Dodaj do ulubionych

rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ?

20.03.12, 13:31
Tak się zastanawiam, czy rekolekcje muszą być organizowane w trakcie zajęć szkolnych ?
Dzieciaki tracą 3 dni, bo część nauczycieli nie ma, więc lekcji też, bo idą z innymi klasami a potem kolejne grupy. No cóż nie wszystkie też dzieci idą na rekolekcje, nie wszystkie chodzą na religie i tak właściwie zostaje siedzenie w klasie całymi dniami. Czy u Was też tak jest ?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 13:59
      U mojego syna to zupełnie inna bajka, bo chodzi do szkoły katolickiej. A poza tym zwolnienie od zajęć szkolnych w dniach rekolekcji reguluje bodajże Rozporzadzenie Ministra EN bądź jakiś inny odgórny dokument. Ale uważam, że jest to przegięcie i nic by się nie stało, gdyby rano były normalne lekcje a rekolekcje były tak jak kiedyś po południu i wieczorem. Sama tak miałam i żyjęsmile
    • mamaady Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 14:00
      Ano tak, jak w całej Polsce. To wynika chyba z konkordatu? W czasie rekolekcji w okresie wielkanocnym zajęć szkolnych nie ma i już.
      Mnie osobiście to też się nie podoba. Dzieci ani porządnie się nie modlą i nie rozmyślają o religii, a brak zajęć szkolnych to duży minus. U nas nie ma żadnych nauczycieli, dzieci samopas chodzą na salę gimnastyczną - wszystkie klasy razem, siedzą na podłodze godzinę, ledwie są w stanie wysiedzieć. Klerycy nauczyli ich piosenki, niekoniecznie wg mnie odpowiedniej, raczej mało religijnej i tyle. Porażka jakaś, zero organizacji.
      • zuzanka79 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 23.03.12, 21:28
        mamaady napisała:

> Ano tak, jak w całej Polsce. To wynika chyba z konkordatu? W czasie rekolekcji
        > w okresie wielkanocnym zajęć szkolnych nie ma i już.

Łojeny, łojeny, łojeny
        Toż nasz proboszcz jakiś niedouczony jest chyba, bo od dawien dawna( sama pamiętam z podstawówki) rekolekcji jako takich nie ma. To znaczy są i to nawet trzy dni, ale jakieś takie chyba 'zaoczne albo wieczorowe' Wczoraj o 16:30 była Droga Krzyżowa dla dzieci i krótka nauka. Dziś o 16:30 msza dla dzieci z nauką. W niedzielę o 14 nabożeństwo rekolekcyjne z nauką dla rodzin z dziećmi. I jedno i drugie skończyło się kilkanaście minut po 17, bo ledwie młodego pod Kościół odstawiłam i sobie w domu trochę ogarnęłam, on już był z powrotem tongue_out

I powiem, że mi matce katoliczce takie rozwiązanie bardzo się podoba. Bo w sumie to jaka różnica czy nabożeństwo jest do południa czy po południu jeśli i tak pójdą nie nie tylko te dzieci, których rodzice o to zadbają ?
    • dorotakatarzyna Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 14:37
      Ale naprawdę myślicie, że dzieciom to przeszkadza? Nie ma lekcji, nie ma zadań domowych, po godzinie czy dwóch jest się w domu i luzik. Prawie jak ferie. Już nie bądźcie takie nadgorliwe wink
      • magnolia1973 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 15:10
        Przeszkadza z pewnością tym, które nie chodzą na religię, tylko w tym czasie siedzą w świetlicy. Przeszkadza również rodzicom, którym żal, że ich dzieci nudzą się bezproduktywnie, a nie mają w nadmiarze urlopu, żeby dzieci w te dni zatrzymać w domu.

U mojej córki w szkole w zeszłym roku były takie właśnie "klasyczne" rekolekcje. W tym roku jednak dyrekcja wymyśliła w tym samym czasie tydzień poezji i serię imprez z tym związanych. Rano godzina z wychowawcą, potem 3h rekolekcji, dla niewierzących lub innowierców w tym czasie świetlica z zajęciami plastycznymi, potem znowu trochę czasu z wychowawcą i koniec zajęć. Jak już muszą te rekolekcje być w szkole to taka organizacja ma sens.
        • matizka Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 15:22
          rozumiem "innowierców" ale nie rozumiem rodziców katolickich i tego parcia na lekcje.

Ja co chwilę spotykam się z wolnym bo coś tam (dzień szkoły, wiosny, itp) - rozumiem, że szkoła się wyrabia z programem i że ma to od początku uwzględnione.

I fascynuje mnie jak to możliwe, że dzieci się nudzą w świetlicy. Moja mogłaby się przeprowadzić tam dopoki są koleżanki.

Wyszła z domu o 7.30; spotkała się z koleżanką; była właśnie na rekolekcjach, potem chwilę w szkole, potem u koleżanki w domu, teraz przyszly do nas. I dla niej to pewnie szczęśliwszy dzień niż taki z lekcjami.

W piątek mają święto wiosny jak pewnie wiele szkół w Polsce ma w tycm okresie i też tak będziecie narzekały, że dzieci lekcje straciły...
          • magnolia1973 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 15:36
            Moja też się nie nudzi w świetlicy, pod warunkiem, że jest tam sporo fajnego towarzystwa. A jak parę dzieci na krzyż, bo rodzice reszty jednak wzięli urlop lub zmobilizowali babcie, to gorzej. smile
            Ja zresztą też miłosiernie nie puściłam córki w zeszłym roku do szkoły w czasie rekolekcji, ale wiem od znajomych rodziców jakie wtedy w świetlicy były nudy.
      • zofijkamyjka Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 18:34
        dorotakatarzyna napisała:

> Ale naprawdę myślicie, że dzieciom to przeszkadza?

owszem wielu dzieciom to przeszkadza, jest totalny bałagan w szkole, przez świetlicę przewalają sie tłumy dzieci z róznych klas. Nic ciekawego nie da sie zorganizować. Na szczescie w tym roku będa i rekolekcje i zajęcia normalne w szkole /skrócone/.
      • ewa_mama_jasia Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 09:02
        Rodzicom przeszkadza. Dzieci małych (6 - 8 lat) samych w domu nie zostawisz - z opcją pójścia samodzielnie do szkoły/kościoła i powrotu. A w wielu szkołach nawet świetlica nie działa. Więc co, do tylu wolnych dni, kiedy to musisz dziecku zapewnić opiekę dokładać jeszcze trzy? Można, kiedy ma się nienormowany czas pracy albo isę nie rpacuje. Albo ma się sztab osób do opieki nad dzieckiem. Z jednego czy dwóch urlopów ciężko zapewnić opiekę nad dzieckiem: 10 dni wolnego z okazji świąt bożego narodzenia, 14 dni ferii, 5 dni wolnego z okazji wielkanocy, 3 dni rekolekcji, 2 miesiące wakacji.......
        • mirkar1 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 22:46
          ewa_mama_jasia napisała:

> A w wielu szkołach na
          > wet świetlica nie działa.

W których konkretnie?
      • mgla_jedwabna Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 05.04.12, 15:55
        Dzieciom nie przeszkadzałoby też, gdyby lekcje zastąpić oglądaniem kreskówek, a domowe obiady McDonaldem.

Dzieci w zwykły dzień powinny mieć zwykłe lekcje, a praktyki religijne należy uskuteczniać poza systemem edukacyjnym.
    • budzik11 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 15:22
      U nas było trochę od czapy. Rekolekcje były w piątek, sobotę i niedzielę, w piątek - dzieci zwolnione z lekcji mimo, że spotkanie rekolekcyjne było o 17 (chyba) a lekcje dzieci kończyły o 11:30. Tzn. ja nie mam problemu z tym, że dziecko nie idzie do szkoły, ale nie wiem, po co to zwolnienie z zajęć, skoro rekolekcje nie kolidowały z lekcjami?
    • iwoniaw Nie muszą, ale dyrektorom często się nie chce 20.03.12, 16:52
      nauczycielom takoż i pod pretekstem rekolekcji robią sobie 3 dni wolnego.
      U mojego dziecka rekolekcje są, owszem, w trakcie lekcji, ale nie oznacza to, że lekcje nie odbywają się w ogóle, tylko że o określonej wcześniej godzinie konkretne klasy wychodzą do kościoła (jest na przeciwko szkoły właściwie) z nauczycielem, który normalnie tę konkretną lekcję by prowadził, po czym wracają na dalsze lekcje. Czyli rano przychodzą na lekcje, jedną-dwie godziny dziennie są w kościele, po czym wracają na dalsze lekcje.
      • jagoda2 Re: Nie muszą, ale dyrektorom często się nie chce 20.03.12, 22:34
        W szkole mojej córki też jest tak jak u Was, co nie zmienia faktu, że rekolekcje powinny się odbywać popołudniami bądź wcześnie rano, a nie kosztem lekcji.
      • e_r_i_n Re: Nie muszą, ale dyrektorom często się nie chce 21.03.12, 10:25
        W szkole mojego dziecka też tak jest - po prostu są około 2 godziny przerwy, ale przed i po lekcje się normalnie odbywają.
        I jest to rozwiązanie, moim zdaniem, kompromisowe.
        Zdecydowanie wolę to, niż popołudniowe burzenie rytmu.
    • asia_i_p Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 20.03.12, 21:07
      U nas nie są, proboszcz poprosił tylko, żeby w czasie tych trzech dni nie odpytywać uczniów, którzy powiedzą, że byli na rekolekcjach.
    • agni71 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 09:03
      U nas rekolekcje oczywiście w godzinach lekcyjnych. Moje dzieci miały po prostu wolne i w ogóle nie chodziły do szkoły.
    • stypkaa Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 09:26
      U nas rekolekcje były w czasie zajęć. Ale 1. i 2. dnia były w szkole. Nie wiem jak to dokładnie wyglądało, bo nie miałam okazji się przyjrzeć, ale moje dziecko po tych rekolekcjach ciągle śpiewało nowe piosenki, mówiło nowe wierszyki.
      A kiedy go spytałam czy wie co to są rekolekcje - powiedział: "Rekolekcje to są takie lekcje gdzie duży i mały uczy się jak być doskonały" smile
      Tylko 3. dnia była rano msza w kościele. A potem dzieciaki wracały do szkoły.
      Mi to zupełnie nie przeszkadzało, bo wszystko było tak zorganizowane, żeby dziecko przywieźć na 8 tak jak zwykle i odebrać też tak jak zwykle, bo świetlica pracowała normalnie.
      A dzieciaki z tego co wiem były zachwycone, bo nie miały "domówki" smile)
      • ewusia13 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 09:33
        u nas zawsze były 3 dni wolnego, córka się cieszyła, ja zorganizowałam jej opiekę i szła na godzinę na mszę.

w tym roku jest inaczej, mają normalne lekcje, a na 10.30 idą całą klasą do kościoła na rekolekcje, potem wracają na resztę lekcji do szkoły smile
        dodam tylko, że kościół sąsiaduje ze szkołą
    • miedzymorze Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 09:53
      oczywiście że nie muszą, to kolejny przykład na rozpanoszenie kościoła.

Dzieci zawsze się cieszą, jak nie ma szkoły, więc może ją w ogóle zlikwidujmy.

pozdr,
      mi
      • kolina01 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 10:05
        U nas w tym roku rekolekcje pierwszy raz o godz. 17 sa. Lekcje w szkole - są zawsze rano - od 8'smej. Na stronie szkoły pisze : "Dzieci nieuczęszczające na naukę religii katolickiej znajdą się
        w czasie Rekolekcji pod opieką świetlicy. " . Myślicie - że zrobili nauczycielom wolne z tej okazji ? I będzie tylk świetlica ( u nas świetlica to porażka - tłum dzieci i filmy DVDsad ) ? To by już pomstowało o zgrozę - bo rekolekcje o 17 - nie przeszkadzają dzieciom w lekcjach!

• miedzymorze Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 10:08
          zgłaszaj do kuratorium, to juz jakaś totalna aberracja

pozdr,
          mi
          • schiraz Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 23.03.12, 00:37
            A tam kuratorium... wal do prezydenta! smile
      • jagnaborynowa Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 10:19
        U nas rekolekcje były między lekcjami, tzn. rano dwie lekcje, potem wyjście do kościoła, a następnie powrót na jeszcze jedną lekcję. Dzieci, które nie chodzą na religię mogły zostać w świetlicy. Moje dziecko chodzi, bo chce, a raczej bo jej koleżanki chodzą. My z mężem akurat od zawsze byliśmy przeciwni, żeby chodziło na religię, do kościoła nie chodzimy. A jeśli chodzi o pójście na rekolekcje, to dałam jej wolną wolę: dwa dni była, a trzeciego dnia wolała zostać w świetlicy, bo stwierdziła, że tam nudno (i o to mi właśnie chodziło!!! żeby sama w końcu zrezygnowała z kk) i została z jednym chłopcem z klasy, podczas gdy resztę wymiotło do kościoła, bo to jednak rok komunijny.
        • iwek33 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 21.03.12, 12:15
          W szkole moich dzieci rekolekcje są od 9.30 do 12.00. Świetlica czynna normalnie, starsze dzieci, które mają wypisane pozwolenie od rodziców ( dostałam kartkę do podpisania) mogą chodzić tylko do kościoła i wracać po rekolekcjach do domu. Młodsze dzieci i te, których rodzice sobie tego życzą, są prowadzone do kościoła ze szkoły pod opieką nauczycieli i do tej szkoły wracają ( do świetlicy). Stołówka też jest normalnie czynna, nauczyciele nie mają dni wolnych, przychodzą obowiązkowo normalnie do pracy, nie odbywają się jednak zajęcia dydaktyczne tylko opiekuńcze. Dodam jeszcze, że w tym roku parafia robiła nas " w jajo" trzy razy i trzy razy zmieniała termin rekolekcji, ostateczny termin podała tydzień przed rekolekcjami.
          • sylaluk1 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 00:42
            W szkole mojego syna jest zupelnie inaczej, przez caly okres wielkiego postu co poniedzialek dzici maja po 15 minut rano, po sprawdzeniu obecnosci, tzw.refleksje wielkopostne w ktorych uczestnicza wszystkie dzieci, caly personel szkoły i chetni rodzice , potem normalne zajecia do 15.To szkola katolicka wiec wszystkie dzieci uczestnicza.
            • kasia_wp Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 09:28
              Otóż nie w całej Polsce, w szkole mojego syna rekolekcje są po południu, lekcje w szkole bez zmian. Szkoła podmiejska, na wsi właściwie, podlega pod jedną parafię.
              • nuis Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 10:16
                otóż to, więc dlaczego nie daje w innych miejscach tego zoorganizowac. Jakoś kiedyś mogło się to odbywac po za zajęciami szkolnymi i dobrze. Dzieci, które uczęszczają do szkoł katolickich to dla mnie inna historia. Jednak nie umiem pojąć, dlaczego w świeckich szkołach dzieciaki muszą uczestniczyć w rekolekcjach w godzianach zajęć.
                Niestety tak jest w większości szkół. A ja nie rozumiem dlaczego ? Przecież do szkół nie chodzą tylko aktywnie wierzący lub wogóle innowiercy, co z nimi? Czy nie może być tak, że te dzieci co chcą/musza uczestniczyć ida w godzinach popołudniowych. U nas przez to rozbite były 3 dni. A tak naprawdę zdecydowana mniejszość klasy wychodziła do kościoła. Reszta zostawała w klasie (4-6 nie mają zoorganizowanych zajęć na świetlicy) lub zabierali je rodzice/opiekunowie/dziadkowie.
                I tak dzieciaki tłuka ten program w tempie ekspresowym i ciągle czasu za mało, więc 3 dni z głowy to jak dla mnie strata. Ale mnie to irytuje .....
                A tak z obserwacji dzieci uczestniczą w religii do momentu komunii a potem towarzystwo się wykrusza.
                • joanna_poz Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 10:23
                  bo tak niestety stanowi prawo.

§10

1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek.
                  • miedzymorze Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 13:22
                    Jak dla mnie z tego przepisu wynika tylko tyle, że lekcje są normalnie, a katecheci prowadzają chętnych na rekolekcje, inni mają normalnie zajęcia.
                    Jeśli w klasie są wszyscy chętni - nauczyciel ma extra czas na sprawdzanie klasówek/prac domowych/uzupełnianie dokumentacji - słowem to wszystko, co podobno zajmuje pozostały (poza prowadzeniem lekcji) czas pracy.
                    pozdr,
                    mi
                    • joanna_poz Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 13:34
                      idealnie byłoby, gdyby tak byłosmile

nauczycielka mojego dziecka prowadziłaby więc lekcje dla 2 dzieci nie uczęszczających na religię, natomiast 2 katechetki mialby za zadanie poprowadzenie rekolekcji dla prawie całej szkoły czyli ponad 300 osób.
                      ponieważ to drugie jest nierealne do zorganizowania - lekcji nie ma dla wszystkich.
                      • miedzymorze Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 13:38
                        Nie, byłoby normalnie.
                        Katechetka niech sobie załatwi wsparcie rodziców, proboszcza, czy kogo tam chce, a szkoła powinna działać normalnie, nawet dla 2 dzieci.

pozdr,
                        mi
                • ib_k Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 10:27
                  Jednak nie umiem pojąć
                  > , dlaczego w świeckich szkołach dzieciaki muszą uczestniczyć w rekolekcjach w g
                  > odzianach zajęć.

bo tak jest zapisane w Rozporządzenie 
Ministra Edukacji Narodowej 
z dnia 14 kwietnia 1992 r. 

w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach.
                  § 10. 
1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą. 

2. O terminie rekolekcji dyrektor szkoły powinien być powiadomiony co najmniej miesiąc wcześniej.

sami ich wybraliśmy...
    • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 12:21
      przepraszam, a gdzie są nauczyciele? bo my pracujemy normalnie - pilnujemy dzieci w kościele, potem przyprowadzamy i pilnujemy dalej wink

a co do rekolekcji - wcale nie muszą się odbywać. mogą, ale nie musza. w mojej szkole przez kilka lat nie było ani pół dnia na rekolekcje. teraz rekolekcje odbywają się przez 1 dzień, i to też w szkole, a potem wyjście na mszę do kościoła dla chętnych , i po sprawie.

wszystko zależy od dyrektora szkoły.
      • ib_k Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 15:00
        > wszystko zależy od dyrektora szkoły.

nie, wszystko zależy od biskupa diecezji, to on może ale nie musi przystać na propozycję (np dyrekcji) innej organizacji lekcji religii/rekolekcji

a na dyrektora mogą/powinni wpływać rodzice!
        • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 23.03.12, 21:01
          > nie, wszystko zależy od biskupa diecezji, to on może ale nie musi przystać na p
          > ropozycję (np dyrekcji) innej organizacji lekcji religii/rekolekcji
          >

nie masz racji smile ja mieszkam w Michalikowie / to znaczy w diecezji, gdzie szefem jest abp Michalik wink /, myślisz, że on by się zgodził na nieodbycie rekolekcji?

to jest suwerenna decyzja dyrektora szkoły - może, ale nie musi się zgadzać na jakiekolwiek rekolekcje, ma tez wpływ na to, jak one wyglądają, bo może nie zaakceptować ich planu wink

co do religii - owszem, tutaj jest sprawa dla odpowiedniej komórki w kurii, która się tym zajmuje. ale rekolekcje temu przepisowi nie podlegają absolutnie.
          • ib_k Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 08:50
            solaris31 napisała:

......

niestety solaris, w sprawach dotyczących religii, rekolekcji nie ma suwerennych decyzji dyrekcji szkoły, dyrektor nie ma wpływu tak na program nauczania jak i na temat rekolekcji, przeczytaj proszę odpowiednie rozporządzenie, które w tej kwestii ubezwłasnowolnia system i instytucje edukacji
            to fajnie że w znanej ci szkole jest inaczej, jednak jest ona niestety wyjątkiem a nie regułąsad
            • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:20
              no i nie masz racji, decyzja dyrektora jest autonomiczna i koniec wink jest możliwość rekolekcji, nie ma przymusu. dyrektor MOŻE a nie MUSI umozliwić dzieciom uczestnictwo w rekolekcjach.

cytat z konkordatu:

Osobom, o których mowa w ustępie 1, zapewnia się w szczególności możliwość uczestniczenia we Mszy św. w niedziele i święta oraz w katechizacji i rekolekcjach, a także korzystania z indywidualnych posług religijnych w zgodzie z celami pobytu tych osób w zakładach wskazanych w ustępie 1.

mamy więc do czynienia z możliwością, a nie obowiązkiem.

cytay z rozporządzenia MEN

Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą.

problem w tym, że wiara katolicka nie nakłada obowiązku rekolekcji. i stąd dowolność. jeśli ktoś mówi Ci inaczej, to mija się z prawdą wink

• mama-ola Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 15:19
      Nie powinno być religii w świeckich szkołach, w końcu religia to nie jest nauka, tylko wierzenia. I nie powinno być rekolekcji w czasie lekcji. Myślę, że za 15-20 lat nie będzie w Polsce po tym śladu, bo powoli zaczyna to do ludzi i polityków docierać.
      W szkole mojego syna dwa dni wolne od lekcji są z tego powodu, ale świetlica działa cały dzień, na szczęście.
      • jagnaborynowa Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 15:53
        Na pocieszenie powiem wam, że dzieci i tak niczego się na tej religii w szkołach nie uczą. A wręcz zniechęcają do kk. Ja chodziłam na religię, kiedy jeszcze prowadzona była w salkach katechetycznych, dopiero w liceum jak byłam wprowadzono ją do szkół. Moja córka bardzo chciała chodzić na religię, bo chodzą jej koleżanki. No więc zgodziłam się, a niech chodzi, ale ja ani mąż tego nie pochwalaliśmy. I co? Córka dwa lata chodzi na religię w szkole, jest dość pilną, słuchającą nauczycieli uczennicą. Jej klasa w tym roku ma komunię. I pytam jej kiedyś, jak odrabiała pracę domową z religii, kto jest ojcem Chrystusa, a ona nie wie. Ja mówię, że chyba sobie żartuje, ale on naprawdę nie wiedziała. Chwilę potem przy okazji pytam kto to jest papież i co słyszę? Taki pan, który pracuje w papierni. No nie, to czego oni się uczą na tej religii??? Na pewno nie historii ze Starego Testamentu (a my jednak w klasach początkowych w salkach katechetycznych słuchaliśmy tych przypowieści z zapartym tchem, jak bajek). Nowego Testamentu? No, wątpię... jeśli dzieci nie znają rodziców Chrystusa... Modlitw? Wszystkich modlitw mają się nauczyć w domu (ja nie uczę, a córka się nie rwie - stwierdziłam, że skoro umie czytać i chce to może się sama nauczyć). Powiedziałabym, sądząc po podręcznikach do religii, że uczą się informacji o instytucji kościoła katolickiego, a więc mało ciekawa rzecz dla dziecka i raczej zniechęcająca. A nie religii. A kościół katolicki programem nauczania religii sam się przyczynia do odejścia za kilka lat dorastającego pokolenia od kościoła.
        • a.g.r.e.s.t Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 22.03.12, 19:40
          Heh, bo rzeczy, o które ją pytałaś, to przedszkole, a nie szkoła. Ma po prostu "braki" z młodszych lat wink, to dzieci w szkole powinny już wiedzieć.
          W mojej diecezji podręcznik nie mówi tylko o instytucji kościoła. Przykładowe tematy na 5 klasę (bo taki mam pod ręką) "Wspólnota - być z innymi", "Być przyjacielem - mieć przyjaciela", "Pismo św skarbem naszego życia", "Gdy spotykają cię trudności" , Być wolnym - to nie takie proste". Jeśli chodzi o działy poświęcone treściom biblijnym, 5 klasa u nas zajmuje się Nowym Testamentem. Pozdrawiam.
      • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 23.03.12, 21:04
        niech sobie religia będzie, ale nie jako przedmiot z oceną. i nie jak teraz, w planie zajęć, ale na końcu, dla chętnych. taki dodatkowy bonusik dla wierzących, umożliwiający skomasowanie zajęć dziecka w jednym miejscu , bez konieczności przemieszczania się do salki przy kościele.

dla mnie to wygodna sprawa, bo nie muszę dziecka wozić osobno na religię, ale tak jak mówię - nie na oceny, nie na świadectwo, i nie tak, jak teraz to niestety wygląda. z powodów czysto organizacyjnych - dla rodzica wierzącego dobra rzecz.
    • dorek3 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 23.03.12, 10:09
      Dzieci nie muszą tracic trzech dni bo rekolekcje nie zajmują całego dnia. U nas dzieciaki wracaja na 4 lekcje i maja normalne lekcje (u nas to nawet klasówki w dwa kolejne dni).
      Godzina rekolekcji do akurat domena kościoła a nie szkoły, któa się musi podporządkować poóki religia jest do niej przypisana (oby jak najkórcej).
      • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 08:57
        dorek3 napisała:

> Dzieci nie muszą tracic trzech dni bo rekolekcje nie zajmują całego dnia. U nas
        > dzieciaki wracaja na 4 lekcje i maja normalne lekcje (u nas to nawet klasówki
        > w dwa kolejne dni).

niestety prawo stanowi że dzieciom w czasie rekolekcjii nalezy sie dzień wolny od nauki wiec dyrektor organizując lekcje w czasie rekolekcji ryzykuje. zawsze może się znaleźc rodzic który napisze na niegio skargę ..... i bedzie miał racje.
        U nas po raz pierwszy od lat sa lekcje po rekolekcjach ale dyrektor zrobił to z wielkimi oporami na stanowcze domaganie sie lekcji przez rodziców
        • dorek3 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 10:15
          Chyba mu to ryzyko już weszło w krew bo nie słyszałam żeby w ostatniej pięciolatce były odwołane lekcje z tego powodu.
          A nawiedzonych rodziców chyba nie ma (oby).
          • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:33
            dorek3 napisała:

> Chyba mu to ryzyko już weszło w krew bo nie słyszałam żeby w ostatniej pięciola
            > tce były odwołane lekcje z tego powodu.
            Ależ były odwołane u nas, w tym roku po raz pierwszy będą lekcje.
            • dorek3 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:35
              Pisze o szkole moich synów...
              • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:54
                dorek3 napisała:

> Pisze o szkole moich synów...

Domyslam się. Dyrektorzy łamią prawo, organizując w tych dniach lekcje. Taka prawda.
                • dorek3 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 12:10
                  Bardzo się cieszę że są jeszcze tacy którzy maja cywilna odwagę a nie tylko zginają kark jak im KK powie.
                  • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 12:37
                    ja tez sie cieszę zwłaszcza, że nie ja sie będę w razie czego tłumaczyć tylko dyrektor smile
        • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:22
          > niestety prawo stanowi że dzieciom w czasie rekolekcjii nalezy sie dzień wolny
          > od nauki

nieprawda smile dzieciom nalezy umożliwość uczestnictwo w rekolekcjach, a nie wiąże się to z automatu z dniem wolnym.

u nas dzieci mają lekcje od rana, potem idą na rekolekcje i z kościoła do domów. albo odwrotnie - idą ze szkoły do kościoła, a potem wracają na pozostałe lekcje.
          • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 24.03.12, 11:52
            solaris31 napisała:

> nieprawda smile dzieciom nalezy umożliwość uczestnictwo w rekolekcjach, a nie wiąż
            > e się to z automatu z dniem wolnym.

Prawda!
            § 10. 1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeśli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizujący-mi rekolekcje a szkołą.

Wyraźnie jest mowa o prawie do wolnych dni.
            • solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 25.03.12, 09:28
              hehe, to zależy od interpretacji smile

znam ten przepis i jest w nim mowa o otrzymaniu dni wolnych, jeśli wiara nakazuje obowiązek udziału w rekolekcjach. a wiara katolicka nie nakazuje tego obowiązku!

zatem, uczeń nie ma obowiązku otrzymania wolnych dni, bo nie ma obowiązku uczestniczenia w rekolekcjach.

prawo do wolnego to tylko prawo, a nie obowiązek wink

tak czy siak, u nas rekolekcje odbywają się tak, jak pisałam wyżej, i nikt nigdy tego nie podważał.

• solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 25.03.12, 09:38
                aha - jeszcze jedno - dlaczego dyrektorom to uchodzi na sucho? sprawa jest prosta - konkordat stoi wyżej niż rozporzadzenie MEN, a jedno z drugim pozostaje w pewnej sprzeczności wink konkordat też mówi o możliwości, a nie konieczności.

i i zapewne dlatego nikt się nie czepia organizacji rekolekcji w 1 dzień zamiast 3, i organizacjom lekcji w dniach z rekolekcjami.

i bardzo dobrze, bo 3 dni rekolekcji po 2 godzinki to strata czasu wink
                • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 26.03.12, 20:31
                  solaris31 napisała:

> aha - jeszcze jedno - dlaczego dyrektorom to uchodzi na sucho? sprawa jest pro
                  > sta - konkordat stoi wyżej niż rozporzadzenie MEN, a jedno z drugim pozostaje
                  > w pewnej sprzeczności wink konkordat też mówi o możliwości, a nie konieczności.

Nie, konkordat zapewnia uczniom prawo do wolnego! I wiele szkół tego prawa przestrzega.

Inna sprawa że kosciół jest teraz na cenzurowanym nie może za bardzo "podskakiwać" a i rodzice nie protestują.

• solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 28.03.12, 13:16
                    pisałam wyżej - nie konkordat zapewnia wolne, tylko rozporządzenie MEN.

podawałam wyżej cytaty wink

ale powtórzę raz jeszcze to, co pisze konkordat;

Osobom, o których mowa w ustępie 1, zapewnia się w szczególności możliwość uczestniczenia we Mszy św. w niedziele i święta oraz w katechizacji i rekolekcjach, a także korzystania z indywidualnych posług religijnych w zgodzie z celami pobytu tych osób w zakładach wskazanych w ustępie 1.

zapewnienie możliwości uczestnictwa to dla mnie nie obowiązek, ani nie 3 dni wolnego. to reguluje MEN. idiotycznie - ale jednak.

można ten paragraf czytac całkiem inaczej. na przykład tak - parafia robi rekolekcje, to uczniowie mogą nie iść do szkoły w czasie rekolekcji. ale przed i po w szkole mają być. bo zwolnienie przysługuje na możliwość udziału.

to MEN się rozpisał o tych 3 dniach, i to do MEN-u trzebaby mieć pretensje, a nie do samego konkordatu wink
              • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 26.03.12, 20:26
                solaris31 napisała:

> zatem, uczeń nie ma obowiązku otrzymania wolnych dni, bo nie ma obowiązku uczes
                > tniczenia w rekolekcjach.

Inaczej uczą katecheci i niestety wymagają uczestniczenia dzieci w rekolekcjach.

> prawo do wolnego to tylko prawo, a nie obowiązek wink

Toć przecież własnie piszę o prawie do wolnego! Dyrektor powinien je zapewnić uczniowi zgodnie z prawem. Wystarczy że jakiś rodzic sie upomni i ma to jak w banku!

Wiem że wielu dyrektorów szkół łamie to prawo, mnie to nie przeszkadza ale jednak to łamanie prawa.

• solaris31 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 28.03.12, 13:12
                  prawo do wolnego obejmuje dzieci mające obowiązek uczestniczenia w rekolekcjach wink żadno dziecko takiego obowiązku nie ma / przynajmniej katolickie/. a jak rodzic się upomni - proszę bardzo, niech zabiera dziecko. szkoła nie ma nawet obowiązku dzieci pilnować - katecheci owszem wink też to dziwne, bo pracując w szkole zawsze pilnowaliśmy dzieci w kościele.

to, co opowiadają katecheci o obowiązku, jest właśnie niezgodne z prawem wink

i dlatego ja jestem przeciwna religii w szkole jako przedmiotowi confused co to za maniera dawać oceny za udział w nabożeństwach, rekoleckach, majówkach i tak dalej? gdyby moje dziecko dostało pałę za niebycie na jakimś nabożeństwie w kościele, to księdzu by się ode mnie nieźle dostało.

wiem, wiem - tak jest i ciężko walczyć z betonem. dlatego tym bardziej cenię swojego szefa, bo jest odważny. i nawet jeśli łamie prawo albo je naciąga, to mnie to też zupełnie nie przeszkadza. drażnią mnie szkolne rekolekcje, mimo, że jestem wierząca i do kościoła chodzę.
                  • mamusia1999 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 28.03.12, 18:53
                    ale religia w szkole niekoniecznie oznacza oceny z wypelniania religijnych powinnosci.
                    u nas tak jest. lekcje religii sa w szkole, z nabozenstw i modlitw nikt dzieciow nie rozlicza, nawet niekoniecznie naklania do uczeszczania.

dla wierzacych rodzicow lekcje w szkole to wygoda, popoludniami po kosciolach latac nie musza.

a juz zupelnie inna sprawa to podejscie do powinnosci. ja tu dostalam slub bez bierzmowania, a juz tym bardziej spowiedzi i nauk przedmalz. udzial w obrzadkach i sakramentach toc przywilej i laska wynikajace z przynaleznosci do wspolnoty.
                  • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 28.03.12, 20:44
                    solaris31 napisała:

> prawo do wolnego obejmuje dzieci mające obowiązek uczestniczenia w rekolekcjach
                    > wink żadno dziecko takiego obowiązku nie ma / przynajmniej katolickie/.

Wiesz co na tej zasadzie to dziecko nie ma tez obowiązku iśc na msze czy inne nabożeństwa, nie ma także obowiązku iśc do spowiedzi, przyjąc komunię, ani nawet chodzić na religię. Obowiązku nie ma jako takiego ale jednak kosciół katolicki wymaga od wspólnoty uczestniczenia w życiu koscioła.
                    • mgla_jedwabna Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 05.04.12, 16:03
                      Nie. Kościół nakazuje uczestnictwo we mszach w niedziele i święta, nakazuje także spowiedź raz do roku i komunie w okresie wielkanocnym. Nakazuje tzn. niewypełnienie tych zaleceń oznacza obciążenie sumienia grzechem.

Natomiast uczestnictwo w rekolekcjach ani lekcjach religii (obojętnie gdzie) nie należy do tej grupy. I trudno je w jakikolwiek sposób uznać za obowiązek.

A przede wszystkim: zadaniem szkoły nie jest dbanie o praktyki religijne uczniów. A słowa o "umożliwianiu" to jakaś pomyłka. Wszak brak działań ze strony szkoły nie oznacza uniemożliwienia uczniom tych praktyk. Jak ktoś chce, to może uczestniczyć w rekolekcjach itp. po poludniu, szkoła mu to "umożliwia" tak samo, jak wizytę u fryzjera. Dotyczy to absolutnie wszystkich rzeczy, których KK od wiernych wymaga, a nawet tych, które tylko zaleca.
                      • mama303 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 06.04.12, 09:39
                        mgla_jedwabna napisała:

> Nie. Kościół nakazuje uczestnictwo we mszach w niedziele i święta, nakazuje tak
                        > że spowiedź raz do roku i komunie w okresie wielkanocnym. Nakazuje tzn. niewype
                        > łnienie tych zaleceń oznacza obciążenie sumienia grzechem.

Ale wymaga także i to z duzym naciskiem uczestniczenie w życiu wspólnoty. zapytaj ksiedza lub katechetki wink

> A przede wszystkim: zadaniem szkoły nie jest dbanie o praktyki religijne ucznió
                        > w. A słowa o "umożliwianiu" to jakaś pomyłka. Wszak brak działań ze strony szko
                        > ły nie oznacza uniemożliwienia uczniom tych praktyk. Jak ktoś chce, to m
                        > oże uczestniczyć w rekolekcjach itp. po poludniu, szkoła mu to "umożliwia" tak
                        > samo, jak wizytę u fryzjera. Dotyczy to absolutnie wszystkich rzeczy, kt
                        > órych KK od wiernych wymaga, a nawet tych, które tylko zaleca.

zgadzam sie z Tobą tyle że prawo daje dzieciom 3 dni wolnego w celu PEŁNEGO przeżycia czasu rekolekcji. Nie ma co z tym dyskutować, mozna jedynie zmienic zapis.
    • maderta Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 27.03.12, 23:32
      U nas w rekolekcje nie ma zajęć w szkole, dzieciaki przychodzą 15 min przed rekolekcjami pod szkołę, nauczyciele odprowadzają do kościoła, po rekolekcjach przyprowadzają pod szkołę i do domu.
    • mamusia1999 Re: rekolekcje czy muszą być w czasie szkoły ? 28.03.12, 08:48
      ja tak z ciekawosci, bo u nas zadnych rekolekcji ni ma i juz. konkordat obejmuje wylacznie nauke religii w szkole, a cale przygotowania do sakramentow i oazy odbywaja sie popoludniami w kosciele. ale nawet w kosciele zadnych obowiazkowych rekolekcji ni ma. przed Wielkanoca jest taka jedna wieczorna msza z wielkim ogniskiem przed kosciolem (ciagle zapominam o co dokladnie chodzi) no i codzienne nabozenstwa sa Wielkanocy poswiecone.

ile tych rekolekcji w szkole? 1,2 czy 3 godz.? i czemu caly dzien to rozwala? bo jak u na jest dzien sportu (3godz. zawodow, mala szkola wiec wystarczy) albo - jak dzisiaj - wyprobowanie i wybor instrumentow (2 godz.), powitanie pierwszakow, szkolenie rowerowe, szkolenie autobusowe, teatr objazdowy etc etc etc to: 1-2- 3 pierwsze lekcje poswiecane sa na dane wydarzenie, ale reszta zajec odbywa sie najnormalniej w swiecie.
      • brydka26 DOREK3 28.03.12, 22:09
        Napisalam Ci maila na poczte gazetowa, sprawdz prosze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka