18.10.15, 13:55
Moj 4letni syn od 3 lat niesypiajacy w dzien juz po tygodniiu w szkole zaczal spac. Ja zdziwko, ale nic, moze to przypadek. Za kilka dni to samo. Nic by sie nie stalo, gdyby nie to , ze nauczycielka go budzi po ponad godzinie. Maly jest wtedy rozdrazniony, marudny przez reszte dnia.
W zeszlym tyg. zostal zaszczepiony. Przetrzymalam w domu przez 2 dni. Nic sie nie dzialo, wiec poszedl do szkoly. Jeden dzien nie spal. Przez kolejne dwa spal. Spocony, a ja go do domu na piechote prowadze. Efekt :zatoki (calkowita nowoc dla niego).
Pytam sie dziecka co sie dzieje, czy jest zmeczony, dlaczego spi? On mi na to , ze poznej pani za spanie naklejki rozdaje.... Rece mi opadly.
Wrocilam z pania porozmawiac. Powiedziala mi , ze dzieci musza odpoczywac przez 55minut. Zaproponowalam, ze bede mu dawac ksiazke i on sobie bedzie cicho czytac. Nie mozna ani ksiazek, ani zabawek, bo inne dzieci tez beda chciec. Zaproponowalam , ze bede go na godzine zabierac. Nie spodobal jej sie ten pomysl. (nie dziwie sie , bo to dodatkowe zamieszanie).
Maly szkole uwielbia , nawet w niedziele chce tam chodzic. Pytalam sie juz w innej placowce o czas lezakowania : 20 min., ale klasa jest o sporo liczniejsza.
Program w szkolach powinien byc ten sam, wiec i w naszej powinno byc to 20 minut.

Doradzcie cos, bo ja widze tylko jedno rozwiazanie: garsc landrynek na drugie sniadanie.
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Spanie 18.10.15, 14:37
      Nie odpuściłabym. Pani sobie leci w kulki, bo jej wygodniej, jak dzieci śpią [=godzina spokoju]. Poszłabym do pani, powiedziała, że sobie NIE ŻYCZYSZ, żeby go zmuszała do spania, że ma mu pozwolić czytać albo się cicho bawić. A jak nie, to idziesz do dyrekcji.
      • asiula1987 Re: Spanie 19.10.15, 10:11
        że sobie NIE ŻYCZYSZ, żeby go zmuszała do spania,

myslisz ze da sie zmusisc jakiekolwiek dziecko do spania?? do lezenia bez ruchu na lezaku tak. ale jesli dziecko zasypia i przesypia caly czas lezakowania to chyba jednak nie pod wplywem zmuszania, ale po prostu potrzebuje snu. nie rozumiem dlaczego doardzasz autorce zeby nie pozwalala dziecku zasnac
        • nevada_r Re: Spanie 19.10.15, 10:54
          Myślę, że już samo zmuszanie dziecka do leżenia bez ruchu jest znęcaniem się, a jeżeli zasypia - to z nudów. Zauważ, że autorka wątku dziwi się temu, bo w domu nie zasypia, więc NIE potrzebuje już drzemki w dzień.

I powtórzę - pani jest leniwa i chce mieć spokój, bo wygodniej jej kazać dzieciom spać niż zajmować się nimi.
          • srubokretka Re: Spanie 19.10.15, 12:43
            > Myślę, że już samo zmuszanie dziecka do leżenia bez ruchu jest znęcaniem się,

Ja tez. Ciekawe czy pani bylaby w stanie lezec bezczynnie 55minut (bez komorki!! wink) i gapic sie w sufit.
    • asiula1987 Re: Spanie 19.10.15, 10:07
      leżakowanie w szkole?? czy to nie przypadkiem przedszkole? jesli tak to 4 latek ma prawo spac nawet i godzine jesli ma potrzebe. nie rozumiem czemu zabraniasz mu odpoczac w dzien-a po wybudzeniu kazde dziecko musi chwile dojsc do siebie, kazdy jest mniej lub bardziej oszolomiony i rozdrazniony po drzemce
      • srubokretka Re: Spanie 19.10.15, 12:32
        > kazdy jest mniej lub bardziej oszolomiony i rozdrazniony po drzemce

Nieprawda. Ja i moja corka po drzemce wstejemy rzeske i jak nowo narodzone. Moj maz nigdy nie spi w dzien, bo woli juz sie nie budzic tylko spac do rana , tak go pozniej glowa boli i wogole jest rozwalony. Domyslam sie, ze moj syn ma podobnie. Zebym wiedziala, ze oni wlasnie w szkole (program jest szkolny, w budynku szkolnym, nie przedszkolnym) sa przymuszani do spania, to bym poslala go do innej ( teraz w okolicy jest komplet, wiec latwo nie bedzie, a poza tym wolalabym mu zmiany nie fundowac).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka