Dodaj do ulubionych

Parcie na pęcherz

23.08.17, 22:49
Poradźcie mądrzy ludzie. Młody (lat 7) od dłuższego czasu skarży się dość regularnie (2-3 razy w tygodniu) na to, że po wyjściu z toalety ma nadal parcie na pęcherz. Mam wrażenie, że mu to dokucza tylko zaraz po, później już nie narzeka. Zaczęło się mniej więcej wtedy, kiedy zaczął chodzić na basen (raz w tygodniu).
Badanie moczu i posiew: czysto. Usg jamy brzusznej i układu moczowego z kontrolą zalegania moczu: idealnie. Lekarz przebąkuje o urodynamice, ale ja mam wątpliwości, czy to potrzebne, bo to jednak mało fajne badanie. A problem nie jest jakiś wielki, mamy wrażenie, że być może głównie w głowie Młodego. Nie zdarza mu się moczyć, sika mniej więcej tak często jak wszyscy, może nawet rzadziej niż inne znane mi dzieci.
Poradźcie, co jeszcze sprawdzić, zanim uznamy, że taka jego uroda? Czy nie robiąc tej urodynamiki ryzykujemy zaniedbanie czegoś istotnego?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Parcie na pęcherz 24.08.17, 13:18
      Jesteś w stanie skontrolować ile razy się wysikał jednego dnia?
      Też miałam podobny problem z córką(starszą od Twojego syna) i zrobiliśmy podstawowe badania i USG i zanim zaczęliśmy dalszą diagnostykę lekarz zasugerował kontrolę sikania i okazało się, że córka nie ma czasu/nie pamięta/śpieszy się zawsze i trzyma, a potem przy sikaniu parcie na pęcherz.
      I wystarczyło kilka dni postępować jak z trzylatkiem-czyli przypominać-przed wyjściem, po powrocie, w telefonie ustawione alarmy i problem się rozwiązał-nigdy nie wrócił.
    • barboo Re: Parcie na pęcherz 13.11.22, 18:45
      Hej, wiem, mino 5 lat, ale moze akurat. Czy pamietasz co wtedy bylo przyczyna dolegliwosci u syna? Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka