Dodaj do ulubionych

nolana paradoxa

15.04.16, 19:52
Mam już spore sadzoneczki z nasion, chciałam posadzić na słonecznym balkonie (południowy wschód). Jednak nie znalazłam zbyt wielu zdjęć takiego nasadzenia, więc nie jestem pewna, czy bedzie kwitła jak szalona, czy uderzy w zielone. Doniczki mam głębokie. Miał ktoś? Warto było?
Obserwuj wątek
    • m.a.l.a_syrenka Re: nolana paradoxa 20.06.16, 18:43
      Nikt nie hodował? to napiszę jak do tej pory układa mi się z nolaną.
      Wg opakowania miała to być odmiana o jednokolorowych niebieskich kwiatach. Wyszło trochę inaczej, są niebieskie (choć delikatnie wpadają w lila, czyli nie błękitny), ale mają żółte środki.
      Ponieważ mają mięsiste listki i nasadę korzenia jak u maczków kalifornijskich, myślałam -będzie im dobrze na "patelni", czyli w nagrzewajacym się miejscu na balkonie. Otóż nic z tego. Więdły mi jak sałata. Przestawiłam w chłodniejsze też słoneczne miejsce i teraz jej dobrze. Czyli wymagania jak lobelii przylądkowej. Kwiaty podobne do wilca.
      Ciekawe doświadczenie, ale w następnym roku wymyślę coś innego.
      Mogłaby to być surfinia Blue Sky, tylko nie wiem skąd nasiona. Sadzonek na sztuki też nie namierzylam, setki nie potrzebuję.
    • m.a.l.a_syrenka Re: nolana paradoxa 21.06.16, 13:59
      Na drugi dzień po przestawieniu w lepsze miejsce, nolana zaczęła pachnieć słodko jak landrynki albo rezeda. Ma kruche pędy i to co się akurat złamało wstawiłam do flalonu, kwitnie też i we flalonie. Chyba jednak polubię tą roślinę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka