Dodaj do ulubionych

zabieg Credego

31.08.13, 17:12
Dziewczyny zaskoczyła mnie ta procedura po porodzie. Co wy na to, żeby zakraplać noworodkowi oczy antybiotykiem? Mnie to jakoś nie leży generalnie, do porodu mam już lada chwila, a chciałabym coś poczytać sensownego o tym- jak coś macie to podajcie namiar.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: zabieg Credego 31.08.13, 19:47
      ale to nie jest antybiotyk,tylko azotan srebra,chyba obowiązkowe?
      • mama.rozy Re: zabieg Credego 31.08.13, 19:50
        zobacz tu
        portal.abczdrowie.pl/zabieg-credego
        jak jest w przypadku domowego,pewnie dziewczyny napiszą
    • kropkaa Re: zabieg Credego 01.09.13, 18:41
      Nie można sobie zażyczyć braku tej procedury?
      • mama.rozy Re: zabieg Credego 01.09.13, 19:45
        mam już informacje,że przy domowym nie trzeba się na nic zgadzac
        pewnie do potwierdzenia
        • soldie Re: zabieg Credego 02.09.13, 09:50
          No pewnie,że nie trzeba się zgadzać smile Położna dała mi po prostu wszystkie aktualne zalecenia i tak się zastanawiam nad tym, bo przy poprzednich dzieciach nie proponowali czegoś takiego wink Z tym, że ja nie wiem co myśleć...Azotan srebra brzmi nie najgorzej ale to jest opcja- moja położna ma antybiotyk akurat, bo też można go użyć. Ale kurcze jak to dwoinka rzeżączki powoduje to straszne zapalenie, to trzeba by ją mieć przecież,żeby się dziecko zaraziło...
          • ciociacesia azotan srebra szczypie w oczka 02.09.13, 21:15
            antybiotyk miejscowy nie szczypie i w zasadzie do organizmu sie nie wchłania. ja bym brała antybiotyk
          • deigratia Re: zabieg Credego 02.09.13, 22:01
            Hej, Soldie, najpierw gratulacje! ja tu rzadko bywam i właśnie się dowiedziałam o Twoim czwartym? szczęściusmile

Nigdy nie słyszałam o tym zabiegu, hmm, a w Twoim linku piszą że od 33 roku w Polsce obowiązkowy... Tzn. że zrobili to naszym dzieciom nie pytając?

Ja jestem zdania, żeby się nie bać: nie masz rzeżączki, to nie zakraplać. Bo co oni proponują? każdemu noworodkowi zafundować chemiczne zapalenie spojówek na początek. Tak na wszelki wypadek. Super. Ja proponuję zbadać się na rzeżączkę i zachować zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam
            • soldie Re: zabieg Credego 02.09.13, 23:42
              deigratia dzięki- tak to już czwarte szczęście wink Doszłam do tego samego wniosku- azotany czy antybole- nie mam rzeżączki więc po co to mojemu dziecku. Zastanawia mnie też to, dlaczego założeniem jest,że każda ciężarna ma rzeżączkę i czemu nie ma profilaktycznie badań w tym kierunku... pewnie chodzi o zysk firm farmakologicznych jak zwykle...
    • mad_milk Re: zabieg Credego 03.09.13, 00:12
      Urodziłam w domu i nikt mi nawet nie proponował zabiegu. I tak bym sie nie zgodziła.
      • mama.rozy Re: zabieg Credego 03.09.13, 08:30
        soldie-wtedy,kiedy ten przepis wchodził,niestety była epidemia rzeżączki
        teraz chyba profilaktycznie,a nuż cośwink
        wiesz,jak to jestsmile
        ale skoro mnie uczyli,ze to obowiązkowe te kilkanaście lat temu,to jeszcze chyba głęboko siedzi na oddziałach
        • podkocem Re: zabieg Credego 03.09.13, 23:37
          A to nie bada się cięzarnych pod kątem chorób wenerycznych? Mnie przebadano na wszystkie syfy -hivy, po co mieliby zakraplać jeśli wynik wyszedł negatywny?
          • ciociacesia akurat na to chyba nie badają 04.09.13, 09:11
            kiła, hiv i GBS
            • podkocem Re: akurat na to chyba nie badają 07.09.13, 14:23
              faktycznie na kiłę i Streptococcus nie badaja, ale na hiv tak.
              • hortensjaaaa Re: akurat na to chyba nie badają 09.09.13, 00:44
                ale chyba na Streptococcus badają, z tego co pamiętam to moja położna (mająca wytyczne ogólne) wymagała ode mnie takiego badania przed porodem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka