melea7
25.10.12, 11:55
Witam, mam wielki problem z dorastającą córką. Kompletnie przestała się mnie słuchać, nie uczy się (praktycznie ma same 1), jest arogancka, wychodzi z domu gdzie chce, kiedy chce i z kim chce, i tak samo wraca o godzinie która jej odpowiada a nie wyznaczonej przeze mnie, zdarza się, ze nie idzie do szkoły bo jej sie po prostu nie chce wstać, regularnie się spóźnia, rano walka o wstanie, wieczorem walka o pójście spać, myślę tez ze jest uzależniona internetu, potrafi siedzieć w necie do 2 00 (!!!) w nocy. Pożycza od kolegów pieniądze, nie oddaje. Ważny jest tylko wygląd, maluje się, stroi, szaleje za chłopakami. Doszło do tego, że bez mojego pozwolenia jeździ sobie sama komunikacją po naszym miescie (duże, wojewódzkie), czasami na gapę, czasami za wyżebrane pieniądze, nawet kiedyś od kogoś obcego "pożyczyła" bo jej zabrakło. Jest pyskata, demonstracyjnie trzaska drzwiami, rzuca przedmiotami, bo wie, ze mnie to boli, wiele zniszczen mam w domu z tego powodu, krzyczy robiąc mi wstyd przed sąsiadami, przedrzeźnia, robi na złość, specjalnie i z premedytacją zachowuje sie tak żeby mnie zmartwić. Tak mówi i tak robi. I doskonale wie, ze jestem bezsilna. Wiem, że to taki wiek ale te kłopoty pojawiły się dość nagle, od września i pewnie większość uzna, ze są typowe dla okresu dojrzewania, i być moze tak jest ale chyba nie na taką skalę i chyba nie o takim natęzeniu. I moja prośba - nie o porady jak wychowywać, że rozmawiać, ze okazywać miłość, pokazywać dobre wzorce, to wszystko było i jest przerabiane i jak widać bezskutecznie. Chodzi mi o to gdzie mogę się udać po pomoc bo sama nie daje już rady a bardzo boli takie bezradne patrzenie jak dziecko się stacza. Czy są jakieś instytucje, które mogą mi pomóc, wesprzeć w wychowaniu (jestem samotną mamą), jakoś wpłynąć na to moje dziecko? Jak sobie z tym poradzić? wszystkie te "akcje" córki przypłaciłam zdrowiem, nie chcę się całkiem posypać fizycznie i psychicznie a czuję, ze tak będzie bo problem mnie przerasta. Będę wdzięczna za informacje, może ktoś był w podobnej sytuacji i sobie poradził, bardzo proszę o kontakt taką osobę. Dziękuję.