malgosia.w 15.05.08, 15:04 Posadziłam pelargonie wiszące, spore sadzonki, dałam po 3 sztuki na 80 cm skrzynkę. Mam wrażenie, że trochę łyso to wygląda, rozrosną się czy dosadzić coś w środek? Jeśli tak to co? początkująca jestem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Rady potrzebuję 15.05.08, 17:39 Uwazam,ze wystarczy, bo sie rozrosną. Moglas wsadzic dwie i w srodek europhobie. Bardzo ladnie sie komponuje z pelargoniami bluszczowymi. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Rady potrzebuję 15.05.08, 17:45 sorki, zrobilam literowke. To sie nazywa euphorbia diamond frost. Odpowiedz Link
blacksilk Re: Rady potrzebuję 20.05.08, 11:10 W temacie pelargonii ja również bardzo Was proszę o pomoc. To mój debiut, więc jestem jak "dziecko we mgle". Czy w taką pogodę jak dziś (brak opadów deszczu, brak upałów)dobrze jest podlewać pelargonie raz dziennie, czy grozi to przelaniem? Jaką polecanie odżywkę do pelargonii, ja mysłałam o "Burzy kwiatów" Substral? Z góry dziękuję za pomoc Blacksilk Odpowiedz Link
malgosia.w Re: Rady potrzebuję 21.05.08, 08:56 ja podlewam raz dziennie jak jest potrzeba, ostatnio pada więc ziemia jest wilgotna Odpowiedz Link
gabula777 Re: Rady potrzebuję 21.05.08, 11:51 Na 80 cm skrzynkę potrzeba 4 sztuki pelargonii, ale pod warunkiem, że są dobrze rozkrzewione.Jeśli mało to można nawet wsadzić pięć, pod warunkiem, że skrzynka jest wystarczająco głęboka.Bardzo dużo widać w sprzedaży płytkich skrzynek, w których już nie ma miejsca na bardzo potrzebny drenaż.Nie radzę wsadzać pomiędzy pelargonie szybko rosnących roślin np.szarych kocanek,kadzidełka, bo zaduszą pelargonie, lepiej dokup mniejsze sadzonki pelargonii i posadź pomiędzy tamte.Lepiej jak ziemia w skrzynkach jest zacieniona, nie wysycha tak szybko i nie tworzy się skorupa na powierzchni.Podlewa się jak ziemia przeschnie, a nie wg. jakiejś zasady np. raz dziennie.Może to być nawet raz na cztery dni, jeśli będzie deszczowo i pochmurno.Po posadzeniu dopóki nie rozrośnie się system korzeniowy potrzebują znacznie mniej wody niż potem gdy się rozrosną, ale trzeba cały czas sprawdzać, czy nie przeschły, choć mniej szkodzi im krótkotrwałe przesuszenie niż ciągle mokra ziemia.Pelargonie nie lubią zalania, trzeba chronić skrzynki przed długotrwałym deszczem, muszą być otwory w dnie i drenaż. Odpowiedz Link