marynia30 13.02.07, 11:50 Czy miałyście go na balkonie? Kupiłam wczoraj nasionka. Spróbuję wysiać w tym tygodniu. Mojej babci w zeszłym roku nie udało się go wyhodować z nasionek... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: heliotrop peruwianski 13.02.07, 14:02 Muszę Was zmartwić.Ja siałam kilka razy i też nigdy mi się nie powiodło.Teraz kupuję gotowe sadzonki,ale nie zawsze uda mi się trafić.Jeszcze taka rada-rośliny dokładnie całe lato pryskam jakimś środkiem na choroby grzybowe(np.Saprol-co dwa tygodnie wieczorem),inaczej liście im brązowieją od brzegów i wnet cała roślina robi się brzydka i przestaje wypuszczać kwiatostany.Ale ten zapach...polecam i pozdrawiam wiosennie Odpowiedz Link
marynia30 Re: heliotrop peruwianski 13.02.07, 15:21 Ja właśnie czytałam że on wymaga dużej troski i trzeba go regularnie nawozić. Odpowiedz Link
antonow2 Re: heliotrop peruwianski 16.02.07, 11:32 Z nasion nigdy nie probowalem, zawsze kupowalem sadzonki. Nie udalo mi sie rowniez utrzymac go zima , w domu. Latem, na balkonie trzeba uwazac, bo bardzo lubia go mszyce. Odpowiedz Link
gabula777 Re: heliotrop peruwianski 16.02.07, 11:43 Mnie nawet kiedyś udało się przetrzymać przez zimę ,dolne liście zbrązowiały,a z ocalałych końcówek wiosną zrobiłam sadzonki.Ukorzeniły się nawet,ale słabo rosły i w końcu kupiłam wyrośnięte u ogrodnika. Odpowiedz Link
chanel15 Re: heliotrop peruwianski 21.02.07, 21:52 Zniechęciłam się do niego, choć pięknie pachnie wanilią i ma przepiękny fioletowy kolor. Kupowałam przez 2 lata sadzonki, na początku było OK, ale bardzo szybko rzucały się na niego mszyce. Od czasu, jak z niego zrezygnowałam, nie mam prawie w ogóle mszyc na balkonie. Odpowiedz Link
gabula777 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 09:11 tak,trzeba go kontrolować i pryskać ,a to na grzyba,a to na mszyce ,choć mnie go mszyce nie atakowały)na razie... Odpowiedz Link
marynia30 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 09:30 No pięknie, nie chciałam nasturcji bo przyciagają mszyce, to będę miała heliotropa - jak mi oczywiście coś wykielkuje. Odpowiedz Link
gabula777 Re: heliotrop peruwianski 22.02.07, 12:58 Spokojnie,nie jest z tymi mszycami tak źle jak u nasturcji.Szczerze ci życzę,aby ci się udało,a jak nie to kup sadzonkę jak trafisz.Bardziej jak mszyc trzeba pilnować chorób grzybowych,bo szybko niszczą heliotropa. Odpowiedz Link
ixeska Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 09:39 Miałam w zeszłym roku. I kwitł przepięknie. Ja nie miałam problemu z mszycami, za to wszystkie mrówki z okolicy zamieszkały na moim tarasie przez niego. Norrrmalnie zrobiły sobie ze 4 szlaki odwiedzin Heliotropa. A on sam aż się od nich ruszał!! Fakt, zmarniał mi w sierpniu, ale to chyba przeze mnie. Trochę go podsuszyłam (ups ).. Odpowiedz Link
keltka Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 16:54 Chciałabym się przywitać i przynieść pocieszające wieści W tamtym roku miałam heliotrop z nasion... siałam na początku lutego, wykiełkowało ok 1/2 posianych ale wszystkie, które "ruszyły" bardzo ładnie rosły. Nie było z nimi żadnego problemu, właściwie pierwszy raz przeczytałam tutaj, że heliotrop jest lubiany przez mszyce, grzyby, mrówki itd... mój był okazem zdrowia i postrachem komarów. Zarówno w gruncie jak i w donicach trzymał się całe lato, a ten w donicy czeka teraz na zrobienie z niego sadzonek. Radzę próbować uprawy bo naprawdę warto - zapach, wybarwienie liści i kwiatów... pozdrawiam olga Odpowiedz Link
katarzyna.bn Re: heliotrop peruwianski 01.03.07, 17:05 Nasiona należy wysiewać pod osłonami jak nawcześniej, nawet w styczniu, kiełkują nawet kilka tygodni, nie należy przykrywać ich ziemią. Siewki wymagają dobrego dostępu światła, dwukrotnego pikowania, przyszczykiwania. Z siewu kwiaty dopiero w sierpniu - wrześniu. Odpowiedz Link