Dodaj do ulubionych

winobluszcz i żeniszek

08.04.07, 22:31
W tym roku zamierzam posadzić do skrzynek winobluszcz pięciolistkowy - czy
orientujecie się, w jakiej odległości powinnam poutykać w ziemi sadzonki? Bo
nie wiem, ile mam ich kupić - skrzynia ma długość ponad dwa metry.

I jeszcze jedno - uparłam się w tym roku na niebieskie kwiatki. Zdecydowałam
się na żeniszka, bo kwitnie nieprzyzwoicie długo. Ale może niedokładnie
szukałam i istnieją jeszcze jakieś inne kwiatki, które spełniają następujące
kryteria: są niebieskie, długo kwitną, dorastają do 30 cm? Ktoś wie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • usianka Re: winobluszcz i żeniszek 09.04.07, 12:24
      Nie wiem czy dlugo to kwitnie (nie pamietam, a zaginelo mi gdzies opakowanie od
      nasion), ale u mnie na dzialce i na balkonie bedzie kupidynek błekitny
      (Catananche caerulea)
      • gabula777 Re: winobluszcz i żeniszek 09.04.07, 22:32
        Muszę Cię zmartwić,ale kupidynek krótko kwitnie,kwiaty otwierają się tylko w
        pogodne dni,na 1-2 dni,a potem stulają się w pączek(wyglądający jakby chciały
        dopiero zakwitnąć,podczas kiedy już przekwitły)Jeśli jest ich duża kępa np. na
        rabacie bylinowej to wtedy kwitnie dłużej,bo jest więcej kwiatów,które
        rozkwitają kolejno.Ten stulony pączek stopniowo zasycha i tworzą się nasiona.
        • usianka Re: winobluszcz i żeniszek 10.04.07, 08:55
          Gabula, dziękuję za informację smile
          Nie jestem specjalnie zmartwiona - ot, eksperyment na działke smile Ale w obliczu
          tego co napisalas chyba zrezygnuje z kupidynka na balkonie smile Jeszcze raz
          serdecznie dziekuje smile
        • usianka jeszcze pytanie 10.04.07, 08:57
          Gabula, a mozer mi podpiwesz w takim razie. Czy nasiona kupidynka zbierac i
          wysiać czy zostawic zeby sie same rozsiały?
          • gabula777 Re: jeszcze pytanie 10.04.07, 09:25
            Nasiona kupidynka zawsze zbieram,one same się nie wysieją.Trzymają się mocno w
            nasienniku,który po wysuszeniu trzeba rozkruszyć i nasiona wysiać na wiosnę w
            inspekcie.Tego samego roku nie zakwitną,ale już w przyszłym pięknie.Kupidynek
            nie jest zbyt długowieczną byliną,ale posadzony na słonecznym stanowisku i
            lekkiej glebie utrzymuje się przez kilka lat.
    • gen3 Re: winobluszcz i żeniszek 09.04.07, 14:47
      jest także niebieska lobelia
      • gabula777 Re: winobluszcz i żeniszek 09.04.07, 22:24
        Winobluszcz mogą być 2 sadzonki,a co do żeniszka...powiem Ci,że on ładnie
        wygląda tylko z daleka,bo brzydko wyglądają z bliska przekwitające kwiaty,a
        trudno je usunąć.Dlatego często sadzi się go na miejskish kwietnikach,bo daje
        "plamę " koloru,a jest oglądany z daleka.Na balkonie musisz posadzić coś co
        ładnie z bliska wygląda i najlepiej jak da się usunąć przekwitłe kwiaty.Polecam
        Ci z niebieskich lobelie,surfinię o kwiatach lawendowoniebieskich i werbenę.
        • kangur4 Re: winobluszcz i żeniszek 17.04.07, 15:58
          Dzięki wielkie za podpowiedź. Potwierdziłaś moje obawy co do żeniszka.
          Rzeczywiście, gdy oglądałam fotografie w necie, to na stronach producentów
          wyglądał jak malowany, natomiast na zdjęciach zrobionych "jak gdyby nigdy nic"
          duuużo gorzej - łudziłam się, że był źle pielęgnowany, albo co...
          Poszperam i dowiem się czegoś więcej o kwiatach, które zaproponowałaś.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka