Dodaj do ulubionych

Czas-zadania

18.06.15, 22:08
Ania spedzila w szklepie godzine. W poludnie poszla na obiad. Godzine pozniej wrocila do domu. O ktorej wyszla i wrocila do domu?

Cos tam skonczylo sie o 11. Trwalo 3h 50 min. O ktorej sie zaczelo?

W ktorej klasie takie zadania dzieci przerabiaja?
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: Czas-zadania 18.06.15, 22:14
      To, zależy od osobysmile Syn miał już podobne zadania, ale akurat matematyka( bo to raczej tej dziedziny dotyka) jest jego mocną stroną. Zadanie nie było tak złożone, tj. rozbite na dwa odrębne. Odpowiedział poprawnie. Klasa 1 niedawno skończył 7 lat.
      • srubokretka Re: Czas-zadania 18.06.15, 23:04
        Po elentarzu nie widac, zeby to by program pierwszej klasy. Dzieki.
        • zjawa1 Re: Czas-zadania 18.06.15, 23:10
          Elementarz to minimum, tragedia jeśli chodzi o poziom, dzieci w naszej szkole dostają zadania tego typu dodatkowo. Pani kseruje tego typu klimaty na dodatkowo.
    • srubokretka Re: Czas-zadania 19.06.15, 00:28
      Jeszcze jedno.
      Dzieko ma 10 zl. Chce kupic robota za 7.68 i skarboknke za 1.34. Ile zaplaci.

Corka obliczyla poprawnie pod kreska. Wyjasnila pisemnie i nie dostala pelnej punktacji. Notka nauczycielki: bdb, ale nastepnym razem postaraj sie zastosowac inny sposob.
      hmm jaki inny sposob? Macie pomysl?
      • grzalka Re: Czas-zadania 19.06.15, 07:25
        Takie z godzinami to u nas były w 2 klasie. Co do sposobu dodawania- taki, jaki przerabiali w klasie. Zawsze ten sposób jest punktowany maksymalnie
      • mama-ola Re: Czas-zadania 19.06.15, 07:55
        > postaraj sie zastosowac inny sposob

Jak ja tego nie znoszę u nauczycieli grr. Dają zadanie nie po to, żeby sprawdzić, czy dziecko myśli, tylko żeby sprawdzić, czy zna metodę liczenia, którą ona ma na myśli. Teraz już się od tego odchodzi, a wręcz przeprowadza lekcje, w których zachęca się dzieci, by przy każdym zadaniu starały się wymyślić kilka sposobów. Zdecydowanie powinna była dostać maksimum punktów.

> Macie pomysl?

A tam nie było 1,32? Bo wtedy by się ładnie grupowało:

7,68 + 1,32 = (7+1) + (0,68+0,32) = 8 + 1 = 9
        • srubokretka Re: Czas-zadania 19.06.15, 13:50
          > Jak ja tego nie znoszę u nauczycieli grr.

Ja znosze pod warunkiem, ze jest w tresci zadania. Tutaj byl tylko w komentarzu.

> A tam nie było 1,32?

Nie, 34. Tak sobie teraz mysle, ze moze jej o te baloniki chodzilo (tylko to metoda z 1klasy).
      • camel_3d Re: Czas-zadania 19.06.15, 08:59
        srubokretka napisał:

> Jeszcze jedno.
        > Dzieko ma 10 zl. Chce kupic robota za 7.68 i skarboknke za 1.34. Ile zaplaci.

> hmm jaki inny sposob? Macie pomysl?

10-7.68=2.32
        2.32-1.34=0.98

nie wiem..moze inne tez sa...
      • lee_a Re: Czas-zadania 19.06.15, 22:44
        nasza pani w drugiej klasie właśnie nielegalnie przerobiła dodawanie i odejmowanie pod kreską. Jak to mówi, no zadania sa takie, że aż się prosi o liczenie pisemne więc im przemyciła, choć program tego nie przewiduje. Dzieciaki zachwycone, wszystkie podobno załapały o co chodzi - klasa "byłych sześciolatków".
        • angazetka Re: Czas-zadania 20.06.15, 15:55
          Nielegalnie? Poza programem to teraz nielegalnie?
        • mama303 Re: Czas-zadania 20.06.15, 21:51
          totalna głupota, działania pod tzw, kreską odmóżdżają.
    • slonko1335 Re: Czas-zadania 19.06.15, 07:43
      Zgdonie z podstawą takie z czasem to w drugiej. Takie z pieniędzmi w takiej formie to w drugiej w podstawie nie ma, są bardziej zaokrąglone-łatwiejsze, no i nikt nie uczył liczenia słupkami w szkole.
      • srubokretka Re: Czas-zadania 19.06.15, 14:12
        > ikt nie uczył liczenia słupkami w szkole.

Tutaj juz w pierwszym semestrze walkowali odejmowanie pod kreska (np 34 - 28)

Tych zadan nauczycielka nie tlumaczyla. Tylko dala do rozwiazania w gupach smile Tego drugiego o czasie nie rozwiazali, wiec tlumaczylam w domu.
        Ja rozumiem te nowoczesne metody, ale jak to sie konczy? Tym ze to rodzic musi odwalic robote.
        Dzis podobno maja klasowke z tego. Juz widze jaka rewelacja bedzie.
    • camel_3d jak dla mnie o..11.00 19.06.15, 08:57
      o 11..poszla do sklepu
      o 12 wyszla z niego (poludnie)
      i o 13 wrocila do domu...
      • iwoniaw Camel, zlituj się... 19.06.15, 17:23
        Nie o rozwiązanie pytała autorka big_grin

Takie zadania są na pewno w klasach I-III. Najpierw stopniowo wprowadzane, a potem ćwiczone. Co do "innych sposobów" to nauczyciele oceniają nie tylko wyniki, ale również umiejętność zastosowania metod, które pokazują dzieciom w trakcie lekcji (i często wymagania co do metody są podane w treści/objaśnieniach do zadania - co ma uczyć uważnego czytania poleceń i jak jest napisane "podkreśl" to nie "otocz kółkiem" i jakieś ułamki punktów za wykonanie także są przyznawane). Jeśli nie wiesz, o co mogło pani chodzić w tym przypadku, może podpowie ci coś przejrzenie przykładów w zeszycie czy na kartach pracy, które robili na lekcjach?
        • camel_3d o kurde... 19.06.15, 19:38
          no tak to jest jak sie odpowiada z telefonu.. nie widac koncowki ..albo sie to przskroluje..

• srubokretka Re: o kurde... 19.06.15, 22:44
            smile to nic. Moze sie komus przyda smile

Przy okazji sie zapytam, czy wiecie gdzie wiecej takich zadan moge znalezc? Chodzi mi o takie pokrecone. Na matzoo ( czy jakos tak) znalzalam, ale one sa za proste ( a z ulamkami w tych zadaniach nie chce wyskakiwac jeszcze). Nic pilnego, ale jakby ktos cos....
    • jakw Re: Czas-zadania 20.06.15, 09:21
      Moja w II jeszcze takich zadań nie miała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka