szpulakasia1 17.04.16, 16:38 jak zrobić ?widziałam różne przepisy i nie wiem co wybrac,w jednym na 2 szklanki maki pól skzlanki soli a w innym na 2 szklanki mąki 2 szklanki soli......a to jednak znaczna różnica? no i jaka mąka najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanka79 Re: masa solna 17.04.16, 19:45 Ja zawsze robię z takiej samej objętości mąki i soli oraz z połowy objętości wody. Jak za lepkie dodaję odrobinę mąki jak za sypkie odrobinę wody. Ważne jest też żeby sól była jak najdrobniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: masa solna 17.04.16, 22:39 ja robię z 1 części mąki i połowy części soli, wody by było odpowiednio gęste. Sól drobna, woda bardzo ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia1 Re: masa solna 18.04.16, 08:10 dałam tak jak zuzanka 79,woda była zimna,to ma być wulkan na razie schnie bo to wielka budowla,nic nie pęka mam nadzieję że potem też będzie ok...dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: masa solna 18.04.16, 09:53 Jak wielkie, to może warto w piekarniku podpiec, 100 stopni z termoobiegiem, albo jeśli bardzo duże, a nie masz termoobiegu, to 100 stopni i tylko dolna grzałka. Odpowiedz Link Zgłoś