Dodaj do ulubionych

Net drogą radiową

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 08:30
W Ząbkach jest prężnie działające Stowarzyszenie, które założyło elegancką sieć
kablową na osiedlu. Mają też możliwość postawienia anteny, której zasięg z
pewnością objąłby Marki. Koszty są w granicach 800 zł za podłączenie (zależy od
odbiornika i ilości chętnych) i opłata miesięczna (chyba)50 zł. Czy znajdą się
zainteresowani?
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re: Net drogą radiową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 23:33
      Gość portalu: gaja napisał(a):
      > W Ząbkach jest prężnie działające Stowarzyszenie, które założyło elegancką sieć
      > kablową na osiedlu. Mają też możliwość postawienia anteny, której zasięg z
      > pewnością objąłby Marki. Koszty są w granicach 800 zł za podłączenie (zależy od
      > odbiornika i ilości chętnych) i opłata miesięczna (chyba)50 zł. Czy znajdą się
      > zainteresowani?
      Ja byłbym bardzo zainteresowany - jestem zmęczony używaniem modemu a wygląda, że
      na SDI nie mam szans. Jak nazywa się ta firma? Czy Ty byś rezygnowała na ich
      rzecz z SDI? Nie jesteś zadowolona?
      • Gość: gaja Re: Net drogą radiową IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 09:45
        Owszem, jestem zadowolona, ale miesięczna opłata jest znaaacznie niższa. Poza
        tym troszkę pracuję w tym stowarzyszeniu, więc pewnie opłatę za podłączenie bym
        miała rozłożoną na raty i mogłabym się ubiegać o zwolnieniez opłat
        miesięcznych. Zobacz sobie www.zabki.net.pl
        • Gość: Raffix Re: Net drogą radiową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 16:48
          > Owszem, jestem zadowolona, ale miesięczna opłata jest znaaacznie niższa. Poza
          > tym troszkę pracuję w tym stowarzyszeniu, więc pewnie opłatę za podłączenie bym
          > miała rozłożoną na raty i mogłabym się ubiegać o zwolnieniez opłat
          > miesięcznych. Zobacz sobie www.zabki.net.pl
          Zobaczyłem - inicjatywa rzeczywiście interesująca. Nie znalazłem jednak na
          stronie www.zabki.net.pl informacji np. o prędkości połączeń. Wiesz może, czy
          jest to mniej więcej tyle kilobitów co SDI czy mniej albo może więcej?
          Ja w każdym razie byłbym na poważnie zainteresowany - o ile byłyby możliwości
          techniczne (mieszkam w Pustelniku, czyli ładnych parę kilometrów od "Starych
          Marek").
          • Gość: gaja Re: Net drogą radiową IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 08:26
            Prędkość jest znacznie większa niż przy SDI. Tylko wydaje mi się, że najpierw
            należałoby zebrać więcej osób zainteresowanych, a później wystąpić do zarządu z
            jakimś wnioskiem. Anteny są o różnych zasięgach, zależy od potrzeb. I zasięg
            wpływa na cenę. Ale wydaje mi się, że dla nas dwojga to raczej by był drogi
            interes.
            • Gość: Raffix Re: Net drogą radiową IP: *.braun.de 25.06.02, 11:44
              > Prędkość jest znacznie większa niż przy SDI. Tylko wydaje mi się, że najpierw
              > należałoby zebrać więcej osób zainteresowanych, a później wystąpić do zarządu z
              > jakimś wnioskiem. Anteny są o różnych zasięgach, zależy od potrzeb. I zasięg
              > wpływa na cenę. Ale wydaje mi się, że dla nas dwojga to raczej by był drogi
              > interes.
              Paru więcej chętnych by się znalazło - w swojej okolicy wiem o co najmniej kilku
              mieszkańcach zainteresowanych szybkim internetem. Przez jakiś czas możliwości
              podczepienia się pod szybsze łącze poszukiwał też salon Hondy w Markach (był na
              ten temat wątek) ale nie wiem jaki jest status obecnie.
              • Gość: gaja Re: Net drogą radiową IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 13:30
                Poruszę temat na najbliższym zebraniu. Możesz się zorientować, ile by było
                mniej więcej osób zainteresowanych?
                • Gość: Raffix Re: Net drogą radiową IP: *.braun.de 27.06.02, 20:23
                  > Poruszę temat na najbliższym zebraniu. Możesz się zorientować, ile by było
                  > mniej więcej osób zainteresowanych?
                  Spróbuję się zorientować dokładniej - na mojej uliczce na razie wiem o 3-4
                  potencjalnie zainteresowanych rodzinach. Kilka uliczek dalej - kolejne dwie.
                • Gość: Raffix Gaja, czy było już zebranie? IP: *.braun.de 03.07.02, 19:25
                  > Poruszę temat na najbliższym zebraniu. Możesz się zorientować, ile by było
                  > mniej więcej osób zainteresowanych?
                  Gaja, czy było już zebranie? Ilu powinno się zebrać zainteresowanych?
                  • Gość: gaja Re: Gaja, czy było już zebranie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 12:52
                    Na razie kładą kablową sieć na osiedlu przy ul ... hmmmm Dwernickiego (jest
                    taka?). Ponieważ jest to stowarzyszenie, chłopcy pracują społecznie. Nie mogą
                    robić kabla tam i radia w Markach. Mają jeszcze jakieś życie osobiste. Ale
                    myślę, że gdyby tak każdy zainteresowany skierował zapytanie (na stronie jest
                    adres do Zarządu), to może by się pospieszyli.
                    • Gość: Raffix Re: sieć IP: *.braun.de 04.07.02, 13:08
                      > Na razie kładą kablową sieć na osiedlu przy ul ... hmmmm Dwernickiego (jest
                      > taka?). Ponieważ jest to stowarzyszenie, chłopcy pracują społecznie. Nie mogą
                      > robić kabla tam i radia w Markach. Mają jeszcze jakieś życie osobiste.
                      (...)
                      Podoba mi się, że komuś coś się jeszcze chce robić społecznie. W Markach z tym
                      chyba krucho...
                      • Gość: gaja Re: sieć IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 23:26
                        Wiesz, oni to po prostu luuubią. To ich pasja. Może kiedyś będą chcieli na tym
                        zarabiać, ale na razie cieszą się tym co robią.
                        • Gość: MACIEK Re: sieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 10:10
                          > Wiesz, oni to po prostu luuubią. To ich pasja. Może kiedyś będą chcieli
                          > na tym zarabiać, ale na razie cieszą się tym co robią.

czyli co, pozostaje przeprowadzic sie do Zabek?
                          • gaja01 Re: sieć 12.08.02, 00:05
                            Mam dobre wieści. We wrześniu ruszają ulice Kosynierów i Drewnicka w Markach.
                            Będą chyba stawiać antenę do radiówki. Ale trzeba dzwonić i pisać, żeby
                            wiedzieli, że warto się tym poważnie zainteresować. Ja ze swojej strony
                            naciskam jak mogę, kilka osób z Marek też dzwoniło (Raffix, chyba Ty też?).
                            Jeszcze raz zachęcam wszystkich do dowiadywania się osobiście.
                            www.zabki.net.pl
                            • Gość: Raffix Re: sieć IP: 3.5.* / 212.244.167.* 12.08.02, 06:27
                              gaja01 napisała:
                              > Mam dobre wieści. We wrześniu ruszają ulice Kosynierów i Drewnicka w Markach.
                              > Będą chyba stawiać antenę do radiówki. Ale trzeba dzwonić i pisać, żeby
                              > wiedzieli, że warto się tym poważnie zainteresować. Ja ze swojej strony
                              > naciskam jak mogę, kilka osób z Marek też dzwoniło (Raffix, chyba Ty też?).
                              > Jeszcze raz zachęcam wszystkich do dowiadywania się osobiście.
                              > www.zabki.net.pl
                              Ja przyznaję się, że nie dzwoniłem ale w świetle wieści o których piszesz,
                              zadzwonię na pewno.
                              • Gość: JW Re: sieć IP: 2.4.STABLE* 20.08.02, 14:19
                                Gość portalu: Raffix napisał(a):

> gaja01 napisała:
                                > > Mam dobre wieści. We wrześniu ruszają ulice Kosynierów i Drewnicka w Marka
                                > ch.
                                > > Będą chyba stawiać antenę do radiówki. Ale trzeba dzwonić i pisać, żeby
                                > > wiedzieli, że warto się tym poważnie zainteresować. Ja ze swojej strony
                                > > naciskam jak mogę, kilka osób z Marek też dzwoniło (Raffix, chyba Ty też?)
                                > .
                                > > Jeszcze raz zachęcam wszystkich do dowiadywania się osobiście.
                                > > www.zabki.net.pl
                                > Ja przyznaję się, że nie dzwoniłem ale w świetle wieści o których piszesz,
                                > zadzwonię na pewno.

Witam !

Obserwuję dyskusję na łamach mareckiego forum i musze stwierdzić, że to
                                dobrze, że GAJA (dziękuję) poruszyła ten istotny dla wielu "młodych " temat.
                                Ciekawy tym bardziej, że oferujemy tani, nie boję się uzyc słowa najtańszy
                                dostęp do netu przez 24 h na dobę, robimy sporo kosztem zycia prywatnego, ale
                                niektórzy właśnie w ten sposób chcieliby się realizowac. My utworzyliśmy taką
                                grupę i do chwili obecnej mamy 180 uzytkowników w sieci ASK na os. Powstańców.
                                Kolejne osiedla, o których wspominała Gaja w najbliższych 2-3-ech tygodniach
                                otrzymają pierwsze bajty z sieci lokalnej, a zaraz potem poprzez łącze radiowe.

Pozwolę sobie uzupełnic w kwestii parametrów technicznych, że po blisko 2-
                                letniej działalności naszego stowarzyszenia mamy obecnie dwa łącza radiowe
                                (dwóch niezależnych dostawców), o przepustowaści maksymalnej po 1 Mbps !
                                Ponadto w naszej sieci znajdują się inne, istotne dla sieciowiczów elementy:
                                serwer plików 440 GB !, poczta, www, zewnętrzne IP, hot-line, tel-info i wiele
                                innych przywilejów ...

Nie chciałbym być posądzony o reklamę ask, lecz wolę, aby było to
                                interpretowane jako zachęta do tego typu inicjatyw społecznych.

Co zrobić, aby miec internet?
                                To trudne pytanie, bo wymaga sporo własnej inicjatywy...
                                Należy więc przede wszystkim wzbudzić zainteresowanie wśród okolicznej
                                społeczności.
                                W kolejnym etapie należy mimo wielu obowiązków zawodowych i prywatnych
                                wygospodarować trochę czasu i chęci na organizację spotkań, dyskusji,
                                opracowanie projektu, struktury przyszlej grupy internautów etc.

Wiele mozna rzeczywiście o tym pisać, ale być może kiedyś zawitam w wasze progi
                                i pozwolę sobie opowiedzieć jak to robiło się w ASK... jak pracujemy dzisiaj...

Chcąc zakończyc optymistycznym akcentem powiem, że bierzemy równiez pod uwagę
                                rozbudowę naszych łączy o innnowacyjną strukturę opartą na technologii
                                radiowej, która swoim zasięgiem obejmie prawdopodobnie sporą część Marek. W
                                zależności od zastosowanej technologi, a nie ukrywam, że nie jest ona tania,
                                możemy mówic o transferach wewnątrz takiej sieci rzędu 11 Mbps wzwyż. Niestety
                                cena urządzeń nie zachowuje tutaj liniowości w stosunku do uzyskiwanych
                                transferów...:-((( Plusem tego rozwiązania byłoby to, że moglibyśmy zapomnieć o
                                kablach, kuciu, przekopach itd.

Zachęcam do szerszej dyskusji na łamach Waszego forum jak również na naszych
                                stronach www.zabki.net.pl

Z poważaniem,
                                Prezes ASK Ząbki.Net.Pl
                                Jerzy Wójtowicz
                                e-mail: prezes@zabki.net.pl
                                • Gość: Raffix Siec - kilka pytan IP: *.braun.de 20.08.02, 21:21
                                  Gość portalu: JW napisał(a):
                                  (...)
                                  > Nie chciałbym być posądzony o reklamę ask, lecz wolę, aby było to
                                  > interpretowane jako zachęta do tego typu inicjatyw społecznych.
                                  > Co zrobić, aby miec internet?
                                  > To trudne pytanie, bo wymaga sporo własnej inicjatywy...
                                  > Należy więc przede wszystkim wzbudzić zainteresowanie wśród okolicznej
                                  > społeczności.
                                  > W kolejnym etapie należy mimo wielu obowiązków zawodowych i prywatnych
                                  > wygospodarować trochę czasu i chęci na organizację spotkań, dyskusji,
                                  > opracowanie projektu, struktury przyszlej grupy internautów etc.
                                  >
                                  > Wiele mozna rzeczywiście o tym pisać, ale być może kiedyś zawitam w wasze
                                  > progi i pozwolę sobie opowiedzieć jak to robiło się w ASK... jak pracujemy
                                  > dzisiaj...
                                  > Chcąc zakończyc optymistycznym akcentem powiem, że bierzemy równiez pod uwagę
                                  > rozbudowę naszych łączy o innnowacyjną strukturę opartą na technologii
                                  > radiowej, która swoim zasięgiem obejmie prawdopodobnie sporą część Marek. W
                                  > zależności od zastosowanej technologi, a nie ukrywam, że nie jest ona tania,
                                  > możemy mówic o transferach wewnątrz takiej sieci rzędu 11 Mbps wzwyż.
                                  > Niestety cena urządzeń nie zachowuje tutaj liniowości w stosunku do
                                  > uzyskiwanych transferów...:-((( Plusem tego rozwiązania byłoby to, że
                                  > moglibyśmy zapomnieć o kablach, kuciu, przekopach itd.

Dzieki za interesujace informacje o ASK Zabki i za wstepne info o mozliwosciach
                                  dzialania w Markach. Zbieralem sie by zadzwonic do do Waszego stowarzyszenia,
                                  jednak - jesli mozna - zadam pytania, ktore mnie gryza za posrednictwem tego
                                  forum. Wybacz, jesli niektore beda niemadre ale jestem w tej dziedzinie raczej
                                  laikiem.
                                  Oto pytania:
                                  1. Czy przedsiewziecie mogloby miec szanse powodzenia na terenach zabudowanych
                                  przez domki jednorodzinne? Jak moglaby (w wersji dla laika takiego jak ja)
                                  wygladac struktura takiej sieci? O ile dobrze rozumiem, byloby to jedno lacze
                                  ze swiatem zewnetrznym rozprowadzane potem po poszczegolnych domkach droga
                                  kablowa lub radiowa? Czy rozprowadzanie kablem jest realne, czy pozostaje tylko
                                  droga radiowa?
                                  2. Zalozmy roboczo, ze podjalbym sie proby pozyskania mieszkancow
                                  zainteresowanych dostepem do internetu. Zakladajac dalej, ze maksymalne
                                  akceptowalne przez mieszkancow koszty wynosilyby:
                                  instalacja: do 1000 PLN na uzytkownika
                                  miesieczne koszty: miedzy 100 a 200 PLN na uzytkownika
                                  ile osob i w jakim promieniu zapewniloby zmieszczenie sie w takim koszcie (w
                                  najblizszej okolicy przewaza zabudowa jednorodzinna - najblizsze bloki w
                                  odleglosci ok 1,5-2 km)
                                  3. Czy znalezliby sie providerzy zainteresowani dostarczeniem internetu dla
                                  jednego - z ich punktu widzenia - odbiorcy?
                                  4. Czy w takie rozwiazanie daloby sie wlaczyc firmy? Np. wiem o co najmniej
                                  jednej firmie (zlokalizowanej ok 1,5-2 km ode mnie w linii prostej), ktora
                                  jakis czas temu poszukiwala lepszego dostepu do internetu i probowala zebrac
                                  wieksza liczbe zainteresowanych. Chyba to nie wypalilo, ale nie wiem, czy firma
                                  poradzila sobie inaczej czy nie.
                                  5. Jak duzy jest wklad pracy i wiedzy konieczny do utrzymania sieci w trakcie
                                  jej eksploatacji?

Z gory dziekuje za cierpliwosc i wyjasnienia :-)
                                  Pozdrawiam
                                  Rafal
                                  • Gość: JW Re: Siec - kilka pytan IP: 2.4.STABLE* 21.08.02, 07:59
                                    Raffix :
                                    > Dzieki za interesujace informacje o ASK Zabki i za wstepne info o
                                    mozliwosciach
                                    >
                                    > dzialania w Markach. Zbieralem sie by zadzwonic do do Waszego stowarzyszenia,
                                    > jednak - jesli mozna - zadam pytania, ktore mnie gryza za posrednictwem tego
                                    > forum. Wybacz, jesli niektore beda niemadre ale jestem w tej dziedzinie
                                    raczej
                                    > laikiem.
                                    > Oto pytania:
                                    > 1. Czy przedsiewziecie mogloby miec szanse powodzenia na terenach
                                    zabudowanych
                                    > przez domki jednorodzinne? Jak moglaby (w wersji dla laika takiego jak ja)
                                    > wygladac struktura takiej sieci? O ile dobrze rozumiem, byloby to jedno lacze
                                    > ze swiatem zewnetrznym rozprowadzane potem po poszczegolnych domkach droga
                                    > kablowa lub radiowa? Czy rozprowadzanie kablem jest realne, czy pozostaje
                                    tylko
                                    >
                                    > droga radiowa?
                                    Na dzień dzisiejszy technologia kablowa w pojedynczych przypadkach jest zbyt
                                    droga, ale nie wykluczona. Wszystko jednak sprowadza się do radiodostępu, bo to
                                    rozwiązanie sprawdziliśmy. Jeśli jest to skupisko domków mozna myslec o
                                    okablowaniu pod warunkiem, że nie trzeba uzyskiwac dodatkowych pozwoleń od
                                    różnych instytucji (poza właścicielami) Drugi wariant - łatwiejszy - to
                                    postawienie stacji bazowej w okolicy i zakrycie obszaru w promieniu kilku km
                                    dostępem do net. To drogie rozwiązanie, ale bacznie śledzimy postęp
                                    technologiczny i nasi admini nie omieszkają przeprowadzić odpowiednich prób,
                                    jeśli umożliwi nam to któraś z firm (czytaj - użyczy sprzętu do testów)
                                    > 2. Zalozmy roboczo, ze podjalbym sie proby pozyskania mieszkancow
                                    > zainteresowanych dostepem do internetu. Zakladajac dalej, ze maksymalne
                                    > akceptowalne przez mieszkancow koszty wynosilyby:
                                    > instalacja: do 1000 PLN na uzytkownika
                                    > miesieczne koszty: miedzy 100 a 200 PLN na uzytkownika

Koszt miesięczny przy dowolnym rozwiązaniu byłby zdecydowanie niższy niż 100
                                    PLN !!!
                                    Być może instalacja (u nas wpisowe) byłoby w wysokości jak wspomniano (1000
                                    PLN).

> ile osob i w jakim promieniu zapewniloby zmieszczenie sie w takim koszcie (w
                                    > najblizszej okolicy przewaza zabudowa jednorodzinna - najblizsze bloki w
                                    > odleglosci ok 1,5-2 km)

Pesymistyczny wariant - zasięg do 300 m, optymistyczny - czytaj drogi - do
                                    kilku km. Tu wstrzymam się z podaniem szczegółów do następnego razu kiedy ASK
                                    zbierze pełne informacje.

> 3. Czy znalezliby sie providerzy zainteresowani dostarczeniem internetu dla
                                    > jednego - z ich punktu widzenia - odbiorcy?
                                    Z pewnością, bo tak jest w chwili obecnej: jesteśmy stowarzyszeniem a więc
                                    jednym podmiotem prawnym. Liczba instalacji jakie posiadamy to nasza sprawa i w
                                    dobrze pojetym interesie providerów jest sprzedanie nam łącza/łącz o określonej
                                    przepustowości. Dzięki temu możemy liczyć jako poważny partner z tej półki
                                    rynkowej na dość korzystne ceny.

> 4. Czy w takie rozwiazanie daloby sie wlaczyc firmy? Np. wiem o co najmniej
                                    > jednej firmie (zlokalizowanej ok 1,5-2 km ode mnie w linii prostej), ktora
                                    > jakis czas temu poszukiwala lepszego dostepu do internetu i probowala zebrac
                                    > wieksza liczbe zainteresowanych. Chyba to nie wypalilo, ale nie wiem, czy
                                    firma
                                    >
                                    > poradzila sobie inaczej czy nie.
                                    W obecnej postaci przynależność firm do stowarzyszenia jest z mojego punktu
                                    widzenia wykluczona ze względu na ograniczenia prawne: czyli mówiąc krótko
                                    członek stowarzyszenia nie może czerpać korzyści finansowych z tytułu
                                    przynależności do stowarzyszenia. Z kolei dzierżawienie łącza wymaga dodatkowej
                                    umowy z dostawcą łącza i nie jestem pewny czy nie potrzebna jest koncesja na
                                    świadczenie usług telekomunikacyjnych (Jest to udostępnianie usługi osobom
                                    trzecim). Pomyślę nad wariantem dla firm, nie wykluczone, że można jakoś to
                                    rozwiązać...

> 5. Jak duzy jest wklad pracy i wiedzy konieczny do utrzymania sieci w trakcie
                                    > jej eksploatacji?
                                    Wkład pracy???
                                    Powiem tak: dla mnie praca w sieci to przynajmniej połowa czasu prywatnego.
                                    Jeśli chcielibyśmy zarejestrować stowarzyszenie - przejdziemy dłuuuugą i dość
                                    skomplikowaną prodecurę praną. Przechodziłem ją więc wiem co mówię. To kilka
                                    dni urlopu z głowy, a o wyjazdach do różnych urzędów i instytucji państwowych
                                    nie wspomnę (KRS, GUS, US, bank)
                                    Zakres wiedzy potrzebny do utrzymania sieci zależy od wymagań uzytkowników i
                                    zakresu dostępnych usług. Jeśli będzie to zwykły dostęp do netu, właściwie
                                    obsługa skupia się na dzialaniach doraźnych, przeglądach okresowych, a nie
                                    administarcyjnych. Jeśli dorzucimy do tego serwer, wtedy sprawa się komplikuje
                                    i wymaga opieki administartora. Pracę tę możemy oczywiście komuś zlecić, lecz
                                    to wpływa na koszt skladek czlonkowskich.
                                    W naszej sieci raz na rok prowadzone sa oględziny. Ostatnio wymieniliśmy nawet
                                    okablowanie między blokami, a przy okazji zmieniając konfigurację dzięki nowym
                                    przewodom, zwiększylismy dwukrotnie wewnętrzną przepustowość sieci (200 Mbps)

Reasumując, zarzad ask pewnie wcześniej czy później podejmie ryzyko i przyłączy
                                    nowych użytkowników indywidualnych. Nastąpi to mam nadzieję jeszcze w tym roku.
                                    To kwestia przede wszystkim kształtowania się cen urządzeń na rynku oraz
                                    zapotrzebowanie na taką usługę.

Liczę na współpracę mieszkańców Marek w tym zakresie oraz stosowanie
                                    odpowiedniej polityki informacyjnej. Być może kiedyś zaowocuje to dostępem do
                                    netu w Państwa domach o jakości wpływającej zdecydowanie pozytywnie na
                                    skołatane nerwy ludzi "wiszących" na modemie...
                                    Pozdrawiam,
                                    J. Wójtowicz
                                    >
                                    > Z gory dziekuje za cierpliwosc i wyjasnienia :-)
                                    > Pozdrawiam
                                    > Rafal
                                    • Gość: Raffix Re: Siec - kilka pytan IP: *.dsl.easynet.co.uk 21.08.02, 19:07
                                      (...)
                                      > Koszt miesięczny przy dowolnym rozwiązaniu byłby zdecydowanie niższy
                                      > niż 100 PLN !!!
                                      To fajnie - wzroslyby szanse na pozyskanie wiekszej liczby chetnych.

(...)
                                      > Pesymistyczny wariant - zasięg do 300 m, optymistyczny - czytaj drogi - do
                                      > kilku km. Tu wstrzymam się z podaniem szczegółów do następnego razu kiedy ASK
                                      > zbierze pełne informacje.
                                      Bede czekal niecierpliwie :-) Szczegolnie ciekaw jestem ile osob (w wariancie
                                      pesymistycznym) musialoby sie zebrac w promieniu tych 300 m by utrzymac koszty
                                      na zalozonym poziomie.

Dziekuje i pozdrawiam
                                      Rafal
                                  • gaja01 Re: Siec - kilka pytan 21.08.02, 15:43
                                    Hmmm jeśli moge się wtrącić ... połowa wolnego czasu to chyba żart ze strony
                                    Jurka. Bywam u niego czasami i z obserwacji (i zeznań jego żony) wiem, że
                                    poświęca jakieś 110% czasu wolnego na działalność sieci. Społeeeecznik z niego
                                    wielki :)
                                    • Gość: JW Re: Siec - kilka pytan IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 21.08.02, 22:42
                                      gaja01 napisała:

> Hmmm jeśli moge się wtrącić ... połowa wolnego czasu to chyba żart ze strony
                                      > Jurka. Bywam u niego czasami i z obserwacji (i zeznań jego żony) wiem, że
                                      > poświęca jakieś 110% czasu wolnego na działalność sieci. Społeeeecznik z
                                      niego
                                      > wielki :)
                                      No tak...:-)))) to mi dołożyłaś...
                                      Nie chciałem na początek wszystkich wystraszyć...:-)))
                                      Pozdrowienia,
                                      JW
                                      • Gość: Raffix Re: Siec - kilka pytan IP: *.braun.de 03.09.02, 17:00
                                        > No tak...:-)))) to mi dołożyłaś...
                                        > Nie chciałem na początek wszystkich wystraszyć...:-)))
                                        Hmmm... ja sie troche przestraszylem :-)
                                        Poza tym rozmawialem z kilkoma sasiadami i ku mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze
                                        nie wszyscy sa tak uzaleznieni od internetu jak ja. Dziwne... :-) Tym bardziej
                                        wiec ciekaw jestem ile osob w okolicy powinno sie zebrac, by przedsiewziecie
                                        mialo jakikolwiek sens.
                                        • Gość: y2k Re: Siec - kilka pytan IP: *.citicorp.com 06.09.02, 12:31
                                          nie wiem co rozumiesz przez okolice, ale jesli Dolna, to chyba masz jeszcze
                                          jednego chetnego ;)
                                          pozdrawiam
                                          • Gość: Raffix Re: Siec IP: *.braun.de 06.09.02, 12:50
                                            Gość portalu: y2k napisał(a):
                                            > nie wiem co rozumiesz przez okolice, ale jesli Dolna, to chyba masz jeszcze
                                            > jednego chetnego ;)
                                            > pozdrawiam
                                            Ja mieszkam przy Rydza Smiglego - od Dolnej bedzie pewnie ok. kilometra (jesli
                                            nie znasz ul Rydza Smiglego to polecam plan na stronie marki.net.pl)
                                            Trzeba poczekac na wieciej szczegolow od ASK Zabki, by zobaczyc czy
                                            przedsiewziecie w ogole ma szanse powodzenia. Czy moglbys wpisac tu swoj adres
                                            e-mail? - skontaktowalbym sie z Toba, gdyby cos sie zaczynalo w tej sprawie
                                            dziac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka