Dodaj do ulubionych

Koszty administracji

20.09.10, 14:25
Moi drodzy, w moje lepkie łapki trafiła kopia jednej strony "Wspólnoty samorządowej". Nie wiem konkretnie która to jest strona, jednakowoż pochodzi ona z numeru 27/981 wydanego 3 lipca 2010r. :)

Niestety zawiera ona dane tylko powiatów powyżej 75000 mieszkańców. "Niestety" bo chciałbym wiedzieć jak to się ma do wydatków gmin, miast na prawach powiatów i tak dalej. Szperanie na www wydawcy nic nie dało poza narażeniem mnie na niepotrzebne koszty: wydawca nie umieszcza kompletnych artykułów na swojej stronie więc nie znalazłem interesujących mnie tabelek :(.

Jednakowoż jest to materiał wyjątkowo ciekawy ponieważ wskazuje, że nasz powiat jest w czymś niekwestionowanym liderem. Otóż z zeszłym roku nasz drogi Powiat Warszawski Zachodni pod światłym przywództwem wadzuchny wydał 143,97 złociszy na jednego mieszkańca. Są to wydatki bieżące na administrację czyli tak zwanych biurokratów :). Następny w kolejce jest powiat lubiński z kwotą 112,84 złociszy na ten sam cel. Najtańszy powiat z rankingu, ostrowski, wydaje 54,23 złociszy na administracje per capita :).

Ranking ciągnie się od 2002 roku. I tak (porównuję przemieszczanie się w rankingu naszego powiatu jako najdroższego i ostrowskiego jako najtańszego):
2002 - pwz 14 lokata; ostrowski 36 lokata;
2003 - brak danych; ostrowski 34 lokata
2004 - brak danych; ostrowski 28 lokata
2005 - brak rankingu;
2006 - pwz 2 lokata; ostrowski 1 lokata;
2007 - pwz 1 lokata; ostrowski 2 lokata;
2008 - pwz 1 lokata; ostrowski 2 lokata;
2009 - pwz 1 lokata; ostrowski 1 lokata;
Jakby nie patrzeć to koszty naszego powiatu rosły lawinowo od nastania obecnie nam niemiłościwie panujących Żychlińskiego i Kanclerza (uzupełnionych o "naszego" Tokarczyka), natomiast powiat ostrowski dowodzi, że koszty można ciąć lub przynajmniej nie muszą one tak szybko rosnąć.

Jestem ciekaw jak się plasuje w analogicznym rankingu nasza gmina, ale niestety nie jestem w stanie podać tej informacji. :)
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka