Dodaj do ulubionych

Fajny lokal

10.10.12, 12:24
Drodzy Mieszkańcy Marek!
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie otwarcie fajnego lokalu w Strudze. W związku z tym mam do Was pytanie: czy potrzebne jest fajne miejsce na spotkania za znajomimi oraz jakiego rodzaju miałby być tel lokal ( pizzeria, kuchnia chińska, tajska, wietnamska, włoska) z jedzeniem na wynos czy z dostawą.
Podeślicie parę swoich propozycji aby to miejsce mogło dobrze Wam służyć.
Z góry dzięuję.
OpsRea
Obserwuj wątek
    • k-skorpion Re: Fajny lokal 10.10.12, 15:03
      Fajny lokal? A co to jest fajny lokal. Był taki kiedyś na Kościuszki, ale musieli sie zwijać bo proboszcz robił pikiety. A tak poważnie to nie wiem czy w Markach przyjmie się cokolwiek. To się okaże dopiero jak otworzysz. To jest tak specyficzne miasto że ja się zastanawiam dlaczego tu tak jest. Może dlatego że to przez setki lat była wieś, a miasto istnieje dopiero bodaj od 1975 roku i jego potomkowie mają naleciałości. A z drugiej strony jest bardzo blisko Warszawy i w ostatnich latach napłynęło drugie tyle mieszkańców. Różni już próbowali i zapytaj tych co maja takie lokale. Ledwo przędą, a poza tym kiedy by człowiek tam nie poszedł to puchy. Ja osobiście na spotkania biznesowe czy towarzyskie i tak zawsze pojadę do Warszawy. Może dlatego że ja sie tam urodziłem i wychowałem, a może dlatego że do Marek nikt nie chce przyjeżdżać. A dla nas samych. Pewnie że by się przydało. Chociażby żeby wpaść pograć w bilard czy obejrzeć mecz w miłej atmosferze, albo pograć w piłkarzyki. Ale bez piwa i drinków sie nie utrzymasz, a jak będzie piwo to istnieje obawa że się zleci menelstwo. I tak w kółko. Ja jestem za i chętnie przyjdę. Sam myślę o jednym projekcie ale mam właśnie takie obawy. To co gdzie indziej jest normą w Markach urasta do problemu. Ale życzę powodzenia.
    • silencer7 Re: Fajny lokal 11.10.12, 10:12
      Marki to wiocha zabita dechami. Zarówno pod względem infrastruktury jak i towarzystwa. Wszędzie dresiarstwo i menele. Nie wróżę nic dobrego takiemu lokalowi, ale może nie ma co opierać się na stereotypach.
      Było jednak już parę lokali w Markach, ktoś kiedyś nawet próbował otworzyć klub (tak naprawdę dyskotekę), długo chyba nie wytrzymali.
      Tak czy siak do odważnych świat należy, nie dowiesz się jak nie spróbujesz.
      • magda_madzia6 Re: Fajny lokal 11.10.12, 10:54
        Myślę, że mentalność mieszkańców trochę się już zmieniła i takie miejsce jest potrzebne. :)
        • joannabrz Re: Fajny lokal 11.10.12, 11:02
          Mentalność zmieniła się na tyle, że kradną coraz więcej samochodów, kół, wybijają coraz więcej szyb, włamują się do coraz większej ilości domów i mieszkań, nawet kable telekomunikacyjne cały czas kradną.
          Ot mentalność Mareckiego społeczeństwa.
          • barzoo Re: Fajny lokal 11.10.12, 11:12
            myślisz że tak jest tylko w Markach, a gdzie indziej jest już super? oczywiście nikogo nie mam zamiaru bronić...
          • misiek_19836 Re: Fajny lokal 11.10.12, 11:21
            No tak wszędzie dobrze gdzie nas niema :D
          • nomad997 Re: Fajny lokal 11.10.12, 11:48
            joannabrz napisała:

> Mentalność zmieniła się na tyle, że kradną coraz więcej samochodów, kół, wybija
            > ją coraz więcej szyb, włamują się do coraz większej ilości domów i mieszkań, na
            > wet kable telekomunikacyjne cały czas kradną.
            > Ot mentalność Mareckiego społeczeństwa.

Wszystko co wymieniłaś nie jest obce nie tylko w gminach które z nami sąsiadują, ale chyba w skali całego kraju (może poza jakimiś małymi gminami wiejskimi).
            Nie jest to więc "mentalność Mareckiego społeczeństwa" - jak to raczyłaś nazwać - ale mentalność polskiego społeczeństwa - skoro już chcesz się trzymać takiej terminologii.

A jak tak Ci tutaj źle, to wracaj do Białegostoku, Łomży czy gdziekolwiek indziej skąd się na te tereny za pracą sprawdziłaś, i będziesz żyć w ciszy i spokoju.

Pozdrawiam.

• opsrea Re: Fajny lokal 11.10.12, 17:31
      Witajcie,
      chcialam Wam podziekowac za wpisy. Jednak temat szybko zszedł na boczny tor. Kochani wszedzie kradna, pija i cpaja. Jednak mysle, ze w Markach jest wielu mlodych fajnych ludzi. Wprowadzialam sie do Marek 2lata temu i zauwazylam od tego czasu znaczny naplyw ludzi z inna mentalnoscia niz "marecka". Mieszkalam na Ochocie w Warszawie i wierzcie mi polowa znajomych zs szkoly kradla, cpala lub siedziala. Sceptykom wiec pisze, uwierzcie ze w Markach jest jak wszedzie.
      Napiszcie jaki lokal by Wam odpowiadal najbardziej. :)
      • edit1233 Re: Fajny lokal 11.10.12, 21:46
        Struga to najpiękniejsze miejsce w Markach i czekam aż powstanie tam infrstrukturą sklepowo restauracyjna. Obecnie to pustynia pod tym względem. Sklepów tez brakuje - kosmetyki, sroki czystości taki mini rossmann przydałby sie ...ech

Ja jestem za włoskim jedzeniem i włoskim wystrojem wnętrz. Proste ,ale sprawdzone .Dobra włoska pizza +makarony + jakies specjalnosci kuchni również na telefon z dowozem do domu .. .Dobre i nie za drogie wina i pyszna kawa z domowym ciastkiem .....i masz pierwszego klienta dość wiernego, bo często jadam " na zewnątrz" :-)

pozdrawiam i trzymam kciuki aby się udało
        • opsrea Re: Fajny lokal 15.10.12, 21:20
          Dzięki za rzeczowy i konkretny wpis.
          Po przeczytaniu wcześniejszych już wątpiłam w marecką społeczność oraz w to czy inwestować w lokal. Jednak Twoje słowa są potwierdzeniem mojej tezy. Marki przechodzą głęboką przemianę pod względem mentalności społeczności lokalnej i chociaż dzieje się to w tempie żółwim to jednak się dzieje.
          Dziękuję za podtrzymanie na duchu.
          Pozdrawiam
          • agaszafra Re: Fajny lokal 16.10.12, 12:00
            A ja mam dosyć "włoszczyzny", zjadłabym coś "domowego", ale niekoniecznie schabowego. Napewno fajne byłoby miejsce przyjazne dzieciom, smaczne desery i dobra kawa.
    • mara.senna Re: Fajny lokal 16.10.12, 12:28
      Myślę, że coś w stylu obiadów domowych ale w przyjemnym eleganckim wnętrzu, gdzie w weekendy można byłoby zamówić np zestawy lunchowe za do 25 zł złożony z dwóch dań, tak na wyjście z rodziną, byłoby super. W Markach i w okolicach brakuje takich miejsc. W tygodniu dobrze połączyć to z cateringiem dla firm, bo na pewno niektóre firmy byłyby chętne w zamówieniu takich zestawów.

Co do Menu, ja postawiłabym na obiady domowe typu kotlet schabowy i ziemniaki wymienne z frytkami oraz surówka, pizzerii jest tu dokoła mnóstwo, zawsze można to sobie szybko zrobić w domu z pudełka, a z obiadem jest gorzej, poza tym można zamówić z dowozem. Z tradycyjnym obiadem nie jest tak łatwo. Co więcej z pozycjami w menu bym nie szalała, myślę że 5 dań plus 2 zestawy lunchowe codziennie wystarczy (ze względu na specyfikę produktów spożywczych, które są stosunkowo drogie i szybko ulegają zepsuciu). Jeśli będzie dobre, to ludzie będą przychodzić :)

Ja np. jak chcę coś zjeść nie w Warszawie ale w okolicy to nie mam jakoś wyboru, wprawdzie w Markach jest Rancho Bena, ale jest dość specyficzne, nie każdemu odpowiada pod względem wystroju, są kebaby, ale ostatnio wybrałam się na klepisko nad zegrzem i nie dość, że ceny są zupełnie nieproporcjonalne do jakości (w centrum warszawy za taką cenę jem naprawdę fantastyczne obiady), to trochę jednak lokal wystrojem odstrasza. Jest bardzo niezdecydowany w folkorze. Fajnie jakby było takie miejsce w Markach, do którego z przyjemnością dałoby się wybrać w weekend na obiad, a po pracy wpaść i np wziąć na wynos 10 pierogów :)

pozdrawiam :)
      • opsrea Re: Fajny lokal 16.10.12, 12:50
        Witajcie,
        no i mówiłam, że w Markach są FAJNI LUDZIE ;)). Odłużmy stereotypy na bok i zróbmy coś fajnego. Razem bo bez Was mi się nie uda.
        Jestem przekonana, że lokal otworzę. Może uda się już na wiosnę.
        Również tak jak Wy myślałam raczej o kuchni polskiej, domowej, przystępnej cenowo oraz dostępnej w kateringu.
        Dziękuję Wam za pomysły i czekam na nowe.
        Pozdrawiam.
        • agaszafra Re: Fajny lokal 16.10.12, 13:26
          proponuję odwiedzić nowy lokal w Wawrze (jakieś 20 min z Marek), Karczma Warszawska Sielanka. Mają bardzo wielu klentów i serwują kuchnię domową, można zobaczyć wielkość porcji w stosunku do ceny i ogólnie organizację w lokalu.
          • pressluk Re: Fajny lokal 16.10.12, 13:45
            Witam,
            Struga absolutnie potrzebuje lokalu. Brakuje mi bardzo możliwości wyjścia na dobre wino, czy miejsca gdzie mógłgym zjeść dobre frytki i obejrzeć dzisiejszy mecz z Anglikami. Sugeruje jednak kuchnię włoską - pizza najszybciej przyjmnie się + obiady polskie. Podobnie działa IMBIR bliżej centrum Marek - mają pyszną pizzę, ale obiady domowe dla firm leżą pod względem jakości. Proponuję fajny lokal z kilkoma telewizorami. A może w weekedy potańcówki? Sądzę, że Struga dojrzała do tego - jest bardzo dużo ludzi z Warszawy - na poziomie. Myślę, że są duże szanse na sukces - mieszkaniec Strugi od 10 lat.
          • tommy113 Re: Fajny lokal 16.10.12, 14:01
            Ta, w Gdańsku na Rynku też jest. W sumie czasowo w godzinach szczytu niewiele dalej. Smacznego
        • marki125 Re: Fajny lokal 06.06.15, 22:49
          Witam,
          od ostatniego wpisu minęło już trochę czasu - gdzie możemy zjeść wspomniane polskie domowe obiady w Markach?
          • ma.rki Re: Fajny lokal 07.06.15, 16:23
            Witam,
            Mieszkam w Strudze od prawie 40 lat. I wiem ze fajny lokal przydał by się bardzo. Pytanie tylko o jakiej dokładnie lokalizacji myślisz, chętnie pomogę, popytam sąsiadów co im bardziej się podoba.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka