Dodaj do ulubionych

pytanie do Pani Agaty

07.07.06, 20:24
Niektorzy mieszkancy Marek nie wybieraja regularnie szamb. Skutki
wiadome..... smrod i fetor, ktory musza znosic sasiedzi. Skargi w Urzedzie
Miasta sa ignorowane. Czy moglaby Pani jako radna powiedziec jak sobie z
takimi problemami radzic? Czy jest Pani w stanie zareagowac na skargi
skladane w Urzedzie Miasta, ktore pozostaja bez odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • piotrg4 Re: pytanie do Pani Agaty 07.07.06, 20:51
      heh a na dodatek na ulicy chyba wyszynskiego to jest przedluzenie P.J.Pawła II
      sa tacy agenci ze wylewaja szambo na ulice albo do pobliskiego lasku brzozowego
      za pomoca szlaufa.... brak slow
      pozdr
      • idalia1002 Re: pytanie do Pani Agaty 07.07.06, 21:11
        Podobny problem dotyczy też ulicy Warszawskiej. I jako ciekawostkę dodam, że
        dzieje się to "pod nosem" Pani radnej, która rzekomo dba o interesy
        mieszkanców. Czyżby Panią radną zawodził zmysł powonienia?
        • flash3 Re: pytanie do Pani Agaty 07.07.06, 21:38
          Ciężko tu mówić o ignorowaniu czegokolwiek przez UM.
          Jak osoba ma choćby jedną fakturę za wywóz szamba z ostatniego okresu to nie
          można jej nic zrobić. A jedynie można ją ukarać jak się ją przyłapie
          bezpośrednio na wylewaniu szamba – a to wymaga współpracy mieszkańców, i potem
          ich późniejszego zeznawania w sądzie jako świadków.
        • agata29 Re: pytanie do Pani Agaty 08.07.06, 19:11
          idalia1002 napisała:

> Podobny problem dotyczy też ulicy Warszawskiej. I jako ciekawostkę dodam, że
          > dzieje się to "pod nosem" Pani radnej, która rzekomo dba o interesy
          > mieszkanców. Czyżby Panią radną zawodził zmysł powonienia?

Szanowna "SĄSIADKO"
          Czy złożyła Pani stosowne pismo do Urzędu Miasta Marki wraz z dowodami?
          radna Agata Maria Świstowska
          • idalia1002 Re: pytanie do Pani Agaty 08.07.06, 23:55
            Oczywiście, że tak - nawet kilkakrotnie, ale zdaje się, że nikogo to nie
            obchodzi. Mam nawet kilka ciekawych fotek. Chociaż mam głębokie przekonanie, że
            temat jest Pani znany.
            • flash3 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 11:36
              idalia1002 napisała:

> Oczywiście, że tak - nawet kilkakrotnie, ale zdaje się, że nikogo to nie
              > obchodzi. Mam nawet kilka ciekawych fotek.

O takich przepadkach mówił kiedyś burmistrz Werczyński.
              Ludzie bardzo często piszą do Referatu Ochrony Środowiska jakieś anonimowe
              donosy, o tym że ktoś wywozi śmieci do lasu, albo wylewa szambo.
              Są także przypadki że przysyłane są do UM także zdarzenia udokumentowane na
              zdjęciach bądź w inny sposób, i jest to robione oficjalnie jako pismo podpisane
              imieniem i nazwiskiem przez nadawcę.

Tylko zawsze jest tak, że jak Referat Ochrony Środowiska odpowiada takiej
              osobie, że są nadesłane niepowtarzalne dowody i jest skłonny wytoczyć sprawcy
              proces karny przez sądem, ale osoba zgłaszająca musi wystąpić w roli świadka
              przed sądem, gdzie powinna odpowiedzieć co, gdzie jak, i kiedy.

Ale do tej pory jakoś nikt z osób zgłaszających taki proceder nie zechciał iść
              do sądu jako świadek, a bez tego nie można wytoczyć sprawy.
            • agata29 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 17:24
              idalia1002 napisała:

> Oczywiście, że tak - nawet kilkakrotnie, ale zdaje się, że nikogo to nie
              > obchodzi. Mam nawet kilka ciekawych fotek. Chociaż mam głębokie przekonanie,
              że
              >
              > temat jest Pani znany.

Szanowna Pani
              Proszę mieć odwagę cywilną i wskazać kto na ulicy Warszawskiej wylewa szambo,
              bo nikt wcześniej nie zgłaszał się do mnie o interwencję w tej sprawie.
    • agata29 Re: pytanie do Pani Agaty 08.07.06, 19:07
      rafal9963 napisał:

> Niektorzy mieszkancy Marek nie wybieraja regularnie szamb. Skutki
      > wiadome..... smrod i fetor, ktory musza znosic sasiedzi. Skargi w Urzedzie
      > Miasta sa ignorowane. Czy moglaby Pani jako radna powiedziec jak sobie z
      > takimi problemami radzic? Czy jest Pani w stanie zareagowac na skargi
      > skladane w Urzedzie Miasta, ktore pozostaja bez odpowiedzi.

Szanowni Państwo

Zgodnie z paragrafem 45 ustęp 2 punkt 2 Regulaminu Organizacyjnego Urzędu
      Miasta Marki Referat Ochrony Środowiska, Gospodarki Wodnej i Rolnictwa w
      Urzędzie Miasta zajmuje się kontrolowaniem właścicieli nieruchomości w zakresie
      wykonywania obowiązku usuwania odpadów komunalnych i nieczystości ciekłych i
      wszystkie sprawy związane z >wylewaniem szamba> należy kierować do ww. Referatu.

• darek721 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 07:09
        Pani Agato mam wrażenie,że jak jest możliwość zrobienia czegoś konkretnego- a
        przynajmniej wykazania się umiejętnościami mediacyjnymi
        na lini opieszały urząd-osaczony fekaliami wyborca (sasiadka )lub na niwie
        stosunków międzysąsiedzkich w rejonie ulicy warszawskiej i przyczynienia się do
        poprawy "szambowego" wizerunku naszego miasteczka to spławia pani sąsiadów i
        wyborców aż niemile oschło za zasłonę z pustych paragrafów.

A fetor się unosi coraz większy.
        pozdrawiam równiez umęczony przez sąsiedzkich wylewaczy szamba darek
        • agata29 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 17:42
          darek721 napisał:

> Pani Agato mam wrażenie,że jak jest możliwość zrobienia czegoś konkretnego- a
          > przynajmniej wykazania się umiejętnościami mediacyjnymi
          > na lini opieszały urząd-osaczony fekaliami wyborca (sasiadka )lub na niwie
          > stosunków międzysąsiedzkich w rejonie ulicy warszawskiej i przyczynienia się
          do
          >
          > poprawy "szambowego" wizerunku naszego miasteczka to spławia pani sąsiadów i
          > wyborców aż niemile oschło za zasłonę z pustych paragrafów.

Radny nie jest "jednoosobowym Urzędem Miasta".
          W Urzędzie Miasta są właściwe referaty, które zajmują się sprawami według
          swojej właściwości.
          Jeżeli Ktoś zwraca się do mnie o interwencje w jakiejś sprawie, to wtedy taką
          interwencję podejmuję. W opisanej sprawie Nikt nie zwracał się do mnie o
          interwencję.
          Chciałam zaznaczyć, że oprócz pełnienia funkcji radnego, pracuję zawodowo i
          niestety nie mam możliwości czasowych, żeby chodzić po Markach i wąchać "Kto
          wylewa szambo".
          Bo wtedy funkcję radnego można byłoby doprowadzić do absurdu.

• darek721 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 21:32
            nie mam możliwości czasowych, żeby chodzić po Markach i wąchać "Kto
            > wylewa szambo".
            Pani mecenas nie chodzi o całe Marki tylko o pani najbliższe otoczenie,miejsce
            pani pracy(kancelaria) i wypoczynku (dom).Czy jest pani tak bardzo pozbawiona
            powonienia? A może są inne powody?
            Pozdrawiam darek

• tomt3 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 12:13
        Obowiązki radnego

..Najogólniej, podstawowe obowiązki radnego określone zostały w rotach
        ślubowania radnego. Radny gminy zobowiązuje się do działania w interesie
        lokalnym, tj. „pracować dla dobra i pomyślności gminy, działać zawsze zgodnie z
        prawem oraz z interesami gminy i JEJ MIESZKAŃCÓW, godnie reprezentować swoich
        WYBORCÓW, troszczyć się o ICH sprawy oraz nie szczędzić sił dla wykonywania
        zadań gmin..
        • agata29 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 17:26
          tomt3 napisał:

> Obowiązki radnego
          >
          > ..Najogólniej, podstawowe obowiązki radnego określone zostały w rotach
          > ślubowania radnego. Radny gminy zobowiązuje się do działania w interesie
          > lokalnym, tj. „pracować dla dobra i pomyślności gminy, działać zawsze zg
          > odnie z
          > prawem oraz z interesami gminy i JEJ MIESZKAŃCÓW, godnie reprezentować swoich
          > WYBORCÓW, troszczyć się o ICH sprawy oraz nie szczędzić sił dla wykonywania
          > zadań gmin..

Szanowny Panie
          Znam swoje obowiązki i je wypełniam.
          • tomt3 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 17:49
            Radny(a)nie jest potrzebny do podania treści paragrafu.Radny(a)jest
            potrzebny(a) do interwencji.Stąd mój wcześniejszy post.Gdyby Pani napisała-zajmę
            się tym,to ok.Ale widać na czym polega ta praca.Na cytowaniu przepisów a potem
            umywam ręce..
            • darek721 Re: pytanie do Pani Agaty 09.07.06, 21:36
              Radny(a)nie jest potrzebny do podania treści paragrafu.Radny(a)jest
              potrzebny(a) do interwencji.Stąd mój wcześniejszy post.Gdyby Pani napisała-zajmę
              się tym,to ok.Ale widać na czym polega ta praca.Na cytowaniu przepisów a potem
              umywam ręce..
              Wcześniej spycham dalej, daleko ode mnie.
              pozdrawiam darek
              • flash3 Proponuje Przystopować 09.07.06, 21:46
                Widzę że część osób wypowiadających się w tym wątku zaczyna uprawiać coś, co w
                slangu stałych bywalców forów dyskusyjnych nazywa się wdzięcznie „jazdą po
                bandzie”.
                Dlatego proponuję przystopować wylewanie żali i złośliwości na forum, bo do
                niczego to nie prowadzi, a pewne osoby są już bliskie przekroczenia tej
                cienkiej granicy, gdzie polemika przeradza się w „obrzucanie błotem”. A myślę
                że nikomu o to nie chodzi... choć mogę się niestety mylić.
                • darek721 Re: Proponuje Przystopować 09.07.06, 22:34
                  flashu świeże głosy na tym forum mogły by wnieść nową wartość odmienną nieco od
                  dotychczasowego "klubu pozerów" i "klubiku wzajemnej adoracji" . Sąsiedzi
                  radnej świstowskiej z ul.warszawskiej postępują właściwie i oczekują
                  niewiele,natomiast zasłona dymna z pustych paragrafów oraz histeryczne reakcje
                  dla uniknięcia kiwnięcia symbolicznym palcem przez osobę która ma tak wysokie
                  aspiracje świadczy o szczerości jej intencji.
                  Tak ogólnie (oniczym konkretnym)to ona chętnie a szczególnie (o stosunkach
                  międzysasiedzkich z fetorem w tle na ul.warszawskiej)to już nie koniecznie.
                  Czyżby spadła maska?
                  pozdrawiam darek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka