maj-ki4 11.01.12, 22:05 Poszukuje sprawdzianow nowe juz w szkole do kl 2 szkoly podstawowej . Czy ktos moze ma chetnie odkupie nawet zapisane . Pomozcie prosze ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johana75 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 11.01.12, 23:34 eee? Sprawdzianów? To było w boxie czy trzeba było osobno dokupić? Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 02:48 o też jestem ciekawa ,o jakie sprawdziany chodzi?moja jest w 2 klasie ma Nowe już w szkole ale o sprawdzianach żadnych nie słyszałam,pani im czasami daje takie karty pracy ale one często wracają do Pani.... Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkole do kl 12.01.12, 07:23 W zestawie ich nie bylo . To wlasnie cos jak karty pracy dla nauczyciela , niestety nie do kupienia juz nigdzie . Szukalam w internecie , w ksiegarniach stacjonarnych i internetowych . Moze ktos ma i nie potrzebuje . Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkole do k 12.01.12, 07:34 A bezpośrednio na stronie Nowej Ery patrzyłaś? Jeżeli jest w obrocie, to tam będzie. Natomiast jeśli jest gratisem dodawanym do książki nauczyciela, to raczej ich nie zdobędziesz. A pewna jesteś, że są Wam potrzebne? Bo moim zdaniem, zwłaszcza w takich wczesnych latach, niekorzystnie jest ćwiczyć umiejętności pod konkretne sprawdziany czy nawet pod konkretne typy sprawdzianów. Najbliższe duże testy daleko, a i tak te dwa pierwsze będą sprawdzać głównie szkołę, a nie Twoje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 16.01.12, 09:46 johana75 napisała: > eee? Sprawdzianów? To było w boxie czy trzeba było osobno dokupić? Pani chce aby dziecko wykulo na pamięć sprawdzian i oszukać nauczyciela. Tylko bardziej chyba oszukasz siebie i dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 07:54 Nowa era na swojej stronie ma te ksiazki ale sa to materialy tylko dla nauczycieli . Wczoraj moj syn przyniosl wlasnie taki sprawdzian , matematyka super natomiast polski tragedia . Myslalam ze jest lepiej codziennie przynosi piatki rowniez z polskiego za prace na lekcji, myslalam ze rozumie material , bo duzo uczymy sie w domu , przerabiamy , powtarzamy. Niestety kiedy przyszlo do spawdzianu na 20pkt zdobyl tylko 11pkt . Jestem zalamana , bo wiem ze sie stara i zalezy mu . Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 08:54 ja kupiłam do przyrody i z matematyki i przysłano mi w wersji elektronicznej na e-mail , może napisz do tej osoby i zapytaj czy ma to co Cię interesuję adres tej osoby to kaja.d6@wp.pl znalazłam ją na ogłaszamy 24 . Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 08:56 Te sprawdziany trafiają bezpośrednio do nauczycieli od wydawnictwa z pominięciem rodziców i zostają w szkole , zapewne żeby uniknąć takich sytuacji. Nic gorszego nie możesz zrobić jak nauczyć dziecko rozwiązywać "przyszły" sprawdzian , byle ocena była dobra . Nie rozwiąże to problemu który dziecko ma. Może wychowawczyni prowadzi dodatkowe zajęcia wyrównujące braki ? zapytaj , porozmawiaj , to najlepsza droga. Nie ma się co załamywać bo to są początki i to łatwe początki bo dopiero w drugim semestrze II klasy powoli zaczyna się nauka czegoś zupełnie nowego . Wierz mi mam dziecko w gimnazjum , to dopiero jest bal Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 09:10 nie ma czegoś takiego w legalnej sprzedaży (na szczęście) bo byłoby to bardzo niesprawiedliwe, w naszej szkole była sytuacja, że dzieciak się wygadał, że mamusia zakupiła od kogoś testy (była to 1 lub 2 klasa), pamiętam że nie było wesoło... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 11:23 Majki, to jest druga klasa. On ma prawo jeszcze na sprawdzianie się mylić - sprawdzian to inne warunki pracy, nie pyta się nauczyciela o wyjaśnienie, itd. Wciąż mi się wydaje, że zamiast ćwiczyć konkretne sprawdziany warto jest wychwycić istotę błędów (nieczytanie poleceń? pomijanie literek w odpowiedzi? ortografia? nierozumienie tekstu? - no nie mam pomysłu) i atakować problem, a nie przygotowywać się do kolejnego sprawdzianu. To jest pułapka, bo te wszystkie sprawdziany są przygotowywane przez jedno wydawnictwo, niezłe w tym wypadku, ale mimo wszystko trenują ten jeden sposób myślenia autora sprawdzianu. Więc uczenie się w kierunku sprawdzianu będzie jednak dziecku trochę zawężać sposób myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 11:25 I ja patrząc na różnicę między polskim a matematyką stawiałabym na nieczytanie poleceń. Na matematyce, zwłaszcza w klasie drugiej, w wielu miejscach widać, co trzeba zrobić i to czytanie poleceń przestaje być potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 11:51 Również stawiam na to że nie rozumie poleceń lub nie czyta ich do końca . Na lekcji nauczyciel lub dzieci czytają głośno polecenia a pani dodatkowo tłumaczy co trzeba zrobić . Na testach najczęściej dzieci w II klasie czytają same . Musze przyznać że czasami i polecenia i zadania są wyjątkowo pokrętne , nawet dla dorosłych a co mówić o 8 latkach . Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 14:28 Wydaje mi sie że zrobisz dziecku tylko "kuku" takim "przygotowaniem" do sprawdzianu. Jedna gorsza ocena to chyba nie taki problem w 2 klasie? To tak samo jakby wykraś pytania przed maturą, no...moze wykroczenie troche mniejszej rangi...ale nie uczciwe na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 15:16 Ja bym tego nie rozpatrywała pod kątem uczciwości, bo szkodzi tak naprawdę tylko swojemu dziecku, w końcu sprawdzian to nie jest praca naukowa za którą otrzymuje się tytuł ani wykonane zadanie za które otrzymuje się pieniądze. Opory mam bardziej logiczne niż moralne - jak dla mnie to jest utrudnianie swojemu dziecku nauki, kompletnie nieefektywne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 15:38 ja kupiłam takie sprawdziany dla dziecka w 4 klasie , na początku byłam przeciwna ale okazało się że cała klasa ma te sprawdziany od początku roku i wszystkie dzieci mają super oceny a to dziecko choć dobrze się uczyło nie mogło poprawić swoich ocen i nie chciało chodzić do szkoły więc rozumiem rodziców którzy się decydują na ten zakup.Ja mam jeszcze małe dzieci więc możliwe że jeszcze zmienię zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 16:06 A ja dalej nie rozumiem. Za to w pełni rozumiem zrobienie afery w szkole, a nawet nie zrobienie afery, tylko zasugerowanie nauczycielce, że skoro wszyscy te sprawdziany mają, to tak naprawdę nic nie jest sprawdzane. Sprawdziany w młodszych latach to sprawdziany głównie umiejętności, a nie wiedzy. Więc napisanie jedengo wyuczonego sprawdzianu nie sprawdza nic. I niewiele uczy. Szkoda tych chłonnych lat, żeby przedkładać oceny nad rzeczywisty stan wiedzy i umiejętności. Choć rozumiem, że łatwiej kupić sprawdziany niż wyjść na kapusia, też się nie lubię wychylać - ale trzeba przerwać sytuację, kiedy wszyscy piszą sprawdziany na 100%, nauczycielka myśli, że wszystko gra więc nic w swoim trybie pracy nie zmienia, a tak naprawdę to nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 12.01.12, 16:15 laleczkamajeczka napisała: cała klasa ma te sprawdziany od początku roku i wszystkie > dzieci mają super oceny a to dziecko choć dobrze się uczyło nie mogło poprawić > swoich ocen nie bardzo rozumiem , jeśli dziecko jest dobrze przygotowane to dostaje dobre stopnie niezależnie od tego jak dobrze lub źle sprawdzian piszą jego koledzy , tyle że jego oceny są uczciwe i adekwatne do włożonego wysiłku gdyby to w klasie mojego dziecka zaistniała taka sytuacja bez wahania poszłabym do wychowawcy/dyrektora aby to ukrócić , na pewno nie kupiłabym testów bo wole uczciwą tróje niż fałszywą piątkę Odpowiedz Link Zgłoś
laleczkamajeczka Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 13.01.12, 08:41 Osoba dla której kupiłam te testy rozmawiała z panią która uczy dziecko matematyki i powiedziała o tych sprawdzianach ale pani nie widziała w tym nic złego ,a na prośbę o wytłumaczenie jeszcze raz tematu odpowiedziała że może poszukać wszystkiego w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 13.01.12, 22:13 Dziekuje majeczka za slowa wsparcia i adres do tej babeczki Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 19.01.12, 09:17 laleczkamajeczka napisała: > ja kupiłam takie sprawdziany dla dziecka w 4 klasie , na początku byłam przeciw > na ale okazało się że cała klasa ma te sprawdziany od początku roku i wszystkie > dzieci mają super oceny a to dziecko choć dobrze się uczyło nie mogło poprawić > swoich ocen i nie chciało chodzić do szkoły to nie lepiej było porozmawiać o tym z nauczycielka i rodzicami zamiast tworzyc fikcję ze sa sprawdziany? a co bedzie ze sprawdzianem na koniec 6 klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 26.01.12, 14:46 >ale okazało się że cała klasa ma te sprawdziany od początku roku i wszystkie > dzieci mają super oceny Przecież to jest absurd! Ja bym zrobiła lekką aferę u Pani. A w ogóle to skąd się to okazało? My na szczęście mamy bardzo rozsądną Panią. Co prawda to dopiero 1.klasa, ale na zebraniu się dowiedziałam że nie będzie oceniała prac domowych, bo doszły ją słuchy, że za niektóre dzieci lekcje odrabiają rodzice!! Noooo ludzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 14.01.12, 23:11 A dla mnie to i nieuczciwe i wbrew interesom dziecka. Nauka cwaniactwa od zarania. Ten sam temat przerabiałam rok temu jak rodzice jednego z kolegów zaczęli go przygotowywać właśnie ze sprawdzianów wykorzystywanych przez nauczycielkę. Sprawa się wydała (dzieciak się wygadał) a nauczycielka i tak się nie nabrała bo widziała dysonans pomiędzy praca na lekcji a wynikami sprawdzianów Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 16.01.12, 09:48 maj-ki4 napisała: Niestety kiedy przyszlo do spawdzianu na 20 > pkt zdobyl tylko 11pkt . Jestem zalamana , bo wiem ze sie stara i zalezy m Od tego ze wykuje sprawdzian na pamięć nie przybędzie my wiedzy ani oleju w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 13.01.12, 08:22 Wiem , ze to nieetyczne i nie do konca uczciwe ale jestem zalamana , tak sie uczylismy , powtarzalismy , duzo cwiczymy a tu taki zonk . Tez podejrzewam , ze u syna w klasie niektorzy maja te sprawdziany , juz kiedys mi sie nasunelo takie podejrzenie , dlatego teraz w akcie zalamania i desperacji napisalam ten post . Dziekuje od jednych za slowa wsparcia a drugich kubel zimnej wody , to pomoglo . Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 13.01.12, 13:40 Majki, to nie miał być kubeł zimnej wody, bo ja naprawdę nie mieszałabym do tego etyki czy uczciwości, tylko i wyłącznie praktykę. Świetnie rozumiem twoją motywację, bo o ile dorosły może wiedzieć, że 50% ze sprawdzianu pisanego na spontanie to więcej niż 100% z wyrytego na pamięć, to dziecko ma prawo tego nie zrozumieć. I traci motywację, która też jest bardzo ważna. Tylko nie wyobrażam sobie, żebym na kursie językowym, za który płacę ciężkie pieniądze, pomagała dziecku zdobyć sprawdzian, którym będzie testowane. To byłoby strzelanie sobie w piętę, prawda? A za edukację szkolną w końcu też płacę w podatkach. Na ile możesz liczyć na dyskrecję nauczycielki? Czy możesz ją poprosić, żeby następny sprawdzian przygotowała sama lub wzięła z innego źródła, dla porównania wyników, czy też rozpowie wszystkim i twoje dziecko wyjdzie na "kapusia"? W każdym razie, jaka by nie była, na prośbę o wskazanie na podstawie sprawdzianów indywidualnych problemów do przećwiczenia zareagować musi, bo to jej obowiązek. Tak samo, jak zasugerowanie konkretnych ćwiczeń. Powodzeń szkolnych życzę! I jakby się udało, zaszczepienia dziecku zdrowego dystansu do ocen - ale to już praca na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 13.01.12, 22:24 Asiu , pewnie masz racje , ale wiesz jak ja zobaczylam ten sprawdzian caly na czerwono , pokreslony , poznaczony to sie zalamalam , tak cwiczylismy , ale tam byla sama gramatyka a ta jak wiadomo jest trudna . Pani dzien wczesniej tlumaczyla im co to sa zdania zlozone ,a na drugi dzien zrobila sprawdzian ! Malo tego w ciagu trzech dni zrobila 4 duze sprawdziany nawet nie mielismy okazji pocwiczyc tego i po prostu sie wkurzylam . Zreszta pani potem powiedziala w klasie ze wszyscy bardzo slabo napisali , wiec to moze jednak nie nasza wina , co ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 14.01.12, 15:27 Ale jak na mój gust to tym bardziej - kupując te sprawdziany przejmiesz tę odpowiedzialność na siebie, dziecko zacznie je pisać dobrze i nauczycielka będzie myślała, że dobrze uczy. A najwyraźniej dobrze nie uczy. Ona kładzie nacisk na testy, bo dobrze wie, że wynik testu po trzeciej klasie nic nie znaczy dla dziecka, a ona jest z tego wyniku rozliczana. Więc nakręca atmosferę, żeby dzieci dobrze wytresować pod test i dobrze wypaść. Nie dajcie się wciągnąć w tę gierkę. Wiem, łatwo gadać, też nie lubię awantur i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
formelka1 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 15.01.12, 00:32 Moje dziecko pisało teraz semestralny egzamin z polskiego 20/20 z matematyki 21/21 i miało w klasie jako jedyne taki wynik, ale do głowy by mi nie wpadło ,aby kupować testy i szykować je pod testy - lepiej od razu wyłapać słabości i jeszcze raz wytłumaczyć dziecku niż utwierdzać je w przekonaniu,że wszystko umie...lepiej pokazać dziecku,że nie ma ludzi, którzy wszystko potrafią, a właśnie po to chodzi się do szkoły,aby czegoś się nauczyć. Lepiej jako rodzic zadaj sobie pytanie - ile czasu dziennie dziecko czyta, ile czasu pisze, przepisuje, uzupełnia dodatkowe materiały ortograficzne...może to bardziej się przyda dziecku. pzdr, fj Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 15.01.12, 06:34 Może za dużo. Może za dużo w tym mamy - i jak dziecko widzi test, mama nie przeczyta polecenia i nie podpowie o o co chodzi, dziecko głupieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 15.01.12, 08:35 Weź przejrzyj książki i poćwicz z dzieckiem. Co tam takiego skomplikowanego jest z języka polskiego w II klasie? Alfabet, spółgłoski, sylaby, może czasownik .....a przede wszystkim czytanie ze zrozumieniem. My idziemy programem Nowe juz w szkole, a nauczyciel ma swoje materiały, swoje sprawdziany, które sam przygotowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 16.01.12, 09:53 zastawów się do czego to prowadzi? Do matury tez będziesz kupować przecieki? A po drodze ile jeszcze sprawdzianów i testów? Odpowiedz Link Zgłoś
aveave0 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 16.01.12, 10:01 Kiedyś sprawdziany te były normalnie dostępne w księgarniach(do staregoJuż w szkole).Do nowego jest to już tylko gratis dla nauczyciela.Inne wydawnictwa np.MAC nadal sprzedaja swoje sprawdziany.Pochodź po księgarniach i spróbuj kupić jakieś gotowe sprawdziany,żeby poćwiczyć z dzieckiem, np. sprawdziany lub kartkówki z Moniką(nie pamietam dokładnie tytułu).Myślę,ze to bardzo pomoże,przypomni i utrwali wiedzę.Ja także swego czasu poszukiwałam tych sprawdzianów bo podejrzewałam,że pani udostępnia je swoim koleżankom,których dzieci uczy.Wiem,że nauczyciele je sobie udostepniają dla swoich dzieci(no może uściślę zanim posypią się gromy,wiem o jednym takim" pedagogu").Dlatego uważam,że nauczyciele nie powinni korzystać z gotowców,zwłaszcza że często nie chcą nawet dać dzieciom do domu twierdząc,ze to ich autorski test a w rzeczywistości to gotowiec wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 16.01.12, 15:35 Sprawdziany są na Chomiku. Zarówno Już w szkole jaki Nowe już w szkole. Są z polskiego, matematyki z omówieniem punktacji. Jeśli jesteś jeszcze zainteresowana, daj znać na maila, sama je sobie ściągnęłam i mam na dysku. Odpowiedz Link Zgłoś
maj-ki4 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 17.01.12, 01:47 Szukalam na chomiku ale nie moglam ich znalezc . Czy moglabys mi pomoc moj adres majki4@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aveave0 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 17.01.12, 09:08 poszukuję sprawdzianów do Nowego już w szkole dla klas III.Jeśli można to proszę o przesłanie na pocztę rawi1@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
myskaz Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 17.01.12, 22:39 A test 2. czy 3. klasisty skąd sobie ściągniecie???? I może już zacznijcie szukać dojścia do CKE żeby odpowiednio wcześnie przećwiczyć sprawdzian 6. klasisty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 18.01.12, 16:32 Z chomika sobie ściągamy. I do pierwsze3j i do drugiej i do trzeciej Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 18.01.12, 17:33 Znakomicie. Ciekawi mnie tylko czy o prawie autorskim słyszeliście. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 18.01.12, 18:03 Tak całkiem powiażnie: U mnie można zrobić xero tych testów w bibliotece uniwersyteckiej - wstęp ma tam każdy, działa tam xero i nikt mnie o prawa autorskie nie pytał - kserowałam oficjalnie. Mało tego, można bibliotekarce zlecić ( za opłatą ) zeskanowanie całości ( tak, łącznie z okładką ). Kupiłabym oryginał - bo xero paradoksalnie wyszło drożej, ale nakład jest wyczerpany. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia1973 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 18.01.12, 23:11 To IMO dowodzi tylko jednego - świadomość istnienia czegoś takiego jak prawa autorskie jest w narodzie bardzo nikła. Niestety to, że panie bibliotekarki pomagają coś kopiować i nie widzą w tym problemu nie czyni całej operacji legalną. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 19.01.12, 12:50 Ależ to nie jest nielegalne. Ostatnio była nawet afera, jak gdzieś nie chciały skserować całości książki (powołując się na prawo autorskie), czytelnik skierował sprawę do sądu i wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 19.01.12, 09:21 magdalenkaaa78 napisała: > Tak całkiem powiażnie: > U mnie można zrobić xero tych testów w bibliotece uniwersyteckiej - wstęp ma ta > m każdy, działa tam xero i nikt mnie o prawa autorskie nie pytał - kserowałam o > ficjalnie. Mało tego, można bibliotekarce zlecić ( za opłatą ) zeskanowanie cał > ości ( tak, łącznie z okładką ). Kupiłabym oryginał - bo xero paradoksalnie wys > zło drożej, ale nakład jest wyczerpany. Tyle. No i brawo. Twoje dziecko będzie takim samym inteligentem jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 19.01.12, 16:28 Jeśli będzie tak inteligentne jak ja i będzie np. potrafiło dotrzeć do potrzebnych mu rzeczy, to bardzo się cieszę. Byle nie było takie jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 20.01.12, 09:55 magdalenkaaa78 napisała: Byle nie było takie jak ty No pewnie jakby miało elementarną uczciwość to fuj fuj fuj Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Calkiem inny system 18.01.12, 06:25 U mnie jest inaczej, chyba - lepiej, ale nieststy to lepiej wymaga sporej liczby komputerow w szkole. Dzieci pisza sprawdziany 3 razy w roku. Sprawdziany sa kupowane przez szkole. Robi sie je wylacznie na kompie, nie da sie cofnac do poprzedniego pytania ani wydrukowac. Kazda sesja sklada sie z trzech sprawdzianow: matma, czytanie, pisanie. Najciekawszy dinks polega na tym, ze sprawdzian dostosowuje sie do dziecka - Jezeli na pytanie o 3x7 odpowie dobrze, to nastepne jest 7x8, jezeli zle - to np. 2x6. Z pisaniem i czytaniem tak samo. Dzieki temu sprawdzian doprecyzowuje co dziecko umie, a czego nie, a kazdemu dziecku wydaje sie, ze napisalo dobrze, co tez jest wazne, bo nie ma rozpaczy i zalamek. Nie da sie do nich przygotowac, nie da sie na nich sciagnac, tak wiec szkola ma faktyczny obraz zarowno umiejetnosci dziecka jak i nauczyciela (klasy sa dobierane tak, aby poziom byl wyrownany). Rodzic dostaje punktacje wraz z informacja, jaki wzrost odnotowano u dziecka w stosunku do punktu wyjscia, jaki jest dla calego rocznika, jaki dla szkol w regione, jaki dla wszystkich odbiorcow testu. Dodatkowo w rozszerzonej ocenie podaje sie, czy umiejetnosci dziecka sa niskie, srednie, wysokie (plus kategorie posrednie) w takich czastkowych kwestiach jak zasob slow, rozumienie doslowne, rozumienie interpretacyjne, umiejetnosc ocen, analiza tekstu (to spis z dziedziny "czytanie"). Poniewaz jednoczesnie robie z dzieckiem program polski (Wesola szkola, kl III, testy tylko zawarte w boksie), widze, ze niestety slabo doczytuje polecenia - nie wiem, czy w szkolnych testach sa one bardziej oczywiste, czy tez tak samo pobieznie na nie zerka. Martwi mnie to, bo nie wiem, jak by sobie poradzila o ile zostalaby przeniesiona do polskiej szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Calkiem inny system 18.01.12, 09:08 Olena, to nie chodzi o system tylko o mentalność. Skoro mamusie bez mrugnięcia okiem ściągają pirackie wydanie sprawdzianów tylko po to aby latorośl dobrze wypadła na sprawdzianie to o czym w ogóle mowa. Uczciwość to taka cecha, którą się ma albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Calkiem inny system 18.01.12, 16:41 Ta, i potem dzieci takich mamuś wyrastają na zbrodniarzy, koniokradów i podpalaczy... Wyobraź sobie, że ja akurat mam dziecko niepełnosprawne, z zaburzeniami rozwoju, niezwykle uzdolnione matematycznie a to polskiego uczy się tak, jak polak uczy się obcego języka. Idzie normalną podstawą programową i pisze te same testy co reszta dzieci, co więcej - nie ma żadnej taryfy ulgowej w ocenianiu, chociaż wg mnie powinien mieć, bo jego braki nie wynikają z tego, że ja go nie nauczyłam, pani go nie nauczyła czy sam olał tylko z tego, że jest chory. Na postawie testów robię podobne - zmieniam przykłady, wyrazy, modyfikuję polecenia - po to, żeby sprawdzić, czy moje dziecko rozumie dane polecenie, czy już opanowało dany zakres materiału, nad czym jeszcze trzeba popracować. Bardzo pomocne są szczególnie instrukcje do testów - nie same pytania, ale informacje, co na danym etapie dziecko powinno umieć. Co więcej - z wykształcenia jestem nauczycielką języka polskiego, mam przygotowanie pedagogiczne i wszystko, co robię, robię dla dobra mojego dziecka a nie po to, żeby sobie samej fałszywie podnieść w oczach jego ocenę. Co więcej - testy te są normalnie do kupienia, nie tylko dla nauczycieli, u mnie można je skserować np, w bibliotece Uniwersyteckiej ( dostęp dla każdego ). Ale, oczywiście, niektórym najłatwiej od razu naobrażać i osądzać bez wdawania się w szczególy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Calkiem inny system 19.01.12, 09:56 Nie, nie zbrodniarze, ale ludzie o bardzo luźnym stosunku do prawa (czyli jak wiekszość naszego społeczeństwa niestety). Nie muszisz się tłumaczyć bo i tak żaden argument mnie nie przekona, że aby dziecko było przygotowane koniecznie trzeba przerabiać sprawdziany, które póśniej dostaje w szkole. Przecież to jest nauczanie początkowe! Nie jesteś sama na podstawie podręcznika czy innego, dostępnego materiału powiczyć z dzieckiem? Szczególnie będąc nauczcielką. To juz naprawdę woła o pomstę do nieba. A sprawa praw autorskich oficialnie łamanych w Twojej blibliotece Uniwersyteckiej to duga, odręba choć nie nieistotna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: Calkiem inny system 19.01.12, 16:24 dorek3 napisała: > Nie, nie zbrodniarze, ale ludzie o bardzo luźnym stosunku do prawa (czyli jak w > iekszość naszego społeczeństwa niestety). > Ludzie bardziej święci od papieża wywołują u mnie mdłości. > Nie muszisz się tłumaczyć Nie czuję się winna i nie traktuję tego jako tłumaczenia bo i tak żaden argument mnie nie przekona, że aby dzi > ecko było przygotowane koniecznie trzeba przerabiać sprawdziany, Nie jesteś sama na pod > stawie podręcznika czy innego, dostępnego materiału powiczyć z dzieckiem? Szcze > gólnie będąc nauczcielką. To juz naprawdę woła o pomstę do nieba. Moja droga, nie jestem nauczycielką nauczania początkowego. I mam za dużo na głowie, żeby jeszcze siedzieć i kombinować, skoro mogę skorzystać z gotowca - zauważ łaskawie, że nauczyciele też nie tworzą testów autorskich, tylko korzystają z już dostępnych. I nigdzie nie napisałam ( a wręcz przeciwnie ) że daję dziecku ten sam sprawdzian, który potem pisze w szkole. > > A sprawa praw autorskich oficialnie łamanych w Twojej blibliotece Uniwersytecki > ej to duga, odręba choć nie nieistotna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Calkiem inny system 18.01.12, 13:55 No nieczytanie poleceń to jest zmora, ale nie tylko w szkole. A warto. Ja pamiętam, jak upiorsko mordowałam się z laktatorem - bo ja nic przeczytać nie potrzebuję, przecież widać jak to używać - i ściągałam po 10 ml, wciągając przy tym do środka pół piersi, przepraszam za obrazowość. Po wielu miesiącach, pakując nieużywany już laktator, z nudów przeczytałam - zamiast pompować jak najszybciej, trzeba było pompować w określonym rytmie. Warto wyrobić sobie nawyk czytania poleceń, instrukcji i umów. -- Moja Mama (z namysłem, usiłuje sobie przypomnieć): "Wyjmij belkę ze swego oka i..." Mój Tato (pomocnie): "i wsadź ją bliźniemu swemu!" Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Calkiem inny system 18.01.12, 15:47 To mi jeszcze tylko powiedz, jak to do cholery wymusic..... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Calkiem inny system 18.01.12, 22:39 Nie wiem, czy nie przez gry komputerowe. Tylko nie wiem, czy takie gry jeszcze są. Pamiętasz Monkey Island - tam trzeba było każde zdanie przeczytać i nad każdym się zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Calkiem inny system 19.01.12, 12:01 Ni czorta nie znam tego... Jakas podpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Calkiem inny system 19.01.12, 12:19 pl.wikipedia.org/wiki/Monkey_Island Cała zabawa polegała na tym, że trzeba było zadawać pytania (to znaczy wybierać z kilku opcji pytań do zadania) i na podstawie odpowiedzi decydować się, co dalej robić, gdzie szukać potrzebnych przedmiotów, itp. Żadnych strzelanek, a nieumarły pirat niespecjalnie straszył, składając się z kilkudziesięciu co najwyżej pikseli. A trzeba było głową ruszyć ostro. Podobnych gier było sporo, ta była najbardziej znana. Potem w zasadzie cały gatunek zanikł - ten element pytania dalej jest, ale przeplatany strzelankami i zadaniami na zręczność i na czas - a Moneky Island w zasadzie w całości opierało się na czytaniu ze zrozumieniem, czasem grze słów i inwencji. Tylko cholera, czy to było po polsku? Bo po angielsku na pewno tak. Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 19.01.12, 17:41 Dla mnie to kompletnie bez sensu. Dziecko wkuje test ale jesli nauczycielka zrobi jakis inny (tak, treningowo np. na polrocze) to i tak polegnie. I wyjdzie prawda ile zrozumialo i ile nauczycielka nauczyla. A nie prosciej wziac stara ksiazeczke z krotkim opowiadaniem i wypisac z niej/albo podkreslic/ rzeczowniki, czasowniki i przymiotniki? Ja tak wlasnie ucze stopniowania, przyslowkow itd... I dziecko z palcem w nosie rozpykuje te testy, bo rozumie o co chodzi. Do glowy mi nie przyszlo strzelic sobie i dziecku w kolano podkladajac mu gotowca. Kolezanka pokazala synowi streszczenia i testy z lektur i teraz chlopak nie widzi sensu juz nic czytac tylko sobie googla i do przodu z kopiuj/wklej. Odpowiedz Link Zgłoś
pindolek12345 Re: Poszukuje sprawdzianow Nowe juz w szkoe do kl 24.01.12, 12:18 W tej księgarni są fajne książki w której zebrane są sprawdziany zakupiłam dyktanda i sprawdziany dla klasy 1 tak żeby utrwalić dziecku wiedzę zdobyta w szkole są też fajne książeczki do nauki pisania.Oto link www.mentis.pl/index.php?s=40401 Odpowiedz Link Zgłoś