Dodaj do ulubionych

Zasady oceniania - nie można mieć maxa

18.11.14, 18:59
W szkole mego syna z jednego z przedmiotów na kartkówce nie można osiągnąć maksymalnej oceny, bo... nie, tak ustalił nauczyciel (tzn. jak się napisze wszystko to można dostać 4+ ale nie 5).
Moim zdaniem to trochę niedorzeczne, aby z góry ustalić, że nie można mieć maxa z założenia, ale... czy to wynika z jakiejś ustawy? ( bo w statucie wprost nie znalazłam).
Może ktoś ma wiedzę w temacie? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 18.11.14, 19:15
      Na stronie szkoły powinien być "wewnątrzszkolny system oceniania"- jeśli nie ma, poproś w sekretariacie szkoły. Jeśli system ten zakłada ocenianie w skali od 1 do 4 -to racja jest po stronie nauczyciela, jeśli od 1 do 6-to nauczyciel łamie przepisy
      • aniask_mama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 18.11.14, 19:28
        system zakłada oceny 1-6
        w naszej szkole przelicza się punkty na oceny
        i teraz:
        założywszy, że są 2 kartkówki na 5pkt max i 2 sprawdziany na 10pkt max
        to razem w semestrze można uzyskać max 30pkt = 100% = ocena 5
        jeśli nauczyciel ustala, że za kartkówkę można mieć max 4pkt/5pkt
        to uczeń w semestrze uzyska max 28pkt/30pkt=93% = ocena 4

dla mnie to oczywiste złamanie zasad jakiegokolwiek oceniania, bo uczeń NIE ma szans na 5 mimo, iż napisał na kartkówce wszystko

szkolny sys.oceniania nigdzie nie precyzuje, że nie wolno ustalać takich dziwacznych zasad...sad
        • stillgrey Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 18.11.14, 20:01
          A co na to dyrektor? Jesli nie wplynie na nauczyciela od razu uderzalabym do kuratorium.
          • aniask_mama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:35
            dyrektor pewno nic nie wie... ale najpierw chcę pogadać z nauczycielem
        • dorek3 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:14
          U moich synów jest identyczny system.
          Zakładanie, że kartkówka może być max 4/5 to jakaś logiczna kompromitacja nauczyciela.
          U moich na kartkówkach nie można dostać 6, na klasówkach tylko czasami, ale nikt nie może zabronić otrzymać uczniowi 100%.

BTW, 4 za 93% również trąci paranoją.
          • annubis74 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:35
            akurat 6 w założeniu zakładała ze uczeń wybiega z wiedzą poza obowiązujący program a nie wypełnia oczekiwania programowe w 100%.
            • dorek3 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:57
              ok, zgoda.
              U nas na 6 są zadania dodatkowe na klasówkach. I punkty dodatkowego za inne aktywności i osiągnięcia.
            • bbkk annubis74 19.11.14, 09:18
              Mylisz się. Zmieniło się i teraz 6 jest za 100% a nie ponad100%.
              • dorek3 Re: annubis74 19.11.14, 09:21
                to akurat naprawdę zależy od nauczycieli.
                • bbkk Re: annubis74 19.11.14, 13:34
                  Ale nie powinno. Są wytyczne MEN-u i koniec.
              • annubis74 Re: annubis74 19.11.14, 15:09
                Napisałam że wszystko zależy od WOS. Te z którymi sie spotkałam (lub które tworzyłam) zazwyczaj zakładały jednak ze 6= ponad 100% Ale dyskusja nie tego dotyczy. 100% napewno powinno wystarczyć na 5 (w niektórych szkołach być moze na 6)
        • bbkk Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:19
          Ale może nie jest tak jak piszesz. Tylko wkład kartkówki jest mniejszy niż sprawdzianu. Jesteś pewna że do wyliczania średniej za te kartkówki jaki max jest liczone 5pkt?
          • aniask_mama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 09:31
            jestem pewna,
            po to sa punkty, aby zrobić gradacje pomiędzy kartkówką (gdzie max to 5 pkt), a klasówką, gdzie max jest znacznie wyższy
      • angazetka Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 18.11.14, 22:18
        Statut szkoły nie może być ponad prawem, a w polskich szkołach skala ocen jest 1-6. A niemożność uzyskania 5 czy 6 jest totalnie z kosmosu.
    • mama-ola Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 18.11.14, 23:25
      Dziwne zasady. Zrozumiałabym, gdyby blokował szóstkę, ale piątkę? Nie powinien.
    • annubis74 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:34
      zasady oceniania są określane przez WOS. określa on zakres wiedzy jaką posiada uczeń i wynikajacą z tego ocenę. Mało prawdopodobne by zapisano tam że jesli uczeń w 100% wywiąże się z wymagań mógł otrzymać tylko 4+ . To jakaś zupełnie niezrozumiała samowolka nauczyciela. Poprosiłabym o wgląd do WOS a później o wyjaśnienie dlaczego nauczyciel się do niego nie stosuje
    • wuwujama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 08:43
      A nie jest tak, ze te 2 pkty roznicy miedzy 28 a maksymalna 30 sa na inne formy aktywnosci dzieci? Czy u Was licza do oceny tylko kartkowki i sprawdziany? Co z pracami domowymi, praca na lekcji, odp ustnymi, praca w grupie, zadaniami dodatkowymi, prowadzeniem zeszytu? Te rzeczy nie sa punktowane?
      • dorek3 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 09:23
        zapewne tak jak u nas zbiera się punkty za wszystko. WSO powinien określać przedziały procentowe na każdą ocenę. U nas 6 jest > 100% a 5 90-100
        • aniask_mama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 09:33
          tak, punkty zbiera się za wszystko
          mnie interesuje niemożność otrzymania maksymalnej ilości punktów za kartkówkę z założenia... czyli, ze zakłąda sie z góry, że uczeń nie umie na maxa (nawet jeśli to wynika z kartkówki, że zrobił wszystko na maxa)
    • camel_3d dziwne, ale znane 19.11.14, 09:11
      u mnei w szkole tez, chyba fizyk, mowil, ze na 5 to umie tylko on, my najwyzej na 4. Ale u niego 4 to byla bardzo wysoka ocenawink I raczej nikt by nie poszedl do rodzicow na skarge, bo narazic sie fizykowi to bylo samobojstwo smile

Aczkolwiek jest to dziwny wymysl nauczyciela, zeby nie dawac max oceny dla wlasnego widziwmisie.
      • dorek3 Re: dziwne, ale znane 19.11.14, 09:20
        Ale system punkty z założenia wyklucza taką uznaniowość. Co najwyżej uczeń może dostać 4/5. Ale jak uskłada na 5 to.powinien ją mieć.
      • aniask_mama Re: dziwne, ale znane 19.11.14, 09:36
        ja znam ta zasadę, ale sprzed 20 bez mała lat, kiedy to ja chodziłam do szkoły
        wtedy były inne zasady (np. 3 sprawdziny w jednym dniu bez problemu, żadnych popraw sprawdzianów itp)
        uważam jednak, ze to bzdura porównywanie umiejętnościu ucznia do swoich (oceniamy umiejętości w stosunku do programu, który ma opanować)
      • lucyjkama Re: dziwne, ale znane 29.11.14, 22:13
        U mnie w LO na historii było tak, że jak ktoś opowiedział/napisał wszystko to co w podręczniku to dostawał 3. Jak ktoś doczytał z innych źródeł miał 4. Na 5 umiał tylko nauczyciel wink
        • jakw Re: dziwne, ale znane 30.11.14, 14:01
          Nie - to nie jest to samo. Bo za klasówkę jak najbardziej można dostać 5. Za kartkówkę - nie.
          Na dokładkę chyba niekoniecznie mówimy o LO.
          Zresztą już maksymalnie 5 za maksa jest sprzeczna z wytycznymi MEN co do stawiania 6.
          • lucyjkama Re: dziwne, ale znane 30.11.14, 14:43
            A ja napisałam, że moja sytuacja była taka sama ???
            Podałam przykład ze swojej szkoły jako ciekawostkę.
            Że akurat to było w LO a nie w podstawówce (go gimnazjum nie chodziłam bo go wówczas nie było) nie ma znaczenia. Na każdym etapie edukacji można trafić na nauczyciela dziwaka.
    • gertruda.k Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 10:04
      Moim zdaniem powinny być ustalone ustawowo progi procentowe na poszczególne oceny. Niestety obecny system powoduje że dzieci ze szkół w których ocenia się bardzo surowo mają mniejsze szanse na dostanie się do dobrego gimnazjum, liceum . forum.gazeta.pl/forum/w,567,150473406,150473406,skala_ocen_procenty_gimnazjum.html
      Moje dziecko chodziło do podstawówki gdzie za 100% była 6 , za dodatkowe prace plakaty, prezentacje itd (jeśli było widać wkład pracy) również, obecnie jest w gimnazjum w którym za 100% jest 5. Moim zdaniem jest to niezgodne z przepisami. Wiadomo oceny nie są najważniejsze ale przy rekrutacji niestety często są przeliczane na punkty no i wtedy jest przykrosad
    • gertruda.k Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 10:12
      A jeszcze dopiszę że za 100% była 6 ale tylko na sprawdzianach natomiast na kartkówkach już tylko 5 za 100% i tym sposobem za 1 semestr dzieciak otrzymał z przyrody 5 mając ze wszystkich sprawdzianów 6 i kartkówek 5 (tych było więcej) pani powiedziała że dlatego aby dziecko nie przestało pracować ( znała ucznia od 3 lat zawsze 6 i 5 oraz kółko przyrodnicze i udział w konkursach z powodzeniem) było przykro. Na koniec była ta 6 ale chyba tylko za laureata w konkursie.
      • aniask_mama Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 10:53
        demotywujące sad
        widzę, że mojego syna takie 'zaniżanie' wcale nie mobilizuje do dalszej pracy, wręcz zaczyna olewać temat i to nie jest fajne...
        • azja-o-d-kuchni Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 12:36
          Cholernie niesprawiedliwe to ocenianie .... 4 za 93 % to ile % na 5 ile na 6 120 % i jak je zdobyć ? Co z uczniem który zabłysnął w olimpiadzie, ale 1 sprawdzian napisał na 93 % będzie mieć 4 czy 6 ?
          A tego, że w każdej szkole oceniają inaczej na podstawi WSO to nijak pojąc nie mogę. Przecież oceny są potrzebne są potem do gimnazjum i uczeń z 4 z takiej szkoły jest na straconej pozycji z uczniem który umie to samo i ma 5 w szkole gdzie jest inaczej.
          Bez sensu sad
          --
          azjaodkuchni.blogspot.sg/
          • mynia_pynia Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 16:27
            Dlatego jest test na zakończenie podstawówki.
            U mnie w średniej szkole była matma na wysokim poziomie - nikt piątki nie miał. Na studiach liczyła się ocena z matmy ze świadectwa + maturalna. Zapisałam się na egzamin na studiach i przy minimalnym wkładzie dostałam 5 z odpowiedzi wink i dzięki temu dostałam się na dany kierunek.
            Na 2 zajęciach z algebry wykładowca zrobił test przygotowany przez koło matematyczne dla 1 roku. Pamiętam nasze miny na tą informację, przepłakałam kilka godzin po tym teściku, że nic mi nie wyszło, że jestem tępa itp. dostałam czwórkę - byłam zadowolona, a po info że jest tylko 9 ocen pozytywnych w tym 4 powyżej oceny "3" umarłam ze szczęścia.
            • gertruda.k Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 16:55
              Nie wiem jak w liceach ale w niektórych gimnazjach bierze się pod uwagę przy rekrutacji tylko średnią ocen na świadectwie.
    • zana781 Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 14:34
      Mnie tez wkurza to, ze w jednej szkole za 100% dostaje sie 6, a w innych 5, jeden kraj, a rozne ocenianie.
    • mynia_pynia Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 19.11.14, 16:20
      Nie puszczałabym dziecka na kartkówki skoro zaniżają ocenę wink
    • jusiakr Re: Zasady oceniania - nie można mieć maxa 03.12.14, 02:35
      Toż to jakieś durne jest...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka