Dodaj do ulubionych

Test kompetencyjny 3-klasistów

15.05.13, 17:26
Czy jakoś przygotowujecie dzieciaki do testu. Co można powtórzyć?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 15.05.13, 19:36

O rany.
    • iwoniaw Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 15.05.13, 19:52
      O mamuniu. Nie dość tego, co nauczycielka z nimi powtarza? Bo moim zdaniem i to aż nadto.
    • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 15.05.13, 19:58
      A po co? Lepiej nie nakręcaj dzieciaka, im bardziej na luzie do tego podejdzie, tym lepiej.
    • anndelumester Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 15.05.13, 21:28
      Błagam, z czego tu przygotowywać.
    • mama_misi Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 15.05.13, 21:54
      My o teście dowiedzieliśmy się po fakcie, czyli wtedy gdy był już napisany.
      Dzieciaki wypadły bardzo dobrze. Nie było, żadnych nacisków, że coś trzeba umieć, coś powtórzyć. Sprawdzian jakich wiele.
      Nie przejmuj się, da sobie dziecko świetnie radę. Twój niepokój tylko się mu udzieli.
    • salma75 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 16.05.13, 01:08
      Nie przygotowuję. Co ma umieć, umie. Czego się nie nauczyła przez 3 lata, tego na chwilę przed testem jej nie nauczę. Robią powtórki w szkole - wystarczy.
    • jakw Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 16.05.13, 06:57
      Tak, tak, koniecznie trzeba nadrobić to czego nauczycielka nie zrobiła przez 3 lata bo będzie obciach gdy dziecko nie dostanie 100% punktów wink
      • sztokfisz Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 20.05.13, 10:37
        Wiecie co nie wiem czy to takie na luzie - u mnie w szkole po poprzednim teście (tym z marca) dyrekcja wpadła na pomysł, że wymiesza klasy, ponieważ wyszedł jej bardzo nierówny poziom między klasami.

I w tym sensie to nawet nie wiem czy to dobrze czy to źle, że u nas test generalnie wyszedł dobrze, chociaż wczoraj córka coś wspominała, że jakieś dziecko miało wynik 8/20 i 5/20.

To jednak przerażające trochę...
        • olena.s Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 20.05.13, 11:36
          u mnie w szkole po poprzednim teście
          > (tym z marca) dyrekcja wpadła na pomysł, że wymiesza klasy, ponieważ wyszedł j
          > ej bardzo nierówny poziom między klasami.

U mnie klasy właśnie w tym celu miesza się co roku.
        • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 20.05.13, 15:14
          Testy dla 3klasistów sp nie są przeprowadzane przez CKE i nie są standaryzowane - czyli po prostu polega to na tym, że siądzie sobie jeden człowiek z drugim i zaczynają wymyślać zadania - nikt ich nie sprawdza nawet, czy zgodnie z programem, czy pytania nie są mętne i jak to jest sprawdzane. Toteż w zeszłym roku było o hibernacji nietoperzy i listy do burmistrzów, co zasdaniczo wykracza poza program szkolny.

I oto, co jest napisane na stronie OBUT:

"17.Dyrektorzy szkół i wychowawcy oddziałów klasy trzeciej proszeni są o powiadomienie uczniów i ich rodziców o badaniu – jego celu, terminie i warunkach przeprowadzenia oraz zapewnienie odpowiednich warunków do przeprowadzenia badania. Dyrektorzy szkół powinni zagwarantować, aby wokół badania nie została stworzona atmosfera egzaminacyjna i zostało ono wpisane w rytm codziennej pracy uczniów.
          INFORMACJE DODATKOWE

Zadaniem badania jest dostarczeniu szkołom jednej z wielu – dodatkowej w stosunku do zdobywanych przez trzy lata – informacji o pracy dzieci i nauczycieli. Zestawy zawierają zadania o zróżnicowanym poziomie trudności. Wśród nich znajdują się takie, które zapewniają sukces dzieciom o niższym poziomie wiadomości i umiejętności oraz takie, które umożliwiają trzecioklasistom ujawnienie wysokiego poziomu swojej wiedzy. Zadania te pozwalają dzieciom zaprezentować umiejętności zdobywane podczas codziennej nauki w szkole i poza nią oraz zastosować je w sytuacjach nietypowych. Jednakże jeden test nie może o niczym przesądzać. To nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej i dyrektorzy dysponują szeroką wiedzą na temat swoich uczniów, a udział w badaniu daje szansę, aby ją wzbogacić, zwrócić uwagę na ujawnione możliwości i potencjał dzieci oraz zapoznać się z sugestiami, w jaki sposób go wykorzystywać. Przygotowane zostaną raporty dla klas i szkół (udostępniane jedynie poszczególnym szkołom), nie będzie osobnych zaświadczeń czy raportów dla pojedynczych uczniów, ponieważ trudno wyciągać miarodajne wnioski o poziomie umiejętności dziecka jedynie na podstawie rozwiązania przez niego pojedynczych zadań z danego obszaru. Przedstawione w raporcie klasowym wyniki uczniów oraz fakt, że badanie przeprowadzili wychowawcy i sprawdzili wykonanie zadań, także we współpracy z nauczycielami klas IV-VI, a nie zewnętrzni eksperci, mogą być cenną, dodatkową informacją o umiejętnościach i możliwościach każdego z dzieci, która może zostać wykorzystana wspólnie przez nauczycieli I i II etapu edukacyjnego. Bardziej prawomocne jest wnioskowanie o poziomie umiejętności całej klasy, które może służyć jako element diagnozowania jakości procesu dotychczasowego kształcenia oraz także okazać się przydatne nauczycielom pracującym z nią w kolejnych latach. Pomocą w tym będą raporty czerwcowe dla klas i szkół, raport ogólnopolski oraz udostępniane materiały dodatkowe."
          • dorek3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 12:28
            Moim zdaniem idea głupia nie jest.
            Ale nie rozumiem jednej rzeczy: dlaczego OBUT jakoś tam odnoszący się jednak do podstawy programowej jest o wiele trudniejszy niż były testy OPERONA do których podstawa programowa było rzekomo o wiele szersza?

Ja jestem bardzo ciekawa wyników moich chłopaków. W ramach prawek robili w szkole te zadania z lat ubiegłych i w domu trochę (też wydane prze ten wałbrzyski ośrodek). Generalnie uważam że całkiem sensowne zadania sprawdzające wiedzę w praktyce przed wszystkim.
            • magnolia1973 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 13:01
              Moje odczucia są takie, że Operon to jest podstawa programowa i jechane. Zadania typowe, takie jakich dzieci robiły mnóstwo w szkole. OBUT ma zadania znacznie mniej typowe, trzeba bardziej wyjść poza schematy. No i może dobrze.
              • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 13:42
                Test z OBUT jest konstruowany bardziej na zasadzie ' co sobie OBUT wyobraża, że trzecioklasista powinien umieć' - sam zresztą OBUT pisze, że są zadania dla orłów, i dla mniej rozgarniętych uczniów.
                I może nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że wielu nauczycieli ma jakieś upiorne zadęcie na atmosferę egzaminacyjną (wbrew zaleceniom OBUT), ponadto w wielu szkołach z tego testu wystawia się oceny, być może część osób nie może się oprzeć przed stygmatyzowaniem uczniów, którym poszedł on słabiej (bo ktoś miał 8 czy 5 pkt).
                • magnolia1973 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 13:47
                  I może nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że wielu nauczycieli ma jakieś
                  > upiorne zadęcie na atmosferę egzaminacyjną (wbrew zaleceniom OBUT), ponadto w
                  > wielu szkołach z tego testu wystawia się oceny, być może część osób nie może s
                  > ię oprzeć przed stygmatyzowaniem uczniów, którym poszedł on słabiej (bo ktoś mi
                  > ał 8 czy 5 pkt).

No to na pewno jest durne, tylko jak to nauczyciele robią, skoro oceniana jest klasa? Czy jednak każdy uczeń indywidualnie?
                  • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 14:01
                    Przecież oceniają to nauczyciele ze szkoły.
                    • kiwukiwu Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 15:55
                      gdzie znajdę arkusze z zadaniami w jakiejś "normalnej" formie?? są na natalicy.pl ale jakoś nieciekawie wyglądają (albo ja nie umiem się obsłużyc?) Dzięki
            • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 13:42
              Ja jestem bardzo ciekawa wyników moich chłopaków
              Twoja ciekawość może zostać niezaspokojona...
              • dorek3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 20:31
                rok temu jak pisali drugoteścik dostaliśmy wyniki indywidualne oraz jak dziecko wypada na tle klasy. z tego co mówiła wychowawczyni teraz ma być tak samo

jak nauczyciele mogą wystawiać oceny skoro wyniki przychodza pod koniec czerwca?

moje dzieciaki generalnie zadowolone, jeden stwierdził że było łatwe, drugi że były też trudniejsze zadania (jakiś tekst o różnych pojazdach...)
    • magnolia1973 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 20.05.13, 10:54
      Nie przygotowuję. Wystarczy tego jak szkoła przygotowała. Jestem dobrej myśli. A jak OBUT nie pójdzie tak dobrze jak Operon to są większe zmartwienia.
    • aga.tekila Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 08:32
      ja musiałam posiedzieć z zadaniami z treścią, bo to jej pięta achillesowa i o to prosiła mnie jej wychowawczyni, ale nie wiem czy to jej pomoże na teście
      przeglądałam testy z poprzednich lat i największy problem miała z tymi zadaniami, które dotyczyły wanny i prysznica

e tam pożyjemy zobaczymy

co się martwić, na tym się świat nie kończy
      • ewa_mama_jasia Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 13:23
        ja musiałam posiedzieć z zadaniami z treścią, bo to jej pięta achillesowa i o t
        > o prosiła mnie jej wychowawczyni
        A no właśnie, i tu jest pies pogrzebany. Ten test ma wykazac, jak nauczyciel nauczył dzieci w ciągu trzech lat. A wychodzi na to, że nauczyciel w ciągu trzech lat robi niewiele, a na koniec dostaje rozpędu, daje setki zadań do domu, żeby rodzice go zastapili i zostali naucyzcielami własnych dzieci.
        Czy mi się zdaje, czy ten test powinien pokazać wartość nauczyciela?
    • asia_i_p Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 20:44
      Do tego testu lepiej jest nie powtarzać, bo jego wynik w żaden sposób nie wpływa na sytuację dziecka, a jeśli szkoła nawala pod jakimś względem, to lepiej, żeby to wyszło. Chyba, że dziecko się stresuje, a powtarzanie je uspokaja - ale też bym szukała innych metod uspokajania.
    • mama303 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 21:11
      obejrzałam sobie pytania.... w zeszłym roku uważałam, że było trudno ale w tym to już przesadzili smile
      • dorek3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 21:41
        Też zerknęłam i faktycznie łatwy nie był. Mój jeden po przyjściu stwierdził że łatwy. Albo geniusz albo uwalił na całego tylko o tym jeszcze nie wie.
        • szpulakasia Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 21.05.13, 21:48
          moja stwierdziła że zadania rodem z kangurka więc chyba nie był łatwy...wprawdzie twierdzi że zrobiła wszystko i raczej dobrze,ale jak twierdzi w klasie dzieci nie wyrabiały się w czasie nie rozumiały poleceń.....ja po obejrzeniu stwierdziłam że dla przecietnego 3 klasisty to to raczej nie było....
          • sztokfisz Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 10:45
            Moje dziecko też super zadowolone, ale w sumie to też niemiarodajnesmile

Natomiast było u nas zebranie w szkole akurat i rodzice przeglądali testy i strasznie krytykowali polski, a zwłaszcza tę część o zaćmieniu słońca. I tak się zastanawiam czy to było czytanie ze zrozumieniem czy też badanie wiedzy, bo jednak dziecku, które ma pojęcie o tym było łatwiej niż takiemu co musiało wyczytać wszystko w tekście...

A swoją drogą to przerażające, że niektóre mamy mówiły, że to byłoby dla nich samych trudnesmile
            • anndelumester Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 12:29
              Czytałam w sieci komentarze rodziców i płacze, że test był za trudny i w ogóle jak można. Oczywiście wszystko w tonie płaczliwo-narzekającym z pretensjami.
              No ręce opadają.
              Moje dziecko i dzieci z jego klasy w ogóle nie wzruszone testem, bo na kółku matematycznym (dla całej klasy, z genialnym matematykiem) robią rzeczy trudniejsze.
              • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 14:58
                Czytałam w sieci komentarze rodziców i płacze, że test był za trudny i w ogóle
                > jak można. Oczywiście wszystko w tonie płaczliwo-narzekającym z pretensjami.
                > No ręce opadają.

A nie uważasz, że matematyki dzieci powinny uczyć się przede wszystkim w szkole, a nie z genialnym matematykiem?
                Dlaczego test - dosyć powszechny i sprawdzający - ma być ułożony tak, aby szanse na dobre jego napisanie mieli nie uczniowie, którzy pracują przyzwoicie w szkole, tylko uczniowie, którzy:
                1. są genialni z natury
                2. mają świetnego nauczyciela i dodatkową godzinę matematyki
                3. mają rodziców, którzy przerabiają z nimi program z klas starszych itp.

I też się zastanawiam, jak tak można. Osobiście, gdybym miała dziecko w klasie III sp. to chyba oprotestowałabym pisanie owego testu.
                • anndelumester Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 19:40
                  W systemie edukacyjnym, który w PL jest moim zdaniem od czapy, najbardziej irytują mnie jednak rodzice jako masa, w tym niektóre jednostki bardziej. Dla swojego komfortu psychicznego, by nie tracić nerwów na wysłuchiwanie różnych głupot, gry w tak, ale i inne, zdecydowałam o takiej a nie innej ścieżce edukacyjnej mojego dziecka. I wszyscy jesteśmy zadowoleni.
                  Przykro mi, że niektórzy uczniowie mają w szkole nauczycieli do bani, podręczniki do bani, zajęcia do bani. Ale to, jak wielokrotnie pisałam, jest przede wszystkim problemem rodziców, którzy zamiast działać w szkole razem i poprawiać jakość nauczania swoich dzieci oddolnie, koncentrują się na gardłowaniu w internecie czy mediach.
                  • jakw Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 20:07
                    anndelumester napisała:

>. Ale to, jak wielokrotnie pisałam, jest przede wszy
                    > stkim problemem rodziców, którzy zamiast działać w szkole razem i poprawiać jak
                    > ość nauczania swoich dzieci oddolnie, koncentrują się na gardłowaniu w internec
                    > ie czy mediach.
                    A ciekawe jak rodzice razem mogą poprawić jakość nauczania? Chyba przez zmianę nauczyciela... Ale z tym jest pewien problem - bo to nie rodzice są organem nauczyciela zatrudniającym
                  • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 20:08
                    A czytałaś to, co jest na stronie OBUT o swoim własnym teście? Już to cytowałam.
                    Więc nie rozpaczałabym, że komuś poszło gorzej i nie patrzyłabym z wyższością na dziecko czy jego rodziców, co to miało 5/20 pkt. Nie stawałabym na głowie,żeby douczać dziecko czy dostawała innego dupościsku z powodu owego testu - a histerii dostają i nauczyciele (ach, te galowe stroje, ten ceremoniał i ta testomania stosowana - wbrew zaleceniom samych badających) i rodzice (o czym pośrednio świadczy ten wątek).
                    A przede wszystkim jestem przeciwko testowaniu 9-10 latków - to może podkopywać ich wiarę we własne siły. A poza tym pisanie pod klucz i nieustanne robienie testów jednak nieco ogłupia.

Ale to, jak wielokrotnie pisałam, jest przede wszy
                    > stkim problemem rodziców, którzy zamiast działać w szkole razem i poprawiać jak
                    > ość nauczania swoich dzieci oddolnie
                    Czyli sami mają uczyć? wink Testy są na zakończenie klasy III - akurat wtedy młody człowiek przechodzi po opiekę innych nauczycieli...Ewentualnie może skorzystać na tym młodsze rodzeństwo, jeśli kto posiada... Poza tym jeszcze raz przeczytaj założenia OBUT - nie muszą być zgodne z programem.
                    Poza tym jestem w stanie ocenić nauczycieli moich dzieci nawet jeśli nie robią takich testów...
                    • olena.s Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 20:57
                      > A przede wszystkim jestem przeciwko testowaniu 9-10 latków - to może podkopywa
                      > ć ich wiarę we własne siły. A poza tym pisanie pod klucz i nieustanne robienie
                      > testów jednak nieco ogłupia.
                      Nie jestem pewna, czy masz rację.
                      Gwódź programu tkwi w tym, że testom przydaje się znaczenia - i przez świra rodzicielsko/nauczycielskiego (galowe stroje) i przez fakt, że część testów ma realne znaczenie dla dalszej kariery dziecka.
                      Testy któe faktycznie przede wszystkim pokazywałyby szkole jaka jest jakość tej pracy, nikogo specjalnie by nie stresowały. Test, w którym nie chodziłoby o klucz, ale o myślenie - takoż.
                      • morekac Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 21:53
                        Oleno - zasadniczo się z Tobą zgodzę. Tyle tylko, że od lat jest właśnie to zadęcie na galowe stroje i bardzo oficjalną atmosferę, co stresuje bez wątpienia dzieciaki. Zaś nauczyciele - sądząc z produkowanych wątków, dostają wręcz jakiegoś pomieszania zmysłów z tym nieustannym przygotowywaniem do testów. A w dodatku rzuca się też na mózg rodzicom.
              • tolka3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 22.05.13, 15:59
                Ciekawa jestem, jak im poszła część polonistyczna...
    • anndelumester Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 06.06.13, 13:54
      Dzisiaj dostaliśmy wyniki. Obu klasom III poszło bardzo dobrze. Może dlatego, ze pisali to normalnie, bez zadęcia galowego, więc nie było stresu dodatkowego.
      Jestem zdziwiona, ze mojemu synowi lepiej poszedł polski niż matematyka, kładę to na karb zmęczenia - polski pisali jako pierwszy, na matematyce mógł być zmęczony.
      • dorek3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 06.06.13, 13:55
        Są już oficjalne? My dostaliśmy informacje że dopiero po 15tym.
        • anndelumester Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 06.06.13, 13:58
          Wczoraj przyszedł mail ze szkoły, że dzisiaj rano pani nam da wyniki. No i dostaliśmy.
          • dorek3 Re: Test kompetencyjny 3-klasistów 06.06.13, 14:12
            Faktycznie na stronie OBUTa jest że wyniki max do 5 czerwca. U nas najpierw muszą wrócić z zielonej szkoły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka