long.island 17.06.13, 22:38 Czy ktos z forumowiczow używa internetu z firmy format lub lunet-it? Musze wybrac dostawce internetu a ich oferta wyglada niezle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulatodar Re: format lub lunet-it 17.06.13, 23:44 Super, że w Markach powstają firmy - nowi dostawcy internetu (patrząc na siedzibę firmy - szczególnie w Strudze - części miasta najbardziej oddalonej od zasobów;) Mam wrażenie, że pomysł skopiowany z forum.gazeta.pl/forum/w,450,139934141,,Internet_w_Markach_wlasna_inicjatywa.html?v=2... ale to oczywiste, że pomysł na biznes wykluwał się przez lata, a powyższy post tylko potwierdził badania marketingowe dot. potrzeb dostępu do sieci. PS. do long.island - poczytaj o technologii Odpowiedz Link Zgłoś
long.island Re: format lub lunet-it 18.06.13, 14:27 do ulatodar mozesz sprecyzowac czego mam szukac w sprawie tej technologi? ma to byc wygonane na wifi 5 Mhz wiec jest to jakby normalna radiolinia Odpowiedz Link Zgłoś
ulatodar Re: format lub lunet-it 19.06.13, 21:56 long. island tak na szybko na podstawie oferty operatora zawartej na stronie www: # dostęp radiowy 5 GHz (brak zakłóceń z np. mikrofalówek) w technologi MIMO (kilka sygnałów radiowych) - technologia OK; standard wśród tego typu operatorów # gwarancja pasma - trochę dziwny parametr - pasmo dostawca może Ci zagwarantowywać w ramach swojej sieci (czyli użytkowników lunet-it; nikt nie zagwarantuje Ci za te pieniądze przepływności np. z jakimś serwerem w USA # w cenie ruter WiFi - super, nie musisz zaopatrywać się w urządzenia końcowe WiFi Moja rada - testuj, negocjuj, jak będzie OK to bierz na krótki okres, za rok przedstawisz nam opinie jak współpracowało się z tym dostawcą :) Ja posiadam obecnie łącze Neostrada z Orange - rejon ulic Legionowa/Długa, średnie parametry (oferta Neostrada do 10 Mbps) : down - ok. 2,6-2,8 Mbps up - ok. 0,6-0,8 Mbps ping - ok. 50 ms dzisiejszy pomiar tutaj www.speedtest.net/result/2784179316.png W ostatnich dwóch latach miałem może dwie poważne awarie (poza globalnym brakiem prądu), ekipa Orange działała sprawnie i awarię usunięte w ciągu tego samego dnia. Niestety - wybór należny do Ciebie... pzdr ulatodar Odpowiedz Link Zgłoś
ulatodar Re: format lub lunet-it 19.06.13, 22:05 uzupełniająco ws. gwarancji pasma - najważniejsze pytanie do operatora, jakie pasmo operator wykupił do GLOBALNEGO INTERNETU Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: format lub lunet-it 19.06.13, 19:27 Ceny nie powalają na kolana, szczególnie że trzeba doliczyć nie małe koszty instalacji. Ale dla kogoś, kto ma jedynie do wyboru Orange z ich Neostradą (która często działa jak chce) i przymusowym telefonem stacjonarnym lub zamiennie opłatą za utrzymanie linii w pakiecie, może być to ciekawa alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
long.island Re: format lub lunet-it 20.06.13, 13:08 w naszych okolicach nie mamy co snic o neostradzie niestety rowniez pan Piotr chyba wymieka i nie da rady dostarczyc nam internetu :( Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: format lub lunet-it 20.06.13, 20:41 Niestety przyszły takie czasy, że wszelkie inwestycje w budowę telekomunikacyjnych sieci przodowych praktycznie zamarły. W kręgu zainteresowania operatorów pozostają już wyłącznie duże osiedla wielorodzinne (bo tu koszty budowy sieci są stosunkowo niskie, a jednocześnie potencjalnych klientów dużo) gdzie trwa prawdziwa walka pomiędzy operatorami sieci kablowych, a cały segment rynku związany z zabudową jednorodzinną systematycznie stacza się w dół. Główny gracz na tym rynku czyli Orange (dawne TP) obecnie już inwestuje tylko gdy musi. Teraz w Polsce trwa rozpaczliwa walka Orange z istniejącą infrastrukturą, która w zastraszającym tempie zaczyna się sypać, a pieniędzy na poważniejsze modernizacje brak. Dokonuje się głównie napraw interwencyjnych, które nie mogą czekać. Perspektyw na odwrócenie tego trendu brak... Ludziom się wmawia głupoty o super mobilnym internecie, a tam naprawdę nie nadaje się do niczego więc niż przeglądanie stron w smartfonie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekm88 Re: format lub lunet-it 09.12.13, 19:46 to może jakas petycja do TP o poprawe infrastruktury? Ja mieszkam na Spacerowej w okolicy mostka i mam 0,5Mb... na infolinii mowia ze trzeba zebrac kilkadziesiat podpisow Odpowiedz Link Zgłoś
nomad997 Re: format lub lunet-it 09.12.13, 20:46 Pomarańczowa telekomuna zaprzestała praktycznie w całej Polsce jakichkolwiek inwestycji w modernizację oraz rozbudowę sieci kablowej. Sieć ma być taka, aby działały telefony (czyli to co muszą zapewnić), a napraw sieci dokonuje się tylko w przypadku awarii. Odsyłam do oficjalnego forum Orange - tak dowiesz się więcej. Są już całe gminy w Polsce, które od 2 lat nie mogą doprosić się tak elementarne sprawy jak rozbudowa przeciążonej centrali. Ludzie mają wieczorami i w weekendy internet gorszy niż 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
marekm88 Re: format lub lunet-it 09.12.13, 22:12 dzieki za info. Ostatecznie pozbawiłeś mnie złudzeń że coś się z tym da zrobić. Podpytałem dziś sąsiadów i większość korzysta z lunet. Jutro dzwonie. Odpowiedz Link Zgłoś