Dodaj do ulubionych

dyżury wakacyjne

02.03.15, 20:14
zanim zacznę dzwonić i się dowiadywać, spróbuję tutaj wink

dzieciak chodzi do zerówki szkolnej.
na akcję "lato w mieście" się nie nadaje - bo nie jest uczniem.
zerówka w szkole działa dopiero od tego roku, więc w ubiegłym roku szkoła nie miała takiego problemu jak dzieci oddziału przedszkolnego w wakacje.

pytanie:
- czy w przedszkolach przyjmują zerówkowiczów ze szkół (do przedszkoli chodzą też zerówkowicze);
- czy szkoły organizują jakieś dyżury dla zerówkowiczów, ale jeszcze nie pierwszaków?

jak to u was wygląda?
chciałabym mieć wiedzę, jak to funkcjonuje w innych miejscach, bo może można byłoby coś wywalczyć..
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: dyżury wakacyjne 02.03.15, 20:50
      Ja uderzyłam na początku roku do urzędu miasta i u nas(szczecin) wygląda tak, że mogę na dyżur posłać dziecko do przedszkola(ale u nas w przedszkolach też są "zerówki") jeżeli oczywiście znajdzie się miejsce(w szkole twierdzili, że nie ma takiej opcji i nikt mi nie wypisze skierowania do przedszkola zastępczego-ale dostałam jasną odpowiedź pani która jest za to odpowiedzialna, że wystawić mi muszę, mogę się na korespondencję naszą powołać) a oprócz tego szkoła musi zapewnić w wakacje dwutygodniowy dyżur lub wskazać mi inne miejsce gdzie na taki dyżur dziecko zostanie przyjęte.
    • mati.pati Re: dyżury wakacyjne 03.03.15, 08:44
      U nas w szkole jest tak jak w przedszkolach- dyżury wakacyjne. Czyli każde 2 tygodnie wakacji jakaś zerówka w gminie ma dyżur. I korzystać z niego mogą dzieci które kończyły zerówki szkolne. Ale jak to jest w innych, mniejszych gminach to nie wiem. Ja bym poszła do "nadzoru" czyli urzędu gminy i zapytała. Skoro w przedszkolach już są ustalone terminy dyżurów, to w szkołach też już powinny być. Łatwiej sobie zaplanować wakacje i brać urlop w innym terminie niż w czasie dyżuru dziecka szkoły. Zawsze to dziecko czuje się lepiej w otoczeniu które już zna.
    • bazylea1 Re: dyżury wakacyjne 03.03.15, 09:06
      w Warszawie są dyżury dla zerówek w tych samych szkołach co lato w mieście.
    • mama-ola Re: dyżury wakacyjne 03.03.15, 09:36
      Przedszkole, do którego chodzi mój syn, pracuje jeden miesiąc - albo lipiec, albo sierpień. Dzieci, które idą do szkoły od września, mogą wówczas chodzić do przedszkola. To znaczy w ciągu tego pracującego miesiąca, bo przez ten drugi miesiąc muszą mieć wolne.
      Na pewno znajdą się u nas takie dzieci, które do końca sierpnia będą chodzić do przedszkola, a od września - do szkoły. Osobiście jednak wolałabym syna nie posłać, żeby miał przerwę.
    • iwoniaw Re: dyżury wakacyjne 03.03.15, 09:37
      U nas są dyżurne przedszkola (inne w lipcu, inne w sierpniu), gdzieś w okolicach maja należy zapisywać dzieci na dyżur (niezależnie czy ostatni rok spędziły w grupie trzylatków czy w zerówce). Dyżur jak najbardziej obejmuje także dzieci, które obecnie zaliczają ostatni rok przedszkola, rok (przed)szkolny trwa formalnie do 31.08.
    • budzik11 Re: dyżury wakacyjne 03.03.15, 12:57
      U nas przedszkole (należące do tego samego zespołu, co podstawówka, mające tę samą dyrekcję) nie przyjmuje żadnych dzieci spoza przedszkola, czyli tych ze szkolnej zerówki też nie (chociaż podlegają temu samemu dyrektorowi, nawet uczą się w tym samym budynku, tylko wejście mają inne). powód jest prosty - uczniowie zerówki szkolnej nie płacą. Tzn. oczywiście ich rodzice nie płacą wink. A przedszkole pracuje jeden miesiąc wakacyjny, zwykle jest to lipiec, w sierpniu wszystko zamknięte na głucho.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka