Dodaj do ulubionych

Prawybory w Markach

10.09.11, 12:42
Na kogo głosujecie lub na kogo proponujecie zagłosować w wyborach do parlamentu
Obserwuj wątek
    • aaantoni Re: Prawybory w Markach 11.09.11, 22:06
      Zaglosuje na kandydata na Posła a nie na "posła". To jest mój typ.
    • marek30022 Re: Prawybory w Markach 12.09.11, 08:24
      PIS - odpada z wielu powodów
      PO- nie spełniło praktycznie żadnych obietnic
      SLD - miało swoje 5 minut i zawiodło
      PSL - szkoda mówić, może z każdym
      Więc albo nie pójdę, albo zagłosuję na Palikota
      • gekon-3 Re: Prawybory w Markach 12.09.11, 15:46
        Na chwilę obecną nie widzę wyboru w tych wyborach. Telewizja aż huczy od informacji o tym kto kogo obraził, pozwał, z kim się spotkał, kto jest lepszy i dlaczego należy go poprzeć a kogo nie. Tak naprawdę brak jest jasnych, zdecydowanych i klarownych decyzji co do kwestii Polski po wyborach. PO w spotach wyborczych pokazuje co zrobiła – polska w budowie. Z szumnych zapowiedzi z poprzedniej kampanii niewiele pozostało. Próbują swe nieudolne rządy zamaskować poprzez straszenie wszystkich pis-em. Wiele obietnic nie spełnionych, wiele obietnic pozostało tylko w sferze górnolotnych słów i deklaracji. Szeroko rozumiana edukacja w wyniku reform staje się coraz bardziej niedostępna. Drogie przedszkola, stypendia tylko dla wybranych. Próba manipulowania w odpłatności za studia. Drogi w powijakach, kolej wymaga reanimacji. Z ułatwień w zakresie prowadzenia działalności to tylko kupa śmiechu. – dla PO nie
        PSL języczek uwagi. Sprzeda się każdemu byle dorwać się do koryta. Jak kobieta sprzedaje się za kasę, to nazywa się ją prostytutką, a jak nazwać partię która w zamian tylko za możliwość obsadzenia kilku gabinetów sprzedaje swoje ideały? W przededniu wyborów próbują powtórzyć manewr z poprzedniej koalicji. Odcinamy się od koalicjanta. To on spieszył sprawę. To on, nie my. Brak reformy KRUS, agencji dotyczących rolnictwa, torpedowanie możliwości jakiegokolwiek opodatkowania dochodów rolników. – dla PSL nie,
        PIS – może i tam są nie głupi ludzie. Tylko dlaczego ich nie widać. Partia jednego człowieka i jego pretoria. Mam obawy, iż przejecie władzy przez tę partię skończyłoby się tym, iż przez kolejne 4 lata będzie Smoleńsk, wyprawa na Moskwę, popieranie każdego kto jest przeciw Rosji. Rozliczenia z Niemcami. Lizanie zadka usa. Według mnie nie tędy droga. – nie dla PIS.
        SLD – próba kuszenia ludzi populistycznymi hasłami. Tylko dlaczego oprócz haseł nie wskazują skąd na ich realizację wziąć kasę. Nic samo się nie zrobi. Brak jasnych, twardych postulatów, tylko czysta retoryka. W wielu momentach ma się wrażenie, że dużo mówią ale po co, skoro to i tak nic nie da. – nie dla SLD.
        PJN próbuje ugrać coś dla siebie, szumne hasła, nabijanie się przede wszystkim z PO i PIS. Głoszą chwytliwe hasła. Próbują wejść do sejmu za wszelką cenę. Są bez szans, zresztą jak reszta politycznego planktonu.
        Żadna z partii oprócz kilu chwytliwych haseł nie przedstawiła nic co przekonałoby mnie do tego by oddać na nich swój głos. Muszę się zastanowić bardzo mocno, zanim oddam swój głos na kogoś. Szkoda, że Korwin-Mikke nie pojawi się w Sejmie. Przynajmniej byłoby wesoło.
        • p33m3k Re: Prawybory w Markach 12.09.11, 17:18
          Gekon
          weź proszę pod uwagę, że to polityka i obowiązują reguły gry politycznej. Po Twoich wpisach w różnych wątkach wnioskuję, że analizujesz rzeczywistość szerzej i bardziej wnikliwie niż statystyczny "Kowalski" i dlatego oczekujesz znacznie więcej niż statystyczny "Kowalski". Wszechobecna pobieżność wniosków i skłonność społeczeństwa do populizmu oraz do radykalnych i stereotypowych ocen, często bez uzasadnienia i wiedzy, ciągle dominuje - i ma to niestety ogromny wpływ na decyzje "Wielkich tego świata i kraju" oraz na przekaz widziany w mediach. Zatem pozostaje Ci trzymać poziom dalej i dokonać wyboru na podstawie negatywnej selekcji (tak jak to przecież przedstawiłeś) ale z uwzględnieniem pragmatyzmu w ocenie czy głos będzie stracony czy nie. Poglądy Korwina-Mikke są logiczne, spójne i mogą się podobać, ale to niestety utopia, która w praktyce nie ma prawa zaistnieć i dlatego jego wynik wyborczy przez tyle przecież lat jest bliski zera. Z Twojego wpisu wnioskuję (może mylnie), że wcześniej głosowałeś na PO, ale rozczarowali i rozczarowują. Moja ocena istniejącej sceny politycznej jest bardzo zbliżona do przedstawionej przez Ciebie, ale mój wniosek jest inny - najmniej nie lubię PO. Chciałbym, aby pojawił się KTOŚ, kto skutecznie mógłby być realną alternatywą i nie rozczarowywać jak PO, ale na razie GO nie dostrzegam. A zagrożenia wynikające z pozostałych wyborów na dziś oceniam jako jeszcze gorsze.
          • gekon-3 Prawybory w Markach 12.09.11, 17:52
            Może należałoby wybrać opozycję dla dalszych rządów PO + PSL ale taką która będzie konstruktywna. Dobra opozycja będzie wytykać błędy i porażki rządzących. Tylko z kogo wybierać z SLD czy PIS? Tu też porażka. A co do Korwin-Mikke to przydała by się taka osoba w sejmie która prosto i dosadnie skomentuje to co się dzieje w polityce, która nie ukrywa tego co myśli. Byłoby trochę weselej.
            • p33m3k Re: Prawybory w Markach 12.09.11, 18:37
              Zapomnijmy na moment o etykietkach partyjnych i oceńmy kluczowych graczy politycznych z imienia i nazwiska. Generalnie miernota - w treści: albo populizm i to w najtańszej z możliwych wersji, którego siłą jest małe zainteresowanie i niska świadomość społeczeństwa zajętego zarabianiem na chleb, - w formie: zwykłe chamstwo i cynizm bez ograniczeń, bo bez konsekwencji politycznych.

W moim odczuciu kluczowe remedium to:
              a) znaczący wzrost zaangażowania społecznego i poprawienie frekwencji wyborczej. Aktualna jest niska i znacząco zwiększa szanse na pojawianie się w parlamencie śmietnika poglądów z uwzględnieniem skrajnych, które nie mają realnego poparcia społecznego.
              Przy okazji... ciekawe jest, że od jakiegoś czasu wśród polityków istnieje swoista moda na lansowanie aktywności wyborczej, ale jakoś nie dostrzegłem przekonywującego uzasadnienia, żeby iść do wyborów. Dla mnie skrótowo uzasadnienie brzmi tak - wysoka frekwencja jest filtrem dopuszczającym do głosu w parlamencie znaczące i ważne nurty społeczne. Jeśli jest niska - umożliwia dostęp do głosu "skrajnościom" i "małościom", które przez zwykłe lenistwo wyborców dostają mandat większości i mamy to co mamy - właśnie takich polityków. Przeskoczenie przez mur - z ogromnym szacunkiem i uznaniem dla skaczącego (i to nie ironia ani złośliwość) - to za mało, by społeczeństwo zrozumiało "plusy dodatnie i plusy ujemne" demokracji.

b) zmiana ordynacji na jednomandatową, gdzie będziemy wybierać swoich reprezentantów z imienia i nazwiska bez względu na przynależność partyjną i płeć. Dziś wybierasz etykietkę, ktoś z tylnego siedzenia wybiera człowieka, który jest lojalny nie wobec Ciebie tylko wobec Tego z tylnego siedzenia.
      • perrocanario Re: Prawybory w Markach 16.09.11, 18:55
        racja ... może Palikot
        • marrmar Re: Prawybory w Markach 22.09.11, 14:09
          Zgadza się, dokonanie wyboru to duży problem, ale żeby na Palikota... Czy uczciwy człowiek tak się zachowuje, jak on? Utworzył niszową partię i teraz pluje na tych, z którymi zaczynał karierę, a poparcie wzrosło mu dopiero, jak poparł go Urban. Ja już wolę na Korwina-Mikke, on przynajmniej nie jest chamem i program ma taki, że wśród "elit" panika. Głosowanie na szóstki, jak ktoś zaproponował, też ma sens. Przysparza to wprawdzie głosów partii, ale przejdą ci, którzy będą mieli najwięcej głosów. Byłoby ciekawie, gdyby w sejmie nie starczyło miejsca dla liderów. Pewnie potraciliby stanowiska w swoich partiach, a one na pewno też by się zmieniły.
    • zombi191 Re: Prawybory w Markach 12.09.11, 23:01
      Większość w parlamencie to etatowi politycy, którzy na istniejących listach znajdują się na czołowych miejscach. Jedynym wyjściem, aby usunąć starych politycznych cwaniaków jest głosowanie od pozycji 6 w dół. Powodzenia z wymianą osób bo partie i tak pozostaną.
      • p33m3k Re: Prawybory w Markach 13.09.11, 08:02
        Słusznie prawisz i dlatego potrzebujemy nowego rozwiązania systemowego czyli zmiany ordynacji wyborczej by 6tki mogły być 1kami.
        • gekon-3 Do czego zdolni są politycy by wygrać wybory? 13.09.11, 13:26
          Do czego zdolny jest polityk by wygrać wybory? Najlepiej widać to na podstawie wypowiedzi Tuska. Podrożały przedszkola. Kto zawinił – samorządowcy. Dlaczego? Bo parlamentarzyści dali im klucz do tego by mogli podnieść opłaty za pobyt dziecka w przedszkolu. Podniosły się krytyczne głosy z każdej strony. SLD nawet poszło z tym do Trybunału. Niezadowoleni rodzice to obywatele którzy oddadzą głoś na innych. Co robi Tusk? To chore by tak windować opłaty za przedszkole, trzeba się temu przyjrzeć. I oto w Warszawie opłaty spadły z 3.50pln za 1 h do 2.6 pln. wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/rodzice-zaplaca-mniej-za-przedszkola-ratusz-tnie-s,1,4847435,region-wiadomosc.html
          Ciekawe czy po wyborach stawki pozostaną na tym samym pułapie? Przecież następne wybory dopiero za 4 lata a rodzice z dziećmi będą już w podstawówce to może zapomną o tym co ich spotkało w tym roku. To ja się pytam jak nazwać takie działanie? To nic innego jak próba politycznego łapownictwa.
          Mam nadzieję /wiem głupie ale …/, że to naprawdę nie jest kiełbasa wyborcza która zaraz się wyjdzie z obiegu. Może i w markach pójdą w ślady sąsiadów.
    • zombi191 Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 15:21
      Przeglądając okoliczne Forum, zauważyłem agitowanie do głosowania na miejscowych kandydatów, nie dla teczkowych. Co o tym myślicie, czy w Markach ten temat przejdzie.
      Na kogo z miejscowych kandydatów warto zagłosować?
      • gekon-3 Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 15:38
        Jestem za głosowaniem na konkretnych ludzi, z konkretnego środowiska a nie jakich spadochroniarzy. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę, że w obecnej chwili jest to niemożliwe bowiem brak jest okręgów jednomandatowych /wybory do sejmu/ tak więc guzik z tego że głosuję na konkretnego człowieka to tak glosuję na partii ludzi z nią związanych. Gówniana sprawa. Tak jestem z jednomandatowymi okręgami i głosowaniem na konkretnych ludzi a nie na partie. To pozwoli ich na lepsze rozliczenie z pracy w sejmie. A na pytanie czy w markach to przejdzie. Przejdzie bo taczkowi to góra listy, zazwyczaj.
        • gekon-3 Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 15:41
          A co do agitowania na forum na ludzi z naszej okolicy to na naszym forum też odbywa się agitacja PJN i jw. orłowskiego. Temat PJN w Markach i odezwa do braci z koła wędkarskiego. Co niektórzy to nawet Sądem w trybie wyborczym zostali postraszeni .
          • p33m3k Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 16:06
            Osobiście też mam podobny dylemat. Z osób do Senatu (jednomandatowcy) jest Pani Wujkowska Hanna Małgorzata - lekarz z Zielonki. Jej orientacja wynikająca z politycznego poparcia (w związku z tym, że nic o osiągnięciach publicznych Pani Hanny nie wiem) całkowicie mi nie leży - ale to już jest oczywiście kwestia każdego wyborcy. Może ktoś się więcej wypowie na ten temat jeśli dysponuje wiedzą?
            Osoba, którą identyfikuję ze świata apolitycznego i oceniam b. dobrze pod względem przygotowania merytorycznego do roli senatora to Andrzejewski Piotr Łukasz, senator chyba kilku kadencji, zawodowo prawnik z górnej półki - to mój typ w tych wyborach. Z tego co wiem jest bezpartyjny, do senatu startuje z poparciem PIS.
            • nomad997 Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 19:19
              Smoleńsk...
              Tupolew...
              Sztuczna mgła...
              Brzoza...
          • perrocanario Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 20:24
            ;)
            co niektórzy się Sądu w trybie wyborczym nie wystraszyli
            ale agitator coś nam ucichł .... teraz skomli o głosy na innych mazowieckich forach
            • p33m3k Re: Prawybory w Markach 21.09.11, 22:19
              Kto ten agitator? Że niby ja? (Nie wiem, ale podałem nazwiska)
              • perrocanario Re: Prawybory w Markach 22.09.11, 15:37
                p33m3k napisał:

> Kto ten agitator? Że niby ja? (Nie wiem, ale podałem nazwiska)

Nie, nie Ty.
                Chodzi o naczelnego agitatora PJN , niejakiego j.w.orlowskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka