Dodaj do ulubionych

Zext&# 8211;niebezpieczne żarówki halogenowe

06.01.03, 16:55
Uwaga !
Pod konie ub.roku świecąca żarówka halogenowa firmy Zext wybuchła nad moją
kanapą rozpryskując się na tysiące drobnych , gorących kawałków. Rozgrzane
drobiny wypaliły dziury w kanapie stojącej pod lampą , „zesmażyły” na brązowo
lakier na podłodze, „wtopiły się” w dywan powodując konieczność jego
wyrzucenia. Szczęściem nie dosięgnęły nikogo z domowników i żadnej gazety, co
niechybnie wywołałoby pożar. Sprawdźcie proszę swoje żarówki halogenowe czy
nie pochodzą z tej firmy aby nie spotkało Was nieszczęście.
Nie zapalajcie ich nad głowami Waszych bliskich i nad gazetami !!
Pozdrawiam,
P.
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re:niebezpieczne żarówki halog IP: *.braun.de 06.01.03, 17:09
      Hm.. rzeczywiscie brzmi powaznie. Dzieki za ostrzezenie - sprawdze u siebie, bo
      ja chyba tez co najmniej raz kupilem zarowki mniej znanej firmy, moze to ta
      sama?
      Ale z drugiej strony, mam zamiast tego kupowac zarowki, ktore swieca nade mna i
      maja napisane "Osram"? :-)
      • Gość: Raffix Re:niebezpieczne żarówki halog IP: *.braun.de 06.01.03, 17:11
        Sorry, moje nie sa halogenowe tylko "swietlowkowe". Mam nadzieje, ze takie nie
        wybuchaja?
    • Gość: amba Re: Zext&# 8211;niebezpieczne żarówki halog IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 17:11
      Dzieki za ostrzeżenie.Sprawdziłam swoje i mam osramy w łazience.Dobre miejsce
      dla tej marki;-)Ciekawa jestem czy informowałeś o tym wybuchu producenta ,albo
      dystrybutora?
      Pozdrawiam
      • Gość: Irytek Re: Zext&# 8211;niebezpieczne żarówki halo IP: *.dialup.warszawa.pl 06.01.03, 20:54
        Cześć. Ciekawe zjawisko opisałeś. Z racji swej pracy (i zainteresowań techniką
        oświetleniową )bardzo mnie Twoja relacja zaciekawiła. Mam w związku z tym
        faktem pytania: czy ktoś z domowników nie robił przypadkiem sprzątania , w
        trakcie którego był punkt p.t. -wycieranie lampy ? Czy ta żarówka nie była
        dotykana przez kogokolwiek , wcześniej palcami (przed zapaleniem) ? Jaka jest
        budowa "bańki" szklanej ? Jakie jest napięcie zapłonu (12 V ,24 V ,220 V,
        inne )? Jaka była moc żarnika HL , i jaka jest moc zalecana do Twojej oprawy ?
        pzdr
        • pustelnik2 Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe 07.01.03, 10:02
          Gość portalu: Irytek napisał(a):

> Cześć. Ciekawe zjawisko opisałeś. Mam w związku z tym
          > faktem pytania: czy ktoś z domowników nie robił przypadkiem sprzątania , w
          > trakcie którego był punkt p.t. -wycieranie lampy ?

Odp.W okresie poprzedzającym jej wybuch nie było sprzątania, nie była niczym
          wycierana.

> Czy ta żarówka nie była dotykana przez kogokolwiek , wcześniej palcami
          (przed zapaleniem) ?
          Odp.Nie była dotykana palcami od chwili jej włożenia do obudowy czyli blisko
          przez okres roku.

> Jaka jest budowa "bańki" szklanej ? Jakie jest napięcie zapłonu (12V,24V ,
          > 220 V, inne )? Jaka była moc żarnika HL , i jaka jest moc zalecana do Twojej
          > oprawy ?

Odp.Bańka miała kształt stożka. Napięcie zapłonu 220V, moc żarnika 50W , moc
          zalecana do oprawy <=50W.

Żarówka świeciła przez ok. 4-5 godzin przed "wybuchem" . W pokoju panowały
          normalne, domowe warunki. Żarówka nie była wcześnie pochlapana jakimkolwiek
          płynem. Mogła być zakurzona, jak to z żarówkami w mieszkaniu bywa.
          Pozdrawiam
          P.
      • pustelnik2 Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe 07.01.03, 09:44
        Gość portalu: amba napisał(a):

> Dzieki za ostrzeżenie.Ciekawa jestem czy informowałeś o tym wybuchu
        > producenta ,albo dystrybutora?

Poinformowałem importera o zdarzeniu, przesyłając mu zdjęcie żarówki na tle
        wypalonych dziur w kanapie.
        Najpierw długo zwlekali z odpowiedzia a później poprosili o przesłanie resztek
        żarówki z dowodem jej zakupu .
        Nigdy nie gromadziłem paragonów za zakup żarówek i innych drobnych elementów
        wyposażenia domu , więc nie mogłem spełnić żądania firmy.
        To co mogłem zrobić , to czynię: informuję innych o niebezpiecznych produktach.
        No i zainstalowałem pudełko na wszelkie paragony !
        Pozdrawiam
        P.
        • Gość: Prawnik Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe IP: 212.244.180.* 07.01.03, 10:21
          pustelnik2 napisał:

> Poinformowałem importera o zdarzeniu, przesyłając mu zdjęcie żarówki na tle
          > wypalonych dziur w kanapie.
          > Najpierw długo zwlekali z odpowiedzia a później poprosili o przesłanie resztek
          > żarówki z dowodem jej zakupu .

Informowanie importera (albo producenta) o tym, ze produkt jest niebezpieczny z reguly nic nie daje. Mam dla Ciebie Pustelniku2 inna rade. Zgodnie z ustawa o ogolnym bezpieczeniestwie produktow warto byloby abys o calym zdarzeniu poinformowal (pisemnie) Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumentow (organ odpowiedzialny za realizacje ww. ustawy). Urzad ten, w wyniku otrzymanego sygnalu, moze wszczac postepowanie wyjasniajace (lub od razu administracyjne) w celu stwierdzenia czy produkt jest rzeczywiscie niebezpieczny i stanowi zagrozenie dla zycia i zdrowia konsumentow. Podaje Ci adres: Pl. Powstancow Warszawy 1, 00-950 Warszawa.

pozdrawiam Prawnik
          • Gość: Irytek Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe IP: *.dialup.warszawa.pl 07.01.03, 12:03
            Ja natomiast , w swej prawniczej indolencji ,nic Ci drogi kolego nie doradzę.
            No , moze tylko to bys zatrzymał resztki wzmiankowanej i niebezpiecznej.Szklo i
            cokół żarówki.Ale to tak pro forma. Bo jakoś nie bardzo wierzę w to by sprawa
            dotarła do szczęśliwego i właściwego zakończenia. A to z powodu :
            prawdopodobnie Twej niechęci do długotrwałych procesów prawno- jakichśtam ,
            związanych z nimi analiz (bardzo naukowych zresztą), i niskiej i mało
            prawdopodobnej szansy na uzyskanie odszkodowania za straty materialne i
            moralne. Zwłaszcza to ostatnie w majestacie naszego prawa jest mało istotne (i
            tu kocham Stany Z. za szacunek dla szmalu ).
            Ale gdyby........ to resztki do badań się przydadzą. Chociaż i w tej materii
            jest to mało celowe , bo nawet badanie fizyko-chemiczne osadu na szkle (inny
            dla żarówki która została zbita w okresie eksploatacji , i inny gdy nie była
            zapalona) , czy naprężeń w resztkach bańki ,badanych defektoskopowo - nic nie
            da bo polski wymiar sprawiedliwości jest daleki od sprawiedliwości a o
            możliwości przeprowadzenia ewentualnych badań wie może jeden promil sędziów
            ferujących wyroki (wedle sumienia i paragrafów bo o wiedzę trudno).
            pozdrawiam
          • pustelnik2 Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe 08.01.03, 09:41
            Gość portalu: Prawnik napisał(a):

> Mam dla Ciebie Pustelniku2 inna rade. Zgodnie z ustawa o
            > ogolnym bezpieczeniestwie produktow warto byloby abys o calym zdarzeniu
            > poinformowal (pisemnie) Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumentow (organ
            >odpowiedzialny za realizacje ww. ustawy). Urzad ten, w wyniku otrzymanego
            >sygnalu, moze wszczac postepowanie wyjasniajace (lub od razu administracyjne)
            >w celu stwierdzenia czy produkt jest rzeczywiscie niebezpieczny i stanowi
            >zagrozenie dla zycia i zdrowia konsumentow. Podaje Ci adres: Pl. Powstancow
            Warszawy 1, 00-950 Warszawa.
            >
            > pozdrawiam Prawnik

Odp. Dzieki Prawniku
            Z całą pewnością skorzystam z Twojej rady.
            Pozdrawiam
            P.
            • Gość: toban Re: Zext niebezpieczne żarówki halogenowe IP: *.local.berlin 08.01.03, 09:51
              dla ułatwienia podsyłam adres internetowy Urzadu Ochrony Konkurencji i
              Konsumentow
              www.uokik.gov.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka