Dodaj do ulubionych

9 latek - ile jedzą

10.06.14, 12:16
Hej,

moja córka ma 9 lat i zawsze mało jadła i wybiórczo. Ale teraz je coraz mniej. Jej menu to z wczoraj:

Sniadanie: 2 łyżki kaszy na mleku, 2 kęsy kanapki później 1/2 jabłka

Obiad: 5 łyżek zupy,

pół kajzerki z nutellą

Kolacja:

2 gryzy parówki i gryz banana

A do tego mówi, że wszystko jest niedobre i chce jej się wymiotować na myśl o jedzeniu.

Pije tylko wodę ( to w sumie dobrze), nie lubi coli i innych gazowanych, nie lubi Mc Donalda ( to tez dobrze). Ale nie ma nic co by chciała jeść.

Martwi się czy to nie jadłowstręt.
Ile dzieci wasze jedzą?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 12:26
      Moja je tak:

1 śniadanie w domu: 1 kawałek chleba z wędliną, serkiem, do tego czasami jajko lub parówka
      2 śniadanie w szkole: 1 kawałek chleba j.w. do tego pół jabłka i jakiś słodycz
      obiad w domu: miseczka zupy (bo ostatnio nie lubi, choć uwielbiała dotychczas!) rzadko, częściej ziemniaki z kotletem lub udkiem kurczaka, ew. jakiś makaron z sosem
      kolacja: 1 kawałek chleba jak na śniadanie

Jak obiad jest powiedzmy o 15, to jeszcze ok. 17 zjada np. jakiś jogurt.

Ma 7,5 roku. Czasami muszę nad nią stać, żeby zjadła do końca, czasami zostawia. U niej problemem jest picie. Potrafi w ciągu dnia wypić 500 ml picia tylko i to jeszcze muszę ją wołać na to picie, bo sama nie pije po prostu.

A co do nie lubienia też to zauwazyłam. Ostatnio to nic nie lubi. Ulubione zupy - ble, gulasze, sosy - ble. Ma jakieś tam parę dań i tylko to by jadła w kółko. O nowych smakach w ogóle nie wspomnę, nie weźmie do buzi nawet.
      • kajka271 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 12:40
        Mój 9cio latek to nie dość, że chłopiec, to jeszcze w klasie pływackiej więc i potrzeby ma inne... i jak mu podpasuje to je bardzo dużo.
        No ale śniadanie musimy mu wmuszać, w domu często nie je, albo wmuszony kęs. Kanapka ze szkoły wraca nie ruszona... zjada natomiast szkolny obiad (ok.12.30), i domowy obiad (ok.17.30) w ilości zadowalającej, często np. 6 paluszków rybnych, bo uwielbia, potem jakiś owoc czy słodycz, kawałek ciast na podwieczorek i wieczorem jogurt lub kanapkę.
        Czyli je dużo, ale mnie wkurza, że rano nie jest głodny, czyli często do obiadu (12,30) nie zje nic sad
        Sama przed wyjściem do pracy nie jem śniadania, nie jestem jeszcze głodna, ale już o 9-10 mnie ściska w żołądku i z apetytem zajadam kanapkę.
        • lucyjkama Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 10:12
          Mój to samo. Rano nic nie tknie. Pierwszy posiłek to obiad szkolny o 11.30
          Też tak miałam w dzieciństwie. Pamiętam że w końcówce podstawówki i w liceum jadłam pierwszy posiłek po powrocie ze szkoły czyli ok. 15.
    • tol8 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 13:19
      śniadanie:
      -kubek kakao
      -kanapka z wędliną i warzywami
      -parówka na drogę

II śniadanie:
      -porcja warzyw
      -bułka z nabiałem
      -kabanos
      -soczek z rurką
      -woda
      -jogurt

Obiad I:
      -zupa
      -II danie
      -deser

Obiad II:
      -zupa lub drugie

Podwieczorek:
      -miska warzyw
      -garść orzechów
      -tost/weka, chałka z masłem

Kolacja:
      -kakao
      -3-4 kanapki

Wiecznie głodny do tego smile
      Ma niecałe 9 lat, 134 cm wzrostu i waży 25 kg smile
      Z wyglądu przypomina niedożywione dziecko.
    • mama-ola Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 13:34
      > Martwi się czy to nie jadłowstręt.

A może to przez upał?

Moje dzieci, 9-letni syn i 5-letni syn, jedzą dużo - obiad w szkole/przedszkolu, a potem drugi... u babci. Nie ma to jak obiad babci! Na moją kuchnię też narzekają i mało jedzą.
      • andaba Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 14:25
        Kilka razy więcej na każdy posiłek, niż Twoja je w ciągu całego dnia.

Jadłowstret możesz rozważyc, wbrew pozorom nie dotyka wyłącznie starszych nastolatek, znam przypadek dziewczynki właście 9-10 letniej.
    • monique_alt Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 14:55
      Menu mojej 8,5 latki:

Śniadanie: miseczka musli/płatków z mlekiem lub kanapka z miodem/dżemem plus kubek mleka
      Drugie śniadanie w szkole: kanapka z serem/szynką/sałatą/ogórkiem/rzodkiewką, plus pół jabłka/marchewka
      Obiad: zjada w szkole nie wiem czy cały twierdzi że tak (ale powątpiewam w to)
      Podwieczorek: jogurt (zmiksowane owoce z jog. naturalnym lub jakiś kupny badziew) lub kabanos lub jabłko, ostatnio truskawki ze śmietaną i cukrem
      Kolacja: jajecznica lub omlet z jednego jajka lub parówka, kanapka z masłem/serem/szynką, warzywa do pochrupania - ilościowo jakieś pół szklanki (pomidor/ogórek świeży/papryka/ /rzodkiewka/kalarepa/marchewka itp)

Generalnie ilości na każdy posiłek raczej małe.
      Drugie śniadanie często wraca ze szkoły niezjedzone lub zjedzone do połowy (raczej zjedzone są owoce warzywa a zostaje kanapka).

• monique_alt Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 14:58
        Bardziej niepokojące jak dla mnie jest to że Twoja córka twierdzi że po wszystkim jej się chce wymiotować niż że mało je. Zawsze tak miała czy to ostatnio tak? Może warto z dobrym gastrologiem się skontaktować?
    • srubokretka Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 16:24
      Syn moich znajomych ma podobnie. Apetyt coraz slabszy. Ja ostawiam, ze to po kuracji silnymi antybiotykami, ktora mial zima. Mama nie wierzy w probiotyki, ktore pomagaja strawic pokarm.( Inaczej on nawet w malych ilosciach fermentuje). Organizm ma powazne problem ze strawieniem czegokolwiek.
      Na twoim miejscu poszlabym do lekarza, sprawdzila morfologie przede wszystkim.
      • morekac Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 18:09
        Apetyt coraz slabszy. Ja ostawiam, ze to po kuracji silnymi antybiotykami, ktora mial zima. Mama nie wierzy w probiotyki, ktore pomagaja strawic pokarm

Od zimy sobie żadnych dobrych bakterii nie adoptował... wink
        Organizm jest przystosowany do trawienia wielu przeróżnych rzeczy i dodatkowe probiotyki nie są mu specjalnie potrzebne . Rozumiem branie probiotyków w trakcie kuracji antybiotykiem i tuż po - ale po pół roku każdy ma już swoje własne bakterie.
        • srubokretka Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 19:52
          - ale po pół roku każdy ma już swoje własne b
          > akterie.

Po warunkiem , ze je sie dostarczy do przewodu pokarmowego i nie dojdze do przerostu grzyba w organach.
          • morekac Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 20:06
            Myślę, że jakoś się dostarczą w naturalny sposób.Miliony lat ewolucji odpowiadają za ten mechanizm.
            Ostatecznie nie żyjemy w sterylnym otoczeniu, zaś zdrowy organizm poradzi sobie i z grzybami, i z zaimplantowaniem stosownych bakterii. Gorzej, jeśli problemy wynikają z czego innego. Np. za brak apetytu odpowiada często niedobór żelaza, a za bóle brzucha - nietolerancja laktozy.
            • srubokretka Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 20:54

> y wynikają z czego innego. Np. za brak apetytu odpowiada często niedobór żelaza
              > , a za bóle brzucha - nietolerancja laktozy.

Niekoniecznie. U mnie odpowiedzialna byla kandida za brak zelaza i innych pierwiastkow i wit. A mialam ja przez 2 lata i nie zyje w sterylnym srodowisku, jogury jadam ( pozniej dowiedzialam sie , ze sa wielkie G warte).

> , zaś zdrowy organizm poradzi sobi
              > e i z grzybami, i z zaimplantowaniem stosownych bakterii.

Latwo wywnioskowac, ze powyzej opisany organizm nie jest zdrowy.

> y wynikają z czego innego. Np. za brak apetytu odpowiada często niedobór żelaza
              > , a za bóle brzucha - nietolerancja laktozy.

Predzej oslabienie, zmeczenie, apatycznosc.... A bole brzucha , czy glowy z glodu. Niedobor
              Zelaza to efekt niewystarczajacej diety, a nie odwrotnie.
              Brak apetytu i bole brzucha to predzej pasozyty.

• e-kasia27 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 17:09
      Idź z dzieckiem do alergologa i zrób testy skórne pokarmowe.
      To akurat taki wiek, gdy alergia pokarmowa objawia się właśnie niechęcią do jedzenia i mdłościami, a nawet wymiotami.

Dziecko nie miało w niemowlęctwie problemów ze skazą, AZS, itp.?
      • morekac Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 18:59
        zrób testy skórne pokarmowe

Nie zaszkodzi, aczkolwiek jeśli to nietolerancja glutenu albo laktozy, to nie wyjdzie.
    • heca7 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 20:41
      Mój 9-latek je ciągle. Ma bardzo szybką przemianę materii i po prostu mógłby cały czas coś żuć jak krowa wink A przy tym jest bardzo wysoki , szybko rośnie i jest chudy- przypomina Smigola- ma duże dłonie, długie stopy (38r) i dłuuugie kończyny.
      Na śniadanie kanapka, potem w szkole obiad. W domu kajzerka z szynką, serem żółtym i ogórkiem albo parówki, jajecznica, chrupki z mlekiem. Potem obiad w domu (wg moich dzieci obiad w szkole się nie liczy wink a zjadają cały). Potem znów kanapki, banan, jabłko, zapiekanki itd. Bywa , że o 21 on w łóżku nadal jęczy , że jest głodny.
    • miodowa2 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 20:47
      Czy córka rośnie prawidłowo, przybiera, czy ma jakieś dolegliwości? Jakieś bóle brzucha? Wyniki krwi, moczu są ok.?
      Mój 9-latek je lepiej niż we wczesnym dzieciństwie, ale bardzo wybiórczo, choć dość kalorycznie. Jest bardzo szczupły (134 cm, 25 kg), ale to genetyczne i do tego uwielbia sport.
      Śniadanie: owsianka z kaszą jaglaną na mleku z daktylami i ziarnami
      II śniadanie: kanapka z serem białym, czasami rzodkiewki
      Obiad: zupa krem z warzyw lub II danie (trzeba go przypilnować i wbijać do głowy, że jak chce być dobrym sportowcem, to musi wartościowo jeść)
      Podwieczorek: owoce
      Kolacja: kasza jaglana z jogurtem, kakao i miodem
      Mógłby wcale nie jeść mięsa, ale zna zasady prawidłowego żywienia i pilnujemy, żeby miał prawidłowy poziom żelaza (jako mały chłopiec miał problemy)

Żadnych czipsów, lizaków, cukierków, paluszków nie kupujemy, unikamy cukru, lody i kawałek czekolady czasami, w zamian domowe pieczywo. Nie lubi wody, pije soki.
    • jagoda2 Re: 9 latek - ile jedzą 10.06.14, 22:25
      Oj, to bardzo mało je, bardzo mało. A ile i co pije? Bo może jakieś słodkie soki/napoje, które dostarczają jej kalorii?
      Moja córka również jest niejadkiem (142 cm wzrostu, 28-30 kg, 11,5 lat), ale mimo wszystko je trochę więcej, chociaż obiektywnie rzecz biorąc również bardzo niewiele.
      Ja zawsze wychodzę z założenia, że dziecko się nie zagłodzi - w przeciwieństwie do osób pasących bardzo dobrze wyglądające dzieci. Jednak, w Waszej sytuacji, kiedy dziecko uskarża się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, udałabym się do gastroenterologa, a przynajmniej do alergologa. Pewnie jest jakaś obiektywna przyczyna tej niechęci do jedzenia, organizm często wysyła sygnały, tylko nie potrafimy ich interpretować. Bóle brzucha, wymioty, nudności, być może biegunki lub zaparcia - to są już konkretne objawy.
    • budzik11 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 09:29
      Moja je tyle, że muszę ją ograniczać. Budzi się rano z pytaniem, co na śniadanie, kiedy wychodzi ze szkoły, pyta, co na obiad. Ale jest bardzo aktywna fizycznie, uprawia kilka sportów, jest wysoka i silna.
    • lucyjkama Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 10:09
      Byłam właśnie na wycieczce m.in. z pewną 9 latką. Zjadła 3 kiełbasy z ogniska z chlebem, naleśnika, 2 kulki lodów i twierdziła że jest jeszcze głodna smile Dziecko normalnej budowy. Pytałam mamy i to normalne, że ona tyle je (nie efekt świeżego powietrza).
      Dla porównanie mój prawie 12 latek z ledwością by zmęczył jedną kiełbaskę.
      • zebra51 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 10:19
        Mam ośmiolatka, wysoki, bardzo szczupły. Ruchliwy, bardzo sprawny fizycznie. Trenuje piłkę nożną. On nie je, on za przeproszeniem żre. O jakiegoś pół roku ma wilczy apetyt.
        Rano:
        -płatki z mlekiem
        W szkole:
        -3 kanapki,
        - owoc,
        - jakiś lekki batonik
        - obiad (zupa+ drugie danie)

Po szkole od razu owoce, kanapki. Czasem jeszcze powtórka z obiadu, je z nami drugie danie.
        Na kolację je porcje większe ode mnie i męża.
    • an.16 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 10:26
      Je rzeczywiście bardzo mało, a co gorsza nie jest zainteresowana jedzeniem. Spróbuj zainteresować ją jedzeniem, którego nie zna. Może bez złych skojarzeń cos polubi. Dzieci lubią jedzenie jednorodne, jak proponujesz coś nowego, to dawaj tylko to, bez dodatków, sosów, mieszania z czymś innym. Jezeli sos to obok, a nie na czy pod mięsem/rybą. Moja córka przepada za sosem kaparowym, ale gdybym polała nim mieso to nie tknie. Musi stać obok w miseczce. To samo z ryżem, polany sosem (nawet dotknięty) jest niejadalny. Musi być tylko z masłem i z solą. Akceptuje dodatek soczewicy - gotowanej z ryżem dla wzmocnienia walorów odżywczych. Może sushi? Moje dzieci uwielbiaja i tylko cena sprawia, że nie jedzą go na codzień.
    • mamcia2014 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 10:48
      a ile waży ? ile ma wzrostu ? Może po prostu PODJADA
    • jagodasoft2 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 12:56
      Moja choć też niejadek jes na jeden posiłek wiecej niz twoja przez cały dzień, ale patrząc na to menu to tak
      Śniadanie: na sam widok kaszy (i wszelkich innych papek) moja córka ma odruchy wymiotne i nawet po dwóch łyżkach te odruchy pozostałyby jej do kanapki. Pół jabłka jako dopchanie po wmuszanym nie zjedzonym śniadaniu byłoby kompromisem

Obiad :moja córka nienawidzi zup - toleruje rosół, pomidorowa i żurek ale najlepiej jak były by w formie wodnej bez dodatków, kanapki z nutellą na obiad nie jestem w stanie pojąć

Kolacja: Nie lubi ani parówek ani bananów i też by nie zjadła.

Także przy takim zestawie zjadła by mniej niz twoja.

Kiedyś z racji niskiej wagi byliśmy u dietetyka i tam poradzono nam aby córka sama wybrała z bogatej oferty co chce zjeść np na śniadanie: czy chleb, czy bułke, czy jasne czy ciemne i z czym. I tego sie trzymać, a jak nie zje to do obiadu na głodnego i na obiad znowu to samo, ale nie ma dopychania gryzkiem tego i połówka tamtego. Początki były trudne, ale wystarczył tydzień a już było widać efekty. Do tej pory córka chodzi ze mną na zakupy i sama wybiera sery, wędliny (je tylko dwa rodzaje z konkretnej firmy), jogurty itd.

Dodam że młodsza córka je wszystko i w każdych ilościach wiec znam i ta druga strone smile
    • nitka111 Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 17:53
      Mam ośmiolatka, wysoki, szczupły, ruchliwy. Jest w klasie pływackiej, trenuje karate. A je bardzo mało uncertain. Jeśli coś lubi to swoją porcję zje do końca, ale o dokładkę rzadko poprosi. W szkole zje, a i to nie zawsze drożdżówkę, lub tosta zapiekanego z wędliną i serem i owoc. Obiad w domu zazwyczaj jedno danie, bo dwa : " nie wchodzą" , kolacja 1 kromka - tak samo rano. Do oporu może jeść owoce. Jedyne moje zmartwienie, to że do picia trzeba go namawiać uncertain
      Wyniki ma dobre ( ostatnio miał komplet badań)
    • ga-ti Re: 9 latek - ile jedzą 11.06.14, 23:40
      Je bardzo mało w porównaniu z moim synem. Mój jesienią skończy 10 lat, jest wysoki 154 cm i ciężki 52 kg, ale apetyt ma ogromny.
      Rano zjada albo 2 kromki chleba z wędliną, serem, parówką, albo płatki z mlekiem, albo jajecznicę z 2 jajek. Do szkoły przeważnie bułka z serem i wędliną, jakiś owoc i coś do przegryzienia (ciastko, batonik, czekoladka, bakalie...) do tego woda. Obiad normalny domowy, mięso/ryba, ziemniaki/kasza/ryż, surówka, sałatka, dziś np. zapiekanka makaronowa. Później coś przegryzie na podwieczorek, serek wiejski, serek słodki jakiś, owoc, ciacho, zależy na co ma ochotę. I kolacja różnie, podobnie jak śniadanie. Ogólnie młody potrafi otworzyć sobie lodówkę i poszukiwać czegoś do przegryzienia godzinę po posiłku wink

Może dziewczynki mają inaczej, może wpływ koleżanek, idoli jakiś, ... ja bym się przejęła na Twoim miejscu.
    • nchyb Re: 9 latek - ile jedzą 12.06.14, 09:32
      moi synowie w wieku 9 lat:
      starszy w tym wieku jadł dziennie mniej niż Twoja córka
      mój młodszy będąc w tym wieku dziennie jadł dużo więcj niż młodszy przez 2 tygodnie

nie ma jednej dobrej miary
      zrób badanie krwi, jak morfologia ok, a dziecko ogólnie zdrowe to po prostu się nie martw, są osoby które jedzą mało i tyle.
      Dla pociechy dodatm że ten mój niejadkowy syn (nigdy nie zmuszałam go do jedzenia, zawsze jadł bardzo mało), teraz jest dorosły, waży niewiele ponad 60kg mając ok 187cm i będąc super zdrowy, szczupły a nie chudy.
      Po prostu niektórzy tak mają, dopóki zdrowe i wyniki ok to naprawdę nie ma powodów do zmartwień. No chyba że oprócz małej ilości jedzenia dostrzegasz neipokojące objawy chorobowe?

A co do mówienie o tym, ze jej niedobrze na myśl o jedzeniu. A czy Ty jesteś na nim skupiona? Mówisz że je mało i córka widzi, że Cię to martwi?? To może na jej psyche wpływać...

O rety, pół bułki na raz, u mojego starszego to czasem by starczyło na dwa dni smile
      • nchyb Re: 9 latek - ile jedzą 12.06.14, 09:34
        aha, przy okazji, moi jedząc jak jedli - w tym wieku bardzo dużo sportu uprawiali - piłka, karate, pływanie. WIęc młodszy wszystko spalił, a starszy mało jedząc i tak miał siły na wyczyny smile
        • an.16 Re: 9 latek - ile jedzą 12.06.14, 10:00
          >i coś do przegryzienia (ciastko, batonik, czekoladka, bakalie...)

Sama piszesz, że syn jest ciężki. Jak możesz mu wkładac słodycze do śniadaniówki? Mam szczupłe dzieci (chociaz syn jako kilkulatek był dość ciężki) ale do głowy by mi nie przyszło aby traktowaś słodycze jako część codziennego menu. Tym bardziej, że jeszcze po popłudniu potrafi opchnąć ciacho, jak piszesz.
    • tusia-mama-jasia Re: 9 latek - ile jedzą 12.06.14, 23:42
      7,5 - latek, apetyt zmienny, ale zwykle dobry albo bardzo dobry wink
      śniadanie - mleko z muesli i małe jabłko, jogurt naturalny np. zmiksowany z bananem/owocami sezonowymi i otrębami, omlet czy jajecznica ze szczypiorkiem, czasem tosty, do tego zależnie od wersji najczęściej sok pomidorowy albo kakao
      II śniadanie do szkoły - zawsze owoce /w miarę możliwości codziennie inne/, zawsze woda, do tego kanapki przeróżne /najczęściej ciemne pieczywo z różnego rodzaju serami, twarożkiem z wkrojonym szczypiorkiem/rzodkiewką/ogórkiem albo pastą kanapkową - z jajka, bakłażana, koziego serka z brokułami itd., czasem z pieczonym w domu mięsem na zimno, znacznie rzadziej z wędliną/, często jakaś sałatka /lubimy wymyślać różne sałatki, a już najbardziej syn ceni wszelkiego rodzaju liście/, do podgryzania marchewki, małe pomidorki, bakalie itp. W szkole dostają mleko i jabłka lub jakieś warzywa /papryka, rzodkiewki, marchewki/. Syn często dokupuje w szkolnym sklepiku /bardzo fajnym od 1,5 roku/ dodatkowy owoc lub kanapkę na ciepło /z rukolą i serem albo jajkiem itd./. od czasu do czasu kupi sobie coś słodkiego w sklepiku, ale to naprawdę jest 2-3 razy w miesiącu.
      obiad I - w szkole, zupa, drugie danie, kompot - czasem zjada podobno nawet z 3 dokładkami wink, czasem nie je zupy, tylko drugie.
      obiad II w domu - zwykle już jednodaniowy, najchętniej rybę na parze z warzywami różnymi, czasem mięcho jakieś, różne wersje makaronu ze szpinakiem np., pierogi, zupy itd. - zwykle zjada porcję porównywalną z moją.
      kolacja - najczęściej kanapki na bazie różnego pieczywa z pastą np.twarogowa z dodatkiem ryby, omlet z owocami, mleko - jeśli nie było rano itd., do picia najczęściej woda, zimą czasem woli ciepłą herbatę z miodem i cytryną.
      Podwieczorek nie zawsze się mieści w planie dnia, ale czasem w locie na zajęcia dziecko pochłania jeszcze banana albo jakiś jogurt pitny, czasami coś słodkiego, ale nie jest to zdecydowanie stały element menu.

Zdarza mu się nie dojeść porcji, ale generalnie nie je mało, warzywa towarzyszą każdemu posiłkowi, oczywiście staram się, żeby była różnorodność. Są okresy kiedy zachowuje się jak odkurzacz wink Jest przeciętnego wzrostu i bardzo szczuplutki.

Nie dziwię się, że niepokoi Cię jadłospis córy, badania bym zrobiła na pewno podstawowe na początek, ale też warto przemyśleć, czy np. jakieś nawyki związane z posiłkami da się zmienić na lepsze.
      Na pewno nie zgodziłabym się na nutellę do obiadu - zwłaszcza wobec niezjedzonego porządnie konkretu, wyeliminowałabym słodycze, jedzenie mało wartościowe /parówki na przykład/ - jeśli już je mało, to każdy kęs powinien dostarczać możliwie najwięcej cennych składników. Na zapychanie mało wartościowymi nie ma tu miejsca...
      Do przemyślenia jest sprawa picia - woda najlepsza oczywiście, ale soki, dosładzane herbatki nie powinny zapychać niejadka.

Jak jest w szkole? Zabiera II śniadanie? Chodzi na obiady?
      Skąd te "odruchy wymiotne" na myśl o jedzeniu?
      Warto podrążyć, nie wykluczając tła czynnościowego.
    • truscaveczka Re: 9 latek - ile jedzą 14.06.14, 22:05
      Dzisiejsze śniadanie: 1 mały croissant zapity wodą (dawniej pijała kakao, ale odkąd kupuję prawdziwe, zrezygnowała, choć jej brat bardzo lubi).
      Obiad: naleśnik z serem.
      Na spacerze sucha kajzerka.
      Kolacja: 2 kromeczki wecka, mały plasterek żółtego sera.

Choć zwykle na kolację je jak nawiedzona. Tona warzyw, 2-3 kanapki, jogurt. Ale poza tym - masakra. i nic jej nie smakuje.
    • valtho Re: 9 latek - ile jedzą 14.06.14, 23:51
      Zrób porządek z jej posiłkami, przede wszystkim zero podjadania i zero nutelli. Ostatnio przeczytałam świetną książkę - "Francuskie dzieci jedzą wszystko" - polecam. To żadne czary mary tylko zdrowy rozsądek - jak dziecko nie podjada, to jest głodne w porze posiłku. Nie zje, nie dostaje nic w zamian. Wg mnie fantastycznie się sprawdza.
      • nchyb Re: 9 latek - ile jedzą 15.06.14, 17:46
        sprawdza się u wielu francuskich dzieci, ale jak zawsze są wyjątki...
        są dzieci, które nie zjedzą mimo przerw pomiędzy posiłkami i teoretycznymi przerwami...
        • valtho Re: 9 latek - ile jedzą 16.06.14, 21:37
          Bez zaburzen w odzywianiu? Zdrowe dziecko nie zje posilku jesli poprzedni byl 4h temu i wie, że nic nie dostanie do nastepnego?
          • nchyb Re: 9 latek - ile jedzą 17.06.14, 08:52
            bez zaburzeń
            są takie co po prostu potrzebują dużo, dużo mniej do jedzenia niż inne
            znam takie
            sama taka byłam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka