Dodaj do ulubionych

Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie

19.04.18, 13:52
Mieszkam we Francji od prawie 20 lat i mam tutaj rodzinę. Wszystkie z moich dzieci mają francuskie imiona i nigdy nie było problemu, gdy jechali na obozy lub na zwyczajne wakacje do Polski, ale moja znajoma ostatnio poskarżyła się, że jej Zoe i Andrea były przezywane przez inne dzieci podczas pobytu na kolonii. Pomyślałam, że po prostu trafiły na złe towarzystwo, bo słyszałam tylko o przypadkach naśmiewania się z akcentu, ale po podpytaniu innych Polek mieszkających w okolicy okazało się, że większość spotkała się już z podobną sytuacją. Teraz dziękuję sobie, że zdecydowałam się nazwać dzieci tak, żeby ich imiona nie brzmiały dla Polaków jakoś bardzo obco (Victor, Nicolas, Gabriel i Lisa), ale z drugiej strony aż przeszedł mnie deresz, gdy uświadomiłam sobie, że gdybym tego nie zrobiła, to moje dzieci prawdopodobnie też by czegoś takiego doświadczyły... sad

A wy? Spotkaliście się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 19.04.18, 14:40
      Ja się spotkałam z wyśmiewaniem nawet polskich imion. Dzieci się z różnych rzeczy wyśmiewają, najczęściej tylko do czasu, aż się zorientują, ze wyśmiewanego to nie rusza. Wtedy przestają.

U nas na podwórko przyjechała kiedyś mała Niemka Zoe. Nie tylko nikt się nie śmiał z jej imienia, ale wszyscy chcieli z nią przebywać. Rozmawiali przez jakieś komunikatory, tłumacze internetowe i na migi. Jej krótki pobyt na naszym osiedlu był jednym z ciekawszych wydarzeń zeszłego lata.
      • rolo-1234 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 21.04.18, 00:11
        Bo ona i jej rodzice:
        bili bardziej kolorowi (ubiór), mieli lepsze zabawki, ciuchy, auto...
        byli bardziej empatyczni, kontaktowi, jak to Europejczycy...
        • camaretto Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 03.10.18, 19:35
          W moje imię pisane zagranicznie, jak kiedyś na studiach i w metrykach rodziny,nikt nie wierzy, bo nazwisko niby częste, ale już Polacy są przyzwyczajeni do fleksji. Na internecie myślą, że postradałam zmysły i utworzyło się ileś fałszywych profili z powykręcanymi nazwiskami i imionami na facebooku. Widocznie dzisiejsza młodzież... skomentowałam w ten deseń to się uspokoili, widząc kłopoty i z innymi treściami podnieśli wiek wstępu do 20 +.
          Wszystko się da zrobić. Może zróbcie z Zoe Zojkę a z Andrei Andzię albo Angie? Córeczka koleżanki nazywa się Jessica, o ile się nie mylę świat to zaakceptował, ja w Polsce spotkałam się jedynie z ambicją innych żeby pisać po angielsku, ale widać, nie skończyło się na akceptacji prastarych imion jak Kamil czy Konrad...
        • camel_3d Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 04.10.18, 13:15
          > bili bardziej kolorowi (ubiór), mieli lepsze zabawki, ciuchy, auto...
          > byli bardziej empatyczni, kontaktowi, jak to Europejczycy...

ak, bo w Pl sa zabawki z drewna i kamienie. Wierz mi, w PL sa te same sieciwki i te same zabawki, jakie sa w DE.

Duzo zalezy od dziecka i od dzieci.
    • scarlett74 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 19.04.18, 17:13
      Tak, szczególnie z różnych nazwisk.POLSKICH...
    • barbie09.07 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 19.04.18, 19:05
      Kiedyś na tańcach, na które uczęszczała moja córka pan wyczytywał listę imion i nazwisk. Gdy przeczytał jedno z nazwisk jakiegoś dziecka znalazły się jakieś dzieci , które parsknęły śmiechem. Pan spokojnie wytłumaczył dlaczego z z nazwisk nie należy się śmiać. Podobała mi się jego reakcja, nie udawał ,ze nie słyszy , zareagował. Nie spotkałam się nigdy z inną sytuacją. Dużo jest teraz oryginalnych imion,w szkole u córki również,nie słyszałam,by były powodem kpin. Bohaterowie bajek i ksiązek również często noszą jakieś nietypowe imiona. Myślałam,ze dzieci są bardziej przyzwyczajone do takich nowinek.
    • barbie09.07 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 19.04.18, 21:39
      Acha, dodam jeszcze trochę nie na temat, choć na temat " wysmiewania" spotkałam się z wyśmiewaniem,że dziecko jeździ starym gratem do szkoły!- pierwsza klasa szkoła podstawowa,szkoła na peryferiach ,małe dzieci muszą być dowożone. Jest grube/chude, jest biedne ( skąd to może wywnioskować maluch 1-3 klasa?)telefon, nie fajny lub jego brak,a już chyba najbardziej absurdalne i okrutne wyśmiewanie,że dziewczynki tata nie żyje sad Także niestety dzieci bywają okrutne sad Nie wiem dlaczego tak się dzieje, w szkołach jest całkiem dużo prowadzonych zajęć na godzinach wychowawczych na temat hejtu, empatii itp .sad
      • zlababa35 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 19.04.18, 23:20
        Czy to jakaś szkoła zbierająca środowisko z patologii? tongue_out
        • barbie09.07 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 06.10.18, 20:03
          Nie, to najlepsza klasa w całej dużej szkole! średnia klasy 4,4... Nie ma znaczenia czy dzieci "wzorowe", czy nie zachowują się okropnie sad Litości nie mają dla siebie .Kompletny brak empatii. Dzieci wykształconych w większości rodziców, z dobrych domów, zamożnych, rozpieszczone do granic możliwości czasem niestety...
      • camel_3d Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 04.10.18, 13:18
        > Acha, dodam jeszcze trochę nie na temat, choć na temat " wysmiewania" spotkałam
        > się z wyśmiewaniem,że dziecko jeździ starym gratem do szkoły!-

serio? Jezu..faktyzcnie zascianek. U mlodegow podstawowce byl rozstrzal od ramborghini do starego WV... zero problemow. Zreszta od 3 klasy to wogole byl obciach zeby z rodzicami przyjezdzac do szkoly smile
      • bloody_roots Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 08.10.18, 08:48
        U nas też są jakieś zajęcia z psychologiem, ale niewiele sie zmienia.
        Bo dzieci są wychowywane w domu, a nie szkole.
        Bo chama wychowuje mama( nie tylko).
        Bo jeśli w domu nie zwraca się dziecku uwagi, że naśmiewanie się z inności, przemoc, czy kłamstwo są złe, to w szkole dziecko tego nie przyswoi.
        To my, rodzice, za to odpowiadamy. Skoro są różni dorośli, są też różne dzieci, bo wychowywane przez różnych dorosłych.
        Mnie to przeraża i denerwuje.
        Hejt w szkole, bo ktoś mieszka poza miastem, bo nie ma telefonu,bo ma niemarkowe ubrania, bo ma chorego tatę, bo jest gruby, bo się słabo uczy a to tylko początek. Dzieci, które bez żadnej żenady przeklinaja jak szewc, plują na chodnik, wyrzucają śmieci, tam gdzie stoją. Jacy to będą dorośli?
        Oczywiście część wyrośnie z tego, część zauważy, że to nie jest ok i się zmieni, ale wystarczająco duzo zostanie takich właśnie. I potem nie zatrzymują sie przed przejściem dla pieszych, wyprzedzają na trzeciego, oszukują, kradną, "obchodzą" prawo.
        Tak to juz niestety jestsad
    • rolo-1234 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 21.04.18, 00:08
      Brajanek, Nikola, Sandra i i Aronek. To brzmi dumnie.
    • mama_mak Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 07.05.18, 11:11
      Ja mieszkam od 15 lat we Francji, mój mąż jest Francuzem Ja chciałam młodej dać takie imię, które by się wymawiało tak samo w obu językach, typu Olivia. Ale w końcu chłop przekonał mnie do dwóch imion - jedno całkiem francuskie, jedno całkiem polskie. I tak dzieć nazywa się Julie Urszula. Cała francuska rodzina mówi na nią Julie, cała polska Urszula. Dla niej to żaden problem, od zawsze odbiera to tak, jak rozmawianie po fr z tatą i po polsku z mamą wink Natomiast faktycznie czasami, jak ktoś o niej mówi w Polsce, że przecież ma tez francuskie imię, to niby żartem,ale wyczuwam taki przekąs: "Żuili". Nawet w ustach mojej mamy, no ale to osobny problem, babcie nastolatków to czasem katastrofa wink
      • angazetka Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 07.05.18, 13:21
        A czy nie prościej byłoby używać imienia Julie w dwóch wersjach językowych?
        • camaretto Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 03.10.18, 19:40
          Są odważni, może ojciec nie wie, że potocznie Julie to jeszcze krok do Żuli ?A tych cała masa?
        • betty842 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 04.10.18, 08:23
          Nie rozumiem czemu w Polsce Julie (Żuli) nie jest po prostu Julią... Znam np Gregora który w pl jest Grzesiem, Martina który w pl jest Marcinem...
          • mama-ola Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 04.10.18, 10:14
            Może dziewczynka czuje, że przeskok z Żuli do Ula nie jest duży, coś jakby zdrobnienie? Wspólne "ul"?
            Na pewno jest to mniejszy przeskok niż z Aleksandra do Ola wink
            • betty842 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 04.10.18, 14:11
              "Może dziewczynka czuje, że przeskok z Żuli do Ula nie jest duży, coś jakby zdrobnienie? "

O tym nie pomyślam. Faktycznie Ula może być jakby zdrobnieniem "żulii".
    • camel_3d hehehehhee 04.10.18, 13:13
      Zoe i Andrea - obcobrzmiace imiona...
      Victor, Nicolas, Gabriel i Lisa... wogole nie sa obcobrzmiace..

Nie, nie spotkalem sie z niczym takim, ale jestem sobie w stanie wyobrazic, ze moze sie zdarzyc.

Mlody ma polskobrzmiace imie, ale ma akcent i nie mowi idealnie po polsku. Na boisku po 10 minutach pdly pytania czemu ma taki akcent, powiedzial, ze mieszkaw Niemczech i sprawa sie wyjasnila. Zero problemow. Otrzymal przeswisko justin biber, inne dzeici tez mialy.. "niebieski", "worus" i " siwy". i juz....
      • mara_nocna123 Re: hehehehhee 20.10.18, 22:26
        O ile ja sam nigdy z Nicolasem się nie spotkałam, tak w mojej klasie jest dwóch Wiktorów, a w gimnazjum mój nauczyciel, chłopak z równoległego rocznika i jeden ze starszych ode mnie o rok chłopców nosili imię Gabriel. Co do Lisy, to dwa razy spotkałem się z taką ksywką - raz od nazwiska Lisowska, a raz od Elizy (chociaż wtedy brzmiało to faktycznie "Liza", a nie "Lisa"). Tak więc bardziej obcobrzmiące od tych imion jest "wogole". Naprawdę, żyjemy w takich czasach, że wszystkie błędy ortograficzne są podkreślane, jednak mimo to ludzie nadal nie mogą pojąć, że poprawnie jest "w ogóle"...
    • betty842 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 06.10.18, 22:05
      Nigdy nie spotkałam się z wyśmiewaniem dziecka z powodu jego imienia. Może dlatego że mieszkam na wsi wink. Z takich nietypowych imion wśród dzieci mamy we wsi: Brajana, Doriana, Alana,Samuela,Jonasza i Xaviera. Tylko dorośli miedzy sobą te imiona komentowali jak się pojawiły (tylko na początku) ale wśród dzieci nigdy nie spotkałam się aby ktoś wyśmiewał się z ww.imion. Wydaje mi się że jak dziecko chce się z kogoś ponaśmiewać (bo tak mu się podoba albo nie lubi konkretnej osoby) to zawsze znajdzie sobie jakis powód (odstające uszy albo zez). Np mój syn ma zeza zbieżnego naprzemiennego (widoczny np na wf-ie kiedy zdejmie okulary) i najpierw dzieci reagowały zaciekawieniem i pytały czemu oko mu na nos patrzy. Wyjaśnił że ma zeza i tyle. Jest lubiany przez inne dzieci i nigdy nikt nie wyśmiewał go z powodu zeza czy okularów. ALE raz moi synowie byli wyśmiewani przez dzieci na wakacjach (byliśmy w polskim hotelu w Cro) bo chodzili w sandałach! Chłopcy którzy się z nich podśmiewali chodzili w trampkach lub czasem w japonkach. Wiem że nastoletni chłopcy preferują adidasy lub trampki przez cały rok ale moi chłopcy latem lubią chodzić w sandałach. Jak widać zawsze można znaleźć jakiś powód do wyśmiewania i wcale nie musi to być imię.
      • camel_3d Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 08.10.18, 15:03
        szczerze mowiac to taj tez nie. Dzieciom to ryba. Albo kgos lubia, albo nie... dzieci moga sobei cos tam do imienia wymyslec. Jezeli ktos ma faktyzcie dziwne imie to starsze dziecko zapyta skad jest..a mlodeszemu to ryba.

te imiona i uprzedzenia to sprawka doroslych.
        • betty842 Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 08.10.18, 16:27
          "te imiona i uprzedzenia to sprawka doroslych"

Też tak myślę. Jeśli dziecko zna jednego Xaviera i jednego Adama to niby skąd to dziecko wie że Xavier to jakieś nietypowe imię a Adam typowe? Moi synowie na wakacjach poznali Kevina (Polaka) i ani jeden ani drugi nie powiedział nic na tema jego imienia. Nawet ww Xavierem jakoś nigdy się nie zainteresowali (tzn jego imieniem).
          • camel_3d Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 08.10.18, 21:58

> Też tak myślę. Jeśli dziecko zna jednego Xaviera i jednego Adama to niby skąd t
            > o dziecko wie że Xavier to jakieś nietypowe imię

u mlodego w poprzedniej klasie byly:

Saer, Khang, Juri, Andrej, Arthur, Max, Maher, Rayan, Jack, Hassan... smile))

• jematkajakichmalo Re: Zagraiczne imiona, a wyśmiewanie 20.10.18, 22:45
              U mojej córki w obecnej klasie jest... Baran 😉
              Oczywiście to tylko nam może wydać się zabawne/dziwne, ale już dla takiego Niemca czy Francuza ono nie oznacza.
              Moja córka to już w ogóle ma kosmiczne imię i jak jest w Polsce to wszyscy się dziwią, ale miało być krótki i łatwe do napisania i wymówienia w każdym państwie i języku 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka