Dodaj do ulubionych

Jestem wściekła

18.06.12, 21:27
U nas ani na stronie szkoły ani w gablocie informacyjnej nie ma wykazu podręczników, natomiast jest informacja o kiermaszu książek który odbędzie się jutro. Po telefonie do sekretariatu o wykaz usłyszałam odpowiedź, że jutro jest kiermasz i że informację tę mają przekazać dzieci. Należy dodać, że ceny książek na nim są o 20-30% wyższe niż np w księgarniach internetowych - ot, zwykłe naciągactwo. I mam pytanie: czy takie działanie szkoły jest zgodne z prawem?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Jestem wściekła 18.06.12, 22:00
      Zgodne, ale bodaj do 15 czerwca powinni opublikować listę podręczników.
    • iwoniaw Re: Jestem wściekła 18.06.12, 23:52
      Nie, tzn. kiermasz jest legalny nawet w cenach horrendalnych, natomiast szkoła ma obowiązek przedstawić listę podręczników niezależnie od wszystkiego i to bodajże do 16.06, więc termin minął. Łaski nie robią.
    • ewa_mama_jasia Re: Jestem wściekła 19.06.12, 08:43
      Ale czemu się wściekasz? Jak ktoś nie chce się obciążać kupowaniem przez internet, bnieganiem po księgarniach czy na poczte, kupuje wygodnie - bo blisko. A że drozej? Nie ma zakazu. A jeśli komuś zależy na cenie, to zakupi w tańszym miejscu.
      A o wykaz podręczników zapytaj - musza udostępnić w sekrtetariacie.
      • mojemieszkanie24 Re: Jestem wściekła 19.06.12, 09:00
        muszą ci udostępnić listę. Rozumiem twoje rozgoryczenie.
        • matizka Re: Jestem wściekła 19.06.12, 09:51
          A u nas w szkole musieliśmy podpisać się czy zgadzamy się na zakup hurtowy książek przez szkołę od wydawnictwa. Podobno szkoła coś tam za to dostaje. A teraz dostałam karteczkę, że mam wykupić te książki na kiermaszu wydawnictwa w przyszły wtoek w godz. 11-14 - no supetr, jeszcze mam urlop wziąć, żeby zapłacić drożej i załatwić "prezenty" dla szkoły (klasa II więc 300 złotych nie bardzo mam ochotę dawać dziecku, a potem kazać mu te książki dźwigać, pilnować na świetlicy)

pozdr
          • pasik Re: Jestem wściekła 19.06.12, 10:23
            nikt wam nie każe kupować ksiażek od nich..a nawet to można sie wypiąć...ceny znaleźć niższe...a uwierzcie da się na 100%
          • kanna Re: Jestem wściekła 19.06.12, 10:24
            Napisałabym karteczkę, ze w tym czasie nie mam możliwości być w szkole i proszę o ich pomysł na rozwiązanie problemu.
            • matizka Re: Jestem wściekła 19.06.12, 10:47

szczerze mówiąc to chyba nie pójdę i kupię w necie; mam w nosie

pz,
    • ib_k Re: Jestem wściekła 19.06.12, 10:54
      Należy dodać, że ceny książek na ni
      > m są o 20-30% wyższe niż np w księgarniach internetowych

czy jesteś pewna że "kiermasz" to sprzedaż nowych książek? w szkołach moich dzieci kiermaszem było sprzedawanie używanych podręczników młodszym klasom, dzieciaki załatwiały to we własnym zakresie

co do zasady szkoła nie może pośredniczyć w zakupie książek ale może udostępnić miejsce, adresy, kontakty
    • joanna669 Re: Jestem wściekła 19.06.12, 11:37
      Zdenerwował mnie fakt, że w sekretariacie nie usłyszałam nic na temat podręczników, ponieważ w sekretariacie nie mają nic na ten temat. Natomiast pani poinformowała mnie, że wykaz zna Pan z kiermaszu. Więc Pan z kiermaszu jest lepiej poinformowany niż sekretariat...
      Dzieci nie sprzedają na nim swoich podręczników, sprzedaje Pan nowe podręczniki podnosząc ceny nieźle!
      Nie wiem czy w tym momencie nie jest to celowe "zmuszanie" rodziców do korzystania z usług tego Pana uncertain ponieważ rodzice zdąrzyli się zorientować jakie są ceny na kiermaszu i rezygnują z tej drogi kupna podręczników...
      • iwoniaw No to zadałabym pytanie oficjalnie 19.06.12, 11:54
        dyrekcji, składając pismo za potwierdzeniem odbioru w tym niedoinformowanym sekretariacie. Rodzice mają prawo znać wykaz podręczników, bez względu na to, czy nabędą je na kiermaszu, w internecie, księgarni stacjonarnej czy używane od starszych roczników. I jeśli szkoła sama im tej informacji nie daje, to najwyższy czas, żeby jej dyrektor się przekonał, iż pewne przepisy go jednak obowiązują.
      • ib_k Re: Jestem wściekła 19.06.12, 12:17
        >Natomiast pani poinfor
        > mowała mnie, że wykaz zna Pan z kiermaszu

i po tej informacji tak po prostu wyszłaś? dlaczego nie powiedziałaś, że nie interesuje cię kiermasz i pan na kiermaszu ale potrzebujesz wykaz podręczników?

nigdy nie zrozumiem tego matołstwa rodziców w obliczu instytucji szkolnychsad
        • pasik Re: Jestem wściekła 19.06.12, 12:32
          bo instytucje przytłaczają..człowiek gubi ciągłość logicznego myślenia.
          Kiermasz ok - ale z używanymi podręcznikami, nowe kupuje np wychowawca z porozumieniu z rodzicami lub sami rodzice.
          No chyba zyjemy w wolnym krajutongue_out
          Lista musi być wywieszona po 15 czerwca.
          U nas dzieciaki dostają kserówki z wykazem lub można zobaczyć na stornie szkoły co za chwilę uczynię... jednego nie kapuję zeby zobaczyć spis książek muszę najpierw konto.
      • morekac Re: Jestem wściekła 19.06.12, 12:23
        Trzeba było powiedzieć, ze kiermasz cię nie interesuje i prosisz o informację, gdzie jest oficjalna lista podręczników na rok przyszły. I że taka lista ma być już dostępna od 15 czerwca, zgodnie z przepisami MEN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka