Dodaj do ulubionych

sprawdziany w 3klasie

26.11.15, 14:40
Mam pytanie do rodziców 3 i 4 klasistów. Czy w 3 klasie obserwowaliście nagromadzenie sprawdzianów i czy to ma sens? Córka nieźle sobie radzi więc nie jestem sfrustrowaną matką z powodu słabych wyników, ale szczerze powiem zastanawia mnie taka sytuacja. Sprawdziany są na czas, mają charakter kartkówek (do 15 - 20 min) lub prac klasowych 60 min i dłuższe. W każdym tygodniu przynajmniej 3 nieraz dwa w jednym dniu. Nauczyciele twierdzą, że to dla dobra uczniów, żeby okrzepli, bo 4 klasa to ho, ho .... dopiero będzie. Moja opinia - to może lepiej, że czwarta i po co dzieciom fundować w już czwartą w trzeciej. Dla przykładu córka w zeszłym tygodniu miała: dyktando (na 2 strony), klasówkę z gramatyki z angielskiego (policzalne, niepoliczalne - z some, any - pytania, przeczenia, potwierdzenia, much i many w pytaniach) kartkówkę z pisowni wyrazów dot. żywności (ang), sprawdzian z francuskiego ( czynności w trybie oznajmującym i rozkazującym), sprawdzian na czas z tabliczki mnożenia do 100 i ponad sto mnożenie typu 15 X 7), sprawdzian z zadań tekstowych na mnożenie i dodawanie, do tego w ramach zadań domowych wypracowanie na temat miasta (do wyboru z 7) na min. 20 zdań, wypowiedź ustną na temat innego miasta, bieżące zadania z angielskiego, bieżące zadania z matematyki - geometria (liczenie obwodów, rysowanie figur, wyliczanie długości boków na podstawie różnych danych). Wydaje mi się to przegięciem ... Córkę mam nad ambitną - dla której 22 pt na 24 możliwe to powód do rozpaczy, a dodatkowo dyslektyczkę (stres pogłębia deficyty). Czy waszym zdaniem takie ciągłe sprawdziany to norma? Czy to faktycznie pomaga? Bo ja obserwuję raczej pogłębiające się podejście - muszę umieć żeby napisać sprawdzian. To przeczy mojej filozofii, że człowiek uczy się dla siebie.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: sprawdziany w 3klasie 26.11.15, 14:47
      Moja trzecioklasistka nie przemęcza się. Co jakis czas ma sprawdziany czy kartkówki o których dowiaduję sie na zebraniu lub z dziennika elektronicznego-w domu do nich się nie przygotowuje, więc raczej nie sa przegięte. Mam dziecko w klasie dwujęzycznej(ma 10 godzin języka tygodniowo) i z angielskiego takich zadań i sprawdzianów nie ma.
      Dyktanda to kilka zdań. Ma kartkówki na czas z tabliczki mnożenia raz w tygodniu w zakresie 100.
      Nie ma ocen na szczęście(poza angielksim), punktacje widzę tylko ja.
      • mama.nygusa Re: sprawdziany w 3klasie 26.11.15, 15:09
        Chyba faktycznie macie 4klase juz 3ej bo takie mnozenie 15x7 itp to zdecydowanie w 4ej.ale skoro rodzice nie protestuja.
    • ewa_mama_jasia Re: sprawdziany w 3klasie 27.11.15, 11:55
      Nie, syn w III klasie niemiał nagromadzenia sprawdzianów, były co jakiś czas, ale z reguły dowiadywałam się po. Nie podam więc zakresów, ale było nie więcej niż kilka w semestrze. Drugiego języka nie miał w III klasie. Ale wiem, o czym mówisz, znam dzieci z dwóch szkół, gdzie w klasach II - III były w kółko sprawdziany - po 2,3 w tygodniu.
      Mam wrażenie, ze to, co piszesz, wykracza poza podstawę programową w tej klasie. Jeśli dzieciaki są zdolne, chętne i ogarniają to ok, jeśli program wymaga nadmiernej pracy w domu, to podziałałabym na korzyść zmniejszenia wymogów.
    • amy33 Re: sprawdziany w 3klasie 29.11.15, 17:36
      A do jakiej szkoły chodzi Twoje dziecko? Prywatnej, 2-języcznej, międzynarodowej? Pytam z ciekawości, bo zakres materiału wydaje mi się dość szeroki jak na I semestr III klasy szk. podstawowej.
      • ania-pat1 Re: sprawdziany w 3klasie 02.12.15, 10:43
        prywatna, poszerzony angielski (8h/tydzień)
    • mysiaapysia Re: sprawdziany w 3klasie 29.11.15, 21:58
      Córkę mam nad ambitną - dla której 22 pt na 24 możliwe to powód do rozpaczy

I tu jest sedno sprawy. Od razu widać, że materiał wykracza daleko poza podstawę programową dla 3-ciej klasy SP. I sorry, ale nie ma takiego ucznia, który by zawsze dostawał maks punktów za każdy sprawdzian i kartkówkę.
      Popracuj nad tym, aby córka nie przejmowała się tak bardzo punktami. Zresztą taki wynik mógłby być przecież najwyższy w klasie, więc i tak byłaby najlepsza.

Ja też mam ambitną córkę, w starszej klasie. Super zdolna. Równolegle szkoła muzyczna z osiągnięciami w konkursach. Od początku uczyłam ją dystansu do ocen, rodzaju miejsc itd. Nie jest doskonała, bo nikt nie jest doskonały. Ale jest pewna siebie, nawet wówczas, gdy nie zajmie wysokiego miejsca w jednej czy drugiej szkole. Nie zawsze wszystko jej się udaje. Takie jest życie.
    • an.16 Re: sprawdziany w 3klasie 30.11.15, 10:03
      Mam córka w 3 klasie. Maja czasem jakieś sprawdzian, o których dowiaduje się widząc zmiętą kartkę w tornistrze. Córka nie przygotowuje się do niech. nie odrabia praktycznie żadnych lekcji. Czasami tylko pisze zdania. Np. 8 zdań z "h" lub "ch". zajmuje jej to nie więcej niż 5 min. Nie wysila się. zdania są krótkiewink Dyktanda raz na 2 tyg. tez się nie przygotowuje. Jest 6 latka (byłą) w klasie 7 latków, więc nie cisnę. Niech spokojnie dojrzewa. Lubi dobre stopnie, ale gorszymi się nie przejmuje zanadto. Podoba mi się takie podejście. Czwarta klasę będzie miała za dobrych parę miesięcy i widząc postępy w nauce nie mam żadnych przed nią obaw.
    • pysia56 Re: sprawdziany w 3klasie 02.12.15, 09:26
      Jak dla mnie taka ilość sprawdzianów i prac domowych to jednak za dużo. Też mam zdolne dziecko, które byłoby w stanie się przygotować na taką dawkę kartkówek (mieliśmy zdecydowanie mniej w 3 klasie), ale gdzie jest czas na wypoczynek, fajny film czy zwykłą zabawę. Pewnie też dzieci mają jakieś zajęcia dodatkowe, wracają po 17 pewnie do domu, i tylko nauka i nauka... Moja córka w czwartej klasie była bardzo przeciążona głównie dodatkowymi konkursami i to ją zniechęciło (mimo świetnych wyników), nie za bardzo chciała brać w nich udział w następnym roku. Teraz ma mniej obciążeń i widać, że zdecydowanie odżyła.
      • ania-pat1 Re: sprawdziany w 3klasie 02.12.15, 10:50
        pysia56
        dokładnie. Nad oczekiwaniami, ambicjami pracujemy (z psychologiem nawet). Bardziej idzie mi "o życie" - w domu jesteśmy na 17-18, a córka chodzi spać o 20. Więc to nie tak, że uczy się dużo (bo max. godzinę dziennie, a i to raczej nie) - drażni mnie testomania - wydaje mi się że w szkole może dziać się dużo fajniejszych rzeczy i takie sprawdziany to zwyczajna strata czasu. A dla dzieci stresujących się to ogóle przesada. Zwłaszcza, że i tak są do przodu z programem.
    • budzik11 Re: sprawdziany w 3klasie 03.12.15, 10:27
      Nie, nie ma nagromadzenia sprawdzianów. Czasem słyszę, że był jakiś sprawdzian z angielskiego (ale nie wiem, z czego ani jak wyglądał), na zebraniach pani daje do obejrzenia sprawdziany z "edukacji wczesnoszkolnej" - przeglądam pobieżnie. Nie wiem, jak często są, z ich ilości wnoszę, że pewnie z raz w tygodniu. Czasem pojawia się jakaś "dwuminutówka" np. z tabliczki mnożenia. Ale syn naukę ogarnia sam, nie wnikam więc, w domu w żaden sposób do sprawdzianów się nie przygotowuje, więc nawet jakby miał codziennie, nic by to nie zmieniło.
    • zofijkamyjka Re: sprawdziany w 3klasie 05.12.15, 09:30
      to jest bardzo złe moim zdaniem, szkoła juz od dawna nie uczy tylko sprawdza, czego dziecko sie nauczyło w domu sad
      • amamutek Re: sprawdziany w 3klasie 05.12.15, 15:15
        Obawiam się, że w wielu szkołach prywatnych tak jest. Dbają o dobre wyniki w rankingach. Całe semestry dzieciaki ciśną kartkówkami, klasówkami, prezentacjami a na koniec dobijają sprawdzianianami semestralnymi. I tak nauka pod testy się toczy. W podstawówkach co semestr przez 3 lata wg sprawdzianu 6 -klasisty, a w gimnazjum już znacznie gorzej, bo z wszystkich przedmiotów egzaminacyjnych. Dzieciaki padają na twarz, zestresowane a szkoła pyszni się wynikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka