Dodaj do ulubionych

Dlaczego tornister?

08.09.15, 05:16
Pierwsze dni szkoly za nami. Wiekszosc pierwszoklasistow nosi tornistry. Sa ciezkie, sztywne, malo pakowne. Do tego sa drogie i czesto kupuja plecak dopiero czwartoklasistom. A w ciezkim plecaku wielki nieporeczny piornik, bidon i chlebak, a to wszystko wypelnia juz polowe tornistra, Dlaczego rodzice kupuja tornistry?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 08:44
      Bo są wygodne, pakowne i sztywne smile Bo mają z boku miejsce na butelkę z wodą smile Bo da się spakować ze 2 kg książek i zeszytów (tak miał syn). Bo bywają tanie - ten, który kupiłam, kosztował 30 zł i wytrzymał 3 lata.
      • asiula1987 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 11:14
        zwykly plecak mojego syna tez ma kieszonke na wode, ba nawet 2 kieszonki ma, tez jest pakowny i usztywniony. a jednak duzo lzejszy od tornistra
        • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 11:37
          wrzuc linka, szukam takiego plecaka
          • asiula1987 Re: Dlaczego tornister? 09.09.15, 19:08
            kupowalam w matrasie, plecak z zygzakiem, dobre sa tez z firmy topgal ponoć
            • asiula1987 Re: Dlaczego tornister? 09.09.15, 19:11
              www.matras.pl/plecak-angry-birds,p,233077

podobny do tego, w opisie jest nie wiem czemu 2 komorowy ale komory sa 3
              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 09.09.15, 21:04
                wagi sie nie moge doczytac
                i przyznaje, ze szukalam czegos mniejszego i bez licencjonowanych obrazkow. Ma wejsc a4, jeden zeszyt, piornik i to wszystko. Nie do szkoly.

topgal ma ciezkie duze plecaki, wieksze od tornistra.
    • marika012 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 08:49
      Córka ma tornister (herlitz mini) bo jest zgrabniejszy i lżejszy niż ergonomiczny plecaki (nie piszę o marketowej szmatce). Łatwo się w niego spakować i idealnie leży nawet na drobnym 6 latku. Mnie zastanawia jak rodzice mogą dzieciom kupować plecaki z plecami wykręcającymi się w każdą stronę, bez profilowanych szelek i w dodatku sięgających nierzadko aż za tyłek.
      Śniadaniówki, bidonu moje dziecko nie nosi. Jedzenie ma w woreczku foliowym, picie w zwykłej butelce. Piórnik ma taki:
      allegro.pl/frozen-piornik-plaski-z-klapka-boxer-anna-elsa-i5551655153.html
      lekki, pojemny i bardzo szybko się go pakuje.
    • camel_3d bo 08.09.15, 09:05
      sa sztywne, pakowne i ergonomiczne. A do tego powoduja, ze dziecko nie moze sie garbic bo usztywniaja plecy i wymuszaja prosta sylwetke. I dobre tornistry nie sa ciezkie, ale fakt. Sa drogie.

Plecak po prostu na plecach wisi....
      • agni71 Re: bo 08.09.15, 10:04
        >Plecak po prostu na plecach wisi....

zalezy jaki plecak, nasze nie wiszą
      • atena12345 Re: bo 10.09.15, 07:35
        camel_3d napisał:

> Plecak po prostu na plecach wisi....

dziwne, bo moim dzieciom nic na plecach nie wisi. Kwestia doboru plecaka i regulacji szelek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 09:23
      A ja nie chciałam ani szmatławego plecaka, ani sztywnego pudła i jest trzecie wyjście. Córka ma plecak z usztywnionymi profilowanymi plecami, ze świetnymi szelkami, bardzo wygodny i lżejszy od tornistrów. W Herlitzach wygladała jak żółw, poza tym narzekała na niewygodne szelki, z kolei większość plecaków wisiała na pupie, a topgal za duży leży w szafie i czeka na trzecią klasę. Naszukałam się długo, jedyny minus to wzór z wróżkami, ale córka zaakceptowała. Po roku plecak niemal jak nowy. Polecić jednak nie polecę, bo to były resztki jakiegoś modelu sprzed kilku lat, firma zmieniła model i teraz też robi niezłe plecaki, ale inaczej wszywa szelki i dla niedużych pierwszoklasistów może być problem wiszenia na pupie. Tym nie mniej może warto poszukać wśród mniej renomowanych firm, ten nasz to zupełnie nie topowej firmy, a sprawdza się super.
    • mama-ola Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 09:46
      Mój 6-latek dostał tornister, bardzo go lubi, a jak idzie, to nim potrząsa, żeby podskakiwał i żeby grzechotało to, co jest w środku. Synek wygląda świetnie - właśnie tak, jak 1-klasista powinien wyglądać wink
      Piszę to z przymrużeniem oka; oczywiście nie ma żadnego "powinien".
      • an.16 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 10:05
        Bo dziecko chce? Przynajmniej u nas tak było. W 1 klasie miała malutki, cienki plecak, ledwo A4 się mieściło. Nigdy żadnych sztywnych piórników. Wody nie dźwiga, kupuje za 1 zł w szkole. W 2lasie zaczęła nosić leciutki, większy plecak z gąbkowanym tyłem i szelkami. Jednak wymieniliśmy na nieporęczny, mały , ze zbyt płytkimi kieszeniami - tornister. Bo chciała.
    • kanna Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 11:25
      Bo jest sztywny i te cienkie zeszyty - oraz tony kartek - się nie miętolą.
    • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 11:46
      bo tornister jest piekny i moja corka marzyla o prawdziwym szkolnym tornistrze na dlugo przed szkola
      bo tornister wagowo nie odbiega od porzadnych usztywnianych plecakow
      bo tornister rozmiarem szelek i wyprofilowaniem lezy idealnie na plecach mojego dziecka i choc wydaje sie pudlem wielkim, to jak sie spakuje np. rzeczy na basen to ledwo sie zapina
      bo jednak jest pakowny
      bo dziecko nie czuje zupelnie ciezaru, bo tornister jest swietnie dopasowany i z latwoscie sie reguluje w zaleznosci od grubosci ubrania
      bo w tornistrze nic sie nie mietoli
      bo stoi w szkole jak sie postawi i nic sie nie przewraca
      bo praca plastyczna tez nie ulegnie uszkodzeniu
      bo zapiecie jest fajne i samo sie zapina w sekunde

co jest nieporecznego w piorniku?
      Bidonu nie nosi i moje dziecko nie nosi jednak takiego chlebaka w tornistrze:
      www.google.ch/search?q=chlebak&es_sm=93&biw=1920&bih=971&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMInMqmrJPnxwIVC-caCh31QgKR

• betty842 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 12:08
        W sumie wszystko co chciałam napisać to już zostało ujęte w powyższej wypowiedzismile

> bo tornister wagowo nie odbiega od porzadnych usztywnianych plecakow

Najbardziej bawi mnie przekonanie,że tornister jest dużo cięższy od porządnego plecaka.Nieprawda! Zwykły najzwyklejszy plecak (taki szmaciany,bez usztywnianych pleców) waży 400g a tornister Herlitz Compact/Smart waży 850g.Tak więc ile może ważyć porządny plecak skoro zwykły bez usztywnianych pleców waży 400g? Pewnie ok 600g lub nawet więcej.Tak więc czy te 200g to jest aż tak wielka różnica wagowa między plecakiem a tornistrem?
        • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 12:16
          To już nie o te gramy chodzi. Niespecjalnie markowy plecak mojej córki ma o wiele lepsze plecy i szelki i Herlitz Smart. Chodzi o szerokość szelek, ich profilowanie, sposób ich zaczepienia. Jak przymierzyła Herlitza to stwierdziła, że jest mniej wygodny i gorzej leży na plecach/ramionach. Nie pojmuję zachwytu herlitzami.
          • betty842 Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 14:24
            To może własnie wszystko zależy od dziecka i co mu lepiej pasuje.Mój herlitza przymierzył i powiedział,że wygodny i fajnie mu "leżał" więc kupiliśmy i jestemy zadowoleni (teraz syn chodzi do drugiej klasy).
        • lucyjkama Re: Dlaczego tornister? 08.09.15, 12:29
          Plecak 600g nie jest porządny i ergonomiczny. Taki plecak musi ważyć minimum 900-1000g.
          Herlitz mini 750g czy smart 850g jest nadal lżejszy smile
          Żaden plecak nie leżał tak doskonale na moim dziecku jak herlitz mini.
    • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 09.09.15, 20:42
      Zupełnie nie rozumiem co jest złego w trgo typu tornistrach:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/lqVYZsysPDQ8pLgnwB.jpg

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej wyglądają niż zwisające za tyłek plecaki.
      • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 00:03
        a dlaczego alternatywą maja byc tylko "zwisające za tyłek plecaki"? A niezwisające mogą być? wink
        • kanga_roo Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 08:04
          to pokaż jeszcze zdjęcie dziecka z profilu, wtedy zobaczysz, co złego jest w noszeniu na plecach walizki - sorry, ale te tornistry są okropnie grube; nie mam nic przeciwko usztywnianiu, ale plecak młodszej ma około 15 cm grubości, oczywiście da się go wypchać bardziej, ale nie ma takiej potrzeby (u starszaka, klasa 4, ilość książek i zeszytów"robi" około 20 cm). taki plecak leży na plecach, tornister sterczy sztywno w postaci wielkiego pudła. no i weź to potem upychaj do szafki.
          o tu znalazłam zdjęcie z profilu
          forum.gazeta.pl/forum/w,583,149345522,149500183,Herlitz_Smart.html
          to już wolę kupić tekturową teczkę do rysunków i kart pracy, reszta jakoś się nie gniecie.
          • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 08:49
            Akurat moja córka nie ma smarta a ma mini, który jest węższy i "cieńszy". Tornister na tych zalinkowanych przez ciebie zdjęciach jest źle dopasowany do gabarytów dziecka. Dobrze dopasowany tornister wygląda na dziecku normalnie. Nawet jeśli jest to pudło, to pudło dobrze wyprofilowane i, o czym się zapomina" konstrukcja jest taka, że pomimo (niekiedy niewiele) większej wagi względem "szmaciaków" ciężar jest mniej odczuwalny a sam tornister zwyczajnie wygodniejszy niż plecak. Moja córka ma jeszcze zachwalany na forach plecak deutera (szmaciak). Zdecydowanie woli herlitza, pomimo tego, że deuter jest lżejszy i mniejszy i. zdawać by się mogło-wygodniejszy.
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/s1v7BDQ0IN279Cus2B.jpg
            • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:13
              dalej nie rozumiem, dlaczego uważasz, że plecak równa się szmaciak?
            • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:26
              Bo ten szmaciak deutera to nie jest plecak do szkoły. Szmatławe dno chociażby już go dyskwalifikuje. To plecak na wycieczki, wiec nie dziwię się, że twojej córce nie pasuje do szkoły. Plecak mojej córki ma usztywnione plastikowym stelażem i profilowane porządnie gąbką plecy, Szelki są profilowane i porządniejsze niż np. w herlitzu smart. Tak że tył jest tornistrowy, ma wszelkie zalety tornistra, a nie ma jego wad (nie jest sztywnym pudłem).
              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:41
                ile wazy taki plecak ze stelazem, tylem tornistrowym? Mozesz wrzucic linka?
                I co jest nie tak z tym sztywnym pudlem? Moje dziecko uwielbia. Ma tez porzadny plecak z gabka itp. bajerami ale do szkoly jest jej wygodniej nosic tornister, ktory ja sama nazywam duzym pudlem, ale dla dziecka taki tornister ma same zalety.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:52
                  We wszystkich tornistrach, które mierzyła, córka wyglądała ja żółw. Poza tym sporo jeździmy komunikacją miejską, zdarza się tłok, wtedy z plecakiem, który jednak mniej miejsca zajmuje i ma możliwość, że tak powiem, kompresji, wygodniej niż ze sztywnym tornistrem. Mnie też wygodniej nieść plecak niż sztywny tornister, gdy czasem (rzadko) ma ciężko i niosę za nią.
                  Plecak ma w takim fasonie, inny wzór. Ile waży nie powiem, bo córka w szkole, ale lżejszy od herlitzy.
                  archiwumallegro.pl/super_plecak_piornik_witch_czarodziejki_cudo-1640182696.html
                  olx.pl/oferta/spinal-padding-witch-cornelia-plecak-pojemny-nano-CID88-ID9UnTF.html
                  • betty842 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:23
                    To jak córka wróci koniecznie go zważ i napisz bo aż jestem ciekawa ile ten plecak waży bo mój szmaciany bez usztywnianych pleców waży 400g.
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:48
                      OK. A ja w takim razie poproszę, żebyś rzetelnie zważyła smarta smile
                      Piszesz, ze 850g, ale w różnych miejscach podają różnie od 800 do 950g. Producent podaje, że mniej niż 1 kg.
                      • betty842 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:52
                        Już zwazylam przy okazji ważenia plecaka. Nasz herlitz compact (poprzednik smarta) waży dokładnie 880g.
                      • olga727 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:52
                        Jak kupowałam nasz tornister,to pisało,dużymi literami,że waży poniżej drobnymi:850 gram. smile
                        • olga727 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:54
                          Ps. poniżej 1 kg. *
                          Za szybko wysłałam. wink
                        • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 12:03
                          Nie chodzi mi o to ile piszą, że waży, ale czy faktycznie tak waży jak piszą smile
                      • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 20:23
                        Plecak córki waży 737g. Obstawiam, że smart waży więcej niż 850. W jednym sklepie internetowym z plecakami np. ważą plecaki i podają wagę rzeczywistą, a nie deklarowaną przez producenta. Wg nich smart waży 915g.
                        • betty842 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 20:52
                          "Plecak córki waży 737g. Obstawiam, że smart waży więcej niż 850. "

Przecież napisałam,ze nasz Herlitz Compact (Smart) waży 880g.Zważyłam go na mojej (dokładnej) kuchennej wadze.

"W jednym sklepie internetowym z plecakami np. ważą plecaki i podają wagę rzeczywistą, a nie deklarowaną przez producenta. Wg nich smart waży 915g."

Powyżej napisałaś że nie chodzi o to ile piszę ale czy faktycznie tyle waży.Więc ja ci piszę ile faktycznie waży.Po prostu nie chcesz wierzyć,że tornistry (np Herlitz Mini czy Smart) wcale nie są dużo cięższe od porządnych plecaków.Ja sama byłam w szoku kiedy zważyłam mój zwykły "szmaciany" plecak ,bez usztywnianych pleców,sztywnego dna czy gąbkowych szelek.Zwykły szmaciany plecak a waży 400g...
                          • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 21:36
                            Smart to nie compact. Ciekawa jestem ile waży Smart. Compact wydaje mi się na oko lżejszy.
                            • betty842 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 10:56
                              Compact został zastąpiony Smartem. Parametry mają prawie identyczne jedynie nieco różnią się wyglądem.
                            • lucyjkama Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 13:08
                              Herlitz mini ważony na elektronicznej wadze kuchennej waży dokładnie 762g, z tym że przy suwaku dziecko ma doczepiony spory brelok także trzeba z 10g odliczyć wink
                              Ergonomiczny, dobrze wyprofilowany plecak ze sztywnym dnem waży minimum 850g, lżejszego nie znalazłam. Owszem można kupić szmatkę w markecie, nawet z "napompowanymi" gąbką plecami sprawiającą wrażenie ergonomicznego plecaka. Co z tego jak ciężar odczuwany na plecach jest o wiele większy przy plecaku szmatce niż przy tornistrze.
                  • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 14:49
                    Ten linkowany plecak ma wymiary 40x30x20
                    Tornister mojej córki ma wymiary 37x26x22
                    Waga naszego 760g. Ciekawa jestem ile waży plecak twojej córki
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 20:27
                      737g. wysokości ma 39cm.
                      • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 21:47
                        No to różnica właściwie żadna. Mój tornister jest rzeczywiście nieco grubszy, ale za to węższy, co było istotne, bo córka jest bardzo chuda i niska. Rok temu było jeszcze gorzej. To jeden z nielicznych tornistrów, który nie wystawał jej po bokach i nie wchodził na tyłek.
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 21:49
                      Dodam jeszcze, że te stare herlitze mini były w porządku. Rozmiarowo akurat. Dobre mocowanie szelek. Pewnie bym rozważyła, gdyby nie to, że te smętne resztki które wtedy zostały nie wchodziły w grę ze względu na kolory. Natomiast te tak popularne smarty to już pudła wielkie sterczące na dziecku z każdej strony, dodatkowo z niefajnym moim zdaniem mocowaniem szelek.
              • olga727 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:41
                A ty blaszany_dzwoneczek ,jako chodziłaś do I-III,to w czym nosiłaś książki i zeszyty ? smile
                W ubiegłym roku szkolnym,moje córki nosiły plecaki(ze znanej polskiej firmy) z wyprofilowanymi gąbką plecami,kieszonkami i leciutkie. Naiwnie myślałam,że starczą im na co najmniej 2 lata i ... się "przejechałam":dno w obu plecakach,przetarło się do tego stopnia,że nie nadaje się na następny rok szkolny. W związku z czym dla młodszej kupiłam tornister SMART(do II klasy)dla starszej plecak z zupełnie innej firmy i mam nadzieję,że teraz wytrzymają obydwa,do końca swoich etapów edukacyjnych. smile
                • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:57
                  olga727 napisała:

> A ty blaszany_dzwoneczek ,jako chodziłaś do I-III,to w czym nosiłaś książki i z
                  > eszyty ? smile
                  W czymś takim - wielkiego wyboru wtedy nie było, początek lat 80-tych:
                  retro.pewex.pl/472350
                  Usztywnianych ergonomicznych pleców te tornistry wtedy specjalnie nie miały tongue_out

> W ubiegłym roku szkolnym,moje córki nosiły plecaki(ze znanej polskiej firmy) z
                  > wyprofilowanymi gąbką plecami,kieszonkami i leciutkie. Naiwnie myślałam,że star
                  > czą im na co najmniej 2 lata i ... się "przejechałam":dno w obu plecakach,prze
                  > tarło się do tego stopnia,że nie nadaje się na następny rok szkolny. W związku
                  > z czym dla młodszej kupiłam tornister SMART(do II klasy)dla starszej plecak z z
                  > upełnie innej firmy i mam nadzieję,że teraz wytrzymają obydwa,do końca swoich e
                  > tapów edukacyjnych. smile

Mojej córki plecak, również polskiej firmy, chyba za to mniej znanej, po roku ma nieznaczne ślady używania na spodzie. Generalnie, jak go wyczyściłam, to wygląda jak nowy. Na ten rok na pewno starczy, przypuszczam, że i na następny by starczył. Ale wzór już chyba nie przejdzie (wróżki smile) W szafie czeka na trzecią klasę przyduży jeszcze topgal kupiony na promocji.
                  • olga727 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 12:19
                    U nas w obydwu,tylko dno poszło,a z wierzchu wyglądają jak nowe i mogłyby być jeszcze używane,ale niestety. (patrząc przez dno,to światło dobrze widać. uncertain
                  • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 13:26
                    mialam taki tornister
                    ale pozniej tez mialam usztywniany bajerancki przywioziony z wegier
            • atena12345 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:46
              plecak Twojej córki nie nadaje się do szkoły
          • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:34
            ok, mogliby robic ciut bardziej plaskie te pudelka (choc jak sie wepchnie rzeczy na basen to ledwo sie dopina) ale mimo wszystko - sa tak skonstruowane, ze dziecko zupelnie tego nie odczuwa, tak jak saszanasza pisze - taki tornister niesie sie dziecku wygodniej i lzej niz niejeden lzejszy plecak.
            Po co tornister upychac do szafki?

Mozesz kupic i teczke i opakowanie na kazdy swistek, co z tego, jak dziecko w pospiechu wrzuci wszystko jak leci big_grin

• agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 10:59
              mikams75 napisała:

> ok, mogliby robic ciut bardziej plaskie te pudelka (choc jak sie wepchnie rzecz
              > y na basen to ledwo sie dopina)

i to jest sedno - nie dość, że sztywne pudła, to jeszcze ledwo się mieszczą potrzebne rzeczy.

ale mimo wszystko - sa tak skonstruowane, ze dz
              > iecko zupelnie tego nie odczuwa, tak jak saszanasza pisze - taki tornister nies
              > ie sie dziecku wygodniej i lzej niz niejeden lzejszy plecak.

podobnie skonstruowane plecaki mają takie same właściwości, do tego są pojemniejsze, a gdy nosi się mniej, to można je "spłaszczyć".

> Po co tornister upychac do szafki?

U nas w klasach I-III dzieci chodziły raz w miesiącu do pobliskiego Centrum Kultury na koncerty muzyczne. Plecaki zostawały w szkole w szafkach. W starszych klasach też zdarzają się wyjścia w środku lekcji, dzieciaki wtedy zostawiają plecaki w szafkach.
              >
              > Mozesz kupic i teczke i opakowanie na kazdy swistek, co z tego, jak dziecko w p
              > ospiechu wrzuci wszystko jak leci big_grin

Moim przydają się przegródki, i nie wrzucają wszystkiego jak leci do jednej komory. Oddzielnie są przechowywane ksiązki i zeszyty, oddzielnie piórnik, śniadaniówka, picie, jeszcze w innej kieszonce są kluczyki do szafki, telefon, pieniądze, chusteczki do nosa.
              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 13:17
                no to u nas nie ma potrzeby upychania tornistrow - jak wychodza to zostawiaja normalnie w klasie.
                I jednak nie przekonasz mnie do plecaka, a tym bardziej mojego dziecka, cala jej klasa nosi tornistry. Zalety o jakich mowisz maja tez tornistry a dobry plecak z profilowaniem, sztywnym dnem, kieszonkami, przegrodkami itp. swoje wazy i jest rownie wielki jak tornister.
                I co z tego ze da sie scisnac? Dziecko sobie nie sciska na plecach.

swoja droga - od jakiegos czasu szukam lekkiego plaskiego dobrze lezacego plecaka na zajecia dodatkowe. No i niestety, z kazdym cos nie tak jest. A to wisi, a to szelki twarde, a to za maly/za duzy, wsciekle kolory itd.
                • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 13:57
                  Lekki plecak, jesli nie planujesz w nim nosić nic ciężkiego, to chyba każdy sie nada, o ile pasy, to nie cienkie paseczki jak tasiemka. Moje uzywały plecaczka Kaxs z Kappahl, sówki z Tchibo, a teraz Mi-Pac Mini. Te ostatnie mają chyba największy udźwig i są solidne, wiele razy już prane, i eksploatowane dośc intensywnie. Gdybys ich szukała, to zwróć uwagę, by była to wersja mini, bo zwykłe są duże.

Wracając do plecaków - zgadzam się, z tym co piszesz w kwestii wagi i rozmiarów, natomiast co do ściskania - dziecko nie ściska, ale plecak sam z siebie układa się bardziej płasko, gdy jest mniej zapakowany. A z drugiej strony jest zdecydowanie bardziej pakowny od tornistrów Herlitz. Kiedys odbierałam razem z córka jej koleżankę i był problem, żeby wlożyć do jej tornistra kurtkę (zrobiło się ciepło w porównaniu z rankiem), w plecaku mojej córki takiego problemu nie było oczywiście, miejsca pod dostatkiem.
                  • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 14:36
                    no wlasnie nie kazdy sie nada - musi sie miescic a4 (tak na styk, zaden wielki segregator), jakas jedna ksiazka, drobiazgi, butelka wody. I z tych co mierzylam to ciagle cos bylo nie tak - wisialo, obijalo sie o pupe, za dlugie pasy i nie dalo sie bardziej sciagnac, ewentualnie sciagniete na maksa unosily plecak drapiac szyje, sztywne szerokie pasy uwierajace pod pachami albo cienkie wpijajace sie tasiemki itd. Ew. pasujace widzialam z wzornictwem typu pony czy mh a to juz nie przejdzie.
                    O pasie piersiowym to juz nie marze, najwyzej dokupie jakis.
                    Typowe male dzieciece nie mieszcza a4, a plecaki co mieszcza a4 to zmieszcza jeszcze ze dwa wielkie segregatory, sa wieksze od tornistrow.
                    Poszukam tych co pisalas.

Moja corka bez problemu w tornistrze upycha gruba kurtke, u nas jest duza roznica temperatur rano i wieczorem.
                    • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 16:13
                      Sprawdziłam przed chwilą i do miPac mini wchodzi na styk format A4.
                      • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 08:46
                        konkretnie to mi chodzi o taki cieniutki segregator, max 2 cm grubosci, lekki ale jest ciut szerszy od samych kartek.
                        ecsmedia.pl/c/basic-color-segregator-a4-rozowy-m-iext23084111.jpg
                        • agni71 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 09:42
                          zaraz zobaczę, czy mi cos podobnego wchodzi

wejdzie segregator o szerokości do 25 cm, sprawdziłam też większy ok. 29 cm i ten juz nie wchodzi na szerokość
                          • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 09:59
                            ok, dzieki, zmierzylam nasz segregator - 26cm, ciekawe czy takie troche mniejsze robia...
                            • agni71 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 10:37
                              a ten segregator jest sztywny, czy lekko elastyczny? Jesli elastyczny, to powinien wejść.
                              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 13:58
                                lekko elastyczny
                                • agni71 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 14:57
                                  to możesz zaryzykować, jesli wzornictwo ci pasuje

na wszelki wypadek wybierz taki, który i ty ponosisz, ja np. mam taki dla siebie: www.lotaro.pl/image/cache/data/plecak-mi-pac-mini-nordic-black-900x900.jpg smile
                                  • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 15.09.15, 11:06
                                    ok, odszukalam w sklepie, bo nie chcialam w ciemno z netu brac, choc w necie juz mialam z corka upatrzony wzor w kosmos.
                                    Plecaki te mialam juz kiedys w reku alefaktycznie nie zwrocilam uwagi, ze sa dwa rozne rozmiary. Ten mniejszy rozmiarowo jest ok, moglby byc nawet ciut krotszy,wzornictwo fajne ale niestety niektore materialy sa strasznie sztywne a w kazdym szelki sa potwornie twarde, dziecku wpijalo sie w kark, no plecak niestety zupelnie nie lezal na dziecku.

Po dlugich poszukiwaniach padlo w koncu na dakine shelby
                                    www.dakine.com/Uploads/ProductPortrait/2016W-08210028-SHELBY12L-CLAUDETTE.jpg
                                    wymiary dokladnie na a4 na styk, miekkie szelki (mogly by byc wyprofilowane), musze tylko dokupic pas piersiowy i go jakos doczepic.
                • retrononagit Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 10:19
                  A plecak Skip Hop? Są różne, różniaste, dla maluszków i dla starszych dzieci, są lekkie, a te dla starszaków mają już profilowane ramiona itp. Sprawdź sobie smile
                  • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 14:13
                    akurat w sklepie to widzialam tylko te dla maluszkow, spojrzalam w necie na te wieksze i wzornitwo tez takie sobie... i suwaki niezakryte, nie wiem czy to nie przemaka. I nie znajduje zdjec od strony plecow.
                    W zasadzie to duzo widuje plecakow w wymiarze i ksztalcie jaki bym chciala ale wszystko w ksiezniczki itp.
                    • retrononagit Re: Dlaczego tornister? 14.09.15, 09:57
                      Nie przemaka, sztywne rzeczywiście bardzo nie są, ale też nie można powiedzieć, że nie przylega do pleców. Generalnie Skip Hop od księżniczek stoi daleko, od słodkich piesków też i dlatego u mnie padło właśnie na tę markę. Teraz jednak zastanawiam się nad takim plecakiem dla III-klasisty i myślę, że tu już jednak kupię tornister, a Skip Hop najwyżej jakiś mniejszy, na wycieczki żeby był już na spółę dla dwójki
                      • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 14.09.15, 15:36
                        no wiem ze daleko od ksiezniczek ale jednak kolorystyka tez nie pasuje nam.
                        Ale na wycieczki do jednak polecam plecaki typu wolfskin/tatonka, ze sklepu sportowego, tez zupelnie inny komfort noszenia niz plecak typu skip hop, ktory wg mnie nie nadaje sie na dlugie noszenie.
                        • retrononagit Re: Dlaczego tornister? 15.09.15, 09:13
                          Ejże, długie noszenie u 6-8 latków? Bez przesady smile Jak zaczną się prawdziwe wycieczki, to masz rację, porządny plecak, ale nie oszukujmy się , na tym etapie młodsze może wyruszy na wycieczkę do kina i do plecaka wsadzi bidon, a starsze do ZOO i też nosić nie będzie, bo dzieciaki są wożone autokarem, na miejscu karmi się je zbiorowo itp. Ja przyznam, że słabość do Skip Hop jest związana primo z oczekiwaniami dzieci, im się to podoba, a ich gust jest najważniejszy (tzn. prawie, bo różowe księżniczki i mięśniaki są odrzucani w pierwszej selekcji rodzicielskiej), secundo z modą, skoro pół klasy takie ma, to i moje chcą mieć. No i trudno się dziwić, bo te plecaki, bidony, śniadaniówki itp. wypuszczone przez Skip Hop są po prostu fajne wink
                          • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 15.09.15, 10:53
                            ok, kiedys juz byla dyskusja na forum na ten temat.
                            Moje dziecko od malego chodzi na dlugie piesze wycieczki, z przedszkolem, ze szkola, wedruja po gorach i nie sa to krotkie wycieczki i nie sa dzieci wozone autokarem ani zywione na miejscu, tylko tym co wezma ze soba. Takze jest to dlugie noszenie jednodniowego ekwipunku. Ale takie cuda to nie w pl jak sie dowiedzialamkiedys z forum.

Oczywiscie, ze biore pod uwage gust dziecka. Skip hop pokazalam mojej 7-latce. Powiedziala, ze w zyciu takiego nie zalozy. Ksiezniczki uwielbiala majac 4-5 lat, w wieku 6 lat na ksiezniczki i rozowy kolor w calej krasie patrzec nie chciala.
                            A ja sama nigdy nie zabranialam dziecku posiadania wlasnego gustu i pozwalalam na falbanki, cekiny, ksiezniczki bo wiek ma swoje prawa a poza tym stwierdzilam, ze niedlugo juz bedzie nastolatka ubrana na czarno i zateskinie za moja rozowa ksiezniczka wink
                            Rozowe czasy minely szybciej niz sie spodziewalam.

• retrononagit Re: Dlaczego tornister? 16.09.15, 01:20
                              No więc mamy konsensus, że plecak dobiera się do potrzeb smile U nas wycieczki piesze są raczej rzadkie, aktywność mamy skrajnie inną i przyznaję, jako matka wyrodna, bo nadopiekuńcza, sama taszczę ekwipunek basenowy, do swojego plecaka wkładam picie na wycieczkę rowerową...
                              A co do różowych czasów, to tylko powiem, że moje starsze dziecko w przedszkolu ze swoim brokatowym plecaczkiem było w mniejszości i wtedy właśnie uwaga zwróciła się w stronę skip hop. Z jednak strony nie cieszę się, że dziecko tak ulega wpływom, ale z drugiej... no tamto było porażką od dziadków smile
            • kanga_roo Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 07:50
              mikams75 napisała:
              Po co tornister upychac do szafki?

w szkole moich dzieci każdy uczeń ma swoją szafkę na korytarzu, plecaki są w szafkach, na lekcje zabiera się tylko potrzebne książki/zeszyty/przybory. z szafki właśnie. w klasach 1-3 dzieci wchodzą z plecakami do sali, wypakowują się, i odnoszą torby (dużo do wypakowywania nie ma, bo książki zostają w innych szafkach, w sali). kiedy idą na śniadanie, wyjmują z szafek śniadaniówki smile kiedy na wf - worki ze strojami. nieźle to działa, przyznaję.
              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 08:37
                to u nas jest miejsce w sali gdzie "parkuja" tornistry - rano wyjmuja wszystko na poleczke pod lawka i tam tez zostawiaja rzeczy. Szafek nie ma, ale i tak wszystko moze w szkole zostac.
                Worki gimnastyczne widza na haczykach w korytarzu.
          • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 09:50
            w tym samym watku jest co zalinkowalas jest zdjecie dziewczynki z plecakiem - ogromnym, to juz ten pudelkowaty tornister lepiej lezy.
          • betty842 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:43
            Ja bym musiała kiedyś zrobić zdjęcie z profilu dziewczynce z klasy mojego syna, która ma plecak z usztywnianymi plecami ale co z tego skoro wypchany plecak wisi jej do pół tyłka.I to nie jest zaden odosobniony przypadek bo juz to wczesniej zauważyłam u dzieci, które widzę jak wracają ze szkoły i przechodzą koło mojego domu.Jak dziecko ma w plecaku mało rzeczy to nie wisi ale wystarczy naładować więcej książek i jakieś inne duperele to już zaczyna wisieć.W tym roku (druga klasa) już widzę różnice i cieszę się że syn ma tornister.Ostatnio syn miał spakowane 4 podręczniki, 4 zeszyty ćwiczeń ,4 zeszyty i piornik.Przy takiej ilości plecak już by zwisal.
            • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:53
              plecak, który ma tak samo albo i lepiej rozwiązany system usztywnienia pleców, pasów i ich regulacji, będzie zwisał tak samo, jak sztywny tornister. Przy czym ten drugi ma sztywna skorupę, a plecak da się spłaszczyć. Plecaki maja często dodatkowe zapięcie na wysokości klatki piersiowej, by odciążyć pasy.
              • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 13:23
                tornistry tez maja takie pasy, a jak nie maja to mozna dokupic. Dla nas taki pas to koniecznosci, poza tym bez pasa piersiowego dziecko odruchowo sciaga ramiona do przodu.
                A jak plecak wisi to dziecko idzie pochylone do przodu.
              • betty842 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 15:46
                Ale mi nie chodzi o wiszenie z powodu za luźnych szelek. Chodzi o to, ze plecak może mieć usztywniane plecy, odpowiednio wyregulowane szelki ale jak się go napcha książkami to zaczyna wisiec, no chyba ze ma jeszcze usztywniane dno połączone z plecami. To wtedy mogę zgodzić się że plecak nie wisi.
                • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 16:18
                  no tak, sądziłam, że to oczywiste - porządne plecaki mają też usztywnione dno
                  • mikams75 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 19:23
                    i to dno lubi sie odginac pod ciezarem...
                    ciezko skonstruowac cos stabilnego bez usztywnionych bokow.
                    • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 20:05
                      no jakoś u nas sie nie odgina

Materiał, z których zrobione są plecaki, które mam na mysli, jest dość sztywny i gruby, ale jednak nie tak sztywny jak pudło

U mnie na korzyść plecaków jeszcze wzornictwo - tornistry są bardzo maluszkowe przeważnie
                      • olga727 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 20:39
                        agni71 napisała: "tornistry są bardzo maluszkowe przeważnie"

Dobrze,że uściśliłaś:"przeważnie" wink
                        • agni71 Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 23:40
                          a które nie mają infantylnych obrazków?
                          • betty842 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 10:42
                            A jakie to są "infantylne obrazki"? Czy motocykl lub auto wyscigowe do takich należą?
                            • agni71 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 10:57
                              motocykl i auto moga byc infantylne lub nie, pokaż jaki, to ci powiem smile
                              • betty842 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 14:25
                                www.fotoabc.com/allegro/stepbystep/herlitz_compact_3.jpg
                                Poza tym jak już ktoś zauważył, tornister nosi dziecko a nie rodzic wiec chyba nie ma się co dziwić, że ma jakieś obrazki (auta czy jakieś zwierzatka) . W zeszłym roku kupowałam synowi torbę na ramię na basen i wpadła mi w oko taka ładna młodzieżowa ale nie przeszła-syn wybrał sobie z jakimiś smokami czy jakimiś stworami(nie wiem co to dokładnie jest). O ile uważam że dziecku w klasach od 1-3 pasują tornistry w auta, motory itd to jednak spotkałam się z tornistrem w sklepie, który był u mnie nie do przejścia i nawet syna spytałam czy chciałby taki tornister a on spojrzał na mnie jak na wariatke i powiedział, że nigdy w życiu. A był to tornister z Kubusiem puchatkiem... Znajomy kupił go swojemu synowi bo był przeceniony (ciekawe czemusmile) i wiem, ze jego syn w nim chodził.
                          • olga727 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 12:59
                            agni71 napisała:

> a które nie mają infantylnych obrazków?

Te ze zwierzakami,też uważasz za infantylne ?

www.3kropki.pl/img_pg/5/8/3/2/25061_55b2428b0f5aa.jpg
                            img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/55/10/40/64/5510406497 (nazwa sklepu jest przypadkowa).
                            • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 13:23
                              Bardzo infantylne moim zdaniem, chyba najbardziej infantylne jakie widziałam - serduszka, falki, podkówki, promyczki, napisy "love", nadmiar ozdóbek...
                              • olga727 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 13:34
                                Tornister nosi małe dziecko,a nie rodzic. wink W IV i dalszych klasach nawet już nie patrzą na takie "dziecinne" tornistry (w ogóle nie patrzą na tornistry).

Moja drugoklasistka ma taki: www.delfinki.pl/upload/galleries/products/herlitz-tornister-plecak-szkolny-smart-diamond-delfinki-1-1424550484.jpg
                                • blaszany_dzwoneczek Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 14:00
                                  Pytanie było czy infantylne czy nie. Owszem infantylne. Bardzo. Niektóre dzieci lubią takie, inne nie. Moja córka generalnie lubi pieski, kotki itp, ale te tornistry rok temu oprotestowała. Widać poziom kiczu był już w tedy dla niej za duży.
                                  • agni71 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 14:53
                                    No więc własnie te pokazane tutaj różowe są może nawet nie aż tak infantylne, ale strasznie kiczowate.

Pisząc wyżej o infantylnych wzorach miałam na mysli cos takiego:

e-sap.pl/1305-1642-large/tornister-herlitz-midi-plus-flower-fairy-0011280138.jpg
                                    z tych dziewczęce sa bardziej chyba infantylne niz chłopięce:

i.imged.pl/tornister-szkolny-herlitz-midi-10-wzorow-3340067581.jpg
                                    to nawet nie chodzi o sam kolor i motyw, co o rodzaj kreski rysunku, oraz połączenie elementów typu: i wróżka, i serduszka, i kwiatuszki, i wszystko na jednym plecaku.

• betty842 Re: Dlaczego tornister? 11.09.15, 18:42
                                      No szczerze mówiąc te dziewczęce tornistry też mi się nie podobają, ale może dlatego że mam awersję do różu. Nie podobają mi się dziewczynki od stóp do głów ubrane w róż, brrr! Już dawno obiecałam sobie, że jeśli będę miała córkę to ubranka w kolorze różowym będą ostatecznoscią. Choć podejrzewam, że przyszedł by taki okres, że dziecko zażyczy sobie różową sukienkę i koniec. No ale bozia obdarowala mnie dwoma synami i nie mam "różowego problemu". smile
                                      • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 14.09.15, 12:28
                                        Moja córka nie nosi różowych ubrań, nie ma różowych zabawek, nie ma różowego pokoju, no ale plecak ma różowy i nie dlatego, ze jej się podobał, a dlatego, ze jego wymiary i waga są idealnie dopasowane do jej ganarytów. W tym przypadku jej gust zszedł na plan drugi. Ważniejszy był komfort noszenia i jej zdrowie. I nie, aktualnienie nie ma tornistra czy plecaka, o takich parametrach (czytaj: małego i jednocześnie pojemnego), który jednocześnie byłby lekki i jeszcze wyglądał mało obciachowo.
      • lucyjkama Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 10:01
        Sasza piękny jest ten mini smile Codziennie na nowo jestem nim zachwycona szczególnie jak widzę córkę z jej tornistrem i dzieciaki w szatni z plecako-worami sięgającymi czasem aż po uda sad albo tornistrami wielkimi jak mikrofala (hama,większe herlitze np.midi, scout)
        • saszanasza Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 11:10
          Piękny to może nie, bo różowywink ale to w dalszym ciągu hit. I ze względu na wagę ok. 800 g. i ze względu na wymiary. Zresztą to wszystko wieszsmile Mam nadzieję że posłuży 3 lata. Na razie po roku małe oznaki używania-powinien przetrwać.
          • lucyjkama Re: Dlaczego tornister? 10.09.15, 16:30
            Oj tam, od razu nie piękny bo różowy wink
            Moja sobie kupiła różowe lakierowane martensy do kompletu i jest cudnie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka