Dodaj do ulubionych

heliotrop peruwianski

13.02.07, 11:50
Czy miałyście go na balkonie? Kupiłam wczoraj nasionka. Spróbuję wysiać w tym
tygodniu. Mojej babci w zeszłym roku nie udało się go wyhodować z nasionek...
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: heliotrop peruwianski 13.02.07, 14:02
      Muszę Was zmartwić.Ja siałam kilka razy i też nigdy mi się nie powiodło.Teraz
      kupuję gotowe sadzonki,ale nie zawsze uda mi się trafić.Jeszcze taka
      rada-rośliny dokładnie całe lato pryskam jakimś środkiem na choroby
      grzybowe(np.Saprol-co dwa tygodnie wieczorem),inaczej liście im brązowieją od
      brzegów i wnet cała roślina robi się brzydka i przestaje wypuszczać
      kwiatostany.Ale ten zapach...polecam i pozdrawiam wiosennie
      • marynia30 Re: heliotrop peruwianski 13.02.07, 15:21
        Ja właśnie czytałam że on wymaga dużej troski i trzeba go regularnie nawozić.
    • antonow2 Re: heliotrop peruwianski 16.02.07, 11:32
      Z nasion nigdy nie probowalem, zawsze kupowalem sadzonki. Nie udalo mi sie
      rowniez utrzymac go zima , w domu. Latem, na balkonie trzeba uwazac, bo bardzo
      lubia go mszyce.
      • gabula777 Re: heliotrop peruwianski 16.02.07, 11:43
        Mnie nawet kiedyś udało się przetrzymać przez zimę ,dolne liście zbrązowiały,a z
        ocalałych końcówek wiosną zrobiłam sadzonki.Ukorzeniły się nawet,ale słabo rosły
        i w końcu kupiłam wyrośnięte u ogrodnika.
        • chanel15 Re: heliotrop peruwianski 21.02.07, 21:52
          Zniechęciłam się do niego, choć pięknie pachnie wanilią i ma przepiękny
          fioletowy kolor. Kupowałam przez 2 lata sadzonki, na początku było OK, ale
          bardzo szybko rzucały się na niego mszyce. Od czasu, jak z niego zrezygnowałam,
          nie mam prawie w ogóle mszyc na balkonie.
          • gabula777 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 09:11
            tak,trzeba go kontrolować i pryskać ,a to na grzyba,a to na mszyce ,choć mnie go
            mszyce nie atakowałysmile)na razie...
            • marynia30 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 09:30
              No pięknie, nie chciałam nasturcji bo przyciagają mszyce, to będę miała
              heliotropa - jak mi oczywiście coś wykielkuje.
              • gabula777 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 12:58
                Spokojnie,nie jest z tymi mszycami tak źle jak u nasturcji.Szczerze ci życzę,aby
                ci się udało,a jak nie to kup sadzonkę jak trafisz.Bardziej jak mszyc trzeba
                pilnować chorób grzybowych,bo szybko niszczą heliotropa.
                • ixeska Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 09:39
                  Miałam w zeszłym roku.
                  I kwitł przepięknie.

Ja nie miałam problemu z mszycami, za to wszystkie mrówki z okolicy zamieszkały
                  na moim tarasie przez niego. Norrrmalnie zrobiły sobie ze 4 szlaki odwiedzin
                  Heliotropa. A on sam aż się od nich ruszał!!

Fakt, zmarniał mi w sierpniu, ale to chyba przeze mnie. Trochę go podsuszyłam
                  (ups )..
                  • keltka Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 16:54
                    Chciałabym się przywitać i przynieść pocieszające wieścismile
                    W tamtym roku miałam heliotrop z nasion... siałam na początku lutego, wykiełkowało ok 1/2 posianych ale wszystkie, które "ruszyły" bardzo ładnie rosły. Nie było z nimi żadnego problemu, właściwie pierwszy raz przeczytałam tutaj, że heliotrop jest lubiany przez mszyce, grzyby, mrówki itd... mój był okazem zdrowia i postrachem komarów. Zarówno w gruncie jak i w donicach trzymał się całe lato, a ten w donicy czeka teraz na zrobienie z niego sadzonek. Radzę próbować uprawy bo naprawdę warto - zapach, wybarwienie liści i kwiatów...

pozdrawiam
                    olga
    • katarzyna.bn Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 17:05
      Nasiona należy wysiewać pod osłonami jak nawcześniej, nawet w styczniu, kiełkują
      nawet kilka tygodni, nie należy przykrywać ich ziemią.
      Siewki wymagają dobrego dostępu światła, dwukrotnego pikowania, przyszczykiwania.
      Z siewu kwiaty dopiero w sierpniu - wrześniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka