Dodaj do ulubionych

test szóstoklasisty

04.10.14, 09:00
Mam pytanie, czy u Was tez ropoczęło sie szkolne straszenie dzieci testem szóstoklasisty? U nas poszło na całego, juz mieli 2 razy takie próbne i ciagle im klepią o tym i rodzicom na zebraniu.
powiedziałam juz wychowawczynie, co o tym myślę!
Obserwuj wątek
    • morekac Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 10:21
      Taka technika motywacyjna, znana od wielu lat. Nic z tym chyba nie zrobisz.
    • saszanasza Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 10:27
      U nas w szkole jeszcze nie straszą. Młody jest straszony w domutongue_out
      • lucyjkama Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 12:43
        Szkoła straszy bo jej zależy na rankingach. Ale po co rodzic straszy to naprawdę nie wiem uncertain
    • przeciez.wiem Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 13:28
      A na czym polega to straszenie, bo nie rozumiem...?
      • jakw Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 13:56
        Na robieniu kolejnych testów - i pewnie jeszcze wystawianiu z tego ocen. Wtedy rodzic staje nad dzieckiem z jakimś kijem i marchewką i pilnuje, żeby dziecię w ciągu kilku miesięcy nauczyło się tego , czego szkoła nie nauczyła przez kilka lat.
      • zofijkamyjka Re: test szóstoklasisty 04.10.14, 14:25
        na ciagłym klepaniu: 'skończyła sie taryfa ulgowa, test szóstoklasisty tuż tuż" albo "ja sie za Was wezmę w tym roku, to juz nie przelewki bo test" itd itp. Na zebraniu pani wychowawczyni: "prosze państwa sprawa stała sie poważna, przed NAMI test" no i już dwa testy były. Kiepsko podobno wyszły więc jest panika smile
        • grzalka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 10:51
          Straszyli od początku, bo poprzedni rocznik napisał tragicznie i chyba się przestraszyli sami. W domu prostowałam, bo córka się autentycznie przejęła i miała np. kłopoty z zaśnięciem. Tak jakby o testu 6-klasisty zależało całe życie.
          • zofijkamyjka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 14:20
            ja tez musze prostowac bo córka z tych przejmujących się na wyrost.
            • zofijkamyjka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 14:21
              a teraz chyba dodatkowo nauczyciele nie do końca wiedza czego sie spodziewać bo ta nowa formuła wchodzi w tym roku.
              • lucyjkama Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 14:50
                Wiedzą,wiedzą, na stronie CKE są przykładowe sprawdziany.
                • zofijkamyjka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 15:05
                  lucyjkama napisała:

> Wiedzą,wiedzą, na stronie CKE są przykładowe sprawdziany.

obejrzałam sobie ale to jednak tylko przykłady, zaskoczenie może być smile
                  • jagoda2 Re: test szóstoklasisty 06.10.14, 20:29
                    Proponuję nabyć repetytoria szóstoklasisty lub sprawdziany szóstoklasisty - zwał jak zwał - pozycje te zawierają kompendium wiedzy z zakresu szkoły podstawowej, często bardzo przystępnie podane i wyjaśnione zagadnienia wymagane na egzaminie oraz przykładowe zestawy zadań na sprawdzian. Naprawdę przydatne, polecam.
          • przeciez.wiem Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 16:29
            grzalka napisała:

> Tak jakby o testu 6-klasisty zależało całe życie.

U tych, którzy wybierają szkołę inną niż rejonowa, zależy.
            • lucyjkama Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 16:53
              > U tych, którzy wybierają szkołę inną niż rejonowa, zależy.

Życie od gimnazjum zależy?!!! Rany! Ale niektórzy maja nawalone sad
            • grzalka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 18:11
              Moja córka wybrała szkołę inną niż rejonów, ale gdyby coś poszło nie tak i musiałaby pójść do rejonu to nie byłby to koniec świata. Bez przesady.
              • heca7 Re: test szóstoklasisty 06.10.14, 21:04
                U mnie rejon to niestety najgorsza mordownia ze średnią pikującą w dół jak uszkodzony odrzutowiec uncertain Tylko ten, kto musi ( ze względu na wyniki) lub ten, którego rodzice mają w doopie tam idzie. Dosłownie.
            • jakw Re: test szóstoklasisty 06.10.14, 16:06
              przeciez.wiem napisała:

> grzalka napisała:
              >
              > > Tak jakby o testu 6-klasisty zależało całe życie.
              >
              > U tych, którzy wybierają szkołę inną niż rejonowa, zależy.
              Zależy co najwyżej do którego gimnazjum pójdą. Ale nie całe życie.
        • przeciez.wiem Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 16:27
          No to co się dziwisz, że mobilizują do roboty, skoro testy kiepsko wyszły?
          • zofijkamyjka Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 18:04
            to niech się sami mobilizują
    • przeciez.wiem Re: test szóstoklasisty 05.10.14, 16:33
      zofijkamyjka napisała:

> Mam pytanie, czy u Was tez ropoczęło sie szkolne straszenie dzieci testem szóst
      > oklasisty?

Nie. U nas dzieci rozwiązują po prostu próbne testy, a nauczyciele przypominają, że zwłaszcza dla tych, którzy wybierają szkoły z dużą liczbą chętnych, wyniki testu są ważne.

• wlazkotnaplot Test z angielskiego jak u Was? 06.10.14, 12:54
        U nas pogadanki kierowane są do rodziców. W domu luz.... nie straszę bo sensu w straszeniu nie widzę.
        Jeżeli chodzi o angielski, strach o wyniki nauczyciela... objawia się dodatkowymi kserówkami, testami. Ilości mnie przerażają (tyle uczyłam się do matury!!!)
        Generalnie dziecko 3/4 nauki spędza nad angielskim zaniedbując np. niemiecki i inne
        Mój idzie do rejonowego i zależy mu jedynie na tym żeby pójść z kolegami.
        • zofijkamyjka Re: Test z angielskiego jak u Was? 07.10.14, 17:34
          angielski u nas niestety zaniedbany....
    • jagoda2 Re: test szóstoklasisty 06.10.14, 20:26
      Nie. W zamian za to szkoła przygotowuje do egzaminu.
    • wuwujama Re: test szóstoklasisty 07.10.14, 09:14
      Jest straszenie, ale bez przegiecia (tzn. moim zdaniem w ogole nie powinno tego byc, wystarczy poinformowac dzieci, ze sprawdzian bedzie, kiedy, z czego, jakiego typu zadania, ile czasu bedzie itp.). Ale nauczycielka angielskiego np. zupelnie na luzie podchodzi, dzieciom powiedziala ze zadania beda takie same jak robia w szkole, dialogi latwe, do pisania proste rzeczy i spokojnie sobie poradza, jak beda sie uczyc, pracowac na lekcjach, odrabiac zadania domowe. Zebranie do tej pory bylo jedno, wychowawca oczywiscie mowila na ten temat, ze przed dziecmi trudny rok, musza sie sprezyc, a my z nimismile
    • kanna Re: test szóstoklasisty 07.10.14, 17:46
      U nas zaczęli tłuc te testy na koniec 5 klasy, od maja chyba. Dodatkowe lekcje mają. Ja się nie frustruję, syn jeszcze mniej wink. najbardziej frustruje się jego wychowawczyni, biedna. Ciągle straszy rodziców, młoda jest, nie wie, że optymalny jest średni poziom leku, nie najwyższy, jaki usiłuje wprowadzić...
      Syn do gimnazjum rejonowego idzie, testy mnie wcale nie interesują, zdolny jest, zda bez problemu.
      • aveave0 Re: test szóstoklasisty 13.10.14, 14:37
        Kanna napisała,że mają dodatkowe lekcje,niedawno od znajomej dowiedziałam się,że też mają dodatkowe godziny- trzy w tygodniu-z polskiego ,matematyki i z języka.U nas nie ma nic dodatkowego,skąd te godziny?
        • morekac Re: test szóstoklasisty 13.10.14, 16:12
          Godziny dyrektorskie? Albo nauczyciele realizują w ten sposób godziny karciane...
          • wuwujama Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 13:01
            morekac napisała:

> Godziny dyrektorskie? Albo nauczyciele realizują w ten sposób godziny karciane.
            > ..
            >
            Nie ma już czegos takiego jak godziny dyrektorskie, a z karcianych najczęściej obstawiane sa zajecia wyrównawcze i kolka.
            U nas nie ma dodatkowych lekcji, wyniki sprawdzianu srednie, szkola podstawowa polaczona z gimnazjum, które tez ma srednie wyniki egzaminow. Ale rozmawiając z mamami, które maja starsze dzieci, wiem, ze dzieci dobrze się uczace w wiekszosci tez dobrze sobie radza na sprawdzianie. Slabe wyniki maja slabi uczniowie.
            Ja nie jestem szczegolnie ambitna, zostawiam sprawe przygotowania szkole, chociaz zakupilam dla corki zbior przykładowych zadan. Nie bede specjalnie douczac, chce zeby napisala tak jak umie. Nie uwazam, zeby nasze gimnazjum było szczegolnie zle, a corka nie jest na tyle zdolna czy genialna, zeby grzechem było niestartowanie do topowych gimnazjow, mysle ze po prostu by sobie tam nie poradzila.
            • morekac Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 13:20
              O, za 'moich' czasów dzieci cos tam miały w ramach godzin dyrektorskich - coś ze dwa lata temu to było. Zaś obecnie w gimnazjum mają dodatkową matematykę tylko z tego powodu, że pani od matematyki stwierdziła, że im zrobi.
              • aveave0 Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 14:39
                Zapytałam o te dodatkowe godziny,ponieważ słyszę,że w wielu szkołach są.W mojej nie ma i rodzice(bardzo dobrych uczniów) już zapisują swoje pociechy na korki(zgroza?),a może to ja wyrodna matka i też powinnam?...
                • agni71 Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 15:08
                  U nas na pewno sa z polskiego, np. dzisiaj przed oficjalnymi obchodami Dnia Nauczyciela, dzieciaki musiały się stawić na 8.00, a nie na 9.00 do szkoły, żeby takie własnie zajęcia odbyć. Natomiast nie wiem, czy cos takiego jest tez z matematyki, z angielskiego na pewno nie, ale tu liczę na siebie.
              • wuwujama Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 16:05
                morekac napisała:

> O, za 'moich' czasów dzieci cos tam miały w ramach godzin dyrektorskich - coś z
                > e dwa lata temu to było. Zaś obecnie w gimnazjum mają dodatkową matematykę tylk
                > o z tego powodu, że pani od matematyki stwierdziła, że im zrobi.
                Od 2009 r. nie ma, obecna VI kl jako pierwsza zostala pozbawiona. Jest tylko mozliwosc dodatkowych godzin od organu prowadzacego szkole, po 3 godziny na kazda klase do wykorzystania na 3 lata, jak latwo sie domyslic gmina nie pali sie do placenia nauczycielom dodatkowo, jesli nie zobowiazuja ja do tego przepisy.
                W gimnazjum tez nie ma godzin dyrektorskich, sa tylko od ogranu prowadzacego.
                W ramowym planie nauczania jest okreslony wymiar godzin na cykl nauki.
                • morekac Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 16:32
                  Jak zwał to zwał, u nas widocznie te dodatkowe godziny były. Znaczy się - organ prowadzący zapłacił bez zmuszania, zaś matematykę prowadzi matematyczka w czynie społecznym chyba... A polonistka tez zamierza to zrobić i pognębić nieszczęsnych gimnazjalistów dodatkowymi zajęciami.
                  • morekac Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 16:34
                    A, przygotowanie do przedmiotów przyrodniczych jest w ramach zajęć dodatkowych.
                    • wuwujama Re: test szóstoklasisty 15.10.14, 10:12
                      U nas w podstawowce i gimnazjum sa zajecia dodatkowe wyrownawcze i kolka zainteresowan chyba z wszystkich przedmiotow, ale nie sluza przygotowaniu do egzaminow.
                      Masz fajnych nauczycieli, pozazdroscic. Ja nigdy na zadnym etapie nie spotkałam sie, zeby nauczyciel zaproponowal wolontaryjne douczanie klasy.
                      • morekac Re: test szóstoklasisty 15.10.14, 10:39
                        To córka ma, ale w moim mniemaniu też są bardzo ok. Starsza ma fakultety przygotowujące do matury, jak była w gimnazjum, to też mieli jakieś dodatkowe godziny do egzaminów, w podstawówce też- szczerze mówiąc, do tej pory myślałam, że to norma.
                      • morekac Re: test szóstoklasisty 15.10.14, 17:26
                        Ja nigdy na zadnym etapie nie spotkałam sie, zeby nauczyciel zaproponowal wolontaryjne douczanie klasy.

Widocznie takich głąbów nie mieli... wink
        • gopio1 Re: test szóstoklasisty 14.10.14, 20:20
          Też mi się wydaje, że to tzw. dyrektorskie (czy jak tam teraz się to nazywa).
          Klasa mojego syna ma dwie godziny więcej - z polskiego i matematyki. W sumie mają 6 polskich w tygodniu i 5 matematyk, z czego po jednej godzinie to tzw. przygotowanie do sprawdzianu.
          Pracują na książce Kalendarz szóstoklasisty z GWO
          • wuwujama Re: test szóstoklasisty 15.10.14, 10:04
            U nas tez jest 5 godz matematyki i 6 polskiego, ale to sa normalne lekcje przedmiotu, a nie przygotowanie do sprawdzianu.
            Na 3 lata jest matematyki 12 godz, polskiego 16, jezyka obcego i przyrody 9, historii 4, muzyki, plastyki, techniki, informatyki, g wych 3, w-fu 12. Czyli 77 godz. To jest juz podzial "odgorny" na przedmioty. Natomiast lacznie musi być 79 godz (w IV klasie 25, w V 26, w VI 28). 2 godz sa do rozdysponowania przez dyrektora, kazdej klasie moze je przydzielic inaczej, na inne przedmioty. Ale musi przeznaczyc na obowiązkowe przedmioty np. 2 na matematykę albo 1 na polski i 1 na jezyk obcy albo 2 ma plastykę albo 1 na historie i 1 na przyrode. Dyrektor nie moze ich nie przyznac wcale. Nie moze tez przeznaczyc ich na przygotowanie do sprawdzianu, bo takiego przedmiotu nie ma.
    • mama_misi Re: test szóstoklasisty 13.10.14, 21:40
      Straszenia raczej nie ma, ale co miesiąc będą pisać próbne testy z polskiego, matematyki i angielskiego. Oceny do dziennika z wagą 3. Dzieć twierdzi, ze angielski był banalny, polski może być, ale matma trochę problemu sprawiła.
    • gaskama Re: test szóstoklasisty 16.10.14, 16:06
      Jejku, syn chodzi do szkoły społecznej, bardzo dobrej, średnia na teście 6-klasisty w ubiegłym roku była ponad 35 punktów. Ale na chwilę obecną żadnych testów nie pisali. Chyba ich nie straszą, przynajmniej mój nie czuje się zastraszany. Ale dużo się uczą, dużo mają zadawane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka