Dodaj do ulubionych

Komunijne prezenty

30.04.15, 12:46
Ha, temat stary jak świat, prawda? wink
Ale ja w trochę innym kontekście -z wiecznie niezaspokojonej ciekawości badanie socjologiczne chciałam zrobić na forum tongue_out
Mój synek przystąpi do Pierwszej Komunii Świętej za 10 dni i w szkole oczywiście temat prezentów jest bardzo żywy. Jasiek nie wie, co dostanie - jakoś tak naturalne mi się wydaje, że prezenty na urodziny czy Gwiazdkę są niespodzianką i tutaj tak samo. Ale wielu /większość?/ rówieśników wie, wręcz "zamawia sobie" lub wybiera z wyprzedzeniem prezenty. I oczywiście króluje wśród nich elektronika: smartfony, tablety, konsole, psp itd.
I teraz moje pytanie - co powoduje, że elektronika wydaje się fajnym prezentem na komunię?

Ja wiem, wiem, chodzi o to, żeby zrobić dziecku przyjemność - ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że są dzieci, którym nic innego nie sprawi prawdziwej radości. A ta elektronika /pomijając fakt, że moim zdaniem w ogóle jest mało prezentowa, bo to stawia ją od razu na piedestale jako coś wysoce pożądanego,ja traktuję ją raczej w kategoriach narzędzia i syn póki co podobnie/ - elektronika nie jest ani pamiątką tego niezwykłego dnia /bo nietrwała, bo się psuje, dezaktualizuje itd. - wiadomo, że to nie jest sprzęt na całe życie/, ani nie jest jakimś szczególnym akcentem związanym z wyjątkowością komunijnego dnia.
Nie zrozumcie mnie źle - nie uważam, że prezenty powinny być wyłącznie religijne, bo dziecko w tym wieku raczej ma już podstawowy zestaw dewocjonaliów /różaniec, krzyżyk/medalik na szyję, krzyżyk na ścianie w pokoju, Biblię itp/, nie uważam, że trzeba mnożyć kolejne wydania Pisma Świętego w tym samym domu. Ale mnóstwo można wymyśleć prezentów rozwijających talenty /vide przypowieść o talentach wink/, zbliżające nas do pięknego świata /który wszakże dla człowieka wierzącego jest darem Bożym/, książki z pięknym przesłaniem i dedykacją od serca itp. Instrument, sprzęt sportowy, turystyczny, coś do obserwacji przyrody, bilet na piękny wyjazd, wyjątkowy album - wymyślać można mnóstwo, a każda z takich koncepcji związana jest z faktem, że zna się dobrze własne dziecko, jego pasje, talenty, predyspozycje, wkłada się serce i wysiłek w podarowanie czegoś wyjątkowego, a nie tego "co wszyscy". Łatwo tu o związek sfery duchowej ze sprawieniem radości dziecku. Każda z tych rzeczy coś dziecku daje, zostawia trwały ślad w serduszku lub umyśle.
A co daje elektronika? Co w niej takiego jest, że traktowana jest jako oczywisty prezent na tak wyjątkową, jedyną w życiu okazję, jaką jest I Komunia?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 13:38
      Cytatelektronika nie
      > jest ani pamiątką tego niezwykłego dnia /bo nietrwała, bo się psuje, dezaktuali
      > zuje itd. - wiadomo, że to nie jest sprzęt na całe życie/, ani nie jest jakimś
      > szczególnym akcentem związanym z wyjątkowością komunijnego dnia.

Zgoda, nie jest pamiątką na całe życie i się z czasem zrobi przestarzała i nie do użytku. Niemniej to samo można powiedzieć o prezentach z gatunku:

Cytat książki z pięknym przesłaniem i dedykacją od serca itp. I
      > nstrument, sprzęt sportowy, turystyczny, coś do obserwacji przyrody, bilet na p
      > iękny wyjazd, wyjątkowy album

Każdy kupuje co uważa, ze stosowne i się dziecku spodoba; jaki problem, że dziecko dostanie rower i PSP, a nie rolki i album z dedykacją? Żaden z tych prezentów nie jest ani pamiątką na wieki ani nie ma charakteru religijnego - co za różnica, jaki prezent spośród puli wszelkich, jakie by je ucieszyły, kupuje dziecku rodzina? Skoro już mamy zwyczaj obdarowywania się prezentami z okazji ważnych momentów w życiu, to nie widzę powodu, żeby dorabiać ideologię do tych prezentów. Jeśli prezent nie jest nielegalny, niebezpieczny (omawiany w innym wątku casus quada dla 7-latka) czy kontrowersyjny (typu: żywe zwierzę bez wcześniejszych konkretnych uzgodnień z rodzicami obdarowanego), to dlaczego go wartościować? A jeśli już wartościować, to równie dobrze kupowanie sprzętu sportowego, atlasów czy "czegoś do obserwacji przyrody" czy innych przyborów edukacyjnych z okazji "prezentowej" komuś może się kojarzyć z nową piżamką i sweterkiem pod choinką - wszak też potrzebne, ładne i porządne, w dodatku kosztowały tyle samo co "głupia" barbie czy lego, no nie?
    • mama303 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 13:42
      pewnie te prezenty sa bardziej kosztowne i nie każdego stać żeby je sprezentować dzieciakowi bez okazji....
    • slonko1335 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 17:14
      Ekektronika jest po prostu bardziej kosztowna, podobnież jak biżuteria i pewnie dlatego bardziej nadaje sie na prezent komunijny niż na dzień dziecka czy imieniny przypadające raz w roku.
      Moja córka chciała zestaw lego friends, nie elektronika ale czy się bardziej nadaje? Lego friends nie dostanie bo dostała je na urodziny które miała miesiąc temu...marzył się też jej rodzinny wyjazd i tu miałam jednak problem bo wyjazd kosztowny a rodzina czteroosobowa i jakoś dziwnie załatwiać sobie wyjazd pieniędzmi gości, zwłaszcza na te trzy niekomunijne osoby...w dodatku u nas pieniędzy się nie daje..
      Młoda dostanie swój pierwszy w życiu aparat fotograficzny-moim zdaniem bardzo dobry prezent z okazji Komunii i może sobie sama zrobić im fajne komunijne pamiątki...
      Acha ani prezenty urodzinowe ani Komunijne u nas nie są niespodziankami, znaczy ich główna część bo jakaś mniejsza niespodzianka też często jest ale nie widzę powodu dla którego miałyby być to niespodzianki. Takie dodatki o jakich piszesz właśnie jakiś album, bilet na koncert, itp to są u nas dodatkowe prezenty i owszem te są niespodziankami.
      Sprzętów sportowych nie dajemy w prezencie póki co, uważam, ze należą sie dzieciom jak psu buda i to podstawowa potrzeba którą zaspokajamy na bieżąco gdy wystąpi aczkolwiek bardzo możliwe, że to się zmieni w miarę dorastania i zmiany potrzeb.
      A taki rower to bardzo częsty prezent komunijny, chyba podobnie częsty jak elektronika ale z kolei jednak smartfona można kupić taniej niż porządny rower, więc pewnie i to ma znaczenie...
      • olga727 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 18:34
        slonko1335 : Sprzętów sportowych nie dajemy w prezencie póki co, uważam, ze należą sie dzieciom jak psu buda i to podstawowa potrzeba którą zaspokajamy na bieżąco gdy wystąpi.
        Dobrze,ale czy za Każdym razem kupujesz dziecku/dzieciom sprzęt z tzw. "wyższej półki" cenowej,czy raczej niższej ? Jeśli rodzice preferują tańsze sprzęty,to na tą Komunię można kupić dziecku np Znacznie droższy niż zazwyczaj sprzęt sportowy i podejrzewam,że przyniesie on więcej korzyści,niż ta szeroko rozumiana
        elektronika.
        "A taki rower to bardzo częsty prezent komunijny, chyba podobnie częsty jak elektronika" To zależy od zamożności i przyzwyczajeń rodziny. Częściej spotkałam się z obdarowaniem dziecka komunijnego LEPSZYM rowerem,niż lepszym sprzętem elektronicznym.
        • slonko1335 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 20:13
          Nie kupujemy niższej półki cenowej jeśli chodzi o sprzęt sportowy. W jego wypadku najlepiej nam sie sprawdza wyższa półka i używanki bo te w postaci rowerów na przykład przy takich szybko rosnących dzieciach są jak nowe zazwyczaj, zwłaszcza przy tych z wyższej półki. Jak coś kupujemy nowego to szukamy albo okazji albo kupujemy średniaki i zdecydowanie wolę używaną wyższą półkę niż marketową nowość a używki pewnie nikt w prezencie nie kupi wiec wolę to zrobić sama, przymierzyć i kupić odpowiedni sprzęt dla dziecka a nie taki z przypadku.

Ja nie twierdzę, że sprzęt sportowy to zły prezent, sama chrześniakowi kupowałam rower bo taki akurat prezent chciał ale my dla naszych dzieci po prostu mamy wszystko co potrzebują i kupujemy to na bieżąco jak wyrastają czy jak jest potrzebne coś nowego i na okazje nie ma sensu tego kupować bo zwyczajnie już mają i nasi przyjaciele i rodzina wiedzą, że dzieciaki aktywne i mają takie rzeczy. Jasne można by im kupić jeszcze lepsze rowery, hulajnogi czy rolki, tylko po co jak te co mają są zupełnie wystarczające na ich potrzeby? a takiego aparatu córka nie ma a zdjęcia robić bardzo lubi, to z czego się bardziej ucieszy? z drugiego bardziej firmowego roweru czy aparatu?
          • olga727 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 20:29
            Ale są rodziny,które nie kupują dzieciom sprzętu sportowego gdy potrzebują nowego,tylko kupią raz i MUSI wystarczyć tak długo,dopóki się nie zniszczy. uncertain Dlatego,gdy dostałoby takie dziecko sprzęt z "wyższej półki cenowej"to byłoby zachwycone. Rower też jest JEDEN do osiemnastki,albo i dłużej.
            Moje córki,jak były młodsze,to miały 3 kołową hulajnogę,ale obecnie nie mają,bo na dwukołową z małymi kółkami nie ma zwyczajnie warunków (zła nawierzchnia). Po mieszkaniu nie jeżdżą,bo podłogi poniszczą i miejsca trochę mało.Jedynie po holu na rolkach jeżdżą -okazjonalnie. Rowerem natomiast mogą jeździć bez ograniczeń.
            • slonko1335 Re: Komunijne prezenty 30.04.15, 21:03
              Ale ja to rozumiem i wiem doskonale, że są różne rodziny o różnym statusie materialnym i o różnych potrzebach, ja napisałam, że U NAS nie ma sensu bo dzieci są na bieżąco zaopatrywane w sprzęt sportowy kiedy jest potrzeba a nie na okazje.
            • jakw Re: Komunijne prezenty 01.05.15, 08:49
              olga727 napisała:

> Ale są rodziny,które nie kupują dzieciom sprzętu sportowego gdy potrzebują now
              > ego,tylko kupią raz i MUSI wystarczyć tak długo,dopóki się nie zniszczy. uncertain D
              > latego,gdy dostałoby takie dziecko sprzęt z "wyższej półki cenowej"to byłoby za
              > chwycone. Rower też jest JEDEN do osiemnastki,albo i dłużej.
              Niekoniecznie. Moja starsza przesiadła się na taki rower "do 18-tki, albo i dłużej" w wieku troszkę pokomunijnym. Moja tegoroczna "komunistka" na pewno jest jeszcze trochę przymała na taki rower. Biorąc pod uwagę to, że większość jej kolegów i koleżanek z klasy jest jednak od niej niższa uważam za wątpliwe to, żeby rower dla "komunisty" wystarczył do 18-tki. Chyba że przez parę lat będzie składowany w jakiejś komórce aż obdarowany dorośnie, co jednak uważam za przesadę w tematyce "obdarowywania"
              • olga727 Re: Komunijne prezenty 01.05.15, 15:17
                A jak komunijny dostanie rower na większych niż 24" kołach ? To starczy na bardzo długo.
        • jakw Re: Komunijne prezenty 01.05.15, 08:34
          >Częściej spotkałam
          > się z obdarowaniem dziecka komunijnego LEPSZYM rowerem,niż lepszym sprzętem ele
          > ktronicznym.
          Lepszy rower jest chyba po prostu tańszy niż lepsza elektronika. Wydaje mi się, że całkiem porządny rower dla dziecka będzie osiągalny za ok 1000 złotych. Porządna konsola jest chyba za trochę więcej, komputery także.
    • jakw Re: Komunijne prezenty 01.05.15, 08:14
      Bo elektronika jest droga, a przy okazji komunii bywa sporo współsponsorów?
    • ga-ti Re: Komunijne prezenty 04.05.15, 19:11
      Bo koledzy się chwalą, drudzy dołączają z zachwytem i zazdrością to i ja chcę to mieć smile

A z tym opowiadaniem, co kto dostanie... syn opowiadał trochę oburzony, trochę zazdrosny, że kolega ciągle mówi co dostanie, jakie wspaniałości od licznych gości. Traf chciał, że rozmawiałam z mamą kolegi i zapytałam, jak tam przygotowania (ot temat na czasie), a ona z uśmiechem, że zapraszają tylko babcię i chrzestnych, że nie planują żadnych imprez wystawnych, ot obiad i tort do kawy, a prezenty symbolicznie (no stać ich by dzieciakowi kupić, co będzie chciał i potrzebował, komunia nie jest okazją). Tak często wygląda gadanie dzieciaków smile
      A i rodzina podsyca pragnienia, dopytuje, sugeruje, nakręca dzieciaka.
      • sarumal Re: Komunijne prezenty 15.05.15, 17:23
        Moim zdaniem duzo zależy od własnie rodzinnych tradycji... swoje zdanie też mieć mozna i warto się nim kierować, ja swojemu siostrzeńcowi kupiłam tablet Kruger&Matz w dobrej cenie, spełniłam jego marzenie, bo akurat nadarzyła się okazja i ogólnie tak już w nas jest, do tego dokupiłam książkę, wpisałam dedykację i pamiątka tez jest. Wazne jest żeby zachować zdrowy rozsądek i wyśrodkować wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka