Dodaj do ulubionych

Rady potrzebuję

15.05.08, 15:04
Posadziłam pelargonie wiszące, spore sadzonki, dałam po 3 sztuki na
80 cm skrzynkę.
Mam wrażenie, że trochę łyso to wygląda, rozrosną się czy dosadzić
coś w środek? Jeśli tak to co?

początkująca jestem...
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Rady potrzebuję 15.05.08, 17:39
      Uwazam,ze wystarczy, bo sie rozrosną. Moglas wsadzic dwie i w srodek europhobie.
      Bardzo ladnie sie komponuje z pelargoniami bluszczowymi.
      • wanda43 Re: Rady potrzebuję 15.05.08, 17:45
        sorki, zrobilam literowke. To sie nazywa euphorbia diamond frost.
        • blacksilk Re: Rady potrzebuję 20.05.08, 11:10
          W temacie pelargonii ja również bardzo Was proszę o pomoc. To mój
          debiut, więc jestem jak "dziecko we mgle".
          Czy w taką pogodę jak dziś (brak opadów deszczu, brak upałów)dobrze
          jest podlewać pelargonie raz dziennie, czy grozi to przelaniem?
          Jaką polecanie odżywkę do pelargonii, ja mysłałam o "Burzy kwiatów"
          Substral?
          Z góry dziękuję za pomoc
          Blacksilk
          • malgosia.w Re: Rady potrzebuję 21.05.08, 08:56
            ja podlewam raz dziennie jak jest potrzeba, ostatnio pada więc
            ziemia jest wilgotna
            • gabula777 Re: Rady potrzebuję 21.05.08, 11:51
              Na 80 cm skrzynkę potrzeba 4 sztuki pelargonii, ale pod warunkiem, że są dobrze
              rozkrzewione.Jeśli mało to można nawet wsadzić pięć, pod warunkiem, że skrzynka
              jest wystarczająco głęboka.Bardzo dużo widać w sprzedaży płytkich skrzynek, w
              których już nie ma miejsca na bardzo potrzebny drenaż.Nie radzę wsadzać pomiędzy
              pelargonie szybko rosnących roślin np.szarych kocanek,kadzidełka, bo zaduszą
              pelargonie, lepiej dokup mniejsze sadzonki pelargonii i posadź pomiędzy
              tamte.Lepiej jak ziemia w skrzynkach jest zacieniona, nie wysycha tak szybko i
              nie tworzy się skorupa na powierzchni.Podlewa się jak ziemia przeschnie, a nie
              wg. jakiejś zasady np. raz dziennie.Może to być nawet raz na cztery dni, jeśli
              będzie deszczowo i pochmurno.Po posadzeniu dopóki nie rozrośnie się system
              korzeniowy potrzebują znacznie mniej wody niż potem gdy się rozrosną, ale trzeba
              cały czas sprawdzać, czy nie przeschły, choć mniej szkodzi im krótkotrwałe
              przesuszenie niż ciągle mokra ziemia.Pelargonie nie lubią zalania, trzeba
              chronić skrzynki przed długotrwałym deszczem, muszą być otwory w dnie i drenaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka