pierwszej strefie 20.06.11, 16:18
                  Otóż niektórzy robią dużo i liczą koszty .. a nie wykorzystyją innych przez pomysły bez pokrycia w kosztach
                  • szary.szary Zebraliśmy już ponad 500 podpisów 20.06.11, 18:20
                    Kolejne osoby popierają idee wprowadzenia w Markach pierwszej strefy biletowej komunikacji miejskiej. W ciągu minionego tygodnia pod petycją podpisało się ponad 500 mieszkańców naszego miasta. 12 czerwca wystartowała także internetowa internetowa wersja petycji internetowa internetowa wersja petycji pod którą można wyrazić swoje poparcie dla akcji (ponad 100 wpisów)

Poniżej przedstawiamy fotorelacje z 17 oraz 18 czerwca, kiedy to na mareckich bazarach przy ul Paderewskiego oraz ul Jutrzenki informowaliśmy mieszkańców o akcji MARKI W PIERWSZEJ STREFIE.
                    Wszystkim, którzy dotychczas poparli nasze starania serdecznie dziękujemy. Już wkrótce rozpocznie się zbieranie podpisów w sklepach, punktach usługowych oraz miejscach użyteczności publicznej.

strefamarki.weebly.com/
    • szary.szary Od 16-go sierpnia za przejaz zapłacimy 5,60! 29.06.11, 16:32
      Miasto Stołeczne zaprezentowało nowe taryfy i nowe wzory biletów. Od 16 sierpnia za jednorazowy przejazd w drugiej strefie zapłacimy 5 złotych 60 groszy. I to nie jest jeszcze ostatnie słowo ZTM-u.
      Pełna taryfa
      Dlatego kontynuujemy naszą akcję, zbierając kolejne podpisy poparcia.
      internetowa internetowa wersja petycji
      MARKI W PIERWSZEJ STREFIE

• magdamagda_2012 Re: Od 16-go sierpnia za przejaz zapłacimy 5,60! 29.06.11, 22:13
        I po co takie głupoty wypisujesz ????? Jaki autobus jedzie do W-wy 2 godziny????? bo cene takiego właśnie biletu podałeś.
        No chyba że lubisz sobie urządzać wycieczki krajoznawcze, od pętli do pętli.
        • szary.szary Re: Od 16-go sierpnia za przejaz zapłacimy 5,60! 30.06.11, 10:45
          Według taryfy bilet jednorazowy (tzw. podstawowy) na okaziciela dla pierwszej i drugiej strefy będzie kosztował 5,60 gr. Bilet ten uprawnia do przejazdu jednym środkiem transportu od momentu skasowania, nie dłużej jednak niż przez 120 minut.

Wprowadzono także bilety czasowe uprawniające do korzystania do nieograniczonej liczby przejazdów w 1 i 2 strefie do 20, 40 i 60 minut. Normalne bilety tego typu będą kosztować odpowiednio 2,60; 3,80 i 5,20.

Gorąco pozdrawiam.

PS Niektórzy mieszkańcy naszego miasta zmuszeni są codziennie jeździć od pętli do pętli (Struga-Dw Wschodni).
          I ja też droga Pani mam nadzieję, że mieszkańcy Marek będą mieli szansę na korzystanie z biletów czasowych (poniżej 60 min.)
          • alex-en Re: Od 16-go sierpnia za przejaz zapłacimy 5,60! 30.06.11, 11:42
            Włącz - proponuję - do swoich postulatów wnioski o zmianę wysokości zryczałtowanych kosztów uzyskania dla pracujących w innej niż miejsce zamieszkania gminie. Zamiast obecnych 139,06 zł wnioskuj o 235,20 zł. (5,60 zł (za bilet) x 2 (podróż do i z pracy) x 21 dni średnia ilość dni pracy w m-cu).
            Dołącz do postulatów jeszcze zmianę zasad obliczania podatku dochodowego uwzględniającą ilość dzieci w rodzinie oraz ilość dzieci dojeżdżających do szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych biorący pod uwagę rzeczywiste koszty dojazdu. Może niech główny agitator wpisze te postulaty do programu wyborczego PIS-u, wygra z towarzyszami ze swej partii wybory i wprowadzi postulaty w życie.
            I wtedy my, mieszkańcy Marek nie pracujący w W-wie, nie posiadający dzieci dojeżdżających do szkół nie będziemy dopłacać do tych , którzy dojeżdzają i przestaniemy w ogóle dopłacać do przestarzałej struktury ZTM.
            A
      • oszczepnikos Jak oszczędzić do 80 zł w najbliższym kwartale 30.06.11, 14:40
        Warto przeczytać cały news na temat zmian w taryfie na stronie ZTM. Jest tam szczegółowa nowa taryfa, szczególnie warto prześledzić cenny biletów okresowych - pewnie większa część z nas korzysta właśnie z nich, a nie z biletów jednorazowych.

www.ztm.waw.pl/?c=504&l=1

To na co warto zwrócić uwagę, to fakt że:

Bilety krótkookresowe i długookresowe skasowane lub aktywowane przed 16 sierpnia pozostaną ważne. Będzie można z nich korzystać nie dłużej niż przez 6 miesięcy od dnia wejścia w życie nowej taryfy.

Czyli jeżeli, komuś szczęśliwie wypadnie przedłużenie niedługo przed 16 sierpnia, to warto kupić i aktywować bilet na możliwie najdłuższy okres - wyjdzie taniej.

Inny pomysł to korzystanie z możliwiej najdłuższych biletów, jeżeli ktoś do tej pory jeszcze tego nie robił. Osoba uprawniona do zniżki (uczeń) kupował do tej pory miesięczny płacił 58 zł, czyli 1,9zł dziennie. W nowej taryfie będzie płacił 78 zł czyli 2,6 zł dziennie. Kupując bilet 90 dniowy w nowej taryfie zapłacu 185 zł czyli około 2,06 zł dziennie.

Poza tym Seniorzy płacą bez zmian 40 zł.

Generalnie - Obywatelu :) przelicz i licz na siebie
        • aabb11 Re: Jak oszczędzić do 80 zł w najbliższym kwartal 01.07.11, 10:02
          Czytając to forum zauważam, iż większość to rzecznicy interesu ZTM w Warszawie.
          Panowie pomyślcie o mieszkańcach Marek.
          Większość z nas zapłaci za bilet 30-dniowy 156 zł natomiast za bilet 90-dniowy 370 zł.
          I tak moja rodzina zapłaci odpowiednio 390 zł lub 925 zł. To stanowczo za dużo.
          No i nie możemy jeszcze liczyć na status seniora.
          Szanowny Panie tak dla poprawienia nam humoru proszę przelicz jeszcze stawki dzienne na grosze.
          Generalnie – Obywatelu:) przelicz i pomyśl przy następnych wyborach samorządowych.
        • oszczepnikos Re: Jak oszczędzić do 80 zł w najbliższym kwartal 01.07.11, 10:12
          Tu jest artykuł z Życia Warszawy na ten temat:

www.zw.com.pl/artykul/10,612350_Drozsze-bilety--Jedz-taniej.html
        • oszczepnikos Re: Jak oszczędzić do 80 zł w najbliższym kwartal 01.07.11, 10:21
          I jeszcze jedno, to nie koniec podwyżek:

Nowe taryfy biletów

Nowa taryfa biletowa ma obowiązywać od 16 sierpnia 2011 r. Reforma cen stołecznych biletów zaplanowana jest trzyetapowo: w pierwszej fazie ceny wzrosną średnio o 30,86 proc., następnie od 1 stycznia 2013 r. o kolejne 24,31 proc., a rok później o 18,42 proc. Najmniej wzrosną ceny biletów długookresowych, 90- i 30-dniowych. W pierwszym etapie zmian za bilet 30-dniowy stołeczny pasażer zapłaci o 12 zł więcej. Docelowo, od stycznia 2014 r., bilety te będą kosztować 112 zł. Cena biletów jednorazowych wzrośnie z 2,80 zł do 5,20 zł. Znikną również typy biletów cieszące się najmniejszą popularnością, m.in. bilety międzyszczytowe, tygodniowe oraz 90-minutowe.

Ceny biletów 30 dniowych stołecznych wzrosną wzrosną z 78 zł do 112 zł, czyli o prawie 44%!
          Co oznaczałoby docelową podwyżkę dla nas z obecnych 116 zł na około 167 zł.
    • szary.szary A w Krakowie 2,80 za bilet (po podwyżce) 07.07.11, 18:20
      Radni miejscy uchwalili zmiany w cenach biletów MPK i rozszerzenie strefy płatnego parkowania.

Bilety komunikacji miejskiej zdrożeją od 30 do 50 groszy. Za bilet jednorazowy normalny trzeba będzie zapłacić 2,8 zł, za godzinny: 3,6 zł. Nie ma zgody rajców miejskich na podwyżki cen biletów miesięcznych. Wciąż będą one kosztować 87 złotych za bilet normalny.

A tymczasem w Markach, dalej zbieramy podpisy za pierwszą strefą.

strefamarki.weebly.com

.
    • nomad997 Komunikat prasowy ZTM 08.07.11, 18:46
      ZTM wydał oficjalny komunikat w tej sprawie. Nikt już nawet nie kryje, że jest to odbierane jako inicjatywa populistyczna i polityczna.
      • radek.dec Re: Komunikat prasowy ZTM 12.07.11, 22:37
        Nomadzie997,

zamiast biadolenia lepiej podpisz petycję. Problem drogich biletów komunikacji miejskiej (a raczej podmiejskiej) nie jest nowy, więc nic nie stało na przeszkodzie, żebyś np. Ty założył grupę inicjatywną, działającą na rzecz I strefy w Markach. Tym bardziej, że jak się okazuje, jest to możliwe. Co do oświadczenia ZTM to dziwię się, że ma ono w pewnym zakresie wymiar parapolityczny, ale to już inna historia. Co do działań populistycznych, to trochę za wcześnie chyba na oceny, tym bardziej, że realizacja postulatu akcji wydaje się jak najbardziej realna. Zachęcam do podpisywania petycji: www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.petycje.pl%2FpetycjePodglad.php%3Fpetycjeid%3D7421&h=ZAQBOZOty

Pozdrawiam
        Radek Dec
        • marek30022 Re: Komunikat prasowy ZTM 13.07.11, 08:15
          Rozumiem, że wprowadzenie do I strefy ma się odbyć bez dodatkowych kosztów dla miasta. Jeśli tak, to popieram. Jeśli nie to jestem przeciw. Marki mają wiele innych problemów do rozwiązania:drogi, woda, kanalizacja, oświtlenie, oświata.
          • rafael843 Re: Komunikat prasowy ZTM 13.07.11, 10:39
            Uważam, że przyłaczenie miasta Marki do strefy pierwszej jest bardzo korzystne, osobiście nie korzystam z komunikacji miejskiej, jeżdże samochodem, ale to co się dzieje na drogach to horror.Jeżeli bilety podrożeją to oczywiste jest, że taniej będzie się opłacało jeździć samochodem. Po podwyżce wiele ludzi zapewne przesiądzie się do samochodów i wtedy to dopiero będą korki. A koszta? Nic nie ma za darmo. Ale podawane na tym forum koszty przyłączenia Marek do pierwszej strefy moim zdaniem nie są tak wielkie, że miasta nie stać na dopłatę, tym bardziej, że i tak płacimy za drugą strefę i to nie mało bo ok 2 mln.
            pozdrawiam i trzymam kciuki za akcje
        • nomad997 Re: Komunikat prasowy ZTM 13.07.11, 12:16
          Witam,
          Nigdy nie napisałem że jestem przeciwny włączeniu Marek do pierwszej strefy biletowej - jest wręcz przeciwnie. Idea akcji dla mnie słuszna, ale nie podoba mi się nadawanie jej barw partyjnych i wciąganie tego w zawirowania kampanii wyborczej - dlatego się pod tym nigdy nie podpiszę.
          Włączenie Marek do pierwszej strefy biletowej było i jest zawsze realne, o ile są na to pieniądze. Tu nie są potrzebne żadne podpisy ani petycje. Jeżeli całość kosztów tej operacji to ok. dodatkowe 800tys. rocznie to jestem za - w naszym mieście marnuje się o wiele więcej pieniędzy na bzdety, np. ulubione przez Burmistrza produkowanie makulatury na nikomu nie potrzebne opracowania i koncepcje. Na to idą setki tysięcy rocznie.

Ps. Osobiście uważam, że inicjatywa zostanie storpedowana. Dlaczego? Bo w naszej Radzie Miasta zasiada większość radnych którzy autobus to znają tylko z obrazka, lub mijają go jadąc samochodem. Dla nich komunikacja publiczna to jakaś abstrakcja. Tzw. "lobby samochodziarzy" nigdy się na to nie zgodzi.
          Przypominam wypowiedź Burmistrza, który nie tak dawno mówiąc o niedoszłej linii autobusowej na Zieleniec raczył publicznie stwierdzić iż autobus raz na godzinę to za często. O czym więc mówimy. Do czasu aż komunikację w Markach będzie się postrzegać jako zbędny (lecz konieczny) balast u nogi konstruktywnego z tego nic nie będzie.

Pzdr.
          • szybki89 Re: Komunikat prasowy ZTM 13.07.11, 22:28
            Właśnie jak będzie wyglądała sprawa w RM?

Radni muszą pamiętać, , że 780 tysięcy, chociaż to stosunkowo atrakcyjna oferta to nadal jest to potężny worek pieniędzy, który trzeba wyciągnąć z budżetu. Trzeba komuś zabrać, żeby komuś dać - to nie jest nowy problem:)

Sądząc po zatłoczeniu naszych autobusów, I strefa byłaby ulgą, dla dużej liczby rodzin (no bo jeśli rodzic nie dojeżdża do pracy, to dziecko to robi, albo będzie to robić). Trzeba jednak też wyraźnie powiedzieć - za te pieniądze gmina może położyć asfalt, na dosyć długiej drodze, oświetlić kilka-kilkanaście ulic, czy chociażby pokryć dużą część kosztów utrzymania planowanego (wymarzonego?) basenu.

Taka jest alternatywa, oba wybory będą słuszne, a głowa w tym radnych, żeby dokonać "słuszniejszego".

I tutaj dwie ważne uwagi! Po pierwsze - kwota 780 000 zł to nie oferta ZTM-u! Na ten moment padła ona wyłącznie w dziwnym "komunikacie prasowym".

I druga, jeszcze ciekawsza. 780 tys. to suma na dzień dzisiejszy. Za rok, może półtora tradycyjnie podwyższona zostanie opłata za wozokilometr i zrobi się np.: 820-850 tys. Warto to uwzględnić w obliczeniach.

Na koniec myślę, że warto jednak podkreślić rolę jaką w tym temacie odegrał marecki PiS (ale nie tylko - bo nie wszyscy prowodyrzy, z tego co wiem należą do jego struktur).

Akcja "podpisowa" już przyniosła efekty. Temat nie zostałby podniesiony wcale, ponieważ większość radnych (patrzmy chociażby na blogi) szacowało całkowity koszt "I strefy" na 6 mln zł (czyli +4 do obecnych kosztów)! Ja przyznaje, myślałem, o 4 mln zł (+2) - z tego co wiem, to była to dosyć popularna wersja. Dziś całą sumę można szacować na niecałe 3 mln zł. A to już suma, o której można realnie rozmawiać.
            • nomad997 Re: Komunikat prasowy ZTM 14.07.11, 12:22
              Cała sprawa rozbija się o to, że w Markach coraz bardziej przybywa mieszkańców. Mieszkańców którzy nie są w stanie znaleźć tutaj pracy, i muszą dojeżdżać do Warszawy. I tyle razy będzie powracała kwestia rosnących wydatków na komunikację publiczną (związanych z jej rozwojem) i cen biletów, ile Burmistrz i Rada Miasta będzie udawać że problemu nie ma.
              Gdyby mieszkańcy mogli znaleźć pracę w Markach za godziwe pieniądze i na adekwatnych do ich kwalifikacji stanowiskach (tu mam na myśli szczególnie tych z wyższym wykształceniem), to by do Warszawy nie jeździli. Bo nikt nie jest sadomasochistą który dla własnej fantazji traci 3-4 godziny dziennie na dojazdy w korkach.
              Zobaczmy na gminy typu Piaseczno, Łomianki, Czosnów, Raszyn, Lesznowola... tam migrują firmy z Warszawy, płacą podatki po setki tysięcy rocznie (od jednej firmy), i dają pracę często całym okolicom za całkiem przyzwoite pieniądze. I zatrudniają ludzi od dozorcy, poprzez magazyniera a na księgowej kończąc. Ludzie nie tracą czasu na dojazdy, są zadowoleni bo dobrze zarabiają, i pracują na adekwatnych do kwalifikacji stanowiskach.
              A co robią Marki w tym temacie? Co tutejszy rynek pracy ma do zaproponowania mieszkańcom poza pseudo-przedsiębiorcami którzy miesiącami nie płacą (i tak śmiesznie niskich) pensji? Gdzie tu jest normalna praca dla ludzi którzy mają większe kwalifikacje i ambicje niż praca w magazynie (za całym szacunkiem dla takich osób) i chcą zarabiać więcej niż 1500 brutto? Dlaczego gmina nie ściąga dużych firm do tego miasta, które byłyby w stanie zaoferować godziwe warunki pracy i płacy, a jednocześnie płacących kolosalne podatki?
    • szary.szary Pierwszy tysiąc (plus jeden) podpisów 09.07.11, 14:29
      Trwa akcja zbierania podpisów w sprawie wprowadzenia Marek do pierwszej strefy biletowej komunikacji miejskiej. Właśnie przekroczyliśmy pierwszy tysiąc. Wśród pobierających petycję znaleźliśmy także podpis Starosty Powiatu Wołomińskiego Pana Piotra Uścińskiego. Panu Staroście oraz wszystkim, którzy dotychczas poparli nasze starania serdecznie dziękujemy. Pamiętajmy, że każdy pojedynczy podpis jest kolejnym argumentem za MARKAMI W PIERWSZEJ STREFIE
      • sylwiamatusiak Echo Podwarszawskie 15.07.11, 08:09

www.gazetaecho.pl/?pis-walczy-o-tansze-bilety-w-markach_57702
    • nicola30 16.08 tuż tuż 30.07.11, 11:00
      Przeraża mnie nowy cennik :-(
      • radek.dec Re: 16.08 tuż tuż 03.08.11, 20:23
        Dlatego "Tak dla Marek w I strefie biletowej"
        • tux54 Re: 16.08 tuż tuż 04.08.11, 23:39
          forum.gazeta.pl/forum/w,234,127644592,127644592,Sonda_czy_Piaseczno_powinno_byc_w_I_strefie_ZTM_.html
          • mars_81 Re: 16.08 tuż tuż 05.08.11, 09:18

W tej chwili warszawskie bilety kilkudniowe są w cenie biletów kilkudniowych w najlepszych stolicach Europy.
            Mamy już cenę paliw porównywalne do cen UE, ceny mediów lada dzień także się wyrównają, to kiedy minimalna choćby krajowa będzie zachodnio- europejska a nie z zaścianka europejskiego?

• gekon-3 Re: 16.08 tuż tuż 05.08.11, 09:39
              niestety masz rację. miast o jego władze mogły by zaradzić (złagodzić) podwyżce poprzez wejście do I strefy. niestety maja to w głębokim powazaniu. wiadomo wejście do I strefy do większe koszty ale władza ma służyć pomocą obywatelom i starać się pomuc im w realizacji ich życiowych potrzeb. w markach, wydaje mi się że ktoś o tym zapomniał, najważniejsze by tylko dobbrze wyglądać na zdjęciach. zaraz rozpoczyn się rok szkolny wiele dzieci z marek będzie jechać do szkół w warszawie. i co. rodzice muszą sięgnąć głęboko do portfela i wydać kasę na bilet. bardzo drogi bilet, a co w przypadku gdy do szkoły jedzie dwoje dzieci i rodzice do pracy. pensja na bilety a na obiady do opieki społecznej -chyba. albo sznur. tak czy inaczej z całą tą sytuacją urząd miasta oraz radni będą musieli się zmierzyć. nie wydadzą kasy na komunikację to wydadząw inny sposób.
              • szary.szary 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmistrza 27.09.11, 22:23
                Dziś u Burmistrza Miasta oraz Przewodniczącego Rady została złożona petycja MARKI W PIERWSZEJ STREFIE.
                Dołączyliśmy również do niej ponad 2 tyś. Waszych podpisów.

Serdecznie dziękujemy i działamy dalej :)

• perrocanario Re: 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmist 27.09.11, 23:49
                  Łolaboga !!!! Jaki sukces .... 3 miesiące "akcji" i całe 8% mieszkańców poparło pomysł. Wychodzi na to, że większość nie jest zainteresowana.
                  W związku z powyższym mam pytanie : dlaczego 82% ma finansować kaprys 8% ???
                  • gekon-3 Re: 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmist 28.09.11, 08:29
                    perrocanario napisał:

> Łolaboga !!!! Jaki sukces .... 3 miesiące "akcji" i całe 8% mieszkańców poparło
                    > pomysł. Wychodzi na to, że większość nie jest zainteresowana.
                    > W związku z powyższym mam pytanie : dlaczego 82% ma finansować kaprys 8% ???

Gratuluje zebrania podpisów i podejścia do tematu. Co do komentarza że to tylko 8% mieszkańców poparło inicjatywie. Nieznaczny to że inni nie popierają inicjatywy. A tak w ogóle perrocanario kpisz sobie z nas i naszych szkół, pytasz gdzie my je kończyliśmy. Tam samo gdzie ty. My przespaliśmy język polski a ty matematykę. A dlaczego tak twierdzę go napisałeś:
                    Łolaboga !!!! Jaki sukces .... 3 miesiące "akcji" i całe 8% mieszkańców poparło pomysł. Wychodzi na to, że większość nie jest zainteresowana.
                    W związku z powyższym mam pytanie : dlaczego 82% ma finansować kaprys 8% ???

A nie sądzisz że powinno być:

100% mieszkańców – 8% tych co podpisali = 92% pozostałych

Tak więc zanim zaczniesz mieszać innych z błotem sam bądź kryształowy. Na razie jesteś taki sam jak my. ;-)
                    • perrocanario Re: 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmist 28.09.11, 10:31
                      UPS ....
                      przepraszam za "cyfrówkę" (chyba tak można to nazwać) oczywiście miało być 92%
                      Dzięki za czujność gekon i sprostowanie, bo może są tu tacy, którzy liczą tak dobrze jak piszą , i mogliby uwierzyć w ten wynik ;)
                  • p33m3k Re: 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmist 28.09.11, 10:01
                    Gekon, brawo za czujność!!!

żeby kózka nie skakała.... :-)))))

A merytorycznie... Nic za darmo ... omawiany "frykas" ma kosztować miasto ok. 800 tyś. złociszów na rok. Miasto już - za to co mamy - płaci w 2011 na komunikację coś koło 2 mln. zł

Mnie akurat "frykas" interesuje bo mam dojeżdżające dzieci w wieku szkolnym, ale nie musi wszystkich.

Myślę, że zainteresowanie jest duże i jeszcze by wzrosło, gdyby choć jedna z linii 718, 732 lub 805 albo każda po trochu trochę bardziej penetrowała Marki. Wiem, że nie ma szans, aby "opędzić" nimi komunikację lokalną, ale wystarczy, żeby - zamiast cały czas Piłsudskiego - linia została poprowadzona "kawałek" północną albo/i południową stroną.
                    Wymaga to oczywiście większej ilości danych i głębszej analizy - zawsze będą argumenty "za" i "przeciw". Punkty kluczowe to szkoły, osiedla, przychodnie.
                    Od północnej strony jest przecież Okólna. Od południowej Szkolną albo Fabryczną (jest przychodnia i MOK, dalej obok Biedronki), Sportową (kolejna przychodnia, Sowińskiego, Stawową (jest Markowia, będzie Orlik, Gimnazjum). To jest tylko przykład - nie przywiązuję się do niego. Jest po prostu o czym pomyśleć.
                  • tomt3 Re: 2045 podpisów pod petytcjąn na biurku burmist 28.09.11, 10:20
                    perrocanario napisał:

> W związku z powyższym mam pytanie : dlaczego 82% ma finansować kaprys 8% ???

A na przykład ile % osób ma kaprys mieć place zabaw dla dzieci?I tak samo z publicznymi przedszkolami. A niech bulą w prywatnych. Ci co nie są zainteresowani mają im te kaprysy finansować? W każdej dziedzinie można zastosować Twoją zasadę, tylko co z tego wyniknie...Twoją matematykę zostawiam z boku...
                    • szary.szary Czy Marki wejdą do pierwszej strefy biletowej? 21.10.11, 19:23
                      Już w listopadzie będzie wiadomo, czy akcja PiS otrzyma akceptację rady miasta. – Nawet jeżeli radni zbagatelizują tak ważny problem społeczny, będziemy dalej zbierać podpisy i nie pozwolimy, by temat pierwszej strefy został zamieciony pod dywan – zapowiadają inicjatorzy akcji.

- Dziś, gdy przed nami komunikacyjny paraliż, spowodowany zamknięciem okolic Dworca Wileńskiego dla samochodów osobowych na kilka lat, temat włączenia Marek do pierwszej strefy jest bardziej aktualny niż kiedykolwiek . Prawie wszyscy są zmuszeni, by przesiąść sie z samochodów do komunikacji publicznej. Mieszkańcy naszego miasta zasługują, by traktować ich jak pasażerów pierwszej, a nie drugiej kategorii – argumentuje Sylwia Matusiak, jedna z inicjatorek akcji.

ZTM nie jest przeciw
                      - Korzystając z okazji, że 11 października w Markach gościł przedstawiciel stołecznego Zarządu Transportu Miejskiego, dyrektor pionu przewozów Andrzej Franków w ramach informowania o zamknięciu Dworca Wileńskiego na czas budowy metra, przekazałam mu naszą petycję. Pan Franków powiedział, że jeżeli będzie uchwała rady miasta w tej sprawie, to nie widzi przeszkód, aby włączyć Marki do pierwszej strefy – zdradza działaczka PiS. Jednak przedstawiciele ZTM przypominają, że wejście do pierwszej strefy wymaga zgody radnych i znacznego zwiększenia dopłat ze strony samorządu. Ostatecznie decyzję w imieniu samorządu podejmie rada miasta, co stanie się już niedługo, bo w listopadzie radni będą pracować nad budżetem Marek. Teraz miasto za drugą strefę biletową płaci 2 mln zł. Według szacunków wejście do pierwszej strefy kosztowałoby dodatkowo jeszcze około 1 mln zł. – W skali budżetu miasta, który wynosi ponad 70 mln zł to nie jest wielka kwota – uważa Sylwia Matusiak. – Do 15 listopada musimy złożyć projekt budżetu i do tego czasu na pewno podejmiemy jakieś decyzje w tej sprawie. W przypadku pozytywnej reakcji radnych natychmiast zaczniemy działać, choć sprawa nie jest łatwa, bo chodzi o spore pieniądze i dla nas niezrozumiałą politykę rady Warszawy. Sama idea jest jak najbardziej słuszna – stwierdza wiceburmistrz Krzysztof Wnuk.

Będą walczyć do końca
                      Sylwia Matusiak apeluje do radnych Marek o poważne potraktowanie tej społecznej inicjatywy. – Jeżeli zbagatelizują tak ważny problem społeczny, będziemy dalej zbierać podpisy i nie pozwolimy, by temat pierwszej strefy został zamieciony pod dywan – przestrzega. – Chcemy przypomnieć, że obecnie koszt jednorazowego biletu w obrębie Ząbek czy Warszawy wynosi 2,80 zł. Mieszkańcy Marek za jednorazowy przejazd zmuszeni są płacić 4,20 zł, a już wkrótce 5,60 zł. Te ceny miałyby obowiązywać do końca 2012 roku. Później i tak czekają nas kolejne podwyżki. Pierwsza z początkiem 2013 roku, a kolejna – rok później. Cena biletów będzie rosnąć odpowiednio do 7 zł i 7,80 zł za przejazd – dodaje.

Marzena Zemlich

źródło: Echo Podwarszawskie
                      • szary.szary I strefa w Markach – bliżej, ale dalej? 30.10.11, 10:45
                        2 tysiące złożonych podpisów pod petycją dają do myślenia mareckiemu samorządowi. – Dotąd nie spotkałem się z akcją społeczną, mającą tak duży odzew wśród mieszkańców Marek. Nie można nad tym przejść do porządku dziennego. W toku prac nad projektem budżetu na 2012 rok problem pierwszej strefy będzie jednym z kluczowych – mówi burmistrz

Apelujemy do radnych miasta Marki o poważne potraktowanie tej społecznej inicjatywy Jeżeli radni zbagatelizują tak ważny problem społeczny, będziemy dalej zbierać podpisy i nie pozwolimy, by temat pierwszej strefy został zamieciony pod dywan – zastrzega S. Matusiak.

Więcej:
                        Tygodnik Wieści Podwarszawskie nr 43/2011
                        • nomad997 Re: I strefa w Markach – bliżej, ale dalej? 30.10.11, 12:49
                          A szacowny Pan dostał zgodę redakcji na przedruk (także w postaci skanu) artykułu? Bo nie wiem czy szacowny Pan wie, ale to wymaga zgody właściciela tekstu, którym jest redakcja. A redakcja tego tekstu nie opublikowała nigdzie indziej niż w gazecie która jest płatna (nie ma go choćby na oficjalnej stronie). Macie na sztandarach prawo i sprawiedliwość, a takie rzeczy robicie.
                          • radek.dec Re: I strefa w Markach – bliżej, ale dalej? 31.10.11, 17:37
                            Nomad997,

Sytuacja jest bardzo prosta. Albo chcesz ulżyć mieszkańcom Marek w czasach, gdy lawinowo rosną koszty życia, albo nie ? biznes.onet.pl/wydajemy-coraz-wiecej,18543,4894235,1,news-detal. Jeżeli chcesz pomóc to wspieraj akcję ,,Marki w I strefie biletowej". Dlatego zapraszam do wysyłania maila na adres burmistrz@marki.pl o treści wyrażającej poparcie dla akcji.

Pozdrawiam

Radek Dec
                            • nomad997 Re: I strefa w Markach – bliżej, ale dalej? 31.10.11, 18:15
                              radek.dec napisał:

> Sytuacja jest bardzo prosta. Albo chcesz ulżyć mieszkańcom Marek w czasach,
                              > gdy lawinowo rosną koszty życia, albo nie ?

Przyznam że jestem nieco zakłopotany. Bo z cytowanego fragmentu ktoś nie znający niniejszego forum mógłby wywnioskować, ze od mojej skromnej osoby coś w tym mieście zależy. A co ja mam dogadania jako jedenastka w całej mareckiej społeczności? Tyle co każdy inny mieszkaniec.
                              A to że czasami przy czymś mocno się upieram na forum, to nie z własnej ambicji czy interesu osobistego, ale dlatego, że jest to w interesie nie tylko moim ale całej lokalnej społeczności. I tyle mojego, co wyrażę publicznie swoje zdanie (czasami przyznaję że mocno i dosadnie), i ktoś kto ma realną władzę go wysłucha, lub wprost przeciwnie. Ale zawsze w interesie mieszkańców Marek.

Tymczasem mam dla lokalnego PiS inną propozycję: zamiast pchać Marki już teraz w koszty proponuje poczekać z tą pierwszą strefą do końca 2012r. kiedy to wejdzie kolejna podwyżka. Będzie czas na przygotowanie naszego budżetu, i wszystkie formalności. A teraz zajmijcie się tym, aby nasze miasto nie było zmuszone finansować komunikacji publicznej bankrutującej gm. Radzymin. Bo tu jest realny problem, i gdy okaże się że ludzie w Markach nie będą w stanie wsiąść do autobusu bo będzie on załadowany pasażerami dowiezionymi z terenu innej gminy, to nawet ich na pierwsza strefa biletowa będzie guzik obchodzić. Bo nie będą mieli czym do pracy i szkoły dojechać.
                              • szary.szary Marki w I-szej strefie – odpowiedź Burmistrza 03.11.11, 16:47
                                Na naszą petycję otrzymaliśmy odpowiedź Burmistrza Miasta Marki, który popierając inicjatywę deklaruje :

z wielką życzliwością odnoszę się do Państwa postulatu i w trakcie prac nad projektem budżetu na 2012 rok przeanalizuję możliwość znalezienia odpowiednich środków finansowych na jego realizację…”

Pierwsza strefa nabiera zatem coraz realniejszych kształtów. Działamy jednak dalej, by zbliżyć Marki do warszawskich standardów komunikacyjnych.

WIĘCEJ
                                • nomad997 Re: Marki w I-szej strefie – odpowiedź Burm 03.11.11, 19:56
                                  szary.szary napisał:

> Działamy jednak da
                                  > lej, by zbliżyć Marki do warszawskich standardów komunikacyjnych.

Warszawskie standardy to nie tylko pierwsza strefa biletowa, ale powszechność dostępu do komunikacji publicznej. Gdybyście zaproponowali uruchomienie całej sieci lokalnych linii autobusowych, które by dowoziły do przystanków przy al.Piłsudskiego z odległych od głównej ulicy miasta rejonów typu Zieleniec, Grunwaldzka/Okólna, Lisa Kuli/Ząbkowską, Szkolna/Ząbkowska, Bandurskiego/Cmentarz itp. do moglibyście mówić o dążeniu do warszawskich standardów.
                                  Bo co to za standardy, jak wielu mieszkańców do najbliższego przystanku ma po 25-30 minut spaceru w jedną stronę.
                                  • annalatte01 Re: Marki w I-szej strefie – odpowiedź Burm 11.01.12, 00:34
                                    Czy nie jest to śmieszne, że do m1, gzie przecież jest najwięcej Markowiaków nie dojeżdża żadna linia z Marek - tzn pod budynek, co by nie trzeba było targać siat ze sklepu na przystanek :-).
    • gosiag123 Re: MARKI w pierwszej strefie 14.02.12, 09:18
      A jednak nic z tego.... www.kuriermarecki.pl/
      • po-wiatowy A może zmiana stref biletowych ? 14.02.12, 18:31
        Chcieli dobrze wyszło jak zawsze, heh ;(

A może by spróbować zaproponować zmianę systemu wyznaczania stref komunikacji zbiorowej tworząc system oparty na podziale trzystrefowym, gdzie najważniejszym czynnikiem była by odległość od Warszawy ?

I tak : strefa pierwsza obowiązywała by w stolicy, do drugiej weszły by miejscowości leżące najbliżej granic Warszawy np. od wschodu Marki, Ząbki i Zielonka. Zaś trzecia obowiązywała by np. w Radzyminie i Wołominie.

Może to wygląda nierealnie ale warto by spróbować zaproponować ten pomysł ZTM-owi !!

Co wy na to ??
        • nomad997 Re: A może zmiana stref biletowych ? 14.02.12, 18:54
          Ameryki nie odkryłeś. Luźne projekty III strefy biletowej w oficjalnych dokumentach (mających charakter bliżej nie określonych planów) pojawiały się już 2-3 lata temu. Póki co projekt nawet w ogólnych założeniach jest odłożony na przysłowiową półkę, bo nie ma ustawy metropolitalnej, a tylko ona może zmusić samorządy do współpracy (dzisiaj to tylko dobra wola samorządów, głównie wymuszona przez mieszkańców).
          I ta trzecia strefa obejmowała takiej miasta jak Siedlce, Tłuszcz, Grodzisk Maz. czy nawet Wyszków - wszystko w oparciu o wspólny bilet na kolei, lub jak w przypadku Wyszkowa prywatnym przewoźniku autobusowym honorujący bilety okresowe ZTM (taka bardzo długa L-ka).
          Ale póki co są to tylko plany.
          • po-wiatowy Re: A może zmiana stref biletowych ? 14.02.12, 21:55
            No stres nomad997 !!

Fakty które przytoczyłeś nie były mi znane ale w sumie dobrze, że ktoś już wcześniej wpadł na podobny pomysł.

W każdym razie cien nadziei zawsze istnieje ;)
            • slawek391 Re: A może zmiana stref biletowych ? 15.02.12, 11:25
              A może zamiast walki o 1 strefę wprowadzić ulgę dla płacących podatek chociażby od nieruchomości (czyli tylko faktycznie zameldowanych w Markach) i korzystających z biletu okresowego - oczywiście po jego przedstawieniu w kwocie mniej więcej jaki wychodziłby z podzielenia całej sumy dopłaty i ilości korzystających. Odpadnie wtedy problem finansowania mieszkańców innych gmin albo nie będących mieszkańcami.
              • nomad997 Re: A może zmiana stref biletowych ? 15.02.12, 12:53
                Bardzo dobry pomysł.
                Bilet okresowy i tak jest powiązany z spersonalizowaną kartą miejską, więc odpada z góry ewentualne kombinowanie z ładowaniem kart miejskich na inne osoby, i wyłudzaniem dopłat od samorządu.
                Mieszkaniec rejestruje w Urzędzie kartę miejską (każda ma swój unikatowy numer), przedstawia regularnie dowody doładowań tej konkretnej karty, i jak jest zameldowany otrzymuje dopłatę.
                • markowianin234 Re: A może zmiana stref biletowych ? 15.02.12, 14:09
                  Wreszcie jakiś konstruktywny pomysł :) mógł by to być element akcji "zamelduj się w Markach" która ma być prowadzona przez UM. Myślę że wtedy lawinowo by skoczyła ilość zameldowanych.

I na pewno byłoby to sporo tańsze niż I strefa, i bardziej efektywne.
                  Miasto dopłacało by jedynie swoim mieszkańcom którzy płacą tutaj podatki, reszta czyli "tranzyt" z Radzymina/Wyszkowa itp. nie musi mieć finansowanej przez Nas komunikacji...

A więc Panie burmistrzu, wysoka rado...
                  ponoć pieniądze zostały w budżecie zabezpieczone ? ;)

nomad997 napisał:

> Bardzo dobry pomysł.
                  > Bilet okresowy i tak jest powiązany z spersonalizowaną kartą miejską, więc odpa
                  > da z góry ewentualne kombinowanie z ładowaniem kart miejskich na inne osoby, i
                  > wyłudzaniem dopłat od samorządu.
                  > Mieszkaniec rejestruje w Urzędzie kartę miejską (każda ma swój unikatowy numer)
                  > , przedstawia regularnie dowody doładowań tej konkretnej karty, i jak jest zame
                  > ldowany otrzymuje dopłatę.
                  • kopulos Re: A może zmiana stref biletowych ? 15.02.12, 19:44
                    I kij, pierwszej strefy nie będzie...
                    www.gazetaecho.pl/marki-nie-wejda-do-pierwszej-strefy_60083
                    • nomad997 Re: A może zmiana stref biletowych ? 15.02.12, 20:03
                      Warszawa obecnie oszczędza na wszystkim. Stołeczne teatry będące na utrzymaniu miasta mają obcięte (względem zeszłego roku) po kilka milionów złotych na budżecie każdego z dotacji budżetowej. Nawet stołeczna policja mocno straciła na kwotach jakimi Warszawa zasilała co roku dobrowolnie jej budżet.
                      Jeżeli więc ktoś liczy, że Warszawa dołoży złotówkę więcej niż musi do czegokolwiek, to co najmniej jest osoba naiwną. A tym bardziej do budżetu jakiegoś małego miasteczka na tańsze bilety komunikacji miejskiej.
    • nunez_3 Re: MARKI w pierwszej strefie 16.02.12, 08:06
      Nie radzę - ZTM tak wydrenuje budżet Marek, że bedziecie tego żałować. Apetyt ZTM'u w tym wzgledzie jest nieograniczony - uważajcie...
    • szary.szary Re: MARKI w pierwszej strefie 16.02.12, 09:27
      Wczorajsza uchwała Rady Miasta Marki w sprawie I-szej strefy

Dzisiejszy artykuł z Życia Warszawy

• tomt3 Re: MARKI w pierwszej strefie 17.02.12, 10:43
        Czy wydaje mi się, że podczas kampanii wyborczej burmistrz albo jego "otoczenie polityczne", nie pamiętam dokładnie, wśród przewag jakie według nich były/obecny burmistrz miał w stosunku do kontrkandydata, wskazywało m.in. na to, że burmistrz ma dobre stosunki z ZTM?
        • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 17.02.12, 18:43
          Burmistrz Werczyński o lat powtarza o mitycznej super współpracy naszego miasta z ZTM.
          Nawet podczas ostatniej "specjalnej" sesji Rady Miasta podczas wygłaszając swoją oratoryjną przemowę raczył o tym wspomnieć. Swojej wersji więc się trzyma dalej.
          Ja się tylko pytam: skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle? Nasze "mareckie" linie są w ZTM zawsze na końcu. W wielu gminach podwarszawskich na liniach ZTM w dzień Ikarusa z pasażerami ostatni raz widziano dobre 3-4 lata temu. U nas to niestety dalej standard, i nie zanosi się aby miało się to zmienić.
          Ale skoro zdaniem Burmistrza mamy taki super układ z ZTM, to pewnie jego zdaniem "zabytkowy" tabor na naszych liniach jest wyróżnieniem dla naszego miasta.
          • sas101 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 12:53
            Nomad, czy korzystasz z autobusu??? Chyba nie bo z Twojego tekstu wynika że Ikarus w Markach to podstawa. Znakiem tego gdy jadę 718 lub 738 to ten jeden czy drugi nowy MAN kupiony rok temu jest Ikarusem??? Scania na 740 to tez Ikarus??? Owszem na 805 trafiaja się Ikarusy, ale czy w Warszawie nie jeźdzą??? A jak chcesz mieć zabytkowy tabor to przeprowadź się do Ursusa. Nowe osiedla obsługoje tabor z zajezdni Kleszczowa czyli.... nastoletnie Neoplany. Niedawno jednym z nich jechałem. Stan taki ze juz wolę Ikarusa na 805.
            • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 13:26
              Korzystam.
              Policzmy więc ile tego jest:
              Linia 718 - 2 Ikarusy (tylko w godzinach szczytu)
              Linia 732 - 2 ikarusy (tylko w godzinach szczytu)
              Linia 738 - 2 Ikarusy rano, jeden popołudniu (tylko w godz. szczytu)
              Linia 805 - 6 Ikarusów rano, 7 popołudniu (rano na tej linii jeździ jedna brygada mniej niż popołudniu)
              Suma: 12 brygad na Ikarusa w każdym ze szczytów. Wszystkie wozy wystawia ZEA R-4 Stalowa.

Dla porównania - ta sama zajezdnia na linie miejskie wysyłka wyłącznie tabor niskopodłogowy, także w godzinach szczytu.
              • szybki89 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 14:02
                A ile ogółem autobusów obsługuje dane linie?
                • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 14:16
                  Napiszę tylko dzień powszedni, bo tu jest problem:
                  Linia 718 - 6 brygad całodziennych + 2 dodatki w godz. szczytu
                  Linia 732 - 3 brygady całodzienne + 2 dodatki w godz. szczytu
                  Linia 738 - 4 brygady całodzienne + 2 dodatki w godz. szczytu
                  Linia 740 - 1 brygada całodzienna
                  Linia 805 - 6 brygad rano, 7 brygad popołudniu*

* - rano jest jeszcze jedna brygada o numerze 52 która robi poranne kursy na linii 805, a potem już do końca dnia jeździ na linii 738 (rozkładowo niskopodłogowa, uwzględniona przy linii 738).

Czyli podsumowując wszystko:
                  14 brygad całodziennych - wszystkie niskopodłogowe.
                  12 brygad szczytowych - wszystkie na Ikarusa (wysokopodłogowe).
                  • szybki89 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 14:39
                    Nie chciałbym robić z tego, że jeżdżą w Markach Ikarusy jakiegoś problemu - szczególnie, że osobiście korzystając z komunikacji w godzinach 6-10 do Warszawy i 15-18 z Warszawy bardzo rzadko je widzę - jeśli już to 805.

Z tego co napisałeś, to podstawą u nas są niskopodłogowe autobusy wspierane w godzinach szczytu Ikarusami. Po samej Warszawie też jeżdżą Ikarusy, podejrzewam, że w innych gminach ościennych również - ciekawe tylko w jakiej proporcji. Masz jakieś dane porównawcze? Z Legionowa, Łomianek etc. - nie wiem, które miasto jest porównywalne do naszego.

Swoją drogą negocjacje z ZTM są dosyć trudne - podobnie jak z innymi "monopolistami", ostatnio usłyszałem dobre określenie - negocjacje metodą "na gazprom"...
                    • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 14:55
                      Ikarusy na liniach miejskich można już spotkać w ok. 10-15 sztuk na każdy szczyt - takie są fakty.
                      Poza godzinami szczytu są to wręcz pojedyncze brygady na całą Warszawę. Tak to są wysyłane na linia podmiejskie, przy czym na liniach "mareckich" i "legionowskich" jest ich prawdziwe zatrzęsienie.
                      Ale żeby nie być gołosłownym - gminy podwarszawskie, gdzie docierają linie ZTM, a nie ma już Ikarusów w planowym ruchu liniowym: Ząbki, Sulejówek, Halinów, Otwock, Wiązowna, Nadarzyn (i przyległości), Piastów, Ożarów, Stare Babice, Izabeli, Łomianki.
                      Obecnie poza Warszawą można je spotkać tylko w: Legionowie i Markach/Radzyminie (tu jest ich sporo), trochę w Piasecznie/Konstancinie i Nieporęcie. Jak widać jesteśmy w zdecydowanej mniejszości tych bardziej "docenionych" przez ZTM.
                      Z ZTM ciężko się negocjuje, ale jak sami nie walczymy o swoje, to i oni nas nie szanują.
                      • szybki89 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 15:32
                        To są ogólnodostępne dane - w sensie czy jest to gdzieś na internecie, czy trzeba indywidualnie pytać ZTM?

Jest też pewna różnica między np. Piastowem a Markami. Tam kursują dwa dzienne autobusy - u nas 5. Ja wiem, że to nie jest taka prosta zależność, ale wolę 5 linii z Ikarusami niż 2 bez. Podejrzewam, że podobnie sprawy wyglądają w części z pozostałych miejscowości. Ząbki znowu są "klinem" i nie można tego odmówić - czerpią z tego korzyści.

Jest dużo czynników, które mają wpływ na to. Ja mam pytanie o jeden - czy jest jest duża różnica w kosztach użytkowania Ikarusa i autobusów niskopodłogowych?

• nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 16:00
                          szybki89 napisał:

> To są ogólnodostępne dane - w sensie czy jest to gdzieś na internecie, czy trze
                          > ba indywidualnie pytać ZTM?

Wystarczy przeanalizować rozkłady jazdy poszczególnych linii, zwracając uwagę na ilość kursów wysokopodłogowych (lub częściej ich brak). Choć i to jest mylące, bo jest wiele brygad, które w rozkładach są oznaczone jako wysokopodłogowe, a formalnie od dawna mają w zleceniach ZTM-u status niskopodłogowych, przykład: wspomniana w innym poście brygada łączona linii 805 i 738. W rozkładzie linii 805 kursów niskopodłogowych wykazanych nie ma, ale w rozkładzie linii 738 kursy realizowane przez te brygadą są już oznaczone jako niskopodłogowe.
                          A najlepiej dotrzeć do dokumentów przewozowych jakie wydaje ZTM przewoźnikom - tylko że one są dokumentami, których nikt postronny oficjalnie nie dostanie.

> Jest też pewna różnica między np. Piastowem a Markami. Tam kursują dwa dzienne
                          > autobusy - u nas 5. Ja wiem, że to nie jest taka prosta zależność, ale wolę 5 l
                          > inii z Ikarusami niż 2 bez. Podejrzewam, że podobnie sprawy wyglądają w części
                          > z pozostałych miejscowości. Ząbki znowu są "klinem" i nie można tego odmówić -
                          > czerpią z tego korzyści.

Tu nie ma nic do rzeczy ilość linii. Liczy się decyzja ZTM - wydaje nakaz wysłania wozu niskopodłogowego, lub nie. A zadbanie o to

> Jest dużo czynników, które mają wpływ na to. Ja mam pytanie o jeden - czy jest
                          > jest duża różnica w kosztach użytkowania Ikarusa i autobusów niskopodłogowych?

Z punktu widzenia ZTM (jak i gmin) nie ma żadnej różnicy. MZA ma stawkę zryczałtowaną za wozokilometr, bez względu na wielkość i standard autobusu.
                        • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 16:04
                          szybki89 napisał:

> Jest też pewna różnica między np. Piastowem a Markami. Tam kursują dwa dzienne
                          > autobusy - u nas 5. Ja wiem, że to nie jest taka prosta zależność, ale wolę 5 l
                          > inii z Ikarusami niż 2 bez. Podejrzewam, że podobnie sprawy wyglądają w części
                          > z pozostałych miejscowości. Ząbki znowu są "klinem" i nie można tego odmówić -
                          > czerpią z tego korzyści.

Tu nie ma nic do rzeczy ilość linii. Liczy się decyzja ZTM - wydaje nakaz wysłania wozu niskopodłogowego, lub nie. A zadbanie o to aby być traktowanym przez ZTM poważnie, to zadanie włodarzy gmin.
                          Ja się nie czuje gorszy od mieszkańca Piastowa, Ożarowa czy Otwocka. Skro z tamtych linii ZTM wycofał już dawno (w przypadku Piastowa to dobre 3-4 lata) tabor wysokopodłogowy, to ja też tak chcę. Płacę dokładnie te same kwoty za bilety.

• sas101 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 16:23
                        Widzisz Nomad, masz rację... ale nie do końca. Piszesz że Ikarusa nie spotkasz w Piastowie, Otwocku, Ozarowie itd... . A jakie zajezdnie obsługują te miejscowości??? A jaki mają tabor, bo nie wiem czy wiesz że teraz w danej zajezdni MZA stara się umieszczać tabor jednego typu.

Ikarus z tego co zauwazyłem na stronie "przegubowiec" jest juz chyba tylko na Stalowej i na Woronicza. Oczywiscie jest zastepowany przez nowy tabor co oznacza że nowe przegubowce trafiaja m. in. własnie na Stalową. Za rok na Stalowej bedzie jedna z wiekszych ilości nowych autobusów co z pewnoscią zauwazymy na mareckich brygadach dodatkowych (choć nowym Solarisem mam czasem przyjemność jechać 805 wiec nie tylko Ikarusy na tej linii jeżdżą).

A wracają do poczatku, to w niektorych dzielnicach czy miastach nie ma Ikarusow bo wynika to z ułożenia taboru, i tak Ikarusa spotkać można np. w Markach z zajezdni Stalowa i... na Ursynowie z zajezdni Woronicza.
                        • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 16:36
                          Masz rację. Specjalnie nie wnikałem w kwestie rozdysponowanie taboru w poszczególnych zajezdniach MZA, gdyż obławiałem się zagmatwania sprawy (dla osób nie zorientowanych w tej sprawie). Tak naprawdę poza pojedynczymi brygadami na Kleszczowej, Ikarusy w ruchu ma tylko Stalowa i Woronicza. Woronicza to nie nasz rejon, więc omawiać nie ma czego.
                          Ale Stalowa wysyła planowo wozy niskopodłogowe na brygady szczytowe. Ja zadaję więc pytanie: Dlaczego linie "mareckie" są pomijane? 5 cz 6 niskopodłogowców ZTM karze trzymać w zajezdni tylko po to, aby wykonały rano po kilka kursów na linii 460. I na takie linie wozy niskopodłogowe zawsze się znajdują (jak ZTM chce). A na nasze mareckie (i nie tylko nasze, bo legionowskie i nieporęckie też) jakoś zawsze ta przysłowiowa kołdra z planem brygadowym okazuje się być przykrótka, i zostają nam serwowane ochłapy.
                          • po-wiatowy Re: MARKI w pierwszej strefie 18.02.12, 17:35
                            Przesadzasz nomad997.
                            Żeby dziś trafić na ikarusa trzeba mieć prawdziwe szczęście.
                            Podstawą jest nowoczesny, niskopodłogowy tabor i to co piszesz to trochę rozmija się z prawdą.
                            Oficjalnych badan nie robiłem ale jeżdżę codziennie i wiem jak to wygląda.
                            • nomad997 Re: MARKI w pierwszej strefie 21.02.12, 18:18
                              Zarzucasz mi kłamstwo, więc konkrety misiu, konkrety...
                              Konkretnie: gdzie, kiedy, jaka linia, jaki przystanek... Ale z góry uprzedzam nie liczą się linie jeżdżące do Marek, Legionowa i Piaseczna, a także linia 338. Gdzie widzisz te Ikarusy poza tymi liniami? Szczegóły proszę, albo przeproś. Oczekuję wyłącznie konkretów, a nie wspomnień.

Ps. Pewnie to że ZTM kpi z Marek utrzymując rozkład jazdy, gdzie czasy przejazdu są tak rozwleczone iż można minąć autobus jadąc rowerem też uznasz za moją przesadę? Dla mnie mój czas jest cenny. Jak sknocą rozkład linii miejskiej to ZTM potrafi zmienić go w kilka dni.
                              Marki na spartaczonym rozkładzie męczą się już o 15 października 2011, a ZTM ma to gdzieś.
                              Ale jak mu się sami nie szanujemy, to dlaczego inni mają nas szanować.
                        • nomad997 Gorzka prawda 23.02.12, 12:15
                          sas101 napisał:

> Ikarus z tego co zauwazyłem na stronie "przegubowiec" jest juz chyba tylko na S
                          > talowej i na Woronicza. Oczywiscie jest zastepowany przez nowy tabor co oznacza
                          > że nowe przegubowce trafiaja m. in. własnie na Stalową.

MZA właśnie ogłosiło przetarg na nowe autobusy (na chwilę obecną ostatni, bez planów na kolejny). Ma być zakupionych m.in 60 autobusów przegubowych. Tyle tylko, że na zajezdnię przy Stalowej nie trafi ani jedna sztuka, a Prezes MZA już zapowiedział że te 60 Ikarusów zostanie, i nie będą skasowane - a duża ich część już obecnie jest na Stalowej.
                          Z pewnością stać pod płotem nie będą, a normalnie będą użytkowane w ruchu liniowym. Tak więc już oficjalnie radzę każdemy przyzwyczaić się do widoku złomu na naszych ulicach (i jazdy nimi) przez najbliższe kilka lat. Tak właśnie wyglądają te dobre układy z ZTM burmistrza Werczyńskiego.
                          • szary.szary Re: Gorzka prawda 23.02.12, 15:28
                            - W sposób arogancki władze Warszawy potraktowały mieszkańców Marek. Po naszej akcji zbierania podpisów pod pierwszą strefą biletową wszystko wskazywało na to, że tańsze bilety są w zasięgu ręki. Zmieniając warunki zgaszono nasz entuzjazm i nadzieję, że to możliwe – komentuje Sylwia Matusiak, powiatowa radna, współorganizatorka akcji “Marki w I strefie”

Wieści Podwarszawskie -
                          • sas101 Re: Gorzka prawda 24.02.12, 21:03
                            Miasto dopiero ogłosiło przetarg a Ty już wiesz że nowe autobusy nie trafią na Stalową. A może Ikarusy trafią później np. na Kleszczową?

A co do tematu gdzie spotkac mozna Ikarusa, to przykład z dnia dzisiejszego

Linia 510, przystanek Dw. Centralny 04 ok. 16.30
                            • nomad997 Re: Gorzka prawda 24.02.12, 21:07
                              Prawda. Jedna całka na 510 jest na krótkiego Ikarusa ze Stalowej.
    • olaskwarka Re: MARKI w pierwszej strefie 17.02.12, 17:41
      Witam, jestem studentką SGH warszawie i piszę pracę licencjacką na temat popularności kołder i poduszek jedwabnych w Polsce. Do mojej pracy potrzebuję waszej pomocy! Proszę o pomoc przy wypełnianiu ankiety - zajmie to około 3 min i jest całkiem przyjemne :)

Link do ankiety: www.surveygizmo.com/s3/787635/Ko-dry-i-poduszki

Z góry dziękuję! Każda ankieta przybliża mnie do sukcesu, jakim będzie napisanie pracy :)
    • route65 ciekawostka finansowa 24.02.12, 13:03
      swiatkiewicz.blog.onet.pl/
      ZTM zmniejszył koszt wspólnego biletu na KM z 2,8 mln zł do 0,762 mln z powodu przejścia Ząbek do 2 strefy biletowej na KM. Utracone 2 mln zł postanowił "odbić" sobie na Markach, które chciały przejść w całości do 1 strefy?
    • and.nad Strefa biletowa "Warszawa + 30.03.12, 15:34
      Odpowiedź ZTM w sprawie objęcia Miasta Marki I-szą Strefą Biletową

Dotyczy: wprowadzenia 1 strefy biletowej w Gminie Marki

W odpowiedzi na przekazaną pismem nr BRM.0005.31.2012 uchwałę nr XX1l146/2012 Rady Miasta Marki z dnia 15 lutego 2012 dotyczącą objęcia Miasta Marki 1 strefą biletową Zarząd Transportu Miejskiego informuje, że podtrzymujemy naszą aprobatę dla takiej inicjatywy. Należy jednak pamiętać, że takie działanie powinno być poprzedzone wcześniejszymi analizami, uwzględniającymi możliwy stopień dofinansowania komunikacji podmiejskiej z budżetu Miasta Marki, obecnych oraz prognozowanych kosztów funkcjonowania transportu zbiorowego na terenie Gminy oraz przewidywanych zmian w rozkładzie potoków pasażerskich.

Informujemy, że kwota 780 tys. zł, przytoczona w lipcu 2011 roku w artykule na stronie internetowej www.ztm.waw.pl była szacunkiem wzrostu dofinansowania Gminy Marki, w przypadku przystąpienia do 1 strefy. Miała ona na celu pokrycie·w budżecie m.st. Warszawy spadku wpływów z biletów za przejazdy na terenie Gminy Marki. Należy jednak zauważyć, że powyższy szacunek nie uwzględniał wszystkich czynników obecnie wpływających na poziom dofinansowania komunikacji poza terenem Warszawy (między innymi zmiany taryfy biletowej od dnia 16 sierpnia 2011 r.).

Kwota przedstawiona w odpowiedzi na Państwa oficjalne zapytanie (przesłane w dniu 18 listopada 2011 do Pana Jacka Wojciechowicza, Zastępcy Prezydenta m.st. Warszawy), dotyczące kosztów przystąpienia Gminy Marki do 1 strefy biletowej, została oszacowana na podstawie przeprowadzonych pomiarów. Informujemy, że na przełomie listopada oraz grudnia 2011 roku przeprowadziliśmy kontrole biletowe w liniach podmiejskich kursujących na terenie Miasta Marki, które pozwoliły nam określić strukturę biletową wykorzystywaną przez pasażerów na terenie Państwa Gminy. Równolegle przeprowadzone zostały pomiary napełnień wszystkich autobusów przekraczających granicę 1 strefy biletowej pomiędzy Markami i Warszawą (na przystankach OKNICKA oraz WOLNOŚCI) oraz granicę Gminy Marki i Gminy Radzymin (na przystanku STRUGA). Zestawienie powyższych badań pozwoliło nam na odniesienie procentowej struktury biletowej do liczby pasażerów wjeżdżających z terenu Miasta Marki do Warszawy i na tej podstawie oszacowania potencjalnych strat wpływów z biletów w przypadku wprowadzenia w Gminie Marki 1 strefy biletowej.

W analizie potencjalnych strat wpływów z biletów nie zostały uwzględnione osoby dojeżdżające do przystanku STRUGA od strony Radzymina. Nie uwzględniono również pasażerów wsiadających na przystankach OKNICKA i WOLNOŚCI, jako osób znajdujących się już w 1 strefie biletowej. Należy także dodać, że występujące niewielkie rozbieżności pomiędzy kwotą strat przedstawioną w piśmie z dn. 11.01.2012 oraz załączonym wyliczeniem wynikają z niedoszacowania w pierwszym zestawieniu liczby osób poruszających się bez ważnego biletu. Przygotowana analiza znajduje się w załączeniu do niniejszego pisma.

Informujemy, że według przyjętych zasad dotyczących objęcia gminy podwarszawskiej 1 strefą biletową powinna ona pokrywać ze swojego budżetu deficyt kosztu komunikacji, wynikający z niewystarczających wpływów z biletów. Dzięki takiemu rozwiązaniu komunikacja zbiorowa na terenie danej gminy będzie funkcjonować na zasadach zbliżonych do obowiązujących obecnie w m.st. Warszawa. W 2004 roku, kiedy zostało zawarte pierwsze porozumienie pomiędzy Miastem Marki i m.st. Warszawą wpływy z biletów oscylowały ok. 40% kosztu komunikacji. W związku z tym, w przypadku przystąpienia do 1 strefy biletowej, procentowa partycypacja gminy wynosiła 60%. Niestety w następnych latach udział dochodów z biletów w kosztach utrzymania systemu komunikacji zbiorowej sukcesywnie malał. Skala dofinansowania ze strony gminy została więc ustalona obecnie na 65% kosztów eksploatacji linii na jej terenie, co odpowiada w przybliżeniu skali dotowania funkcjonowania komunikacji zbiorowej przez Warszawę. Przedstawiony wcześniej wskaźnik dofinansowania w wysokości 82% wynikał z uproszczonego przeliczenia koniecznego poziomu dotacji do kosztów funkcjonowania linii mareckich poza terenem Warszawy i zakładał równoczesny wzrost wydatków również dla pozostałych gmin obsługiwanych tymi liniami, czyli Radzyminai Ząbek. Ponieważ zmianą strefy obecnie są zainteresowane tylko Marki, wyliczenia zostały skorygowane tak, aby wydatki Radzymina oraz Ząbek pozostały na dotychczasowym poziomie. Wprowadzone zmiany nie wpływają jednak na wysokość przedstawionej wcześniej kwoty dofinansowania przez Gminę Marki. Należy również zauważyć, że w związku z zachowaniem poziomu dofinansowania z pozostałych gmin, ich procentowy udział w dotacji do poszczególnych linii uległ zmianie. W załączeniu przekazujemy kalkulację uwzględniającą powyższe parametry dofinansowania.

W związku z informacjami przekazanymi w uchwale nr XX1l146/2012 Rady Miasta Marki dotyczącej zapisania w tegorocznym budżecie Miasta Marki dodatkowych środków przeznaczonych na przystąpienie do 1 strefy biletowej, które są jednak niższe niż kwota przedstawiona przez ZTM w dniu 11.01.2012, chcielibyśmy przedstawić rozwiązanie pośrednie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Władz Miasta Marki proponujemy objęcie Miasta Marki nową strefą biletową, roboczo nazywaną "Warszawa+". Według przyjętych przez nas założeń wstępnych bilet strefy "Warszawa+" obowiązywałby w Gminie Marki oraz obecnej strefie 1. Oznacza to, że bilet ten nie byłby ważny na terenie pozostałych gmin podwarszawskich. W nowej strefie ważne byłyby bilety jednorazowe oraz krótkookresowe obowiązujące obecnie w strefie biletowej 1 i 2, oraz bilety długookresowe (30-, 90- dniowe) na strefę "Warszawa+". Cena tych biletów byłaby niższa od obecnej ceny biletów długookresowych na strefę 1 i 2. W celach szacunkowych przyjęte zostały ceny biletów długookresowych na poziomie: 124.zł za bilet 30-dniowy imienny, 296 zł za bilet 90-dniowy imienny. Bilety na okaziciela przyjęto w cenach 180 zł za bilet 30-dniowy i 450 zł za bilet 90-clniowy. Bilety ulgowe obowiązywałyby z ustawową zniżką 50%. Powyższe założenia pozwoliłyby zwiększyć atrakcyjność transportu zbiorowego na terenie Gminy Marki, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dofinansowania z Państwa strony o (szacunkowo) ok.711 tys. zł rocznie, czyli kwotę niższą niż pierwotnie planowana.

W związku z tym, że poprawa oferty taryfowej transportu zbiorowego będzie najprawdopodobniej skutkować zwiększeniem popytu na trasie Marki - Warszawa, ważnym elementem wprowadzenia strefy biletowej "Warszawa+" na terenie Gminy Marki powinna być reorganizacja obecnego układu komunikacyjnego, tak aby poprawić oferowaną podaż miejsc na podstawowym kierunku bez znaczącego wzrostu kosztów funkcjonowania komunikacji. W przypadku pominięcia tego elementu popyt przekroczy liczbę dostępnych miejsc w autobusach - już obecnie obserwowane na terenie Miasta Marki napełnienia pojazdów w godzinach szczytu są zbliżone do 100%.

Liczymy, że w trybie konsultacji pomiędzy Zarządem Transportu Miejskiego, a władzami Miasta Marki zostanie wypracowane rozwiązanie służące zwiększeniu popularności transportu publicznego, przy jednoczesnym zachowaniu możliwości finansowych Miasta Marki.

DYREKTOR
      Zarzadu Transportu Miejskiego
      / - /
      Leszek Ruta

UM Marki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka