Dodaj do ulubionych

Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły????

26.05.12, 19:49
Córka mojej siostry idzie we wrześniu do 1klasy. Mam pytanie czy wasze dzieci miały sam pojemnik na kanapki i do tego soczek w butelce ( typu kubuś play) czy bidon ( a w nim coś do picia, czy przelany soczek)???
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 19:59
      Moje mają bidon, co nie znaczy, że butelka z sokiem czy wodą się nie zdarza zamiast/obok.
    • mysz1978 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 19:59
      niby ekonomoczniej jest kupic bidon i robic picie do szkoly, ale trzeba pamietac o super dokladnym myciu tego bidonu bo syf straszny sie tam pod korkiem gromadzi uncertain
    • yula Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 20:10
      Moje mają śniadaniówki i bidoniki do picia robionego w domu, jak mają kupione picie wodę/soczek to bidonik zostaje w domu
    • agni71 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 20:16
      A u mnie jeszcze inaczej smile W poniedziałek biorą po soku typu Kubuś czy inny w butelce, a od wtorku do piatku butelka jest myta i nalewam zwykły sok z kartonu/wodę/kompot. Higieniczniej niż bidon (przerabialiśmy i nie da się tak super dokładnie ustnika umyć), a taniej (i bardziej ekologicznie, bo jednak mniej sie tych butelek-śmieci produkuje) i smaczniej niż codziennie nowy kupny mały sok.
      • mamapodziomka Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 20:22
        Przyzwoity bidon z woda.
        • iwek33 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 21:50
          Młodszy bidon z Tupperware -maratończyk ( do mycia w zmywarce-świetnie się domywa) , starszy butelka z Tupperware. Też myję w zmywarce.
          Maratończyk:
          img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/71/35/12/2371351278
          butelka:
          allegro.pl/tupperware-butelka-aqua-750ml-i2344355832.html
          Przerobiliśmy kilkanaście różnych rozwiązań ( butelek, bidonów) Ten wariant jest idealny.
          • iwek33 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 21:53
            Ten Maratończyk jest też bardzo praktyczny, bo nakładka na dole jest równocześnie kubeczkiem. Młodszy syn dostaje w szkole herbatę, nie musi nosić osobnego kubka tylko korzysta z tego kubka z bidonu.
            img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/59/34/82/2359348200
    • olena.s Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:08
      U mnie jest zakaz szklanych butelek - dzieci noszą wodę mineralną w plastikowych. Plus pojemnik na jedzenie, plus oziębiacz - są takie specjalne pojemniki z żelowym wieczkiem. Wieczko na noc idzie do zamrażalnika, mrozi się i jedzenie elegancko wytrzymuje świeże aż do lunchu.
      --
      Życie w Zatoce Perskiej
    • mama303 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:16
      karrix napisała:

> Córka mojej siostry idzie we wrześniu do 1klasy. Mam pytanie czy wasze dzieci m
      > iały sam pojemnik na kanapki i do tego soczek w butelce ( typu kubuś play) czy
      > bidon ( a w nim coś do picia, czy przelany soczek)???

Pojemnik + butelka wody mineralnej, czasem do butelki wlany inny napój domowy.
      • andaba Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:21
        Ja nie wiem, czy jest sens kupowania śniadaniówki - zajmuje za dużo miejsca, kanapka zawinięta w papier lub folię jest znacznie praktyczniejsza.
        • agni71 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:29
          Plecaki szkolne mają zazwyczaj kieszeń specjalnie przeznaczoną do noszenia sniadaniówki, więc miejsce raczej nie jest problemem. Poza tym, drugim sniadaniem może byc tez cos innego niz kanapka, np. jakies ciasteczka, suszone owoce i wtedy przydaje sie pojemnik. Jesli chodzi o śniadaniówki, to u nas sprawdzają sie 3-częściowe z Tchibo - w zależności od tego, co i ile dzieci dostają, można to zapakowac do małego lub większego pojemnika.
        • olena.s Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 23:19
          Ale łatwo ją rozdyźdać po całum plecaku....
        • kanna Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 23:37
          Sens jest, bo tam się pakuje różne rzeczy: owoce, ciastka, jogurty w pojemniczkach itp.
        • majarzeszow Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 27.05.12, 07:52
          sniadaniowka jest u nas koniecznoscia, a bidon bierze czasami (bo albo synek bierze buteleczke mineralnej, albo juz do wypitej mineralnej robie mu wode z sokiem lub przelewam sok z kartonu). do sniadaniowki (mamy dosc spora) bierze kanapke, do tego marchewki i cos slodkiego.
          wiem, za naszych czasow jakos nikt sniadaniowki nie mial i wszyscy szkole pokonczyli, ale ile razy mialo sie wysmarowane maslem ksiazki smile sniadaniowka to bardzo praktyczna rzecz, ale trzeba tez dobrac odpowiednia, a nie brac pierwszy lepszy.
        • mama303 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 27.05.12, 08:27
          andaba napisała:

> Ja nie wiem, czy jest sens kupowania śniadaniówki - zajmuje za dużo miejsca, ka
          > napka zawinięta w papier lub folię jest znacznie praktyczniejsza.

U nas jest nie tylko kanapka. Zawsze jakiś owoc/warzywo, czasem jogurt, serek, cos do pochrupania, serwetka.
        • olena.s Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 28.05.12, 11:53
          Toi zależy, na jak długo dziecko idzie do szkoły, jak duży/lekki ma tornister/plecak, gdzie je (na korytarzu czy przy stole) i tak dalej.
          Moje dziecko spędza w szkole 7 godzin zegarowych, bierze z domu dwa posiłki, za to plecak ma lekki, toteż może sobie i dużą śniadaniówkę brać.
          Inna sprawa z maluchem, który wraca do domu po niespełna 4 godzinach, albo dzieckiem objuczonym podręcznikami jak wielbłąd.
    • mamako2216 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:25
      Mój synek nosi pojemnik i napoje .Bidonu nie kupowałam.
    • marghe_72 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 26.05.12, 22:47
      moja ma i jedno i drugie.
      Raz bierze kupny napój, innego dnia robi sobie herbatę itp..
      • jagnaborynowa Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 28.05.12, 11:39
        Śniadaniówki mamy dwie - większą i mniejszą. Też daję oprócz kanapki jakiś owoc pokrojony albo warzywo. Bidonu (niestety jest niehigieniczny i zbyt szybko zaczyna śmierdzieć, żeby inwestować w niego kasę) nie mamy, za to daję butelkę plastikową z wodą mineralną sklepową, a przez następne dwa-trzy dni (bo potem też zaczyna smierdzieć) napełniam tę butelkę wodą oligoceńską albo wodą z czajnika (zimną, oczywiście). Soki i napoje kupuję rzadko - wolę dać owoc, choć czasami mała namówi mnie na jakiegoś "kubusia" albo "playa". A potem tak samo wykorzystuję butelki. Niczym dziecko tak dobrze nie ugasi pragnienia jak zwykłą wodą, ewentualnie herbatą (prawdziwą, a nie ice tea). Po sokach i innych kubusiach tylko bardziej się pić chce. Jak ja byłam w wieku córki, mamy dzieciom dawały jabłka, żeby się pić nie chciało i jakoś żyjemy (śniadaniówek też nie było) smile
        • aagata4 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 28.05.12, 22:13
          > (śniadaniówek też nie było) smile

jak to nie było?, mam 40 lat i pamiętam jak musiałam zawsze mamie przynosić śniadaniówkę do domu a jak się podarła to się nasłuchałam. Inna rzecz to fakt, że z tych śniadaniówek się robiło "bomby" i która głośniej huknie ....

Co do picia to też u nas herbata z wiadra była na wcześniej określonej przerwie. Pani przychodziła z wiadrem i nalewała każdemu do kubeczka. Każdy miał swój taki ohydny blaszany. Pamiętam jak kiedyś Pani zaprowadziła nas do łazienki i myliśmy go w zimnej wodzie wydłubując brud spod zawijanej części kubka (najbrudniej było w tej części, gdzie trzymaliśmy kubek w buzi). Do wyczyszczenia używaliśmy do wcześniej przyniesionego patyczka.
          Teraz jak widzę, to znajome właśnie raz dają wodę lub sok np z Kubusia a potem wlewają wodę lub soczki do tych butelek. Kanapki dają w pojemnikach, czasem jeszcze do tego jabłko lub inny owoc.

Pozdrawiam

Agata
          • jagnaborynowa Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 29.05.12, 15:50
            aagata4 napisała:

> > (śniadaniówek też nie było) smile
            >
            > jak to nie było?, mam 40 lat i pamiętam jak musiałam zawsze mamie przynosić śni
            > adaniówkę do domu a jak się podarła to się nasłuchałam. Inna rzecz to fakt, że
            > z tych śniadaniówek się robiło "bomby" i która głośniej huknie ....
            >
            No to może ty mieszkałaś w jakimś innym miejscu... Bo ja też mam 40-tkę na karku i w moim dzieciństwie śniadaniówek nie było. Poza tym, nie wiem jak wasze śniadaniówki można było drzeć i robić bomby, bo z dzisiejszych to dosyć skomplikowane, no chyba, że napełnić je jakimś materiałem wybuchowym smile
            • mama_amelii :) 31.05.12, 12:23
              jagnaborynowa napisała:

> aagata4 napisała:
              >
              > > > (śniadaniówek też nie było) smile
              > >
              > > jak to nie było?, mam 40 lat i pamiętam jak musiałam zawsze mamie przynos
              > ić śni
              > > adaniówkę do domu a jak się podarła to się nasłuchałam. Inna rzecz to fak
              > t, że
              > > z tych śniadaniówek się robiło "bomby" i która głośniej huknie ....
              Bo koleżanka pewnie nie wie,że teraz śniadaniówki to plastikowe pudełkabig_grin Za moich czasów śniadaniówkami nazywano torebki śniadaniowe i owszem robiło się bomby do strzelaniasmile(teraz też są do kupienia)
            • ewasuwek Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 08.08.12, 14:08
              u mnie za śniadaniówkę robiły torebki papierowe lub woreczki fiolowe.. wybuchy z tego były świetne...

też prawie 40 - latka
    • minkapinka Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 28.05.12, 22:41
      nie uzywamy bidonu, córka nosi wode w malych butelkach.
    • ewa_mama_jasia Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 29.05.12, 07:55
      Najbardziej odpowiednie rozmiarem według mnie są sniadaniówki Tchibo. Ale syn połamał i teraz nosi kanapki w normalnej torebce śniadaniowej. A do picia - jesienią i teraz nosi butelkę wody (tylko wlewam mu przegotowaną) a przez całą zimę nosił termosik 0,3 z herbata owocową.
    • tititu Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 29.05.12, 09:18
      Zwykły pojemnik/śniadaniówka z ulubionym bohaterem + najczęściej butelka z kubusiem. W kolejne dni pojemnik po kubusiu napełniany jest napojami wlewanymi w domu. Co ok. tydzień butelka wylatuje i zostaje zakupiony kolejny napój.
    • mmena Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 29.05.12, 14:02
      Moje dziecko ma pojemnik na kanapki i bidon. Do picia dostaje tylko wodę.
    • jagoda2 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 29.05.12, 21:56
      Daję śniadaniówkę i termos z herbatą (córka lubi ciepłe napoje), kiedy spędza w szkole 8 godzin dodatkowo daję butelkę wody mineralnej niegazowanej (zawsze oryginalnie zamkniętą). Śniadaniówka faktycznie zajmuje sporo miejsca, ale jest praktyczna, jeśli dziecko zabiera do szkoły więcej niż kanapki.
    • feniks_z_popiolu Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 30.05.12, 06:27
      Mała butelka wody mineralnej, najpierw oryginalna. A potem do pustej już butelki nalewają sobie w domu wody lub soku z dużej butelki. Śniadaniówki wyszły już z użycia, zamiast nich jakieś drobiazgi pakowane w torebki strunowe.
    • obasic Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 30.05.12, 11:09
      Mamy sniadaniówkę i niewyobrażam sobie inaczej - oprócz lub zamiast kanapki są jeszcze inne drobne rzeczy - a że sniadaniówka jest często popaćkana w srodku to oznacza że się przydaje bo w przeciwnym wypadku pewnie to popaćkane byłoby na ksiązkach lub na tornistrze.
      Jeśli chodzi o pojemnik na picie to ja zamierzam od przyszłego roku zakupić szklaną butelkę w pokrowcu. Przerabiałam już plastikowe bidony, jednorazowe butelki po napojach, obecnie bidon aluminiowy. Mam nadzieję, że szkło mimo zakazów, to będzie najlepszy wybór.
      Mam coś takiego upatrzone:
      natura24.pl/go/_info/?user_id=4740&lang=pl
      • mama_amelii Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 31.05.12, 16:26
        A moja córka ostatnio wypatrzyła w Rossmanie składana butelkę.Jak nalejesz wodę to można ja postawić,a jak wypijesz to zwijaszsmileMożesz przyczepić do plecaka lub paska od spodni(7,99 kosztuje)
        Zabiera wszędzie ze sobą i już zapowiada,że do szkoły też będzie zabierała.Butelka jest z dozownikiem i łatwo umyć.
        www.rossnet.pl/Produkt/Ideenwelt-Skladana-butelka-do-picia,114316
    • aniko16 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 31.05.12, 10:23
      Mój syn dostaje kanapkę w papierowej śniadaniówce i w plastikowym pojemniku (jak akurat jest pod ręką). Mamy taki z Tchibo, jest ok. Napojów nie nosi, żeby się nie obciążać i kupuje wodę w szkole. Jabłka, banany, winogrona, zazwyczaj po paru dniach spędzonych w plecaku wędrują do kosza. W zasadzie już nie daję. W szkole je obiad. Nie chciałoby mi się płukać butelek i nalewać czegoś innego. A bidon to jednak siedlisko bakterii. Po wypiciu, nosi się go jeszcze godzinami, resztki napoju, ślina, to przecież trzeba by wygotowaćsad
      • penelopa40 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 31.05.12, 15:15
        kanapka + ew. owoc w pojemniku lub w torebce specjalnej do śniadań, jak sama kanapka
        do picia 1/2 litrowa butelka z wodą, czysta woda, czasami woda smakowa, żadnych a la soków i napojów
        bidon mało higieniczny wg mnie..
    • monikar26 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 01.06.12, 17:14
      Moja ma pojemnik na kanapki i bidon (zimą nosila termos z herbatą). Jeżeli chodzi o bidon, to faktycznie trudno wymyć ustnik, będę szukała innego na przyszły sezon - mam nadzieję, że znajdę bidon z ustnikiem rozkręcanym na części.
      • iwek33 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 01.06.12, 17:27
        monikar26 napisała:

> Moja ma pojemnik na kanapki i bidon (zimą nosila termos z herbatą). Jeżeli chod
        > zi o bidon, to faktycznie trudno wymyć ustnik, będę szukała innego na przyszły
        > sezon - mam nadzieję, że znajdę bidon z ustnikiem rozkręcanym na części.

Ja przez 6 ostatnich lat przerobiłam kilkanaście bidonów i jak już wyżej pisałam zostaliśmy przy bidonach z Tupperware- Maratończykach. Ustnik jest tak genialnie prosty i bez zakamarków, że wymycie jest bezproblemowe, a jak ktoś ma zmywarkę to już w ogóle super. Te bidony są wykonane z bardzo dobrej jakości plastiku ( bez szkodliwych substancji) świetne w użyciu( wyprofilowanie na dłoń) fajny patent z kubkiem odłączanym z dołu, no ale najlepszy ten prosty, świetny do mycia ustnik.
        • obasic Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 02.06.12, 10:36
          Dla mnie nie istnieje coś takiego jak zdrowy plastik - jaki by nie był zawsze jest duże prawdopodobieństwo, że coś z niego się wydziela i podtruwa.
          No cóż doczekaliśmy się czasów, że coraz częściej unikamy mikrobów z którymi przecież nasz organizm z zasdy świetnie sobie radzi, a zupełnie nie zauważamy że np. plastki to takie powolne zatruwcze ludzkości - tego nie widać ale niewątpliwie się dzieje, a skutki negatywne są tylko, że może jednak nie od plastiku? większość nas taką nadzieje ma ...... wink
      • iwek33 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 02.06.12, 13:28
        monikar26 napisała:

mam nadzieję, że znajdę bidon z ustnikiem rozkręcanym na części.

Takie bidony produkuje firma Rosti
        allegro.pl/bidon-dzieciecy-z-dziobkiem-limonka-rosti-i2329299177.html
        Miałam taki dla dziecka, rzeczywiście wykonanie świetne, zakrętka rozbiera się na 5 części: ustnik, nakrętka, sprężyna, uszczelka, druga nakrętka. Wszystko oprócz sprężyny myłam w zmywarce. Bardzo fajny w użyciu, bo jednym przyciskiem "wyskakuje" lub chowa się ustnik w nakrętce. Minus ( dlatego już nie używamy) : dość mała pojemność.
        • legendaa1 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 05.08.12, 22:09
          Z czystym sumieniem mogę polecić bidonik TumTum ładny kolorystyczny i praktyczny o taki modernform.pl/Dla-Dzieci-k697/Bidon-TUMTUM-Tiny-300-ml-p15748.html
    • vaniliaa1 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 05.06.12, 17:32
      U Nas bidon i śniadaniówka smile
    • joanna29 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 06.08.12, 11:54
      Syn idzie do pierwszej klasy i liczyłam na to, że skoro jest sklepik to podejdzie i kupi sobie kanapkę i coś do picia. A w Waszych sklepikach kanapek kanapek nie sprzedają? My z mężem tez kupujemy śniadania pod drodze i szkoda mi czasu na robienie teraz śniadań w domu.
      • kamire12 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 06.08.12, 13:52
        kanapki w sklepach są. ale w tych kanapkach są różne rzeczy, sama jak zrobisz to wiesz co dziecko je. moje ma śniadaniówkę. przydaje się.
        bidon ma, ale bez nakrętki - minus. ale w bidonie ma wodę. wypłukuje się łatwo.
        no i tak często bierze wodę w tej małej butelce..
        • jarkotowa1 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 06.08.12, 14:31
          Dzieci noszą małą wodę w butelce. Gdy wypiją to uzupełniają butelkę albo samą wodą, albo wodą z syropem. Butelka służy do 3-5 dni - zależy co w niej było i przez jaki czas.
          Jeżeli chodzi o śniadaniówkę to.....nie każdy jada kanapki. Mój syn nie jada więc muszę mu szykować "kombinowane" 2 śniadanie.
          • zuzuua Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 07.08.12, 13:38
            zamierzam dawać córce śniadanie w pudełku/śniadaniówce. kanapka + pokrojony owoc/warzywo + ciastko. przynajmniej kanapki nie będą rozgniecione prze książki.
            do tego bidon. jeszcze nie wiem jaki. miałam taki z biedronki i byl ok. tak naprawdę dopiero po roku nadaje sie na śmietnik. rozważam aluminiowy, lepszy plastikowy, te tuperrware wydają się sesnowne
    • budzik11 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 08.08.12, 17:13
      Mała butelka z dziubkiem po wodzie, używana tydzień (woda gazowana nalewana w domu z dużej butelki). Śniadaniówki nie używaliśmy, szkoda dźwigać na jedną kanapkę czy przekąskę w postaci batonika.
    • an.16 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 07.03.17, 13:45
      Dla mnie bidon to siedlisko bakterii i niepotrzebny klamot do dźwigania. Jak dziecku chce się pić to kupuje najmniejszą wodę w sklepiku.
    • minerwamcg Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 09.03.17, 09:36
      Dzieci mają w szkole śniadania i wodę z dystrybutora, więc nic nie daję. Na treningi daję małe co nieco w śniadaniówce z ikei (pomarańczowy psiuk z odpinanymi uszami) i małą butelkę minerałki.
    • kj-78 Re: Sniadaniówka- pojemnik i bidon do szkoły???? 09.03.17, 22:34
      U nas sniadaniowka i bidon z woda. Nic nie smierdzi, ma ten sam juz drugi rok. Ale tu wszystkie dzieci nosza wode, jeszcze nigdy nie widzialam zadnego z sokiem, kompotem, czy herbata...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka