Dodaj do ulubionych

Prezent dla Pani/klasy

28.10.14, 11:52
Witam,
Mam pytanie do mam, czy u was też z okazji dnia nauczyciela w pierwszych klasach robiliście jakieś drogie prezenty dla klasy/ nauczyciela. W naszej szkole podobnież jest taka tradycja. U nas na początku była propozycja przenośnego odtwarzacza( koszt ok 300zł). Jednak część rodziców wymyśliła tablicę interaktywną z projektorem. Jest w szkole taka, ale w innej sali. Cena pow. 3 tyś, i to po znajomości, bez marży. Tłumaczenie rodziców, czemu nasze dzieci mają być gorsze i nie mieć uncertain , druga klasa miała farta, że trafili akurat do tej sali z tablicą. Rozumiem fajna sprawa, ciekawsze lekcje, ale czy to nie przesada, żeby w szkole państwowej finansować takie rzeczy. I czy rzeczywiście dzieci na tym aż tak bardzo skorzystają? Koszt niby na 1 ucznia nie za wysoki, ale czy rzeczywiście potrzebny? I sam fakt, że to rodzice mają wyposażać szkołę...Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 12:01
      > Jakie jest Wasze zdanie?

Sprawa jest mocno kontrowersyjna. Bardzo ciężko będzie Wam ustalić wspólne stanowisko. Zwłaszcza jeśli to jest szkoła państwowa. (Bo jak prywatna pełna bogatych osób, to raczej wszyscy się zrzucą).

Moje zdanie jest takie, że mamy demokrację smile Trzeba zrobić debatę na zebraniu rodziców, zebrać argumenty "za" i 'przeciw", a potem zarządzić głosowanie. Oczywiście przedtem wybrać metodę głosowania wink Ustalić, czy musi wniosek przejść zwykłą większością głosów, czy potrzeba 2/3, i co zrobić w momencie, gdy część osób nie będzie chciała dać pieniędzy.

> U nas na początku była propozycja przenośnego odtwarzacza( koszt ok 300zł)

Przenośny odtwarzacz jest w klasach I-III wręcz niezbędny. Zapewnić powinna go szkoła, nie nauczycielka we własnym zakresie, nie rodzice. Ale koszt 300 zł na ok 25 osób rzeczywiście jest niewielki. Tu bym była nawet za tym, żeby klasa to kupiła.
      Jeśli chodzi tablicę, to ja osobiście zagłosowałabym przeciwko.
      • zana781 Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 12:10
        No i po dyrektor ma sie starac o wyposazenie, jak rodzice moga to za niego swietnie zrobic.
        U nas nie ma takich skladek, 80% rodzicow nie poszloby na takie cos.
    • ga-ti Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 12:11
      U nas nie ma takiego zwyczaju.
      Pani dostała od klasy bukiet kwiatków (składamy się na fundusz klasowy 50 zł na semestr na różne wydatki), moja córka narysowała kwiatki na laurce.
      Tablice w szkole są chyba dwie, jedna w klasach 1-3, druga w 4-6. Stoi w jednej sali, jak trzeba to się nauczycielki na sale zamieniają. Tablice kupiła szkoła, podobnie jak tv, odtwarzacz dvd, cd itp.
      Interweniuj, bo jeśli tak się zaczyna (od sporych składek) to będzie tylko gorzej uncertain
    • slonko1335 Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 12:52
      U nas zwyczaju nie ma żadnego ale my jako rodzice chcieliśmy coś dla klasy zrobić/kupić. Akurat salę dzielimy z inną klasą i jedna z mam z tej drugiej klasy wymieniła na nową wykładzinę a my zrzuciliśmy się na nowe szafki-tak zdecydowaliśmy żeby dzieciakom i pani wygodniej i w ładniejszym otoczeniu się pracowało-acha składali się wyłącznie chętni, nie było żadnego podziału kto ile ma dać, ile wypada na ucznia, itd.
      Tablice interaktywne do sal u nas zakupiła Rada Rodziców.
    • budzik11 Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 15:21
      300zł zapłaciliśmy za prezent na koniec III klasy dla wychowawczyni! Jak wy teraz z takiej okazji chcecie jej kupić TAKI prezent, to co będzie potem? Samochód??

U nas z okazji Dnia Nauczyciela wychowawczyni dostała bukiet, pozostali nauczyciele po pojedynczym kwiatku.
    • budzik11 Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 15:23
      A co do wyposażania szkoły przez rodziców - u nas robi to Rada Rodziców - kupują mapy, cyrkle, wskaźniki, magnetofony itp. bo szkoła podobno nie ma pieniędzy i jak nie złożą się na to rodzice, to nie kupi tego nikt. Ale większość nie płaci i ja się z tym zgadzam. Dyrektor ma obowiązek postarać się o pieniądze z UG, jak nie daje rady lub jest niegospodarny, trzeba zmienić dyrektora a nie wyciągać kasę od rodziców.
    • tusia-mama-jasia Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 19:09
      Nie ma u nas takich obyczajów. Rzutniki, tablice multimedialne, wyposażenie sal komputerowych, językowych ze stanowiskami słuchawkowymi - to wszystko zapewnia szkoła, niektóre inwestycje remontowe dofinansowywane są z Rady Rodziców.
      Na Dzień Nauczyciela były kwiatki i własnoręczne prezenty od dzieci /obrazki, wyklejanki, bransoletki z gumek tongue_out itd/. Na koniec 3 klasy planujemy coś więcej, co będzie pamiątką OD DZIECI, wstępne pomysły się tworzą. Na żadne duże składki i drogie prezenty bym się nie zgodziła - i nie o kasę tu chodzi, ale o zasadę. I o dobre samopoczucie Pani - ja np. czułabym się koszmarnie skrępowana takim prezentem, znając naszą wychowawczynię, byłoby podobnie.
      • iwoniaw Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 19:59
        Otóż to. U nas jest dokładnie jak u Tusi i uważam to za normalne, a kosztowne prezenty za nieporozumienie - z wielu wymienionych wyżej powodów.
        • manala Re: Prezent dla Pani/klasy 28.10.14, 20:07
          Myślę, że w przypadku tablicy interaktywnej czy odtwarzacza to chyba nie powinno się tego określać "prezentem dla pani"...bo jako "prezent dla pani" to jest wysoce nieodpowiednia...
    • mama-ola Re: Prezent dla Pani/klasy 30.10.14, 13:17
      Podczepię pod wątek, bo mnie wczoraj szlag trafił sad Dostaliśmy na wywiadówce listę rzeczy, o które mają się postarać rodzice. (Nie tylko naszej klasy, każda klasa dostała taką samą). Otóż szkoła potrzebuje piłek do siatkówki, piłek do ręcznej, piłek do czegoś tam jeszcze, szarf, (pominę niektóre pozycje) i... sprzętu nagłaśniającego. I jest oczekiwanie, że rodzice zrobią burzę mózgów tudzież pospolite ruszenie i rzeczy w szkole się znajdą. Co mamy zrobić niby? Zrzucić się, szukać sponsora, darczyńcy, prosić się gdzieś... - takie są oczekiwania.
      Naprawdę to jest broszka nas, rodziców? A nie władz szkoły czy gminy?
      • ewa_mama_jasia Re: Prezent dla Pani/klasy 30.10.14, 14:40
        Rzucenie tematu rodzicom czasami nie jest głupie, bo rodzice pracują w różnych środowiskach i mogą pomóc. Jeden pomoże napisać wniosek o dofinansowanie, inny pracuje w sklepie sportowym i akurat niedługo będą mieli przecenę piłek, jeszcze inny może doradzić jakiego rodzaju wykładzina się najlepiej sprawdzi. Natomiast na pewno nie można wymagać od rodziców, żeby zastępowali w finansowaniu organ prowadzący.
    • sylaluk1 Re: Prezent dla Pani/klasy 30.10.14, 16:05
      W szkole syna każda klasa posiada smart board w sali. Uczniowie zmieniają sale lekcyjne każdego roku. Nigdy żadnego z rodziców szkoła nie "prosiła" o dofinansowanie w formie prezentów dla szkoły. Dzieci mają zapewnione przez szkołę pomoce naukowe, zeszyty, książki, przybory do pisania i rysowania, wodę do picia, przybory higieniczne, dla dzieci z klas 0-2 darmowe obiady + mleko i owoce itp....Moje dziecko chodzi do szkoły tylko z przekąską na lunch i ewentualnie zadaniem domowym.
      Pozdrawiam
      Sylwia i Hubi (24.09.2003)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka