Dodaj do ulubionych

Pasta do zębów 8 i 10 latek.

06.06.11, 09:17
Jakie pasty używają wasze dzieci przy dużej już ilości zębów stałych (chociaż kilka jest jeszcze mlecznych)? Ostatnio ze zdziwieniem dowiedziałam się w aptece, że należy wprowadzać już pasty dla dorosłych. Do tej pory kupowałam pasty dla dzieci, tylko z dopiskiem na stałe z zęby lub od 6 lat. Trochę mnie pani zbiła z pantałyku stwierdzeniem, że w tym wieku już potrzeba więcej fluoru.
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 09:45
      Moje używają past dla dorosłych odkąd potrafią dokładnie ją wypluć, czyli od 3-4 roku życia. Zęby wzorowe, póki co bez ubytków. U nas powodem zmiany na dorosłe było to, że słodkich i mdłych dla dzeci nie chciały brać do pyska. Tak na logikę zmieniłabym na dorosłą jak zaczną wychodzić stałe zęby.
      • iin-ess Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 09:48
        Moja córka używa elmex, chroni nowe zęby stałe przed próchnicą. od 7-12 lat.
    • jagabaga92 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:04
      ja jestem wierna elmexowismile Moje dziecko, dopóki będzie miało uzębienie mieszane, bedzie stosowało elmex junior (7-12 lat). Odkąd pojawiły się zęby stałe nasz stomatolog zalecił raz na 2-4 tygodnie fluoryzację (również kupiłam elmex).
      • nunik Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:09
        od poczatku elmex teraz 7-12 lat
        • joanna_poz Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:23
          > od poczatku elmex teraz 7-12 lat

ja tak samo.
          • ja-32hh Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:26
            Pasta Elmex junior ma tyle samo floru co pasta dla dorosłych czyli 1400 ppm.
            • dorek3 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 12:51
              Dokładnie. Moi używają różnych dla dorosłych łącznie z wynalazkami Lidlowymi. Bez ubytków po prawie 8 latach.
    • mamusia1999 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:25
      juz na 6 urodziny przyszly zyczenia od Kasy Chorych z zaleceniem uzywania pasty dla doroslych. wszyscy lekarze po drodze - dentysta miedzyszkolny, ortodonta, "nasz" dentysta mowi to samo.
      porownaj opakowania - moze pasty tzw. powyzej 6 roku zycia sa "dzieciece" tylko w kwestii smaku? a fluoru maja tyle samo? kupowalam plyn do plukania i tu wlasnie tak bylo: ten dla dzieci jest waniliowo-truskawkowy, ale ma takie samo dzialanie antybakteryjne jak ten palaco mietowy dla doroslych.
      od 10 roku zycia raz w tygodniu dodatkowo zel elmexu do fluorowania.
      • fogito Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 10:46
        My używamy Elmex junior 7-12 lat
        • aneta90351 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 11:19
          A nie sądzicie,że trzeba zmieniać raz np. elmex, który też stosuję a raz jakąś inną. Staram się zmieniać producentów, gdyż myślę, że może jeden ma więcej tego składnika a drugi kolejnego. A może na zmianę raz dla dzieci, raz dla dorosłych?
          • joanna_poz Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 12:09
            > A nie sądzicie,że trzeba zmieniać raz np. elmex, który też stosuję a raz jakąś
            > inną. Staram się zmieniać producentów, gdyż myślę, że może jeden ma więcej teg
            > o składnika a drugi kolejnego. A może na zmianę raz dla dzieci, raz dla dorosły
            > ch?

ja nie sądzęsmile
            moj 7 latek, wierny Elmexowi, ma wszystkie zeby zdrowe, bez ani jednego ubytku, więc nie widzę bodźca do zmiany.
            • jagabaga92 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 12:13
              ja też nie sądzęsmile) Moje dziecko (7 lat) od początku uzywa elmexa i też zero ubytkówbig_grin U mnie powstające ubytki "wycofały się", odkąd zaczęłam używać elmexu.
    • bazylea1 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 11:23
      elgydium junior - jedyna niemiętowa
      • mak-111 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 11:26
        moja 6,5 latka uzywa elmex junior bo odpowiada jej smakiem. czasem zazyczy sobie doroslej mietowej, ale baaaardzo malutko, bo inaczej twierdzi, ze ja piecze. ubytkow nie ma i nigdy nie miala.
    • marika012 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 20:57
      elmex junior. Młody ma lat 8,5 i wszystkie zęby zdrowe (i stałe i te mleczne których ma jeszcze od groma wink)
    • mruwa9 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 06.06.11, 21:37
      Po ukonczeniu 6. lat dziecko ma zaczac uzywac paste dla doroslych ( o zawartosci fluoru 1450-1500ppm).
    • asia_i_p Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 07.06.11, 13:55
      Moja trochę młodsza, 5,5 lat, ale też mieszanka stałych i mlecznych i używamy elmex junior - dostała jako nagrodę po ostatniej wizycie u dentysty, więc zakładam, że wiedzą, co dają.
    • agni-76 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 12.06.11, 12:16
      syn używa Elmex junior ale Elmex dla dorosłych ma taki sam skład jest tylko bardziej miętowy
      wszystkie mamy proszę o opinię - ANKIETA
    • zuzanka79 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 12.06.11, 15:13
      Ośmiolatek obecnie używa Aquafresh Junior +6, zawartość fluoru 1400 ppm.
      • joa66 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 12.06.11, 15:23
        Od 5-6 roku zycia glownie dorosly elmex, ale nie tylko.

Teraz ma prawie 16 lat i zero ubytków.

p.s. Z tym, że bardzo lubi sery, kefiry i produkty mleczne.
    • przeciwcialo Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 16.06.11, 20:44
      Cała rodzina myje dorosłym Elmexem, dzieci pomarańczowym, my z mężem zielonym.
      • monix123 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 16.06.11, 23:27
        Moja 7 latka elmex pomarańczowy dla dorosłych.Od roku. Na polecenie dentystki.
        Ominęłysmy elmex junior - skład mają identyczny , junior ma łagodniejszy smak, ale moja jakoś bez problemu zaczęła myć tym dla dorosłych.
        Firmy nie zmieniamy. Teraz sobie zdalam sprawę, ze moje w życiu żadną inną pasta zębów nie umyły tylko elmex wink
        U nas się sprawdza. Ubytków zero.
        • tatusiek1977 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 22.06.11, 07:52
          Witam wszystkich,

większość z Państwa pisze o tym że używacie past fluorowych. Kiedyś zainteresowałem się tematem i z tego co udało mi się dowiedzieć to to że fluor wcale nie jest taki "cacy". Nie bez powodu pasty do zębów dla najmłodszych go nie zawierają i najczęściej fluor zastępowany jest ksylitolem. Nie chcę nikogo straszyć, ale chętnie odeślę do przeczytania artykułu otworz-oczy.org/index.php/cala-prawda-o-fluorze/ . Nie tyle teorie spiskowe mnie zainteresowały w tym artykule, co opis wpływu fluoru na zęby.

Moja żona jest fachowcem od wynajdywania wszelakiego rodzaju nowości. Ostatnio została jej polecona pasta do zębów, bez fluoru oczywiście. Pasta jest innowacyjna pod tym kątem, że myjąc zęby przed snem możemy się spodziewać, że rano nasza druga połówka będzie chciała wysłuchać tego co mamy jej/jemu do powiedzenia i to w sam nos, jak toś woli smile, bez konieczności obracania się plecami. Mówiąc krótko, nie ma czegoś takiego jak poranny smrodek. Zęby są po niej naprawdę gładziuteńkie i to przez cały dzień. Pasta jest przeznaczona także dla dzieci i co najważniejsze NIE ZAWIERA FLUORU!!

Ta pasta to Dentiste'. Ostatnio znalazłem ją już w Polsce na necie oraz na allegro, bo wcześniej zamawialiśmy ją na e-bay'u najczęściej. Polecam ją wszystkim. Myślę, że wielu z Was będzie w stanie przerzucić się na Dentiste' po porównaniu jej z innymi pastami.
          • black.fairy Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 04.07.11, 23:54
            Proszę pana, ten smrodek o którym pan pisze to halitoza... Zapach ten wytwarza się głównie przez osad na języku (jego tylnia, gardłowa część), ponadto nieprzyjemny zapach wytwarzają bakterie związane z chorobami ukł.pokarmowego i oddechowego oraz choroby zębów i przyzębia. Jeżeli wyeliminuje się wszystkie powyższe elementy to ząbki będą zdrowe a zapach z ust może nie świeżutki ale przynajmniej znośny nawet po wieczornym umyciu zębów zwykłą pastą do zębów.

Oto odpowiedni artykuł:

Przyczyn halitozy jest wiele,ale w 80% jest to nic innego,jak wynik złej higieny jamy ustnej,chorób dziąseł czy też zębów. Ponadto przykry zapach z ust może też oznaczać,że w układzie pokarmowym lub oddechowym doszło do jakiejś infekcji, która wywołuje taki,a nie inny zapach. Najczęściej jednak nieprzyjemny zapach ma bardziej skomplikowane podłoże,a chodzi tu o złowonny gaz w wydychanym powietrzu. Gaz ten ma duży związek z wszelkimi bakteriami czy grzybami,które osadzając się na ściankach żołądka powodują,że z naszych ust wydobywa się woń,która odpycha od nas otoczenie.

Najczęstsze przyczyny halitozy to:
            jak już wspomniano na początku
            nieodpowiednia higiena jamy ustnej(zbyt rzadkie mycie zębów,a jak wiadomo,powinno się je myć po każdym posiłku)
            choroby dziąseł,zębów czy też psujące się zęby,które nie leczone wywołują przykry zapach z ust
            owrzodzenia w jamie ustnej(na przykład w wyniku niewłaściwej pielęgnacji jamy ustnej po przebytych zabiegach chirurgicznych zębów)
            zapalenia dziąseł
            grzybica jamy ustnej(w przypadku złej diety,z braku witamin)
            niewłaściwa higiena protez zębowych
            częste jedzenie czosnku czy też cebuli
            zmniejszony dopływ śliny,który bardzo często ma związek z oddychaniem przez usta(dotyczy to osób,które maja problemy z przegrodą nosową),paleniem papierosów czy tez nadużywaniem alkoholu
            złe funkcjonowanie układu pokarmowego
            wrzody żołądka
            niewłaściwe wchłanianie przez układ pokarmowy jedzenia
            zwyczajne przejadanie się(w tym momencie układ pokarmowy nie jest w stanie strawić całego pokarmu i wydobywają się z żołądka kwaśne soki trawienne,które odpowiadają za nieprzyjemny zapach
            zapalenie błony śluzowej nosa,zatok oraz gardła(konieczne jest w takim przypadku ssanie tabletek,na przykład Septolete)
            choroby płuc,czyli ropne zapalenie oskrzeli,ropień płuc czy też zapalenie płuc
            cukrzyca(niewłaściwy poziom cukru powoduje kwasicę)
            chora wątroba

A tu najlepszy artykuł nt. Fluoru...

Fluor jest jednym z najbardziej aktywnych chemicznie pierwiast­ków, reaguje bezpośrednio ze wszystkimi pierwiastkami z wyjątkiem tlenu, azotu, chloru i gazów szlachetnych. Jest to gaz trujący, działa drażniąco na błony ś1uzowe. W stanie wolnym nie występuje. W postaci minerałów jest spotykany na Dolnym Śląsku. Występuje w ustroju w niewielkiej i1ości, ok. 3 mg/kg masy ciała. Rola fluoru w organizmie nie została jeszcze dokładnie wyjaśniona……..

Istnieją pewne dane świadczące o jego znaczeniu w tworzeniu szkliwa zębów, a tym samym w zapobieganiu próchnicy. Oprócz tego fluor znajduje się w kościach. Ze względu na małą rozpiętość między korzystną a szkodliwą dawką fluoru dla naszego organizmu są duże trudności z dodawaniem tego pierwiastka do wody. Przedawkowanie fluoru powoduje objawy toksyczne i prowadzi do fluorozy. Nadmiar fluoru czyni spustoszenie w organizmie człowieka. Wy­chwytuje on wapń z kości, co w konsekwencji prowadzi do ich odwapnienia. Przechwytuje magnez z surowicy krwi, doprowadzając do niedoboru tego najważniejszego pierwiastka życia.

Zmiany kierunku wzrostu, kształtu zębów oraz ich barwy, zgrubie­nia, zesztywnienia stawów, tworzenie się naroś1i kostnych na stopach, to kolejne następstwa nadmiaru fluoru w organizmie.

Szybki rozwój przemysłu spowodował, że fluor jest obecny w glebie, wodzie i powietrzu. Ludzie i zwierzęta są nim systematycznie zatruwani. Fluor wydalają w powietrze fabryki superfosfatów, huty żelaza, miedzi, cynku, stali i aluminium, a także przemysł ceramiczny, cegielnie, emaliernie i huty szkła oraz przemysł naftowy. Jak możemy się bronić przed szkodliwym działaniem fluoru? Dodając do gleby soli glinu lub wapnia można zmniejszyć jego toksyczne działanie. Wodę odfluoryzowuje się za pomocą filtrów z fosforanu żelazowo-glinowego. Specjalne urządzenia pozwalają hamować emisje pyłowe już w przewodach kominowych fabryk. Mimo tylu niebezpieczeństw wynikających z łatwego przedaw­kowania fluoru w wodzie, w niektórych okolicach naszego kraju dodaje się fluoru do sieci wodociągowej. W ten sposób chroni się dzieci, młodzież i dorosłych przed próchnicą. W jaki sposób możemy się zorientować, że mamy nadmiar fluoru w organizmie? Sygnalizują o tym malutkie plamy - cętki na emalii zębów. Początkowo mogą być one szare lub bielsze od tła, ale w miarę wzrostu zatrucia, stają się brązowe i aż czerwone. Zęby są wówczas bardzo łamliwe, trudno je plombować. Fluor znajdujący się w powietrzu dochodzi do naszych płuc. Podobnie proces ten przebiega u zwierząt. Rośliny pobierają fluor z wodą, a za pomocą liści z powietrza i kumulują go w owocach. Bogata we fluor jest herbata. Ilość fluoru w tym napoju warunkuje sposób jego przyrządzania. Gotowanie tzw. esencji powoduje wzrost ilości fluoru i zmianę smaku. Gdy herbata ,,naciąga” 5 minut osiąga zazwyczaj najlepszy aromat i smak. 1 szklanka tego aromatycznego napoju zawiera ok. 0,2 mg fluoru. Musimy uważać i nie pić zbyt mocnej herbaty. W 100 g suchych listków takich gatunków, jak: Assam, Darjeeling i Ceylon znajduje się od 10,25 do 5,25mg fluoru. Przeciętne pożywienie dostarcza człowiekowi 0,8 mg fluoru dziennie..
          • black.fairy Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 05.07.11, 00:04
            "Nie bez powodu pasty do zębów dla najmłodszych go nie zawierają i najczęściej fluor zastępowany jest ksylitolem"

Odnośnie ksylitolu to nie zastępuje on Fluoru ale zastępuje substancję słodzącą - bo ksylitol to nic innego jak substancja słodząca, która nie uszkadza zębów ale nie ma właściwości chroniących zęby więc fluor jest potrzebny ale w jakiej ilości to każdy musi się indywidualnie u stomatologa poradzić. Co do ceny Ksylitolu to wynosi ona ok. 25 zł za 250g, ponad 50 zł za 500g i ponad 75 zł za kg. Ksylitol znajduje się także w gumach bezcukrowych oraz w niektórych "zdrowych" słodyczach z witaminami.
            • dorek3 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 11.07.11, 09:31
              Uściślając to ksylitol ma działanie przeciwbakteryjna. Nie powoduje fermentacji jako jedyny z cukrów, wzmacnia szkliwo. Ceny podałaś jakieś z kosmosu. Ja kupuję ksylitol po 35 zł/kg z certyfikatem.

Moi obaj chłopcy maja wycofany cukier buraczany w czystej postaci na rzecz właśnie ksylitol. To w połączeniu z eliminacja mleka krowiego pomogło nam przerwać nawracające zapalenia uszu. Stosowałam tez płukanki nosa roztworem ksylitolu w soli fizologicznej. Bardzo polecam wszystkim z problemami usznymi.
              • tatusiek1977 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 13.07.11, 16:52

Do tego właśnie zmierzałem. Fluor to nie jest w ogóle fajna rzecz w pastach. Zwróćcie uwagę, że większość past dla zębów dla dzieci nie zawiera fluoru. Okey, może kogoś tym nie przekonam. Nie zależy mi na tym. Chciałem się tylko podzielić spostrzeżeniami, zaproponować coś innego. Jeżeli ktoś chce proszę bardzo, jeżeli nie to nie. Ja używam tej pasty, tzn Dentiste, i jestem zadowolony. Producent dodatkowo zaleca ją kobietą w ciąży. Powodów nie znam, więc nie potrzebuję artykułu na kontrargument smile. Kiedyś wpisałem "fluor" na google i znalazłem artykuł "Cała prawda o fluorze" (jeżeli nie jest dosłownie to proszę mnie poprawić), przeczytałem i .... zdecydowałem. Raczej zostanę przy tej paście.
              • mami7 do dorek3 13.07.11, 17:45
                jak zrobić taki roztwór do płukania nosa i kiedy sie to stosuje (profilaktycznie, czy w jakims konkretnym momencie kataru)?
                • dorek3 Re: do dorek3 14.07.11, 09:05
                  Robię 5% roztwór ksylitolu w soli fizologicznej (kupuje te duże 0,5 litrowe butelki). Początkowo stosowałam cały czas tzn niezależnie od kataru, raz dziennie w ramach codziennego czyszczenia nosa. Teraz ograniczam się do katarów i wtedy kilka razy dziennie. Do płukania używam takiego ustrojstwa podłączanego do pompy od nebulizatora.
    • black.fairy ELMEX !!! 04.07.11, 23:16
      aneta90351 napisała:

> Jakie pasty używają wasze dzieci przy dużej już ilości zębów stałych (chociaż k
      > ilka jest jeszcze mlecznych)? Ostatnio ze zdziwieniem dowiedziałam się w aptece
      > , że należy wprowadzać już pasty dla dorosłych. Do tej pory kupowałam pasty dla
      > dzieci, tylko z dopiskiem na stałe z zęby lub od 6 lat. Trochę mnie pani zbiła
      > z pantałyku stwierdzeniem, że w tym wieku już potrzeba więcej fluoru.

Mamy dzieci w tym samym wieku smile Ja od 4 lat używam Elmex (polecony był przez przyjaciółkę stomatologa) a czasem jak mam echo w portfelu to Colgate dla dzieci od 6-go roku życia (dla ząbków mieszanych: mlecznych i stałych)
    • twarz2 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 04.07.11, 23:25
      U mnie też Elmex - aktualnie na stanie: dla mluchów, junior i pomarańczowa dla dorosłych, oraz płyn do płukania Elmex (pierwszy napotkany, który mi oczu nie wypala wink, a i 7,5latek korzysta czasem)
    • kasa_pancerna Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 07.07.11, 13:33
      Od mojego stomatologa wiem, ze ELMEX to najlepsza pasta dla dzieci w różnym wieku.
      • zuzneta Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 11.07.11, 08:54
        My dla siebie używamy pastę Euthymol, dziwny ostry smak, nie zawiera fluoru, opisują że odkaża jamę ustną. Z opisu jest fajna i że stosują ją na ciężkie przypadki związanymi z higieną zębów.
        Ciekawi mnie czy ktoś już używał tą pastę wcześniej i czy jest aż tak świetna.
        • tatusiek1977 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 13.07.11, 16:56
          Jak już wcześniej pisałem, polecam Dentiste Oralcare. Nie ma ostrego smaku a zapach z ust rano nie odstrasza. Nie mówię, że zamraża jak przystojniaczek z reklamy Winterfresh smile, ale można porozmawiać, bez konieczności zasłaniania ust. Spróbować nic nie zaszkodzi, jak ktoś chce.
      • dorek3 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 11.07.11, 09:32
        Ale dlatego że to Elmex czy uzasadniła jakoś?
        • mruwa9 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 02:03
          bo elmex ma agresywny i wyjatkowo skuteczny marketing wsrod stomatologow ( i nie tylko).
          • dorek3 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 09:06
            Tak właśnie podejrzewam.
      • feniks_z_popiolu Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 10:54
        A ja od mojej przyjaciółki stomatologa wiem, że pasty do zębów należy co jakiś czas zmieniać! Niekoniecznie muszą być to tylko super marki, raz na jakiś czas lidlowe, biedronkowe czy inne naprawdę nie zaszkodzą. Odkąd pojawiły się stałe zęby moje dziecko używa past dla dorosłych biorąc jedynie jak piszą na paście ilość wielkości ziarenka grochu. Zęby zdrowe, po tatusiu (geny) bardo mocne.
        W przypadku past do zębów to najważniejsze jest przede wszystkim często ich używać.

• mami7 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 19:53
          ale co ma na celu zmiana pasty do zebów?
    • madzialena22 Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 18:15
      >>monix123 napisała:
      Teraz sobie zdalam sprawę, ze moje w życiu żadną inną past
      > a zębów nie umyły tylko elmex wink
      > U nas się sprawdza. Ubytków zero"

A czy Twoje dzieci chodziły do przedszkola? Jeśli tam było mycie zębów, to jest wielce prawdopodobne, że myły zęby różnymi innymi pastami.
      • animetka Re: Pasta do zębów 8 i 10 latek. 14.07.11, 20:59
        U nas młodszy syn elmex dla maluchów,starszy syn elmex junior,ja elmex pomarańczową a mąż elmex zieloną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka