Dodaj do ulubionych

Prezent dla nauczycielki

15.05.15, 14:25
Syn kończy 3cią klasę i wczoraj na zebraniu pojawił się problem prezentu dla nauczycielki na pożegnanie. Akurat przedszkolna córka żegna się z przedszkolem, więc rozgorzała dyskusja co kupić nauczycielkom. Pomysłów pełno, ale każdy ma zwolenników i przeciwników. Portrety rysowane ołówkiem, kubki, książki, bon do empiku czy apartu... macie jakieś doświadczenie? Inne pomysły? A może jest wśród nas nauczyciel, który wypowiedziałby się co fajnie jest dostać z jego punktu widzenia?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 14:36
      Mam tylko doświadczenie z zakończeniem przedszkola. Panie z grupy córki dostały bony do Apartu na 200 złotych z tego co pamiętam, z grupy syna bony na 500 do zrealizowania w całym CH plus kubki z Mikołajkiem bo to wielkie fanki tej książki i fotoksiązkę - na każdej stronie było zdjęcie dziecka, jakiś rysunek dla pani przez nie narysowany oraz ewentualnie coś od rodziców napisane jak ktoś miał ochotę.
      • olga727 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 17:43
        slonko1335 napisała:

> Mam tylko doświadczenie z zakończeniem przedszkola. Panie z grupy córki dostały
        > bony do Apartu na 200 złotych z tego co pamiętam, z grupy syna bony na 500 do
        > zrealizowania w całym CH plus kubki z Mikołajkiem bo to wielkie fanki tej książ
        > ki i fotoksiązkę - na każdej stronie było zdjęcie dziecka, jakiś rysunek dla pa
        > ni przez nie narysowany oraz ewentualnie coś od rodziców napisane jak ktoś miał
        > ochotę.

U nas była fotoksiążka (j.w. zdjęcie + rysunek dziecka i podpisem dziecka drukowanymi literami) + kolejny kwiat do kolekcji Pani.
      • rikol Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 21:40
        Lepszy jest bon do spa na relaksujący masaż czy coś w tym stylu. Dla nauczycielki naprawdę się to przyda, zrelaksowac się po pracy z milusińskimi. Poza tym rzadko którą na to stać.
        • olga727 Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 22:01
          Chyba żartujesz ?! uncertain Na miejscu nauczycielki NIE PRZYJĘŁABYM !
    • mamma_2012 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 14:41
      Załóż, ze nauczyciel, to człowiek, jak kazdy inny.
      To drażliwy temat i chyba czesto trudno dojść do porozumienia, u nas wychowawczyni po 3 klasie, dostała prezent z bizuterii (szkola prywatna, wszyscy byli za, jedyny kłopot to było znalezienie, tego kto podejmie decyzję co konkretnie), następna zegarek, znow jedyny problem kto kupi.
      Wiem, ze jedna z klas u nas w szkole zapytała, co pani chce (ale był ktos, kto mógł zadać pytanie prywatnie) padło, na cos użytkowego w stylu mikrofala (było to wieki temu) czy aparat (inna klasa)
    • tijgertje Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 14:55
      U nas wspomniane nizej prezenty w ogole by nie przeszly, bo nauczyciele maja prawnie zabronione przyjmowanie drogich prezentow. male pudelko czekoladek czy bukiet kwiatow od wdziecznych rodzicow tak, ale to dzieci zawsze robia cos same, zwykle zasypujac nauczyciela rysunkami i laurkami. Kiedys zrobilismy dla nauczycieli albumy : dzieci dostaly po jednakowym arkuszu z bloku technicznego i mogly z nim zrobic co chcialy. Potem wszystko sie ladnie razem spielo i powstaly super ksiegi dziekczynne. Byly rysunki, zdjecia dzieci (dla syna wykorzystalam zdjecia z trampoliny, przerabiajac latajace dziecie na pszczolki i rybki), kolaze, wierszyki, zyczenia od rodzicow. Kilka lat pozniej jedna z nauczycielek przyznala, ze swojego albumu pilnuje jak oka w glowie i jest jedna z najladniejszych pamiatek po uczniach. Taki album to naprawde fajna pamiatka, a rozmiary nie sa az tak duze, zeby nie dalo sie go przechowac. Rownie dobrze mozna ulozyc taki album ze zdjec, zyczen i prac dzieci, ale zeskanowanych i wydrukowac album w twardej oprawie, bedzie zarowno trwalszy, jak i bardziej pojemny, a pomoc rodzicow, umieszczenie w nim kalsowych anegdotek i wspomnien na pewno zostanie docenione. O kupowanych prezentach sie nie wypowiem, u nas sa zabronione jako lapowki, nie wiem, jakie sa zwyczaje w roznych szkolach, ale w pierwszej kolejnosci postawilabym na jakis personalny prezent, bedacy autentyczna pamiatka po uczniach.
      • kajka271 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 14:59
        Proponowałam coś takiego bo u starszego syna w zerówce tak robiliśmy... ale ktoś skomentował, że nauczycielki z wieloletnim doświadczeniem mają już kilka takich albumów i że ile takich pamiątek można dostawać. Że z obrazków naszych dzieci to cieszymy się my, a nie panie nauczycielki sad
        • tijgertje Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 15:01
          Co za bzdura. Przeciez kazda klasa jest inna i inne sa w niej dzieci, a sadze, ze nauczyciel nie ma nic przeciwko temu, zeby wszystkie dzieci pamietac, nie tylko te z poczatku kariery.
        • filipianka Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 15:56
          co za bzdury?!
          przez 30 lat taka pani ma 20 albumów, i to jeżeli wszyscy zrobią, zresztą 15 lat temu nie było na to mody i takich możliwości jak foto książka szkolna z allegro za 30 zł
          to super pamiątka nie tylko dla pani ale i dla dzieci
          • filipianka Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 15:58
            > przez 30 lat taka pani ma 20 albumów

10 oczywiściewink
      • mamma_2012 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 16:11
        Rozumiem, ale u nas kazdy był bardziej chętny do wsparcia finansowego projektów niz innego.
        Fakt, ze dzieci przygotowały od siebie laurki i do tej pory wpada z kwiatami na koniec roku, mimo, ze szkole skończyły dawno.
    • mama-ola Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 16:17
      Ja zrobiłam na zakończenie 3 klasy tak. Wydrukowałam początki zdań:

Lubię panią X, ponieważ...

Najbardziej w klasie podobało mi się...

Najlepiej wspominam...

(albo jakieś takie podobne). Dzieci uzupełniały ręcznie to zdania. O pomoc została poproszona pani od angielskiego - rozdała czyste kartki na lekcji, poleciła wybrać jedno zdanie i napisać jakiś koniec. Mój syn zebrał te kartki i przyniósł mi.
      Następnie zeskanowałam wszystkie te wypowiedzi. Ujednoliciłam nieco rozmiary, bo jedne dzieci stawiają 2-centymetrowe kulfony, a inne piszą milimetrową drobnicą. Ułożyłam z tego 2 laurki, które zostały wklejone do książek (pani dostała 2-tomowe wydanie polskich reportaży XX wieku).
      Wyszło bardzo dobrze, moim nieskromnym zdaniem i innych rodziców, którzy to oglądali. Wypowiedzi dzieci były przeurocze. "Lubię panią X, ponieważ rzadko na nas krzyczy" na przykład wink
      • mama-ola Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 16:19
        Na priv mogłabym pokazać owe laurki.
        • tititu Re: Prezent dla nauczycielki 03.06.15, 22:48
          ja poproszę
          • mama-ola Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 08:55
            Wysłałam Ci w zeszłym tygodniu, ale chyba nie odebrałaś? Na tititu małpa gazeta wysłałam.
    • wydramarlenka Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 17:04
      Jajków od własnej kury. Świniaka zabić, kiełbasy narobić, bo te biedne nauczyciele pewnie głodem przymierają.

A teraz serio.
      Co roku o tej porze pojawia się wysyp podobnych wątków.
      Pomysł z bonem do jakiegokolwiek sklepu jakoś dziwnie kojarzy mi się z dawaniem kasy i stawia nauczyciela w sytuacji co najmniej dwuznacznej. Tak samo drogie prezenty.
      Pamiątki (albumy, laurki) i kwiaty są IMO najlepsze.
      • little_fish Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 17:23
        wypowiem się jako nauczyciel przeciwnik prezentów - laurki , album, foto-książka jak najbardziej, ewentualnie DROBIAZG, gadżet bardziej "osobisty" - kubek, czy inne coś z ulubionym motywem. Drogie prezenty są krępujące, stawiają niektórych rodziców w trudnej sytuacji
        • beata7305 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 20:20
          Jako nauczyciel mam takie samo zdanie. Czułabym się zażenowana bonem do Apartu czy jakimkolwiek innym.
          • brzoza101 Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 19:27
            Też jestem nauczycielem. Nie wyobrażam sobie kosztownych prezentów. Najbardziej lubię dostawać bukiet kwiatów lub kwiaty w doniczce. Mam cały wielki gabinet w kwiatach od moich uczniów. Bon na 200 zł? A za co? Dostaję pensję. Z napiwków wyrosłam. Drodzy rodzice nie stawiajcie nas w sytuacji żenującej.
      • olga727 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 20:28
        wydramarlenka napisał(a):

> Jajków od własnej kury. Świniaka zabić, kiełbasy narobić, bo te biedne nauczyci
        > ele pewnie głodem przymierają.

A kaczki już są niemodne:na pieczeń,albo krwi utoczyć na czerninę ? Bardzo przydatny prezent. wink

> A teraz serio.
        > Co roku o tej porze pojawia się wysyp podobnych wątków.
        > Pomysł z bonem do jakiegokolwiek sklepu jakoś dziwnie kojarzy mi się z dawaniem
        > kasy i stawia nauczyciela w sytuacji co najmniej dwuznacznej. Tak samo drogie
        > prezenty.
        > Pamiątki (albumy, laurki) i kwiaty są IMO najlepsze.
    • truscaveczka Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 21:42
      Mamy doświadczenie z koleżankami-nauczycielkami mówiącymi "wiecie państwo, akurat mi się zepsuła mikrofalówka" tongue_out
      Jako matka i jako nauczycielka potępiam prezenty inne niż prace dzieci czy kwiaty. Ja sama czułam się znieważona próbami wręczania mi kosztownych prezentów. Kiedy rodzice podpytywali, prosiłam o album z rysunków dzieci.
      Nasza klasa robi na koniec roku ognisko pożegnalne i będą kwiatki na zakończenie roku.
      • mama2na6 Re: Prezent dla nauczycielki 15.05.15, 21:45
        U nas na zakończenie zerówki były bony dla pań do sklepu tzw 1001 drobiazgów ..niby prezent trafiony bo kupiły sobie to co od dawna chciały A były ważniejsze wydatki _ to odp Pan ..W tym roku ma być podobnie tyle ze sklep Mohito bo obie się tam ubierają
    • solaris31 Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 08:52
      u nas nie przyjmuje się drogich prezentów, ja kiedyś mimo tego dostałam ukrytą w kwiatach srebrną broszkę - nie zauważyłam podczas przyjmowania -i byłam mocno zażenowana. nie lubię takich niespodzianek.

najlepszym prezentem jest jakieś dziecięce rękodzieło. niekoniecznie książka fotograficzna . dla pani w przedszkolu przygotowaliśmy dużą kartkę z życzeniem od każdego dziecka i zdjęciem grupy. każde dziecko dostało serduszko, na którym coś napisało dla pani. to było bardzo wzruszające dla pani.
      • sonrisa06 Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 09:17
        A ja nie posłałam mojej córki do szkoły rejonowej, bo tam właśnie funkcjonują takie prezenty, a składka 50 zł "dla Pani" na zakończenie roku szkolnego jest czymś oczywistym. Dla mnie prezent dla nauczyciela typu bon 1000 czy 1500 zł do Apartu jest czymś nie do pomyślenia.
        Moim zdaniem tylko kwiaty i jeszcze raz kwiaty, mogą być ogromne, "wypasione", ale tylko i wyłącznie kwiaty. I takie prezenty funkcjonują w szkole córki.
        W zeszłym roku na zakończenie nauczycielka 3 klasy w szkole córki dostała wycieczkę do Pragi. Nie przyjęła. Jedna z matek z tamtej klasy mi opowiadała, jacy byli rozgoryczeni.
        Niektórzy rodzice są durni, na prawdę.
        • wydramarlenka Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 17:00
          No właśnie.
          Jeśli nauczyciel przyjmie taki prezent - daje najlepszy dowód, że jest pazerny, jeśli nie - też niedobry, niewdzięcznik jeden tongue_out
    • mid.week Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 11:03
      To dzieci chodzą do szkoły, a nie ich rodzice. 9-10 latki są wystarczająco duże aby wziąć 20zł iść do kwiaciarni po mały bukiet, namalować laurkę i złożyć podziękowanie swojej nauczycielce. Inne prezenty są IMO zbędne.
    • mati.pati Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 17:00
      U nas na koniec 3 klasy powstał filmik, gdzie wszystkie dzieciaki składały życzenia i mówiły za co lubią swoją panią smile Złożyliśmy się też na bon zakupowy do Apartu. Plus oczywiście kwiatki, laurki.
      • asia_i_p Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 23:10
        A to jest fantastyczne! Mam na myśli ten film - to jest coś, co naprawdę można przechować na zawsze (bo wiadomo, że nie wszystkie laurki się da).
        Ja uważam, że sam film starcza, byłabym zachwycona, dostając taki prezent.
    • asia_i_p Re: Prezent dla nauczycielki 16.05.15, 23:08
      Ja jestem nauczycielką i najlepsze jest coś niekrępującego. Czyli mogą być róże, gerbery, frezje - wybór jest naprawdę spory. Plus miła kartka napisana (każdy coś od siebie) i podpisana przez wszystkich uczniów.
    • bluea.nne Re: Prezent dla nauczycielki 17.05.15, 16:44
      u nas panie nie mogą przyjmować prezentów, dlatego kupiliśmy coś do przedszkola-dokładnie już nie pamiętam...chyba dvd + antena
      dla pań kwiaty
      • gajmal Re: Prezent dla nauczycielki 18.05.15, 13:23
        U nas powstała pamiątkowa książka. Były zdjęcia wspólne klasowe z różnych uroczystości, ponadto każde dziecko miało do dyspozycji 2 strony w tej książce gdzie dzieci wklejały zdjęcia, pisały co chciały do Pani i dodatkowo rodzice mogli dopisać swoje 3 grosze. Była strona gdzie dzieci anonimowo pisały za co lubią Panią. Były życzenia dla Pani podpisane przez wszystkich uczniów i życzenia podpisane przez wszystkich rodziców. Pani z wieloletnim doświadczeniem powiedziała, że pierwszy raz coś takiego dostała. Była bardzo zadowolona. Każde dziecko dostawało tą książkę do domu na 1 wieczór i wypisywało oraz ozdabiało swoje strony (zdjęcia i życzenia dzieci przygotowywały wcześniej na oddzielnych, kolorowych kartkach, a potem tylko wklejały je do tej książki ozdabiając rysuneczkami, naklejkami itp).
    • biba23 Re: Prezent dla nauczycielki 22.05.15, 08:57
      U nas były kwiatki, bilety do teatru, książka z rysunkami dzieci, książka ze zdjęciami dzieci
      od jakiegoś czasu kombinuję z medalem (zwykły lub czekoladowy), pucharem albo Dyplomem
    • jolcix Re: Prezent dla nauczycielki 22.05.15, 19:51
      zdjęcie z klasą w ładnej ramce-bezcenne, bez względu na to ile już pani ma, jeśli to dobry nauczyciel, to każde takie zdjęcie jest ważne plus czekoladki czy inne słodycze. Bony pieniężne są krępujące i nie na miejscu.
    • ika307 Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 20:08
      Najlepszym prezentem jest dobrze zdany egzamin przez uczniów, uwierzcie mi, na tym najbardziej zależy. I żadnych bonów, prezentów, co najwyżej kartka ze szczerą dedykacją
    • niemieckaniemka Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 20:48
      Jestem nauczycielką niemieckiego. Kwiaty czy jakies czekoladki od uczniów w zupełności wystarczą, nie dajmy się zwariować, nauczyciele dostają pensje za pracę...
      2 lata temu klasa dostałam od jednej z klas upominek wspólny - mały globus na podstawce z kubkiem na długopisy. Bardzo fajna rzecz, od tamtej pory mam na biurku w klasie. Nie wiem jaki koszt, ale chyba symboliczny jak na prezent od klasy, a rzecz naprawdę fajna.
      Za to byłam mocno zniesmaczona, gdy kiedyś dostałam bombonierkę, nie otworzyłam jej, a w domu dopiero w środku była koperta z pieniędzmi... Rodzice, nie róbcie nam takich niespodzianek! Sukcesy uczniów i pensja to nasze wynagrodzenie.
    • torebusia Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 22:56
      jako nauczycielka powiem tak: najlepszym prezentem dla mnie jest to, gdy mogę uczniowi na koniec roku wystawic ocene bardzo dobrą albo celującą. poza tym kwiatek wystarczy.
    • onil61 Re: Prezent dla nauczycielki 08.06.15, 23:28
      Nie cierpię mamuś aktywistek, wymuszających na całej klasie składki na nauczyciela. Nie cierpię czuć się jak idiota "obdarowany" super prezentem wymyślonym według gustu tych pań. Nie cierpię takiego swoistego lizusostwa promowanego przez owe mamy. Po pierwszym roku wychowawstwa podczas "dyskretnego" sondowania mnie przez dzieciaki jasno określiłem na co się nie godzę i ta wiadomość w sekundę dotarła do mam. Czy ktoś z was dziękuje np. szkolnej sprzątaczce za to, że przez cały rok zbiera brudy po waszej dziecinie? No właśnie, za swoją pracę otrzymuję pensję, a podziękowaniem od uczniów jest choćby "Dzień dobry" po latach, a nie przechodzenie na drugą stronę ulicy.
      • mama-ola Re: Prezent dla nauczycielki 10.06.15, 08:31
        > podziękowaniem od uczniów jest choćby "Dzień dobry" po latach

Miałam dziś w głowie Twoje słowa, gdy mówiłam "dzień dobry" mojej nauczycielce z liceum, niewidzianej od ponad 20 lat smile Choć na pewno nie mogła mnie rozpoznać, uśmiechnęła się miło.
    • bollo3 Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 06:50
      Zależy jaki nauczyciel. Tu masz fajny artykuł: najlepszeprezenty.com.pl/prezent-na-zakonczenie-roku-szkolnego-dla-nauczyciela/
    • ida61 Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 07:21
      w Szwecji zbiera sie pieniazki na kupno kwiatow dal nauczycielki. kupuje je jedna osoba i wrecza w imieniu klasy. nie ma prezentow typu slodycze, talony do sklepow itd.
    • siekieraaxe Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 12:51
      Nie róbcie
      JAJ
      NAuczyciel jako urzdnik panstwowwy
      NIE MOŻE pzryjmowac
      ZADNYCH prezentów
      ani pzredtem,ani potem.
      Mam nadzije ze sie w koncu ktos znajdzie kto zgłosi prokuraturze
      wreczajacych i przyjmijących
    • sabrina006 Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 14:51
      Pracuję jako nauczycielka. Miło, ze rodzice doceniają wychowawcę, ale też- przesadzają z ceną prezentów. Nieraz wprawili mnie w zakłopotanie. Uważam, że skoro w Polsce już taki zwyczaj się utarł, że nauczyciel ma być obdarowany, to niech to będzie coś symbolicznego- kwiatek, bombonierka, albo- jeżeli ma być drożej- ksiażka lub gadżet (np jakiś ze zdjęciem klasy) ale to juz od całej klasy. Nauczyciel będzie miał pamiątkę, nie poczuje się niekomfortowo drogimi wymysłami rodziców, a i rodzice nie odczują tego az tak bardzo. Słyszalam o zrzutkach na SPA, na pościel, na porcelanę. Słyszałam, ze niektórzy nauczyciele sami takie prezenty sugerują. Jest to żenujące, bo nasz zawód wybieramy z powołania, a nie dla zysków. A jeżeli ktoś traktuje go jako formę: nauczyciel- władca i rodzic/ uczeń- poddany, powinien zmienić zawód
    • mirrorqueen Re: Prezent dla nauczycielki 09.06.15, 16:17
      Jako nauczycielka (pracująca obecnie w innym zawodzie) uważam, że takie prezenty są nie na miejscu. Dzieci mogą zrobić laurki, można kupić kwiaty. Natomiast dawanie bonów za kilkaset złotych, karnetów do spa to jakieś nieporozumienie. Nie przyjęłabym takiego drogiego prezentu.
      • bogusia1231 Re: Prezent dla nauczycielki 10.06.15, 07:19
        english-nook.blogspot.com/
    • mirszy Re: Prezent dla nauczycielki 14.06.15, 23:35
      Moja koleżanka nauczycielka, jest wielkim przeciwnikiem wszelkich prezentów . Nie dotyczy kwiatów, które uwielbia. Nie da się jednak wytłumaczyć niektórym mamuśkom, że ona nie przyjmie nic oprócz kwiatów. Uparły się, że robią zrzutę i koniec. Jako, że znam jedną matkę z tej klasy i wiedziała, że znam nauczycielkę, poprosiła o pomoc. Nauczycielka stwierdziła, że głową muru nie przebije i jak bardzo chcą coś dać, to niech zbiorą tą kasę i wpłacą na hospicjum jako prezent od klasy. Zdziwienie było ogromne (miejscami i oburzenie), ale wpłaciły i na zakończenie koleżanka dostanie potwierdzenie z kwiatami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka